Povežite se s nama

Moja županija

Uskrsni običaji zagrebačke okolice. Donosimo i nekoliko tradicionalnih recepata…

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije…

Objavljeno

na

Uskrs znači proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, no ujedno i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano vrijeme, možete biti sigurni da će vas dočekati radost i obilje, ali na skroman i autentičan način.

Uz čitav Veliki tjedan vežu se brojni narodni običaji. Na Cvjetnu nedjelju u crkvu nose maslinove grančice. No po selima oko Zagreba nekad su se na posvećivanje nosile grančice drijenka, vrbe ili imele koje bi se potom stavljale na kuću da je štite štite od nevremena. Na Veliki četvrtak počelo bi vazmeno trodnevlje i prestali bi svi radovi u polju. Vjeruje se također da onaj tko na Veliki četvrtak jede svježe povrće i salatu unosi u sebe snagu proljeća. U nekim se krajevima vjerovalo da će se u tom slučaju cijele godine imati dovoljno blagostanja i novca. U mnogim krajevima se na Veliki četvrtak vodi pripisivala čarobna i ljekovita moć. Vjerovalo se da će osoba koja se umije u trenutku kada se zavezuju zvona na Veliki četvrtak biti lijepa te da može otkloniti probleme s kožom.

Iako je cijeli tjedan bio posvećen pripremama za dolazak Uskrsa, vrhunac je bila Velika subota. Domaćice bi tad zgotovile sva prigodna jela, a košarica s hranom nosila se na blagoslov. Navečer su se vjernici okupljali na vazmenom bdjenju, a u nekim mjestima palio se prigodni krijes zvan vuzmica.

Na Uskrs se cijela obitelj okuplja oko stola za svečani ručak. Na trpezi posebno mjesto zauzima uskrsni kruh, često u obliku pletenice s jajima. Uz obaveznu juhu, tu su još šunka, hren, mladi luk i rotkvice, grah salata, kolači kao što su makovnjača, orehnjača ili kuglof. Uskrs je nezamisliv bez pisanica, jaja bojanih na starinski način – ljuskama od luka, ciklom, koprivom i drugim priručnim prirodnim sredstvima. Osim toga, pisanice su se dodatno ukrašavale voskom, tkaninom, perlicama, raznim uzoracima cvijeća ili lišća i sličnim kreativnim tehnikama.

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije.

Foto: TZZŽ

PINCA

Recept za svoju verziju nezaobilaznog slatkog kruha podijelila je vrhunska slastičarka, inače Samoborka, Petra Jelenić.

Sastojci (za dvije pince):

Tijesto:

250 g glatkog brašna tip 550 250 g Manitoba brašna 40 g svježeg kvasca 100 ml mlakog mlijeka 10 g soli 2 jaja 2 žumanjka 75 g šećera 50 g meda 1 mahuna vanilije (srž) fino naribana korica 2 limuna fino naribana korica 1 naranče 1 žlica ružine vodice 1 žlica ruma 50 g maslaca sobne temperature 50 g svinjske masti sobne temperature

Premaz:

1 jaje krupni šećer

Sve namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta. Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom. Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta i staviti ih peći u pećnicu na 160 ˚C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.

ORAHNJAČA/MAKOVNJAČA Tradicionalni desert prisutan u mnogim svečanim prigodama rado je viđen i na uskrsnom stolu.

Sastojci:

Tijesto:

1 kg brašna

40 g kvasca

150 g maslaca

1 jaje

400 ml mlijeka

½korice limuna

1 prstohvat soli

100 g šećera

2 žumanjka za premaz

Nadjev:

60 g suhih grožđica

100 ml ruma

600 g mljevenog maka/oraha

600 ml mlijeka

220 g šećera

Grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer, prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavrije dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak ili orah i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od oko jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovice nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se tijesto još jednom digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 175 °C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.

ŠUNKA U KRUHU

Kuhana šunka, kraljica uskrsnog doručka, neodoljiva je umotana u mirisni domaći kruh.

Sastojci:

oko 1,5 kg kuhane šunke

750 g brašna za dizana tijesta

sol

200 ml mlijeka

1 žlica šećera

1 svježi kvasac

50 ml otopljenog maslaca

Kuhanu šunku ohladite, ocijedite i dobro osušite. Pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini. Kvasac rastopite u mlakom mlijeku sa šećerom. Ulijte tu smjesu u brašno, pokrijte i ostavite kratko da kvasac naraste, a zatim ulijte i rastopljeni maslac te malo po malo mlaku vode, oko 250 ml. Umijesite rukama tijesto. Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči pa ga premijesite. Zatim tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika dovoljno velikog da u njega umotate šunku. Stavite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Ako treba, spojeve malo navlažite vodom. Ostavite još pola sata da tijesto opet naraste. Zagrijte pećnicu na 220 °C, zajedno s posudom u kojoj ćete peći kruh. Stavite štrucu u posudu pa poklopite i pecite 40-50 minuta. Izvadite štrucu, premažite je kistom namočenim u vodu, pa bez poklopca pecite još 15-20 minuta na 200 °C, po potrebi premazujući vodom. Nakon što je izvadite iz pećnice, šunku u kruhu ostavite da se ohladi.

DOMAĆI UMAK OD HRENA

Uskrsnoj šunki najbolja je pratnja umak od hrena – priprema je jednostavna, pa umjesto kupovnog radije poslužite domaću verziju. Sve što vam treba od sastojaka je jedan korijen svježeg hrena, kiselo vrhnje, sol i papar te malo jabučnog octa ili limunovog soka.

Hren ogulite i naribajte na na sitno. Pomiješajte ga s oko 100-200 ml masnijeg kiselog vrhnja, ovisno o željenoj gustoći i ljutini. Dodajte sol, papar i žličicu do dvije octa ili limuna. Promiješajte, dobro ohladite i poslužite uz šunku i ostale uskrsne delicije.

Moja županija

Zagrebačka županija dijeli stipendije – Učenicima više od 1.400 €, studentima 2.800 €

Do 3. studenoga otvorene su prijave za 75 novih stipendija, a dodjeljuju se prema izvrsnosti i socijalnom kriteriju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: pexels.com

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za školsku i akademsku godinu 2025./2026. godine. Prijave su otvorene do 3. studenoga 2025., a pravo na sudjelovanje imaju učenici i studenti s prebivalištem na području županije. Ukupno se traži 75 novih stipendista, 45 učenika i 30 studenata.

Stipendije se isplaćuju tijekom cijele godine. Učenici primaju 120 eura mjesečno, dok studentima pripada 240 eura, što znači da će godišnje iznosi dosegnuti 1.440 eura za učenike i 2.880 eura za studente. Za nove i dosadašnje stipendiste koji nastavljaju školovanje osigurano je gotovo 430 tisuća eura iz proračuna Zagrebačke županije.

Od ukupno 45 stipendija za učenike, 20 će biti dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od čega do tri za učenike glazbenih zanimanja. Preostalih 25 stipendija dodjeljuje se prema socijalnom kriteriju, a među njima je do 10 namijenjeno učenicima deficitarnih zanimanja poput kuhara, vodoinstalatera, elektroinstalatera, medicinskih sestara i tehničara, automehaničara, zlatara, zidara i drugih.

Za studente je predviđeno 30 stipendija, polovica prema izvrsnosti (do tri za glazbena zanimanja), a druga polovica prema socijalnom kriteriju.

Zainteresirani učenici i studenti mogu se prijaviti do 3. studenoga 2025. godine. Prijave se podnose osobno u Pisarnicu Zagrebačke županije ili poštom na adresu – Zagrebačka županija, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, uz obaveznu naznaku “Za natječaj za dodjelu stipendije”.

Tekst natječaja i prijavni obrazac dostupni su ovdje, a dodatne informacije mogu se dobiti putem e-maila: [email protected].

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Od podgutnice do kravate – U Dječjem vrtiću Velika Gorica obilježen Dan modnog dodatka koji je potekao iz Turopolja

Turistička zajednica Zagrebačke županije time je započela novi projekt promocije identiteta „Od srca Turopolja. U rukama koje odgajaju. U srcima koja pamte“

Objavljeno

na

Objavio/la

U Dječjem vrtiću Velika Gorica u Pucekovićevoj ulici jutros je bilo posebno veselo i svečano! Vrtićanci su zajedno s odgojiteljicama obilježili Dan kravate – modnog dodatka koji je potekao iz našeg Turopolja. 

Inicijator je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović koja je donirala instalacije turopoljske podgutnice, povijesne preteče kravate, dječjim vrtićima Velika Gorica, Ciciban, Lojtrica i Žirek, a mališani su dobili i male podgutnice kojima će čuvati turopoljski identitet, umjetničko djelo velikogoričanke Tine Miličević.

Projekt „Od srca Turopolja. U rukama koje odgajaju. U srcima koja pamte“ nastao je u suradnji s Gradom Velikom Goricom u želji da se očuvanje naše baštine, tradicije i identiteta usmjeri na naše najmlađe generacije, koji su zajedno sa svojim odgajateljicama, ambasadori naše bogate povijesne baštine. Oni će znati gdje žive i koji je njihov smjer kada otputuju van grada, znati će reći da je Turopolje važan kraj, poput mnogih drugih na području županije na koje ćemo u budućnosti usmjeriti slične projekte – istaknula je Alilović. 

Podsjetila ja kako na području naše županije ima 309 zaštićenih nematerijalnih kulturnih baština, dok je kravata – elegantan modni dodatak prisutan u cijelome svijetu – potekao upravo iz našega kraja.

Turopolje, središnji dio Zagrebačke županije, smatra se kolijevkom kravate. A na koji točno način, ispričao je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić. 

-Vojnici Turopoljskog banderija odlazili su u rat diljem Europe, a dok su se od njih opraštale njihove djevojke, majke i supruge, oko vrata, ili kako se to nekad u Turopolju zvalo “pod gutom” su im vezale crvenu maramu, u blizini srca, da ne zaborave da ih na povratku čekaju njihovi voljeni. Od tuda i naziv “podgutnica”. Kad ih je vidio kralj Luj, toliko mu se svidjela da je naredio da svi u kraljevstvu moraju nositi crvene marame. Kroz stoljeća se vezanje mijenjalo, mijenjao se dizajn i od podgutnice je nastala današnja kravata – prepričao je Odrčić.

Dječji vrtić Velika Gorica ove godine obilježava veliku obljetnicu, stoga je Dan kravate obilježen upravo s njihovim mališanima. 

-Ponosna sam na svoje odgojitelje i svoj stručni tim koji radi izvanredan posao. To je skup predivnih ljudi. Kroz naš dugogodišnji rad dug 65. godina, promičemo kulturu i povijest ne samo Turopolja nego cijele Lijepe naše. Naša djeca su ta koja će to danas-sutra prenijeti cijelome svijetu, čime naš identitet živi i dalje – poručila je ravnateljica Irena Kozmić. 

Podsjećamo, Sabor Republike Hrvatske je 18. listopada proglasio Dan kravate kako bi odao počast ovom elegantnom modnom dodatku, koji je postao prepoznatljiv simbol Hrvatske diljem svijeta. 

FOTO: Marija Vrbanus, Cityportal

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

FOTO galerija:

Nastavite čitati

Moja županija

Poznata nizozemska novinarka piše o održivom turizmu u Zagrebačkoj županiji

Stručnjakinja za slow travel Nynke Hoogma u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom obilazi destinacije koje promiču autentičnost i održivost.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Zagrebačka županija ovih je dana domaćin nizozemskoj novinarki Nynke Hoogma, specijaliziranoj za teme održivog turizma i sporog putovanja. U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i uz podršku Nele Pitko, Hoogma istražuje primjere destinacija koje nastoje povezati turizam, lokalnu zajednicu i prirodu.

Tijekom posjeta obići će lokacije koje čine prepoznatljiv identitet županije. To su rudnik svete Barbare, Pekarnicu Nikl s tradicionalnom Rudarskom greblicom, Samobor s obiteljskim podrumom Filipec poznatim po Bermetu i Muštardi, te područje Žumberka. Kroz obilazak ju vodi turistička vodičkinja Janja Dimnjaković.

“Dolazak novinarke poput Nynke Hoogma potvrđuje da je Zagrebačka županija prepoznata i izvan Hrvatske kao primjer autentične i održive destinacije. Ovdje održivost nije samo koncept, već način života – spoj gospodarstva, zajednice i prirode”, izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

Nastavite čitati

Moja županija

Deset godina nakon prve medalje, Velimir opet na prijemu u Županiji – “To je znak da ono što radimo ima smisla…”

Šandoru je uručena prigodna nagrada Županije u povodu osvajanja brončane medalje u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u paraatletici u New Delhiju.

Objavljeno

na

U povodu osvajanja brončane medalje u bacanju diska u kategoriji F52 na Svjetskom prvenstvu u paraatletici koje se održalo u glavnom gradu Indije New Delhiju, hrvatski parasportaš Velimir Šandor pozvan je u Zagrebačku županiju na prijem, gdje ga je s prigodnom nagradom dočekao zamjenik župana Ervin Kolarec. 

-Izuzetno mi je drago da danas opet možemo u Zagrebačkoj županiji ugostiti sjajnog čovjeka i vrhunskog sportaša. Osvajanjem ove brončane medalje na Svjetskom prvenstvu ponovno ti se otvara put prema Paraolimpijskim igrama i to onima u Los Angelesu 2028. godine i na to smo iskreno ponosni – poručio je  Kolarec i dodao kako je Zagrebačka županija rebalansom Proračuna povećala izdavanja za javne potrebe u sportu za 220 tisuća eura. 

Inače, sredstva su rebalansom Proračuna povećana i Parasportskom savezu Zagrebačke županije, a u planu je i povećanje u idućoj godini. Velimir je član Paraatletskog kluba „Uspon“ iz Velike Gorice i najbolji parasportaš naše županije.

-Kad dođem na prijem, to znači da smo sve odradili dobro i da sve uloženo ima smisla. Deset godina nakon moje prve medalje i mog prvog prijema u Zagrebačkoj županiji ponovno smo tu. Početkom godine nisam se ni nadao ovoj medalji, s obzirom na ozljedu ramena koju vučem još od 2022. godine. Međutim, pokazalo se da s novim konceptom treninga, fizioterapijom i sa godinama iskustva možemo i dalje daleko bacati disk – rekao je Šandor i zahvalio Županiji na pomoći parasportašima. 

Šandora je u Indiju pratio trener Ivan Čengić koji s njim trenira već dugi niz godina. 

Darko Matić, predsjednik Parasportskog saveza Zagrebačke županije, istaknuo je kako je ovo osma Šandorova medalja među koje se ubraja i ona brončana paraolimpijska. 

-Naš Savez u ovom trenutku okuplja 12 članica, osnovan je 2008. godine, a prijelomna godina u našem radu bila je 2014. godina kad nas je Županija prepoznala kao odgovornu organizaciju i od tada nas izdvojeno financira – podsjetio je Matić. 

Foto: Zagrebačka županija

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vatrogaskinje DVD Ribnica su državne prvakinje!

Na državnom natjecanju u Novalji ženska A ekipa osvojila je prvo, a ženska B ekipa drugo mjesto.

Objavljeno

na

Na 9. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske održanom u subotu u Novalji DVD Ribnica potvrdio je svoju dugogodišnju kvalitetu i superiornost na nacionalnom nivou.

Pod zapovjedništvom Marija Stipetića vatrogaskinje su opet na državnom vrhu!

FOTO: DVD Ribnica

Natjecateljice A ekipe osvojile su prvo mjesto i naslov prvakinja, dok je ženska B ekipa osvojila drugo mjesto. Da je Zagrebačka županija vatrogasna sila potvrdio je i rezultat muškog A tima DVD-a Razljev iz Općine Križ koji je osvojio prvo mjesto.

FOTO: DVD Ribnica

Natjecanje je uključivalo discipline vježbi s preprekama i štafetom a na temelju postignutih rezultata Ribničanke idu na međunarodno natjecanje vatrogasaca koje će se održati sljedeće godine u austrijskom Eisenstadtu.

-Srce kuca snažnije, oči blistaju od ponosa, a riječi teško pronalaze put do papira kada pokušavamo opisati ono što se dogodilo u našoj maloj, ali velikoj Ribnici. DVD Ribnica, najtrofejnije vatrogasno društvo u zajednici i jedno od najtrofejnijih društava u Republici Hrvatskoj, doživljava trenutke koji će se zauvijek urezati u povijest – ne samo našeg društva, već cijele zajednice. Naše žene A, prave ratnice vatrogasnog sporta, treći put uzastopno kao državne prvakinje kreću na vatrogasnu olimpijadu. Bravo cure moje, ponosna sam na sve vas i izuzetno mi je drago što mogu biti vaša predsjednica. Mladež muška, također naš ponos i budućnost, već dva puta su bili državni prvaci, pa tako su i dva puta nastupili na olimpijadi, a njihov put tek počinje. Naši Muški B, koji redaju također odlične rezultate te su tako potvrdili svoje mjesto na ovogodišnjem državnom natjecanju u zlatnih deset na 8. mjestu. Ali ova godina donosi nešto posebno, nešto što diže Ribnicu u more ponosa – naše žene B po prvi put u povijesti našeg društva nastupaju na vatrogasnoj olimpijadi u Austriji sljedeće godine, kao državne vice-prvakinje – naglasila je predsjednica Društva, Anita Rajković Mravec.

FOTO: DVD Ribnica

Inače, državno vatrogasno natjecanje organizirala je Hrvatska vatrogasna zajednica, uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novalja. Okupilo je 212 natjecateljskih odjeljenja, od čega 109 iz Hrvatske te 7 iz Slovenije i Italije.

Zagrebačka županija bila je predstavljena sa najviše odjeljenja, njih čak 17 u različitim kategorijama.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 453 - 22.09.2025.

Facebook

Izdvojeno