Povežite se s nama

Zdravlje

Uspjeli smo! Skupljen je novac za Valentininu terapiju, a uskočit će i Grad

Samo nekoliko sati nakon što se pronio glas o akciji pomoći Valentini Jambrešić, majci dvoje djece koja boluje od karcinom, skupljeno je 20.000 kuna potrebnih za prvu rundu terapija

Objavljeno

na

valentina jambresic

Ono što smo i predviđali, dogodilo se rekordnom brzinom. Često smo kao nacija razjedinjeni, bez prave sloge, ali kad se povede priča o pomoći onima kojima je to najpotrebnije, rijeko zakažemo. Nismo ni ovaj put, u slučaju Valentine Jambrešić, majke dvoje djece koja se već dvije godine bori s karcinomom. Za terapije joj je potrebno 20.000 kuna, pa je na Facebook stranici “Borba za život” pokrenuta humanitarna akcija…

I već nekoliko sati poslije, stvar je bila riješena!

“USPJELI SMO!!! Dragi svi, hvala vam na Vašim uplatama i svakoj pomoći! Uspjeli smo skupiti dovoljan iznos za prvi ciklus terapija. Neizmjerno smo Vam svima zahvalni, ovo je prije svega veliki vjetar u leđa Valentini, a i velika pomoć jer nažalost danas je novac bitan i za ozdravljenje!

Stranica će i dalje biti aktivna sve dok Valentinino liječenje traje, jer kao što smo već naveli, ovo je samo početak ove metode liječenja! Još jednom hvala! I ne zaboravite… #dobrosedobrimvraca ❤️”, objavljeno je na stranici akcije.

Svatko je pomogao koliko je mogao, prvi korak je napravljen, a ubrzo je stigla i vijest kako je sve spremno i za sljedeći…

“Grad Velika Gorica na čelu s gradonačelnikom financirat će drugi ciklus terapija za našu dragu Valentinu. Hvala Vam od srca!”, nova je objava koja je oduševila pratitelje.

Bravo, Goričani!

Vijesti

FOTO Dan ružičaste vrpce kao savjet i opomena

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0421
DSC 0414

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0346

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Đurđa Dehin. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dan ružičaste vrpce u Velikoj Gorici obilježen je danas (subota, 01.10.2022.) u organizaciji Udruge ‘Edukacijom protiv raka dojke’ Zagrebačke županije. Predsjednica Udruge Đurđa Dehin kratko se obratila učesnicima povorke ispred sjedišta Udruge (Zagrebačka 6), spomenula dobar rad proteklih godina, a prepoznatljivost se, između ostalog,  manifestira svake godine sve dužom kolonom potpore.

DSC 0331

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0303

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0297

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Povorka je, predvođena predsjednicom Dehin, prošetala od Zagrebačke 6 do Pučkog otvorenog učilišta gdje je uslijedilo skupno fotografiranje.

 

DSC 0361

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0379

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0381

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obilježavanje Dana ružičaste vrpce ima za cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se u 98% slučajeva može izliječiti. Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena u svijetu i u Hrvatskoj, a broj oboljelih raste neovisno o dobi. Uvijek iznova naglašava se važnost pravovremenih pregleda, jer ”pregledi spašavaju život”.

DSC 0384

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0400

01.10.2022. Velika Gorica. Dan ružžičaste vrpce. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće te upravo stoga je neophodno što ranije otkriti bolest. Preko 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 97%. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir (engl. screening), može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.” (izvor: HZJZ)

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljeno 278 doza

Ukupno se odazvalo 332 darivatelja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Darivatelji

Iza goričkog Crvenog križa još je jedna uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Ukupno se odazvalo 332 darivatelja, a prikupljeno je 278 doza ove plemenite tekućine.

– Posebno smo ponosni jer je naša velika obitelj darivatelja postala veća za još četiri člana koji su odlučili na ovaj način nekome spasiti život. Prvodarivateljima čestitamo na hrabrosti i veselimo se budućim druženjima – istaknuli su iz Crvenog križa.

Nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Velikoj Gorici bit će već idući mjesec i to od 24. do 27.listopada.

Darivatelji VG

Foto: FB CK Velika Gorica

Nastavite čitati

Vijesti

Hrana nije otpad: U Hrvatskoj godišnje na otpadu završi 286 tisuća tona hrane

Izložbom učeničkih radova na temu “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati” u Velikoj Gorici jučer je obilježen Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrana nije otpad2

Izložbom učeničkih radova na temu “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati” u Velikoj Gorici jučer je obilježen Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane. U naš grad tim povodom je stigla i ministrica Marija Vučković koja je otvorila samu izložbu, a posjetila je i učenike prvih razreda u OŠ Eugena Kumičića gdje im je podijelila tematske slikovnice. Prvašići su nakon toga poslušali i odradili edukativnu radionicu na temu otpada hrane.

– U Republici Hrvatskoj godišnje na otpadu završi 286 tisuća tona hrane, pri čemu se hrana baca u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije pa do kućanstava – istaknula je Vučković te pozvala sve na pojedinačnu odgovornost, zajedničko djelovanje i razmjenu znanja i iskustava, a sve kako bismo ostvarili ciljeve UN-ove Agende za održivi razvoj i do 2030. godine upola smanjiti otpad od hrane na razini maloprodaje i potrošača te smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca.

hrana nije otpad

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Cijeli projekt edukativne izložbe i izrade i podjele tematskih slikovnica je dio edukativne kampanje na temu sprječavanja bacanja hrane i doniranja hrane, koja se financira europskim sredstvima ukupne vrijednosti od 32 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna izdvojeno za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane.

Očekuje se da će banke hrane početi sa radom najkasnije početkom 2024. godine, a u planu je i osnivanje Savjeta koji će pratiti i dalje unaprjeđivati njihov rad. Do kraja godine trebao bi biti usvojen novi plan za otpad od hrane za iduće šestogodišnje razdoblje,  podjelit će se i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane te sklapanje dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju otpada od hrane sa subjektima u poslovanju s hranom, udrugama civilnog društva, znanstvenom zajednicom i ostalim zainteresiranim dionicima.

Hrana nije otpad1

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Inače, u Hrvatskoj se godišnje donira oko 1.700 tona hrane, a iz Ministarstva ističu kako su te količine od 2016. godine u porastu od kada se prate podaci.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ove subote nosi se ružičasto!

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, obilježit će se šetnjom i informiranjem građana, a sve u organizaciji udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Objavio/la

dan ruzicaste vrpce foto stuban e1664371057941

Više od dva desetljeća udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije podiže svjesnost o ovoj bolesti, putem brojnih edukativnih programa, preventivnih pregleda i prigodnih akcija. Jedna od njih je i tradicionalna humanitarna akcija, Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. U Hrvatskoj se taj dan uvijek obilježava prve subote u listopadu, koji je i Mjesec borbe protiv raka dojke, kada se javnost upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti, pravovremenog liječenja, te skrbi za oboljele.

Kako bi sve te poruke, koje su, doslovno životno važne, prenijele javnosti, vrijedne članice Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije pozivaju sve da im se pridruže ove subote, 1. listopada na Danu ružičaste vrpce u Velikoj Gorici.

– Okupljanje će biti u 10 sati ispred sjedišta naše udruge u Zagrebačkoj 6, kako bi ljudi i vidjeli gdje se nalazimo i da se malo upoznamo. Svi zajedno ćemo se proštetati do Pučkog otvorenog učilišta, tamo će biti organizirano i fotografiranje svih sudionika, a druženje se nastavlja uz kavu. Nošenjem ružičastih vrpci i šetnjom kroz grad želimo skrenuti pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih može izliječiti, ako se bolest otkrije u početnom stadiju. U Hrvatskoj je 2020. godine zabilježeno 2894 novooboljelih žena i bitno je reći kako se broj oboljelih žena, nažalost povećava, ali smrtnost ipak s tendencijom prema dolje, zahvaljujući prevenciji – kaže predsjednica udruge, Đurđa Dehin.

IMG 20211002 WA0018

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Od osnutka do danas kroz provedbu projekata, programa i aktivnosti udruge prošlo je gotovo 70.000 žena sa područja Zagrebačke županije. Moglo bi se reći da u Zagrebačkoj županiji gotovo  i nema žene koja nije prošla ili na neki drugi način bila u kontaktu s aktivnostima koje provodi Udruga. U prosjeku je godišnje obuhvaćeno različitim aktivnostima Udruge oko tri tisuće osoba.

Projekt koji udruga provodi ove godine zove se ‘Snažne i zdrave – zajedno’, a  sufinanciran je od strane Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica.

– Osvješćivanje i senzibilizacija javnosti za brigu o vlastitom zdravlju je cilj u svrhu kojeg će se provoditi mnogobrojne intervencije u okviru projekta. Prva intervencija odnosi se na edukaciju žena o važnosti pravilnog provođenja samopregleda dojki. Samopregled je jedna od najvažnijih metoda prevencije karcinoma dojke, koja uz klinički pregled, te ultrazvučnu i mamografsku dijagnostiku direktno utječe na otkrivanje karcinoma u ranom stadiju bolesti. Inicijalne aktivnosti uključuju usavršavanje i dodatno educiranje osoba koje  provode terensku edukaciju – kaže Dehin.

Naslovna fotografija: Dan ružičaste vrpce u V. Gorici, 2021./V.Štuban, cityportal.hr

 

Nastavite čitati

Moja županija

Kampanja KardioPRotect projekta kreće iz Velike Gorice

Plan je prevencijom i edukacijom smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na području Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

KardioPRotect 260922 autor fotografije drazen kopac

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, u partnerstvu s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije, započeo je s provedbom projekta KardioPRotect (“Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije”). Projekt je sufinanciran sredstvima Europskoga socijalnog fonda i državnoga proračuna RH. Početna konferencija održana je danas u Specijalnoj bolnici “Naftalan” u Ivanić-Gradu. Projekt je predstavio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik, a u ime Zagrebačke županije, osnivača Zavoda, prisutan je bio zamjenik župana Damir Tomljenović.

CardioPRotect damit tomljenovic 260922 autor fotografije drazen kopac

Foto: Dražen Kopač

Tijekom trajanja projekta, u devet gradova Zagrebačke županije bit će organizirani preventivni pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Također, projekt obuhvaća intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala. Očekuje se da će projektom – kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede – biti obuhvaćeno 65.000 osoba. Prva od devet planiranih kampanja, s preventivnim pregledima (kontrolom šećera u krvi, mjerenjem krvnoga tlaka i saturacije kisika u krvi), održat će se 7. listopada u Velikoj Gorici, na prostoru sajmišta.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

CardioPRotect davorin gajnik 260922 autor fotografije drazen kopac

Foto: Dražen Kopač

Ukupna vrijednost projekta “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije” – KardioPRotect iznosi 335.746 kuna. Iz Europskoga socijalnog fonda dobiveno je 85% ovoga iznosa, a preostalih 25% iz proračuna RH. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali – Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno