Povežite se s nama

Moja županija

VIA VINO oduševljava posjetitelje, a idući vikend stiže u Turopoljski lug

Svoje mjesto rezervirajte putem info@visitzagrebcounty.hr

Objavljeno

na

VIA VINO kino na otvorenom 2

Spektakularno okruženje plešivičkih obronaka i padajući vinogradi iznad Ivanić Grada, protekli su vikend privukli brojne gurmane, vinoljupce i istraživače na otkrivanje ponude vinskih cesta Zagrebačke županije. Prvi vikend održavanja VIA VINO festivala, nadmašio je očekivanja organizatora, TZ Zagrebačke županije, ne samo izvrsnom posjećenosti već i oduševljenjem posjetitelja.

VIA VINO 2

– Interes za sudjelovanjem je izniman. Posjetitelji su prepoznali novi turistički doživljaj koji smo uspješno kreirali, razmišljajući o strateškom razvoju vinskih cesta Zagrebačke županije i našem ciljanom tržištu, domaćim gostima i posebno, stanovnicima Zagreba. Na VIA VINU vas očekuje boravak na otvorenom, u prirodi, kreativan doživljaj tradicionalne hrane, hvaljenih vina i umjetnosti kroz odabir europskih filmova, obilazak vinskih podruma i prigodan program za sjajan vikend, nadomak Zagreba. Prva dana VIA VINO festivala potpuno su rasprodana, a u rekordnom vremenu rasprodan je i ova vikend u Vinariji Litterarii, što je veliko priznanje Turističkoj zajednici Zagrebačke županije kao i svim našim partnerima u organizaciji omiljenog festivala – poručuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

VIA VINO 3

U Vinariji Litterarii ovog vikenda posjetitelje očekuje nova filmska projekcija u bajkovitom okruženju povijesne kurije u Nespešu. Posjetitelji će moći uživati u vrhunskom izboru vina zelinske vinske ceste, prepoznate po Kraljevini ali i svjetskom uspjehu Sauvignon Blanc-a vinarije Puhelek-Purek. Očekuje vas i obilazak kurije i vinarije LItterarii koja oduševljava svojim interijerom jednako koliko i vrhunskim vinima iz čuvenih vinograda koji je okružuju.

VIA VINO kreativni zalogaji

Još je preostalo mjesta za posljednje događanje ovogodišnje manifestacije, 17.09. gdje će te imati priliku otkriti skriveno šumsko blago – crni tartuf. Zadnji dan festivala Via VINO, vodi vas u šumski ambijent, skrivene Lugarnice Čardak koji nećete htjeti propustiti. Uz projekciju film “Još jedna runda” očekuju vas jela obogaćena plemenitim crnim tartufom te prigodni izbor vina zagrebačke županije.

Svoje mjesto rezervirajte putem info@visitzagrebcounty.hr

Moja županija

Delicije od buče i ove godine u Ivanić Gradu

Brojni izlagači, gastro ponuda i zabavni sadržaj.

Objavljeno

na

Bucijada

Kraljica jeseni dolazi na svoje! Jedna od najvećih turističko-gastronomskih manifestacija u Zagrebačkoj županiji „Bučijada“ održava se od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine u Ivanić-Gradu.

Ovo je 18. izdanje manifestacije, a posjetitelje očekuju brojni proizvođači bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda. Kum ovogodišnje Bučijade je sportski novinar, rodom iz Ivanić-Grada, Marko Šepat.

Za posjetitelje su organizirani brojni zabavni sadržaji, igraonice, radionice i natjecanja za najmlađe, koncerti te bogata gastro ponuda jela od buča poput bučnice, juhe od buče, kremšnita od buče i ostalih delikatesa od buče . Detaljan program događanja možete vidjeti ovdje.

Svečano otvorenje Bučijade je u subotu 1. listopada na glavnoj pozornici u centru Ivanić-Grada u 11 sati.

Inače, na Bučijadu, osim vlastitim prijevozom, posjetitelji će mogu doći i popularnim izletničkim vlakom „Bučko-express“ koji polazi u subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada u 9:20 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. Povratak za Zagreb predviđen je u 17:25 sati. Cijena povratne prijevozne karte iznosi 25 kuna, dok se djeca do 6 godina voze besplatno.

Nastavite čitati

Moja županija

Županijski zadrugari upoznali Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Cilj ovog projekta je upoznavanje zadrugara s posebnostima drugih županija, usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

Objavljeno

na

Meduzupanijska suradnja1

U sklopu projekta Međužupanijske suradnje učeničkih zadruga, 54 zadrugara iz 18 učeničkih zadruga Zagrebačke županije, zajedno s voditeljima i predstavnicima županije, posjetili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Škola domaćin ovogodišnje Međužupanijske suradnje bila je Osnovna škola Garešnica. Županijski zadrugari tijekom svog trodnevnog posjeta sudjelovali su na radionici izrade starih glazbala i izrade crtanog filma, obišli su Daruvar, vidjeli najstarije stablo ginka u ovom dijelu Europe, a penjali su se i na Papuk i osvojili Petrov vrh na visini od 614 metara.

Ucenici zadrugari u posjeti Bjelovarsko bilogorskoj zupaniji

Foto: Zagrebačka županija

U Garešnici su posjetili prvi hotel za pčele, dok su na edukativnom punktu Kaniška Iva saznali puno toga o projektu Natura 2000 te su se u okruženju prepunom jezera okušali u pecanju i dalekozorima promatrali biljni i životinjski svijet.

Posjetili su i Kulturni centar Mato Lovrak gdje su prošetali po vlaku iz filma „Vlak u snijegu“, vidjeli mlin iz filma „Družba Pere Kvržice“ i poslušali mnogo zanimljivih priča iz tog doba. Na ranču Letec u Čazmi susreli se s jelenima, srnama, muflonima, obišli staje s kozama te degustirali kozji sir i mlijeko.

Cilj ovog projekta je upoznavanje zadrugara s posebnostima drugih županija u Republici Hrvatskoj, usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

Nastavite čitati

Moja županija

Kampanja KardioPRotect projekta kreće iz Velike Gorice

Plan je prevencijom i edukacijom smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na području Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

KardioPRotect 260922 autor fotografije drazen kopac

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, u partnerstvu s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije, započeo je s provedbom projekta KardioPRotect (“Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije”). Projekt je sufinanciran sredstvima Europskoga socijalnog fonda i državnoga proračuna RH. Početna konferencija održana je danas u Specijalnoj bolnici “Naftalan” u Ivanić-Gradu. Projekt je predstavio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik, a u ime Zagrebačke županije, osnivača Zavoda, prisutan je bio zamjenik župana Damir Tomljenović.

CardioPRotect damit tomljenovic 260922 autor fotografije drazen kopac

Foto: Dražen Kopač

Tijekom trajanja projekta, u devet gradova Zagrebačke županije bit će organizirani preventivni pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Također, projekt obuhvaća intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala. Očekuje se da će projektom – kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede – biti obuhvaćeno 65.000 osoba. Prva od devet planiranih kampanja, s preventivnim pregledima (kontrolom šećera u krvi, mjerenjem krvnoga tlaka i saturacije kisika u krvi), održat će se 7. listopada u Velikoj Gorici, na prostoru sajmišta.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

CardioPRotect davorin gajnik 260922 autor fotografije drazen kopac

Foto: Dražen Kopač

Ukupna vrijednost projekta “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije” – KardioPRotect iznosi 335.746 kuna. Iz Europskoga socijalnog fonda dobiveno je 85% ovoga iznosa, a preostalih 25% iz proračuna RH. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali – Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

Nastavite čitati

Moja županija

Gorička vina, tartufi i burger od turopoljske svinje na finalu projekta Via Vino

U lugarnici Čardak u Turopoljskom lugu posjetitelji su uživali u kinu na otvorenom, čaši ili dvije dobrog vina, ali i u zanimljivoj gastronomskoj ponudi

Objavljeno

na

via vino 2022

Foto: Josip Škof/Turistička zajednica Zagrebačke županije

Hvala vam na velikom odazivu! Sva mjesta za posljednju večer našeg festivala su popunjena, stajalo je na stranicama Turističke zajednice Zagrebačke županije danima prije okupljanja u bajkovitom Turopoljskom lugu, na velikom finalu ovog projekta.

Tradicija i suvremenost spajali su se u impresivnom okruženju šume smještene na nekih pola sata vožnje od Velike Gorice. Već po običaju, bila je to večer za druženje, za kino na otvorenom, ali i za gastronomske specijalitete. Ukratko, za uživanje.

via vino 2022 turopoljski lug

Ovoga puta na meniju su bili tartufi, ali i burgeri od turopoljske svinje, koje ima i na području samog Luga. Nazdravljalo se vinima domaćih vinara, iz udruge Grozd, ali i pojačanjem iz županije u vinima Kolarić i Jagodić. Bio je tu, naravno, i gorički gin, iz destilerija Gavran i Brigljević, bilo je tu i suvenira…

U cijeloj priči ne smijemo zaboraviti ni ulogu POT-a, koji je bio aktivno uključen u organizaciju, ali ni potporu Grada, koja je ove subote stigla u liku zamjenika gradonačelnika Nevena Karasa. Svima je, očito, stalo da Turopoljski lug živi punim sjajem.

via vino 2022 2

Nastavite čitati

Moja županija

David proglašen za najboljeg eko poljoprivrednika u Europskoj uniji!

Mladić iz općine Dubrava, u blizini Vrbovca, ostvario je velik uspjeh. Po kriterijima izvrsnosti, inovativnosti, održivosti, i još ponekih, David Pejić odnio je prvo mjesto u konkurenciji cijele EU

Objavljeno

na

pejic eko poljoprivrednik

Veliki uspjeh mladog ekološkog poljoprivrednika iz Zagrebačke županije! David Pejić, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, smještenog u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji, proglašen je najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU u muškoj kategoriji!

Europska komisija objavila je osam dobitnika EU Organic Award, u kategorijama od najboljeg ekološkog poljoprivrednika do najboljeg ekološkog grada i restorana, a osim našeg Davida Pejića, dobitnici dolaze iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske. Natječaj je bio otvoren od 25. ožujka do 8. lipnja 2022. godine, a pobjednici su birani prema kriterijima izvrsnosti, inovativnosti, održivosti i mogućnosti repliciranja projekta drugdje u EU, čime se pridonosi većoj dostupnosti i pristupačnosti ekoloških proizvoda u Europskoj uniji.

Nagradom EU Organic Award Komisija želi odati priznanje različitim akterima u ekološkom lancu vrijednosti koji su razvili inovativan, održiv i inspirativan projekt koji rezultira stvarnom dodanom vrijednošću za ekološku proizvodnju i potrošnju te smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš. Nagrade se dodjeljuju u skladu s Akcijskim planom za ekološku proizvodnju u EU čiji je cilj da do 2030. godine 25% poljoprivrednog zemljišta bude pod ekološkim uzgojem

Na eko-imanju Zrno površine 22 hektara, Pejić zapošljava 39 zaposlenika koji danas uzgajaju oko 60 različitih kultura. Osim direktne prodaje, dio povrća prerađuju u zimnicu, a proizvode i više od 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, slastice te niz gotovih jela. Svi proizvodi su ekološki certificirani i bez namirnica životinjskog podrijetla.

– U okolnostima u kojima je zdravlje ekosustava i nas samih ozbiljno ugroženo uporabom pesticida, vjerujemo da ekološka poljoprivreda pruža put u bolju i zdraviju budućnost te ostajemo potpuno posvećeni njenom razvoju – rekao je Pejić, u čijem se zagrebačkom, zasada jedinom certificiranom ekološkom restoranu, Zrno bio bistrou mogu kušati i gotova jela od njihovih proizvoda.

Inače, Zagrebačka županija snažno je orijentirana prema promociji i poticanju ekološke proizvodnje na svom području. Primjerice, od ove godine maksimalan iznos potpore u poljoprivredi za ekološke proizvođače iznosi do 150.000 kuna, dok maksimalna potpora za konvencionalne proizvođače iznosi 100.000 kuna čime se isto nastoji preorijentirati poljoprivrednike na ovaj zdraviji i održiviji način proizvodnje.

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno