Povežite se s nama

CityTV

VIDEO Sudbina je htjela da upravo Stjepan iz Kurilovca od zaborava sačuva tradicionalnu drvenu arhitekturu

Za izradu jedne makete, potrebno je i do nekoliko mjeseci. Stjepan se često vraćao na lokacije građevina koje je pritom izrađivao kako bi bio siguran da je napravio sve kako treba…

Objavljeno

na

Već više od 20 godina, Kurilovčanin Stjepan Mihanović, u podrumu svoje obiteljske kuće, gdje živi sa suprugom Biserkom, marljivo izrađuje drvene makete turopoljskih crkvi, kapelica, čardaka i kurija. No, nije sve krenulo iz hobija i čiste ljubavi već ih je natjerala tužna sudbina. Naime, ovaj nadasve simpatičan bračni par, ostao je bez sina koji je bio teško bolestan. Brinući se o njemu i provodeći dane kod kuće, Stjepan je krenuo tesati. Iako sina nema već 13 godina, sve je ostalo isto.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ljubav ili hobi? Upitali smo. – Ne znam, to moraš biti „munjen“, odgovara Stjepan. Spustim se u podrum i zaboravim na sve. Opušta me – dodaje.

Kapelu sv. Ivana Krstitelja u Buševcu, sv. Barbare u Velikoj Mlaki, kuriju Modić-Bedeković, čardak iz Mraclina, te ali i druge Stjepanove makete, mnogi su imali prilike vidjeti na nekim izložbama. Velik je to posao. Stare, ali još uvijek vješte ruke, uz mnogo truda, strpljenja i preciznosti, drvene ljepotice pretvaraju u prava umjetnička djela. Za izradu jedne makete, potrebno je i do nekoliko mjeseci.

– Jedna kuća se radi otprilike osam mjeseci. Nije to samo tako, priča Stjepan. Problem mu predstavlja drvo s kojim radi. Hrast mora biti zdrav i „živ“, ako nije dobro sve moram trgati i rušiti i slagati ispočetka – priča nam Stjepan.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

No, kako bi što bolje i vjernije prikazao svoja mala umjetnička djela te kako bi bio siguran da je napravio dobar posao, Stjepan se često vraćao na lokacije i adrese objekata koje je pritom izrađivao. Tako je bilo i sa Alapićevom kurijom.

– Puno puta sam išao u Vukovinu gledati jesam li dobro vidio i napravio te je li moja maketa ima dosta sličnosti sa građevinom u stvarnosti.
Sve je toliko napravljeno u najsitnije detalje, i to tako da se može rastaviti kako bi i slabovidna djeca mogla opipati svaki dio napravljene makete, kaže Stjepan. Njihova vrijednost prepoznata je i od strane zagrebačkog Konzervatorskog odjela.

Ne postoji način po kojem izabire što će raditi, već radi ono što mu se osobno sviđa, a trenutno radi na replici rodne kuće Slave Šenoe plemenite Ištvanić.

– Evo, već tri dana razmišljam o rasporedu u kući, gdje će biti wc, kuhinja..da li mi je to sila? Nije, ali volim to. Nemam kaj biti zadovoljan. Ja sam to napravio, a drugi će reći da li je lijepo i dobro ili nije. Ja samo znam da sam napravio najtočnije što sam mogao. – priča nam Stjepan te dodaje kako su mu traženje materijala, rezbarenje, rezanje i slaganje najmanji problem. Najteže mu je doći do nacrta i planova. A kaže i sve je manje drvenih kuća.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz dana u dan i tako već dvadeset godina, Stjepan, većinu svoga vremena provodi uglavnom u podrumu.

– Nikad nisam gore. Nemam televizor, ne svađam se s obitelji, imam samo nekoliko zečeva koje moram nahraniti i to je sav moj posao – kaže Stjepan. Na to, previše se ne žali supruga Biserka.

– S jedne strane sam zadovoljna, jer mi se makne. Inače bi mi stalno prigovarao u kuhinji da nisam nešto dobro napravila. Kada je dolje onda je mir u kući. On radi svoje, a ja svoje – priča nam kroz smijeh Biserka koja ponekad, kada zašteka, mu uskoči u pomoć.

Za sada svoj stalni dom, pronašla je jedna drvena ljepotica u goričkom Centru za posjetitelje, dvije su privremeno smještene u Domu za starije u Brezovici, a ostale čekaju neka bolja vremena i ljude koji bi ih trajno zbrinuli.

– Nadam se da će netko biti pametan i tko će reći nemojte to baciti barem još neko vrijeme, tako da i mlađe generacije upoznaju baštinu turopoljskog kraja – ističe Stjepan.

Nadamo se da će netko prepoznati trud ovog skromnog umjetnika te da ovo kulturno blago ne ostane zaboravljeno i duboko zakopano u podrumu obiteljske kuće Mihanović.

 

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Buševska štruklijada: Buvljakuše spremile najbolje i najfinije štrukle

U pripremanju štrukli natjecalo se šest ekipa…

Objavljeno

na

Državni praznik i neradni dan, privukao je brojne posjetitelje na 5.Buševsku štruklijadu u organizaciji Društva žena Buševec. Umjesto starinskih igara, ove godine se natjecalo u pripremanju najboljih štrukli, a u konkurenciji je bilo šest ekipa.

Sve je budnim okom pratio i ocjenjivao tročlani žiri u sastavu Ivana Kovačević Roginić, Ivica Hemeni i Ivana Belošević. A ovogodišnju titulu majstorica štrukli, ponijele su goričke humanitarke – Buvljakuše.

– Nismo se nadale pobjedi. Došle smo danas ovdje čisto radi zabave i druženja. Nije nam išlo baš sve po planu kako je trebalo, malo nas je zezao plamenik pa smo morali ići po novi. Na kraju smo odnijeli pobjedu i presretne smo radi toga. Svi koji su kušali naše štrukle su ih pohvalili, ne samo žiri, već i svi drugi ljudi što je najbitnije – istaknula je Gordana Lazić.

Drugo mjesto pripalo je ekipi VG Legacy, a treće su bile članice Društva žena iz Pešćenice.

Dok su ekipe pripremale i spremale štrukle, ostali su se zabavljali uz živu glazbu, isprobavali domaće buševske kuhane i pečene štrukle. Izlagači su nudili razne proizvode, a u područnoj školi bila je postavljena izložba umjetnika Božidara Škofača. No, zapravo cijela manifestacija uz društveni i zabavni sadržaj ima i jedan cilj.

– Želimo osvijestiti kulturološko i gastronomsko bogatstvo našeg kraja te spojiti mladost i starost.  Sve to zapravo radimo s jednim ciljem, onim humanitarnim. Sav prikupljen novac od prodaje na manifestaciji i ove će godine ići u humanitarne svrhe – rekla nam je Nikolina Katulić, potpredsjednica Društva žena Buševec.

Kako je bilo na 5.Buševskoj štruklijadi pogledajte u našem videu i galeriji fotografija.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

VIDEO KUD “Dučec” na amaterskoj kulturnoj sceni već 100 godina

Ovogodišnji “Vidovi dani” bili su posvećeni proslavi stote obljetnice…

Objavljeno

na

Završili su još jedni “Vidovi dani” u Mraclinu, a koji su ove godine bili zaista posebni. Sve je bilo u znaku proslave stote obljetnice kulturnog amaterizma u Mraclinu i rođendana kulturno-umjetničkog društva Dučec. Sve je počelo prije sto godina u lipnju, osnivanjem ženskog crkvenog zbora. Mještani koji se sjećaju, ističu kako se i prije sviralo i pjevalo u Mraclinu, no 1922.godina uzima se kao godina organiziranog djelovanja i začetka KUD-a Dučec.

Ovogodišnja proslava bila je u znaku dječjih folklornih susreta, izložbe „Od Vjenčića do Dučeca“, promocije novog nosača zvuka i dokumentarnog filma o sto godina kulturnog amaterizma do tamburaške večeri, svečane sjednice i velikog folklornog koncerta. Članovi Dučeca, bili su godinama nositelji kulturnog i društvenog života svog Mraclina, a nastavit će tako i dalje.

Bili smo na velikom folklornom koncertu gdje su se predstavile sve sekcije društva, a kroz video prilog pogledajte kako je bilo.

Foto: Mario Žilec

 

Nastavite čitati

Kultura

VIDEO Cijelo selo zajedno obilježilo stoljeće kulturnog amaterizma u Mraclinu

Kulturno-umjetničko društvo “Dučec” obilježilo je stotinu godina od formiranja pjevačkog zbora “Vjenčić”, koji je udaren temelj organiziranom kulturnom životu u Mraclinu

Objavljeno

na

U lipnju 1922. godine raspjevani Mraclinci odlučili su osnovati ženski crkveni zbor Vjenčić i time su udarili temelj organiziranom kulturno-umjetničkom djelovanju u svome selu. Točno stotinu godina poslije, u lipnju 2022., neke nove generacije proslavile su stotu obljetnicu početka kulturnog života u Mraclinu…

Povodom obilježavanja cijelog stoljeća, kako su to sami nazvali, “kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu”, održana je svečana sjednica, na kojoj je simbolično predstavljena nova zastava društva, za čiju su izradnju bile zadužene Karmelićanke, a ovom prigodom su podijeljene i nagrade Lira za najistaknutije sponzore i one koji su davali podršku radu društva, a istaknuto je i posebno značajno osobno, odnosno obiteljsko djelovanje u KUD-u “Dučec”.

Na proslavi se okupilo praktički cijelo selo, zajedno sa gostima, pa je ovo bila dobra prigoda da se Mraclinci prisjete i nekih prošlih vremena, u kojima se “Dučec” nije tako zvao. Nakon “Vjenčića”, društvo je nosilo ime “Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Kopač”, zatim “Kulturno prosvjetno društvo Ivan Goran Kovačić”, a prvi put je naziv “Dučec” ponijelo 1968. godine. Jedno vrijeme KUD je nosio i ime Josipa Galekovića, a od 1996. ponovno se zove “Dučec”.

I drži se, za jednog stogodišnjaka, jako, jako dobro.

Nastavite čitati

Sport

VIDEO Tako se to radi! Dugo Selo dobiva impresivan sportski centar

Uz nogometni stadion sa 6000 natkrivenih mjesta, gradit će se još nekoliko nogometnih terena, dvije dvorane, teniski teren, kuglana, malonogometni tereni te hostel za mlade sportaše

Objavljeno

na

Dok mi u Velikoj Gorici već desetljećima o tome govorimo i strpljivo čekamo da se nešto konačno dogodi po pitanju unaprijeđenja sportske infrastrukture u gradu, u našem susjedstvu imamo primjer što se može napraviti. Uz dobar plan, uz kvalitetnu financijsku konstrukciju i, možda i najvažnije, uz volju i želju.

U Dugom Selu pokazali su kako se to radi. Naime, tamošnje gradsko rukovodstvo najavilo je izgradnju sportsko edukativnog centra u čijem je središtu nogometni stadion. Uz njega bi se gradilo još nekoliko nogometnih terena, dvije dvorane, teniski teren, kuglanu, malonogometni tereni te hostel za mlade sportaše.

– Budući da je to sportsko-edukativni centar, nadamo se pomoći u financiranju županije i ministarstva obrazovanja, ministarstva sporta i turizma te HNS-a, odnosno svih koji bi mogli ovakav projekt podržati. Riječ je o jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj, možda čak i u Europi – rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Cijeli projekt vrijedan je 100 milijuna kuna, a novi stadion imao bi 6000 sjedećih mjesta i natkrivene tribine, pa bi tamošnji klub, za koji igra i naš Jurica Kovačić, bivši igrač Gorice i Kurilovca, dobio jedan od najmodernijih stadiona u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Vijesti

VIDEO Nogomet u Mraclinu proslavio 90! Tamburaši, plakete, uspomene i poneka suza…

Svečanom sjednicom obilježena je 90. godišnjica Nogometnog kluba Mraclin, koji je rođendan dočekao kao stabilan i vrlo dobro posložen četvrtoligaš

Objavljeno

na

Te 1932. godine rođeni su Umberto Eco, Johnny Cash i Elizabeth Taylor, BBC je krenuo s emitiranjem televizijskog programa, a u Mraclinu, selu u blizini Velike Gorice s nešto više od tisuću duša, počeo se – igrati nogomet.

Cijelih 90 godina poslije, nakon svih tih desetljeća prožetih uspomenama, pobjedama, usponima i padovima, Mraclinci su se zajedno sa svojim gostima i sportskim prijateljima okupili kako bi obilježili “okrugli” rođendan kluba.

Bilo je veselo, bilo je edukativno, bilo je i emotivno… Bilo je, kao i uvijek kad je Mraclin u pitanju, lijepo doći ovdje, u jedno posebno selo, u goste jednom neobično vitalnom klubu.

I uključiti kamere…

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno