Poveži se s nama

Kultura

VIDEO Ogrankaši oduševljavaju! Mihaelu Večkoviću ruska ministrica kulture poklonila tradicionalni instrument

Velika završnica Folklorijade je u subotu, a moći ćete ju pratiti uživo te na taj način podržati buševske folkoraše…

Objavljeno

Kako to obično i biva, Ogrankaši svojom pojavom, plesom i svirkom oduševljavaju publiku na svim nastupima pa tako i na 6. Svjetskoj folklorijadi u Rusiji. S buševčanima u Rusiju zaputila se i Tea Bilić, inače predstavnica CIOFF mladih Hrvatske, a čiji je zadatak u svakom gradu djeci predstavi raznolikost folklora kroz CIOFF bojanku.

Foto: OSS Buševec

Osim Tee, pridružio im se i predsjednik hrvatske sekcije CIOFF Enrih Merdić te 21-godišnji Mihael Večković koji svakodnevno, organizatorima festivala i svim posjetiteljima, predstavlja tradicijska glazbala i svojom svirkom pokazuje bogatstvo hrvatske tradicijske glazbe.

No, prilikom nastupa u gradu Yanaul, s obzirom da to da svira nekoliko puhačkih instrumenata, mladog Večkovića zainteresirao je ruski tradicijski instrument kurai koji ima specifičan zvuk. S velikim zadovoljstvom organzatori su mu omogućili da ga nauči svirati. Priči tu nije kraj, jer video kako hrvat uči svirati ruski tradicionalni instrument proširila se društvenim mrežama i impresionirala tamošnju ministricu kulture Aminu Shafikovu.

Kako bi što bolje naučio, Mihael je bio i na tečaju sviranja kuraia u Udruženju filharmoničara u gradu Neftekamsku. Da bi stvar bila bolja, navečer nakon nastupa ministrica Shafikova iznenadila je Mihaela prigodnim poklonom – ručno rađenim kuraiom.

Velika završnica Folklorijade je sutra, a moći ćete ju pratiti uživo na službenoj stranici Festivala te na taj način podržati buševske folkoraše.

 

Kultura

NENAD ROŽIĆ za Matičin četvrtak: “Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak”

OSS djeluje više od sto godina.

Objavljeno

on

Više od sto godina aktivnog postojanja, više od četiristo članova, cjelovečernji koncerti, plesni nastupi, susreti pučkih kazališta, festival tradicijskih glazbala – to su neke od aktivnosti najstarije turopoljske kulturne udruge. Riječ je naravno o Ogranku Seljačke sloge Buševec koji će na 255.Matičinu četvrtku  predstaviti Nenad Rožić, predsjednik Ogranka.

Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak, jer se tu uvijek nađe za svakoga neka djelatnost koja će ga zaokupiti.- kaže predsjednik Rožić.

Ovotjedno izdanje Matičinog četvrtka pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Kultura

Goričko kino donosi animirane filmove u sklopu programa “Ljeto u Mreži”

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati…

Objavljeno

on

Kino Gorica sudjeluje u zajedničkom programu nezavisnih kina „Ljeto u Mreži“, a čiji je fokus na animiranim i igranim obiteljskim filmovima koji će i odrasle, barem nakratko vratiti u djetinjstvo.

– U programu „Ljeto u Mreži“ tako su animirani obiteljski film „Dumbo“ o avanturama malog dugouhog letećeg slonića, jedna od najljepših Disneyjevih ljubavnih priča – animirani film „Ljepotica i zvijer“ i iskrena komedija „Moj tata kobasica“. Svi filmovi imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i naravno – na tom putu ne zaboravi na prijatelje i obitelj – ističu iz Kina Gorica.

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati.

Inače, Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se, osim u goričkom, u još 22 neovisna kina diljem Hrvatske, sve do 15. rujna.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje pripremili izložbu “I tu je moj dom”

Izložene radove na Dječjem odjelu Gradske knjižnice moći ćete vidjeti do kraja kolovoza…

Objavljeno

on

Mali kreativci iz Centra za odgoj i obrazovanje, pripremili su izložbu pod nazivom „I tu je moj dom“. Riječ je o radovima učenika od 5. do 8.razreda, a koji su tematski pokrili dijelove grada i okolice, odnosno ono što su učenici posebno uočili. Na radovima koji su inače izloženi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, tako možete prepoznati poznate građevine poput Muzeja Turopolja, kapelicu na Plesu, jezero Čiče…

– Ima još puno tema koje nisu obrađene, pa nastavljamo na jesen sa širenjem izložbe. Svakako prošećite do knjižnice, pogledajte izložbu i posudite koju knjigu. Čitanje je IN – pozivaju iz Centra.

Izložene radove na Dječjem odjelu moći ćete vidjeti do kraja kolovoza.

Foto Facebook: Centar za odgoj i obrazovanje

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno