Povežite se s nama

Vijesti

Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event – vrhunska edukacija, druženje i humanost

Glavni cilj organizatora ovog događaja bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora…

Objavljeno

na

Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 01. srpnja u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog „drugačijeg eventa”, a njihovo druženje na ovom lijepom eventu nije poremetilo ni kratkotrajno poslijepodnevno nevrijeme.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne nam Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika koja je oduševila sa svojim vrhunskim sirevima, Alden bakalar, Auto-hrvatska sa Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska sa President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera sa prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogatronomije i voda Jana.

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači sa područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije, zatim izvrsni Turopoljski štrukli sa tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov, a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim izvrsnim pralinama i čokoladnim slasticama.

Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati” predstavili su se sa pripremljenom sipom i bobom a koju su sljubili sa vrhunskim kaštelanskim Crljenkom. Sve je to vodio gospodin Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA.

Osim druženja sa izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Vrlo lijepu prezentaciju imao je chef Dragan Jovanović o Sousvide kuhanju i vakumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić pričao o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović), prezentacija o Rieslingu (Kruno Filipović i Manuela Maras), novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar).

Glavni cilj organizatora ovog događaja (Dantes – agencija Ricerca Mercato) bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.

Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi partneri te su tako partneri ovog eventa Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka županija, Turistička zajednica zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Zagreb i Obrtnička komora Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom LIKA je LIK.

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata.

Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena sa vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”. Kako poručuju iz Udruge – Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Zajedno počinjemo ponovno izgradnju naše nove Sobe čuda!!

Dantes Begić i agencija Ricerca Mercato poziva sve koji su voljni pomoći da mogu to učiniti uplatom novčane donacije sa naznakom „za sobu čuda” na račun Udruge IBAN: HR3324840081105429603 SWIFT: RZBHHR2X – RBA dd a sve info možete dobiti na [email protected]

Najave

Poseban gost dolazi na Advent u Pokupsko

Ponesite popis želja!

Objavljeno

na

Objavio/la

Blagdanski ugođaj i veselu atmosferu možete doživjeti i na Adventu u Pokupskom. Advent će se održati 21. prosinca ispred zgrade Općine, gdje će vas dočekati mirisi i okusi Božića uz kuhano vino i topli čaj te mnoge slatke i slane poslastice poput fritula, palačinka, hot dogova i kobasica.

Uz Božićni duh, ponesite i popis želja jer će ih posebni gost, koji dolazi direktno sa sjevernog pola, rado poslušati.

– Kada stignem, donijet ću sa sobom vreću punu iznenađenja! – poručio nam je Djed Božićnjak.

Početak druženja je u 17:30 sati.

Foto ilustracija: Pexels/Gary Spears

Nastavite čitati

HOTNEWS

Evo kada Čistoća odvozi smeće, raspored je zbog blagdana izmijenjen

Jedino će se na Štefanje otpad odvoziti po redovnom rasporedu.

Objavljeno

na

Iz VG Čistoće javljaju privremeno izmjenjeni raspored odvoza otpada zbog nadolazećih blagdana. Građani će umjesto u srijedu 25. prosinca kada bi po redovnom rasporedu trebao biti odvoz, svoje kante izvaditi u subotu 28. prosinca.

Na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca otpad će se odvoziti po redovnom rasporedu, dok će odvoz koji bi trebao biti na Novu godinu 01. siječnja 2025. godine ipak izvršiti u subotu 04. siječnja.

 

 

Nastavite čitati

Moja županija

U izradi je Plan upravljanja destinacijom koji će poboljšati turističku ponudu županije

Temelji za strateški razvoj županije, usmjeren na zelenu i digitalnu tranziciju, jačanje konkurentnosti i promociju regije.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija, koja se već dokazala kao lider u održivom turizmu zahvaljujući prestižnom certifikatu Green Destinations, napravila je novi iskorak u strateškom planiranju. U prostorijama županije održana je prva regionalna koordinacija, kojom je započeo proces izrade Plana upravljanja destinacijom. Paralelno je održan i multisektorski sastanak, okupivši predstavnike županijskih, jedinica lokalne samouprave, institucija, privatnog sektora, predstavnika Ministarstva turizma i sporta i ključnih dionika, s ciljem daljnjeg jačanja pozicije Zagrebačke županije kao primjera održivog turističkog razvoja.

Foto: Dražen Kopač

Na sastanku su predstavljeni metodologija i faze izrade Plana upravljanja destinacijom te utvrđene ključne potrebe i prioriteti dionika. Temeljem ovog planskog dokumenta, koji će biti usvojen na razini Županijske skupštine, osigurava se dugoročno i održivo upravljanje turističkom ponudom u kojem su glas imali svi dionici turizma ove regije, naglašavaju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

– Ovaj je sastanak potvrdio našu odlučnost da se turizam u Zagrebačkoj županiji razvija planski i odgovorno. Ovaj dokument pružit će nam konkretne alate za upravljanje destinacijom te podržati snažnije povezivanje naših gradova i općina, kao i svih turističkih subjekata, u zajedničkoj viziji održivog, konkurentnog i inovativnog turističkog proizvoda. Zato nam je bilo bitno sudjelovanje svih ključnih dionika. Plan upravljanja destinacijom Zagrebačke županije nije samo tehnički dokument, već vodič za budućnost našeg turizma. Ovo je prilika da ujedinimo resurse i osiguramo održiv razvoj koji poštuje našu baštinu, prirodu i lokalnu zajednicu – poručili su iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Dražen Kopač

Tijekom sastanaka raspravljalo se o važnim temama poput korištenja pokazatelja održivosti, razvoja turističke ponude na manje razvijenim područjima, unaprjeđenja infrastrukture i promocije lokalnih resursa. Jedan od ključnih ciljeva je osigurati ravnotežu između razvoja turizma i očuvanja prirodnih i kulturnih resursa.

Plan upravljanja destinacijom bit će temelj za strateški razvoj županije, usmjeren na zelenu i digitalnu tranziciju, jačanje konkurentnosti i promociju regije na domaćem i međunarodnom tržištu.

Izrada Plana osigurava dugoročnu održivost turizma, razvoj inovativnih projekata i uključivanje lokalne zajednice u oblikovanje turističke ponude.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica bi mogla imati jeftinije grijanje, kreće geotermalno istraživanje

Bit će postavljen toranj visine 52 metra koji će bušiti u dubinu 2 900 metara kako bi pronašao toplu vodu.

Objavljeno

na

Ovih dana na području Velike Gorice započeo je projekt istraživanja geotermalnog potencijala koji bi u nadolazećim godinama trebao osigurati jeftinije i ekološki prihvatljivije grijanje.

Predstavnici investitora, iz Agencije za ugljikovodike, gradonačelniku Krešimiru Ačkaru prezentirali su detalje projekta čija je vrijednost ugovora za preliminarni istražni prostor na području našeg grada više od 11,2 milijuna eura bez PDV-a.

Kako su izvijestili, do sada su rješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima svih zemljišnih čestica na goričkom području, ishođena je lokacijska dozvola za istražnu bušotinu geotermalne vode Velika Gorica s radnim prostorom za smještaj bušaćeg postrojenja i pristupnim putem. Ishođeno je i Rješenje o provjeri naftno rudarskog projekta ‘Projekt izrade istražne geotermalne bušotine Velika Gorica’.

Istražnu geotermalnu bušotinu izradit će naftni servis CROSCO, a prije njene izrade treba se pripremiti bušotinski radni prostor koji uključuje izgradnju pristupnih cesta, iskop odvodnih kanala i pripremu temelja za bušaće postrojenje.

Na pripremljeni teren, koji je veličine gotovo dva nogometna terena, se postavlja bušaći toranj koji je visok 52 metra. Visine je kosog tornja u Pisi, a bušit će se na dubini od gotovo 2.900 metara.

Aktivnosti će krenuti ovih dana, a trajat će do početka lipnja 2025. godine.

Istražne naftno-rudarske aktivnosti na preliminarnom istražnom prostoru Velika Gorica provode se u sklopu projekta „Razvoj geotermalnog potencijala za potrebe toplinarstva“ koji je financiran sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Foto: Agencija za ugljikovodike

 

Nastavite čitati

Vijesti

Gorički GO turnir najbrojniji u Hrvatskoj, u Hribaru se okupili i strani igrači

Medalje na turniru osvojili su i naši sugrađani Karlo Vlahović i Jakov Sičić.

Objavljeno

na

Proteklog je vikenda Velika Gorica bila središte strateške misaone igre Go, zahvaljujući 8. Go međunarodnom turniru kojeg su organizirali Go klub Velika Gorica i Grad Velika Gorica, uz pomoć Hrvatskog Go saveza.

– Brojem igrača i sudionika Velika Gorica Open postao je najbrojniji i najposjećeniji međunarodni GO turnir u Hrvatskoj. Najveće zasluge za to ima organizator, naš najstariji sin Karlo koji je uporno zvao i dogovarao nastupe igrača iz raznih dijelova Europe. Posebno hvala pokrovitelju turnira, Gradu Velikoj Gorici koji je omogućio da ovaj turnir bude na visokom nivou. Hvala i Hrvatskom GO Savezu, koji nam je posudio satove, ploče, go kamenčiće, ali postavio i GO robota s kojim su djeca mogla učiti i vježbati GO – rekao nam je ponosno Marin Vlahović, Karlov otac.

Turnir je otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je izrazio ponos što njegov grad podržava ovu tradicionalnu igru koja okuplja igrače iz svih generacija. Na turniru je sudjelovalo čak 65 natjecatelja iz 8 različitih država, među kojima je 28 stranih igrača.

– Posebno zanimljivo bilo je vidjeti povratak starijih igrača koji godinama nisu sudjelovali u natjecanjima, što je dodatno pridonijelo bogatstvu turnira. Turnir je odigran kroz pet kola, a atmosfera je bila napeta do samog kraja. Ključni trenutak dogodio se u četvrtom kolu, gdje je meč između Stjepana Medaka (HR) i Roberta Grosua (RUM) praktički poslužio kao finale. Grosu, rumunjski majstor, pokazao je zavidnu razinu igre i na kraju turnira zasluženo odnio prvo mjesto, dok je Medak završio drugi – dodaje Vlahović.

Inače, misaona igra GO je drevni misaoni sport koji se igra tisućama godina. Samo na Dalekom Istoku, GO igra nekoliko stotina milijuna igrača, međutim, sve je popularniji i kod nas u Hrvatskoj i Europi. GO dokazano razvija intelektualne i mentalne sposobnosti.

Evo i rezultata i pobjednika po kategorijama.

Početnici:

Lukatoni Karamatić (HR)

Andrej Ciglar (HR)

Mihael Procek (HR)

U12:

Oliver Skočić (HR)

Jakov Sičić (HR)

Șerbănuță Petru (HR)

U18:

Karlo Vlahović (HR)

Teo Sladetić (HR)

Tonka Žderić (HR)

Najbolje ženske igračice:

Nataša Malinić (BIH)

Ivana Stojanović (SRB)

Marta Mikša (HR)

Top 4 na cijelom turniru:

Robert Grosu (RUM)

Stjepan Medak (HR)

Dragos Boldeanu (RUM)

Roko Crvelin (HR)

Nastavite čitati

Reporter 443 - 21.11.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.