Povežite se s nama

Politika

Velikogorički SDP opet o Vijeću, ovoga puta o Aglomeraciji i o otpadu

Velikogorički SDP održao je još jednu konferenciju za novinare povodom sjednice Gradskog vijeća koju su oporbeni vijećnici napustili. Govorili su o Aglomeraciji i gospodarenju otpadom…

Objavljeno

na

sdp jelusic zdelar 1

Reakcije na 3. Sjednicu Gradskog vijeća, drugi dio. Tako bi se mogla nazvati konferencija za novinare koju je sazvao velikogorički SDP tjedan dana nakon što su o dijelu tema govorili Ivo Jelušić, Ozren Robić i Goran Beus Richembergh. Ovoga puta ponovno je pred novinare izašao Ivo Jelušić, a društvo mu je pravio Marijo Zdelar. Prvi je govorio o Aglomeraciji, drugi o gospodarenju otpadom…

– Aglomeracija je projekt o kojem bi trebalo razgovarati na svakoj sjednici Gradskog vijeća, ali i izvan toga. To je, gledajući financijski, najveći projekt koji se dogodio otkad je Velika Gorica grad. Trebao je donijeti i najveću korist građanima. Nažalost, zbog načina na koji je HDZ-ova vlast to radila i radi, pretvorila se u najveću sramotu za ovaj grad, a pritom je izazvala i određenu nepravdu. Tim projektom nije iskorištena mogućnost da se svim ljudima na ovim područjima, na kojima se provodi projekt, napravi odvodnja. Ovdje je riječ o novcu iz EU fondova i državnom novcu, budući da Grad sudjeluje sa samo devet posto, a imamo niz naselja i kuća koje su ostale izvan projekta. Nepravedno je da u istom naselju ili selu jedni imaju, a drugi nemaju i bojim se da grad dugo neće imati sredstava da tu neprevdu ispravi – kazao je Jelušić i nastavio:

– Što se tiče sramote, to je već poznata i prožvakana tema. Prošle godine Velika Gorica bila je najpoznatiji grad u Hrvatskoj, i to ne po dobrome, što se razvija i gradi, nego zato što je bilo ozbiljnih sumnji na muljanje, na kriminal i korupciju. Zato su pokrenute istrage, a natječaj je poništen. I taj poništeni natječaj rezultirao je time da cijeli projekt kasni, pročistač je već trebao biti do pola završen, a još nije ni gotovo natječaj. Navodno bi u petak trebalo biti otvaranje ponuda… To znači da će cijeli projekt kasniti za više od dvije godine! Sve je trebalo biti gotovo koncem 2022. godine, no sad sve upućuje na to da će biti gotovo tek početkom 2026. godine. Kasni se u mnogim faza, pogotovo sa izgradnjom pročistača. Dakle, kasni se, muljalo se, a vidimo da su određene stvari i nejasne, odnosno netransparentne.

Lukavec

31.7.2020. Lukavec – Radovi na projektu Aglomeracija Velike Gorice pri kraju. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Vijećnika Jelušića brine i rast troškova.

– Osim što projekt kasni i što je nanio ogromnu sramotu gradu, vidimo i enormna poskupljenja u odnosu na dogovorene cijene. Iz nama dostupnih dokumenata vidimo da je kroz anekse ugovora cijena već porasla za više od 55 milijuna kuna, i to na području grada i okolice. A piše samo ‘zbog dodatnih radova i zaštite građevinske jame’. Dozvolite da to izaziva ozbiljne sumnje… Dodatnih 25 milijuna kuna dogovoreno je za područje Turopolja, a nije jasno za što?! Iz dokumenata koje smo dobili to se ne vidi. Nema ni javno dostupnog i jasnog terminskog plana. Svaka ozbiljna investicija, poput ove, zahtjeva plan po kojem se za svaki dan i tjedan vidi gdje će se i što će se raditi. Ovdje toga nema. Za svaku dionicu, za svako naselje, mora se vidjeti kad će se što događati, da ljudi znaju, ali i da javnost može kontrolirati kako se radi – govori Jelušić i nastavlja:

– Upitna je i kvaliteta izvedenih radova. Imamo primjer u gradu poznatog dokumenta, u kojem su Lukavčani naveli niz ozbiljnih primjedbi na kvalitetu i način izvođenja radova. Od materijala, do šahtova na kolnicima, do ilegalnog deponija izvođača radova, do širine kolnika, koja se smanjila nakon radova… Dakle, vidimo da je ovaj projekt krivo počeo, oko njega je bilo velikog muljanja i sumnji u korupciju, kasni, poskupio je, nema terminskih planova i upitna je kvaliteta izvođenja. I u gradu je niz ulica gdje je provedena kanalizacija, sve je nasuto, ali ne i asfaltirano. Ne vidimo niti jedan razlog zašto se čeka, zašto se te ulice jedna po jedna ne asfaltiraju nakon što radovi završe. Ove jeseni to očito neće biti gotovo, zimi se ne može asfaltirati, što znači da će više od godinu dana ceste biti razrovane, a radovi pod zemljom su završeni.

Nakon Jelušićeva izlaganja, riječ je preuzeo Marijo Zdelar.

– Reći ću nešto više od dvije točke koje su prihvaćene za Gradskom vijeću, a to je Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu davatelja javne usluge VG Čistoća te Prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, koje su usko vezane – počeo je Zdelar.

– Obzirom da je VG Čistoća dužna prema Zakonu o gospodarenju otpada do 31. siječnja dati izvješće predstavničkom tijelu, a oni to nisu učinili, prekršili su taj zakon. Tu se u startu vidi na koji način se funkcionira u Velikoj Gorici kad je riječ o temi od vitalnog značenja, a to je zaštita okoliša. Iz izvješća se može vidjeti da VG Čistoća ima 155 zaposlenih, da ima prihode od 25 milijuna kuna, da 55 posto ide na plaće zaposlenih, da samo deset posto ide na gorivo i održavanje vozila te ostale opreme. Budući da je mehanizacija zastarjela, troškovi održavanja puno su veći nego što bi to bilo normalno, a puno stavki i izvješća nisu usklađeni s postojećim pravilnicima.

Govorio je Zdelar i o brojkama, o stvarima koje smatra nelogičnima.

– Nije razvrstano koliko je prihoda od građana koji koriste uslugu, a koliko od drugih pravnih osoba, nisu usklađeni ugovori s Fondom… Puno toga nije usklađeno, a vidi se i da na odlagalištu Mraclinska Dubrava u 2020. odloženo 20.412 tona komunalnog otpada. Stopa odvojenog sakupljanja je 13,4 posto, a trebalo bi biti 50 posto po Zakonu o gospodarenju otpadom! Još 2017. se govorilo da ćemo biti na 50 posto, da ćemo imati te famozne kante o kojima se priča godinama. Tu je i pilot projekt koji traje tri godine, tu su kante koje su stigle prije sedam mjeseci i još nisu podijeljene. Iz izvješća se vidi i da je Grad platio kazne od 747.000 kuna zbog odlaganja prekomjerne količine otpada, sve lijepo piše. Iz svega toga proizlazi da je hitno potrebna bolja organizacija VG Čistoće, da je hitno potrebno organizirati rad javne usluge tako da se prestane zapošljavati po stranačkom ključu i da se počne zapošljavati sposobne, a ne podobne. Zašto? Zato što dolazi vrijeme kad će građani to žestoko i debelo plaćati – rekao je Zdelar.

IMG 20210209 084612

– Standarde u gospodarenju otpadom propisuje Europa, a tek posljedično Hrvatska, i oni se mogu sažeti u dvije riječi – onečišćivač plaća! Onaj tko proizvodi otpad, taj mora platiti i zbrinjavanje. Koliko mješanog komunalnog otpada proizvedeš, toliko moraš i platiti. U izvješću o radu davatelja javne usluge, koje je prihvaćeno, stoji da onečišćivač sigurno ne plaća, da sustav nikoga ne motivira na smanjenje količine otpada, što znači da komunalno poduzeće sve svoje troškove podijeli na broj stanovnika, dođe do prosjeka i to je naša cijena. Po ovome ispada da na cijenu možete utjecati s 20 do 25 kuna, a to sigurno nije stimulativno.

– Donesena je odluka kako će komunalno poduzeće kontrolirati nalazi li se u spremniku za plastiku doista plastika. Tko će to raditi, na koji način? Navedeno je samo da će to raditi komunalni redari i nadležni inspektori, a to spada u sferu znanstvene fantastike. Mi imamo sedam komunalnih redara na tolikom području da ne možemo kontrolirati ni ilegalna odlagališta, kojih nitko u županiji nema više od nas. Ograničavaju se i količine koliko građani mogu odlagati na reciklažnom dvorištu, što zakon nikako ne podržava. Pa ćete moći, recimo, predati četiri gume mjesečno, 200 kg šute mjesečno… Po našem mišljenju, to će povećati broj ilegalnih odlagališta – zaključio je Zdelar.

Politika

‘Cijela mreža bit će gotova do Božića, a s pročistačem želimo transparentnost’

Trenutačno stanje Aglomeracije Velike Gorice bilo je tema konferencije za novinare

Objavljeno

na

zvonimirova2 e1652259117480

Praktički otkad se krenulo s radovima na projektu koji se s pravom označava kao najveći u povijesti našega grada, famoznoj Aglomeraciji, ova je tema postala itekako vruća. Pogotovo nakon afere koja je buknula s natječajem za pročistač, ali i u svakom drugom razdoblju, na svakoj sjednici Gradskog vijeća. Bilo je tako i na ovoj posljednjoj, prošloga tjedna, pa je organizirana konferenciju za novinare na kojoj su ponuđeni odgovori na cijeli niz pitanja.

Dakle, poznato je od ranije da je Državna komisija poništila odluku o odabiru tvrtke Strabag za izvođača radova na pročistaču i vratila cijeli proces natrag na osnovu žalbe tvrtke Elektrocentra Petek. Pitanja kojima se traže dodatna pojašnjenja dostavljena su u Grad i bit će proslijeđena u tvrtku Elektrocentar Petek.

– Mi moramo postupiti nalogu, odgađa se izvršenje postupka, dok se ne utvrde sve činjenice – kaže direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

– Težimo transparentnosti, da se odabere izvođač radova koji zadovoljava zahtjeve traženog projekta. Zašto se veći broj tvrtki nije javio, nije pitanje za mene. Pozivam i ovoga puta sve zainteresirane, ako se natječaj poništi ili ako se donese odluka u korist Elektrocentra Petek, da se jave na natječaj i da se pristupi radovima kako je predviđeno zakonu. Bez zakulisnih igara, bez šanse da se nekome pogoduje ili da se nešto namješta – istaknuo je Višić.

Upravo zbog imidža kojeg cijela ova priča ima posebno se ističe želja za transparentnošću.

– Da, željeli smo dokazati da smo apsolutno transparentni. Zato i nisam želio da VG Vodoopskrba sama provodi javnu nabavu, zato smo i angažirali odvjetničko društvo koje ima reference za takve postupke nabave. Angažirali smo i tehnologa, sve kako bi nepristrana tijela provodila postupak. Odluka je donešena zbog ekonomskih razloga, ponuda Strabaga bila je najpovoljnija, ali Elektrocentar Petek odlučio je podnijeti žalbu. Što će se sad događati, prepuštam stručnom povjerenstvu, koje će odlučiti o poništenju, odnosno odabiru – govori Višić.

Sporni su i rokovi, oporba često ističe da su probijeni, da nam slijedi “penalizacija” od strane Europske unije.

– Rokovi postoje za ugovore koji su u tijeku, u našem slučaju za radove koji su na samoj mreži. U tom smislu poštivamo rokove, radovi će do kraja godine biti gotovi. Mreža je tu gdje je, radila se za vrijeme istrage Uskoka, uspjeli smo prebroditi cijeli taj dio, radovi su nastavljeni i, evo, dogurali smo gotovo do kraja, završeno je više od 90 posto radova. Međutim, naravno da je istraga sve skupa usporila. Rok sanacije prometnica možda će se prolongirati za proljeće, a za pročistač nema postavljenog roka. Postoji rok za financiranje pročistača, to je kraj 2024. godine, a s tim da prelazimo u drugu fazu, između ostalog i zbog povećanja troškova, ali i svih drugih okolnosti. Penalizacija? Takve informacije su potpuno neutemeljene, nema razloga da nas itko penalizira… – kaže prvi čovjek VG Vodoopskrbe.

Krunoslav Visic

Stanovnike područja na kojima su radovi najviše ljute prometnice koje ostaju raskopane dugo vremena, na nekim lokacijama i predugo.

– Niti jedan ugovor ne može natjerati izvođača radova da sanira ceste odmah nakon radova, nego po završetku kompletnog ugovora. Mi možemo biti sretni što je Grad uspio namaknuti sredstva da se ulice asfaltiraju odmah u punom profilu. U sklopu projekta ne postoji asfaltiranje prometnica, nego dijelova gdje je kopalo. Znamo za probleme, znali smo da će ih biti, da će blato i prašina biti problem, sve to razumijemo, ali zato cijelo vrijeme i molimo za strpljenje – zaključio je Višić.

Na njegovo izlaganje nadovezao se i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Mislim da svakako moramo biti sretni i zadovoljni svime što je dosad napravljeno, pogotovo s obzirom na sve što se događalo. Čak bih rekao da se i podcjenjuje sve što je dosad učinjeno. Projekt je više od 90 posto dovršen, to je velika stvar, a sve ostalo trebalo bi biti gotovo do Božića. Hoće li poneka ulica možda ostati “otvorena”, ovisit će o vremenskim uvjetima – kazao je Vukmirić pa nastavio na temu pročistača:

– Što se tiče pročistača, ne vidim problem koji je takve prirode da nije rješiv. Imamo puno povjerenje u institucije, nema razloga da tako ne bude, a i VG Vodoopskrba je dosad pokazala da se može i zna nositi s ovim projektom, sa svim izazovima koje on nosi.

I, za kraj, još jedno ohrabrenje onima kojima radovi kompliciraju život…

Možda građani Velike Gorice nisu ni svjesni što će se dogoditi kad sve bude gotovo, koliki će to preporod biti za sve stanovnike, ali i za gospodarstvo u ovom gradu. Veliki je ovo projekt, veliki su novci u pitanju, ali veliki su i benefiti koji stižu.

Nastavite čitati

Politika

Kad stiže penzija, a kad energetski dodatak za 689.000 umirovljenika?

Isplata jednokratnog dodatka za najugroženije umirovljenike iznosi od 400 do 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine.

Objavljeno

na

Objavio/la

umirovljenici1

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje stiže obavijest kako će u petak, 7. listopada, početi isplata mirovina za rujan 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

No, za oko 689.000 umirovljenika tijekom ovog mjeseca slijedi još jedna isplata – jednokratnog energetskog dodatka, što je jedna od mjera iz Vladinog paketa protiv inflacije.

umirovljenici

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dodatak će se isplatiti u četiri platna razreda. Tako umirovljenici s mirovinama do 1.850 kuna trebaju dobiti 1.200 kuna energetskog dodatka, oni s mirovinama do 2.350 kuna dobit će 900 kuna, za one s mirovinom do 3.350 kuna dodatak iznosi 600 kuna, a 400 kuna će dobiti umirovljenici čije mirovine iznose najviše 4.360 kuna.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na info telefonima Zavoda 01/ 4595 011 i 01/ 4595 022, te na internetskoj stranici HZMO-a.

Nastavite čitati

Politika

Članovi županijskog MOST-a na druženju na bregima

Turopolje su posjetili i saborski zastupnici Mosta, članovi predsjedništva i glavnog odbora stranke.

Objavljeno

na

Druzenje MOST

Jučer su se u tradicionalnoj turopoljskoj kleti na Šiljakovini, okupili članovi MOST-a Zagrebačke županije na svojem trećem druženju.

Kako ističu, susret je okupio  najveći broj sudionika do sada, a Turopolje su posjetili i saborski zastupnici Mosta, članovi predsjedništva i glavnog odbora stranke.

Predstavljena je deklaracija Mosta kao i plan razvoja Zagrebačke županije, ali i plan razvoja Mosta s naglaskom na pet točaka razvoja usmjerenih ka ciljnim skupinama stanovništva.

 

Nastavite čitati

Politika

“Nestala” tri upravna odjela: EU projekti s poljoprivredom, zaštita okoliša s građenjem…

Jednoglasno je od strane Gradskog vijeća prihvaćena odluka da se broj upravnih tijela u Gradskoj upravi smanji s 12 na devet

Objavljeno

na

Gradsko vijece3 gradon scaled e1664448472998

Nakon što su prvi dio sjednice proveli u raspravama o Proračunu, njemu pripadajućem Rebalansu i zatim pročistaču u kombinaciji s aglomeracijom, gradski vijećnici prebacili su se ne točku koja je doživjela – konsenzus! Ne događa se često, no ovoga puta pojavio se prijedlog za koji su svi podigli ruke.

Naime, pred Vijeće je stigo prijedlog po kojem se broj upravnih tijela u Gradskoj upravi smanjuje s 12 na devet – pet službi i četiri upravna odjela.

Prvo, spajaju se Upravni odjeli za predškolski odgoj, školstvo i sport te Upravni odjel za društvene djelatnosti u novooformljeni Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti.

Drugo, Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove EU spaja se s Upravnim odjelom za poljoprivredu i razvoj, čime će se dobiti novi Upravni odjel za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU.

I treće, formira se Upravni odjel za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, koji nastaje od dosadašnjeg Upravnog odjela za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i građenja te Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.

Stupanjem na snagu ove odluke gradska uprava bit će podijeljena na Službu Gradske uprave, Službu Gradskog vijeća, Službu mjesne samouprave, Službu za financije, Službu za unutarnju reviziju te Upravni odjel za komunalne djelatnosti i promet, Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Upravni odjel za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije te Upravni odjel za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Aktualac Gradskog vijeća: Je li pročistač upitan, što je sa ZET-om, tržnicom…

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradsko vijece gradonacelnik scaled e1664447410349

Uoči sjednice Gradskog vijeća održan je Aktualni sat, a pitalo se i odgovaralo na temu pročistača otpadnih voda, sve skupljih komunalija, Autobusnog kolodvora i gradske tržnice, sanacije prometnica, škole u Dubrancu..

Vijećnica Ivana Belošević, otvorila je temu pročistača – tražila je objašnjenje je li projekt dovden u pitanje i hoće li se građani imati na što priključiti, a brine i katastrofalno stanje nogostupa u Buševcu.

– Kad je u pitanju pročistač ne pada mi na pamet miješati se u projekt kojemu nije nositelj grad nego naručitelj VG Vodoopskrba. Već sam tražio odgovore ..nastavljamo tijekom koji smo zacrtali, to je transparentnost, nema pitanja na koja nećemo dati odgovor. Stoga sam postavio pitanje pisanim putem direktoru Višiću što je s pročistačem, da nam detaljno uđe u problematiku, iskreno sam kao stranka i kao vlasnik zainteresiran, a zamolio sam i da nam se očituje po pitanju prometnica – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

gradsko vijece nasl

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić, prisutnima je odlučno poručio kako zadnja odluka Državne komisije ne znači da je projekt propao.

– Obzirom da je to goruća tema ovih dana, nadam se da svi shvaćate ozbiljnost situacije, vjerujem kako ste svjesni da smo i mi u ovoj situaciji i koliko smo svi skupa nemoćni, obzirom da je žalba koju je uložio Elektrocentar Petek i obzirom na odluku Državne komisije, sve se produžava..VG Vodoopskrba će ponovno izvršiti pregled i ocjenu pristiglih ponuda i od Elektrocentra Petek ćemo zatražiti dodatna pojašnjenja. Mi, kao naručitelj, ćemo nakon toga donijeti novu odluku o odabiru ponude ili odluku o poništenju postupka javne nabave. Dovodi li ovo u pitanje sam projekt i izvedbu pročistača? To apsolutno ne dolazi u obzir. Ovo rješenje to ne dovodi u pitanje, nego je ovdje upitan odabir izvođača radova, što nam nažalost prolongira opet vrijeme provedbe projekta. To je zasad to. Što se tiče asfaltiranja nogostupa u naselju Buševec, to je po planu u periodu od 20.10. do 10.11., već su poduzete mjere da se na svim neasfaltiranim dijelovima da će se dodatno održavati ,da ne dolazi do dodatnih problema u prometu.

Gradsko vijece3 gradon

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Vijećnika Ivu Jelušića zanimalo je postoji li ijedna komunalna usluga koju gradska uprava nije  poskupjela, te hoće li gradonačelnik, obzirom na situaciju, razriješiti direktora Vodoopskrbe?

Gradonačelnik Ačkar je pozvao vijećnike da usporede koliko su građani Velike Gorice u ovoj energetskoj krizi i inflaciji izvukli puno veće benefite u usporedbi s drugim gradovima.

– Što se tiče razrješenja direktora Vodoopskrbe, gdje ja jesam Skupština, bitno je reći kako ovaj proces nije gotov do kraja. Ukoliko se pokaže da Uprava ili netko drugi nije imao dovoljno kompetencija, reagirat ćemo na to – poručio je.

Vijećnik Stipo Duvnjak pitao je hoće li zbog isteka ugovora sa ZET-om u pitanje doći javni prijevoz, te što će biti s odvodnjom na području sela od Novog Čiča prema Posovini?

– Javni prijevoz čitavo vrijeme na području našeg grada obavlja ZET, no zbog načina na koji oni to obavljaju čitavo vrijeme slušamo i primjedbe građana. Naš ugovor istječe krajem mjeseca i sigurno ćemo ga produžiti do kraja godine. Naravno da nismo ni mi zadovoljni načinom na koji ZET obavlja prijevoz za nađe građane, da smo u konstantnim i to tjednim pregovorima o svemu tome. Mogu vas uvjeriti da građani neće biti zakinuti za uslugu javnog prijevoza, dok ne nađemo drugo rješenje nastavljamo ovu suradnju na način kakav je do sada – odgovorio je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

Gradonačelnik Ačkar je po pitanju odvodnje od Novog Čiča prema Posavini rekao kako su projekti  rađeni od 2009. do 2012. godine, te dok ne završi prvi dio aglomeracije, drugi ne može krenuti.

– Mene više brine to što u postojećim naseljima, prije ove inflacije bili obuhvaćeni sa 17,4 mil kuna troškova, a nisu obuhvaćene ulice ili kuće koje tamo postoje. Na to moramo paziti i uključiti u drugi dio aglomeracije – rekao je gradonačelnik.

Vijećnica Karmen Rak postavila je, kako kaže, ‘njeno vječno pitanje’, a to je Autobusni kolodvor. Zanimalo ju je da li je prikupljena dokumentacija i poslana nadležnom ministarstvu kako bi dobili sredstva za izgradnju Autobusnog kolodvora, te kad je u planu završetak groblja Kušanec?

–  Gdje je raspisan taj natječaj, gdje bismo se mi trebali javiti za gradnju kolodvora? Ovako ispada raspisan je natječaj, mi smo nesposobni..Svi problemi, pa i groblje Kušanec su me zatekli..Svi sveti su datum za koji bi bilo lijepo da se prisjetimo najmilijih ispred mrtvačnice tamo, a vjerujem da će tako biti – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnika Vedrana Zobeca zanimalo je radi li se Ulica Podložnica zbog novog trgovačkog centra Interspar i je li napravljen novi projek, kako je najavljeno, zbog pitanja rušenja drveća koje su sadili tamošnji stanovnici. Također ga je zanimalo može li grad financijski podnijeti teret energetske krize i divljanja cijena?

– Vidio sam na društvenim mrežama kako se ta ulica radi zbog pogodovanja Intersparu, to nije točno. Ulica se radi zbog staračkog doma koji je tamo predviđen, grad je otkupio zemljište prije desetak godina i dokumentacija je spremna, čekamo da se raspiše natječaj, kao i za poduzetnički inkubator. Drveće su zasadili stanari i štite ih od buke s obilaznice i kad će krenuti izgradnja svih tih projekata, stabla će ih zaštititi i od prašine. Prvotni projekt je predvidio uklanjanje svih stabala. Izašli smo na teren nekoliko puta i nakon toga sam inzistirao na promjeni projekta kako bi se ostavio maksimalni broj stabala – pojasnio je Ačkar.

Zamjenik gradonačelnika, Neven Karas, pak poručuje kako se grad osigurao za aktualno krizno stanje, no postoji i dugoročna strategija.

– Što se tiče poskupljenja, znate i sami da grad ima puno ustanova, domova, sportskih objekata..Samo zbog usporedbe, prije dvije godine smo imali ponudu samo za električnu energiju 8,6 milijuna kuna za nas i naše korisnike. Sad smo dobili ponudu u iznosu 46 milijuna kuna. Naravno da je to za nas veliki teret, ali zahvaljujući mjerama hrvatske Vlade uvjereni smo da ćemo izaći iz toga. Nećemo stati na tome, radit ćemo i dalje na energetskoj obnovi objekata i iskorištavanju obnovljivih izvora energije, dugoročno razmišljamo o tome kako građanima olakšati situaciju.

Vijećnika Ozrena Robića zanimalo je kad će se ići u projekt nove gradske tržnice, te što se poduzelo po pitanju cijene grijanja koje putem HEP Toplinarstva koristi oko 5600 građana?

– Tržnica jest jedan od gorućih problema, priznajem i dan danas mi je nejasno kako smo izgubili taj Tržni centar. Samo ću reći kako ću se do kraja mandata truditi to riješiti. Kad je u pitanju grijanje, bilo je puno dezinformacija, objavljene su stare informacije..Skupo grijanje je i zbog dotrajalih cijevi, ta infrastruktura se mijenja – odgvoorio je Ačkar.

Što je s izgradnjom škole u Dubrancu i hoće li se izmjenama Urbanističkog plana uređenja konačno zaustaviti betonizaciju Velike Gorice, zanimalo je vijećnicu Marijanu Kuliš.

– Što se tiče škole u Dubrancu, dosta je potrajao proces istraživanja tla, kroz nekoliko dana bit će gotova građevinska dozvola, a krajnji rok je ,kao što sam već najavio, početak iduće školske godine. Što se tiče Urbanističkog plana, morate shvatiti da gradonačelnik nije urbanist, tražili smo način kako doskočiti problemu pretjerane betonizacije. Tu se pokazao jedan segment koji se zove ‘iznimka’, međutim tome se priklonila većina izvođača i imamo što imamo. To ćemo izmijeniti, jer ta odredba iz 2012. godine je umjesto iznimke postala pravilo – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Zvonko Kunić želio je znati hoće li se riješiti problem građevine u centru Velike Mlake, koja se ruši od starosti, a zbog neodržavanja je postala okupljalište štakora, te hoće li se sanirati tamošnji nadvožnjak star 50 godina, kao i izuzetno prometne ceste nakon aglomeracije..

– Objekt je u 90 posto privatnom vlasništvu, radi se na rješavanju tog problema. Što se tiče problema s aglomeracijom većinom su tamo vezani uz asfaltiranje, apsolutno ste u pravu. Kad govorite o tim najprometnijim dijelovima, oni su se više puta sanirali i to je sve o trošku izvođača radova – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno