Povežite se s nama

Moja županija

Velikogoričanka Mirela Katalenac predstavila kandidaturu za zamjenicu župana

Ispred Srednjoškolskog centra u Velikoj Gorici, u kojem je i sama pohađala srednju školu, Mirela Katalenac predstavila je svoj program, s naglaskom na obrazovni sustav

Objavljeno

na

Aktualna pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac u subotu prijepodne je u svome gradu, u Velikoj Gorici, službeno predstavila svoju kandidaturu za zamjenicu župana na listi SDP-a, čiji je kandidat za župana Mihael Zmajlović. Između ostalih, podršku su joj došli dati sam Zmajlović, zamjenica župana Nadica Žužak, kandidat za zamjenika župana Hrvoje Frankić, kao i kandidat SDP-a za velikogoričkoga gradonačelnika Ivo Jelušić.

– Zahvaljujem Mihaelu na ukazanom povjerenju, ali i SDP-u Zagrebačke županije, koji je stao iza odluke da upravo ja budem kandidatkinja za zamjenicu župana – rekla je uvodno Mirela Katalenac na predstavljanju održanom ispred velikogoričkog Srednjoškolskog centra pa nastavila:

– Nalazimo se ispred najvećeg školskog objekta u Zagrebačkoj županiji, u najvećem gradu naše županije, u mojoj Velikoj Gorici, gradu za koji silno želim da bude središte Zagrebačke županije. Imamo najveću želju da upravo mi budemo promjena u Zagrebačkoj županiji. Prije 20 godina završila sam ovu srednju školu, a prije 20 godina i Stjepan Kožić je postao županom Zagrebačke županije. Puno je 20 godina u životu bilo koga od nas, pa tako i u mom, to je doista dug period. Nakon ove srednje škole, završila sam Ekonomski fakultet u Zagrebu, a moj profesionalni put odveo me u realni sektor, u jednu od najzanimljivijih industrija. Iz realnog sektora put me nanio u Zagrebačku županiju, u Upravni odjel za prosvjetu, najveći odjel u Županiji, u čijem su resoru i škole ispred kojih se nalazimo.

Istaknula je Mirela Katalenac kako se ne slaže s tezom da su mladi naša budućnost, kako smatra da su oni naša sadašnjost.

– Mi iz Županije moramo osigurati tim mladima okvir u kojem će biti dostupan dnevni boravak u svim sredinama na području županije. Dnevni boravak nije čuvaonica djece, on služi za stvaranje radnih navika od najranije dobi. Mi smo ti koji moramo osigurati i građanski odgoj u svim školama u Zagrebačkoj županiji. Građanski odgoj koji ne zamijenjuje vjeronauk, građanski odgoj koji uči našu djecu toleranciji, kako da se brinu o sebi, o zdravlju, građanski odgoj koji našu djecu priprema za stvaran život. I, na kraju, mi smo ti koji bi voljeli osigurati da naši srednjoškolci ostaju u našoj županiji – rekla je Katalenac i dodala:

– Ponosna sam što će iza naših leđa uskoro niknuti jedna nova zgrada, Centar kompetentnosti. To je projekt koji je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Zagrebačkoj županiji, vrijedan više od 100 milijuna kuna, na kojem sam zajedno s pročelnikom Kokotom marljivo i vrijedno radila i silno se veselim što ćemo ga ugledati vrlo brzo.

U posljednjem dijelu prestavljanja Mirela Katalenac je istaknula još neke svoje ciljeve.

– Mi smo ti koji moramo osigurati da više od polovice osnovnoškolaca ne biraju odlazak u srednje škole u Zagreb, nego da izaberu ove škole, jer one su jednako dobre, a mogu biti i bolje nego zagrebačke, mogu imati atraktivne programe. Mi smo ti koji moramo osigurati da gospodarstvo i obrazovanje budu u istoj rečenici, da odgovaramo na potrebe tržišta. Mi smo ti koji moramo osigurati besplatne udžbenike za srednjoškolce i time izbiti onaj posljednji adut koji je prednost zagrebačkih škola, u kojima su oni besplatni. To ne smije biti razlog da naša djeca odlaze u susjedni grad. I želim na tome raditi – kazala je Katalenac.

Biračima nudi, kaže, svoje znanje i bogato iskustvo.

– Kad sam vam govorila o svom iskustvu u realnom sektoru i u političkom angažmanu, govorila sam o tome da sam vidjela tu Županiju iznutra i izvana. Vidjela sam je kroz predstavničku vlast, vidjela sam je kroz izbornu vlast, vidjela sam koliko je troma i bezidejna. To želim mijenjati. Želim biti dio tima koji to želi mijenjati. Sigurna sam da to možemo. Želim s ponosom hodati svojim gradom, Velikom Goricom, i razgovarati o projektima, o tome što Zagrebačka županija može učiniti za ljude, a ne razgovarati na način ‘što je to Županija i zašto mi ona treba’. Ne želim voditi takve razgovore. I na kraju, ali ne manje važno, škole i obrazovanje nisu zidovi. To je puno više od zidanja. Obrazovanje su ljudi, nastavnici i profesori, ravnatelji, svo stručno osoblje koje našoj djeci predaje značajan dio vremena. Živimo u izazovnim vremenima, ti ljudi se svakodnevno bave djecom koja su često u nekim paralelnim, nestvarnim svjetovima Facebooka i Instagrama. Svakodnevno ih moraju vraćati u stvarni svijet, pogotovo u posljednje dvije godine, najizazovnije u novijoj povijesti obrazovanja. Želim uključiti sve te ljude u sustav, oni moraju biti s nama, da zajedno stvaramo taj okvir – istaknula je Katalenac i zaključila:

– Mislim da tim čija sam članica može sve ovo učiniti puno boljim i kvalitetnijim, taj tim može ovu županiju učiniti modernom, poštenom i efikasnom. Županijom kakvu baš svatko od nas treba!

Moja županija

U rekonstrukciju ide Kolodvorska ulica u Pešćenici

A dobivena je i građevinska dozvola za izgradnju novog čvora izlaza s autoceste u Lekeniku.

Objavljeno

na

Županijske uprave za ceste SMŽ preuzet će radove izvanrednog održavanja Kolodvorske ulice u Pešćenici. Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović s ravnateljem Stipom Šapinom, potpisao je ugovor o zajedničkom financiranju.

– Riječ je o nastavku provjereno učinkovitog modela sufinanciranja rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta po modelu 50:50 (ŽUC-jedinica lokalne samouprave). Nastavljamo s potpisivanjem sporazuma u cilju sufinanciranja rekonstrukcije cesta na području naše županije s našim načelnicima i gradonačelnicima – rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak koji je bio na potpisivanju sporazuma.

– Ta je cesta značajna za stanovnike Pešćenice, obzirom na promet koji se odvija tom dionicom. Ono što je važno je da se cesta proširuje, što znači još veću sigurnost za sve sudionike prometa. Vrijednost radova je oko 100 tisuća eura, duljina je oko 1.600 metara – dodao je Celjak.

U razdoblju od 2021. do 2023. godine na području općine Lekenik sanirane su ukupno 3 dionice cesta u duljini od 3.150 m, ukupne vrijednosti više od 200 tisuća eura. Načelnik Perović je izvijestio i o najnovijim informacijama vezanim uz dovršetak izgradnje autoceste.

– Dobivena je građevinska dozvola za izgradnju novog čvora izlaza s autoceste u Lekeniku. Tako da ove godine očekujemo početak tih radova, s rotorom na državnoj cesti D 30, a i na samom izlazu s autoceste – rekao je Perović.

Nastavite čitati

Moja županija

Županija sa 130 tisuća eura pomaže poljoprivrednicima sadnju i sjetvu

Sufinancirat će troškove nabave poljoprivrednog repromaterijala ili subvencionirati kamate kredita za nabavu.

Objavljeno

na

Kako bi ublažila globalne poremećaje cijena repromaterijala poput sjemena, presadnica, gnojiva, zaštitnih sredstava, Zagrebačka županija sa 130 tisuća eura sufinancira troškove nabave, ali i subvencionira kamatu na kredite za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu ratarskih kultura te sjetvu i sadnju presadnica u 2024. godini.

Bilo da se radi o sufinanciranju troškova nabave poljoprivrednog repromaterijala ili o subvencioniranju kamate kredita koji je dignut da bi se nabavio repromaterijal, opći uvjeti su za sve isti. Naime, prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća upisana u Upisnik poljoprivrednika u Zagrebačkoj županiji najkasnije do 31. prosinca 2023. godine, a koja imaju sjedište, odnosno prebivalište na području Županije. Važno je i da sjetvu i sadnju obavljaju na području Zagrebačke županije i/ili Grada Zagreba te da nemaju nepodmirenih obaveza prema evidenciji koju vodi nadležna porezna uprava.

Potpora za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu i sadnju dodjeljuje se u vrijednosti od najmanje 300 eura ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše do 600 eura po korisniku, dok intenzitet potpore ovisi o kategoriji prijavitelja – profesionalni poljoprivrednik, mladi poljoprivrednik, ekološki poljoprivrednik i mladi ekološki poljoprivrednik.

Potpora za subvencioniranje kamate za kreditiranje sjetve i/ili sadnje dodjeljuje se u vrijednosti do 5 tisuća eura po korisniku, s time da najmanji iznos kreditiranja mora iznositi 1.500 eura, a najveći iznos kreditiranja je 125.000 eura. Kamatna stopa smije iznositi do 4% godišnje, za cijelo razdoblje otplate kratkoročnog kredita, a Zagrebačka županija subvencionira ukupnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate kredita.

Javni pozivi su otvoreni do 15. studenoga, odnosno do iskorištenja sredstava, a zahtjevi se obrađuju po redoslijedu zaprimanja. Detaljnije informacije i obrasci za prijavu dostupni su na web stranici Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

Moja županija

Najveći logistički centar u Hrvatskoj gradi se u Zagrebačkoj županiji

Projekt iza kojeg stoji češka kompanija RC Europe, vrijedan je više od 100 milijuna eura.

Objavljeno

na

Polaganjem kamena temeljca u utorak, 9. travnja, svečano je označen početak gradnje budućeg najvećeg logističkog centra u Hrvatskoj – RC Zone Samobor. Iza projekta vrijednog više od 100 milijuna eura stoji češka kompanija RC Europe, što je ujedno najveća češka investicija u Hrvatskoj dosad.

Na zemljištu u gospodarskoj zoni Bobovica, ukupne površine 170.000 četvornih metara, bit će izgrađen objekt od 86.000 četvornih metara namijenjen iznajmljivanju. Završetak centra očekuje se za godinu dana, a zakupci će ga moći koristiti za skladištenje, proizvodnju ili uredsko poslovanje. Projekt će uvažavati sve ekološke, zelene i kriterije energetske učinkovitosti.

Foto: Polaganjem kamenja temeljca u utorak, 9. travnja, svečano je označen početak gradnje budućeg najvećeg logističkog centra u Hrvatskoj – RC Zone Samobor/ Zagrebačka županija

Suvlasnici kompanije, Miloslav Hartman i Jan Prokop, istaknuli su da su razvijali projekt više od sedam godina. Najveći izazov bio im je otkup zemljišta od čak 200 pojedinačnih vlasnika i sređivanje imovinsko-pravnih odnosa.

– Uvjeren sam u uspjeh ovog projekta s najvećim objektom ove vrste u Hrvatskoj, a kad njega dovršimo već imamo u pripremi novi projekt – naglasio je Hartman.

Foto: Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije/Zagrebačka županija

Češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka pozdravio je izgradnju logističkog centra RC Zone Samobor, koji će, uvjeren je, produbiti ionako odlične odnose između dvije zemlje.

– Ovo je najveći logistički centar koji se gradi i koji će biti sagrađen na području Zagrebačke županije, ali u ovom trenutku i najveći logistički centar na području Hrvatske. Zagrebačka županija ima oko 30-ak poduzetničkih zona u čiju smo infrastrukturu dosad uložili preko 7 milijuna eura. Bitno je privući domaće i strane investicije koje će generirati i nova radna mjesta – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

Gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot, kazala je kako joj čast što je RC Europa odlučila ovakvu investiciju realizirati upravo na području grada Samobora koji je poznat kao poduzetnički grad i da će nastaviti biti podrška kako stranim, tako i domaćim gospodarstvenicima i obrtnicima. Uz postavljen kamen temeljac simbolično su posađene češka lipa i hrvatski hrast u znak prijateljstva češkog i hrvatskog naroda.

Foto: Zamjenik župana Ervin Kolarec i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot zasadili su češku lipu i hrvatski hrast u znak prijateljstva češkog i hrvatskog naroda/Zagrebačka županija

 

*Programski sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Zagrebačkoj županiji na upravljanje i raspolaganje predano 287 predmeta državne imovine

Po rješavanju predmeta 20 posto prihoda ići će u županijski proračun.

Objavljeno

na

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Zagrebačkoj županiji predalo je na upravljanje i raspolaganje ukupno 287 predmeta vezanih uz raspolaganje i upravljanje nekretninama u vlasništvu RH od čega se 81 predmet odnosi na zahtjeve u kojima su podnositelji gradovi i općine, a 206 predmeta odnosi se na zahtjeve u kojima su podnositelji fizičke i pravne osobe. Odluku o primopredaji zamjeniku župana Damiru Tomljenoviću uručila je državn tajnica Sanja Bošnjak.

– Svaki od ovih predmeta koje će Zagrebačke županija rješavati za svoje građane, poduzetnike, gradove i općine predstavlja novi projekt ili novu investiciju koja će zasigurno pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Županije i Hrvatske – rekla je Bošnjak, dodavši kako je od 2016. godine bilo 60-ak različitih darovanja državne imovine na području županije ukupne vrijednosti 36 milijuna eura, poput nekih od najvećih poduzetničkih zona.

– Kao županija poduzeli smo sve potrebne mjere kako bi čim prije krenuli s rješavanjem predmeta, a uskoro s radom kreće novi odsjek za upravljanje državnom imovinom – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, dodavši kako posebno veseli da se osim funkcionalne decentralizacije, ovdje predvidjela i fiskalna decentralizacija s obzirom da će 20 posto prihoda po rješavanju predmeta ići u županijski proračun.

Odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama čija je procijenjena vrijednost ili je ukupni iznos procijenjene naknade do 130.000,00 eura donosit će župan, od 130.000,01 eura do 1.000.000,00 eura Županijska skupština, od 1.000.000,01 eura do 1.500.000,00 eura ministar nadležan za državnu imovinu, a od 1.500.000,00 eura na više Vlada RH.

Bez obzira tko donosi konačnu odluku o raspolaganju, po rješavanju predmeta županija dobiva 20 posto prihoda od tržišne vrijednosti, 20 posto dobiva grad ili općina na čijem se teritoriju nekretnina nalazi, a 60 posto pripada RH.

Foto: Zagrebačka županija

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Veliko četverostruko slavlje u Kravarskom

Slavila se obljetnica posvete crkve, a blagoslovljeno je novo misno ruho, nove klupe u crkvi te je kršten mali Josip.

Objavljeno

na

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Bijelu nedjelju, 7. travnja, na prvu godišnjicu posvete, svečano misno slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom. Koncelebrirali su domaći župnik Hrvoje Zovko i p. Jure Vranjić.

Uz brojne domaće vjernike za koje je crkva bila premala da bi svi stali u nju slavlju je nazočio i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici Zagrebačke županije te susjednih gradova i općina kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovi kulturno umjetničkih društava. Prije mise biskup je ispred Pastoralnog centra „Stjepan Povoljnjak“ blagoslovio novo misno ruho te na početku mise i nove klupe u crkvi, a tijekom mise krstio je i Josipa, četvrto dijete u obitelji Maria i Katarine Grđan.

Foto: Sisačka biskupija

Čestitavši okupljenima svetkovinu posvete župne crkve biskup je istaknuo kako je ovo danas četverostruko slavlje. Uz obljetnicu posvete crkve slavi se i svetkovina Božjeg milosrđa, Bijela nedjelja te krštenje djeteta.

Osvrnuvši se na svetkovinu posvete crkve biskup je rekao kako je to prije svega dan zahvalnosti Bogu i ljudima zbog ove nove crkve, u čiju su se obnovu ugradili mnogi dobri ljudi i ustanove te mnogo znoja i ljubavi.

Foto: Sisačka biskupija

– Pred očima imamo lijepu crkvu koja je zapravo simbol našeg crkvenog zajedništva, naše duhovne zajednice. Ona je mjesto susreta s Bogom. Zato je ona nama sveta i biskup ju posvećuje kao što je to bilo kod vas prošle godine na Bijelu nedjelju. Pomazuju se oltar i zidovi da bi se moglo reći da je crkva posvećena, a to znači pozvana na svetost. Ta Crkva, to smo mi. Mi smo pozvani na tu svetost da svjedočimo da je Bog među nama i da se možemo dičiti s time da smo njegova zajednica. Kao što se vidi izdaleka, ova župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom, tako se treba vidjeti svako od nas kao grad na Gori koji se ne može i ne smije sakriti, kako je rekao Isus, da bismo slavili Boga koji je na nebesima – naglasio je Košić.

Foto: Sisačka biskupija

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio i župnik Zovko zahvalivši se svima onima koji su pomogli u organizaciji ovog slavlja.

Foto: Sisačka biskupija

Foto: Sisačka biskupija

Foto: Sisačka biskupija

Foto/izvor: Sisačka biskupija

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno