Poveži se s nama

Kultura

„Uputstvo za uporabu“ otvorilo SKAZŽ

Četiri glumice izvele su predstavu koja je svojevrsni „priručnik uživo“ za muškarce u vezi ili braku.

Objavljeno

Dramski studio Fenix Novi iz Rakovog Potoka otvorio je u Buševcu 23. Smotru kazališnih amatera Zagrebačke županije. Četiri glumice izvele su predstavu „Uputstvo za uporabu“, svojevrsni „priručnik uživo“ za muškarce u vezi ili braku. – Ideja za tekst predstave u biti su naša osobna iskustva iz svakodnevnog života. Pokazujemo anegdote iz života nas glumica amaterki u kojima se može prepoznati svaki gledatelj, bilo žena i muškarac. Važno je da se naši gledatelji dobro nasmiju, a usput i ponešto nauče. – kazala je Snježana Vlahović iz Dramskog studija Fenix Novi. Prema iskustvu selektorice Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović, amaterski glumci mogu parirati profesionalcima, a njihove izvedbe u predstavama su dojmljive i dobivaju visoke ocjene. – Moje osobno iskustvo kao selektorice je jako pozitivno. Amaterska kazališta i družine često me iznenade odličnim predstavama, koje mogu posramiti i one profesionalne. Ja sam tu samo da im nakon predstave dam neki stručni savjet kako da izvedbu poboljšaju. – rekla je Ostović.

No, ove godine nije sve išlo po planu, i bilo je teže organizirati smotru nego li proteklih godina. Umjesto u dva, smotra je svedena na jedan dan. – Nažalost nisu nam mogla doći kazališta iz Jastrebarskog i Vrbovca ove godine, što zbog obveze samoizolacije radi korona virusa, što zbog nekih drugih problema. Ali, unatoč tome, poštujući sve mjere, uz financijsku i logističku pomoć Zagrebačke županije uspjeli smo organizirati ovu smotru jer moramo održati kulturu živom.“ – komentirao je predsjednik Ogranka seljačke sloge Nenad Rožić. Tako su na kazališne daske stali i amateri iz Samobora, Zeline i Dugog Sela, koji su pokazali zavidnu kvalitetu amaterskog glumačkog stvaralaštva.

Inače, u Zajednici kulturno-umjetničkih udruga registrirane su 182 udruge. Najviše je kulturno-umjetničkih društava, no i amaterske glumačke družine važan su dionik promicanja kulture. – Pratim glumce amatere na njihovim izvedbama i drago mi je da se ova smotra uopće održala.  – rekao je Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije. – Znate, korona je kulturu bacila na koljena. Moramo nekako naći načina da se kulturna događanja nastave odvijati. Ovo je tek druga smotra u ovoj godini, a dosadašnjih godina one se već sve završavale u mjesecu rujnu. I proračun Zajednice je „skresan“ tijekom korone, no kako nema ni putovanja ni većine planiranih velikih kulturnih manifestacija, uspjet ćemo namiriti sve udruge prema njihovim potrebama. Nadam se da će udruge preživjeti ovo teško razdoblje, da se neće ugasiti. Bila bi to prava šteta za bogatu kulturu kojom se ponosi naša županija. – zaključio je Herček.

Kultura

Revija Može i bez Hollywooda donosi sedam nagrađivanih flmova

Od 20. do 26. svibnja u Kinu Gorica

Objavljeno

on

Tradicionalna filmska revija Kina Gorica “Može i bez Hollywooda” ponovno donosi na veliki ekran odabrane nezavisne, ponajprije europske filmove koji su svoju kvalitetu potvrdili brojnim nagradama na svjetskim filmskim festivalima. Intrigantni, zabavni, odlično režirani i odglumljeni, ovi filmovi su dokaz da itekako postoji kvalitetna filmska produkcija i izvan holivudskih studija. Cijena ulaznice je 15 kuna, a recija traje od 20. do 26. svibnja. U tom periodu, svaki dan od 19 sati goričko kino će prikazati jedan od izabranih filmova. U četvrtak je na rasporedu španjolski triler Pogrešan korak, u petak indijska drama Fotografija, a u subotu srpski triler Jedini izlaz. Revija se nastavlja u nedjelju, 23. svibnja, ruskim biografskim filmom Strelcov, a u ponedjeljak će ljubitelji filma moći pogledati hrvatski povijesni film Doba uskoka. U utorak je na rasporedu francuska drama Ljeto ’85., a revija završava talijanskom dramom Najljepše godine.

Nastavi čitati

Kultura

Matičin četvrtak u online izdanju

Predstavit će časopis Škrijna turopolska br. 2.-2019.

Objavljeno

on

Budući da je i dalje na snazi odluka Stožera civilne zaštite RH koja ne dopušta okupljanje većeg broja ljudi, Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici svoj program Matičin četvrtak odlučio je nastaviti održavati online, na internetskoj stranici Ogranka.

– Naš časopis na turopolskomu dijalektu Škrijnu turopolsku br.2. – 2019., namjeravali smo tada predstaviti u okruženju koje poznaje i govori tim kajkavskim dijalektom. Tada to nije bilo moguće. Nastaviti ćemo gdje smo stali 13.ožujka 2020.godine, a stali smo u Mraclinu, selu u ravnom Turopolju. Tema Matičinog četvrtka je promocija Škrijne turopolske br. 2.-2019., koju otvaramo za sve vas upravo sada, a kad bude moguće potražite kod nas svoj besplatni primjerak – najavili su iz Matice hrvatske.

O časopisu će govoriti njegov glavni urednik Stjepan Rendulić, profesorica i redovna kolumnistica Škrijne Đurđa Parać, autorica priča o tradicijskim običajima Božica Krznarić te prof.dr.sc Boris Kuzmić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Povijest obrtništva velikogoričkog kraja izložena u Muzeju Turopolja

Što su radili konjopotkivači i remenari, kakav su alat koristili i tko su prvi poduzetnici u Velikoj Gorici…

Objavljeno

on

Kako je izgledala 400 godina duga povijest obrtništva velikogoričkog kraja građani mogu pogledati od danas u Muzeju Turopolja. Tamo je, naime, izloženo mnoštvo fotografija, dokumenata, ali i alata koje su koristili gorički obrtnici. Organizator izložbe je Udruženje obrtnika Velika Gorica, a autori su Aleksandar Božić i Barica Sakoman Božić.

– Odazvalo se oko 50 obrtnika koji su nam dali dokumente, artefakte, alat i razne predmete. To će nam biti i temelj za knjigu koju ćemo ove godine izdati o obrtništvu Velike Gorice. Povijest obrtništva je zapravo i povijest Velike Gorice. Ljudi doma čuvaju čudesa, a kad umru, njihovi nasljednici to bace. Naš je zadatak da to spasimo, zabilježimo i od toga napravimo povijesnu priču – kazao je Aleksandar Božić i dodao kako se na izložbi mogu vidjeti i alati i zanati koji više ni ne postoje, poput remenara ili konjopotkivača.

Izložbu je otvorio v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar kratkim osvrtom i pregledom kako je izgledalo obrtništvo u našem gradu kroz sve ove godine.

– Ponosni smo na našu zajednicu obrtnika i želimo pružiti maksimalnu suradnju. Trudimo se odgovoriti na izazove koji nisu nimalo lagani kada je iza nas razorni potres, kada je iza nas pandemija uzrokovana COVID-19 i sve druge otegotne okolnosti. Naš grad može ići naprijed jedino ukoliko se obrtništvo bude razvijalo na zdravim temeljima i ukoliko ono bude učinilo iskorak naprijed. Pozivam da nastavimo zajedničkim snagama kročiti dalje i činiti našu Veliku Goricu boljim i poželjnijim gradom za život – rekao je na otvorenju izložbe Krešimir Ačkar.

Izložba će biti otvorena do 1. srpnja, a građani je mogu pogledati u Muzeju Turopolja i svakim radnim danom od 8 do 15.30 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno