Poveži se s nama

CityTV

VIDEO Sudbina je htjela da upravo Stjepan iz Kurilovca od zaborava sačuva tradicionalnu drvenu arhitekturu

Za izradu jedne makete, potrebno je i do nekoliko mjeseci. Stjepan se često vraćao na lokacije građevina koje je pritom izrađivao kako bi bio siguran da je napravio sve kako treba…

Objavljeno

Već više od 20 godina, Kurilovčanin Stjepan Mihanović, u podrumu svoje obiteljske kuće, gdje živi sa suprugom Biserkom, marljivo izrađuje drvene makete turopoljskih crkvi, kapelica, čardaka i kurija. No, nije sve krenulo iz hobija i čiste ljubavi već ih je natjerala tužna sudbina. Naime, ovaj nadasve simpatičan bračni par, ostao je bez sina koji je bio teško bolestan. Brinući se o njemu i provodeći dane kod kuće, Stjepan je krenuo tesati. Iako sina nema već 13 godina, sve je ostalo isto.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ljubav ili hobi? Upitali smo. – Ne znam, to moraš biti „munjen“, odgovara Stjepan. Spustim se u podrum i zaboravim na sve. Opušta me – dodaje.

Kapelu sv. Ivana Krstitelja u Buševcu, sv. Barbare u Velikoj Mlaki, kuriju Modić-Bedeković, čardak iz Mraclina, te ali i druge Stjepanove makete, mnogi su imali prilike vidjeti na nekim izložbama. Velik je to posao. Stare, ali još uvijek vješte ruke, uz mnogo truda, strpljenja i preciznosti, drvene ljepotice pretvaraju u prava umjetnička djela. Za izradu jedne makete, potrebno je i do nekoliko mjeseci.

– Jedna kuća se radi otprilike osam mjeseci. Nije to samo tako, priča Stjepan. Problem mu predstavlja drvo s kojim radi. Hrast mora biti zdrav i „živ“, ako nije dobro sve moram trgati i rušiti i slagati ispočetka – priča nam Stjepan.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

No, kako bi što bolje i vjernije prikazao svoja mala umjetnička djela te kako bi bio siguran da je napravio dobar posao, Stjepan se često vraćao na lokacije i adrese objekata koje je pritom izrađivao. Tako je bilo i sa Alapićevom kurijom.

– Puno puta sam išao u Vukovinu gledati jesam li dobro vidio i napravio te je li moja maketa ima dosta sličnosti sa građevinom u stvarnosti.
Sve je toliko napravljeno u najsitnije detalje, i to tako da se može rastaviti kako bi i slabovidna djeca mogla opipati svaki dio napravljene makete, kaže Stjepan. Njihova vrijednost prepoznata je i od strane zagrebačkog Konzervatorskog odjela.

Ne postoji način po kojem izabire što će raditi, već radi ono što mu se osobno sviđa, a trenutno radi na replici rodne kuće Slave Šenoe plemenite Ištvanić.

– Evo, već tri dana razmišljam o rasporedu u kući, gdje će biti wc, kuhinja..da li mi je to sila? Nije, ali volim to. Nemam kaj biti zadovoljan. Ja sam to napravio, a drugi će reći da li je lijepo i dobro ili nije. Ja samo znam da sam napravio najtočnije što sam mogao. – priča nam Stjepan te dodaje kako su mu traženje materijala, rezbarenje, rezanje i slaganje najmanji problem. Najteže mu je doći do nacrta i planova. A kaže i sve je manje drvenih kuća.

21.05.2021. – Kurilovec – Kurilovčanin Stjepan izrađuje drvene makete tradicionalnih građevina foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz dana u dan i tako već dvadeset godina, Stjepan, većinu svoga vremena provodi uglavnom u podrumu.

– Nikad nisam gore. Nemam televizor, ne svađam se s obitelji, imam samo nekoliko zečeva koje moram nahraniti i to je sav moj posao – kaže Stjepan. Na to, previše se ne žali supruga Biserka.

– S jedne strane sam zadovoljna, jer mi se makne. Inače bi mi stalno prigovarao u kuhinji da nisam nešto dobro napravila. Kada je dolje onda je mir u kući. On radi svoje, a ja svoje – priča nam kroz smijeh Biserka koja ponekad, kada zašteka, mu uskoči u pomoć.

Za sada svoj stalni dom, pronašla je jedna drvena ljepotica u goričkom Centru za posjetitelje, dvije su privremeno smještene u Domu za starije u Brezovici, a ostale čekaju neka bolja vremena i ljude koji bi ih trajno zbrinuli.

– Nadam se da će netko biti pametan i tko će reći nemojte to baciti barem još neko vrijeme, tako da i mlađe generacije upoznaju baštinu turopoljskog kraja – ističe Stjepan.

Nadamo se da će netko prepoznati trud ovog skromnog umjetnika te da ovo kulturno blago ne ostane zaboravljeno i duboko zakopano u podrumu obiteljske kuće Mihanović.

 

CityLIGHTS

VIDEO Intervju tjedna: Djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije sudjelovali u utrci Mliječna staza

Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja…

Objavljeno

on

Više od 6 tisuća sudionika iz cijele Hrvatske priključilo se ovogodišnjem izdanju, jubilarne, pete UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza. Virtualna utrka završila je 12.rujna, a kroz kotizacije sudionika utrke, donacije građana i podršku tvrtki, u tri mjeseca je prikupljeno 1,1 milijun kuna. Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.

Foto: Ljekarne Zagrebačke županije u utrci Mliječna staza_FOTO by Tomislav Klaric

Inače, Mliječna staza je humanitarni projekt koji uvijek generira pozitivnu energiju i osjećaj zajedništva. Ove godine, među sudionicima, bilo je i 815 djece koja su sudjelovala ili uz svoje roditelje ili u sklopu 27 prijavljenih škola i vrtića iz svih krajeva Hrvatske. Sudionici su se povezali kroz mobilnu aplikaciju u više od 550 timova, a čak 26 udruga koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom aktivnim je sudjelovanjem u utrci doprinijelo ostvarenju cilja.

Spomenimo i kako su se u utrku uključili i naši Velikogoričani, a među njima su djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije. Kako je utrka prošla doznali smo od mag. pharm Mirande Kokotović i Marina Ileja iz UNICEF-a. Više poslušajte u našoj emisiji Intervju tjedna.

 

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: U goričke osnovne škole tijekom ljeta uloženo 2 mil.kuna

Objavljeno

on

Nakon kratke ljetne stanke, naša vrijedna ekipa pripremila je još jednu emisiju City puls. Prije početka školske godine obišli smo goričke osnovne škole i provjerili što se sve na njima radilo. Priključili smo se ekološkoj akciji “Od izvora do mora” u Novom Čiču. Bili smo na dvije rođendanske proslave u Lazini Čičkoj i Donjoj Lomnici, a dočekali smo i našeg srebrnog paraolimpijca Velimira Šandora u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Velimir Šandor na prijemu u Gradu “Ne želim statirati u sportu, mene hrane veliki rezultati!”

Grad ga je nagradio s deset tisuća kuna, a on će sad sav svoj fokus staviti na Igre u Parizu za tri godine.

Objavljeno

on

Paraolimpijske igre u Tokiju su završene, a hrvatska paraolimpijska reprezentacija postigla je sjajne rezultate osvojivši ukupno sedam medalja. Prvu u nizu, i to srebrnog sjaja osvojio je Velimir Šandor član Atletskog kluba Uspon iz Velike Gorice. Tim povodom danas je u Gradskoj upravi organiziran prijem na kojem mu je gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima čestitao na dosadašnjim rezultatima, te izrazio podršku za naredni period.

-Dojmovi se još sliježu. Svaki dan nešto novo dođe u glavu, ali polako sve dolazi na svoje. S ovim srebrom oko vrata lakše se nositi sa svime jer sav trud koji smo uložili u zadnjih pet godina isplatio se-rekao je Šandor.

Nije Velimiru ni najmanje bilo lako kroz sve te godine, ali motivacije nije nedostajalo.

-Želio sam biti što bolji u tehničkom smislu, da budem konkurentan. Želja da budem u vrhu me itekako motivirala, nisam želio biti statist u sportu. Mene hrane veliki rezultati.

Očekivanja na Igrama bila su baciti preko 20 metara, ne samo Velimiru nego i konkurenciji, ali okolnosti oko natjecanja su bile takve da je među svima upravo on najmanje podbacio.

-Biti tako blizu zlata, a opet tako daleko…Nas šest je bilo u pola metra razlike, ali imao sam vjeru u sebe i rekao sam treneru da idemo do šestog hica, na kraju je peti odlučio i baš sam ponosan kako smo to uspjeli izvući.

08.09.2021., Velika Gorica, Prijem Velimira Šandora u Gradskoj upravi, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Svi se ponosimo Velimirom i s njime dijelimo radost uspjeha. Osvojiti olimpijsku medalju nešto je što svaki sportaš sanja i činjenica je da rijetko tko to i uspije. Dovoljno truda i svega, bez obzira na prepreke koje si imao, otvorio si put i nadu mnogima za koje nisi ni svjestan, probudio optimizam i učinio nas ponosnima i sretnima. Ispred Grada Velike Gorice od srca ti čestitam na svemu, promociji grada, postignućima i uspjesima-rekao je gradonačelnik Ačkar, te je ovom prigodom Šandoru uručio simboličan poklon od deset tisuća kuna kao zahvalu za uspjeh i sve što je učinio i činit će za Veliku Goricu.

Nije uvijek sve bilo lako i idilično, nekada Velimir nije imao ni uvjete za rad, ali kroz razgovor s čelnim ljudima Grada postigao se dogovor, te su tereni na stadionu sada opremljeni za treniranje atletičara kako u redovnoj atletici tako i onih s invaliditetom.

-Hvala vam na odličnim uvjetima koje imamo za rad, jer na našu preporuku vi ste reagirali i sve smo odradili. Ponosan sam da sam dio jedne velike priče i da sam ja zapravo taj koji vuče da bi sve izgledalo bolje. Nadam se da nisam zadnji. A nadam se i da će osim atletičara s invaliditetom doći i neki bacači u redovnoj atletici pojaviti i isto tako uspjeti prezentirati naš kraj kao ja. Ponosan jer me slijedite u svemu, jer imam vašu podršku, i hvala vam na nagradi-istaknuo je Šandor.

08.09.2021., Velika Gorica, Prijem Velimira Šandora u Gradskoj upravi, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Ovo je još jedan dokaz da je Velika Gorica grad sporta u svim segmentima. Za mene je ova medalja zlatnog sjaja. I osobno puno mi je vrijednija čak i od one srebrne koju su donijeli naši nogometaši. Krenimo već sad zajedno u pripreme za Pariz- poručio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Što za sportaša znači sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama jako dobro zna naša stolnotenisačica Mirjana Lučić.

– Znam što Paraolimpijske igre znače, za svakog sportaša to su najjače emocije, nema tog bilo europskog, bilo svjetskog prvenstva koje budi takve emocije. Davala sam Velimiru sve što je u našoj mogućnosti da ima apsolutno sve da može postići taj rezultat do kojeg je došao. Moja prva poruka nakon što je osvojio srebro bila je da sam beskrajno ponosna i sretna, te da uživa u tome, neka se odmori, a onda krene dalje – rekla je Lučić, predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice.

U devetom mjesecu, Šandor će malo odmarati, a onda kreću treninzi, fokus će naravno biti Igre u Parizu za tri godine gdje će pokušati otići još jednu stepenicu više.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno