Povežite se s nama

Obrazovanje

VE-GO-RA: Prijavite se na radionicu “Poslovna spajanja”

Radionica je u četvrtak u 10 sati, a održat će se on-line…

Objavljeno

na

Razvojna agencija Grada Velika Gorica “VE-GO-RA” organizira radionicu „Poslovna spajanja“ na temu pripajanja i spajanja trgovačkih društava.

– Naglasak radionice je na računovodstvenim postupanjima, odnosno primjeni metode stjecanja, utvrđivanju goodwilla i drugim relevantnim računovodstvenim postupcima. U okviru edukacije dodatno će se obrazložiti i porezni aspekt poslovnih spajanja, prvenstveno s motrišta oporezivanja porezom na dobit. Polaznicima edukacije će se, na praktičnim primjerima i modelima, uz primjenu važećih računovodstvenih, poreznih te ostalih relevantnih propisa, između ostaloga, prikazati sljedeći aspekti pripajanja i spajanja trgovačkih društava – ističu iz goričke Razvojne agencije.

Radionica je u četvrtak u 10 sati. Održat će se on-line, a u potunosti je besplatna. Prijaviti se možete ovdje.

Vijesti

Mališani iz Lojtrice debatirali na temu „Vrtićke proslave rođendana – voće ili slatkiši“.

Na tu temu debatirala su djeca u igraonici za potencijalno darovitu djecu “Munjeviti Lojtrići”…

Objavljeno

na

Debata kao oblik tolerantne rasprave razvija komunikacijske, govorno-jezične i socijalne vještine te kritičko mišljenje, kao i motivaciju za učenjem i postignućem. Tako su djeca iz Dječjeg vrtića Lojtrica imala priliku sudjelovati u debati na temu „Vrtićke proslave rođendana – voće ili slatkiši“.

Foto: DV Lojtrica

Na tu temu debatirala su djeca u igraonici za potencijalno darovitu djecu “Munjeviti Lojtrići”, a pod vodstvom Katarine Drvodelić, voditeljice Debatnog kluba Grada Velike Gorice.

Prije početka debate djeci se trebalo objasniti osnovna pravila debatiranja, a to su dok jedan priča drugi slušaju, izmjenjuju se argumenti na način da su povezani s onim što je rečeno prije toga, argumenti trebaju imati objašnjenje zašto je nešto bitno i točno. Nakon upoznavanja s pravilima djeca su podjeljena u dvije grupe ovisno o tome misle li da su za proslave rođendana u vrtiću bolji slatkiši kao što su torta, kolači, bomboni i slično ili voće.

Foto: DV Lojtrica

– Afirmacijska grupa koja je branila tezu da je bolje voće bila je brojnija od negacijske koja je tvrdila da su bolji slatkiši. Pojedina djeca na elokventan i argumentiran način branila su svoju tezu. Ovo iskustvo djeci je bilo zabavno i zanimljivo, a u nekima od njih kriju se i budući uspješni debatanti – istaknula je Katarina.

Foto: DV Lojtrica

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Od jeseni u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica dva nova zanimanja

Srednja strukovna škola Velika Gorica ove će godine upisati osam razrednih odjela i 192 učenika u četiri obrazovna sektora…

Objavljeno

na

Bliži se kraju još jedna školska godina, a osmaši će se naći na prekretnici života. Morat će odlučiti u kojem će smjeru ići njihovo školovanje i što će upisati. Od nove školske godine, u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica na popisu zanimanja, naći će se i dva nova.

– S obzirom na to da je naša škola nositelj projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu Industrija 4.0, polako se prilagođavamo tržištu i od nove školske godine nudimo zanimanje strojarski računalni tehničar kao četverogodišnji program obrazovanja i CNC operater/operaterka trogodišnji program – istaknuo je ravnatelj škole, Miroslav Antolčić.

Uz dva nova programa, učenici će tako u ovoj goričkoj strukovnoj školi moći birati između još 10 zanimanja. Prednost strukovnih zanimanja je ta što su sve traženija na tržištu rada, pa će po završetku svog trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školovanja, vrlo vjerojatno pronaći posao.

– Kod četverogodišnjih zanimanja, kod tehničara to su područja nakon kojih učenici imaju široku pletu znanja i veliku mogućnost pronalaska radnih mjesta. Mogu raditi na poziciji voditelja u strojarskim postrojenjima, alatnim strojevima, tvornicama i industriji, dok kod trogodišnjih zanimanja učenici su pripremljeni za čitanje nacrta do izrade obradaka i elemenata na numerički upravljanim strojevima, stojnim alatima, održavanje istih i rad na tom području – pojasnio nam je ravnatelj Antolčić.

Dva nova zanimanja, u ovoj će školi zamijeniti dva stara. U ponudi više neće biti automehaničar i tehničar za vozila i vozna sredstva, ali djeca koja bi htjela upisati ta zanimanja mogu upisati za automehatroničara ili strojarskog računalnog tehničar.

Potvrda da se bez struke ne može, pokazale su i ove dvije pandemijske godine. Dok su neki dijelovi u društvu kompletno stali, struka je i dalje radila te bez nje nismo mogli.

– I dalje se svijet i život morao razvijati  i funkcionirati, a struka je tu pokazala svoju snagu, probitačnost i neophodnost u današnjem društvu. Tako da polako, ali sigurno interes za strukovna zanimanja raste, a radi se i na sve većoj promociji. Na kraju krajeva, nakon strukovnih škola vi imate siguran kruh u rukama i na neki način siguran posao – naglasio je ravnatelj.

Srednja strukovna škola Velika Gorica ove će godine upisati osam razrednih odjela i 192 učenika u četiri obrazovna sektora – strojarstvo, elektrotehnika, ugostiteljstvo i osobne usluge.

– Na stranicama škole i u samoj školi učenici i roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije ako žele upisati neko od zanimanja koja nudimo. Moram spomenuti da su najveći uspjesi kod onih učenika koji ono što rade, rade s ljubavlju i koji pronađu neko svoje područje koje ih zanima – zaključio je Antolčić.

Nastavite čitati

Vijesti

Marija i Antonio iz OŠ Pokupsko idu na državno natjecanje iz Modelarske lige

Državno natjecanje će se održati u Stubičkim Toplicama od 27. do 29 svibnja …

Objavljeno

na

Marija Blažinčić i Antonio Blažeković, pod vodstvom mentora Mladena Dugonjića,  pobjednici su Modelarske lige Zagrebačke županije koja se ove godine održala u Ščitarjevu.

– Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva. Ekipa se sastoji od dva učenika od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor. Na županijskom natjecanju natjecatelji na temelju radioničkih crteža izrađuju tehničku tvorevinu prema zadanom zadatku u vremenu od 3 puna sata upotrebom strojne modelarske pile sigurne za rad – istaknuli su iz škole.

Ovom pobjedom Marija i Antonio plasirali su se na državno natjecanje koje će se održati u Stubičkim Toplicama od 27. do 29 svibnja 2022.

Foto: OŠ Pokupsko

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Najveće natjecanje učenika srednjih strukovnih škola ”WorldSkills Croatia 2022.” održano u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio/la

12.05.2022. Zagreb. WorldSkills Croatia 2022. – Držžavno natjecanje srednjih strukovnih škola. Ema Kutlić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

WorldSkills Croatia 2022. – najveće natjecanje učenika srednjih strukovnih škola održano je u pet paviljona Zagrebačkog velesajma, od 10. do 12. svibnja 2022. godine. Natjecalo se u 40 disciplina ukupno 360 najboljih učenika iz 200 strukovnih škola uz potporu 500 nastavnika odnosno mentora. Veliko natjecanje organizirala je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

12.05.2022. Zagreb. WorldSkills Croatia 2022. – Držžavno natjecanje srednjih strukovnih škola. Miroslav Antolčić, Danijel Bijelić i Ivica Pavlović. Foto: David Jolić/cityportal.hr

 

12.05.2022. Zagreb. WorldSkills Croatia 2022. – Držžavno natjecanje srednjih strukovnih škola. Mladen Zrno, Sanja Gršetić, Nikoleta Kraševac Bilandžija, Davor Majić i Jelena Pauk. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Srednju strukovnu školu Velika Gorica predstavljali su učenica Ema Kutlić (frizerka), mentorica Jelena Pauk i Danijel Bijelić (automehaničar), mentor Davor Majić. Potpora su im bili ravnatelj Miroslav Antolčić, nastavnici Ivica Pavlović, Jadranka Bakula, Mladen Zrno, stručne učiteljice Nikoleta Kraševac Bilandžija i Sanja Gršetić te veći broj učenika.

12.05.2022. Zagreb. WorldSkills Croatia 2022. – Držžavno natjecanje srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

12.05.2022. Zagreb. WorldSkills Croatia 2022. – Držžavno natjecanje srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecateljske discipline bile su u rasponu od tradicionalnih struka (frizerstvo, kuharstvo, zidarstvo) do suvremenih (administracija IT sustava, pomorska nautika) te do interdisciplinarnih (robotika). Osnovni cilj manifestacije je popularizacija strukovnog obrazovanja.

12.05.2022. Zagreb. WorldSkills Croatia 2022. – Držžavno natjecanje srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ovakav koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u strukovnim vještinama (WorldSkills, EuroSkills), kao i sa sličnim događanjima u drugim zemljama. Jedna od glavnih svrha je poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

Volonterska akcija Ognjište moga kraja u Kravarskom

Ognjište će biti promjera četiri metara i omeđeno trupcima koji će služiti kao klupe za sjedenje…

Objavljeno

na

Satove razredne zajednice ili nastavu u prirodi, učenici Osnovne škole Slavka Kolara u Kravarskom moći će imati u dvorištu škole gdje je u sklopu volonterske akcije “Ognjište mog kraja” izgrađeno otvoreno ognjište. Riječ je akciji u sklopu manifestacije Hrvatska volontira, a čiji je cilj potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca.

Volonterska akcija Ognjište mog kraja u Kravarskom

Ognjište su jučer, uz volontere, izrađivali učenici osnovne škole iz Kravarskog te korisnici terapijske zajednice PET PLUS. Ova aktivnost prijavljena je i pokrenuta u sklopu europskog projekta Pokrenimo kulturu Općine Kravarsko (Pokrenimo KOK).

– Odlučili smo se prijaviti na volontersku akciju i želja nam je bila da zajedno u suradnji sa školom napravimo u školskom dvorištu otvoreno ognjište kojeg bi djeca kasnije mogla koristiti za satove razrede zajednice, ali i nastavu na otvorenome. U akciji su sudjelovala djeca OŠ Slavko Kolar u Kravarskom i to je druga volonterska akcija u sklopu ovog projekta kojeg smo odradili s ovom školom. Prva akcija je bila u listopadu kada smo oslikavali mural Slavka Kolara, a koji je postao trajna uspomena na ovaj projekt koja će ostati generacijama – rekla nam je Sabina Hergić Đorđević, voditeljica projekta Pokrenimo KOK!

Volonterska akcija Ognjište mog kraja u Kravarskom

Ideja i inicijativa je nastala nakon provedene male ankete što kraju najviše nedostaje.

– Djeca kada su bila na izletima najviše su se veselila tome kada su vidjela kako se drugi druže na vanjskom prostoru, a škola ima prekrasno dvorište koje graniči sa šumom i vjerujem kako će ih ovo ognjište i mjesto to će zaista potaknuti druženje, zajedništvo i ljubav prema prirodi – istaknula je Hergić Đorđević.

Ognjište će biti promjera četiri metara i omeđeno trupcima koji će služiti kao klupe za sjedenje.

– Ognjište se neće moći paliti još nekoliko dana jer ima mnogo betona koji se mora osušiti. Iskoristili smo cigle razrušenih kuća, a riječ je o onim pravim starim ciglama koje su djeca sama čistila i bit će dio tog ognjišta. Djeca su s veseljem radila i pomagala, vozili su tačke, trpali zemlju, izuzetno su dobri i drago nam je da im možemo nešto ostaviti u naslijeđe kada projekt završi. Moram posebno naglasiti kako su u projekt uključeni korisnici terapijske zajednice PET PLUS. Dečki su vrijedno radili i bez njih ovo ne bi mogli napraviti, odradili su jedan lavovski posao – naglasila je Hergić Đorđević.

Volonterska akcija Ognjište mog kraja u Kravarskom

Volontersku akciju je podržala i Udruga žena općine Kravarsko čiji je zadatak bio da volonteri budu siti i zadovoljni.

-Izrazito smo ponosne na naše učenike – volontere koji su marljivo tijekom cijeloga dana sudjelovali u izradi ognjišta. Akcija je lakše privedena kraju uz nasmijane, vrijedne i site volontere – otkriva nam Dragica Ceković, predsjednica Udruge žena općine Kravarsko.

Volonterska akcija Ognjište mog kraja u Kravarskom

Moramo spomenuti kako su upravo nositelji ovog europskog projekta Pokrenimo KOK Uduga PET PLUS, dok su partneri LAG Vallis Colapis, Udruga umirovljenika Općine Kravarsko, KUD Kravarsko i Općina Kravarsko.

 

 

 

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno