Povežite se s nama

Moja županija

Uskrsni običaji zagrebačke okolice. Donosimo i nekoliko tradicionalnih recepata…

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije…

Objavljeno

na

Uskrs znači proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, no ujedno i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano vrijeme, možete biti sigurni da će vas dočekati radost i obilje, ali na skroman i autentičan način.

Uz čitav Veliki tjedan vežu se brojni narodni običaji. Na Cvjetnu nedjelju u crkvu nose maslinove grančice. No po selima oko Zagreba nekad su se na posvećivanje nosile grančice drijenka, vrbe ili imele koje bi se potom stavljale na kuću da je štite štite od nevremena. Na Veliki četvrtak počelo bi vazmeno trodnevlje i prestali bi svi radovi u polju. Vjeruje se također da onaj tko na Veliki četvrtak jede svježe povrće i salatu unosi u sebe snagu proljeća. U nekim se krajevima vjerovalo da će se u tom slučaju cijele godine imati dovoljno blagostanja i novca. U mnogim krajevima se na Veliki četvrtak vodi pripisivala čarobna i ljekovita moć. Vjerovalo se da će osoba koja se umije u trenutku kada se zavezuju zvona na Veliki četvrtak biti lijepa te da može otkloniti probleme s kožom.

Iako je cijeli tjedan bio posvećen pripremama za dolazak Uskrsa, vrhunac je bila Velika subota. Domaćice bi tad zgotovile sva prigodna jela, a košarica s hranom nosila se na blagoslov. Navečer su se vjernici okupljali na vazmenom bdjenju, a u nekim mjestima palio se prigodni krijes zvan vuzmica.

Na Uskrs se cijela obitelj okuplja oko stola za svečani ručak. Na trpezi posebno mjesto zauzima uskrsni kruh, često u obliku pletenice s jajima. Uz obaveznu juhu, tu su još šunka, hren, mladi luk i rotkvice, grah salata, kolači kao što su makovnjača, orehnjača ili kuglof. Uskrs je nezamisliv bez pisanica, jaja bojanih na starinski način – ljuskama od luka, ciklom, koprivom i drugim priručnim prirodnim sredstvima. Osim toga, pisanice su se dodatno ukrašavale voskom, tkaninom, perlicama, raznim uzoracima cvijeća ili lišća i sličnim kreativnim tehnikama.

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije.

Foto: TZZŽ

PINCA

Recept za svoju verziju nezaobilaznog slatkog kruha podijelila je vrhunska slastičarka, inače Samoborka, Petra Jelenić.

Sastojci (za dvije pince):

Tijesto:

250 g glatkog brašna tip 550 250 g Manitoba brašna 40 g svježeg kvasca 100 ml mlakog mlijeka 10 g soli 2 jaja 2 žumanjka 75 g šećera 50 g meda 1 mahuna vanilije (srž) fino naribana korica 2 limuna fino naribana korica 1 naranče 1 žlica ružine vodice 1 žlica ruma 50 g maslaca sobne temperature 50 g svinjske masti sobne temperature

Premaz:

1 jaje krupni šećer

Sve namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta. Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom. Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta i staviti ih peći u pećnicu na 160 ˚C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.

ORAHNJAČA/MAKOVNJAČA Tradicionalni desert prisutan u mnogim svečanim prigodama rado je viđen i na uskrsnom stolu.

Sastojci:

Tijesto:

1 kg brašna

40 g kvasca

150 g maslaca

1 jaje

400 ml mlijeka

½korice limuna

1 prstohvat soli

100 g šećera

2 žumanjka za premaz

Nadjev:

60 g suhih grožđica

100 ml ruma

600 g mljevenog maka/oraha

600 ml mlijeka

220 g šećera

Grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer, prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavrije dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak ili orah i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od oko jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovice nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se tijesto još jednom digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 175 °C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.

ŠUNKA U KRUHU

Kuhana šunka, kraljica uskrsnog doručka, neodoljiva je umotana u mirisni domaći kruh.

Sastojci:

oko 1,5 kg kuhane šunke

750 g brašna za dizana tijesta

sol

200 ml mlijeka

1 žlica šećera

1 svježi kvasac

50 ml otopljenog maslaca

Kuhanu šunku ohladite, ocijedite i dobro osušite. Pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini. Kvasac rastopite u mlakom mlijeku sa šećerom. Ulijte tu smjesu u brašno, pokrijte i ostavite kratko da kvasac naraste, a zatim ulijte i rastopljeni maslac te malo po malo mlaku vode, oko 250 ml. Umijesite rukama tijesto. Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči pa ga premijesite. Zatim tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika dovoljno velikog da u njega umotate šunku. Stavite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Ako treba, spojeve malo navlažite vodom. Ostavite još pola sata da tijesto opet naraste. Zagrijte pećnicu na 220 °C, zajedno s posudom u kojoj ćete peći kruh. Stavite štrucu u posudu pa poklopite i pecite 40-50 minuta. Izvadite štrucu, premažite je kistom namočenim u vodu, pa bez poklopca pecite još 15-20 minuta na 200 °C, po potrebi premazujući vodom. Nakon što je izvadite iz pećnice, šunku u kruhu ostavite da se ohladi.

DOMAĆI UMAK OD HRENA

Uskrsnoj šunki najbolja je pratnja umak od hrena – priprema je jednostavna, pa umjesto kupovnog radije poslužite domaću verziju. Sve što vam treba od sastojaka je jedan korijen svježeg hrena, kiselo vrhnje, sol i papar te malo jabučnog octa ili limunovog soka.

Hren ogulite i naribajte na na sitno. Pomiješajte ga s oko 100-200 ml masnijeg kiselog vrhnja, ovisno o željenoj gustoći i ljutini. Dodajte sol, papar i žličicu do dvije octa ili limuna. Promiješajte, dobro ohladite i poslužite uz šunku i ostale uskrsne delicije.

Moja županija

VIKEND Dođite u Rude! Starinski kolač kod Rudnika Svete Barbare u središtu “Dana Rudarske greblice”

Pozivnica je to i za obilazak rudnika u kojem je temperatura zraka svega 10 Celzijevih stupnjeva!

Objavljeno

na

Okolica Samobora bogata je lokacijama koje skrivaju bogatu povijest, ali i prepoznatljivu gastronomiju.

Jedan od istaknutih lokalnih proizvoda je kolač Rudarska greblica, na koju su stanovnici Ruda posebno ponosni, tako da je dobila i svoju manifestaciju  – Dane rudarske greblice.

Foto: Udruga Rudarska greblica

39. izdanje manifestacije organizira Kulturno-umjetničko društvo “Oštrc” iz Ruda, kroz dva dana, u subotu i nedjelju 5. i 6. srpnja.

–U subotu sve kreće s biciklijadom od samoborskog Muzeja do Rudnika Svete Barbare nakon koje započinje Dječja greblica, na kojoj će djeca moći napraviti svoju prvu greblicu, raditi u kovačnici, izrađivati lopare za greblicu, kraluše ili keramičke tanjure – najavila nam je Barbara Mrvoš, predsjednica KUD-a.

U nedjelju se festival seli na igralište u centar mjesta, gdje će se održati 2. Međunarodni folklorni festival „Rudarska luč“, te proglašenje najbolje greblice.

–Posebnost ovog kolača je njegova dugogodišnja tradicija pripreme u Rudama, baš kao dan danas, a on je u prošlosti predstavljao “gablec” rudarima koji su radili u rudnicima bakrene i željezne rude. To im je često bio jedini obrok u danu kojeg su  im donosile njihove žene od sastojaka koje je imala svaka kuća, poput svježeg kravljeg sira, oraha i špinata  – ispričala je Mrvoš.

Foto: KUD Oštrc

Inače, Rudarska greblica je jedini proizvod s područja županije koji ima EU oznaku izvornosti, a samu manifestaciju dugi niz godina podupire Zagrebačka županija.

–Zagrebačka županija je naš dugogodišnji partner i pokrovitelj, tako da i ove godine financira organizaciju manifestacije, ali financijski podupiru i naš Rudnik Svete Barbare kako bi smog a mogli prezentirati posjetiteljima – dodala je predjednica KUD-a i potvala sve da dolazak u Rude iskoristite i za obilazak rudnika, koji će biti otvoren za posjetitelje.

U subotu će za posjetitelje biti otvoren od 10 do 22 sata uz ulaske svakih pola sata, te u nedjelju od 10 do 18 sati uz ulaske svakih sat vremena. To je vrlo interesantan obilazak koji otkriva našu bogatu povijest rudarenja a kako je u rudniku svega 10 Celzijevih stupnjeva, prilika je to i za rashlađivanje po ljetnim vrućinama – pozvala je Barbara Mrvoš i dala odličnu ideju za obiteljsko druženje u Rudama i istraživanje ovog kraja Zagrebačke županije.

(Foto naslovnica: Josip Škof i Ivan Tibor Grujić & Marivo)

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

Moja županija

SKUPŠTINA Živimo u najsigurnijoj županiji u državi – najbolja razriješenost kaznenih djela u posljednjih 20 godina

Josip Mučnjak i Gordana Kovačić iz Velike Gorice dobitnici županijske Povelje, kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kravarsko.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagrebačka županija i dalje ima status najsigurnije županije u državi – rečeno je na današnjoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije na kojoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području županije u prošloj godini.

– Sve ostale županije imaju više od 1.130 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, dok Zagrebačka županija ima oko 1.090. Osim toga, u 2024. godini policija u županiji bilježi najbolju razriješenost kaznenih djela u posljednjih 20 godina i to na razini 70,8 posto. Stanje sigurnosti je povoljno a stanje kretanja kriminaliteta, javnog reda i mira te sigurnosti u cestovnom prometu zadovoljavajuće, te će slijedom toga djelatnici i policijski službenici PU Zagrebačke nastaviti sa svojim ustrajnim radom kako bi tako ostalo i u budućnosti – istaknuo je u izvješću Danijel Blaić, zamjenik načelnika Policijske uprave Zagrebačke.

Foto: Zagrebačka županija

Na sjednici Skupštine prihvaćen je Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2024. godinu, prema kojem su ukupni prihodi i primici konsolidiranog Proračuna ispunjeni na razini od 114,20 posto plana, odnosno 115,09 posto plana izvornog Proračuna. Rashodi su kod konsolidiranog Proračuna realizirani na razini 96,33 posto od tekućeg plana, odnosno 76,46 posto plana izvornog Proračuna.

Korak naprijed u realizaciji strateškog projekta Vlade Republike Hrvatske

Na temelju Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, članovi Skupštine donijeli su odluku o darovanju nekretnine u državnom vlasništvu Općini Rugvica, koja će moći proširiti poduzetničku zonu Rugvica-Sjever radi izgradnje tvornice Imunološkog zavoda. Darovano zemljište veličine je gotovo 15 tisuća metara kvadratnih, procijenjene vrijednosti od gotovo 370 tisuća eura.

Foto: Zagrebačka županija

– Ovime smo omogućili realizaciju projekta koji će otvoriti nova visokotehnološka radna mjesta u našoj županiji, čime se jača njen položaj u smislu gospodarski najrazvijenije županije. Ovaj projekt, koji jamči napredak i tehnološki razvitak, kao županiju će nas pogurati još jače, još više, prema daljnjem napretku – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Prema riječima ravnatelja Imunološkog zavoda Vedrana Čardžića, proizvodnja će ići u nekoliko faza.

– Na ovom zemljištu u prvoj fazi koja će trajati dvije do tri godine, gradit će se biološki laboratorij i pogon za proizvodnju lijekova iz krvne plazme, nakon čega slijedi proizvodnja virusnih cjepiva – najavio je ranije ravnatelj Zavoda.

Inače, za izgradnju je i Općina Rugvica ustupila 80 tisuća kvadratnih metara svog zemljišta, čime je i sama podržala ovaj strateški projekt Vlade Republike Hrvatske.

Foto: Zagrebačka županija

– Prepoznali smo ovu investiciju kao značajan faktor razvoja i dali smo punu podršku. Riječ je o čak desetak sjednica Općinskog vijeća na kojima smo donosili odluke vezane uz projekt, jer smo svjesni da ovakvi projekti, projekti nacionalnog interesa, pružaju nove mogućnosti i za općinu i za županiju – rekao je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, ujedno i predsjednik Skupštine Zgarebačke županije.

Odlučeno je tko će sve dobiti županijsko javno priznanje

Županijska javna priznanja, za koja je Skupština danas donijela odluku, dobitnicima će se uručiti na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije 17. srpnja.

Tako će se Povelja Zagrebačke županije dodijeliti Velikogoričaninu Josipu Mučnjaku, Folklornom ansamblu Sveta Nedelja, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kravarsko, Gordani Kovačić iz Velike Gorice, Ani Gašparović iz Ivanić-Grada, Ljiljani Stanko iz Vrbovca, Radovanu Libriću iz Samobora, Mirku Ivanjeku iz Prigorja Brdovečkog i posmrtno Vilimu Šeperiću iz Jastrebarskog. Nagradu Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu, ove godine primit će se tvrtki Antitalent iz Zaprešića.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

ŽUPANIJA Raste broj noćenja u prvoj polovici 2025. – Gorica vodeća destinacija

Čini razliku za koju se gost odlučuje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Rezime prve polovice ove godine pokazuje da su turisti i posjetitelji i dalje privučeni Zagrebačkom županijom, čiji potencijal iz dana u dan raste. 

Naime, prema riječima Ivane Alilović, direktorice županijske Turističke zajednice područje županije bilježi porast dolazaka za 4 posto, dok je broj noćenja jednak kao i lani. 

 –Veseli me što smo registrirali povećanje broja dolazaka domaćih turista, za koje smo stvorili privlačne sadržaje poput velikih sportskih manifestacija, gastronomskih događanja, OPG-ova i restorana koji postaju prepoznatljivi i zanimljivi domaćim gostima. Konstantno radimo na kampanjama kojima ističemo domaće proizvode i destinacije, neumorni smo u isticanju vidljivosti naših potencijala, naših ljudi u turizmu i lokalne ponude koja garantira autentičnost – to je ono što čini razliku i za što se gost odlučuje – istaknula je Alilović. 

Foto: Marija Vrbanus/Cityportal

Prva po broju dolazaka je Velika Gorica koja ima povećanje broja dolazaka od 20 posto i broja noćenja 10 posto, a pokazala se dobrim domaćinom u velikim manifestacijama i sportskim sadržajima europskog ili svjetskog karaktera, a slijedi ju Jastrebarsko, grad koji je prepoznat po iznimnoj eno-gastro ponudi. 

–Osim vinara sa stoljetnom tradicijom proizvodnje vina, tu je i gastronomska ponuda koju turisti ne propuštaju. Upravo je Restoran Korak iz Jastrebarskog ponovno potvrdio svoju izvrsnost zadržavanjem prestižne Michelinove zvjezdice, a dodatno priznanje stiglo je i za Veru Korak, koja je nagrađena posebnim Michelinovim priznanjem za kvalitetu pružene usluge. To je veliko priznanje za cijeli tim, ali i za Zagrebačku županiju kao destinaciju koja predano njeguje kvalitetu, autentičnost i održivost u gastronomiji ispričala je direktorica Turističke zajednice i dodala kako je treći grad po turističkoj uspješnosti Sveta Nedelja. 

Foto: TZ Zagrebačke županije/ Chef Bernard i Vera Korak

Naime, ovaj grad je postao prepoznatljiv po natjecanju Spartan koji je okupio 3 i pol tisuće sudionika, a koji su u konačnici i dijelili svoja iskustva o gostoljubivosti te vidljivosti destinacije. 

–Turistička zajednica Zagrebačke županije otvorena je za suradnju, pružamo pomoć u svim turističkim segmentima i dajemo našim sredinama alate za daljnji napredak u razvoju turističkih ideja i ponude – poručila je Alilović.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

PRESS Velika Gorica domaćin 11. Europskog prvenstva Moto Gymkhana!

Natjecanje u spretnoj i sigurnoj vožnji, koji je najbliži moto slalomu, na područje grada dovodi 82 natjecatelja iz 17 zemalja.

Objavljeno

na

Velika Gorica, odnosno poligon u Mičevcu od 11. do 13. srpnja bit će domaćin 11. Europskog prvenstva Moto Gymkhana.

Naime, moto gymkhana je sport koji je najbliži moto slalomu, natjecanje u spretnoj i sigurnoj vožnji gdje se na štoperici mjeri vrijeme prolaska kroz poligon koji je zamišljen i kojeg vozači nisu vidjeli do tog dana.

Foto: Moto Gymkhana Croatia

Osim vještine upravljanja motociklom, vozač mora zapamtiti poligon u roku od 45 minuta koliko je predviđeno za to na europskoj razini – objasnio je na konferenciji za medije Željko Marinović, predsjednik Moto Gymkhana Hrvatska.

–Vozači moraju proći cijeli poligon bez greške, a svaka greška se kažnjava sekundama. No, ovo natjecanje je više od spretne vožnje, jer vozači doslovce prkose pravilima fizike. Vrlo je atraktivno i za odrasle i za djecu, a prijavljeno je  82 natjecatelja iz 17 zemalja – rekao je Marinović.

Foto: Moto Gymkhana Croatia

Inače, Marinović i njegov tim ovu su disciplinu doveli iz Japana 2018.godine. U petak su neslužbeni treninzi, u subotu službeni, ali nitko još uvijek neće vidjeti poligon na kojem će se natjecati.

Staza će biti nacrtana i čuvana, 45 minuta prije natjecanja će se otvoriti koverta i tek onda će natjecatelji vidjeti stazu. Nakon toga imaju tih 45 minuta kako bi zapamtili sve smjerove poligona. Kroz poligon se prolazi dva puta, prvi je u jutarnjim satima, drugi u poslijepodnevnim.

Foto: Moto Gymkana Croatia

Podršku cijelom natjecanju dao je Grad Velika Gorica. Gradonačelnik Krešimir Ačkar:

–Ovaj događaj daje dodatnu dimenziju našem gradu, jedan dodatan sadržaj kako za sugrađane tako i za posjetitelje, jer će nam doći u goste ljudi iz svih dijelova Hrvatske i drugih zemalja. Znamo da će u tom periodu natjecatelji dovesti i svoje obitelji koje će trenutak iskoristiti za upoznavanje našega kraja, tako da će grad biti pun života – istaknuo je Ačkar.

Biti domaćin jednog ovakvog natjecanja, pozicionira Zagrebačku županiju kao poželjnu turističku destinaciju.

–Velika Gorica već se pozicionirala kao predvodnik po gospodarstvu u Zagrebačkoj županiji, već i po turizmu, čemu značajno doprinose velike međunarodne manifestacije poput ove, koje u grad dovode posjetitelje iz cijele Europe i šire. Tu je važan faktor sinergija – Županije s gradovima i organizatorima, jer time odašiljemo najljepšu pozivnicu u sve krajeve svijeta. Ne smijemo zaboraviti ni lokalnu korist ovog događanja, od OPG-ova koji će prodati svoje proizvode, smještajni objekti koji će ponuditi noćenja, restorani u kojima će posjetitelji probati našu hranu…Ako uzmemo u obzir da jedan takav turist potroši 100 eura dnevno, a prosjek na razini države je od 50 do 70 eura, onda vidimo razmjere profita za zajednicu – objasnila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Organizatori su pripremili i niz popratnih sadržaja za cijelu obitelj, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Dodajmo kako je u svega nekoliko godina Moto Gymkhana klub Croatia postao predvodnik u ovom sportu na globalnoj razini, i po broju članova i po sadržajnosti te kvaliteti organizacije natjecanja. Inače imaju oko 120 članova koji imaju od 18 do čak 68 godina, koliko ima najstarija članica iz Zagreba.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Kultura

KUD Nova Zora ide na Đakovačke vezove!

Ponosno će predstavljati Veliku Goricu i Zagrebačku županiju

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Kud Nova Zora/FB

Kulturno-umjetničko društvo “Nova zora” iz Donje Lomnice ove će godine predstavljati Zagrebačku županiju na prestižnoj folklornoj manifestaciji, 59. Đakovačkim vezovima. Priliku za sudjelovanje zaslužili su pobjedom na gradskoj smotri te plasmanom na županijsku, nakon čega ih je stručni žiri predložio za nastup u Đakovu.

Predstavit će se s izvornom točkom pod nazivom “Suživot fraljica iz kurije Modić Bedeković sa mještanima Donje Lomnice dvadesetih godina prošlog stoljeća”. Točka prikazuje svakodnevicu i međusobne odnose tadašnjih stanovnika Donje Lomnice i gospođa iz kurije Modić-Bedeković, sagrađene 1806. godine, koja je nekad bila središte kulturnog života mjesta.

KUD “Nova zora” u Đakovo putuje u nedjelju, 6. srpnja 2025., u ranim jutarnjim satima. Sudjelovat će u svečanoj povorci koja započinje u 8:30 sati, a kod svečane lože izvest će jednu pjevačku točku, s obzirom na vremensko ograničenje zbog snimanja Hrvatske radiotelevizije. Glavni nastup planiran je oko 12 sati u Strossmayerovom parku.

Na smotri, uz odraslu skupinu, nastupit će i srednja dječja skupina KUD-a, koja je također predložena za odlazak na državnu smotru. Voditelji su Antun Leinveber (plesna skupina odraslih), Zoran Jakunić i Ivan Gledec (tamburaši), te Blaženka Horvat Smolković (dječja skupina).

“S ponosom ćemo predstaviti naše mjesto, naš grad i Zagrebačku županiju”, poručuju iz KUD-a.

Nastavite čitati

Reporter 450 - 26.06.2025.

Facebook

Izdvojeno