Povežite se s nama

Politika

Velikogorički SDP opet o Vijeću, ovoga puta o Aglomeraciji i o otpadu

Velikogorički SDP održao je još jednu konferenciju za novinare povodom sjednice Gradskog vijeća koju su oporbeni vijećnici napustili. Govorili su o Aglomeraciji i gospodarenju otpadom…

Objavljeno

na

Reakcije na 3. Sjednicu Gradskog vijeća, drugi dio. Tako bi se mogla nazvati konferencija za novinare koju je sazvao velikogorički SDP tjedan dana nakon što su o dijelu tema govorili Ivo Jelušić, Ozren Robić i Goran Beus Richembergh. Ovoga puta ponovno je pred novinare izašao Ivo Jelušić, a društvo mu je pravio Marijo Zdelar. Prvi je govorio o Aglomeraciji, drugi o gospodarenju otpadom…

– Aglomeracija je projekt o kojem bi trebalo razgovarati na svakoj sjednici Gradskog vijeća, ali i izvan toga. To je, gledajući financijski, najveći projekt koji se dogodio otkad je Velika Gorica grad. Trebao je donijeti i najveću korist građanima. Nažalost, zbog načina na koji je HDZ-ova vlast to radila i radi, pretvorila se u najveću sramotu za ovaj grad, a pritom je izazvala i određenu nepravdu. Tim projektom nije iskorištena mogućnost da se svim ljudima na ovim područjima, na kojima se provodi projekt, napravi odvodnja. Ovdje je riječ o novcu iz EU fondova i državnom novcu, budući da Grad sudjeluje sa samo devet posto, a imamo niz naselja i kuća koje su ostale izvan projekta. Nepravedno je da u istom naselju ili selu jedni imaju, a drugi nemaju i bojim se da grad dugo neće imati sredstava da tu neprevdu ispravi – kazao je Jelušić i nastavio:

– Što se tiče sramote, to je već poznata i prožvakana tema. Prošle godine Velika Gorica bila je najpoznatiji grad u Hrvatskoj, i to ne po dobrome, što se razvija i gradi, nego zato što je bilo ozbiljnih sumnji na muljanje, na kriminal i korupciju. Zato su pokrenute istrage, a natječaj je poništen. I taj poništeni natječaj rezultirao je time da cijeli projekt kasni, pročistač je već trebao biti do pola završen, a još nije ni gotovo natječaj. Navodno bi u petak trebalo biti otvaranje ponuda… To znači da će cijeli projekt kasniti za više od dvije godine! Sve je trebalo biti gotovo koncem 2022. godine, no sad sve upućuje na to da će biti gotovo tek početkom 2026. godine. Kasni se u mnogim faza, pogotovo sa izgradnjom pročistača. Dakle, kasni se, muljalo se, a vidimo da su određene stvari i nejasne, odnosno netransparentne.

31.7.2020. Lukavec – Radovi na projektu Aglomeracija Velike Gorice pri kraju. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Vijećnika Jelušića brine i rast troškova.

– Osim što projekt kasni i što je nanio ogromnu sramotu gradu, vidimo i enormna poskupljenja u odnosu na dogovorene cijene. Iz nama dostupnih dokumenata vidimo da je kroz anekse ugovora cijena već porasla za više od 55 milijuna kuna, i to na području grada i okolice. A piše samo ‘zbog dodatnih radova i zaštite građevinske jame’. Dozvolite da to izaziva ozbiljne sumnje… Dodatnih 25 milijuna kuna dogovoreno je za područje Turopolja, a nije jasno za što?! Iz dokumenata koje smo dobili to se ne vidi. Nema ni javno dostupnog i jasnog terminskog plana. Svaka ozbiljna investicija, poput ove, zahtjeva plan po kojem se za svaki dan i tjedan vidi gdje će se i što će se raditi. Ovdje toga nema. Za svaku dionicu, za svako naselje, mora se vidjeti kad će se što događati, da ljudi znaju, ali i da javnost može kontrolirati kako se radi – govori Jelušić i nastavlja:

– Upitna je i kvaliteta izvedenih radova. Imamo primjer u gradu poznatog dokumenta, u kojem su Lukavčani naveli niz ozbiljnih primjedbi na kvalitetu i način izvođenja radova. Od materijala, do šahtova na kolnicima, do ilegalnog deponija izvođača radova, do širine kolnika, koja se smanjila nakon radova… Dakle, vidimo da je ovaj projekt krivo počeo, oko njega je bilo velikog muljanja i sumnji u korupciju, kasni, poskupio je, nema terminskih planova i upitna je kvaliteta izvođenja. I u gradu je niz ulica gdje je provedena kanalizacija, sve je nasuto, ali ne i asfaltirano. Ne vidimo niti jedan razlog zašto se čeka, zašto se te ulice jedna po jedna ne asfaltiraju nakon što radovi završe. Ove jeseni to očito neće biti gotovo, zimi se ne može asfaltirati, što znači da će više od godinu dana ceste biti razrovane, a radovi pod zemljom su završeni.

Nakon Jelušićeva izlaganja, riječ je preuzeo Marijo Zdelar.

– Reći ću nešto više od dvije točke koje su prihvaćene za Gradskom vijeću, a to je Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu davatelja javne usluge VG Čistoća te Prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, koje su usko vezane – počeo je Zdelar.

– Obzirom da je VG Čistoća dužna prema Zakonu o gospodarenju otpada do 31. siječnja dati izvješće predstavničkom tijelu, a oni to nisu učinili, prekršili su taj zakon. Tu se u startu vidi na koji način se funkcionira u Velikoj Gorici kad je riječ o temi od vitalnog značenja, a to je zaštita okoliša. Iz izvješća se može vidjeti da VG Čistoća ima 155 zaposlenih, da ima prihode od 25 milijuna kuna, da 55 posto ide na plaće zaposlenih, da samo deset posto ide na gorivo i održavanje vozila te ostale opreme. Budući da je mehanizacija zastarjela, troškovi održavanja puno su veći nego što bi to bilo normalno, a puno stavki i izvješća nisu usklađeni s postojećim pravilnicima.

Govorio je Zdelar i o brojkama, o stvarima koje smatra nelogičnima.

– Nije razvrstano koliko je prihoda od građana koji koriste uslugu, a koliko od drugih pravnih osoba, nisu usklađeni ugovori s Fondom… Puno toga nije usklađeno, a vidi se i da na odlagalištu Mraclinska Dubrava u 2020. odloženo 20.412 tona komunalnog otpada. Stopa odvojenog sakupljanja je 13,4 posto, a trebalo bi biti 50 posto po Zakonu o gospodarenju otpadom! Još 2017. se govorilo da ćemo biti na 50 posto, da ćemo imati te famozne kante o kojima se priča godinama. Tu je i pilot projekt koji traje tri godine, tu su kante koje su stigle prije sedam mjeseci i još nisu podijeljene. Iz izvješća se vidi i da je Grad platio kazne od 747.000 kuna zbog odlaganja prekomjerne količine otpada, sve lijepo piše. Iz svega toga proizlazi da je hitno potrebna bolja organizacija VG Čistoće, da je hitno potrebno organizirati rad javne usluge tako da se prestane zapošljavati po stranačkom ključu i da se počne zapošljavati sposobne, a ne podobne. Zašto? Zato što dolazi vrijeme kad će građani to žestoko i debelo plaćati – rekao je Zdelar.

– Standarde u gospodarenju otpadom propisuje Europa, a tek posljedično Hrvatska, i oni se mogu sažeti u dvije riječi – onečišćivač plaća! Onaj tko proizvodi otpad, taj mora platiti i zbrinjavanje. Koliko mješanog komunalnog otpada proizvedeš, toliko moraš i platiti. U izvješću o radu davatelja javne usluge, koje je prihvaćeno, stoji da onečišćivač sigurno ne plaća, da sustav nikoga ne motivira na smanjenje količine otpada, što znači da komunalno poduzeće sve svoje troškove podijeli na broj stanovnika, dođe do prosjeka i to je naša cijena. Po ovome ispada da na cijenu možete utjecati s 20 do 25 kuna, a to sigurno nije stimulativno.

– Donesena je odluka kako će komunalno poduzeće kontrolirati nalazi li se u spremniku za plastiku doista plastika. Tko će to raditi, na koji način? Navedeno je samo da će to raditi komunalni redari i nadležni inspektori, a to spada u sferu znanstvene fantastike. Mi imamo sedam komunalnih redara na tolikom području da ne možemo kontrolirati ni ilegalna odlagališta, kojih nitko u županiji nema više od nas. Ograničavaju se i količine koliko građani mogu odlagati na reciklažnom dvorištu, što zakon nikako ne podržava. Pa ćete moći, recimo, predati četiri gume mjesečno, 200 kg šute mjesečno… Po našem mišljenju, to će povećati broj ilegalnih odlagališta – zaključio je Zdelar.

Politika

Ivana Mlinar izabrana za vršiteljicu dužnosti predsjednice velikogoričkog SDP-a

Dosadašnji predsjednik Luka Tarle podnio je neopozivu ostavku, no ostaje član Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon neopozive ostavke dosadašnjeg predsjednika Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica Luke Tarlea, koju je jučer podnio na sjednici Predsjedništva stranke, na mjesto vršiteljice dužnosti predsjednice izabrana je dosadašnja potpredsjednica, Ivana Mlinar.

– Članovi Predsjedništva kolegi Tarleu, koji ostaje naš član zahvaljuju na dosadašnjem radu. Želimo mu sve najbolje i nadamo se dobroj daljnjoj suradnji. Sve ostale aktivnosti u Gradskoj organizaciji odvijat će se sukladno dosadašnjim odlukama Predsjedništva i Gradskog obora – izvijestili su iz  Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

 

 

 

 

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Cities2030: LAB Velike Gorice na trodnevnom programu za transformaciju lokalnih prehrambenih sustava

Cilj svih aktivnosti bio je ukazati na važnost međusobne interakcije raznih poduzetnika, istraživača i edukativnog faktora u razvoju jedne zajednice.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogorički partneri na istraživačkom projektu Cities2030 prisustvovali su trodnevnom programu zajedno s osamdesetak sudionika europskih partnera, kako bi razmijenili znanja i iskustava, a sve s istim ciljem – transformacije prehrambenog sustava u svojim gradovima i regijama.

Cilj tog trodnevnog programa bio je poticanje osobne interakcije između članova konzorcija sa svrhom prijeko potrebne izgradnje profesionalnih radnih odnosa, te širenje i jačanje mreža između CRFS-a i vanjskih partnera, izvijestili su iz Razvojne agencije Grada Velike Gorice, Vegora.

Tijekom programa održana je i Glavna skupština na kojoj su sumirane sve dosadašnje aktivnosti, izvješća, izazovi, te su dogovoreni koraci i dobivene upute za provođenje projekta u nadolazećim mjesecima. Sudionici Lab festivala sudjelovali su i na radionicama koje su bile održane u starom zatvoru prenamijenjenom u inovacijski centar. Cilj tih aktivnosti bio je ukazati na važnost međusobne interakcije raznih poduzetnika, istraživača i edukativnog faktora u razvoju jedne zajednice.

– Partneri su prošli radionice vezane za analizu Labova, dobili su uvid u dostupne alate za korištenje kako bi razvijali svoje aktivnosti, a predstavljen im je razvoj gradskog Vijeća hrane od strane osnivača vijeća u Haarlemu, prisustvovali su predstavljanju uloge blockchain-a za održivost lanaca opskrbe hranom, te se održao i niz dodatnih aktivnosti u svrhu povezivanja i međusobne suradnje – izvijestili su iz Vegore.

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) provodi projekt Cities2030 sufinanciran iz EU programa Obzor2020, zajedno sa više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

Fotografije: Razvojna agencija Grada Velike Gorice, Vegora.

Nastavite čitati

Politika

Delegacija Velike Gorice u radnom posjetu Prelogu, uskoro i povelja o suradnji sportskih zajednica

Svečano potpisivanje povelje o suradnji sportskih zajednica prijatelja uz pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora uslijedit će do kraja ožujka.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kraj tjedna delegacija Velike Gorice, koju su predstavljali Neven Topolnjak, pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Goran Kovačić i Darko Blažinčić, predsjednik i tajnik Zajednice sportskih udruga i Anri Targuš, član izvršnog odbora Zajednice, iskoristili su za radni posjet Prelogu, a domaćin im je bio gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek, sa suradnicima.

Tema radnog posjeta bio je konačni dogovor oko potpisivanja povelje o suradnji između dva grada, odnosno sportskih zajednica prijatelja uz pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora, pa je ovom prigodom dogovoreno i svečano potpisivanje povelje do kraja ožujka. Ujedno je i gradonačelnik Preloga prihvatio službeni poziv za posjetom našem gradu, koji mu je ovom prigodom uputio gradonačelnik Ačkar.

Velikogorička delegacija obišla je i Sportski centar Mladost i Marinu Prelog d.o.o., gdje su se upoznali s detaljima projekta Aqua Adventures koji je realiziran sreedstvima EU u suradnji s mađarskim partnerom.

Foto: Delegacija Velike Gorice u radnom posjetu Prelogu/Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice

Nastavite čitati

Politika

SDP u Velikoj Gorici predstavio svoju politiku stanovanja “Plan za stan”

Svojim planom predlažu izgradnju 15.000 društvenih stanova za dugoročni najam u pet godina.

Objavljeno

na

U Vijećnici goričkog Pučkog otvorenog učilišta, SDP je u srijedu održao javnu tribinu na kojoj je predstavio svoju politiku stanovanja “Plan za stan”. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin uvodno je istaknuo kako se stranka zauzima za sustavnu politiku stanogradnje u Hrvatskoj, koja ima dva temelja – zakonsko reguliranje najma i državna ulaganja.

– Cijena stana u Hrvatskoj od 2015. godine porasla je za 60 posto stoga se postavlja pitanje tko to može platiti, koji naš građanin može živjeti od prosječnih primanja i platiti takvu cijenu stana. Zato država tako važno pitanje ne može prepustiti stihiji tržišta. Mi ovime želimo osigurati građanima dostojanstven život. Programi POS-a, koji je pokrenula SDP-ova Vlada i koji je dao određene, iako nedovoljne učinke i subvencioniranje stambenih kredita, doveli su do porasta cijene nekretnina – rekao je Grbin.

01.03.2023. – SDP u Velikoj Gorici predstavio svoju politiku stanovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svojim “Plan za stan” SDP predlaže osnivanje Fonda za izgradnju, izgradnju 15.000 društvenih stanova za dugoročni najam u pet godina, neprofitnu izgradnju i obnovu stanova putem stambenih zajednica, javno-privatno partnerstvo, dugoročno prihvatljiv najam s opcijom vlasništva, revitalizaciju napuštenih objekata te poticanje izgradnje samoodrživih naselja.

– Nacionalni plan oporavka i otpornosti ima u sebi stavke koji se mogu koristiti upravo u ovu svrhu. Mi razgovaramo o tome da država uzme kredit težak 3,5 milijarde eura od EU i ako pitate nekoga iz Ministarstva financija ili bilo kojeg drugog Vladinog resora, nemaju pojma na što će taj novac upotrijebiti. Kamata koju će država platiti je 0,5 posto, daleko manje od inflacije. Pa evo ideja na što se to može iskoristiti; na stanove za mlade, profesionalce, za osobe s teškoćama u kretanju, a shodno tome naselja u kojima bi se gradili bit će urbanistički opremljena i imati sve sadržaje koji su potrebni za dostojanstveni život – dodao je Grbin te smatra kako je Vlada samom najavom da će subvencionirati cijenu najma, dodatno podigla cijenu stana.

01.03.2023. – SDP u Velikoj Gorici predstavio svoju politiku stanovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Potpredsjednik županijskog SDP-a, Mihael Zmajlović, naglasio je kako se je ova politika važna i za samu županiju, jer se u posljednjih nekoliko godina vidi trend iseljavanja iz Zagreba upravo u Zagrebačku županiju.

– Svi oni koji traže rješenje za svoje stambeno pitanje, pogotovo mladi ljudi, znaju koji je to veliki problem. Za vrijeme dok sam studirao u Beču bilo mi je neobično da je većina gradskih stanova u vlasništvu grada, a ne u privatnom vlasništvu. Upravo to je i nešto što je i element SDP-ove politike, a to je zapravo jedna od mjera i načina na koji način kontroliramo tržište cijena stanova i najma stanova i to je nešto što je davno trebalo pokrenuti u Hrvatskoj – rekao je Zmajlović.

Politiku su Velikogoričanima predstavili i potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, član predsjedništva SDP-a i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac  te predsjednik SDP-a Velike Gorice Luka Tarle.

01.03.2023. – SDP u Velikoj Gorici predstavio svoju politiku stanovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

01.03.2023. – SDP u Velikoj Gorici predstavio svoju politiku stanovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

01.03.2023. – SDP u Velikoj Gorici predstavio svoju politiku stanovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

 

 

Nastavite čitati

Politika

MOST VG: Zašto je grijanje u Velikoj Gorici i dalje među najskupljima u državi?

Velikogorički MOST kao rješenje za problematiku grijanja vidi u balansiranju sustava grijanja u energetski obnovljenim zgradama i smanjenju ulaznih troškova, kao i u iskorištavanju geotermalnih i solarnih potencijala.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradski vijećnici velikogoričkog MOST-a, Damir Slojšek, Ivan Bekavac i Zoran Lovrić, uz podršku svog saborskog zastupnika Nikole Grmoje, na konferenciji za medije su javno upitali gradsku vlast što čini po pitanju preskupog grijanja u Velikoj Gorici. Također su naglasili potrebu rješavanja, po njihovom mišljenju, lošeg upravljanja zgradama.

– Prije dvije godine je potpisan Sporazum između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva o analizi grijanja s ciljem smanjenja računa i izjednačavanju cijena s onima u Zagrebu. Kao što znate, tu se ništa nije promijenilo, grijanje je Gorici tri puta skuplje nego u Zagrebu, nismo izjednačili gotovo ništa. Problematično je što 31. ožujka ističe ta svojevsna solidarnost Vlade da smanji račune građanima i Velike Gorice, a naš je upit što Grad Velika Gorica čini po tom pitanju? Polako završava sezona grijanja, treba se pripremati za sljedeću, a konkretnog rješenja nema. Pitamo gradonačelnika što je s time i gdje je obećana analiza s HEP Toplinarstvom, jer mi kao gradski vijećnici imamo pravo na tu informaciju – istaknuo je Damir Slojšek, MOST-ov gradski vijećnik.

Vijećnik Ivan Bekavac kaže kako cijena grijanja u Velikoj Gorici godinama raste i nalazi se među najskupljima u državi, no cijena je sad eskalirala, stoga je nužno reagirati.

– Primjerice, u studenom i prosincu prošle godine cijena grijanja za stan od 30 do 60 kvadrata iznosila je od 1.000 do 2.500 kuna, što je ogromna cijena. Grad je imao obvezu nizom aktivnosti dovesti u red sustav grijanja u Velikoj Gorici. Ne znamo što je učinjeno, HEP Toplinarstvo je provelo svoj dio iz Sporazuma, pa ako je sve provedeno  pitamo zašto se cijene grijanja nisu smanjile i zašto to gradonačelnik nije ishodio? Cijene rastu, a odgovora nema – pita se MOST-ov Bekavac.

Foto: MOST, gradski vijećnici Damir Slojšek, Ivan Bekavac, Zoran Lovrić i saborski zastupnik Nikola Grmoja/G.Kiš, cityportal.hr

Zaključio je kako je ova godina ‘loše krenula za gradsku upravu’, jer ponovo je poništen natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda, poništen je i natječaj za lokalni linijski prijevoz. Iz MOST-u ‘nejasnih razloga’. Tu je i, kako kaže, ‘skandalozno upravljanje zgradama’ od strane GSG-a, zbog čega je tvrdi oko 15 tisuća Goričana financijski oštećeno kad se iz pričuve umjesto iz polica osiguranja namirivala naknada šteta zbog potresa.

– Zajednički nazivnik svih ovih problema i nesnalaženja je gradonačelnik Ačkar. Dajem podršku MOST-ovcima koji su jedina alternativa ovoj vlasti i koji se bore za rješavanje problema bitnih za građane i njihov standard – rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

Velikogorički MOST kao rješenje za problematiku grijanja vidi u balansiranju sustava grijanja u energetski obnovljenim zgradama i smanjenju ulaznih troškova u suradnji s HEP Toplinarstvom, kao i u iskorištavanju geotermalnih i solarnih potencijala.

 

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno