Povežite se s nama

Vijesti

“Utorkofobija” u nastanku: Cijene goriva idu preko 16 kuna po litri?!

Sve će se znati nakon telefonske sjednice Vlade u ponedjeljak, no sve govori kako nas ne čekaju dobre vijesti

Objavljeno

na

Kako je krenulo, nije nemoguće da uskoro u službenu medicinsku terminologiju u Hrvata uskoro uđe i formulacija – utorkofobija. Odnosno, strah od utorka, jer to je dan u kojem se mijenjaju cijene naftnih derivata, a one u ovim vremenima u kojim živimo isključivo idu prema gore. Kao što će, najavljeno je neslužbeno, biti i ovog utorka…

Naime, 5. srpnja prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena, pa će nove cijene prema svemu sudeći biti – da se smrzneš! Prema neslužbenim informacijama, eurosuper bi od utorka mogao doći na negdje oko 16 kuna, dok će eurodizel otići iznad 16 i pol kuna. Sve će se definirati na telefonskoj sjednici Vlade u ponedjeljak, ali već sad je jasno da nas ne čekaju dobre vijesti.

Trenutačno je cijena benzina eurosuper 95 na 13,50 kuna, a eurodizela 13,08, no tu se radi o cijenama koje vrijede na benzinskim crpkama koje nisu na autocesti. Nakon što uzmeš papirić na prolasku kroz neku od naplatnih postaja, ulaziš u područje u kojem je eurosuper 95 bitno skupni, odnosno 14,06 kuna, što je više od 50 lipa jeftinije nego ako se u rezervoar toči eurodizel (14,57)…

Crna kronika

Baka kažnjena s 300 eura zbog šamaranja unuka koji je lupio svog psa

Mladu baku policiji je prijavila snaha, a sutkinja je drastično srezala traženu kaznu.

Objavljeno

na

Ovih dana donesena je nepravomoćna sudska presuda kojom je 52-godišnja baka Sandra proglašena krivom i novčano kažnjena, jer je nekoliko puta ošamarila 8-godišnjeg unuka nakon što je on nogom lupio psa tijekom šetnje u parku. Kako piše Danica.hr, sve se dogodilo u ožujku u ranim večernjim satima u zagrebačkom kvartu Siget.

Dječak je vodio psa na povodcu, a nakon što je pas potrčao i povukao ga, dječak je izgubio ravnotežu i pao na tlo u blato. Zbog toga je bio ljut na psa, pa ga je udario nogom.

– U tom trenutku je baka prišla do unuka kako bi ga odmaknula od psa, te ga potom tri puta ošamarila po desnom obrazu, čime ga je tjelesno kažnjavala, a što je kod malodobnog djeteta izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti – navodi se u presudi.

Nakon što su se vratili kući, dječak je majci, Sandrinoj snahi, ispričao što se dogodilo i ona je pozvala policiju. Rekao je kako se zbog svega osjećao tužno. Mlada baka je na sudu sve poricala navodeći kako je unuka samo htjela odmaknuti i odgurnuti od psa koji je režao zbog udaraca nogom pa se bojala da će ga ugristi.

Policija je u prijavi tražila kaznu od 1600 eura i zabranu prilaska unuku, no sutkinja je to odbila, te ju je kaznila s 300 eura i 40 eura prekršajnih troškova, a zabranu joj nije izrekla jer je to bio ‘izoliran slučaj u obitelji’.

Nastavite čitati

Vijesti

Vikend-prognoza: Najkraće rečeno – ‘ludo’ vrijeme!

Nakon kišovito-južinastog petka, pa i većeg dijela subote, dolazi nagli pad temperature i snijeg! I onda opet -sunčano!

Objavljeno

na

Vikend pred nama donosi nam kako kažu prognostičari – turbulento vrijeme!

– Danas, u petak, temperature zraka u najtoplijem dijelu dana, na Jadranu do 20 Celzijusa, na istoku Slavonije do 22Jedino će na krajnjem sjeveru hrvatske biti hladno uz niske temperature zraka – najavljuju sa stranice Vremenska prognoza by MeteoTeam.
Prognostičari DHMZ-a za naše područje za danas predviđaju pretežno oblačno vrijeme, poslijepodne uz kraća sunčana razdoblja. U prvom dijelu dana možemo očekivati i povremenu kišu, a dnevni maksimalac ide do 13 Celzijusa.

Foto: Ilustrativna/ Stephen Andrews/ pexels.com

U subotu nam najavljuju snažnu promjenu vremena, nagli pad temperature zraka i snijeg!
– U subotu, vrlo toplo, visoke temperature zraka do 20°c, a onda u poslijepodnevnim i večernjim satima, stiže jako zahlađenje, nagli pad temperature zraka za više od 15 Celzijusa, iznimno jaka fronta u sklopu ciklone koja će se formirati u Genovskom zaljevu. Od poslijepodnevnih sati pa dalje prema večeri i noći: Gorski Kotar, Lika, obilan snijeg, vjerojatna i grmljavina, u 2 – 3 sata padanja snijega, formiranje pokrivača na oko 15 cm, moguće i do 25 cm.  Sjeverna, sjeverozapadna Hrvatska, također snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača do 10 cm, u višim područjima i iznad toga. Slavonija, izgledna kiša, prema zapadu snijeg i snježni pokrivač, onako dekorativno.

Foto: Arhiva/ 06.04.2021. Velika Gorica. Snijeg nakon Uskrsa u gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na sjevernom Jadranu vrlo velike količine kiše, bujične poplave, porast vodostaja rijeka, Kupe, Korane, Mrežnice, izlijevanje iz Korita u Gorskom Kotaru zbog obilnih količina oborine. Noć na nedjelju i nedjelja rano ujutro donosi nestabilno vrijeme, snijeg i dalje u Gorskom Kotaru i Lici jakog inteziteta uz podebljavanje snježnog pokrivača, a snijeg će padati i u nizinama uz snježni pokrivač – kažu prognostičari Vremenske prognoze by MeteoTeam.
Prema prognozama DHMZ-a, temperature zraka u subotu na našem području ne bi trebale biti previsoke, uglavnom do 7 Celzijusa, dok za navečer najavljuju znatno niže.
– U subotu će vrijeme biti oblačno, povremeno s kišom, a krajem dana susnježica i snijeg. U subotu popodne nagli pad temperature te će od nedjelje biti hladnije. U nedjelju djelomice sunčano, još mjestimice u unutrašnjosti malo snijega, a na Jadranu kiše. U ponedjeljak većinom sunčano –  prognoziraju iz DHMZ-a.

Nastavite čitati

Politika

SDP VG dobio odgovor na pitanje kad će početi priključenje novih korisnika na odvodnju

‘Što ako obećani i stalno produljivani rokovi za završetak pročistača ponovno neće biti poštivani?! Tko će snositi troškove ako propadne i aktualni treći natječaj?’, piše, među ostalim, u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

Objavljeno

na

Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica poslala je priopćenje za javnost vezano uz situaciju s natječajem za pročistač otpadnih voda, a povodom odgovora koji su dobili iz VG Vodoopskrbe oko rokova priključenja novih korisnika na novoizgrađenu mrežu odvodnje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Svjedoci smo ovih dana da je ponovno produžen rok za predaju ponuda za treći ponovljeni natječaj za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava Velika Gorica. Kontinuirano smo godinama na sve moguće načine upozoravali da dinamika i rokovi izgradnje na projektu aglomeracije Velika Gorica nisu dobri i da ‘debelo’ kasne.

Kvalitetu radova više ne treba ni spominjati, a toga su svjesni i svi građani naselja koja su obuhvaćena projektom aglomeracije.

Isto tako upozoravali smo da je velikogorički pročistač sastavni dio projekta Aglomeracija i i da bez njegove izgradnje i rekonstrukcije sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda neće biti završen i funkcionalan.

Građane i nas se uvjeravalo da sve ide po planu, a da pročistač nikako nije problem, jer on “prelazi u iduće financijsko razdoblje”. Najprije se govorilo da će se  kućanstva početi priključivati na novi sustav odvodnje nakon završetka izgradnje pročistača. Kasnije se komuniciralo da će se jedan dio kućanstava početi priključivati odmah nakon završetka izgradnje mreže.

Foto: Pročistač otpadnih voda VG/ Cityportal.hr

Međutim, u odgovoru na postavljeno vijećničko pitanje kolege Robića konačno smo dobili jasan odgovor kada će se početi sa priključivanjem novih korisnika na novo izgrađenu mrežu odvodnje: nema priključivanja na sustav odvodnje dok ne završe pročistač!

Ovaj odgovor nažalost potvrđuje da smo bili u pravu (suprotno uvjeravanju aktualne vlasti) kada smo tvrdili da se:

– građani još barem tri godine neće moći priključiti na sustav odvodnje
– da polaganjem cijevi u zemlju imamo „novi krvožilni sustav“, ali da on neće funkcionirati dok se ne riješi pitanje „srca“, odnosno pročistača.

Upitna kvaliteta radova, manipuliranje aktualne vlasti sa rokovima za priključke, a pogotovo produljenje roka za dostavu ponuda na treći natječaj za izgradnju i  rekonstrukciju pročistača pokazuju da se gradska uprava ne zna nositi sa ovako zahtjevnim projektom. To će građane koji su im dali povjerenje da vode naš grad još više koštati i na tu manipulaciju smo uporno upozoravali! Između ostalog, postavlja se i pitanje angažiranog odvjetničkog ureda koji sasvim sigurno ne radi pro bono i koji je plaćen za sudjelovanje u pripremi i trećeg ponovljenog natječaja.

Foto: Pročistač otpadnih voda VG/Cityportal.hr

Što ako obećani i stalno produljivani rokovi za završetak pročistača ponovno neće biti poštivani?! Tko će snositi troškove ako propadne i aktualni treći natječaj, jer ne mora nas pratiti u narodu poznata “treća sreća”?! Shodno svemu rečenom, možemo nažalost zaključiti da i u najboljoj varijanti da se i izabere izvođač radova u narednih nekoliko mjeseci, novih priključaka neće biti skoro tri, a možda i pet godina! To je nažalost gorička realnost! – piše u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

Nastavite čitati

Vijesti

Otvara se drive-in punkt za PCR testiranje na hripavac

Brzo testiranje obavljat će se na adresi Mirogojska cesta 16 u Zagrebu, od ponedjeljka do petka, od 11 do 14 sati.

Objavljeno

na

Danas u Zagrebu s radom počinje drive-in punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ na kojem će biti moguće obaviti PCR testiranje na hripavac (pertusis) i COVID-19.

Na adresi Mirogojska cesta 16 radit će od ponedjeljka do petka, u razdoblju od 11 do 14 sati, što će vjerujemo pomoći ubrzanom testiranju i radu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje testiranje na hripavac provodi radnim danima od 8 do 11 sati, navode iz ‘Štampara’.

– Na PCR testiranje se može doći automobilom ili pješice, no ljubazno molimo pacijente da na testiranje, ako su u mogućnosti, dolaze automobilom, pri čemu se obrisak uzima bez izlaska pacijenta iz vozila. Nalaz testiranja bit će poslan slijedećeg radnog dana liječniku koji je uputio pacijenta na pretragu (e-nalaz) a testiranje na osobni zahtjev nije moguće – poručuju.

Nastavite čitati

Vijesti

FOTO Svečano obilježen Dan zastave Republike Albanije – 111. obljetnica neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio/la

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Zajednica Albanaca Zagrebačke županije i predstavnik Albanske nacionalne manjine Grada Velike Gorice (Memetali Zenuni) svečano su obilježili Dan zastave – Dan neovisnosti Republike Albanije u Gradskoj vijećnici i Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta (POU), jučer, 29. studenog 2023. godine. To je podsjećanje na dan 1912. godine kada je proglašena neovisnost Republike Albanije te je ovo bila 111. obljetnica samostalne albanske države.

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pozivu na svečanost odazvali su se veleposlanici Republike Albanije – Riza Poda, Sjeverne Republike Makedonije – Milaim Fetai, saborska zastupnica Ermina Lekaj-Prlskaj te  osobe iz društveno-kulturnog života. Zagrebačku županiju predstavljao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, a Grad Veliku Goricu Neven Karas, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice.

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Memetali Zenuni. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Zejna Halimi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Sadije Aliti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Glavni organizator i domaćin tradicionalne manifestacije bio je Memetali Zenuni Memy, koji je, kao i uvijek, bio i svojevrsni moderator svečanosti i prevoditelj. Na počasnom mjestu uz njega su sjedile književnice Zejna Halimi i Sadije Aliti, koje su u prvom dijelu svečanosti imale promociju svojih knjiga – Trashegimia Etno Kulturore e Rekes se Eperme i Pranvere dashurie (Proljeće ljubavi).

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posjetiteljima u prepunoj vijećnici obratili su se brojni govornici, kako na albanskom tako i na hrvatskom jeziku, s naglaskom na izuzetno dobru suradnju dviju država i primjereno međusobno uvažavanje.

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Riza Poda i Memetali Zenuni. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugi dio svečanosti nastavljen je u Dvorani Gorica kulturno umjetničkim programom u kojem su sudjelovali gosti iz Gostivara: Udruga Reka e Eperme – solisti instrumentalisti Emin Xhaferi i Adnan Aliu, KD Gostivar i Ogranak Seljačke sloge iz Buševca.

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Velika Gorica. Dan zastave – 111. obljetnica neovisnosti Republike Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kompletan program moderirala je Gentiana Lleshdedaj. Nakon službenog dijela nastavljeno je prijateljsko druženje uz bogati domjenak u VIP dvorani POU-a.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno