Povežite se s nama

Vijesti

‘Za četiri do pet godina možemo imati turopoljsko more na Čiču’

Inicijativa “Jezero Čiče – turopoljsko more” u još jednom pokušaju da oživi omiljeno kupalište

Objavljeno

na

Svi mi koji ‘ljetujemo’ na Čič beachu, dođemo se kupati, prošetati psa, pecati, šetati… već godinama to radimo ilegalno. Kad bi netko želio, za posjet ‘goričkoj rivijeri’ mogao bi nam naplatiti i kaznu jer radi se o privatnom posjedu. Goričani vole Čiče. Kako i ne bi kad su generacije mladih upravo na njemu proživjele brojne lijepe trenutke. U sjećanjima Goričana, Čiče je povezano s druženjem, zabavom i ljetnim osvježenjem. Za ove se obale vežu prva pijanstva, ali i prve ljubavi. Upravo zato Turopoljci žele da ono bude otvoreno svima, uređeno i da nudi sadržaje, posebno u ljetnim mjesecima. Svih ovih godina u zapetljanu priču zbog koje Čiče zapravo ne pripada Goričanima, nije se nitko ozbiljno upustio. Bilo je tu pokušaja, govorilo se o tome, ali nije bilo pomaka. Do ove godine.

Sebe nazivaju skupinom entuzijasta i zainteresiranih Turopoljaca, a u isto vrijeme su i stručnjaci u svojim područjima. Nisu više željeli čekati da netko riješi problem. Organizirali su se u udrugu i pokrenuli priču. Brzo su dobili podršku javnosti i svi glasno navijamo da uspiju i otvore Čiče Goričanima.

Novo Čiče – Jezero Čiče. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Naš cilj je zapravo zaštita voda Turopolja. Struka ima način da se to napravi. Turopolje je nekad bilo bogato vodom, tu su bili potoci, a svako je selo je imalo i svoj kanal. Tu je i rijeka Odra. Sve je to spalo na par jezera koja su nekontrolirane rupe – Lomnica, Čiče i Vukovinsko. Jedino Ježevo, zahvaljujući pojedincu, ima društveno prihvatljivu funkciju – kazao je predsjednik novoosnovane udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more Alan Šembera.

– Grad je 2012. donio UP i svaka mu čast. On prvi službeno spominje sportsko-rekreativni centar, ali je činjenica da se u ovih osam godina nije niti jedan kamenčić pomaknuo – objašnjava Šembera, koji je ujedno i gradski vijećnik, pa zna kako nema planova o skorijoj revitalizaciji jezera.

Novo Čiče – Jezero Čiče. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Okupili smo se jer nam je dosta čekanja i pomoću građanske inicijative, snagom struke, argumenata, znanjem i strašću želimo pomoći – objasnio je.

Njegov ekspertni tim krenuo je čitati zakone, proučavati karte, dozvole i sudske postupke. Povezivali su odnose i ulazili u srž problema. A njih je bilo mnogo jer kopanje šljunka tu je započelo prije gotovo 60 godina i nikada problemi nisu rješavani, samo su se gomilali.

– Hrvatske vode nisu službeno nadležne za jezero Čiče jer one upravljaju samo prirodnim vodama, a umjetnima nitko ne upravlja. To je jedna rupa u zakonu koja se koristi – objasnio je Šembera.

‘Turopoljsko more’ podijeljeno je na dva dijela. U dijelu bliže mjestu Čiče još uvijek šljunak kopa tvrtka Hidrel, koja je i vlasnik mnogih zemljišta uz jezero. Drugi dio, onaj bliži Gorici, više ne radi.

– Tu je bila tvrtka Velkom i taj dio je ekološki opasan. Jezero je tu kopano preduboko i s preokomitim stranicama, pa ta polovica jezera predstavlja veliku opasnost. U slučaju potresa blizu Gorici, tamo bi se mogao urušiti velik dio prostora. Preduboko kopanje može ugroziti i podzemne vode koje tu protječu prema bunarima pitke vode za Zagreb i Goricu – objasnio je Šembera.

Novo Čiče – Jezero Čiče. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Osim toga, problem je i u vlasnicima obale, a njih je, tvrdi Šembera, na stotine. U vrijeme kada je krenulo iskopavanje sve su to bile privatne parcele.

– U katastarskom planu imate iscrtane parcele i unutar sadašnjeg jezera. Nije to zemljište otkupljeno od ljudi, nego je društvena firma u Jugoslaviji počela kopati i nitko joj ništa nije mogao. Onda su 90-ih firme privatizirale zemljište i nastavile raditi u sivoj zoni – tvrdi Šembera i dodaje kako, osim privatnih vlasnika, dio zemljišta je u vlasništvu države i Grada Velike Gorice, a budući da je Velkom u stečaju, i zemljište te tvrtke je dio stečajne mase.

– Žužić, odnosno Velkom, je svoj dio napustio, izgubio je koncesiju i ostavio polovicu jezera potpuno nesaniranu. Kod Hidrela je značajno bolja situacija, ali nije idealna. Za ovaj dio na kojemu je bio Velkom smo već Gradu dali nacrt prijedloga kako da uđe u rješenje toga problema – kaže Šembera i dodaje kako su upravo u tijeku pregovori s tvrtkom Hidrel o sporazumnom rješenju za drugu polovicu jezera.

– Treba se Hidrelu omogućiti da još u nekom roku obavlja svoju djelatnost, ali bi se išlo za tim da se s vremenom to zaustavi i da Hidrel dobije dozvolu na drugoj lokaciji – kaže Šembera.

Osim toga, članovi udruge morali su sjesti za stol i za predstavnicima Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Hrvatskih voda, ministarstava… Svi su ih, kaže, podržali i obećali napraviti koliko mogu.

Novo Čiče – Jezero Čiče. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Puno je problema, ali tko želi i zna – može. Sve su to rješivi problemi. Posebno sada kada je Hrvatska dio EU – kaže Alan Šembera i podsjeća kako je Unija prošle godine Hrvatskoj izdala direktivu, najviši stupanj upozorenja državi članici prije kazne.

– Hrvatska taj problem mora u najkraćem roku riješiti. S jedne strane imamo batinu, s druge strane EU nam daje fondove koji nam ovdje mogu sufinancirati revitalizaciju sadržaja koji su bitni za okolinu – pojasnio je predsjednik udruge.

Kako bi jezero Čiče zaista postalo turopoljsko more i kako bi generacije koje dolaze ovdje mogle stvarati nove sretne uspomene bez straha od utapanja ili stakla iz gomile smeća na obali, jezero se prvo mora sanirati.

11.07.2020. Velika Gorica. Predstavljena Udruga ‘Jezero Čiče – Turopoljsko more’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

– Moraju se napraviti pokosi, da ne ide okomito dole kao lonac, nego kako zakon nalaže. Moraju se srediti obale. To je obaveza Hidrela na njihovom dijelu, a dio gdje je bio Velkom to će morati napraviti država ili Grad jer je on nestao, ostavio sve u rasulu i pobjegao kopati par sto metara dalje na Vukovinskom jezeru. Vjerojatno uništava i to – misli Alan Šembera.

Sanacija jezera je najveći trošak projekta, ali i preduvjet za sve ostale sadržaje. Iz udruge se nadaju kako će upravo ovaj dio pokriti fondovi EU.

– Grad prvo mora tražiti neovisnu snimku stanja da znamo koje su tamo dubine, kako izgleda i da više ne bude nagađanja. Na osnovi toga trebaju zatražiti Vladu RH proces izvanredne sanacije koja je zakonski regulirana i time pokreću poslove na onom najosjetljivijem području gdje je bio Žužić – kaže Šembera i dodaje kako je idući korak dogovor s Hidrelom.

– Grad tu treba pokazati otvorenost, fleksibilnost i brzinu jer i koncesionar ima značajnih problema oko dobivanja dozvola kako bi nastavio svoju djelatnost. U pregovorima smo i možda ćemo u nekim manjim crtama morati mijenjati UP, a pa će Grad morati pokazati fleksibilnost i brzinu. Treba staviti pročelnike da nam budu na raspolaganju i da to brzo napravimo – pojašnjava Šembera.

Novo Čiče – Jezero Čiče. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Tek nakon sanacije jezera može početi gradnja sportsko-rekreativno-turističkog centra s hotelom, kampovima na obali i vodi, zabavnim parkom, sportskim terenima i poligonima… Kako su, uostalom, 2012. i isplanirali iz Grada.

– Jako je dobro napravljen projekt. Naravno, već je prošlo gotovo 10 godina, pa bi se plan možda trebao obnoviti nekim novim tehnologijama i novim sportovima, ali po našem viđenju taj kompleks bi trebao biti najatraktivnija točka Zagrebačke županije sportski, turistički i rekreativno. Prvenstveno zbog ljepote jezera, a onda i zbog blizine zračne luke, Zagreba, Velike Gorice. Tom kompleksu bi gravitiralo milijun ljudi. Jarun nije ni sluga onome što bi trebao biti ovaj kompleks. Nešto poput Čateža, a moglo bi raditi 12 mjeseci, dio u otvorenom, a dio u zatvorenom dijelu – smatra Šembera.

Planom je, među ostalim, predviđena i biciklistička staza oko jezera, turistički vlakić, šetnice, noćni klubovi i restorani.

– Sto hektara je ogromna površina, to je površina jednog grada i sve bi se sustavno moglo napraviti. Optimistično je vjerovati da u idućih godinu i pol imamo saniran dio Čič Beacha i otvoreno kupalište, a prvu izgradnju objekata i kapaciteta očekujem da već u roku dvije ili tri godine. Uređeno cijelo jezero i rekreativni centar u završnoj fazi, vjerujem, imat ćemo za 4 do 5 godina – kaže Šembera.

Inicijativa poziva građane da im se pridruže u što većem broju jer, što ih je više, mogu otvarati paralelno veći broj projekata i intenzivnije raditi na revitalizaciji voda Turopolja.

Urbanistički plan Grada Velike Gorice iz 2012. godine

Obrazovanje

FOTO Svečano obilježen Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Rođendan svoje škole obilježili su danas (ponedjeljak, 20. ožujka 2023. godine) učenici, nastavnici i djelatnici Srednje strukovne škole Velika Gorica. Od 9 sati odvijale su se sportske natjecateljske aktivnosti u velikoj sportskoj dvorani u kojoj su nastavnici TZK-e Tomislav Škrinjarić i Siniša Rajšić organizirali natjecanja u stolnom tenisu i pikadu te najuspješnije nagradili medaljama.

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glavno događanje bila je priredba u maloj sportskoj dvorani u kojoj se učenicima i nastavnicima u uvodnom govoru obratio ravnatelj Miroslav Antolčić. Nadahnuto je pripovijedao kako je školski kurikulum okvir velike slike, čije motive ispisuju učenici i nastavnici. Podsjetio je na obećanje kako će biti izgrađena zgrada Regionalnog centra kompetentnosti (RCK), a danas smo svjedoci da je zgrada RCK-a već pod krovom. Optimistično je najavio da bi zgrada do slijedećeg Dana SSŠVG-a mogla biti već u svojoj programiranoj funkciji.

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ravnatelj je posebno pozdravio nastavnike iz Italije, Portugala, Velike Britanije i Turske, koji su u sklopu Projekta Erasmus+ doputovali danas u Veliku Goricu i gosti su Srednje strukovne škole cijeli ovaj tjedan. Da bi se gosti iz spomenutih država osjećali dobrodošli, o tome se brine cijeli jedan nastavnički stožer SSŠ-a.

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno umjetnički program izveli su FA Turopolje i učenici Strukovne škole, te ‘učenici glumci’ koji su prikazali pobjedničku dramsku predstavu, koja je pobijedila na ovogodišnjem LiDraNu.

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Finalni dio priredbe zaključile su strukovne učiteljice Jelena i Nikoleta, čije su učenice frizerke i pedikerke ponovno pokazale zašto su ta zanimanja najatraktivnija u ovoj školi. One su uz prigodnu glazbu pokazale svu kreativnost svojih zanimanja kroz kreacije u kosi i na noktima, a plesni dio revije bio je dodatni bonus za oči i dušu. Voditelji priredbe bili su: Laura Kos, Sebastijan Eldić i Dino Šandor.

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Svečano proslavit Dan Srednje strukovne škole Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Po završetku priredbe za učenike, nastavnike i njihove goste na platou ispred školske zgrade bila je već postavljena izložba oldtimera (automobili, motocikli i traktor). Izložbu je priredio Oldtimer klub Turopolje, predsjednik Vladimir Štarkelj.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Održano Međužupanijsko natjecanje u debati za srednjoškolske debatne klubove

Objavljeno

na

Objavio/la

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Ksenija Vatavuk Margetić i članice dva debatna kluba Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Tri tima Debatnog kluba Velika Gorica. Foto: Katarina Drvodelić

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Međužupanijsko natjecanje u debati za srednjoškolske debatne klubove iz kontinentalne Hrvatske u organizaciji Ekonomske škole Velika Gorica održano je u prostoru škole, 18.-19. ožujka 2023. godine. Natjecalo se 17 debatnih klubova iz 7 gradova: Gline, Siska, Nove Gradiške, Bjelovara, Županje, Rijeke i Velike Gorice.

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Vesna Brkljačić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Unutar dva dana debatanti su debatirali u 6 kola, od kojih su 4 bila na zadanu tezu, a dva na ad hoc teze. Zadana teza je glasila: Ovaj dom bi uveo društveno ocjenjivanje građana (social credit system). Dvije ad hoc teze, koje su debatanti dobili sat vremena prije debate bile su: Ovaj dom bi zabranio religijskim vođama, figurama ili institucijama da javno komentiraju ili se miješaju u politiku i Ovaj dom bi na izborima osobama dao broj glasova obrnuto proporcionalno njihovim godinama.

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Iz Ekonomske škole natjecale su se dvije ekipe: Titan I – Ivana Spoja, Paula Štefančić i Lucija Kišić i Titan II – Dora Vučković, Tea Koleš i Mia Perković. Vodila ih je mentorica pedagoginja mr.sc. Ksenija Vatavuk Margetić.

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: Katarina Drvodelić

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: Katarina Drvodelić

Na natjecanju sudjelovala su i tri tima iz Debatnog kluba Velika Gorica pod vodstvom mentorice Katarine Drvodelić: DKGVG 4 – Marta Crnogača, Dario Jurič, Gabrijea Golub; DKGVG 2 – Anamarija Barać, Magdalena Rak, Fran Rapaić; DKGVG 1 – Matea Barić, Klara Pavlečić i Hana Biloglav. Prema riječima mentorice Drvodelić, njeni timovi su bili uspješni, DKGVG4 se plasirao na 4. mjesto te ima šanse da se plasira na državno natjecanje. Osim toga, Crnogača, Jurič i Golub su među 10 najboljih govornika natjecanja.

18.03.2023. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjoškolskih debatnih klubova. Foto: Katarina Drvodelić

Prije natjecanja ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić je u kraćem govoru pozdravila natjecatelje, zaželjela im dobrodošlicu i uspjeh na natjecanju. Nakon nje učenici škole domaćina izveli su kratki kulturno umjetnički program.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Vrijedne žene Pokupske uz vosak i lukovice pripremaju najljepše pisanice za ‘Vuzem’

Članice Kluba žena Pokupsko izradit će više od 250 pisanica za ovogodišnji ‘Vuzem u Pokupskom’.

Objavljeno

na

Objavio/la

Članice Kluba žena Pokupsko krenule su s pripremama za tradicionalnu manifestaciju ‘Vuzem u Pokupskom’ u sklopu projekta ‘Mali ljudi velikog srca’, a među aktivnostima su i radionice izrade pisanica na tradicionalan način.

– Zasad smo ih izradile stotinjak, a sveukupno ćemo imati više od 250 komada pisanica koje radimo voskom i farbamo lukovicom. Pisanice će onda djeca na Uskrs djeca tražiti u parku. Imat ćemo još dvije radionice, jedna za odrasle sad u petak u podrumu vrtića i imat ćemo jednu radionicu izrade pisanica na ovaj tradicionalan način za djecu iz vrtića – rekla nam je predsjednica Kluba žena Pokupsko, Zorica Šestak i pozvala sve zainteresirane da im se jave.

Foto: Klub žena Pokupsko

Foto: KŽ Pokupsko

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija traži očevice prometne nesreće na goričkoj obilaznici

Dvije su osobe ozlijeđene.

Objavljeno

na

Objavio/la

Policija traži očevice prometne nesreće koja se dogodila jutros oko 9 sati na raskrižju Avenije pape Ivana Pavla II i Državne ceste D30 u Velikoj Gorici.

U sudaru automobila Hyundai I30 bijele boje i Peugeot kombija bijele boje, dvije su osobe ozlijeđene.

– Zbog utvrđivanja okolnosti koje su dovele do ove prometne nesreće, molimo očevice da se jave s informacijama u goričku Policijsku postaju osobno ili na brojeve telefona 01/6221144 ili 192 – pozivaju iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dan oralnog zdravlja: Gorički vrtićarci na ‘pregledu’ kod Ljubice Zubice

‘Danas sam najsretniji stanovnik najboljeg grada u Hrvatskoj, jer prvi krećemo s kompletnim programom prevencije oralnog zdravlja u svim našim vrtićima i vjerujem da ćemo za par godina moći reći kako Velikogoričani imaju najljepši osmijeh, jer imamo zdrave zube’, poručila je inicijatorica programa redovitog nadziranog pranja zuba u vrtićima, dr.Kaja Gmaz. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Svjetski je dan oralnog zdravlja, a kako sve ne bi ostalo samo na prigodnom obilježavanju, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i Grad u suradnji s Udrugom za prevenciju karijesa promovirali su početak jedinstvenog programa redovitog, kontroliranog pranja zubi u svim vrtićima na našem području.  Čitava priča pokrenuta je zahvaljujući inicijativi dr.Kaje Gmaz, o čemu smo nedavno i pisali.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica, Ana Katulić i dr.Kaja Gmaz/cityportal.hr

Jutros su tako brojni vrtićarci pogledali autorsku predstavu Ane Katulić, ‘Ljubica Zubica’, u Domu kulture Galženica i POUVG. Predstava je nastala 2018.godine, a osmišljena je upravo u suradnji s Udrugom za prevenciju karijesa Grada Velike Gorice.

– Povodom ovog dana sam najsretniji stanovnik najboljeg grada u Hrvatskoj, jer prvi krećemo s kompletnim programom prevencije oralnog zdravlja u svim našim vrtićima što će sigurano dati rezultate za koju godinu i mislim da se s time možemo svi ponositi. Nije bilo lako posložiti sve te ‘kotačiće’ da bi ovaj mehanizam profunkcionirao. Zahvaljujem svima, posebno doktorima dentalne medicine koji su dali svoje vrijeme za dobrobit ovog grada, kao i svim zdravstvenim voditeljima vrtića koji su prepoznali ovaj program. I želim da za par godina možemo reći kako Velikogoričani imaju najljepši osmijeh, jer imamo zdrave zube – rekla nam je dr. Kaja Gmaz.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica/cityportal.hr

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica/cityportal.hr

Vrtićarci su izuzetno aktivno sudjelovali u predstavi u kojoj ih Ljubica Zubica, pomoćnica Zubić Vile, koja je u potrazi za izgubljenim zubom, upoznaje sa svijetom zubi, pokazuje im kako ih pravilno njegovati i četkati.

– Dosta je malo predstava koje govore o oralnoj higijeni i zdravlju zubi, pa sad to znanje koje mi je o tematici prenijela dr.Gmaz kroz jednu interaktivnu predstavu prenosim djeci. Klinci sjajno prihvaćaju, reakcije su odlične, javljaju se i s crtežima, odgojiteljice mi šalju poruke, jako mi je drago zbog toga – rekla nam je autorica i izvođačica predstave, Ana Katulić.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u vrtićima/cityportal.hr

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u velikogoričkim vrtićima. Za sve vrtićarce osigurane su besplatne četkice za zube/cityportal.hr

Po završetku predstave klinci su bez imalo straha Ljubici Zubici pokazali svoje zubiće, a svaki od njih dobio je na poklon i četkicu za zube, koje su osigurane baš za svu djecu iz velikogoričkih vrtića, pa roditelji neće snisiti nikakav dodatni trošak.

Foto: v.d. proč. N.Topolnjak, dr.Kaja Gmaz, savjetnica A.M.Tintor, Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u vrtićima/cityportal.hr

– Jako nam je važna inicijativa dr.Kaje Gmaz koja je na razini lokalne zajednice inicirala da svi dječji vrtići i gradski i privatni susdjeluju u ovom projektu. Temeljeno na znanstvenim istraživanjima koji dokazuju da je oralno zdravlje temeljeno na pravilnoj higijeni zuba, a vrtići su idealna mjesta na kojima to vrijedi započeti. Tako da smo jako sretni što su svi vrtići otvorili svoja vrata, što krećemo jedinstveno istovremeno s tim projektom i što smo na ovaj način obilježili Svjetski dan oralnog zdravlja – rekla nam je Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velika Gorica. Početak ovog programa došao je podržati i priv.pročelnik Upravog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Neven Topolnjak.

I zato za kraj, poruka Ljubice Zubice!

– Znate da zube trebamo prati svaki dan, ujutro za ljepotu, a uvečer za dobar san. I kad jedete slatkiše zube treba prati češće i više. I, ne zaboravite, zubara posjetite, to vam ništa ne boli! On će vam pokazati kako se zube -voli!

 

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno