Povežite se s nama

Moja županija

VIDEO Đuka i Rak opet zajedno: ‘Igrali smo i u Gorici skupa. Mislim, on je igrao, ja gledao…’

Nikola Rak krenuo je u Gorici, na svom prvoligaškom putu prošao je Zaprešić, a na niželigaškom Sv. Nedelju. I Jurica Kovačić krenuo je u Gorici, prošao Jasku, Dugo Selo… A našli su se u – Vrbovcu! A zatim i na našem kauču, u serijalu “Sport Zagrebačke županije”

Objavljeno

na

Prve korake, u najdoslovnijem smislu, obojica su napravila na našim bregima, Nikola u Šiljakovini, a Jurica u Kozjači. Prve nogometne korake također su napravili na istome mjestu, na “brežanskom Wembleyju”, igralištu NK Bune, a sudarale su im se karijere i u dresu HNK Gorice, za čije su seniore zajedno igrali u drugoligaškim danima. Svatko u svojoj ulozi.

– Da, on je igrao, a ja sam ga gledao, ha, ha – kaže Jurica Kovačić (30) zvani Đuka, sin dobrog starog Peveca, čovjek s tacnom u Caffe VAR-u na stadionu i igrač koji ima ozbiljno ime i prezime u niželigaškom nogometu.

Navrati na kavu na stadion i frend Nikola Rak (36), koji mu je po novome i suigrač! Dečki su prihvatili ponude od ambicioznog NK Vrbovca i opet će nositi isti dres. Ovoga puta, očekuje se, nitko neće biti u statusu gledatelja…

– Imao sam jako dobru sezonu u Tigru iz Svete Nedelje, osvojili smo naslov prvaka u 4. NL Središte i plasirali se u viši rang, a to je i važan razlog zašto sam prihvatio poziv iz Vrbovca. Sve sam već praktički dogovorio oko ostanka u Tigru, ali ljudi iz Vrbovca bili su uporni. Poklopilo se da meni u ovim godinama, i zbog posla i zbog obiteljskih razloga, bolje odgovara igrati niži rang, uz nešto manje zahtjeva. I odlučio sam prihvatiti ponudu – govori Rak.

Ostat će tako u istom rangu natjecanja kao i prošle sezone, što kod Kovačića nije slučaj. Đuka je pristao spustiti se dva ranga niže, iz jedinstvene treće u petu ligu, a razlozi su slični kao i u slučaju Nikole Raka.

– Proveo sam zadnje tri godine u Dugom Selu i stvarno mi je bilo fenomenalno. Usudim se reći i da je to najbolje razdoblje ove moje dosadašnje “karijere”. Klub je organizacijski i u svakom drugom smislu na razini višoj od ranga u kojem se natječe, tako da sam zaista uživao tamo. Ovog ljeta javili su se ljudi iz Vrbovca, predstavili mi svoj projekt, a meni se to svidjelo. Pogotovo zato što sam se nedavno i oženio, uskoro dolazi bebica… Želim više biti doma, uz obitelj, zato mi je odgovaralo spustiti se malo niže – priča Đuka.

Osim njih dvojice, stiglo je u Vrbovec još nekoliko igrača s iskustvom iz viših liga, pa trenutačno sve govori da bi baš Vrbovčani trebali biti prvi favoriti za titulu prvaka.

– Klub ove godine slavi stoti rođendan i želja je povodom stote obljetnice izboriti ulazak u viši rang. To je cilj, to se jasno komunicira, ali svjesni smo da je do toga dug put. Upoznao sam ovu ligu prošle sezone, vidio da se tu igra dobar nogomet, da ima jako dobrih pojedinaca, ali i pet-šest stvarno dobrih momčadi. Očekujem da će nam najveći konkurenti biti Naftaš Ivanić, Moslavina Rugvica i Mraclin, ali naravno da je uvijek moguće da tu još netko iskoči – kaže Rak, koji će prvim nastupom za Vrbovec u karijeri imati više klubova iz ostatka župnije nego iz svoga grada.

– Imao sam 21 godinu kad sam otišao iz Radnika u Lučko. Zadržao sam se tamo četiri sezone, iz treće tamo ušao u drugu ligu, pa iz druge u prvu, da bi na kraju opet ispali. Nastavio sam u Slaven Belupu, vratio se u Goricu pa opet preko Lučkog završio u Singapuru na nepunih godinu dana. Vratio sam se opet u Lučko, pa završio u Interu iz Zaprešića. Vratio sam se u Zaprešić još jednom, nakon epizoda u Šibeniku i treći put u Lučkom, a prošle sezone osvojio sam naslov prvaka u 4. NL Središte s Tigrom iz Sv. Nedelje. I sad sam, evo, u Vrbovcu – prevrtio je Rak svoju karijeru.

Možda i najbolji nogomet karijere igrao je u Zaprešiću, pod Samirom Toplakom.

– Te dvije sezone igrali smo prvu ligu, i to dosta uspješno, jer momčad je bila stvarno dobra, puna karakternih igrača, ali i s jako dobrom kemijom u svlačionici. Par puta tjedno družili bismo se i nakon treninga, Toplak je sve to znao začiniti nekom od svojih fora, tako da je bilo baš jako dobro – govori Rak.
Jurica Kovačić, s druge strane, nikad nije došao do prvoligaškog nogometa u Hrvatskoj, ali zato jest u Litvi, gdje je otišao zajedno s kumom Damirom Žutićem.

– To je bilo zanimljivo životno iskustvo, a nogometno je razina naše druge lige, ako se izuzmu dva najbolja kluba. Nisu ljudi tamo ni znali da smo nogometaši, u Litvi je samo košarka važna, ali glavno da su nas prepoznali i fotkali onaj jedan put kad smo izašli i malo se opustili – sa smiješkom priča Đuka, bivši igrač Kustošije, Maksimira, Vinogradara…

A, po novome, igrač NK Vrbovca. Opasno ambicioznog Vrbovca…

Moja županija

Zagrebačka županija podiže razinu spremnosti – 13 cesta prelazi u viši prioritet održavanja

Zimska služba Županijske uprave za ceste ulazi u sezonu s većim ulaganjima, novim pravilima i jasnim apelom vozačima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija najavila je početak rada zimske službe za sezonu 2025./2026., koja će se provoditi od 15. studenoga do 15. travnja na više od 1.200 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Program je predstavila Županijska uprava za ceste, najavivši ukupno 2,6 milijuna eura ulaganja i pojačano održavanje, dok je razlog povećanog obuhvata veći promet te potreba za većom sigurnošću na cestama.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka istaknuo je dvije ključne novosti. Čak 13 prometnica prelazi u višu razinu prednosti jer na njima prometuje više od 4000 vozila dnevno, a u naseljima s nogostupima za posipavanje će se koristiti isključivo sol umjesto sipine.

Foto: Zagrebačka županija

Zamjenik župana Damir Tomljenović podsjetio je na nedavne infrastrukturne radove diljem županije te upozorio vozače da i sami moraju odraditi svoj dio. To uključuje korištenje zimske opreme, kao i prilagođavanje uvjetima na cesti.

Dodatni apel uputio je Božidar Šnajder iz Hrvatskih cesta, ističući da sedam godina bez ozbiljnijeg snijega često stvara lažan osjećaj sigurnosti. Upozorio je da su mnogi vozači uvjereni da mogu bez zimskih guma, a među njima i generacije mladih koje nikada nisu vozile po snijegu i ledu.

Foto: Zagrebačka županija

Zimska služba ove sezone djeluje kroz sedam mjesta pripravnosti, Velika Gorica, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić-Grad, s 26 ekipa, vozilima s ralicama i posipačima te zalihama od 5000 tona soli i jednako toliko sipine. U održavanje su uključene i državne ceste, za koje su nadležne Hrvatske ceste, dok ŽUC Zagrebačke županije provodi radove na svim razinama prednosti.

Prioriteti su podijeljeni na tri razine:

  • II. razina – obuhvaća prometnice s više od 4000 vozila dnevno, gdje mora biti osigurana prohodnost od 5:00 do 22:00.
  • III. razina – odnosi se na važnije županijske i lokalne ceste, često s autobusnim linijama i pristupima stanicama, gdje se prohodnost održava od 5:00 do 20:00, uz mogućnost noćnih zastoja do dva sata između 20:00 i 5:00.
  • IV. razina – uključuje ceste manjeg prometnog značaja, gdje se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00, a kašnjenja pri intenzivnom snijegu mogu biti i do jednog radnog dana.

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija ulazi u zimsku sezonu s pojačanom opremom, više prioritetnih prometnica i novim režimom održavanja. Ipak, stožeri zimske službe upozoravaju da ni najbolja logistika ne može nadomjestiti neodgovorno ponašanje na cesti. Zimske gume, prilagođena brzina i pažnja ključni su za sigurnu vožnju u nadolazećim mjesecima.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

PANEL Zašto je infrastruktura temelj razvoja turističke destinacije?

OPG-ovi, kulturne ustanove i poduzetnici oblikuju identitet lokalnog turizma.

Objavljeno

na

(Foto: Dražen Kopač)

U Velikoj Gorici održana je panel rasprava pod nazivom “Utjecaj infrastrukture na turistički razvoj destinacije”, a koja je okupila dionike turističkog sektora Zagrebačke županije i otvorila razgovor o tome kako infrastruktura, kvalitetno upravljanje i suradnja utječu na razvoj turizma koji je održiv, konkurentan i usmjeren na ljude. 

Poseban značaj i osvrt dala je Lidija Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb, koja je naglasila koliko je zračna luka važna za razvoj kontinentalnog turizma te kako njezina prometna dostupnost izravno utječe na poslovna, kulturna i turistička kretanja u cijeloj regiji. 

Direktorice turističkih zajednica, Ivana Alilović i Maja Toth, predstavile su smjerove razvoja destinacije te naglasile važnost planiranja temeljenog na podacima, znanju i suradnji.

-Zagrebačka županija je jedina turistička zajednica u Republici Hrvatskoj koja je potpisala Glasgow Declaration, čime se obvezala na ubrzano djelovanje u području klimatske održivosti, a u listopadu je usvojila i svoj Plan upravljanja destinacijom, potvrđujući jasan i odgovoran put prema održivom i regenerativnom turizmu – istaknula je Alilović.

Maja Toth je podsjetila kako je Velika Gorica nedavno zaključila proces javnog savjetovanja o svojem Planu upravljanja, što pokazuje uključenost i otvorenost lokalne zajednice. 

U raspravi je naglašeno da infrastruktura, bilo da je riječ o zračnoj luci ili kulturnim, sportskim i turističkim objektima, predstavlja temelj svakog dugoročnog razvoja. Jednako važan dio priče čine i ljudi: lokalni OPG-ovi, kulturne ustanove, poduzetnici i svi akteri koji svojim radom oblikuju identitet destinacije. Upravo oni stvaraju živu, autentičnu i cjelogodišnju ponudu koja razlikuje uspješne destinacije od prosječnih. 

Zaključak panela bio je jednostavan i snažan: budućnost turizma u Zagrebačkoj županiji počiva na suradnji. Sinergija institucija, turističkih zajednica, gospodarstva i lokalne zajednice ključna je za razvoj koji je uravnotežen, održiv i usmjeren na stvarne potrebe prostora i ljudi. 

Održana rasprava pokazala je da Zagrebačka županija turizam razvija promišljeno i odgovorno te da u suradnji sa svojim dionicima gradi destinaciju koja s jednakom pažnjom čuva ono što ima i stvara ono što dolazi. 

Panel je vodila Katja Matković Mikulčić, a raspravi je svojim stručnim doprinosom prisustvovao akademik Zvonko Cvetnić.   

Događanje su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezin Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici, uz podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Velike Gorice. 

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

Nova lokacija, novi termin, novi vizual – počele prijave na Dane hrane i tradicijskih proizvoda

Do 01. prosinca!

Objavljeno

na

Zagrebačka županija i Grad Zagreb i ove godine organiziraju tradicionalnu izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 13. i 14. prosinca u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Nakon što se niz godina održavala tijekom listopada, ove godine manifestacija se održava u novom terminu, na novoj lokaciji i ima novo vizualno ruho. Također, uskoro će biti aktivna i nova web stranica manifestacije na kojoj će biti predstavljeni svi izlagači i njihovi proizvodi.

Prijava za besplatno izlaganje je putem službene stranice Zagrebačke županije, a moguća je zaključno s 1. prosincem.

Sama manifestacija će biti obogaćena stručnim predavanjima i interaktivnim radionicama, zatim predstavljanjem inovativnih proizvoda i proizvođača te nastupom glazbenika i KUD-ova.

Nastavite čitati

Moja županija

TIK TAK Stižu dani okusa tradicije – ponuda vrhunskih jelovnika zagrebačkog kraja!

Ručno rađena tjestenina, juha od vrganja, samoborska češnjovka, teleća koljenica, tartufi…

Objavljeno

na

(Foto: TZ Zagrebačke županije)

14. studenog počinje gastronomska avantura u sklopu nacionalne manifestacije Dani Okusa hrvatske tradicije, kada će Zagrebačka županija ponuditi „Okus Zagrebačkog kraja“ – vrhunske jelovnike u restoranima, nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije, po promotivnim cijenama.

Riječ je o ukupno 10 restorana i slastičarnica koji su za svoje goste pripremili posebne menije; od ručno rađene tjestenine, juhe od vrganja, samoborske češnjovke, teleće koljenica, tartufa ili doboš torte… sve to u kombinaciji s vrhunskim vinima i pjenušcima iz našeg vinogorja.

Specijalitete će pripremati i 2 velikogorička restorana: Mon Ami i Babriga, kroz tri slijeda!

Detalji oko jelovnika, restorana i posebne ponude potražite na www.okusi.hr i visitzagrebcounty.hr

„Okus Zagrebačkog kraja“ traje do 30. studenog.

Nastavite čitati

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva građane – recite što mislite

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je istraživanje o učinkovitosti svojih promotivnih aktivnosti, a građane poziva da sudjeluju ispunjavanjem kratkog online upitnika.

Cilj istraživanja je prikupiti mišljenja i prijedloge koji će pomoći u poboljšanju načina na koji se predstavljaju ljepote i doživljaji županije.

Upitnik je dostupan do 13. studenoga 2025., a svoje mišljenje možete reći putem formulara na linku.

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno