Povežite se s nama

Moja županija

Uskrsni običaji zagrebačke okolice. Donosimo i nekoliko tradicionalnih recepata…

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije…

Objavljeno

na

Uskrs znači proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, no ujedno i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano vrijeme, možete biti sigurni da će vas dočekati radost i obilje, ali na skroman i autentičan način.

Uz čitav Veliki tjedan vežu se brojni narodni običaji. Na Cvjetnu nedjelju u crkvu nose maslinove grančice. No po selima oko Zagreba nekad su se na posvećivanje nosile grančice drijenka, vrbe ili imele koje bi se potom stavljale na kuću da je štite štite od nevremena. Na Veliki četvrtak počelo bi vazmeno trodnevlje i prestali bi svi radovi u polju. Vjeruje se također da onaj tko na Veliki četvrtak jede svježe povrće i salatu unosi u sebe snagu proljeća. U nekim se krajevima vjerovalo da će se u tom slučaju cijele godine imati dovoljno blagostanja i novca. U mnogim krajevima se na Veliki četvrtak vodi pripisivala čarobna i ljekovita moć. Vjerovalo se da će osoba koja se umije u trenutku kada se zavezuju zvona na Veliki četvrtak biti lijepa te da može otkloniti probleme s kožom.

Iako je cijeli tjedan bio posvećen pripremama za dolazak Uskrsa, vrhunac je bila Velika subota. Domaćice bi tad zgotovile sva prigodna jela, a košarica s hranom nosila se na blagoslov. Navečer su se vjernici okupljali na vazmenom bdjenju, a u nekim mjestima palio se prigodni krijes zvan vuzmica.

Na Uskrs se cijela obitelj okuplja oko stola za svečani ručak. Na trpezi posebno mjesto zauzima uskrsni kruh, često u obliku pletenice s jajima. Uz obaveznu juhu, tu su još šunka, hren, mladi luk i rotkvice, grah salata, kolači kao što su makovnjača, orehnjača ili kuglof. Uskrs je nezamisliv bez pisanica, jaja bojanih na starinski način – ljuskama od luka, ciklom, koprivom i drugim priručnim prirodnim sredstvima. Osim toga, pisanice su se dodatno ukrašavale voskom, tkaninom, perlicama, raznim uzoracima cvijeća ili lišća i sličnim kreativnim tehnikama.

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije.

Foto: TZZŽ

PINCA

Recept za svoju verziju nezaobilaznog slatkog kruha podijelila je vrhunska slastičarka, inače Samoborka, Petra Jelenić.

Sastojci (za dvije pince):

Tijesto:

250 g glatkog brašna tip 550 250 g Manitoba brašna 40 g svježeg kvasca 100 ml mlakog mlijeka 10 g soli 2 jaja 2 žumanjka 75 g šećera 50 g meda 1 mahuna vanilije (srž) fino naribana korica 2 limuna fino naribana korica 1 naranče 1 žlica ružine vodice 1 žlica ruma 50 g maslaca sobne temperature 50 g svinjske masti sobne temperature

Premaz:

1 jaje krupni šećer

Sve namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta. Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom. Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta i staviti ih peći u pećnicu na 160 ˚C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.

ORAHNJAČA/MAKOVNJAČA Tradicionalni desert prisutan u mnogim svečanim prigodama rado je viđen i na uskrsnom stolu.

Sastojci:

Tijesto:

1 kg brašna

40 g kvasca

150 g maslaca

1 jaje

400 ml mlijeka

½korice limuna

1 prstohvat soli

100 g šećera

2 žumanjka za premaz

Nadjev:

60 g suhih grožđica

100 ml ruma

600 g mljevenog maka/oraha

600 ml mlijeka

220 g šećera

Grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer, prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavrije dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak ili orah i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od oko jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovice nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se tijesto još jednom digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 175 °C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.

ŠUNKA U KRUHU

Kuhana šunka, kraljica uskrsnog doručka, neodoljiva je umotana u mirisni domaći kruh.

Sastojci:

oko 1,5 kg kuhane šunke

750 g brašna za dizana tijesta

sol

200 ml mlijeka

1 žlica šećera

1 svježi kvasac

50 ml otopljenog maslaca

Kuhanu šunku ohladite, ocijedite i dobro osušite. Pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini. Kvasac rastopite u mlakom mlijeku sa šećerom. Ulijte tu smjesu u brašno, pokrijte i ostavite kratko da kvasac naraste, a zatim ulijte i rastopljeni maslac te malo po malo mlaku vode, oko 250 ml. Umijesite rukama tijesto. Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči pa ga premijesite. Zatim tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika dovoljno velikog da u njega umotate šunku. Stavite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Ako treba, spojeve malo navlažite vodom. Ostavite još pola sata da tijesto opet naraste. Zagrijte pećnicu na 220 °C, zajedno s posudom u kojoj ćete peći kruh. Stavite štrucu u posudu pa poklopite i pecite 40-50 minuta. Izvadite štrucu, premažite je kistom namočenim u vodu, pa bez poklopca pecite još 15-20 minuta na 200 °C, po potrebi premazujući vodom. Nakon što je izvadite iz pećnice, šunku u kruhu ostavite da se ohladi.

DOMAĆI UMAK OD HRENA

Uskrsnoj šunki najbolja je pratnja umak od hrena – priprema je jednostavna, pa umjesto kupovnog radije poslužite domaću verziju. Sve što vam treba od sastojaka je jedan korijen svježeg hrena, kiselo vrhnje, sol i papar te malo jabučnog octa ili limunovog soka.

Hren ogulite i naribajte na na sitno. Pomiješajte ga s oko 100-200 ml masnijeg kiselog vrhnja, ovisno o željenoj gustoći i ljutini. Dodajte sol, papar i žličicu do dvije octa ili limuna. Promiješajte, dobro ohladite i poslužite uz šunku i ostale uskrsne delicije.

Moja županija

Zagrebačka županija ulaže više od 2 milijuna eura u sport – evo tko se može prijaviti

Zajednica športskih udruga i saveza raspisala je poziv za prijavu sportskih programa za iduću godinu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pixabay.com

Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije objavila je Javni poziv za podnošenje prijava programa u sportu za 2026. godinu. Za te namjene u proračunu je predviđeno 2.035.695 eura, a prijave se zaprimaju do 5. prosinca 2025. godine.

Sredstva će biti usmjerena na različite segmente sportskog života u županiji, od organizacije međunarodnih i tradicionalnih sportskih priredbi, preko školovanja stručnih kadrova i potpore perspektivnim sportašima, do sufinanciranja natjecanja i treninga županijskih sportskih saveza.

Dio iznosa bit će namijenjen i za redovno funkcioniranje županijskog sportskog sustava.

Pravo prijave imaju pravne osobe sa sjedištem ili prebivalištem na području Zagrebačke županije koje su članice Zajednice športskih udruga i saveza te koje, sukladno Zakonu o sportu, mogu obavljati djelatnost sporta.

Sve detalje možete pronaći na službenoj web stranici.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

“..on ga bu krstil, ja ga bum pil! Evo gdje su fešte za Martinje u Zagrebačkoj županiji

Običaj koji stoljećima povezuje ljude, danas je proslava zajedništva, druženja i zahvalnosti za bogatstvo koje nam naša zemlja daruje.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija od 7. do 15. studenoga obilježava Martinje – tradicionalnu svetkovinu svetog Martina iz Toursa kada se odvijaju obredi krštenja mošta u mlado vino.   

Kako je naša županija izuzetno bogata vinska regija, s dugogodišnjom tradicijom vinogradarstva, ne čudi ni bogat program manifestacija u sedam gradova i mnoštvo općina našega kraja jer je obilježavanje Martinja ukorijenjeno u kulturnu baštinu kontinentalne Hrvatske. 

Tradicionalno krštenje mošta, folklor, koncerti i gastronomska ponuda okupit će lokalnu i širu zajednicu u proslavi jednog od najljepših običaja kontinentalne Hrvatske koji stoljećima obilježava kraj vinogradarske sezone. 

Foto: TZ Sveti Ivan Zelina

Martinje, koje se tradicionalno slavi 11. studenoga, označava simbolično pretvaranje mošta u mlado vino kroz svečanu ceremoniju krštenja, dok u narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i završetak rada u vinogradima, vrijeme kada se slavi trud vinogradara i zahvalnost za plodove rada.  

Ovaj prekrasan običaj koji stoljećima povezuje ljude, danas je proslava zajedništva, druženja i zahvalnosti za bogatstvo koje nam naša zemlja daruje. Pozivamo sve da dožive autentično Martinje uz tradicionalnu glazbu, izvorne okuse i posebnu atmosferu, jer ova slavlja su ujedno naš doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine koju s ponosom prenosimo mlađim generacijama – poručuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, a ujedno poziva i na odgovorno uživanje u vinskoj kapljici tijekom programa manifestacija. 

Dugo selo krsti mošt uz Grašu i Psihiće ali i folkloraše 

Ovogodišnji program Martinja u Dugom Selu uklopio se u trodnevnu proslavu Dana Grada u Sportskoj dvorani. U petak, 7. 11. Dolazi Petar Grašo, u subotu, 8. 11. Psihomodo pop, a u nedjelju, 9. 11. KUD Preporod svim posjetiteljima priprema godišnji koncert uz tradicionalno krštenje mošta – ove godine uz čak 15-ak vinskih biskupa!
Svi se koncerti održavaju u Gradskoj sportskoj dvorani. Ulaz je slobodan, a u nedjelju slijedi zdravica mladim vinom i martinjskim zalogajima. 

Krštenje mošta u Velikoj Gorici na “Petku na Gorice” 

Velikoj Gorici martinjski običaji bit će predstavljeni na manifestaciji Petek na Gorice 7. studenoga od 10 sati u Parku Plemenite općine turopoljske.  

Uz bogatu ponudu lokalnih izlagača, posjetitelje očekuje i prikaz krštenja mošta uz pomoć Udruge vinogradara i vinara „Grozd“ i to uz 10-ak meštara martinjskog ceremonijala zagrebačkog vinodekanata. Bit će to jedinstvena prilika doživljaja pravog duha Martinjau centru grada. Osim toga, pripremaju se i edukativni sadržaji za mlade, kao i brojni okusi i mirisi koji prizivaju toplinu kraja jeseni i ljepotu zajedničkog stola. 

Okolica Svete Nedelje njeguje narodne običaje 

07. studenoga u 19 sati svetonedeljski kraj donosi dvije proslave Martinja. U Društvenom domu Bestovje prikaz narodnih običaja organizira Zavičajno društvo Zagorec a proslavu u Društvenom domu Rakitje priređuje KUD Z. L. Pikić.  

Zelina, s tradicijom vinskih izložbi starom gotovo stoljeće i pol, ima biškupa, domaće kobase i –Fine dečke 

Sveti Ivan Zelina poziva na Martinje na placu 8. studenoga od 11 sati na Trgu Ante Starčevića kada započinje mnogima najljepši dio godine. Martinje dođe kao svojevrsni uvod u božićno vrijeme: mirisi vina i hrane, dobra glazba i zagrijavanje za dan sv. Martina. Uz dobru glazbu, tu je tradicionalno krštenje mošta uz preštimanog i veleučenog martinjskog biškupa te zelinske vinare i Udrugu vinara i vinogradara “Brina” koja kuha kobasice i toči mlado zelinsko vino. Što se glazbe tiče, očekuje vas tamburaški bend “Fini dečki”. 

“Samborci piju vino z lonci” – Udruga Brenta zove u svoj “hram vina” 

Samobor Martinje slavi 11. studenoga proslavom u prostoru udruge Brenta na adresi Ferde Livadića 9, u organizaciji Zagrebačke županije, TZ Samobor i Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge, a čeka vas običaj krštenje mošta uz biskupa i tradicionalna zabava. 

Jaska – kraljica vina, dovodi Petra Grašu! 

Program Martinja zaključuje Jastrebarsko 15. studenoga u 17 sati na Strossmayerovom trgu. Kao i svake godine, Martinje će obilježiti tradicionalni obred krštenja mošta, nastup tamburaškog sastava Primus, te bogata ponuda domaćih vina i delicija. Posjetitelji će moći uživati u ugodnoj martinjskoj atmosferi i druženju uz naše cijenjene vinare: Josipa Brajea, Željka Gregorića, Kuriju Budinščaka, Ivana Pavlečića, Krešimira Režeka i Marka Sirovicu. U petak, 14. studenog, s početkom u 20 sati, održat će se koncert Petra Graše.

Tijekom oba dana posjetiteljima će biti dostupni kesteni i food truck sa tradicionalnim jesenskim delicijima, koji će dodatno upotpuniti blagdanski ugođaj. U sklopu obilježavanja Dana Grada, u petak, 14. studenog, s početkom u 20 sati, održat će se koncert Petra Graše.
 

[Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva sve posjetitelje na odgovorno uživanje u programu te umjerenost prilikom konzumacije alkoholnih pića.]

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

Bruno je prikovan za invalidska kolica – svakih 6 mjeseci mora na liječenje u Bankok, a školski kolege organiziraju humanitarku

Cijena jednog odlaska zajedno s terapijom, smještajem i putnim troškovima iznosi između 45.000 i 50.000 eura…

Objavljeno

na

Mladi Samoborac Bruno Babić sa svojih 18 godina ostao je prikovan za invalidska kolica, nakon što je skokom u more zadobio prijelom vratnih kralježaka C4 i C5 te teško oštetio leđnu moždinu.

Nakon 2 godine borbe, pronašao je nadu u Bangkoku i tamo započeo svoje liječenje koje mu daje stvarne rezultate. No, mora se vraćati svakih pola godine. Cijena jednog odlaska zajedno s terapijom matičnim stanicama, smještajem i putnim troškovima iznosi između 45.000 i 50.000 eura.

Kako su troškovi enormni, mladi glazbenik Luka Korpar i Udruga ‘Prijatelji glazbe’ pokrenuli su organizaciju humanitarnog koncerta kojim žele prikupiti novac za Brunu.

-Mislim da je ovo odličan razlog da dođete na izlet do Samobora, dobro se zabavite a i što je najvažnije od svega, svakom prodanom ulaznicom od 7 i pol eura, Bruno je korak bliže do cilja. Podržimo naše mlade ljude koji su velikog srca odlučili pomoći svom školskom kolegi. Ako i niste u mogućnosti doći na koncert već i kupnjom karte ste napravili puuuuno – poručuje Luka.

Humanitarni koncert „Korak Bliže Cilju“ održat će se u subotu, 8. studenog u Centru za mlade Bunker u Samoboru s početkom u 20 sati, a gosti koncerta su popularni: Zsa Zsa i Roko Vušković.

Ulaznice je moguće kupiti preko sustava Entrio ili na Entrio prodajnim mjestima.

Nastavite čitati

Moja županija

Samoborski Dom zdravlja u zamahu obnove – obavljeno više od polovice poslova

Zagrebačka županija iz vlastitog proračuna osigurala 3,65 milijuna.

Objavljeno

na

Energetska obnova kompleksa ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru vrijedna 5,3 milijuna eura napreduje planiranom dinamikom, a obnavljaju se četiri pripadajuća objekta.

Stupanj izvedenosti radova kreće se od 60% na ‘glavnoj’ zgradi, do 95% na zgradi ravnateljstva Doma zdravlja a radovi obuhvaćaju izvedbu toplinske fasade, toplinsku izolaciju ravnih krovova, zamjenu postojeće vanjske stolarije novom, aluminijskom te izvedbu nove, energetski učinkovitije rasvjete.

Na krovove zgrada postavljaju se fotonaponski paneli buduće solarne elektrane snage 251 kW. U tijeku je i obnova kotlovnice, u kojoj će se postojeća strojarska oprema zamijeniti energetski učinkovitijom.

Dodatni radovi uključuju održavanje dotrajalih dijelova građevine, a kojima će se povećati i potresna otpornost zgrada, zatim postavljanje ‘gusjeničara’ za savladavanje arhitektonskih barijera, te krajobrazno uređenje okoliša zgrada.

Ovaj projekt sufinancira se sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iz kojega je bespovratno dobiveno 1,69 milijuna eura, dok je preostali iznos od 3,65 milijuna osigurala Zagrebačka županija iz vlastitog proračuna.

Uz korištenje obnovljivih izvora energije, energetska obnova doprinijet će osjetnoj uštedi energenata. Projektirana godišnja ušteda energije za grijanje iznosi nešto više od 58%, a primarne energije čak 98%. Prema specifičnoj potrebnoj energiji za grijanje kompleks zgrada će iz energetskog razreda “F” prijeći u energetski razred “C”.

 (Foto: Dražen Kopač)

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO ŠK Polet – Juniori se plasirali u 1. Hrvatsku šahovsku ligu

Objavljeno

na

Objavio/la

Zadnja dva kola II. Hrvatske šahovske lige za juniore odigrana su u Velikoj Gorici, u Hotelu Phoenix, 25. listopada 2025. godine. Ove godine na ovom natjecanju nastupilo je čak 20 ekipa iz Regije Centar. Pet vodećih ekipa natjecale su se u dva zadnja kola za prvo mjesto koje je značilo plasman u Prvu juniorsku ligu.

Velika Gorica, listopad 2025. 2.Hrvatska šahovska liga- završnica. Foto: ŠK Polet

Pred odlučujuće mečeve na prvoj poziciji nalazili su se juniori Poleta, koji su u prethodna dva kola nastupili u najjačem sastavu  i pobijedili juniore Koprivnice i Varaždina. Prije toga u prvom dijelu natjecanja juniori Poleta igrali su oslabljeni i ostvarili su tri minimalne pobjede i jedan poraz. Zbog toga su imali loš prvi dodatni kriterij pa je za plasman u I. Hrvatsku šahovsku ligu-Juniori bilo nužno izboriti pobjede u posljednja dva kola.

Velika Gorica, listopad 2025. 2.Hrvatska šahovska liga- završnica. Foto: ŠK Polet

U odlučujuća zadnja dva kola za ekipu Poleta nije mogao nastupiti najbolji junior po rejtingu Dominik Delibašić. To ipak nije bio veliki hendikep za ekipu Poleta, jer je kao četvrti igrač nastupio iskusni junior Nikola Kos. U 7. kolu protivnik je bila ekipa ŠK Sesvete-Agroproteinka koju je Polet pobijedio s 3:1 te je Poletu u posljednjem kolu bio dovoljan neriješen rezultat za prvo mjesto.

Velika Gorica, listopad 2025. 2.Hrvatska šahovska liga- završnica. Foto: ŠK Polet

Protivnik u posljednjem kolu bila je ekipa iz Križevaca. U vrlo neizvjesnom meču Polet je pobijedio minimalnim rezultatom 2,5:1,5. Kod rezultata 1,5:1,5 odlučujuću partiju igrala je Marta Trgovac, juniorska prvakinja Hrvatske do 19 godina. Marta se u središnjici partije našla u jako pasivnoj poziciji, ali je žrtvovanjem pješaka otvorila put za napad na protivničkog kralja i ostvarila vrijednu pobjedu.

Konačni poredak: 1. ŠK Polet (8 7 0 1 14 21.5), 2. ŠŠK Koprivnica (8 6 0 2 12 24.5), 3. ŠK Ivanec (8 5 1 2 11 18.5), 4. ŠK Končar Zagreb (8 5 0 3 10 19.0), 5. ŠK Stridon II Štrigova (8 4 2 2 10 17.5).

Velika Gorica, listopad 2025. 2.Hrvatska šahovska liga- završnica. Foto: ŠK Polet

Za Polet su nastupili: Fran Rautner (5 bodova iz 6 partija), Nikola Kos (4,5/5), Marta Trgovac (3,5/4), Dominik Delibašić (3/4), Viktor Lukšić (3/4), Roko Gašparović (1,5/6), Rafaella Nevistić (1/1) i Elizabeta Ćiško Čulina (0/1).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno