Poveži se s nama

HOTNEWS

Velikogoričke osnovne škole nakon uloženih dva milijuna kuna spremno dočekuju učenike

Učenike će prvi dan nastave dočekati reflektirajući prsluci, udžbenici i radne bilježnice, a srednjoškolci će dobiti jednokratnu stipendiju.

Objavljeno

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar danas je sa suradnicima obišao velikogoričke osnovne škole u kojima su tijekom ljeta izvođeni radovi. Obilazak je započeo u Osnovnoj školi Velika Mlaka u koju je ove godine upisano 86 budućih prvašića, što je lijepo povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 69 đaka prvaka.

02.09.2021., Velika Mlaka, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

-Najveće ulaganje je bilo u stolariju, bilo je potrebe zamijeniti staru drvenu i dotrajalu, te sada očekujemo da ćemo nakon promjene uštedjeti i na računima, ali treba reći i da sve skupa estetski izgleda ljepše-pojasnila je Zrinka Šućur, ravnateljica Osnovne škole Velika Mlaka.

Vrijednost radova kojima je obuhvaćena zbornica i sedam učionica je 150 tisuća kuna. Novina u ovoj školi su i pametni stolci za jednu učionicu koju će CARNET opremiti pametnom pločom i tabletima.

krešimir ačkar, neven topolnjak

02.09.2021., Velika Mlaka, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Obilazak je nastavljen u Osnovnoj školi Nikole Hribara u kojoj je opremljena školska kuhinja, a u što je utrošeno 170 tisuća kuna, te su izvedeni radovi dodatnih ulaganja u hidrantsku mrežu koji su stajali 200 tisuća kuna.

-Dovršili smo obnovu kuhinje, postoje sitnice koje nedostaju, ali uvijek će nešto nedostajati. Imamo vanjske radove, hidrantna mreža bila je stara i dotrajala i trebalo je napraviti sanaciju. Svi radovi bit će završeni do početka školske godine – kazao je Stjepan Maravić, ravnatelj Osnovne škole Nikole Hribara.

I u ovoj goričkoj školi upisano je više prvašića nego prošle godine, ove je upisano njih 103.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Ulaganja vrijedna 150 tisuća kuna bila su i u vanjsko sportsko igralište Osnovne škole Jurja Habdelića gdje je riječ o 1000 kvadrata prostora.

-Bez pomoći grada ne bismo mogli riješiti ovaj prostor koji je bio devastiran između ostalog i zbog korijenja drveća koje je dizalo asfalt. Uostalom, ovo su tereni koji su napravljeni prije 40 godina. Drago mi je da smo to uspjeli riješiti jer ovaj dio naši učenici ponekad koriste i za nastavu tjelesnog – istaknuo je Davor Vidović, ravnatelj Osnovne škole Jurja Habdelića.

Kod ove škole nažalost problemi nastaju vikendom kad im devastiraju golove i prostor oko škole. Iz tog razloga ravnatelj se nada kako će taj teren u poslijepodnevnim i večernjima satima, ali i vikendom više koristiti rekreativci, a manje oni koji uništavaju sve oko sebe umjesto da se bave sportom.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

-Namjeravamo još iscrtati terene i zamijeniti golove, te bi prostor tada bio odlično iskorišten- kaže Vidović.

U ovoj školi trend je smanjenja upisanih učenika, pa je u ovoj školskoj godini upisano 69 prvašića.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Iznos od 240 tisuća kuna uložen je u pomoćne prostorije sportske dvorane Osnovne škole Eugena Kvaternika.

-Promijenili smo trakt za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, zamijenjena su vrata koja su već bila ispunjena crvotočinom, zaštićen je cijeli prostor i u potpunosti je preuređena svlačionica za tjelesni za djevojčice. Izmjenjen je dio sanitarnog čvora, keramičke pločice, pobojani su zidovi…Izmijenjena su sva vrata na hodniku koji ide prema dvorani za tjelesni- istaknula je zamjenica ravnateljice Melita Delić Osnovne škole Eugena Kvaternika.

Zbog preseljenja u ovu školu stiglo je 20 novih učenika, a upisano je 66 prvašića.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Ulaganja su bila i u Područnu školu Buševec i to u izgradnju krova u što je utrošeno 390 tisuća kuna.

-Nakon 20-ak godina sanirali smo krov. Jedan od ciljeva bio je prije svega, vezano i uz nedavne potrese da se to obnovi, a drugi cilj je staviti solarne panele kako bismo uštedjeli energiju. Taj projekt je gotov i vjerujem da će i on zaživjeti – kazao je Damir Bedić, ravnatelj Osnovne škole Vukovina.

02.09.2021., Velika Gorica/Buševec, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

U Buševcu su trenutno i radovi na projektu Aglomeracija Velika Gorica, pa se postavlja pitanje sigurnosti učenika.

-Osigurali smo siguran odlazak naše djece u školu u ponedjeljak na način da smo sanirali dio pločnika Zagrebačka-Trg seljačke sloge u dužini od otprilike 500 metara – pojasnila je  Ivana Belošević predsjednica MO Buševec.

-Spremni iščekujemo početak nove školske godine. U same objekte je uloženo preko dva milijuna kuna. Najveća investicija napravljena je u Područnoj školi Buševec gdje je zamijenjeno kompletno krovište koje je duže vrijeme prokišnjavalo. U našoj najvećoj školi, Hribaru, riješili smo pitanje stare kuhinje kako bi i higijenski standardi nakon što je ona energetski obnovljena bili na nivou. Tu je i hidrantska mreža gdje su bili znatni gubitci vode, koji su prelazili i 50 tisuća kuna-istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Gradonačelnik je podsjetio da je Osnovna škola Eugena Kumičića oštećena u potresu i da je sportska dvorana bila potpuno neupotrebljiva.

-Sanirali smo sve što je bilo nesigurno, tako da će ona od ove školske godine i zbog epidemioloških mjera, ali i zbog statike biti u funkcije bez ikakvih opasnosti za djecu – dodao je Ačkar, te istaknuo kako će Područna škola Dubranec ovih dana krenuti u proces rušenja.

-Ishodili smo dokumentaciju za rušenje, ispitali tlo koje koje se pokazalo da tamo možemo graditi, slijedi ishođenje građevinske dozvole te gradnja nove škole.

02.09.2021., Velika Mlaka, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr,

Kao važnu stavku gradonačelnik je izdvojio sigurnost učenika.

-Omogućit ćemo svim učenicima razredne nastave reflektirajuće prsluke kako bi bili uočljiviji, te će ih oni dočekati prvi dan na klupama. Osim prsluka sve učenike dočekat će i udžbenici koje je financirala država, te radne bilježnice za koje je Grad Velika Gorica ove godine izdvojio 2,2 milijuna kuna, no kako je više doseljenih obitelji iznos bi mogao porasti i na 2,5 milijuna kuna.

Velikogorički srednjoškolci uz sve dosadašnje stipendije, dobit će i jednokratnu stipendiju o čemu će više informacija biti poznato uskoro.

HOTNEWS

Fina: Gorički poduzetnici šesti po ukupnim prihodima i sedmi po broju zaposlenih u Hrvatskoj

S ostvarenih 13,2 milijarde kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Velike Gorice u ukupnim prihodima županije bio je 23,3% (56,9 milijardi kuna)

Objavljeno

on

Poduzetnici Velike Gorice, njih 1.820, u 2020. godini imali su 12.775 zaposlenih, što je u odnosu na 2019. godinu povećanje broja zaposlenih za 150 ili 1,2%, stoji u izvješću Fine. U razdoblju od 2011. do 2020. godine, poduzetnici Velike Gorice ukupne su prihode povećali za 42,2%, s ostvarenih 9,3 milijarde kuna u 2011. godini, na 13,2 milijarde kuna u 2020. godini. Konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini iznosio je 205,1 milijun kuna, što je 65,1% manje u odnosu na 2019. godinu. Prosječna mjesečna neto plaća obračunana zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Velikoj Gorici, u 2020. godini, iznosila je 7.701 kuna i 25,3% je veća u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunanu zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem na području Zagrebačke županije (6.144 kune) i 22,5% veća u odnosu na prosjek na razini zaposlenih kod poduzetnika u RH (5.971 kuna).

Udio poduzetnika sa sjedištem u Velikoj Gorici u broju poduzetnika Zagrebačke županije bio je 19,7% u 2020. godini, u broju zaposlenih 20,3%, u ukupnim prihodima 23,3%, u dobiti razdoblja 18,9% te u izvozu 14,5%. U usporedbi s poduzetnicima u drugim gradovima i općinama RH, poduzetnici Velike Gorice su šesti po ukupnim prihodima, sedmi po broju zaposlenih, deveti po broju poduzetnika i petnaesti po neto dobiti.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Velikoj Gorici, prema ukupnim prihodima u 2020. godini, prvi je LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. sa 6,1 milijardom kuna (udio od 45,8% u ukupnim prihodima poduzetnika županije). Društvo je ostvarilo i najveću dobit razdoblja u iznosu od 274,8 milijuna kuna te imalo najviše zaposlenih (2.377). Druga po visini prihoda je ZUBAK GRUPA d.o.o. Najveći izvoznik je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., s 512,5 milijuna kuna prihoda od izvoza.

Izvor: Fina

Nastavi čitati

HOTNEWS

Policija danas nadzire korištenje pojasa, mobitela i dječjih sjedalica

Akcija traje do 19 sati…

Objavljeno

on

Plavci su ponovno u akciji! Danas do 19 sati na području Policijske uprave zagrebačke provest će se preventivno-represivna akcija „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, mobitela i dječjih sjedalica“! Policija će u akciji nadzirati i sankcionirati nekorištenje sigurnosnog pojasa kao i korištenje dječjih sjedalica i mobitela.

– Osim prema vozačima i putnicima na prednjim sjedalima, mjere će se poduzimati i prema putnicima na stražnjim sjedalima vozila, kao i u slučaju nepropisnog prijevoza djece, sukladno važećim zakonskim odredbama. Ovim također putem pozivamo vozače i putnike u cestovnom prometu da se pridržavaju zakonskih odredbi – ističu i pozivaju iz policije.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Grad je osigurao 100 tisuća kuna za programe i projekte zaštite okoliša i prirode

Iznos financiranja koji se može zatražiti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je od 3 tisuće kuna do najviše 20 tisuća kuna,..

Objavljeno

on

Grada Velike Gorice objavio je Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode u 2022. godini, a za što je osigurano sto tisuća kuna.

Pozivaju se udruge da podnesu prijavu za ostvarivanje financijske podrške, a prioritetna područja ovog Natječaja obuhvaćaju razvoj inovativnih modela, tehnologija i rješenja u zaštiti prirode i okoliša, utemeljenih na načelima održivog razvoja, osobito u području povećanja energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i ekološkog graditeljstva, zatim očuvanje i revitalizacija zaštićenih prirodnih područja, i drugih prirodnih vrijednosti, detekciju onečišćenih lokacija i onečišćivača na području Grada, čišćenje „divljih“ odlagališta otpada uz uspostavu mjera za sprječavanje njihovog ponovnog nastajanja, edukacija građana, naročito djece i mladih,…

Iznos financiranja koji se može zatražiti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je od 3 tisuće kuna do najviše 20 tisuća kuna, a planira se ugovoriti dodjela financijskih sredstava za okvirno 6 programa/ projekata. U okviru natječaja može se podnijeti samo jedna prijava za financijsku podršku za razdoblje provedbe do 31.prosinca 2022.,godine.

Rok za podnošenje prijava traje do 15.veljače do 15 sati. Više informacija potražite na službenim stranicama Grada. 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Volonteri Kumičića kupili dvije kravice koje će prehranjivati djecu u Tanzaniji, a nazvali ih Štefica i Gorica

Članovi Volonterskog kluba OŠ Eugena Kumičića kroz svoju akciju prikupili su 13 960 tisuća kuna…

Objavljeno

on

Skoro 14 tisuća kuna prikupili su mali volonteri Volonterskog kluba Osnovne škole Eugen Kumičić, za kupnju krave u Tanzaniji koju će pokloniti školi De Paul u gradu Mbinga u Tanzaniji.

– Prikupili smo 13 960 kuna, što je dovoljno za kupnju dvije krave i proširenje štalice. Inače, svi učenici te škole boluju od HIV-a, a zdrava prehrana im je izrazito važna kako bi lijekovi djelovali. Krave će kupiti brat Leopold koji je voditelj škole, a izrazio je veliku zahvalnost i sreću zbog donacije jer krave su u Tanzaniji vrlo skupe, ali vrlo cijenjene i važne radi mlijeka koje je dostupno jedino na ovaj način – istaknuli su iz OŠ Eugena Kumičića.

Foto: OŠ Eugen Kumičić

Riječ je o posebnoj vrsti krava koje su navikle na klimatske uvjete koji vladaju u Tanzaniji i daju do 15 litara mlijeka.

– Klima u Tanzaniji nije toliko vruća kao u nekim drugim dijelovima Afrike, tako da ima dovoljno zelenila koje služi kravama kao hrana. Za razliku od naših krava, one imaju grbu na leđima u koju pohranjuju masti i njihovo mlijeko je vrlo bogato mliječnim mastima. O kravama će se brinuti brat Leopold i časne te zaduženi djelatnici škole, ali pomagat će i djeca koja su u Tanzaniji naučena raditi sve poslove već od vrtićke dobi o čemu su naši učenici imali priliku čuti kroz predavanja i prezentacije volonterki Udruge RAFIKI – pojasnili su iz škole te zahvalili svima koji su sudjelovali u akciji i podržali je od samog početka.

– Bilo je iznimno zadovoljstvo gledati koliko su se učenici, ali i djelatnici, roditelji, čak i bake i djedovi, naše škole angažirali i svakodnevno informirali o tijeku akcije i saživjeli s njom. Učenici su čak inicirali i biranje imena za krave. Tako da će imena Štefica i Gorica odzvanjati i u Tanzaniji – poručili su.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Od danas nove cijene goriva. Puni spremnik benzina platit ćete 12 kuna više

Cijene variraju od crpke do crpke…

Objavljeno

on

Jutros su mnoge na benzinskim crpkama zatekle nove cijene goriva. Kako piše portal cijenegoriva.info plaćamo najskuplji benzin u povijesti!

Benzin je tako poskupio 24 lipe za litru što znači da ćete za puni spremnik od 50 litara platiti 12 kuna više. Dizel je poskupio za 21 lipu pa ćete tako za puni spremnik morati izdvojiti 10,50 kuna više.  Autoplin je skuplji za 3 lipe, a može se naći po cijeni od 5,75 do 6,17 kuna.

S obzirom na to da cijene variraju od crpke do crpke, ovdje pogledajte popis cijena po crpkama.

 

 

Nastavi čitati

Reporter 411 - 16.12.2021.

Facebook

Izdvojeno