Povežite se s nama

HOTNEWS

Velika obljetnica: DVD Kuče slavi 125 godina postojanja

Značajni jubilej vatrogasci Kuča dočekuju konačno u svom novom Vatrogasnom domu, uz brojne goste i kolege iz čitave Hrvatske, a na svečanoj sjednici članovima i podupirateljima podijelit će zahvalnice.

Objavljeno

na

Jedno od najstarijih vatrogasnih društava u Turopolju i Hrvatskoj slavi značajnu obljetnicu – punih 125 godina postojanja! U toliko godina sakupilo se vatrogascima  DVD-a Kuče sigurno na tisuće intervencija u požarima, poplavama, raznim nesrećama, a jedna od najvećih i do tada nezabilježenih u arhivi društva je svakako petrinjski potres, kad su, osim brojnih hitnih intervencija, organizirali i humanitarne akcije pomoći unesrećenima.

Foto:DVD Kuče

Slavljeničku godinu konačno će proslaviti i u svom novom Vatrogasnom domu, koji su godinama planirali, gradili i uređivali, a zahvaljujući podršci Grada, EU fondova i donacija kolega iz Njemačke i opremljenost im je danas na viskom nivou. DVD Kuče danas ima 62 aktivna člana, od kojih je njih 19 operativnih članova koji su obučeni za sve vrste intervencija..Tu je i oko 200 pomažućih članova, mladež broji 42 člana u dobi od 12 do 16 godina, a onih najmlažih, u dobi od 6 do 12 godina je tridesetak.

Foto: DVD Kuče

– U subotu, 17.rujna s početkom u 19 sati u Društvenom domu ćemo održati svečanu sjednicu povodom 125.godina osnutka i rada DVD-a Kuče. Dolaze nam gosti iz vatrogasnih društava Grada Velike Gorice, općina Kravarsko i Orle, Zagrebačke županije i naši kolege iz priobalja, DVD Primošten i DVD Sveti Mihovil iz zadarske županije, DVD Čazma i DVD Sv.Križ Začretje s kojima imamo dugogodišnju suradnju – rekao nam je predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović

Foto: arhivska/ David Jolić, cityportal.hr

Nakon puno godina čekanja, planiranja i pandemijskih odgoda konačno je završen i potpuno opremljen Vatrogasni dom, a nabavljena je i sva zaštitna oprema za vatrogasce.S gostima ćemo obići novi vatrogasni dom, provozati se s dva vatrogasna vozila, pick up-om koji smo dobili od Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica i navalnim tj vatrogasno operativnim vozilom što je donacija kolega iz Njemačke, pa će kapelan i posvetiti i dom i vozila. Na svečanoj sjednici ćemo podijeliti i zahvalnice i priznanja zaslužnim članovima i sponzorima, a proslava će se nastaviti uz domjenak i druženje – otkriva Milatović.

Foto: DVD Kuče navalno vozilo

DVD Kuče osnovano je 1890. godine, kada je rukovodstvo zemljišne zajednice plemenite sučije Kuče odlučilo nabaviti ručnu vatrogasnu štrcaljku (špricu) od tvrtke Knaust iz Beča. No, 1897. godina se obilježava kao godina osnivanja jer je društvo tek tada registrirano kada je predsjednik zemljišne zajednice plemenite sučije Kuče i tadašnji načelnik općinskog poglavarstva Vukovina Josip Puceković, organizirao dobrovoljce koji su imali smisla i volje za vatrogastvo i humanitarni rad.

Povodom 25. godišnjice osnutka društva, koja je obilježena 1922. godine, predsjednik Josip Puceković predložio je nabavku prvog društvenog barjaka. Zastava je naručena iz Beča, a kuma je bila Magdalena Hribar, supruga Nikole Hribara, starješine vatrogasne župe Velika Gorica.

Zanimljiva priča vezana je uz puhački orkestar koji je djelovao punih 80 godina u sklopu ovog vatrogasnog društva.Stoga se godina 1931. navodi kao jedna od najznačajnijih u povijesti društva, jer su te godine kupljeni instrumenti za puhački orkestar. U to doba rijetki su poznavali note i znali svirati, ali je zapovjednik Stjepan Puceković uspio nagovoriti 12 muževa da se pridruže orkestru.

Foto: DVD Kuče

Slučaj je htio da su se u to doba u Velikoj Gorici našla dva Čeha, koji su bili glazbenici, a nisu imali posla. Vatrogasno društvo dogovorilo je s njima da će im dati stan i hranu, a češki su glazbenici zauzvrat pisali note i podučavali kučke puhače. Nakon nekog vremena Česi su se odselili, ali je društvo uspjelo angažirati tadašnjeg velikogoričkog kapelnika Františeka Mareša da podučava glazbenike. No, nakon 80 godina je prestao s djelovanjem.

No, planova za budućnost ne nedostaje.

– Ova godina nam je bila jako dobra, što se tiče rada i opremanja, jer to uvelike olakšava naš rad i djelovanje, te sigurnost na intervencijama za članice i članove DVD-a Kuče. Planovi za budućnost svakako najviše uključuju rad s mladima – poručuje predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović.

Foto: najmlađi članovi DVD-a Kuče

 

HOTNEWS

Vegora zove: Naučite trikove uspješnog oglašavanja na Facebooku i Instragramu na besplatnoj radionici

Radionica ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’ održat će se 14. lipnja, a vodit će ju Krešimir Koružnjak, stručnjak za digitalni marketing s višegodišnjim iskustvom u vođenju online marketinških kampanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Za sve koji planiraju ili su već počeli s marketingom i komunikacijom na digitalnim platformama, gradska razvojna agencija Vegora organizira besplatnu radionicu ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’, koju će voditi Krešimir Koružnjak, stručnjak je za digitalni marketing  s višegodišnjim iskustvom u vođenju online marketinških kampanja.

– Radionica ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’ nužna je za poduzetnike koji žele doseći svoju ciljnu skupinu na društvenim mrežama s obzirom na veću količinu sadržaja koji im je kao korisnicima upućen. U sklopu ove radionice fokusirat ćemo se na društvene mreže Facebook i Instagram, te tips & tricks njihova korištenja prilikom kreiranja oglasnih kampanja. Važan dio strategije kreiranja je poznavanje svog krajnjeg klijenta, te prema tome izraditi i prilagoditi komunikaciju, kako bi iste potaknule na angažman. Isto tako je važno prilagoditi strategiju s obzirom na kontinuirane promjene u trendovima koji se čini sve brže mijenjaju. Vaši su klijenti sigurno na društvenim mrežama, ali se u mnoštvu ponuda trebaju istaknuti i povezati s vama važnim potencijalnim klijentima – najavljuju iz Vegora-e.

Radionica će biti održana 14. lipnja u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10 sati, a prijaviti se možete  OVDJE.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija sutra provodi pojačani nadzor motociklista, mopedista i biciklista

Prometni policajci na prometnicama će motriti od 8 do 20 sati.

Objavljeno

na

Prometna policija sutra 7. lipnja, na područj do u Policijske uprave zagrebačke, provest će preventivno-represivnu akciju „Nadzora vozača motocikala, mopeda, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava “ 8 od 20 sati.

– Cilj akcije je povećanje razine sigurnosti u prometu i sprječavanje najtežih prometnih prekršaja, a posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine motocikala, nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika na motociklima i mopedima, istek važenja prometne dozvole, neregistrirana vozila, upravljanja prije stjecanja prava na vožnju. Osim toga, pozornost će biti i na povratnicima-recidivistima u cestovnom prometu – ističu iz policije.

Za vrijeme akcije, policija će mjeriti i razinu buke.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Humanitarki prikupljeno gotovo 10.000 eura za teško bolesnog Nou iz Kuča, njegova se mama zahvalila emotivnom porukom

Na Facebook stranici ‘Noa i borba s dijagnozama’, možete pratiti svakodnevicu i napredak ovog hrabrog dvogodišnjaka iz Kuča.  

Objavljeno

na

Objavio/la

Ovogodišnje, deveto po redu, izdanje Humanitarke, popularnog malonogometnog turnira, bilo je posvećeno teško bolesnom dvogodišnjaku iz Kuča, Noi Kokanoviću. Kroz izravne donacije i prodaju prigodnih majica prikupljen je rekordan iznos, gotovo 10.000 eura, koji će itekako pomoći teško bolesnom dječaku, koji od rođenja živi sa sedam dijagnoza i svaka mu je pomoć dobrodošla, kako bi nastavio s individualnim terapijama. Svima koji su u tome sudjelovali emotivnom porukom se zahvalila Noina mama.
– Koliko emocija i koliko ponosa osjećamo ne možemo riječima opisati. Goričani moji za Nou je prikupljen rekordan iznos Humanitarke, zakucali ste tu 9.po redu, naši junaci. Hvala  apsolutno svima koji su na bilo koji način sudjelovali. Zamislite što bi vam sve Noa rekao da može.
I koliko vi vas sve grlio da zna što ste za njega napravili.  Volonteri, organizatori, nogometne ekipe, posjetitelji, Buvljakuše, animatori za dječicu, donatori, apsolutno svima redom hvala, omogućili ste Noi potrebna pomagala i terapije.  Ovo je san.. SINE, ti si dobio bitku za život boreći se poput tigra, više puta, a mama će se za tebe istom snagom boriti da skupiš za terapije i da prohodaš. Vjeruj mi. Goričani Humanitarka vi ste čudo od ljudi. Voli vas sve vaš Noa – Na Facebook stranici ‘Noa i borba s dijagnozama’, možete pratiti borbu i napredak ovog hrabrog dvogodišnjaka, a tamo ćete naći i podatke za donacije.

Foto: Noa Kokanović, teško bolesni dječak iz Kuča/FB Noa i borba s dijagnozama

– Kao i svaka Humanitarka do sada, nakon odmora te nakon što su se slegli dojmovi s ponosom možemo objaviti da smo za Nou skupili do sada rekordni iznos. Iako smo nekako i slutili da bi ova deveta godina mogla biti “jaka” još da nas napokon malo i vremenske prilike poštede kišnih perioda gdje smo se i sami počeli u šali pitati “jel’ znamo mi sve ovo kad je i suho vrijeme?”. Ma znamo, itekako znamo. Za malenog Nou Kokanovića zahvaljujući svima Vama prikupili smo rekordnih 9.949,54 eura! ( 74.965 kn ) Da ne nabrajamo svakoga ponaosob, HVALA SVIMA koji ste podržali, učestvovali ili na bilo koji način pomogli prikupiti ovaj iznos za Nou, svih Vas koji nas podržavate sve ove godine, na kraju priče svi možemo ali i moramo biti ponosni. Patetiku ostavljamo iza sebe i nema potrebe ponavljati uvijek iste stvari, ali Goričanke i Goričani najbolji ste kad treba i to dokazujete iz godine u godinu. Hvala Vam! Mi možemo samo obećati jubilarnu 10. Humanitarku u svibnju 2024. i da, biti će top! – objavili su organizatori na FB stranici Goričani Humanitarka.
Naslovna fotografija: FB Goričani Humanitarka

Nastavite čitati

HOTNEWS

Nakon dugih 20 godina u župi Navještenja slavi se mlada misa. Zaredio se Velikogoričanin Matej Zakanj

Mladić je pošao ujakovim stopama.

Objavljeno

na

Nakon 20 godina, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije, slavit će se mlada misa. Naime, Velikogoričan Matej Zakanj, 27. svibnja primio je red prezbiterata po rukama zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše i postao svećenik u službi Kristovoj. Ono što sada slijedi je njegova prva – mlada misa koja će biti već ove nedjelje, javljaju iz župe Navještenja.

– Posljednji puta mlada misa je u župi Navještenja slavljena pred dvadeset godina i mladomisnik je tada bio Matejev ujak vlč. Duje Kurtović. Ovo je važan događaj za život naše župe Navještenja, čitavog grada Velike Gorice i našeg Turopoljskog kraja – ističe velečasni Ivan Norbert Koprivec.

Uoči mlade mise, u župi Navještenja, pripremat će se trodnevnicom. Prvu misu, na svetkovinu Tijelova u 11 sati, predslavit će velečasni Luka Brešić iz župe Blaženog Alojzija Stepinca.

U petak 9. svibnja, u 18:30 sati, svetu misu predslavit će Matejev ujak, Duje Kurtović, inače župnik župe Svetog Franje Ksaverskog u Karlovcu. Treća misa, je u subotu 10. lipsnja u 19:30 sati, a služit će ju velečasni Ivan Vučak, inače rodom iz Vukovine, a trenutno je župnik župe Presvetog Trojstva u Krašiću.

Mladomisnik vlč. Matej Zakanj svoju će mladu misu služiti u nedjelju 11. lipnja u 10 sati u župnoj crkvi Navještenja, a na njoj će propovijedati vicekancelar pri Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, Dario Kral.

Slavlje će u nedjelju započeti roditeljskim blagoslovom ispred obiteljske kuće u 9 sati

– Inače, Matej je sin Željka i Zore, rođene Kurtović. Još kao dječak Matej je radosno ministrirao kod oltara i pomagao svećenicima, a kasnije se pridružio zboru mladih „Navještenje“ i vokalistima svetog Josipa, koji djeluju u župi Navještenja – ističe velečasni Koprivec te poziva sve Velikogoričane da se odazovu na ovo euharistijsko slavlje u što većem broju i time podrže Mateja na početku njegovog svećeničkog života.

Naslovna foto: Zgrebačka nadbiskupija/Snježana Kirinić Grubić

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Uhvaćen serijski pljačkaš ljekarni, zaposlenicima prijetio nožem i skalpelom

Muškarac je u razbojničkom pohodu u deset ljekarni počinio materijalnu šteta u iznosi oko 7390 eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagrebačka policija izvijestila je o dovršetku krim-obrade nad 36-godišnjim muškarcem koji je u zadnja tri mjeseca počinio deset kaznenih djela razbojništva u ljekarnama diljem Zagreba.

– Muškarac je od 21. ožujka do 29. svibnja u ljekarnama na području Črnomerca, Dubrave, Maksimira, Medveščaka i Trešnjevke, tijekom popodnevnih i večernjih sati, sumnja se, dolazio do ljekarni u kojima bi najčešće zaposlenicima zaprijetio nožem, u jednom slučaju zaprijetio je skalpelom i u jednom slučaju verbalno, nakon čega bi od zaposlenika zatražio da mu predaju novac, što su oni iz straha dijelom i činili dok u nekoliko slučajeva nakon upućenih im prijetnji bi sam otuđio novac. Odmah potom osumnjičeni bi pobjegao iz ljekarni – izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Materijalna šteta nastala počinjenjem ovih kaznenih djela iznosi oko 7390 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su posebno izvješće dostavili Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok su 36-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku.

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.