Povežite se s nama

Moja županija

Uskrsni običaji zagrebačke okolice. Donosimo i nekoliko tradicionalnih recepata…

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije…

Objavljeno

na

Uskrs znači proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, no ujedno i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano vrijeme, možete biti sigurni da će vas dočekati radost i obilje, ali na skroman i autentičan način.

Uz čitav Veliki tjedan vežu se brojni narodni običaji. Na Cvjetnu nedjelju u crkvu nose maslinove grančice. No po selima oko Zagreba nekad su se na posvećivanje nosile grančice drijenka, vrbe ili imele koje bi se potom stavljale na kuću da je štite štite od nevremena. Na Veliki četvrtak počelo bi vazmeno trodnevlje i prestali bi svi radovi u polju. Vjeruje se također da onaj tko na Veliki četvrtak jede svježe povrće i salatu unosi u sebe snagu proljeća. U nekim se krajevima vjerovalo da će se u tom slučaju cijele godine imati dovoljno blagostanja i novca. U mnogim krajevima se na Veliki četvrtak vodi pripisivala čarobna i ljekovita moć. Vjerovalo se da će osoba koja se umije u trenutku kada se zavezuju zvona na Veliki četvrtak biti lijepa te da može otkloniti probleme s kožom.

Iako je cijeli tjedan bio posvećen pripremama za dolazak Uskrsa, vrhunac je bila Velika subota. Domaćice bi tad zgotovile sva prigodna jela, a košarica s hranom nosila se na blagoslov. Navečer su se vjernici okupljali na vazmenom bdjenju, a u nekim mjestima palio se prigodni krijes zvan vuzmica.

Na Uskrs se cijela obitelj okuplja oko stola za svečani ručak. Na trpezi posebno mjesto zauzima uskrsni kruh, često u obliku pletenice s jajima. Uz obaveznu juhu, tu su još šunka, hren, mladi luk i rotkvice, grah salata, kolači kao što su makovnjača, orehnjača ili kuglof. Uskrs je nezamisliv bez pisanica, jaja bojanih na starinski način – ljuskama od luka, ciklom, koprivom i drugim priručnim prirodnim sredstvima. Osim toga, pisanice su se dodatno ukrašavale voskom, tkaninom, perlicama, raznim uzoracima cvijeća ili lišća i sličnim kreativnim tehnikama.

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije.

Foto: TZZŽ

PINCA

Recept za svoju verziju nezaobilaznog slatkog kruha podijelila je vrhunska slastičarka, inače Samoborka, Petra Jelenić.

Sastojci (za dvije pince):

Tijesto:

250 g glatkog brašna tip 550 250 g Manitoba brašna 40 g svježeg kvasca 100 ml mlakog mlijeka 10 g soli 2 jaja 2 žumanjka 75 g šećera 50 g meda 1 mahuna vanilije (srž) fino naribana korica 2 limuna fino naribana korica 1 naranče 1 žlica ružine vodice 1 žlica ruma 50 g maslaca sobne temperature 50 g svinjske masti sobne temperature

Premaz:

1 jaje krupni šećer

Sve namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta. Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom. Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta i staviti ih peći u pećnicu na 160 ˚C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.

ORAHNJAČA/MAKOVNJAČA Tradicionalni desert prisutan u mnogim svečanim prigodama rado je viđen i na uskrsnom stolu.

Sastojci:

Tijesto:

1 kg brašna

40 g kvasca

150 g maslaca

1 jaje

400 ml mlijeka

½korice limuna

1 prstohvat soli

100 g šećera

2 žumanjka za premaz

Nadjev:

60 g suhih grožđica

100 ml ruma

600 g mljevenog maka/oraha

600 ml mlijeka

220 g šećera

Grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer, prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavrije dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak ili orah i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od oko jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovice nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se tijesto još jednom digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 175 °C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.

ŠUNKA U KRUHU

Kuhana šunka, kraljica uskrsnog doručka, neodoljiva je umotana u mirisni domaći kruh.

Sastojci:

oko 1,5 kg kuhane šunke

750 g brašna za dizana tijesta

sol

200 ml mlijeka

1 žlica šećera

1 svježi kvasac

50 ml otopljenog maslaca

Kuhanu šunku ohladite, ocijedite i dobro osušite. Pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini. Kvasac rastopite u mlakom mlijeku sa šećerom. Ulijte tu smjesu u brašno, pokrijte i ostavite kratko da kvasac naraste, a zatim ulijte i rastopljeni maslac te malo po malo mlaku vode, oko 250 ml. Umijesite rukama tijesto. Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči pa ga premijesite. Zatim tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika dovoljno velikog da u njega umotate šunku. Stavite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Ako treba, spojeve malo navlažite vodom. Ostavite još pola sata da tijesto opet naraste. Zagrijte pećnicu na 220 °C, zajedno s posudom u kojoj ćete peći kruh. Stavite štrucu u posudu pa poklopite i pecite 40-50 minuta. Izvadite štrucu, premažite je kistom namočenim u vodu, pa bez poklopca pecite još 15-20 minuta na 200 °C, po potrebi premazujući vodom. Nakon što je izvadite iz pećnice, šunku u kruhu ostavite da se ohladi.

DOMAĆI UMAK OD HRENA

Uskrsnoj šunki najbolja je pratnja umak od hrena – priprema je jednostavna, pa umjesto kupovnog radije poslužite domaću verziju. Sve što vam treba od sastojaka je jedan korijen svježeg hrena, kiselo vrhnje, sol i papar te malo jabučnog octa ili limunovog soka.

Hren ogulite i naribajte na na sitno. Pomiješajte ga s oko 100-200 ml masnijeg kiselog vrhnja, ovisno o željenoj gustoći i ljutini. Dodajte sol, papar i žličicu do dvije octa ili limuna. Promiješajte, dobro ohladite i poslužite uz šunku i ostale uskrsne delicije.

Vijesti

Američki blogeri i novinari uživali u ljepotama Zagrebačke županije

Ovom prilikom upoznali su se s bogatom eno i gastro ponudom ovog kraja u sklopu dvodnevnog boravka u zelenom zagrebačkom prstenu pod motom “Croatia full of flavours”…

Objavljeno

na

Američki blogeri koji prate globalnu vinsku i gastro scenu posjetili su Zagrebačku županiju i upoznali se s bogatom eno i gastro ponudom ovog kraja u sklopu dvodnevnog boravka u zelenom zagrebačkom prstenu pod motom “Croatia full of flavours” – Hrvatska puna okusa te je organiziran obilazak Podruma Philipecz (Bermet Filipec), Vinarije Korak, Izletišta vinogradarske kuće Roberta Braje, PG Šember, Vinarije Jagunić i Vina Kolarić (Coletti).

Novinari Todd Goudbout osnivač WineCompass.com i Richard Auffrey autor poznatog bloga Passionate Fodie obišli su Samobor i Plešivicu te se upoznali s vinima i vinarijama Plešivičke vinske ceste, bogatom povijesti Samobora uz degustacije tradicionalnih proizvoda poput nezaobilazne samoborske kremšnite koja je na listi nematerijalne kulturne baštine, ali i jedinstvenog samoborskog bermeta i muštarde.

Foto: TZZŽ

Posjet američkih novinara organizacijski potpisuje Croatian Premium Wine Imports, Inc., USA uz partnere CNTB USA, Turkish Airlines, Graševina Croatica, Vinistra te brojne individualne vinarije s ciljem promocije eno-gastro ponude Hrvatske kao razloga za dolazak u destinaciju, ali i upoznavanja sa kulturnim znamenitostima Hrvatske.

Prema informacijama ankete MMGY’s Travel Intelligence, eno-gastro scena je drugi najvažniji faktor po kojem američki putnik odlučuje o destinaciji za odmor, dok je dvije godine ranije bilo je na desetom mjestu. “Ovo je prilika da naše vinarije i vinske ceste te naše autohtone gastro proizvode predstavimo američkom tržištu. Nalazimo se nadomak zračne luke i na korak od metropole te svakako imamo veliki potencijal na ovom tržištu. Upravo eno i gastro scena je jedan od naših najjačih aduta te smo ovu priliku iskoristili za promociju naših vinarija i destilerija te naše gastronomske ponude ljudima koji intenzivno prate ovu scenu putem svojih web stranica i blogova” istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, dodajući kako je važno da su vinari imali priliku svoje proizvode predstaviti i uvoznicima koji hrvatska vina predstavljaju na američkom tržištu.

Foto: TZZŽ

Naime, Mirena Bagur i Win Burke bračni par koji hrvatska vina izvozi i predstavlja na američkom tržištu također su boravili u Zagrebačkoj županiji u sklopu studijskog putovanja novinara i blogera te su vinari Zagrebačke županije imali priliku predstaviti svoje proizvode osim novinarima i uvoznicima za prekoocenasko tržište.

Nastavite čitati

Vijesti

Pobjednica ovogodišnjeg ocjenjivanja jagoda je sorta – Joly

U Velikoj Gorici na više lokacija u gradu možete pronaći štandove sa svježim i domaćim jagodama naših OPG-ovaca, a cijena mjerice košta od 15 do 20 kuna. 

Objavljeno

na

U sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ na gospodarstvu Vina Kolarić u Jastrebarskom održano je tradicionalno, dvadeseto po redu, potrošačko ocjenjivanje plodova jagoda. Pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Borisa Duralije sa Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu žiri je ocjenjivao 8 sorata koje su u uzgajaju na prostoru županije i Zagreba, a pobjednica ovogodišnjeg ocjenjivanja je sorta Joly.

Foto: Zagrebačka županija

– Dvadeset godina organiziramo ovakva ocjenjivanja, kako bismo pomogli potrošačima koje upoznajemo sa sortama te proizvođačima kako bi ih usmjerili u proizvodnji – rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu podsjetivši kako se ove godine obilježava i 20 godina prodaje  jagoda na trgovima u gradovima na području naše županije.

U Velikoj Gorici na više lokacija u gradu možete pronaći štandove sa svježim i domaćim jagodama naših OPG-ovaca, a cijena mjerice košta od 15 kuna do 20 kuna.

Nastavite čitati

Moja županija

U Kravarskom održana sjednica Stožera za sanaciju potresa. Do sada je obnovljeno 19 kuća

U Kravarskom je oštećeno 520 obiteljskih kuća kao i ostali objekti javne namjene…

Objavljeno

na

Općina Kravarsko, jedna od dvije županijske općine koje su teško stradale u potresu, bila je domaćin sjednice Stožera Civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa na Banovini.

Inače, u Kravarskom je oštećeno 520 obiteljskih kuća kao i ostali objekti javne namjene. Do sada je obnovljeno 19 kuća, a započela je i gradnja jedne uklonjene kuće.

Načelnik Kravarskoga Vlado Kolarec izvijestio je o nizu aktivnosti koje su u suradnji sa Stožerom poduzete u ovoj općini. Prvenstveno na sanaciji kuća, vodoopskrbi gdje se više od 100 kuća s bunara priključuje na vodovod, elektrifikaciji i sanaciji cesta.

Posebno se osvrnuo na izgradnju nove župne crkve Sv.Križa koja je potpuno uklonjena i čija je izgradnja započela u veljači. Kako je rekao, očekivanja su da do Božića crkva bude završena. Inače je prije sjednice potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera CZ Tomo Medved s članovima Stožera obišao gradilište nove crkve.

Izvor: https://potresinfo.gov.hr/

Nastavite čitati

Vijesti

U Velikoj Gorici odigrana završnica Coca-Cola Cupa Zagrebačke županije. Evo koje ekipe idu dalje

Veliko regionalno finale na rasporedu je 29. svibnja u Zagrebu…

Objavljeno

na

Nakon uvodnih kvalifikacijskih turnira Coca-Cola Cupa, u Velikoj Gorici je odigrana završnica za najbolje ekipe Zagrebačke županije. U napetim i izjednačenim susretima, pobjedu su izborile ekipe Purgeri (u kategoriji djevojke 2006. godište i mlađe), Kamikaze Tim (u kategoriji dečki 2004. godište i mlađi) i Restoran Dioniz (u kategoriji dečki 2006. godište i mlađi).

Veliko regionalno finale na rasporedu je 29. svibnja u Zagrebu, a natjecat će se najbolje ekipe Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Pobjednici regionalnih turnira osigurati će plasman na državnu završnicu u Split krajem srpnja, gdje će 3 dana potpuno besplatno uživati u druženju, kupanju i sportskim natjecanjima sa svojih vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Coca-Cola Cup godišnje okupi oko 40 tisuća natjecatelja samo u Hrvatskoj, a osmišljen je kao društveno odgovorna platforma za promicanje sportskih vrijednosti među mladima, fair playa i timskog duha. Kvalifikacijski turniri u gradovima razigravaju se od ožujka do svibnja, a ukupno će sudjelovati oko 4 tisućeekipa.

Već treću godinu za redom u suradnji s UEFA Foundation for Children, Plazma Sportske igre mladih organiziraju nogometne turnire za djevojke i na taj način pomažu u promociji ženskog nogometa. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200 tisuća djece i mladih

Nastavite čitati

Moja županija

Uskoro Kupski plov! U tijeku su prijave za ovu kajak‐kanu‐rafting regatu

Prijave se primaju do početka lipnja…

Objavljeno

na

Udruga Kupa ‐ rijeka života, općine Pokupsko i Lasinja, u suradnji s Konjičkom udrugom dragovoljaca Domovinskog rata Pokuplje, povodom obilježavanja dana donošenja odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, organiziraju kajak‐kanu‐rafting regatu pod nazivom Kupski plov 2022.

Regata će se održati u subotu, 25. lipnja  s polazištem u Lasinji, kod mosta na desnoj obali rijeke Kupe i odredištem na pokupskoj plaži. Planirano vrijeme isplovljavanja je 9 sati, a očekivano trajanje ture je 4 ‐ 5 sati te će se veslati otprilike 20 kilometara.

– Osigurana je logistička veza od polazišta do odredišta, uključujući prijevoz stvari i osoba. Za sve sudionike predviđeno je piće dobrodošlice i zakuska na startu te topli obrok na odredištu, bez kotizacije. Po dolasku na pokupsku plažu, nakon okrjepe, slijede zabavne Obala‐Kupa igre na vodi i obali, uz sudjelovanje kajakaša i jahača na konjima. Svi koji žele mogu i prenoćiti na plaži u šatoru i vrećama. U nedjelju, 26. lipnja, održat će se Pokupski Drevokup, uzbudljive timske igre s više atraktivnih i zabavnih disciplina. Bogat ugostiteljski i glazbeni program predviđen je za oba dana – istaknuli su organizatori.

Svi sudionici trebaju imati potrebnu opremu za siguran plov, a sudjelovanje je isključivo na vlastitu odgovornost. Pozivamo sve zainteresirane da najkasnije do početka lipnja svoje sudjelovanje prijave ovdje, ili na brojeve 098/289‐317 (Igor Žuna, KUDDR Pokuplje) i 098/978‐3196 (Nikolina Šestak, Kupa ‐ rijeka života).

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno