Povežite se s nama

Moja županija

Uskrsni običaji zagrebačke okolice. Donosimo i nekoliko tradicionalnih recepata…

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije…

Objavljeno

na

Uskrs znači proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, no ujedno i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano vrijeme, možete biti sigurni da će vas dočekati radost i obilje, ali na skroman i autentičan način.

Uz čitav Veliki tjedan vežu se brojni narodni običaji. Na Cvjetnu nedjelju u crkvu nose maslinove grančice. No po selima oko Zagreba nekad su se na posvećivanje nosile grančice drijenka, vrbe ili imele koje bi se potom stavljale na kuću da je štite štite od nevremena. Na Veliki četvrtak počelo bi vazmeno trodnevlje i prestali bi svi radovi u polju. Vjeruje se također da onaj tko na Veliki četvrtak jede svježe povrće i salatu unosi u sebe snagu proljeća. U nekim se krajevima vjerovalo da će se u tom slučaju cijele godine imati dovoljno blagostanja i novca. U mnogim krajevima se na Veliki četvrtak vodi pripisivala čarobna i ljekovita moć. Vjerovalo se da će osoba koja se umije u trenutku kada se zavezuju zvona na Veliki četvrtak biti lijepa te da može otkloniti probleme s kožom.

Iako je cijeli tjedan bio posvećen pripremama za dolazak Uskrsa, vrhunac je bila Velika subota. Domaćice bi tad zgotovile sva prigodna jela, a košarica s hranom nosila se na blagoslov. Navečer su se vjernici okupljali na vazmenom bdjenju, a u nekim mjestima palio se prigodni krijes zvan vuzmica.

Na Uskrs se cijela obitelj okuplja oko stola za svečani ručak. Na trpezi posebno mjesto zauzima uskrsni kruh, često u obliku pletenice s jajima. Uz obaveznu juhu, tu su još šunka, hren, mladi luk i rotkvice, grah salata, kolači kao što su makovnjača, orehnjača ili kuglof. Uskrs je nezamisliv bez pisanica, jaja bojanih na starinski način – ljuskama od luka, ciklom, koprivom i drugim priručnim prirodnim sredstvima. Osim toga, pisanice su se dodatno ukrašavale voskom, tkaninom, perlicama, raznim uzoracima cvijeća ili lišća i sličnim kreativnim tehnikama.

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije.

Foto: TZZŽ

PINCA

Recept za svoju verziju nezaobilaznog slatkog kruha podijelila je vrhunska slastičarka, inače Samoborka, Petra Jelenić.

Sastojci (za dvije pince):

Tijesto:

250 g glatkog brašna tip 550 250 g Manitoba brašna 40 g svježeg kvasca 100 ml mlakog mlijeka 10 g soli 2 jaja 2 žumanjka 75 g šećera 50 g meda 1 mahuna vanilije (srž) fino naribana korica 2 limuna fino naribana korica 1 naranče 1 žlica ružine vodice 1 žlica ruma 50 g maslaca sobne temperature 50 g svinjske masti sobne temperature

Premaz:

1 jaje krupni šećer

Sve namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta. Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom. Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta i staviti ih peći u pećnicu na 160 ˚C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.

ORAHNJAČA/MAKOVNJAČA Tradicionalni desert prisutan u mnogim svečanim prigodama rado je viđen i na uskrsnom stolu.

Sastojci:

Tijesto:

1 kg brašna

40 g kvasca

150 g maslaca

1 jaje

400 ml mlijeka

½korice limuna

1 prstohvat soli

100 g šećera

2 žumanjka za premaz

Nadjev:

60 g suhih grožđica

100 ml ruma

600 g mljevenog maka/oraha

600 ml mlijeka

220 g šećera

Grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer, prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavrije dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak ili orah i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od oko jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovice nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se tijesto još jednom digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 175 °C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.

ŠUNKA U KRUHU

Kuhana šunka, kraljica uskrsnog doručka, neodoljiva je umotana u mirisni domaći kruh.

Sastojci:

oko 1,5 kg kuhane šunke

750 g brašna za dizana tijesta

sol

200 ml mlijeka

1 žlica šećera

1 svježi kvasac

50 ml otopljenog maslaca

Kuhanu šunku ohladite, ocijedite i dobro osušite. Pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini. Kvasac rastopite u mlakom mlijeku sa šećerom. Ulijte tu smjesu u brašno, pokrijte i ostavite kratko da kvasac naraste, a zatim ulijte i rastopljeni maslac te malo po malo mlaku vode, oko 250 ml. Umijesite rukama tijesto. Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči pa ga premijesite. Zatim tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika dovoljno velikog da u njega umotate šunku. Stavite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Ako treba, spojeve malo navlažite vodom. Ostavite još pola sata da tijesto opet naraste. Zagrijte pećnicu na 220 °C, zajedno s posudom u kojoj ćete peći kruh. Stavite štrucu u posudu pa poklopite i pecite 40-50 minuta. Izvadite štrucu, premažite je kistom namočenim u vodu, pa bez poklopca pecite još 15-20 minuta na 200 °C, po potrebi premazujući vodom. Nakon što je izvadite iz pećnice, šunku u kruhu ostavite da se ohladi.

DOMAĆI UMAK OD HRENA

Uskrsnoj šunki najbolja je pratnja umak od hrena – priprema je jednostavna, pa umjesto kupovnog radije poslužite domaću verziju. Sve što vam treba od sastojaka je jedan korijen svježeg hrena, kiselo vrhnje, sol i papar te malo jabučnog octa ili limunovog soka.

Hren ogulite i naribajte na na sitno. Pomiješajte ga s oko 100-200 ml masnijeg kiselog vrhnja, ovisno o željenoj gustoći i ljutini. Dodajte sol, papar i žličicu do dvije octa ili limuna. Promiješajte, dobro ohladite i poslužite uz šunku i ostale uskrsne delicije.

Moja županija

VIDEO ‘Zovu me Mala iz garaže, u benchu dižem i više od 120 kilograma!’

Andrea Petrek iz Vrbovca u petak je jubilarni deseti put postala prvakinja Hrvatske u bench pressu, u kojem je i trostruka svjetska prvakinja! U društvu svoga trenera i izbornika Siniše Križana, gostovala je u serijalu “Sport Zagrebačke županije”…

Objavljeno

na

Ovaj je predblagdanski petak za Vrbovčanku Andreju Petrek bio – običan dan u uredu. Probudila se ujutro, sjela u automobil, otišla na državno prvenstvo u powerliftingu i osvojila zlato u disciplini bench press. Već deseti put uspjela je u tome, što će reći da se apsolutno nitko nije iznenadio ovakvim raspletom situacije.

Andrea Petrek, naime, trostruka je svjetska prvakinja u svome sportu, a u Hrvatskoj nema ozbiljnu konkurenciju. Odavno je prerasla ovo okruženje, jer riječ je o djevojci koja je do posljednje titule svjetske prvakinje došla podigavši 122,5 kilograma! Najbliže konkurentice pritom ostaju na nekih 80, možda 90 kilograma…

Prije nego što je odradila taj “običan dan u uredu”, Andrea je u društvu svoga trenera i izbornika reprezentacije Siniše Križana gostovala u serijelu “Sport Zagrebačke županije”. I prisjetila se tog trenutka u teksaškom Austinu, kad se treći put popela na vrh svijeta.

– Najljepši mogući osjećaj je popeti se na najviše postolje, slušati svoju himnu i znati da si bolji od kompletne konkurencije, koja je jako ozbiljna – rekla je Andrea i dodala:

– Kad se pojavim na natjecanjima poput svjetskih prvenstava, zapravo se osjećam kao da sam jako mala. To su sjajne natjecateljice, to suu reprezentacije od 40-ak ljudi, a nas dvoje dođemo sami. I na kraju osvojimo zlato, takvi mali kakvi jesmo. E, to je poseban osjećaj – pričala je uvodno Andrea.

Trener Siniša objasnio je da se powerliftingom u svijetu bavi više od 100.000 natjecatelja, da oni dolaze iz više od 200 zemalja…

– Powerlifting je sport koji se sastoji od tri discipline, čučnja, bench pressa i mrtvog dizanja. U svakoj disciplini su tri dizanja, broji se najbolje i zbraja u total. Postoji i bench press kao zasebna disciplina, a ja to uspoređujem sa skijanjem, gdje postoji slalom, veleslalom i spust, a postoji i kombinacija. Tako je to nekako i u našem sportu – kaže Križan.

O čemu se sve govorilo u ovih nešto više od pola sata, doznajte u videu:

Nastavite čitati

Moja županija

Božićni poklon stanovnicima Marije Gorice: Koncert Ansambla LADO ujedinio zajednicu

Posjetitelji su uživali u zvucima tradicionalnih božićnih napjeva i skladbama koje dočaravaju bogatu hrvatsku kulturnu baštinu.

Objavljeno

na

U prosincu mjesecu ispunjenom nadom, mirom, ljubavlju i radošću Općina Marija Gorica odlučila je svojim mještanima pokloniti poseban glazbeni doživljaj s Božićnim koncertom Ansambla LADO. Ovaj čuveni ansambl prepoznat po očuvanju i promicanju hrvatske tradicijske glazbe i plesova, svojom izvedbom još jednom je oduševio sve prisutne.

U prepunoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od Pohoda u Mariji Gorici, posjetitelji su uživali u zvucima tradicionalnih božićnih napjeva i skladbama koje dočaravaju bogatu hrvatsku kulturnu baštinu.

Vrhunski glazbeni talenti i emotivne interpretacije članova Ansambla dodatno su naglasili toplinu i ljepotu božićnog duha. Zvuci koji su ispunili župnu crkvu osigurali su da svi prisutni osjete blagdanski duh i čaroliju te budu ispraćeni u nastavak uživanja u ovom posebnom razdoblju – vremenu došašća, najljepšem dijelu godine.

Njihov koncert bio je istinski kulturni i duhovni događaj koji je mještanima pružio nezaboravan blagdanski ugođaj, a nakon koncerta, mještani i posjetitelji su se okupili ispred crkve kako bi nastavili druženje u blagdanskom ozračju.

Uživali su u slasnim delicijama, kuhanom vinu i toplom čaju, dok su razmjenjivali lijepe trenutke s prijateljima i obitelji. Ovakva okupljanja nisu samo prilika za uživanje u čarima adventa već i za jačanje zajedništva koje je središnji dio blagdanskog razdoblja.

– Božićni koncert Ansambla LADO podsjetio nas je na bogatstvo naše tradicije i snagu zajedništva. Ovo je vrijeme kada slavimo ljubav, mir i radost, a upravo takvu poruku želimo podijeliti s našim mještanima – poručuju iz Općine Marija Gorica.

Ovaj koncert, kao dio adventskih događanja, još je jedan primjer truda Općine Marija Gorica da blagdansko vrijeme učini posebnim i nezaboravnim za sve generacije. U ovoj čaroliji, svi prisutni pronašli su trenutak radosti, spokoja i zajedništva koji nas podsjeća na pravu bit najljepšeg razdoblja godine.

Nastavite čitati

Moja županija

U izradi je Plan upravljanja destinacijom koji će poboljšati turističku ponudu županije

Temelji za strateški razvoj županije, usmjeren na zelenu i digitalnu tranziciju, jačanje konkurentnosti i promociju regije.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija, koja se već dokazala kao lider u održivom turizmu zahvaljujući prestižnom certifikatu Green Destinations, napravila je novi iskorak u strateškom planiranju. U prostorijama županije održana je prva regionalna koordinacija, kojom je započeo proces izrade Plana upravljanja destinacijom. Paralelno je održan i multisektorski sastanak, okupivši predstavnike županijskih, jedinica lokalne samouprave, institucija, privatnog sektora, predstavnika Ministarstva turizma i sporta i ključnih dionika, s ciljem daljnjeg jačanja pozicije Zagrebačke županije kao primjera održivog turističkog razvoja.

Foto: Dražen Kopač

Na sastanku su predstavljeni metodologija i faze izrade Plana upravljanja destinacijom te utvrđene ključne potrebe i prioriteti dionika. Temeljem ovog planskog dokumenta, koji će biti usvojen na razini Županijske skupštine, osigurava se dugoročno i održivo upravljanje turističkom ponudom u kojem su glas imali svi dionici turizma ove regije, naglašavaju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

– Ovaj je sastanak potvrdio našu odlučnost da se turizam u Zagrebačkoj županiji razvija planski i odgovorno. Ovaj dokument pružit će nam konkretne alate za upravljanje destinacijom te podržati snažnije povezivanje naših gradova i općina, kao i svih turističkih subjekata, u zajedničkoj viziji održivog, konkurentnog i inovativnog turističkog proizvoda. Zato nam je bilo bitno sudjelovanje svih ključnih dionika. Plan upravljanja destinacijom Zagrebačke županije nije samo tehnički dokument, već vodič za budućnost našeg turizma. Ovo je prilika da ujedinimo resurse i osiguramo održiv razvoj koji poštuje našu baštinu, prirodu i lokalnu zajednicu – poručili su iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Dražen Kopač

Tijekom sastanaka raspravljalo se o važnim temama poput korištenja pokazatelja održivosti, razvoja turističke ponude na manje razvijenim područjima, unaprjeđenja infrastrukture i promocije lokalnih resursa. Jedan od ključnih ciljeva je osigurati ravnotežu između razvoja turizma i očuvanja prirodnih i kulturnih resursa.

Plan upravljanja destinacijom bit će temelj za strateški razvoj županije, usmjeren na zelenu i digitalnu tranziciju, jačanje konkurentnosti i promociju regije na domaćem i međunarodnom tržištu.

Izrada Plana osigurava dugoročnu održivost turizma, razvoj inovativnih projekata i uključivanje lokalne zajednice u oblikovanje turističke ponude.

Nastavite čitati

Moja županija

Liga protiv raka Zagrebačke županije obradovala male onkološke pacijente

Nažalost, nije praksa da se barem u ovo blagdansko vrijeme netko na taj način sjeti onih koji nisu sa svojim obiteljma, već u bolničkim krevetima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uz pomoć velikogoričkih gimnazijalaca, Liga protiv raka Zagrebačke županije pripremila je čak 350 paketa za odjele pedijatrije i onkologije u Zagrebu. Mali pacijenti dobili su slatkiše, kalendare i edukativnu slikovnicu o važnosti odvojenog recikliranja i sakupljanja elektroničkog otpada koji je opasan za zdravlje.

– Jako sam emotivna jer osobno sudjelujem u dostavi paketa po zagrebačkim bolnicama na čijim se onkološkim i pedijatrijskim odjelima liječe mnoga djeca. Porazgovarala sam i s malim pacijentima i njihovim roditeljima. Iznenadila sam se, jer nažalost nije praksa da se barem u ovo blagdansko vrijeme netko na taj način sjeti onih koji nisu  sa svojim obiteljma, već u bolničkim krevetima. U biti roditelji su ti kojima ovakva gesta puno znači, i ovo je pravi trenutak da smo se odlučili za ovakvu akciju  – rekla je predsjednica Lige, prof. dr. sc. Sanja Kalambura.

Foto: Liga protiv raka Zagrebačke županije

U distribuciji je sudjelovalo Veleučilište Velika Gorica čija je Kalambura prodekanica za znanost, oko tiska materijala je pomogla tvrtka Sectra media koja se bavi zbrinjavanjem elektroničkog otpada, Koestlin je donirao slatki dio poklona, a Gimnazija Velika Gorica je okupila gimnazijalce za pomoć u pakiranju.

– Dio sredstava smo izdvojili od prodaje mimoza, recimo za ukrasne vrećice, vrpce i čestitke, tako da svaki poklon nosi posebnu poruku, da netko misli na njih u tim teškim zdravstvenim trenucima. A pomoć i ideje su uvijek dobrodošle, stoga se možete uključiti i vi u naš rad – naglasila je predsjednica Lige.

Foto: Liga protiv raka Zagrebačke županije

– Možete nas uvijek pronaći u Veleučilištu Velika Gorica gdje radim, a prva aktivnost u novoj godini bit će 25. siječnja kada ćemo obilježiti Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, tradicionalnim Danom mimoza koji organizira Hrvatska liga protiv raka, Liga protiv raka Zagrebačke županije, Veleučilište Velika Gorica i Gimnazija Velika Gorica. Osim toga, pozvala bih sve koji na bilo koji način mogu pridonijeti obrazovanju mladih da nam se svakako jave – pozvala je Kalambura.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Za kraj godine – daruj krv!

Prvi korak u darivanju krvi je odluka pojedinca da nekome spasi život.

Objavljeno

na

Objavio/la

U tijeku su posljednje akcije dobrovoljnog darivanja krvi u ovoj godini u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. 20. prosinca od 11 do 17:00 sati te 23. prosinca od 12 do 17:50 sati darivanju krvi možete pristupiti u sjedištu Gradskog Društva Crvenog križa Velika Gorica, u Cvjetnom naselju 16. Osim toga akcije u prosincu organizira jaskansko, ivanićgradsko, zaprešićko i dugoselsko Društvo Crvenog križa.

A prvi korak u darivanju krvi je odluka pojedinca da nekome spasi život, podsjeća pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije Ksenija Čuljak.

– Darivatelji svojim primjerom pokazuju i podsjećaju da osnovne ljudske vrijednosti nisu zaboravljene i da žive, bilo da daruju krv jednom ili sto puta u životu, dali su nekome neprocjenjiv dar – mogućnost za život ili ozdravljenje – naglasila je Čuljak.

Napomenimo da prema objavi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu trenutačno nedostaje zaliha krvi B- krvne grupe! Stanje sa zalihama krvi brzo se mijenja, ovisno o situaciji i potražnji bolnica za dozama krvi, što znači da transfuzijski centri koji u ovom trenutku imaju zaliha, u vrlo kratkom roku mogu se naći u situaciji da zalihe krvi dođu do niskih granica.

Foto: FB Crveni križ Velika Gorica

Hrvatski Crveni križ godinama osigurava oko 80 posto iskazane potrebe zdravstva za dozama krvi, i to zahvaljujući darivateljima krvi. Lani je u Republici Hrvatskoj prikupljeno više od 195 tisuća doza, od čega je više od 155 tisuća ili čak 79 posto, prikupljeno na akcijama darivanja krvi koja organiziraju društava Crvenog križa.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast broja prikupljenih doza krvi u odnosu na prethodnu godinu, s povećanjem od 2.883 doza. Također, porastao je i broj darivatelja koji su prvi put darovali krv i to za 10 posto, a taj trend bilježi i Zagrebačka županija.

Naime, planirani broj doza krvi Društava Crvenog križa na području Zagrebačke županije u ovoj godini je 11 tisuća doza, a do kraja rujna prikupljeno ih je preko 9. 500. Posebno veseli podatak da se akcijama darivanja tijekom ove godine priključilo više od 450 novih dobrovoljnih darivatelja.

–Darivatelji krvi svojom humanošću, primjer su zajednici u kojoj žive, čime promiču važnost nesebičnog davanja. Kada uzmemo u obzir da donor krvi u tom trenutku ne zna kome spašava život, pomaže tijekom teških operacija, ili drugih zdravstvenih razloga prima njegovu krv, time je taj čin plemenitiji i veći. Stoga je malo reći – hvala! – poručila je ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta.

Foto: Crveni križ Velika Gorica

Podsjećamo da krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, s tim da muškarci mogu pristupiti darivanju četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca. Zbog toga zdravstvenog pravila muške osobe imaju u pravilu veći broj darivanja tijekom života.

–Prosinac je mjesec darivanja, učinite dobro djelo – darujte krv! Usrećite osobe kojima je krv neophodna i oplemenite sebe darujući najvrijednije što možete – dio sebe – poručuju iz Hrvatskog Crvenog križa.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 444 - 19.12.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.