Povežite se s nama

Vijesti

Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event – vrhunska edukacija, druženje i humanost

Glavni cilj organizatora ovog događaja bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora…

Objavljeno

na

Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 01. srpnja u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog „drugačijeg eventa”, a njihovo druženje na ovom lijepom eventu nije poremetilo ni kratkotrajno poslijepodnevno nevrijeme.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne nam Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika koja je oduševila sa svojim vrhunskim sirevima, Alden bakalar, Auto-hrvatska sa Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska sa President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera sa prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogatronomije i voda Jana.

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači sa područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije, zatim izvrsni Turopoljski štrukli sa tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov, a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim izvrsnim pralinama i čokoladnim slasticama.

Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati” predstavili su se sa pripremljenom sipom i bobom a koju su sljubili sa vrhunskim kaštelanskim Crljenkom. Sve je to vodio gospodin Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA.

Osim druženja sa izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Vrlo lijepu prezentaciju imao je chef Dragan Jovanović o Sousvide kuhanju i vakumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić pričao o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović), prezentacija o Rieslingu (Kruno Filipović i Manuela Maras), novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar).

Glavni cilj organizatora ovog događaja (Dantes – agencija Ricerca Mercato) bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.

Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi partneri te su tako partneri ovog eventa Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka županija, Turistička zajednica zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Zagreb i Obrtnička komora Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom LIKA je LIK.

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata.

Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena sa vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”. Kako poručuju iz Udruge – Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Zajedno počinjemo ponovno izgradnju naše nove Sobe čuda!!

Dantes Begić i agencija Ricerca Mercato poziva sve koji su voljni pomoći da mogu to učiniti uplatom novčane donacije sa naznakom „za sobu čuda” na račun Udruge IBAN: HR3324840081105429603 SWIFT: RZBHHR2X – RBA dd a sve info možete dobiti na [email protected]

Vijesti

Dio Velike Gorice sutra bez vode, saznajte gdje

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pexels.com

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, u sklopu zamjene cjevovoda, sutra u subotu 15. studenoga, dio Velike Gorice ostat će bez vode. Obustava je najavljena od 8 do 12 sati.

Vode neće biti u Ulici Matice Hrvatske, na dionici od rotora na raskrižju sa Slavka Kolara do raskrižja s Kurilovečkom ulicom.

Iz VG Vodoopskrbe poručuju da će se, u slučaju lošeg vremena, radovi i obustava vode prebaciti na sljedeći dan.

Nastavite čitati

Vijesti

Kreće kampanja za pravilno odvajanje otpada – analiza otkrila ozbiljan problem u spremnicima

Analiza miješanog otpada otkrila da većina sadržaja zapravo pripada reciklažnim spremnicima…

Objavljeno

na

VG Čistoća pokrenula je kampanju za pravilno odvajanje otpada nakon što je analiza nekoliko spremnika miješanog komunalnog otpada pokazala da se čak 62 % odloženog materijala moglo reciklirati. Kontrola je provedena kako bi se utvrdilo koliko se građani pridržavaju pravila odvajanja i kakav je stvarni sastav otpada u spremnicima.

Prema rezultatima analize, 38 % sadržaja čini otpad koji se ne može reciklirati i spada isključivo u miješani komunalni otpad. No većina pronađenog otpada , točnije 62 %, zapravo pripada kategorijama koje bi se trebale odlagati u posebne spremnike. Najviše je evidentirano biootpada, ali i značajne količine plastike, papira te tekstila.

“Cilj je osvijestiti kako pravilno odvajanje otpada smanjuje ukupne troškove odvoza, doprinosi čišćem okolišu i produljuje vijek trajanja odlagališta”, poručuju iz VG Čistoće.

Kontrola svih obuhvaćenih linija još je u tijeku, a rezultati će biti objavljeni do kraja studenoga. “Krenuli smo s kampanjom, a vaš doprinos je ključan”, zaključuju.

Nastavite čitati

Vijesti

Pronađeni nestali maloljetnici iz Siska! Trag vodio do trgovine u Zagrebu

Majci jednog od dječaka stigla je obavijest da je u trgovini na zagrebačkim Sveticama obavljena kupnja njezinom bankovnom karticom.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: nestali.gov.hr

Troje maloljetnika iz Siska – Patrik Jantolek (16), te brat i sestra Adriano (14) i Kjara Orečić (13), pronađeni su danas, u Zagrebu, nakon gotovo dvodnevne potrage koju je vodila sisačko-moslavačka policija. Djeca su locirana zahvaljujući dojavi građanke i transakciji karticom majke jednog od dječaka.

Prema informacijama Policijske uprave sisačko-moslavačke, majci jednog od dječaka stigla je obavijest da je u trgovini na zagrebačkim Sveticama obavljena kupnja njezinom bankovnom karticom. Odmah je obavijestila policiju, piše HRT.

U isto vrijeme, policiji se javila i žena koja je jednog od dječaka prepoznala ispred trgovine. Ostala je u njihovoj blizini sve do dolaska policije, što je omogućilo brzo lociranje sve troje maloljetnika.

Podsjećamo, djeca su nestala u srijedu ujutro na području Siska. Roditelji su posljednji kontakt ostvarili porukama, nakon čega se djeci gubi svaki trag, a policija provodi potragu na više lokacija. Kako je prenio Dnevnik.hr, roditelji su pokušali kontaktirati djecu, ali nažalost bezuspješno.Također, navode da se ovakva situacija do sada nikada nije dogodila.

Nakon što su troje maloljetnika pronađeni u Zagrebu, policija je obustavila potragu.

Nastavite čitati

Vijesti

Održana smotra zimske službe VG Komunalca – Snijeg može sutra pasti, spremni smo!

Na smotri zimske službe predstavljeno je pedesetak vozila, stotine tona soli i sipine te plan rada za zimsku sezonu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

Danas je održana tradicionalna Smotra zimske službe VG Komunalca, gdje je predstavljeno kako će se tvrtka, uz svoje kooperante, pripremiti za održavanje više od 630 kilometara prometnica i javnih površina. Prikazano je pedesetak vozila te najavljeno kako su zalihe soli i sipine spremne za prve zimske uvjete, a građanima je ponovno stavljen na raspolaganje dežurni broj 099 6090 060.

Ove godine zimska služba raspolaže s oko 1.200 tona soli i 600 tona sipine, materijalom koji se, zbog blažih zima posljednjih godina, sve više koristi prvenstveno za posipavanje i sprečavanje poledice.

Smotra VG Komunalaca, 14. 11. 2025. – Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

“Ovdje kod nas imamo 40 zadataka koje pokrivamo tijekom cijele godine, tu su uključene i županijske i državne i ostale razvrstane ceste u našem gradu, sveukupno oko 580 kilometara prometnica, plus javnoprometnih površina – nogostupa, stajališta za autobuse, preko 2.000 parkirnih mjesta. Imamo još jedno 70-ak km nogostupa i drugih površina koje održavamo. Tu su i naši javni prostori kao što su groblja, kojih ima dosta, koja su isto u zahvatu redovitog zimskog održavanja, kad je to potrebno”, rekao je Mario Šipušić, član uprave VG Komunalca.

Podatke s terena prikupljaju članovi Stožera zimske službe i ophodarske ekipe Komunalca, dok se informacije koordiniraju putem dežurne službe. Iz tvrtke apeliraju na građane da koriste dežurni broj kako bi dojavili probleme na terenu te na vozače da prilagode vožnju zimskim uvjetima.

Smotra VG Komunalaca, 14. 11. 2025. – Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

Međutim, istuču kako bi, prema trenutačnim prognozama, zima trebala biti manje hladna i s manje snježnih oborina. “Prema nekakvim prognozama i ova godina bi trebala biti ne toliko hladna i ne toliko puna oborina, barem ne onih snježnih, na nesreću onih koji vole bijeli Božić. Tako da se naša zimska služba uglavnom svodi, većim dijelom ovih zadnjih godina na posipavanje soli i sipine jer sprječavamo smrzavanje javnoprometnih površina tako”, tvrdi Šipušić.

Naglasio je i važnost tradicionalne smotre jer okuplja sve sudionike zimske službe i provjerava njihovu spremnost u slučaju jačih nepogoda. “Mislim da je dosta veliki broj sudionika danas na smotri, to je želja VG Komunalca da uozbiljimo i smotru zimske službe i da se pojave doslovce svi na koje računamo i s kojima ćemo potpisati ugovore o suradnji. Također, i vidimo i sami na što možemo računati. Ne daj Bože, u vremenu elementarnih nepogoda, gdje moramo svi zapeti skupa i da znamo da su ta vozila ispravna i da se u takvim situacijama, uz zimsku službu, mogu pomoći. Ova zimska smotra nije propisana, ali je tradicionalna i mislim da se tu mora prikazati osjećaj pripadnosti svih nas, ne samo VG Komunalca, već i svih ostalih sudionika”.

Smotra VG Komunalaca, 14. 11. 2025. – Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

Iako se očekuje blaža zima, služba poručuje da je spremna reagirati već na prve pahulje.

“Želim svima što manje snijega i poledica, ali mi smo uz naše dugogodišnje iskustvo spremni na sve varijante zimskih nepogoda i pogoda”, zaključio je Šipušić.

Nastavite čitati

Vijesti

Dva putovanja, jedna Aljaska! Građane očekuje posebno putopisno predavanje

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: GKVG

U četvrtak, 20. studenoga u 18 sati, u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se putopisno predavanje “Aljaska – posljednja granica”. Putopisci Siniša Golub i Mihaela Mesarić predstavit će svoja dva putovanja na Aljasku, ono iz 2000. te najnovije iz 2025. godine i publici približiti jedno od najudaljenijih i najslabije naseljenih područja Sjeverne Amerike.

Predavanje će kroz osobne priče i zabilježene dojmove dočarati iskustva iz nacionalnih parkova Denali i Kenai Fjords, poznatih po dramatičnim krajolicima, ledenjacima i bogatom životinjskom svijetu. Posjetitelji će čuti i kako izgledaju gradići Talkeetna, Fairbanks i Seward, mjesta koja putnici često opisuju kao ulazne točke u divljinu Aljaske. Golub i Mesarić predstavit će razlike među putovanjima, ali i ono što se na Aljasci iz godine u godinu ne mijenja.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno