Povežite se s nama

Moja županija

Uskrsni običaji zagrebačke okolice. Donosimo i nekoliko tradicionalnih recepata…

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije…

Objavljeno

na

Uskrs znači proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, no ujedno i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano vrijeme, možete biti sigurni da će vas dočekati radost i obilje, ali na skroman i autentičan način.

Uz čitav Veliki tjedan vežu se brojni narodni običaji. Na Cvjetnu nedjelju u crkvu nose maslinove grančice. No po selima oko Zagreba nekad su se na posvećivanje nosile grančice drijenka, vrbe ili imele koje bi se potom stavljale na kuću da je štite štite od nevremena. Na Veliki četvrtak počelo bi vazmeno trodnevlje i prestali bi svi radovi u polju. Vjeruje se također da onaj tko na Veliki četvrtak jede svježe povrće i salatu unosi u sebe snagu proljeća. U nekim se krajevima vjerovalo da će se u tom slučaju cijele godine imati dovoljno blagostanja i novca. U mnogim krajevima se na Veliki četvrtak vodi pripisivala čarobna i ljekovita moć. Vjerovalo se da će osoba koja se umije u trenutku kada se zavezuju zvona na Veliki četvrtak biti lijepa te da može otkloniti probleme s kožom.

Iako je cijeli tjedan bio posvećen pripremama za dolazak Uskrsa, vrhunac je bila Velika subota. Domaćice bi tad zgotovile sva prigodna jela, a košarica s hranom nosila se na blagoslov. Navečer su se vjernici okupljali na vazmenom bdjenju, a u nekim mjestima palio se prigodni krijes zvan vuzmica.

Na Uskrs se cijela obitelj okuplja oko stola za svečani ručak. Na trpezi posebno mjesto zauzima uskrsni kruh, često u obliku pletenice s jajima. Uz obaveznu juhu, tu su još šunka, hren, mladi luk i rotkvice, grah salata, kolači kao što su makovnjača, orehnjača ili kuglof. Uskrs je nezamisliv bez pisanica, jaja bojanih na starinski način – ljuskama od luka, ciklom, koprivom i drugim priručnim prirodnim sredstvima. Osim toga, pisanice su se dodatno ukrašavale voskom, tkaninom, perlicama, raznim uzoracima cvijeća ili lišća i sličnim kreativnim tehnikama.

Uz malo dobre volje i kvalitetnih domaćih namirnica, i vi možete pripremiti neko od tipičnih uskrsnih jela iz Zagrebačke županije.

Foto: TZZŽ

PINCA

Recept za svoju verziju nezaobilaznog slatkog kruha podijelila je vrhunska slastičarka, inače Samoborka, Petra Jelenić.

Sastojci (za dvije pince):

Tijesto:

250 g glatkog brašna tip 550 250 g Manitoba brašna 40 g svježeg kvasca 100 ml mlakog mlijeka 10 g soli 2 jaja 2 žumanjka 75 g šećera 50 g meda 1 mahuna vanilije (srž) fino naribana korica 2 limuna fino naribana korica 1 naranče 1 žlica ružine vodice 1 žlica ruma 50 g maslaca sobne temperature 50 g svinjske masti sobne temperature

Premaz:

1 jaje krupni šećer

Sve namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta. Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom. Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta i staviti ih peći u pećnicu na 160 ˚C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.

ORAHNJAČA/MAKOVNJAČA Tradicionalni desert prisutan u mnogim svečanim prigodama rado je viđen i na uskrsnom stolu.

Sastojci:

Tijesto:

1 kg brašna

40 g kvasca

150 g maslaca

1 jaje

400 ml mlijeka

½korice limuna

1 prstohvat soli

100 g šećera

2 žumanjka za premaz

Nadjev:

60 g suhih grožđica

100 ml ruma

600 g mljevenog maka/oraha

600 ml mlijeka

220 g šećera

Grožđice prelijemo rumom i ostavimo da se namaču, a u posudu stavimo šećer, dodamo suhi kvasac, ulijemo mlijeko, promiješamo i stavimo na stranu, 20 minuta, da se napravi pjenica. U posudu miksera za tijesto stavimo brašno, ulijemo pjenicu, naribamo polovicu limunove kore, dodamo dva žumanjka, šećer, prstohvat soli, rastopljeni maslac, ulijemo mlijeko i izradimo jednolično tijesto. U uljem premazanu zdjelu premjestimo dobiveno tijesto, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom, jedan sat, da se tijesto digne. Za to vrijeme u lonac iznad vatre ulijemo mlijeko, dodamo šećer, a kad zavrije dodamo natopljene grožđice, mljeveni mak ili orah i miješajući kuhamo 1-2 minute na laganoj vatri da se sastojci prožmu. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, još ga malo pobrašnimo i izvaljamo u izduženi četvrtast oblik, na debljinu od oko jedan i pol centimetar. Zatim tijesto prerežemo po širini, obje polovice nadjenemo mješavinom od maka, strane tijesta prema kojima ćemo tijesto savijati premažemo umućenim jajetom, i tijesto savijemo. Dobivene savijače premjestimo u posudu za pečenje, prekrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom 20-ak minuta, da se tijesto još jednom digne. Potom savijače premažemo umućenim žumanjkom i stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 175 °C, 50-ak minuta. Gotovu makovnjaču izvadimo iz kalupa i stavimo je na rešetku da se ohladi prije rezanja.

ŠUNKA U KRUHU

Kuhana šunka, kraljica uskrsnog doručka, neodoljiva je umotana u mirisni domaći kruh.

Sastojci:

oko 1,5 kg kuhane šunke

750 g brašna za dizana tijesta

sol

200 ml mlijeka

1 žlica šećera

1 svježi kvasac

50 ml otopljenog maslaca

Kuhanu šunku ohladite, ocijedite i dobro osušite. Pomiješajte brašno i sol te napravite udubinu u sredini. Kvasac rastopite u mlakom mlijeku sa šećerom. Ulijte tu smjesu u brašno, pokrijte i ostavite kratko da kvasac naraste, a zatim ulijte i rastopljeni maslac te malo po malo mlaku vode, oko 250 ml. Umijesite rukama tijesto. Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči pa ga premijesite. Zatim tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika dovoljno velikog da u njega umotate šunku. Stavite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Ako treba, spojeve malo navlažite vodom. Ostavite još pola sata da tijesto opet naraste. Zagrijte pećnicu na 220 °C, zajedno s posudom u kojoj ćete peći kruh. Stavite štrucu u posudu pa poklopite i pecite 40-50 minuta. Izvadite štrucu, premažite je kistom namočenim u vodu, pa bez poklopca pecite još 15-20 minuta na 200 °C, po potrebi premazujući vodom. Nakon što je izvadite iz pećnice, šunku u kruhu ostavite da se ohladi.

DOMAĆI UMAK OD HRENA

Uskrsnoj šunki najbolja je pratnja umak od hrena – priprema je jednostavna, pa umjesto kupovnog radije poslužite domaću verziju. Sve što vam treba od sastojaka je jedan korijen svježeg hrena, kiselo vrhnje, sol i papar te malo jabučnog octa ili limunovog soka.

Hren ogulite i naribajte na na sitno. Pomiješajte ga s oko 100-200 ml masnijeg kiselog vrhnja, ovisno o željenoj gustoći i ljutini. Dodajte sol, papar i žličicu do dvije octa ili limuna. Promiješajte, dobro ohladite i poslužite uz šunku i ostale uskrsne delicije.

Moja županija

FOTO Učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica pobjednici Međužupanijskog natjecanja u disciplini ”Kućne instalacije”

Objavljeno

na

Objavio/la

Međužupanijsko natjecanje učenika u disciplini ”Kućne instalacije” u organizaciji Srednje strukovne škole Velika Gorica (SSŠVG) održano je danas (petak, 21.02.2025.) u holu Srednjih škola u Velikoj Gorici. Ravnatelj škole domaćina natjecanja Miroslav Antolčić u kratkom govoru pozdravio je natjecatelje i mentore, članove Prosudbenog povjerenstva i predstavnike sponzora natjecanja te otvorio natjecanje.

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sve ih je u kraćem obraćanju pozdravio i Damir Zvonar, viši stručni savjetnik za strojarstvo, brodogradnju i metalurgiju te natjecateljima poželio uspješno rješenje zadanog praktičnog zadatka.

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudjelovalo je 11 ekipa (po 2 člana) iz 11 srednjih strukovnih škola iz 6 županija i Grada Zagreba. Izrada praktičnog zadatka (specifikacija i praktični dio) trajala je od 09:30 do 14:30 sati. Devet ekipa uspjele su u tom vremenu kompletno uraditi praktični zadatak.

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema ocjenama Prosudbenog povjerenstva prva tri mjesta su osvojili: 1. mjesto – Antonio Lozić i Petar Burazor, 67 bodova (Srednja strukovna škola Velika Gorica), mentor Tomislav Cerovski; 2. mjesto – Marko Uroić i Kruno Hruškar, 59 bodova (Srednja škola Bedekovčina),  mentor Nenad Pavetić; 3. mjesto – Luka Oršuš i Borna Sakač, 51 bod (Graditeljska škola Čakovec), mentor Josip Horvat. Dvije prvoplasirane ekipe plasirale su se na Državno natjecanje.

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Članovi Prosudbenog povjerenstva bili su: Ivan Barać, dipl.ing. strojarstva, nastavnik SSŠVG-a, predsjednik, Željko Šimunek, dipl.ing. strojarstva, nastavnik predstavnik partnerske škole Vrbovec i Davor Družijanić, predstavnik obrtnika Zagrebačke županije.

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagrade za tri prvoplasirane ekipe dodjeljivali su predstavnici sponzora, kao i prigodne darove za sve ekipe. Tvrtke pokrovitelji natjecanja: ENISON, TE-CE i DAIKIN.

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 21.02.2025. Meðužžupanijsko natjecanje Srednjih strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica natjecanja bila je Ivana Opetuk. Za sve sudionike natjecanja organiziran je zajednički ručak u maloj sportskoj dvorani SSŠVG-a.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

S gotovo 290 tisuća eura Županija sufinancira boravak djece u vrtićima

Maksimalan iznos potpore po djetetu je do 1.000 eura.

Objavljeno

na

Kako bi omogućila bolju kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja na ruralnom području Zagrebačka županija iz godine u godinu pomaže svojim općinama u financiranju boravka djece u predškolskim ustanovama.

Za tu je namjenu ove godine osigurala iznos od 283.800 eura.

Pravo prijave na županijski natječaj imaju jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije svrstane od I. do IV. skupine razvijenosti.

  • Intenzitet potpore:

– do 100% po polazniku programa predškolskog odgoja i  obrazovanja jedinici lokalne samouprave I. i II. skupine razvijenosti

– do 80% po polazniku programa predškolskog odgoja i obrazovanja jedinici lokalne samouprave III. skupine razvijenosti

– do 60% po polazniku programa predškolskog odgoja i obrazovanja jedinici lokalne samouprave IV. skupine razvijenosti

Javni natječaj za dodjelu sredstava otvoren je do 13. ožujka.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Skije i čašu pod ruku i – na Sljeme

Na ispijanje vrhunske kapljice na 1000 metara nadmorske visine zove TZ Zagrebačke županije

Objavljeno

na

Opet nešto novo i inovativno iz Turističke zajednice Zagrebačke županije! Osmislila je zanimljiv vikend program na Vidikovcu, koji očarava panoramskim pogledom sa Sljemena.

Foto: Cityportal

Dakle, u subotu 23. veljače od 13 sati počinje Ski & Wine fest, a skijate li ili ne, možete uživati u dobrom društvu uz ispijanje vrhunskih vina poznath vinara poput obitelji Tomac,Šember, Dobra Berba, Philipecz, Jagunić i Kos, i to u ambijentu koji nije uobičajen za eno događanja.

Zato će uživanje u vinu dobiti sasvim novu dimenziju, ne samo zbog snježne destinacije nego i činjenice da  činite dobro djelo.

Foto: Bolnica Bistra

Naime ovaj event Zajednica organizira u suradnji s Hrvatskom udrugom ljubitelja skijanja i snowboardanja a posvećen je podršci Specijalnoj bolnici Bistra, koja brine o djeci s najtežim zdravstvenim stanjima iz cijele Hrvatske, a kojoj će prikupljena sredstva u humanitarnoj tomboli omogućiti bolju kvalitetu njege i skrbi.

Zbog specifičnosti lokacije, brojnih sadržaja od 13 do 16 sati, broj sudionika je ograničen, pa je dolazak potrebno unaprijed potvrditi putem [email protected]ili +385 (1) 4873 665.

Nastavite čitati

Moja županija

Poduzetnici početnici u niskom startu za bespovratne potpore

Zagrebačka županija raspisala natječaj vrijedan 300 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagrebačka županija u 2025. godini osigurala je tri milijuna eura vrijedne bespovratne potpore namijenjene poduzetnicima sa svog područja koje će dodijeliti kroz tri natječaja.

Prvi od njih već je raspisan, a riječ je o 300 tisuća eura bespovratnih potpora poduzetnicima početnicima.

Poduzetnici koji startaju sa svojim poslovanjem mogu računati na sufinanciranje 75% prihvatljivih troškova za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva i skladišne opreme, zatim nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu ili doradu web stranice i web shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a maksimalni iznos potpore je 2 tisuće eura.

Natječaj je otvoren do 17. ožujka.

Dodajmo kako je Zagrebačka županija najavila i 2,2 milijuna eura vrijedan natječaj za proizvodne i neproizvodne djelatnosti te pola milijuna eura vrijedan novi natječaj za ugradnju fotonaponskih ćelija, čije se raspisivanje očekuje početkom svibnja.

Inače, prošle godine za ukupno 492 poduzetnička projekta Zagrebačka županija je dodijelila 2 milijuna eura.

Nastavite čitati

Moja županija

Dempa, ponos Zaprešića: ‘I sad se naježim kad se sjetim nekih trenutaka…’

U novom nastavku serijala “Sport Zagrebačke županije” gostovao je Denis Špoljarić (45), pomoćnik izbornika rukometne reprezentacije Dagura Sigurdssona, Zaprešićanin sa cijelim nizom velikim medalje u kolekciji

Objavljeno

na

Stišala se rukometna euforija, svi ćemo još neko vrijeme dobro znati što je bilo tijekom Svjetskog prvenstva na kojem je Hrvatska došla do srebne medalje, a više detalja o cijelom tom putu otkrio je – Denis Špoljarić! Proslavljeni bivši reprezentativac, danas pomoćnik izbornika Dagura Sigurdssona, dečko je iz Zaprešića, iz naše županije, koji baš u svom gradu najviše voli i provoditi vrijeme.

A kad je već tako, potrpali smo kamere u prtljažnik i zaputili se prema njegovom Zaprešiću, na jedno posebno gostovanje. Smjestili smo se u prostor Tenis centra Zaprešić, za stol u kutu, i poveli priču o recentnim događajima, o svemu što se događalo prije, za vrijeme i nakon SP-a, ali i o cijelom nizu drugih tema.

Doznali smo tako da su problemi krenuli već i prije prvog okupljanja i da je energija u momčadi doista bila posebna. Doznali smo kakav je izbornik Dagur privatno, koliko traje njihovo poznanstvo, ali i kakvi su Denisovi počeci, koje su mu omiljene uspomene iz karijere…

Nastavite čitati

Reporter 444 - 19.12.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.