Povežite se s nama

Kultura

Vrhunski izvođači iz cijelog svijeta stižu na jubilarni 15. Velikogorički brass festival

Osim koncerata, za studente i učenike održat će se radionice limenih puhačkih instrumenata koje će voditi vrhunski svjetski glazbenici.

Objavljeno

na

Ovogodišnji Velikogorički brass festival nastavlja svoju tradiciju dovođenja vrhunskih izvođača limene glazbe iz cijeloga svijeta. Od 24. do 29. lipnja u našem gradu okupit će se ‘crème de la crème’ glazbenih puhača.

Festival će otvoriti tromobnistički ansambl iz Mađarske ‘SETREN’. SzegEd TRombone ENsemble (SETREN) je osnovao György Gyivicsan, nekad profesor na Szegedskom sveučilištu, sa svojim najtalentiranijim studentima. Dokaz popularnosti SETREN-a je vidljiv po pozicioniranju njihovog YouTube kanala na 4. mjesto među kanalima koji promoviraju glazbu za trombon. Karakterizira ih virtuoznost i opseg koji se može opisati ekstremnim u svijetu trombona.

U subotu, 26. lipnja, planiran je veliki koncert na otvorenom, u Park dr. Franje Tuđmana stiže domaći ‘zabavljač’ Žiga i njegovi međimurski svirači na trubama – Bandisti. Žiga i Bandisti izvode većinom međimurske narodne pjesme, ali na moderan način – s kvalitetnom harmonizacijom i na profesionalnoj razini.

Sakralni prostori će i ove godine biti mjesto predstavljanja vodećih glazbenika, pa ćemo u jednoj od goričkih crkvi slušati trubu u kombinaciji s harfom, u izvedbi slovenskog para Jure Gradišnika i Marie Gamboz Gradišnik. Uvertira u koncert ovih orkestralnih umjetnika bit će dvije tube na kojima će svirati mađarski izvođač Roland Szentpali i Slovenac Žiga Kališnik.

Glazbenu genijalnost na trubi i vokalno umijeće goričkoj publici predstavit će Gennady Nikonov iz Rusije. Gennady Nikonov odan je ruskoj trubačkoj tradiciji, ima izvanredne vokalne sposobnosti, a u muziciranju ga odlikuje romantičan stil. On je živi dokaz da se kroz trubu može pjevati. Na koncertu će mu se pridružiti naš glazbenik Pavao Mašić kao pratnja na orguljama.

Ovogodišnji Brass festival zatvorit će Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske uz soliste i dirigenta pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana. Solisti će nastupiti na trubi, rogu, trombonu i tubi, a vrhunac večeri bit će nastup izraelsko-ruskog izvođača Sergeja Nakariakova koji je kroz godine sviranja razvio osobiti stil začinjen izvanrednom virtuoznošću zbog čega je dobio nadimak ‘Paganini na trubi’.

Osim koncerata, koji će i dalje biti glavni događaj, za studente i učenike pripremili smo radionice limenih puhačkih instrumenata koje će voditi vrhunski svjetski glazbenici. Radionice će se održavati 25. i 26. lipnja od 10:00 do 19:30 h u Osnovnoj školi Eugena Kumičića. Cijena po radionici je 250 kn i mogu se uplatiti putem webshopa POUVG-a.

Uz radionice posjetitelji će imati priliku vidjeti i različite proizvođače puhačkih instrumenata i njihove ideje pristupa izgradnji limenih glazbala ili usnika. Na prezentaciji instrumenata u Osnovnoj školi Eugena Kumičića (25. i 26. lipnja) izlažu ACase, Brasseraj, Roberto Buttus i Buffet Crampon.

Više informacija i program potražite OVDJE.

 

Kultura

FOTO Plesni klub Barbara izvodi koreografije koje uvijek osvajaju medalje

Objavljeno

na

Objavio/la

Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka) u 11. godini djelovanja kluba pokazuju svoju snagu na (naj)važnijim natjecanjima tako što su njihove prezentirane koreografije (skoro) uvijek plasirane na prva tri mjesta, odnosno nagrađene su medaljama zlatnog odnosno srebrnog odnosno brončanog sjaja.

Sisak, 03.03.2024.  8.Regionalno prvenstvo HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sisak, 03.03.2024.  8.Regionalno prvenstvo HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sisak, 03.03.2024.  8.Regionalno prvenstvo HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Barbarice su bile uvjerljive pobjednice 8.regionalnog prvenstva mažoretkinja u organizaciji Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT, predsjednik Vlado Palac), održanog  u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg u Sisku (nedjelja, 03. ožujka 2024.). Izvele su u tri dobne kategorije (seniorke, juniorke, kadetkinje) sveukupno 32 koreografije i osvojile 30 medalja: 20 zlatnih, 11 srebrnih i 4 brončane, osvojeno je jedno 4. mjesto te jedna diskvalifikacija (napuštanje plesnog podija).

Velika Gorica, 25.-26.05.2024. Državno prvenstvo HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 25.-26.05.2024. Državno prvenstvo HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na Državnom prvenstvu mažoretkinja u organizaciji HUMT-a održanom pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice, u Sportskoj dvorani Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici (25. do 26. svibnja 2024. godine), mažoretkinje PK Barbara ponovo su bile u vrhunskoj formi. Izvele su 42 koreografije i osvojile 39 medalja: 21x zlato, 11x srebro i 7x bronca te 3×4.mjesto.

Velika Gorica, 25.-26.05.2024. Državno prvenstvo HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 25.-26.05.2024. Državno prvenstvo HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Barbarice su se na Europskom prvenstvu u Srbiji (Pančevo, 28.do 30. lipnja 2024.) natjecale sa samo 22 koreografije, ali i taj broj je bio dovoljan da budu bolje od konkurencije. Njihovi nastupi nagrađeni su s 13 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane medalje te jedno 6. mjesto.

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Kada se podvuče crta ispod spomenutih brojeva na tri najvažnija natjecanja u prvoj polovici 2024. godine dobije se slijedeći rezultat: mažoretkinje PK Barbara prezentirale su 96 koreografija i osvojile 90 medalja!! Može li netko bolje?

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Pozdrav s Novog Zelanda: ‘Ovo zlato je najzlatnije do sad. Uživamo u svakoj sekundi…’

S dalekog Novog Zelanda javila se Alina Haraminčić iz Jana, koje su do svog trećeg zlata na Olimpijadi zborova stigle s najviše bodova do sad. Uz to, stigle su cure zapjevati i iseljenicima, razgledavati, uživati, družiti se…

Objavljeno

na

Vijesti s Novog Zelanda, o novom nevjerojatnom uspjehu Ansambla Jane, uljepšale su vikend iza nas. Gotovo dva tjedna nakon što se gorička glazbena ekspedicija otisnula s pleškog asfalta prema 18 tisuća kilometara udaljenom Aucklandu, Jane i njihovi Jankići ostvarili su svoj cilj. Zlatna medalja s Olimpijade zborova ponovno je oko vrata, već treći put…

– Naravno da je bilo nešto posebno uopće se pripremati za natjecanje poput Olimpijade, pogotovo doći ovdje i proživjeti sve što smo mi proživjele. Otišli smo na drugi kraj svijeta, u što smo uložili jako puno truda u svakom smislu toga izraza. Na kraju, očekivanja su nam se ispunila. Osvojile smo najveći broj bodova otkad se natječemo na Olimpijadi, tako da smo izrazito sretne. Ponosne smo na tako dobar rezultat na ovakvome mjestu, na najvećem svjetskom zborskom natjecanju – javila se Alina Haraminčić iz Jana s drugoga kraja svijeta.

– Odmah da naglasim, za one koji ne znaju, u pratnji su nam bili naši Jankići. Oni nisu samo svirali, u jednoj pjesmi su i pjevali s nama, pa je sve skupa bilo posebno i za njih i za nas. I njihovo pjevanje se bodovalo, i oni imaju svoj doprinos – ističe Alina.

Govorila je u ime cijele ekipe kad je opisivala dojmove prikupljene ovih dana.

– Bilo je jako puno djece, mladih, a samo iz Kine došlo je oko 80 zborova. Kategorija je bila vrlo zahtjevna, imali smo čak 25 zborova u konkurenciji, dok je u nekim drugim kategorijama bilo njih tri, četiri ili pet. Baš zato je to zlato još sjajnije. Ukupno su četiri zbora bila ispred nas, s nešto malo više bodova, no zborovi u Kini i SAD-u rade ovo profesionalno, zarađuju novac na pjevanju, a mi se s njima u tom smislu ne možemo uspoređivati. Unatoč tome, ostvarile smo ovakav rezultat i to je doista nešto nevjerojatno.

Pjevanje je, koliko god bilo primarno, samo dio sadržaja za ekipu iz Turopolja.

– Jako nam je lijepo, krajolik je drukčiji, nevjerojatan! Obišli smo Auckland, otišle pogledati gdje su se snimali Gospodari prstenova, posjetile i Queenstown… A kroz sve to čestitamo same sebi 20 godina postojanja! Uživamo u svakoj sekundi, a pogotovo smo presretne zbog tog zlata. Ovo je najzlatnije zlato do sad! Mislim da smo na lijep način prenijeli našu kulturu, kako Hrvatske, tako i našeg Turopolja – kaže Alina, dodajući kako natjecateljski nastupi nisu bili i jedini na Novom Zelandu.

– Imali smo prekrasan koncert u Aucklandu, u hrvatskom klubu, u kojem djeluje FA Kralj Tomislav, na čelu s . Ljudimam se jako svidio naš nastup, a neprocjenjiv je taj osjećaj kad svojom pojavom i pjesmom razveseliš nekoga svog u dalekom svijetu,. Jako puno mladih se zainteresiralo za hrvatsku tradiciju i folklor, generacije su to koje ni ne govore hrvatski, a sve to skupa trebalo bi očuvati našu kulturu i tradiciju i u sljedećim naraštajima – vjeruje Alina Haraminčić, koja je i aktualna predsjednika Ansambla Jane.

Za uvježbavanje repertoara kojim su Jane došle do zlata zadužena je voditeljica Ana Jaklinović, a brigu o sastavu, kao i o organizacijskim pitanjima, vodi Danijel Skrbin. Cijela ekspedicija uskoro se vraća kući s uspomenama za cijeli život.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Blagdan Gospe Karmelske u Kobiliću

Objavljeno

na

Objavio/la

Središnju proslavu blagdana Blažene Djevice Marije Karmelske (Gospe Karmelske) brojni mještani Kobilića obilježili su misnim slavljem, koje je predvodio vlč. Norbert Ivan Koprivec, u mjesnoj kapelici, jučer (nedjelja, 21.07.2022., početak u 11 sati).

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tri misna čitanja pročitali su Ana Marija Golub, Dorotea Posavec i Mario Lipovac.

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Središnjoj proslavi prethodila je trodnevnica u Kobiliću.

 

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 21.07.2024. Blagdan Gospe Karmelske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vlč.Koprivec pozvao je mještane Kobilića da već sada počnu s pripremama za zlatni jubilej iduće godine – biti će svečano velikim slavljem obilježena 100. obljetnica izgradnje kapelice u Kobiliću.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Ansambl Jane na krovu svijeta! Osvojile treće zlato na Olimpijadi zborova!

Objavljeno

na

Objavio/la

Vijest je putovala 18.000 kilometara, stigla je iz Aucklanda, s dalekog i prijateljskog Novog Zelanda, ali sretno je stigla kući, u Turopolje.

“Uspjeli smo! Imamo zlatooooooo sa Novog Zelanda Ansambl JANE i 3. zlatna medalja!”, glasila je objava na Facebook stranici Ansambla Jane.

Cure su prije nekoliko dana otputovale na drugi kraj svijeta kako bi sudjelovale na Olimpijadi zborova, a tamo im je očito i bilo mjesto. Ansambl Jane, ako je netko dosad i sumnjao, potvrđena su svjetska vrijednost, priča na koju imamo zašto biti ponosni već godinama, a pogotovo u trenucima kad stižu ovakva, praktički najveća moguća priznanja. Sjajno vođene, potpuno posvećene onome što im je ljubav, a ne posao, članice Jana zasluženo su se popele na vrh svijeta!

Učinile su to na 13. izdanju manifestacije koja se zove World Choir Games, koja je u Aucklandu ove godine okupila čak 250 zborova iz 42 svjetske države, sa svih kontinenata. I među svima njima najbolje su – naše cure. Fenomenalno, vrijedno naklona do poda…

Sve skupa trajalo je od 10. srpnja, cijela turopoljska ekspedicija u Aucklandu imala je vremena i uživati, i posvetiti se natjecanju, i družiti se. A sad je vrijeme za povratak kući, gdje će ih dočekati ponosni članovi obitelji, prijatelji, poznanici, susjedi, sugrađani.

Bravo, bravo, bravo!

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Zlatna tamburica u rukama tamburaša Ogranka Seljačke sloge Buševec

Novo priznanje za buševske tamburaše i tamburašice.

Objavljeno

na

Nakon festivala u Španjolskoj i još jedne uspješne manifestacije ‘BUŠ-KUŠ’, članovi Ogranka Seljačke sloge ne miruju. Tamburaška sekcija A grupe jučer je nastupila na Tamburaškoj noći u Maču koju organizira KUD ‘Ljudevit Gaj’ Mače i osvojila Zlatnu tamburicu za najbolju izvedbu. Buševskim tamburašima i tamburašicama u izvedbi se priključila i vokalistica Marijana Đuretić.

Foto: Ogranak Seljačke sloge Buševec

Stručni sud u sastavu Ana Čehulić, Nikola Šrajkeb i Danijela Rožanković ocjenjivao je nastupe pet tamburaških sastava: TS Čižljeki, TS Sedef, TS Ogranka Seljačke Sloge Buševec, TS KUD-a Mihovil Krušli i Band Novi Val.

Drugo mjesto osvojio je Tamburaški sastav Čišljeki, a trećeplasirani bili su TS KUD-a Mihovil Krušlin.

Foto: Ogranak Seljačke sloge Buševec

– Bravo za cijelu ekipu, a posebno našeg voditelja tamburaša Zorana Jakunića koji je imao dovoljno živaca i strpljenja da ih sve to nauči – poručili su iz Ogranka.

Foto: Ogranak Seljačke sloge Buševec

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno