Poveži se s nama

CityTV

VIDEO Evo kako izgledaju kreativne ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj

Inače, ljetne radionice u Centru odvijaju se još od 2003. godine od samog njegovog osnutka i pokazale su se kao pun pogodak….

Objavljeno

Škola je već odavno završila, a svoje vrijeme tijekom ljetnih praznika gorički klinci upotpunjavaju u Centru za djecu mlade i obitelj gdje se odvijaju brojne zanimljive radionice. Svoju kreativnost i maštu imaju prilike izraziti na nekoj od 12 ponuđenih radionica koje su u potpunosti besplatne. Inače, ljetne radionice u Centru odvijaju se još od 2003. godine od samog njegovog osnutka i pokazale su se kao pun pogodak.

– Nudimo igraonice za osnovnoškolce, plesnu, likovnu i dramsku grupu, Hokus pokus, Mali inženjeri, Rad u drvu, ljetni engleski i po prvi puta imamo grupu Upoznaj 3d printanje koja je izazvala veliki interes. Mislim da je dobro da se okrećemo i nekim novim znanjima i programima i da imamo grupe koje su bile prve godine, ali da i smišljamo nove programe u skladu sa suvremenim događanjima i promjenama u društvu. Tehnologija ide naprijed pa moramo i mi ići naprijed – ističe Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj.

14.07.2021. – Velika Gorica – Ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Za mnoge radionice postoje liste čekanja, a upravo se za radionicu Hokus pokus, koju vodi psihologinja Jelena Cvetnić, prijavilo više od 40-tero djece. Rad se zbog epidemiološke situacije odvija u tri grupe s manjim brojem djece.

– Radimo razne pokuse, istražujemo prirodne pojave s nekim sastojcima i materijalima koje zapravo možemo naći u svakom kućanstvu, tako da ništa nije opasno. Naučimo nešto i zabavimo se, a u grupama se može vidjeti i puno kreativnosti u dječjim radovima bez obzira što imaju uputu za svaki eksperiment. Djeca se na radionicama malo podruže, upoznaju nove prijatelje i nauče nešto novo – istaknula je Cvetnić.

14.07.2021. – Velika Gorica – Ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim radionice Hokus Pokus, tu je još i ljetna radionica engleskog jezika za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, ali i hobby art koje vodi Matea Pavlinovac, studentica psihologije i ujedno volonterka u Centru.

– Na svakoj radionici zajednički odlučujemo što ćemo raditi u grupi i sve to pokušavamo kroz igru, druženje i međusobno upoznavanje. Djeca osim što ispune svoje vrijeme, nauče i nešto novo – priča nam Matea.

14.07.2021. – Velika Gorica – Ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Naglasila bi kako je važno za ove grupe što djeca ne moraju biti posebno talentirana, mi ovdje ne ocjenjujemo radove, a svaki će se rad naći na našem zidu i izložbi. Ovo je jedna oaza gdje se djeca mogu malo odmaknuti od ocjena, vrednovanja i toga jesu li napravili sve u visini zadatka. Ne moraju biti super talentirani, bitna je volja i da vole dolaziti – naglasila je Puljiz Vidović.

A da je interes velik govori i činjenica da ima čak dvadeset grupa koje uz djelatnice Centra vode i brojni vanjski suradnici i volonteri. Inače, ljetne radionice završavaju krajem srpnja. A kako djeca provode vrijeme u Centru, pogledajte više u videu.

 

CityTV

VIDEO City puls: Evo kako izgleda novi vrtić u Selnici

Objavljeno

on

Posljednje izdanje City puls emisije, prije kratke ljetne stanke, donosi vam odluke goričkih gradskih vijećnika, kako izgleda novi vrtić u Selnici. Što je potrebno učenicima kako bi ostvarili pravo na stipendije za deficitarna zanimanja te kako je prošla 30. obljetnica Plemenite općine turopoljske, ali i kako izgledaju ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj, sve to pogledajte u videu.

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Iduće godine proširuje se vrtić u Podbrežnici

Iduće godine čeka nas proširenje vrtića u Podbrežnici i gradnja potpuno novog objekta…

Objavljeno

on

Velika Gorica postaje sve više privlačnija brojnim mladim obiteljima s djecom pa to kao Gradu Velikoj Gorici ujedno nameće i obavezu proširenja kapaciteta i povećanje standarda predškolskog odgoja.

– Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih društvenih djelatnosti na području Grada. Veseli nas što ona iz godine u godinu raste i predškolski sustav se unapređuje. On više nije usluga za zaposlene roditelje, već odgovara na činjenicu da je on pravo djeteta na predškolsko obrazovanje – istaknula je na današnjoj konferenciji Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport.

Ove godine povećan je interes roditelja za upis djece u vrtiće. U upisnom roku planirano je 506 upisnih mjesta, no s obzirom na veći broj prijava koji je pristigao, njih oko 800, povećan je broj kapaciteta za više od 100 mjesta.

– Povećanje kapaciteta vidljivo je i u rebalansu proračuna. Ono što je važno za naglasiti je da su sva djeca koja ispunjavaju uvjete upisana u dječje vrtiće. Ostala su neupisana ona djeca koja nemaju prebivalište i koja ne navršavaju godinu dana da bi ušla u sustav s novom pedagoškom godinom, a koja će se sukcesivno upisivati tijekom pedagoške godine – kazala je Mataga Tintor.

Na godišnjoj razini dječje vrtiće polazi 2600 djece, s time da gradski vrtići pokrivaju 2250 djece, a ostali broj je pokriven suradnjom s privatnim dječjim vrtićima, obrtima za čuvanje djece, vrtićima u Zagrebu te poliklinikom SUVAG.

– Veseli činjenica da ove godine otvaramo dva nova manja područna dječja vrtića u Selnici Ščitarjevskoj s 3 odgojne skupine, a koji će primiti 50-ero djece i jedan u Lukavcu za manju jasličku-mješovitu skupinu. Iduće godine u Velikoj Buni biti će mjesta za 40 djece – dodala je Tintor.

Važno je da se u manjim mjestima otvaraju predškolske ustanove i dječji vrtići zbog toga što to nisu mjesta važna samo djeci predškolske dobi i njihovim roditeljima već su to mjesta koja obogaćuju život tih naselja.

U najavi za iduću godinu stoji povećanje vrtićkog kapaciteta u Velikoj Gorici. Izdana je građevinska dozvola za proširenje vrtića u Podbrežnici, a svakako jedan od značajniji zahvat bit će otvorenje i izgradnja jednog posve novog objekta – istaknuto je na konferenciji.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Ačkar: Grad je financijski stabilan. Evo što donosi i novi rebalans proračuna

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%,…

Objavljeno

on

Prošla su dva mjeseca od izbora i otkada su funkciju gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika preuzeli Krešimir Ačkar i Neven Karas. Ususret prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak 26.srpnja, danas je održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Ačkar zajedno sa svojim zamjenikom i suradnicima istaknuo neke bitne činjenice vezane u nadolazeći rebalans proračuna kao i status pojedinih aktualnih gradskih projekata.

– Unatoč složenim uvjetima pandemije i šteta od potresa Grad je financijski stabilan, što ne znači da ne treba provoditi uštede gdje god je to moguće. I u ovoj i u idućim godinama racionalizirat ćemo financije kako bi mogli ostvariti sve ono što je najavljeno u našem izbornom programu – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%, odnosno u apsolutnom iznosu za 9,5 milijuna kuna pa ukupna visina planiranih proračunski rashoda u 2021. godini iznosi 561,12 milijuna kuna.

– Treba naglasiti kako jedan značajan dio povećanja proračunskih stavki dolazi zbog sredstava koja smo povukli što iz EU fondova, što iz države, a nešto i iz županije. Dio tih sredstva povučen je za projekte, a dio za sanaciju posljedica potresa – priča Ačkar te ističe kako je za potrebe Civilne zaštite rebalansom osigurano dodatnih 1,35 milijuna kuna od kojih se milijuna kuna odnosi na pomoć iz državnog proračuna, a 350 tisuća kuna su sredstva iz općih prihoda i primitaka proračuna.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Najveće izmjene, ističe gradonačelnik Ačkar su u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet.

– Za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija, predvidjeli smo dodatnih 6,1 milijuna kuna. Za subvencije za javni prijevoz povećavamo iznos za dodatnih 4,68 milijuna kuna. Još jedna veća izmjena odnosi se na projekt poboljšanja biciklističke infrastrukture u iznosu od 6,4 milijuna kuna, a riječ je o izgradnji biciklističke staze uz nekadašnji radar od Velike Gorice i Starog Čiča te postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Gorice do Velike Mlake – naglašava gradonačelnik.

Dodatnih 2,7 milijuna kuna osigurano je i za troškove dovršetka izgradnje Dječjeg vrtića u Selnici koji bi na jesen trebao otvoriti svoja vrata. Za nešto više od 3 milijuna kuna povećavaju se sredstva namijenjena redovnom funkcioniranju vrtića koja se odnose za otvaranje novih kapaciteta, opremanje i plaće djelatnika. Također, Grad Velika Gorica za goričke učenike u ovoj će školskoj godini osigurati radne bilježnice, a za tu namjenu je predviđeno 2,2 milijuna kuna.

– Bitno je naglasiti da u ovome jednom sklopu tijela, oporbe, politike, gdje puno ima polu-informacija i dezinfromacija te dok sam na čelu Grada nećemo bježati niti od jednog gorućeg problema. Problemi koji su pred nama poput aglomeracije, pročistača, javnoga prijevoza, kapaciteta upisa djece u vrtić, školstva…problemi su koji su evidentni i od kojih ne bježimo već nalazimo rješenja i nosimo se s njima – zaključio je Ačkar.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Njegov zamjenik Neven Karas, osvrnuo se na situaciju i aktivnosti Stožera Civilne zaštite vezanu uz potres i suočavanja s pandemijom COVID-19.

– Osim angažmana svih naših operativnih snaga i Stožera Civilne zaštite, sve to što se događalo u proteklih godinu i pol uzrokovalo je dodatne nepredviđene troškove – kazao je Karas.

Više o cijelom izvještaju poslušajte u videu.

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno