Povežite se s nama

HOTNEWS

Upoznajte Mislava Katanića: Bodybuilder iz Gradića na putu za Svjetsko prvenstvo

Objavljeno

na

Ovaj 23-godišnji nesuđeni MMA borac iz Gradića, bodybuildingom se bavi tek 2 godine, a već ga očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Kopru. To će mu biti ujedno i prvo natjecanje, kako on sam kaže: “Volim kad me se baca u vatru, kad ima izazova i kad sam novi u svemu”.
 
Svjetsko prvenstvo održat će se 25.lipnja, a Mislav će se natjecati u kategoriji Mr. Fitness tall. Intenzivno se počeo pripremati još u listopadu prošle godine.

 

Ovo je bila idealna prilika da sjednemo s njim na kavu i postavimo mu koje pitanje.

 

Mislav Katanić

 

Zašto baš bodybuilding?
“Zato što me spriječila ozljeda koljena zbog koje nisam mogao nastaviti s MMA karijerom. Na jednom treningu sam osjetio zatezanje u koljenu i kasnije se ispostavilo da mi je meniskus napukao. Procijenio sam da se ne isplati toliko žrtvovati da bih nešto postigao, stoga sam se odlučio samo se prepustiti teretani pa do kud ide, dok ja mogu noramlno čučnuti i hodati, jer mi je zdravlje bilo bitnije od MMA, premda bi mi možda bilo i draže da sam nastavio s tim.”

 

Poznato je da bodybuilderi paze na prehranu i jedu puno piletine. Kakva je situacija kod tebe?
“Prehrana je najbitnija. Prije nego što sam se s ovim intenzivno bavio, pazio sam na prehranu ali ne naročito. Jeo sam samu tjesteninu i neko meso, ali to nije bilo to. Dok sam za vrijeme studentskih dana radio u jednoj trgovini, kolegica mi je rekla kako takvi sportaši broje kalorije, a ja sam joj na to odgovorio da osobno to nikad neću raditi i da su to gluposti. Da stvar bude ironična… u roku od tjedan dana krenuo sam upravo s tim… brojanjem kalorija. Počeo sam zapisivati što, kada i kako jedem. Bio sam dosta neiskusan u tome jer nisam znao kad treba ubaciti koji obrok i kakve nutritivne vrijednosti. Danas je priča sasvim drugačija. U zadnjih mjesec dana, u periodu definicije pred natjecanje, dnevni unos mi je 2.000 kalorija i uglavnom se baziram na unosu proteina. Za doručak uglavnom pojedem dva cijela jaja i tekući bjelanjak i tijekom dana samo piletina raspodijeljena u 5 obroka.”

 

Pripremaš se još od listopada. Kako izgleda tvoj dan?
„Treniram 6 dana u tjednu i jedino si nedjeljom priuštim odmor. Ujutro imam trening, a nakon njega jurim na posao i radim do 22 sata. I tako svaki dan. Na svakom treningu radim po dvije mišićne skupine i sve ponavljam dva puta tjedno. Znači, ponedjeljkom noge i ramena, utorkom leđa i bicepse, srijeda prsa i tricepse, četvrtak ponovno noge i tako dalje. Sad sam na godišnjem pa imam trening dva puta dnevno. Ujutro u Zagrebu i navečer u Gorici.“

 

Mislav Katanić 2

 

Reci nam nešto više o samom natjecanju.
„Ovo Svjetsko prvenstvo organizira moja federacija IBFF i bit će negdje oko 400 natjecatelja iz 44 države. Ukupno će biti 20 kategorija koje su podijeljene po godinama, visini i kilaži. Ja sam u kategoriji Mr. Fitness tall. Natjecanje počinje već u 10 ujutro i prvo izlaze svi prijavljeni u određenoj kategoriji. Poredaju se i stanu u 4 glavne poze i onda suci uspoređuju sve. Nakon toga izdvajaju po petoricu najboljih. To je dosta naporno jer trebaš po minutu držati svaku pozu. Onda odlukom sudaca petorica prolaze u finale. U samom finalu svaki sudionik ima slobodan izlazak u trajanju od 60 sekundi i moraju prezentirati svoju koreografiju u kojoj ističu mišiće kojima dominiraju.

 

Koji mišići kod tebe dominiraju? Što ti pripremaš i što očekuješ od natjecanja?
„Naravno da ciljam na finale i imam spremnu koreografiju. U razgovoru s trenerom i ostalima, odlučili smo da ću istaknuti noge jer su genetski dobro formirane i zato smo na njima najviše radili.“

 

Što misliš o korištenju steroida?
„Neke federacije ne testiraju natjecatelje na steroide, pa ih neki i koriste, ali u mojem slučaju oni nisu potrebni i ne mislim ih koristiti. Za moju kategoriju to nije potrebno, znači maksimalna kilaža mora biti visina – 100 (182-100=82kg max. ). To se sve može napraviti prirodnim putem, uz dobre treninge i dobru prehranu.

 

Što ti je najveći problem u bavljenju ovim sportom?
„Treninzi su dosta naporni, osobito sad kad ih imam dva puta dnevno. Nažalost, i financije su jedan veliki problem. Sve sam financiram… od hrane, opreme pa do putovanja na prvenstvo. Uspio sam dogovoriti neke sponzore, ali nije dovoljno pa se nadam da će me još netko uskoro podržati“.

 
Mislavu želimo puno sreće na natjecanju i nadamo se da će ući u finale 🙂

HOTNEWS

Mjesec dobrih djela: Mlišani iz Lojtrice prikupljali knjige, igračke, čepove, ali i sadili drveće

Svojim sudjelovanjem u ovoj globalnoj akciji žele poboljšati živote drugih i na taj način promijeniti svijet.

Objavljeno

na

Djelatnici i mališani iz Dječjeg vrtića Lojtrica sa svojih četiri hvalevrijedna projekta, uključili su se u obilježavanje Mjeseca dobrih djela koji je zapravo nastao iz Dana dobrih djela. Oni su samo jedni od sedam tisuća pojedinaca i organizacija iz Hrvatske koji svojim sudjelovanjem žele poboljšati živote drugih i na taj način promijeniti svijet. Pokretač činjenje dobrih djela u Hrvatskoj je udruga ‘Djeca za bolji svijet’.

Foto: DV Lojtrica

Mališani iz Lojtrice tako su se prvo uključili u volontersku akciju “Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!” kojom je obilježen Međunarodni dana darivanja knjiga.

– U akciji su sudjelovala djeca, roditelji i djelatnici iz svih osam objekata vrtića Lojtrica, kao i tvrtka Mail Boxes Etc. VG. Prikupljene slikovnice predane su na Dječju stomatologiju KBC Zagreb, u Hrvatski zavod za socijalni rad Velika Gorica i na Pedijatrijski odjel bolnice Ogulin. Cilj ove naše akcije bio je pobuditi kod djece ljubav prema čitanju i volonterskom djelovanju, potaknuti djecu da više čitaju te da svojim djelovanjem pomognu onima kojima je to najpotrebnije u teškim trenutcima – ističu iz DV Lojtrica te dodaju kako je iduća akcija u kojoj su sudjelovali bila prikupljanje PVC čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, a čepove će predati na reciklažno dvorište Čistoće u Zagrebu.

Sakupljale su se i igračke ‘Reci aaa…i čeka te nagrada’ za djecu koja posjećuju Dječji odjel stomatologije KBC-a Rebro, a koja imaju mogućnost izbora igračke kao nagradu za suradnju tijekom pregleda.

Tu je bio i projekt sadnje drveća ‘Zalij drvo da izraste prvo!’ koji se odvijao u područnom objektu vrtića u Selnici Ščitarjevskoj, a bio je u suradnji s mjesnim odborom, VG Komunalcem i Gradom.

Posađeno je 8 stabala javora za koje je izrađen plan održavanja, s naglaskom na održivi razvoj poput prikupljanja kišnice. A uz to u predvorju vrtića izrađen je informativni pano „Kutić dobrih djela“.

– Dobra djela koja činimo ovim projektom su u skladu s globalnim ciljevima za održivi razvoj su očuvanje života na zemlji, očuvanje vodenog svijeta, informiranje o projektu i važnosti volontiranja i brizi za svijet u kojem živimo. Završetak projekta zamišljen je kao druženje svih sudionika na „PiknikDanu“, uz javnu prezentaciju projekta – istaknuli su iz Dječjeg vrtića Lojtrica.

Foto: DV Lojtrica

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prilika za nezaposlene: Upišite #StartupVG akademiju i postanite specijalist za ERP sustave

Za vrijeme trajanja programa polaznici primaju naknadu u iznosu minimalne plaće, kao i plaćene troškove prijevoza..

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica u suradnji s HZZ-om i IT tvrtkama kroz projekt #StartupVG Inkubator upisuje 13. generaciju polaznika #StartupVG IT Akademije za zanimanje Specijalist za ERP sustave. Riječ je o poslovnom informacijskom sustavu koji omogućuje potpunu kontrolu nad poslovnim procesima u poduzeću.

Program je namijenjen nezaposlenim osobama, prijavljenima u evidenciju HZZ-a. Program traje 6 mjeseci u punom radnom vremenu, a obavlja se kombinacijom praktične i teoretske nastave.

– Uvjet za upis je SSS te dobro poznavanje nekih od ključnih poslovnih procese u tvrtkama kao što su financije i računovodstvo, prodaja, nabava, logistika, upravljanje ljudskim potencijalima. Prednost imaju kandidati s VSS/VŠS te oni s iskustvom u radu s ERP sustavima – ističu iz Grada.

Zainteresirani kandidati proći će proces selekcije koji se sastoji od testiranja predispozicija, predznanja i motivacije. Planirani početak edukacije je kraj svibnja. Za vrijeme trajanja programa polaznici primaju naknadu u iznosu minimalne plaće, kao i plaćene troškove prijevoza.

Prijaviti se možete do 19. travnja, a više saznajte ovdje.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Interpretacijski centar Muzeja Turopolja

Ovo označava jednu novu povijest Muzeja Turopolja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Službeno je otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja. Europski je to projekt koji je u velikom postotku sufinanciran bespovratnim europskim sredstvima, a vrpcu su danas simbolično prerezali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Ovom izgradnjom dobiva se jedan suvremeni prostor koji svaki muzej treba. Jedno su izložbeni prostori za stalne postave, a drugo su oni prostori gdje se događa najvažniji dio stručnog muzejskog posla i gdje kroz različite aktivnosti, edukativne, istraživačke i prezentacijske, stručnjaci muzeja s posjetiteljima i građanima komuniciraju tu vrijednu baštinu – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te dodala kako nema mnogo ovakvih mikroregija u Hrvatskoj poput Turopolja koji su zadužili hrvatsku kulturu, znanost i umjetnost, društveni i javni život te od Hrvatskog-leksikografskog zavoda dobile svoju malu enciklopediju – leksikon.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja samo je jedan u nizu projekata koji su rezultat izvrsne suradnje Grada Velike Gorice, Vlade RH i ministarstava. Ovo označava jednu novu povijest Muzeja Turopolja, naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Hvala svima koji su sudjelovali u procesu realizacije ovog projekta. Kultura predstavlja identitet i njoj moramo dati značajan faktor. Još nekoliko kulturnih i povijesnih objekata obnavlja se na našem području sredstvima ministarstva poput Starog grada Lukavca, crkva NBDM odnosno naša gorička katedrala kako je od milja nazivamo, ali i kapela svetoga Vida. Neka naša Gorica i turopoljska tradicija nezaustavljivo dalje ide naprijed – poručio je gradonačelnik Ačkar.
Inače, Muzej Turopolja, osim turopoljskog kraja, pokriva i dio Pokuplja, Posavine i Vukomeričkih gorica, a koliko je ovo važan projekt za same djelatnike i našu kulturnu baštinu u svom govoru je istaknula ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

– Danas je izuzetno emotivan dan za sve nas djelatnike muzeja i otvaramo petu lokaciju na kojoj muzej djeluje. Ovo je zaista kapitalni projekt muzejske baštine i kulture, ne samo Turopolja već i cijele Hrvatske. Zgrada će proširiti našu djelatnost, no ona neće imati klasičan izložbeni prostor već će svojim prostorom proširiti izložbene kapacitete tako što će rasteretiti staru zgradu – istaknula je u svom govoru ravnateljica Biškupić Čurla te je zahvalila svima koji su bili sudionici realizacije ovog važnog projekta.

Centar se prostire na tri etaže. Na prvom katu su uredi za djelatnike muzeja kao i specijalizirana muzejska knjižnica s više od dvije tisuće naslova stručne literature. U prizemlju je multifunkcionalna dvorana koja će imati nebrojene mogućnosti za sve pedagoško-andragoške programe koje muzej provodi, a spadaju u kulturni život jednog grada.

– Tu je i preparatorska radionica u kojoj će se raditi na konzervaciji i restauraciji muzejskih predmeta. Podrum ispod zgrade bit će muzejski depo u kojem će se nalaziti više od 7,5 tisuća predmeta iz svih zbirki Muzeja Turopolja s ciljem očuvanja materijalne baštine našeg kraja – objasnila je Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Vrijedni Komunalci u akciji čišćenja jezera, pronašli maske za mobitel, flaše, klizaljke…

Ribice i kornjače, pažljivo su prije svega izvađene i prebačeno na sigurno.

Objavljeno

na

Djelatnici VG Komunalca, zasukali su rukave i ovaj sunčani petak iskoristili za akciju redovnog proljetnog čišćenja i pranja jezera u Parku dr. Franje Tuđmana.

Kako ističu iz ove goričke komunalne tvrtke obavlja se kompletno pražnjenje jezera i pranje dna od mulja. A ribice i kornjače, pažljivo su prije svega izvađene i prebačene na sigurno.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čisti se i uređuje okoliš oko jezera, orezuje se grmlje, dosađuje bilje, dodat će se u jezero i novi šljunak.

Djelatnici su iz jezerca izvadili van i predmete koje su neodgovorni građani u njega bacili, a svaki puta ih iznenadi ‘blago’ koje pronađu. Bilo je maskica za mobitel, kolica iz dućana, flaša, ali i jednu klizaljku.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Također oprana je i servisirana i fontana za vodoskok.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz Banića ukrao materijal i pribor za bojanje vrijedan 200 eura

Iskoristio je odsutnost djelatnika trgovine.

Objavljeno

na

Domišljati lopov opskrbio se stvarima za bojenje zidova iz trgovine Banić promet. Gorička policija izvijestila je kako je krađa prijavljena 11. travanja dok se ona zapravo dogodila 25. ožujka.

Naime, nepoznati počinitelj iskoristio je odsutnost djelatnika trgovine te je tom prilikom ukrao više artikala od kante boje, krep papira, akrilne valjke i time nanio štetu višu od 200 eura.

Foto ilustracija: Pexels/Malte Luk

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno