Povežite se s nama

Vijesti

Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event – vrhunska edukacija, druženje i humanost

Glavni cilj organizatora ovog događaja bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora…

Objavljeno

na

Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 01. srpnja u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog „drugačijeg eventa”, a njihovo druženje na ovom lijepom eventu nije poremetilo ni kratkotrajno poslijepodnevno nevrijeme.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne nam Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika koja je oduševila sa svojim vrhunskim sirevima, Alden bakalar, Auto-hrvatska sa Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska sa President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera sa prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogatronomije i voda Jana.

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači sa područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije, zatim izvrsni Turopoljski štrukli sa tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov, a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim izvrsnim pralinama i čokoladnim slasticama.

Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati” predstavili su se sa pripremljenom sipom i bobom a koju su sljubili sa vrhunskim kaštelanskim Crljenkom. Sve je to vodio gospodin Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA.

Osim druženja sa izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Vrlo lijepu prezentaciju imao je chef Dragan Jovanović o Sousvide kuhanju i vakumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić pričao o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović), prezentacija o Rieslingu (Kruno Filipović i Manuela Maras), novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar).

Glavni cilj organizatora ovog događaja (Dantes – agencija Ricerca Mercato) bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.

Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi partneri te su tako partneri ovog eventa Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka županija, Turistička zajednica zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Zagreb i Obrtnička komora Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom LIKA je LIK.

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata.

Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena sa vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”. Kako poručuju iz Udruge – Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Zajedno počinjemo ponovno izgradnju naše nove Sobe čuda!!

Dantes Begić i agencija Ricerca Mercato poziva sve koji su voljni pomoći da mogu to učiniti uplatom novčane donacije sa naznakom „za sobu čuda” na račun Udruge IBAN: HR3324840081105429603 SWIFT: RZBHHR2X – RBA dd a sve info možete dobiti na [email protected]

Vijesti

Velikogorički županijski sud danas u zoni visokog rizika

Objavljeno

na

Specijalna vozila - županijski sud

Iako su nedjeljna prijepodneva obično mirnija i opuštenija, prostor oko “Rojca” od ranih prijepodnevnih sati bio je pod budnim policijskim okom, a promet je povremeno bio ograničen. Pred zgradom županijskog suda u Velikoj Gorici uočena su polocijska vozila te specijalno vozilo za prijevoz osoba koji su pod najvišim stupnjem pratnje, odnosno jednostavnim riječnikom predstavljaju opasnost za okolinu prilikom transporta i privođenja na saslušanje. Sve je trajalo nešto više od dva sata, a za to vrijeme su pripadnici specijalnih hrvatskih postrojbi bili u pripravnosti na ključnim točkama ispred županijskog suda u Velikoj Gorici. Javnosti nije poznato tko je osoba koja je privedena u svrhu provođenja istražnih radnji ali u kuloarima se spominjalo ime Srđana Mlađana, iako je obzirom na dosašnju praksu sličnih sigurnosnih mjera moguće da se ovdje radilo o osobama sa međunarodnih tjeralica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Rogla u prosincu, Sljeme u veljači – počinju upisi u dječju školu skijanja

Objavljeno

na

Objavio/la

Klokan sport i ove zime organizira školu skijanja za djecu, a programi će se održati na Rogla i Sljeme. Termin na Rogli je od 26. do 30. prosinca, dok je Sljeme rezervirano za razdoblje od 2. do 6. veljače. Školica je namijenjena djeci od 5 do 14 godina, a prijave su već otvorene.

Roditelji koji žele upisati dijete mogu se javiti putem e-maila [email protected] ili direktno kontaktirati organizatore, Tomislava na 095 316 2776 i Filipa na 091 769 3145. Osim glavnih termina, najavljeni su i vikend programi tijekom siječnja i veljače, kao i individualni treninzi za djecu koja žele dodatnu pažnju instruktora.

Polasci su organizirani iz Velika Gorica, Sesvete i Novog Zagreba.

Nastavite čitati

Najave

“Sve istine o medu” – što je istina, a što mit? Evo gdje možete saznati sve informacije

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya

U Društvenom domu Kuče će se u subotu, 9. prosinca u 18 sati, održati predavanje pod nazivom “Sve istine o medu”, na koje poziva Udruga žena Kuče. Posjetitelji će imati priliku čuti kako med utječe na organizam te na koji način ga pravilno koristiti.

Prema najavi organizatorica, predavanje je zamišljeno kao praktičan i razumljiv pregled najvažnijih činjenica o medu i imunitetu. Cilj je razjasniti što je znanstveno utemeljeno, a što se temelji na dugogodišnjim, ali pogrešnim uvjerenjima o djelovanju meda. Poseban naglasak bit će na pravilnoj upotrebi meda u svakodnevnoj prehrani.

Iz Udruge žene Kuče pozivaju sve zainteresirane mještane i posjetitelje da dođu, bez obzira na predznanje.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Kako napraviti božićne ukrase od starih knjiga? Otkrijte na novoj radionici

Objavljeno

na

Objavio/la

U srijedu, 10. prosinca, u 18 sati, u Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici održat će se božićna radionica na kojoj će sudionici naučiti kako izraditi blagdanske ukrase od otpisanih knjiga. Radionicu vode knjižničarke Danijela Pralas i Maja Petrošević, a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prijavu.

Program je nastao kao rezultat stručne mobilnosti knjižničnih djelatnica u sklopu Erasmus+ programa, realizirane u knjižnicama Pietro Acclavio i Oodi. Stečena iskustva pretočena su u radionicu koja spaja održivost, edukaciju i praktičan rad.

Radionica je namijenjena svima koji žele kreativno provesti prosinačku večer i pritom naučiti kako starim knjigama dati novi život. Knjižnica osigurava sve materijale, no zbog ograničenog broja mjesta potrebno se prijaviti putem telefona na 01 6222 948 ili e-maila na [email protected].

Nastavite čitati

Vijesti

Krampusovanje u Gudcima – malo šiba, puno smijeha!

Tradicionalno okupljanje ispred društvenog doma privuklo je više posjetitelja nego ikad, uz veselo druženje, obilazak sela i čuvanje lokalne tradicije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Petra Šnajder

U Gudcima je jučer ispred društvenog doma održano tradicionalno “Krampusovanje”, na kojem se okupio iznimno velik broj djece i roditelja iz mjesta i okolnih sela. Tijekom druženja, koje su organizatori proveli u opuštenoj i obiteljskoj atmosferi, najmlađi su upoznali Svetog Nikolu i krampuse, a događaj je zaključen obilaskom sela.

Prema riječima organizatora, odaziv je bio najveći do sada te je nadmašio sva očekivanja. Djeca su s posebnom znatiželjom dočekala dolazak Svetog Nikole koji je najmlađima dijelio slatkiše, dok su krampusi simbolično uručivali šibe. Iako poznati po “strašnom” izgledu, mještani ističu da su ih djeca prepoznala kao dio igre i tradicije pa straha gotovo da nije ni bilo.

Nakon druženja kod doma, Nikola i krampusi obišli su selo kako bi pozdravili i one koji nisu mogli doći na središnji dio događanja. Time je, poručuju organizatori, još jednom potvrđeno da je riječ o običaju koji okuplja zajednicu i čuva dio lokalne kulturne baštine.

Krampus, kao figura prisutna u europskoj folklornoj tradiciji, predstavlja simboličnu suprotnost Svetom Nikoli jer dok Nikola nagrađuje dobrotu, krampus podsjeća na nestašluke. Upravo ta ravnoteža čini ovaj običaj zanimljivim i pedagoški prepoznatljivim, a u Gudcima ga nastoje očuvati i prenijeti mlađim generacijama.

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno