Poveži se s nama

CityTV

VIDEO/FOTO: Evo što je sve pronađeno novim areheološkim istraživanjem u Ščitarjevu

Područje Ščitarjeva je prvo urbano rimsko središte na širem području grada Zagreba. To je grad koji je živio od 1. do 4. stoljeća i imao je autonomnu gradsku upravu sa svim sadržajima…

Objavljeno

Posljednjih dana u Ščitarjevu privodi se kraju tromjesečno zaštitno arheološko istraživanje na trasi kojom bi trebao proći sustav odvodnje, projekta Aglomeracija Velika Gorica. Jedinstveno je to mjesto, zanimljive povijesti u kojem se nalaze ostaci rimskog grada i zbog kojeg je prethodno trebalo odraditi istraživanja.

– Područje Ščitarjeva je prvo urbano rimsko središte na širem području grada Zagreba. To je grad koji je živio od 1. do 4. stoljeća i imao je status municipija što znači da je imao autonomnu gradsku upravu sa svim sadržajima koji takav grad zaslužuje. Od prometnica, popločenih ulica, javnih zgrada, terme, sustav kanalizacije… – ispričala nam je arheologinja Dženi Los.

Kameni rubnici rimske ceste – foto: Dženi Los

Ukupno je prekopano oko kilometar trase. Krenulo se s južne strane Ščitarjeva, a oko mjesne osnovne škole počeli su pronalaziti rimsku arhitekturu, a radi se o zidovima koji su vezani uz stambenu arhitekturu rimske Andautonije.

– To je za nas arehologe značajno jer smo uspjeli uloviti južni gabarit naselja, za koji se inače zna da se širi sjeverno od crkve, a pronašli smo i zapadni rub – kaže Los te dodaje kako se posebno istaknuo pronalazak ostataka rimske kanalizacije. Što je vrlo zanimljivo s obzirom da je i cijelo ovo zaštitno istraživanje vezano uz gradnju nove kanalizacije. Ona je pronađena na sjevernom dijelu Ščitarjeva u dužini oko 35 metara – priča nam.

Ostaci kanalizacijskog sustava – foto: Dženi Los

Također, pronađeno je i srednjovjekovno groblje koje se po nalazima nakita procjenjuje da je iz kraja 13. početak 14. stoljeća. Tu su i ostaci keramičkog posuđa, brončanih novčića, fibula, kopči…

– Većinom smo pronašli zidne strukture koje u nekim međusobnim odnosima zatvaraju određene prostorije koje su popločene, imaju zaglađene podnice, zatim ostatke zidne žbuke s vidljivim ostacima boja što znači da se radi o nekim bogatijim stambenim objektima – objašnjava nam Los.

Srednjovjekovni grobni ukopi – foto: Dženi Los

A dugo godina zakopan ispod Ščitarjeva i čekao da bude iskopan je i jedan zlatnik, koji je zasjao u punom sjaju i nije ga potrebno restaurirati. To je posebno razveselilo arheologinju Dženi kojoj je to prvi pronađeni zlatnik u svojih 25 godina rada.

– Pronalazak nečega uvijek predstavlja zadovoljstvo, koliko god se dugo taj posao radi, svaki dan nam je novi izazov, uvijek je neko veselje – zadovoljno će naša sugovornica.

Vrat staklene bočice – foto: Dženi Los

Inače, svi nalazi pohranit će se u zagrebačkom Arheloškom muzeju te u Muzeju Turopolje. Pronađeni ostaci pojedinih zidova će se razgraditi kamen po kamen i preseliti u Arheološki park Andautonia kako bi se sačuvali i iskoristili za konzerviranje zidova.

Po završetku arheoloških istraživanja, u Ščitarjevo seli mehanizacija kako bi se što prije započelo s projektom aglomeracije, a mještanima ne preostaje ništa drugo, nego još malo strpljenja.

CityTV

VIDEO City puls: Evo kako izgleda novi vrtić u Selnici

Objavljeno

on

Posljednje izdanje City puls emisije, prije kratke ljetne stanke, donosi vam odluke goričkih gradskih vijećnika, kako izgleda novi vrtić u Selnici. Što je potrebno učenicima kako bi ostvarili pravo na stipendije za deficitarna zanimanja te kako je prošla 30. obljetnica Plemenite općine turopoljske, ali i kako izgledaju ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj, sve to pogledajte u videu.

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Iduće godine proširuje se vrtić u Podbrežnici

Iduće godine čeka nas proširenje vrtića u Podbrežnici i gradnja potpuno novog objekta…

Objavljeno

on

Velika Gorica postaje sve više privlačnija brojnim mladim obiteljima s djecom pa to kao Gradu Velikoj Gorici ujedno nameće i obavezu proširenja kapaciteta i povećanje standarda predškolskog odgoja.

– Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih društvenih djelatnosti na području Grada. Veseli nas što ona iz godine u godinu raste i predškolski sustav se unapređuje. On više nije usluga za zaposlene roditelje, već odgovara na činjenicu da je on pravo djeteta na predškolsko obrazovanje – istaknula je na današnjoj konferenciji Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport.

Ove godine povećan je interes roditelja za upis djece u vrtiće. U upisnom roku planirano je 506 upisnih mjesta, no s obzirom na veći broj prijava koji je pristigao, njih oko 800, povećan je broj kapaciteta za više od 100 mjesta.

– Povećanje kapaciteta vidljivo je i u rebalansu proračuna. Ono što je važno za naglasiti je da su sva djeca koja ispunjavaju uvjete upisana u dječje vrtiće. Ostala su neupisana ona djeca koja nemaju prebivalište i koja ne navršavaju godinu dana da bi ušla u sustav s novom pedagoškom godinom, a koja će se sukcesivno upisivati tijekom pedagoške godine – kazala je Mataga Tintor.

Na godišnjoj razini dječje vrtiće polazi 2600 djece, s time da gradski vrtići pokrivaju 2250 djece, a ostali broj je pokriven suradnjom s privatnim dječjim vrtićima, obrtima za čuvanje djece, vrtićima u Zagrebu te poliklinikom SUVAG.

– Veseli činjenica da ove godine otvaramo dva nova manja područna dječja vrtića u Selnici Ščitarjevskoj s 3 odgojne skupine, a koji će primiti 50-ero djece i jedan u Lukavcu za manju jasličku-mješovitu skupinu. Iduće godine u Velikoj Buni biti će mjesta za 40 djece – dodala je Tintor.

Važno je da se u manjim mjestima otvaraju predškolske ustanove i dječji vrtići zbog toga što to nisu mjesta važna samo djeci predškolske dobi i njihovim roditeljima već su to mjesta koja obogaćuju život tih naselja.

U najavi za iduću godinu stoji povećanje vrtićkog kapaciteta u Velikoj Gorici. Izdana je građevinska dozvola za proširenje vrtića u Podbrežnici, a svakako jedan od značajniji zahvat bit će otvorenje i izgradnja jednog posve novog objekta – istaknuto je na konferenciji.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Ačkar: Grad je financijski stabilan. Evo što donosi i novi rebalans proračuna

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%,…

Objavljeno

on

Prošla su dva mjeseca od izbora i otkada su funkciju gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika preuzeli Krešimir Ačkar i Neven Karas. Ususret prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak 26.srpnja, danas je održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Ačkar zajedno sa svojim zamjenikom i suradnicima istaknuo neke bitne činjenice vezane u nadolazeći rebalans proračuna kao i status pojedinih aktualnih gradskih projekata.

– Unatoč složenim uvjetima pandemije i šteta od potresa Grad je financijski stabilan, što ne znači da ne treba provoditi uštede gdje god je to moguće. I u ovoj i u idućim godinama racionalizirat ćemo financije kako bi mogli ostvariti sve ono što je najavljeno u našem izbornom programu – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%, odnosno u apsolutnom iznosu za 9,5 milijuna kuna pa ukupna visina planiranih proračunski rashoda u 2021. godini iznosi 561,12 milijuna kuna.

– Treba naglasiti kako jedan značajan dio povećanja proračunskih stavki dolazi zbog sredstava koja smo povukli što iz EU fondova, što iz države, a nešto i iz županije. Dio tih sredstva povučen je za projekte, a dio za sanaciju posljedica potresa – priča Ačkar te ističe kako je za potrebe Civilne zaštite rebalansom osigurano dodatnih 1,35 milijuna kuna od kojih se milijuna kuna odnosi na pomoć iz državnog proračuna, a 350 tisuća kuna su sredstva iz općih prihoda i primitaka proračuna.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Najveće izmjene, ističe gradonačelnik Ačkar su u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet.

– Za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija, predvidjeli smo dodatnih 6,1 milijuna kuna. Za subvencije za javni prijevoz povećavamo iznos za dodatnih 4,68 milijuna kuna. Još jedna veća izmjena odnosi se na projekt poboljšanja biciklističke infrastrukture u iznosu od 6,4 milijuna kuna, a riječ je o izgradnji biciklističke staze uz nekadašnji radar od Velike Gorice i Starog Čiča te postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Gorice do Velike Mlake – naglašava gradonačelnik.

Dodatnih 2,7 milijuna kuna osigurano je i za troškove dovršetka izgradnje Dječjeg vrtića u Selnici koji bi na jesen trebao otvoriti svoja vrata. Za nešto više od 3 milijuna kuna povećavaju se sredstva namijenjena redovnom funkcioniranju vrtića koja se odnose za otvaranje novih kapaciteta, opremanje i plaće djelatnika. Također, Grad Velika Gorica za goričke učenike u ovoj će školskoj godini osigurati radne bilježnice, a za tu namjenu je predviđeno 2,2 milijuna kuna.

– Bitno je naglasiti da u ovome jednom sklopu tijela, oporbe, politike, gdje puno ima polu-informacija i dezinfromacija te dok sam na čelu Grada nećemo bježati niti od jednog gorućeg problema. Problemi koji su pred nama poput aglomeracije, pročistača, javnoga prijevoza, kapaciteta upisa djece u vrtić, školstva…problemi su koji su evidentni i od kojih ne bježimo već nalazimo rješenja i nosimo se s njima – zaključio je Ačkar.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Njegov zamjenik Neven Karas, osvrnuo se na situaciju i aktivnosti Stožera Civilne zaštite vezanu uz potres i suočavanja s pandemijom COVID-19.

– Osim angažmana svih naših operativnih snaga i Stožera Civilne zaštite, sve to što se događalo u proteklih godinu i pol uzrokovalo je dodatne nepredviđene troškove – kazao je Karas.

Više o cijelom izvještaju poslušajte u videu.

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno