Poveži se s nama

CityLIGHTS

Velikih 130 godina DVD-a Donja Lomnica

DVD Donja Lomnica napokon će proslaviti 130 godina postojanja.

Objavljeno

U nedjelju, 5. rujna obilježit će se 130 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Lomnica. Ovaj veliki jubilej članovi će obilježiti svečanom sjednicom s početkom u 17 sati, u Društvenom domu Donja Lomnica.

DVD Donja Lomnica osnovano je davne 1890. godine no prošle godine, s obzirom na pandemiju koronavirusa, nisu mogli proslaviti 130. godišnjicu. Danas ovo društvo broji preko 150 članova različitih uzrasta. Upravo je ovo društvo okosnica svih društvenih aktivnosti Donje Lomnice svih godina postojanja.

Posebnost DVD-a Donja Lomnica je i u tome što je ono jedno od rijetkih društava s područja koje je održalo svoj kontinuitet postojanja, čak i za vrijeme Domovinskog rata.

Foto: DVD Donja Lomnica

Predsjednik društva Ivica Stepanić otkrio je i kako se planira razvijanje nove zastave društva povodom obljetnice. Kao kum zastave nastupit će gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Krešimir Ačkar. Bit će prikazan i kratki dokumentarni film snimljen 2020. godine, o povijesti lomničkih vatrogasaca, koji su, prema pronađenim zapisima djelovali još davne, 1882. godine.

Foto: DVD Donja Lomnica

DVD Donja Lomnica će dodijeliti priznanja i zahvalnice svojim, zaslužnim članovima, počasnim uzvanicima i sponzorima, od čega 24 brončanih medalja, 17 srebrnih medalja i deset zlatnih počasnih medalja. Brončanu medalju svojim aktivnim zalaganjem članovi mogu zaslužiti nakon pet godina, a nakon još deset godina jednakih napora i sudjelovanja član dobiva srebrnu medalju. Između srebrne i zlatne medalje, obično stoji još deset godina aktivnog vatrogastva.

Foto: DVD Donja Lomnica

Zbog epidemioloških mjera, broj sudionika na sjednici će biti manji od uobičajenog, tek oko sto uzvanika. Poslije sjednice održat će se kratki domjenak i druženje. Od 2019. godine za ovu priliku planirala se sjednica za svečanim mimohodom u kojoj je trebalo sudjelovati oko 500 vatrogasaca no takva će proslava pričekati još neko vrijeme. Predsjednik Stepanić ističe kako, zbog mjera i pandemije, doskora nisu bili sigurni hoće li se sjednica uopće održati.

Iz društva se nadaju kako će buduće godišnjice proslaviti kao što su to činili prije “novog normalnog”.

Foto: DVD Donja Lomnica

Unatoč okolnostima, volje da pomognu sumještanima i surađanima ne manjka kod članova DVD-a ne te povodom slavlja ističu:

-Ponosni smo na naših 130. godina. Mijenjale su se uprave, predsjednici, zapovjednici i tajnici, modernizirala se oprema, gradili su se novi prostori, ali jedna stvar je ostala nepromijenjena, a to je želja i volja  za pomoć bližnjemu u nevolji.- istaknuli su iz DVD-a Donja Lomnica.

Foto: DVD Donja Lomnica

 

 

CityLIGHTS

“Grga traži obitelj” slikovnica je koja progovara o djeci u domovima za nezbrinutu djecu

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

Objavljeno

on

Nakon “Lukasove plesne pustolovine” poznati gorički trener Tomislav Odžić svima dobro znani Tomo Vega napisao je još jednu slikovnicu. I ovoga puta posegnuo je za temom o kojoj se malo priča, a izuzetno je važna. Riječ je o djeci u domovima za nezbrinutu djecu.

U programu City radija ispričao nam je kako je nastala slikovnica “Grga traži obitelj”.

-Nakon odličnih kritika na prvu slikovnicu, odlične prodaje i činjenice da se “Lukasova plesna pustolovina” nalazi u svim knjižnicama diljem Hrvatske odlučio sam ići dalje. “Grga traži obitelj” je nova priča, bilo ju je vrlo teško pisati, osjetljiva je to tematika-kaže Vega.

Kako ističe slikovnice nije lako pisati jer se njima autor obraća najmlađoj publici koja mora razumjeti o čemu je riječ, i mora im biti zanimljivo, a pogotovo kada je riječ o temama o kojima on piše, o kojima se inače šuti.

-Tko je Grga, kakve su njegove nade, snovi, strahovi i kroz kakva emotivna stanja prolazi ispisano je na stranicama ove slikovnice.

Tijekom pisanja najviše ga je brinulo što će biti ako napiše samo jednu pogrešnu riječ, pa se nakon što je napisao rukopis obratio udruzi za potporu posvajanju Adopta i Antoniji Skender i Marti Divjak iz Inicijative Moramo vam nešto reći. Na njegovo veliko olakšanje reakcije su bile odlične.

-To su ljudi koji su tamo i koji znaju sve o toj tematici. Bilo je intervencija u tekstu, ali ne na priču, nego, napisao bih kako je Grga doručkovao zobene pahuljice, ali onda su mi rekle, ne, najčešći doručak je palenta s mlijekom-prepričava Tomo.

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

-To je meni važno naglasiti, jer tek sad se počelo govoriti da je sve više djece s tim poteškoćama. Zadatak je roditelja i škole da se to prepozna. Takvoj djeci plešu slova dok čitaju. U ovoj slikovnici su posebni fontovi, određeni su tonovi podloge, ilustracije su na jednoj, a tekst na drugoj stranici. Pokušajte zamisliti radost djeteta kad uspije pročitati stranicu, pa još jednu, i još jednu…To dijete će dobiti daljnji poticaj za čitanje.

I ovoga puta Mirna Savić svojim je  ilustracijama udahnula vizualni život ovoj priči, Dorotea Šušak  je uredila rukopis i bila važan dio Tominom kreativnom zanosu.

Više o slikovnici potražite OVDJE.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO 20.Gastro Turopolja – ukusan, humanitaran i zabavan

Ovogodišnje izdanje najdugovječnije goričke manifestacije popratio je Gastro tjedan, 3.Gospodarski sajam i 5.Festival craft piva…

Objavljeno

on

Objektivom naše kamere zabilježili smo kako je prošao ovogodišnji 20.jubilarni Gastro Turopolja. Iako u nešto izmijenjenom izdanju, raznovrsne ponude nije nedostajalo..Kako je to bilo ove godine pisali smo ovdje, a više pogledajte u videu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

20. Gastro Turopolja: Vjerni domaćim specijalitetima, uz craft festival, stižu Pips Chips&Videoclips

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana na koji stiže devet pivara…

Objavljeno

on

Domaća hrana, štrukli s tartufima, sirom ili višnjama, sarma to go, domaći sir, kolači, kesteni, kuhani gin i druge delicije domaćih proizvođača i obrtnika potražite za vikend 16. i 17. listopada u Velikoj Gorici! Gastro Turopoljaove godine obilježava 20 godina, i dalje jednako atraktivan i ukusan.

Na otvorenom, na platou oko Muzeja Turopolja predstavit će se 30-ak obrtnika i poduzetnika te domaćih proizvođača i OPG-ova s područja Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i šire koji će u sklopu Gospodarskog sajma ponuditi rukotvorine, suvenire, prehrambene domaće proizvode. Bit će tu domaćeg sira, ulja, prirodnih sokova, kruha, kolača i slastica, a u sklopu Dana meda i finog meda i mednih proizvoda. Čeka vas i Humanitarka, a sav prihod ide za malenog Nou kojem je potrebna hitna terapija desnog oka.

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana koji stiže devet pivara: Devetka craft – Zabok, Podrum pivovara – Karlovac, Lokalna craft pivovara – Zagreb, Crafters brewery – Dugo Selo, Mlinarica pivovara i pivnica – Zagreb, Walkow craft brewery – Vukovar, Beckers craft brewery – Osijek, Pivovara Hajsonberg – Hrvatski Leskovac i Pivovara Hrvačić – Sisak. A fino hladno pivo odlično paše u večernjim satima, od 20 sati koncert ima grupa Pips Chips&Videoclips, dok je nedjelja rezervirana za kulturno -zabavni program uz velikogoričke tamburaše i dječji zbor.

Pips Chips&Videoclips – (C) Sasa Huzjak

Do kraja tjedna i dalje traje Gastro tjedan po restoranima u koji je uključeno jedanaest restorana s područja Velike Gorice i okolice koji po pristupačnim cijenama nude specijalitete domaće turopoljske ili mediteranske kuhinje. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Turističke zajednice grada Velike Gorice kao i Facebook stranicu Gastro Turopolja.

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno