Povežite se s nama

Kultura

U župnoj crkvi svete Anastazije počela 43. Samoborska glazbena jesen

Program se nastavlja danas od 17 sati u Glazbenoj školi, kada će nastupiti pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić i udaraljkaši FLAM-a Duo

Objavljeno

na

Samoborska glazbena jesen 2

Fantastičnim nastupom gitarskog ansambla Guitarrismo u župnoj crkvi svete Anastazije počelo je 43. izdanje Samoborske glazbene jeseni, koja će do 30. rujna svaki dan nuditi nove glazbene užitke uz vrhunske glazbenike iz Hrvatske i inozemstva na ukupno 13 koncerata, uz tradicionalna natjecanja: 15. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 7. izdanje Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note.

Samoborska glazbena jesen 1

Samoborsku glazbenu jesen otvorila je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, istaknuvši kako je ovaj festival prepoznatljiv brend, jasnog identiteta, ne samo za Samobor i kontinentalnu Hrvatsku već i za cjelokupnu hrvatsku kulturnu scenu.

„Raznolik sadržaj visoke kvalitete koji ujedinjuje različite naraštaje hrvatskih i inozemnih glazbenika različite interpretacijske poetike i estetike te širok vremenski raspon glazbenog stvaranja svjedoči o promišljenoj i brižno planiranoj, prepoznatljivoj strukturi iza koje stoji predani rad organizatora ovog festivala“, rekla je Iva Hraste Sočo.

Samoborska glazbena jesen 3

Za svoj samoborski nastup, u izravnom prijenosu na HTV3, Guitarrismo su odabrali repertoar sastavljen od djela Antonia Vivaldija (Koncert za četiri violine i gudače u h-molu, RV 580 i Largo iz Koncerta za violinu i orkestar u f-molu, op. 8, RV 297, Zima), Manuela de Falle, (Izbor iz baleta El Sombrero de tres Picos), Astora Piazzolle (Invierno Porteño i Buenos Aires Hora Cero, La Muerte del Ángel) Ive Josipovića (Drmeš za Pendereckog), Gorana Tudora, (Bašamar za osam gitara), Paula Belinattija (Jongo za dvije gitare) i Luigija Boccherinija (Fandango iz Kvarteta za gitaru i gudače u D-duru, G. 448). U dodatku su publiku nagradili obradom Mancinijevog Pink Panthera.

Zanimljivo da ovaj fascinantni gitaristički sastav, koji se javnosti prvi put predstavio ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama, ima i nekoliko snažnih poveznica sa Samoborom i festivalom – naime svi su članovi ansambla bivši studenti profesora Darka Petrinjaka iz Samobora, Petrit Çeku bio je laureat Natjecanja Ferdo Livadić, a skladba Ive Josipovića koju su izveli u večerašnjem programu napisana je svojedobno za gradski tamburaški orkestar.

Program 43. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se danas od 17 sati u Glazbenoj školi, kada će nastupiti pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić i udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni).

Kultura

Advent u Gorici: Donosimo popis svih događanja za vikend

Usprkos kiši…

Objavljeno

na

Poceo je Advent u Velikoj Gorici 12

Pred nama je drugi adventski vikend, a zbog loše vremenske prognoze i najavljene kiše, Turistička zajednica grada Velike Gorice nešto je promijenila raspored događanja. Ipak, blagdanska čarolija neće izostati, a doživjet će ju svi koji se zapute prema Parku Plemenite općine turopoljske.

U petak 9. prosinca u 18 i 19 sati u Centru za posjetitelje na Trgu kralja Tomislava 2 održat će se radionice izrade božićnih kuglica u decoupage tehnici, koje organizira velikogorička udruga za razvoj kreativnog stvaralaštva DIVA.

Kao i svakog dana za vrijeme trajanja Adventa u Gorici, sadržaja neće nedostajati ni u Božićnom selu u parku kod Muzeja Turopolja.

9.12. PETAK
16-20 h : Igramo se cijeli dan / Pisanje pisma Djedu Božićnjaku
18-19 h : Teta Pričalica
17-20 h : SOBovsko kretanje i kreativno nadmetanje – “Poligon sobova”

10.12. SUBOTA
10-13 h: Igramo se cijeli dan / Pisanje pisma Djedu Božićnjaku
11-13 h : Sportske vilenjačke igraonice by Klokan
16-20 h : Igramo se cijeli dan / Pisanje pisma Djedu Božićnjaku
17.30 h : Radionica “Čudesan safari” – Što je to predstava? Tko su glumci? Kako nastaju uloge ? Odgovore doznajte od goričke glumice Ane Katulić koja će posjetitelje provesti kroz proces rada na novoj predstavi “Pia Mia i čudesan safari”. A tu će biti i tkipa iz Logopedskog kabineta “Jezičak” iz Velike Gorice koji su pripremili mala iznenađenja i zabavne vježbe.
17-19 h : Sportske vilenjačke igraonice by Klokan
 
11.12. NEDJELJA
10-13 h: Igramo se cijeli dan – Vilenjačke igraonice/Vilenjački poligon
11-13 h : Sportske vilenjačke igraonice by Klokan
16-20 h : Igramo se cijeli dan – Vilenjačke igraonice/Vilenjački poligon
17-20 h : Vilenjačke radionice
18-19 h : Teta Pričalica – pričanje priča za najmlađe
18.30 h : Pričanje priče Sv.Lucija – kamišbaj tehnikom

Upaljena druga adventska svijeca na Trgu Stjepana Radica 2

03.12.2022. – Velika Gorica – Upaljena druga adventska svijeća na Trgu Stjepana Radića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Paljenje treće adventske svijeće

Na polovini došašća, treće nedjelje, pali se ružičasta ili pastirska svijeća, koja simbolizira radost zbog Božića koji se bliži. U 18 sati na Trgu Stjepana Radića upalit će se treća adventska svijeća, a sve će pratiti prigodan program župe Navještenja Blažene Djevice Marije.

Božićni koncert KUD-a Ščitarjevo

Članovi KUD-a Šćitarjevo pozivaju na božićni koncert “Dobra večer, dobri ljudi” koji će se održati u subotu, 10. prosinca u 18 sati u Osnovnoj školi Šćitarjevo.

Humanitarna prodaja suvenira i rukotvorina dječje zadruge Breza

U nedjelju, 11. prosinca, od 11 do 13.30 sati u Ledani pokraj Centra za posjetitelje učenička zadruga Breza iz Osnovne škole Nikole Hribara u humanitarne će svrhe prodavati suvenire koje su neumorno izrađivali proteklih tjedana. Naći će se tu magneta, ukrasa za bor, predmeta od keramike…Prikupljena sredstva namijenjena su kupnji božićnih poklona siromašnim učenicima škole te za pomoć udruzi “Suncokret” iz Velike Gorice.

– Uz prodajnu izložbu imat ćete prilike poslušati nastup njihovog zbora te uživati u uprizorenju priče o sv. Luciji – kažu iz Turističke zajednice.

Povorka svjetlosti u parku kod Muzeja Turopolja

Iako je ove godine planirana velika tradicionalna povorka svjetlosti koja bi krenula od Trga Stjepana Radića, zbog loše najave vremena, povorka će ove nedjelje, 11. prosinca proći dijelom Parka Plemenite općine turopoljske, od Muzeja Turopolja do Crkve Navještenja bl. Djevice Marije. Okupljanje sudionika je u 18 sati, a zatim će povorka ući u crkvu predvođena betlehemskim svjetlom.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO VIS Danice – Godišnji koncert ”Zajedno s pjesmom”

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0106
DSC 0101

09.12.2022. Velika Gorica. VIS Danice – Koncert ”Zajedno s pjesmom”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Godišnji koncert ”Zajedno s pjesmom” Vokalnog sastava Danice održan je sinoć (četvrtak, 08. prosinca 2022.) pod vodstvom njihovog stručnog voditelja profesora Aleksandra Kačurova  u posve ispunjenoj Dvorani Galženica. Svoj standardni repertoar obogatili su s nekoliko novih izvedbi, popularnih pjesama u njihovoj obradi.

DSC 0122 1

09.12.2022. Velika Gorica. VIS Danice – Koncert ”Zajedno s pjesmom”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0098 1

09.12.2022. Velika Gorica. VIS Danice – Koncert ”Zajedno s pjesmom”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti koncerta bili su polaznici škole mjuzikla Anina glazbaonica, koju vodi Ana Lovrenčić.

DSC 0129 1

09.12.2022. Velika Gorica. VIS Danice – Koncert ”Zajedno s pjesmom”. Ana Lovrenčić i Aleksandar Kačurov. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0110

09.12.2022. Velika Gorica. VIS Danice – Koncert ”Zajedno s pjesmom”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

VIS Danice započeo je svoje djelovanje 2006. godine i dvanaest godina vodila ga je pjevačica i glumica Sandra Kulier. Od početka 2019. godine glazbenice vodi Aleksandar Kačurov, prof. Sastav je dosad realizirao mnoge koncerte i nastupe diljem Hrvatske, na raznim manifestacijama od humanitarnih akcija do susreta pjevačkih zborova i vokalnih skupina. Izvode starogradske, klapske i duhovne pjesme te pjesme temeljene na folklornoj glazbi. Premijerno su izvele originalni mjuzikl ”Teško je biti penzioner” čiju glazbu potpisuje Kačurov.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Puno je razloga za slavlje: Turopoljske mažoretkinje pripremile “Zahvalu gradu u plesnom ritmu”

Osim plesnih koreografija, mažoretkinje najavljuju i iznenađenja za publiku

Objavljeno

na

Objavio/la

turopoljske mazoretkinje

Turopoljske mažoretkinje pripremaju veliki plesni događaj kojim će obilježiti svoj 26. rođendan, Dan grada Velike Gorice, ali i Božić. Svoju cjelovečernju plesnu manifestaciju “Zahvala gradu u plesnom ritmu” održat će u Gradskoj sportskoj dvorani u subotu, 10. prosinca u 15.30 sati. Na plesni podij izaći će 60-ak članica u pet dobnih skupina. Osim plesnih koreografija, mažoretkinje su za publiku pripremile i razna iznenađenja, a posebno za one najmlađe.

velikogoricke mazoretkinje 2– U ove hladne zimske dane odlučile smo svoje sugrađane, roditelje i prijatelje “zagrijati” načinom na koji samo Turopoljske mažoretkinje znaju – plesom i zabavom! Predstavit ćemo dio fundusa svoje opreme, ali i brzinu presvlačenja iz točke u točku. Pozivamo stoga sve da provedete najavljenu kišnu subotu u zabavnom plesnom ritmu s puno iznenađenja. S obzirom da je ulaz slobodan, nema razloga da i ovoga puta dvorana ne bude puna – pozvale su Turopoljske mažoretkinje.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Vedran Bokor dobitnik Književne nagrade Albatros

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0094
DSC 0090 1

08.12.2022. Velika Gorica. Dodjela knjižževne nagrade ‘Albatros 2022’. Darko Bekić i Vedran Bokor. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dodjela Književne nagrade Albatros u organizaciji Odjela za kulturu Pučkog otvorenog učilišta održana je danas (četvrtak, 08.12.2022., 19 sati) u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Ovogodišnji pobjednik Književnog natječaja ”Albatros 2022.” je Vedran Bokor iz Zagreba.

DSC 0063

08.12.2022. Velika Gorica. Dodjela knjižževne nagrade ‘Albatros 2022’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0067

08.12.2022. Velika Gorica. Dodjela knjižževne nagrade ‘Albatros 2022’. Stipe Bilić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prosudbeno povjerenstvo jednoglasno je proglasilo njegovu knjigu ”Ništa osobito” (zbirka pjesama) najboljom od svih pristiglih na natječaj. Urednik Stipe Bilić je tu odluku ocijenio izvrsnim odabirom.

DSC 0062

08.12.2022. Velika Gorica. Dodjela knjižževne nagrade ‘Albatros 2022’. Anita Pišković. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0051

08.12.2022. Velika Gorica. Dodjela knjižževne nagrade ‘Albatros 2022’. Tomislav Stanišić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagradu odnosno povelju dobitniku uručio je Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Komplet knjiga autoru predala je Anita Pišković, ravnateljica POU-a. Glazbeni dio ispunio je na harmonici Tomislav Stanišić, učenik Umjetničke škole Franje Lučića. Moderatorica je bila Mirjana Marković.

DSC 0040

08.12.2022. Velika Gorica. Dodjela knjižževne nagrade ‘Albatros 2022’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Književna nagrada “Albatros” se dodjeljuje od 1995. godine za autore iz Hrvatske i dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, uključujući i dijalekte, a u obzir za nagradu dolaze sve književne vrste. Kontinuitet Nagrade i velik broj nagrađenih djela svjedoči da se radi o nagradi koja je zaživjela, a dosad objavljene knjige pravo su književno bogatstvo.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

KUD Šćitarjevo pripremio božićni koncert

Proširit će blagdansko raspoloženje na sve koji ih dođu slušati

Objavljeno

na

Objavio/la

kud scitarjevo bozicni koncert

Članovi Kulturno umjetničkog društva Šćitarjevo pozivaju na božićni koncert “Dobar večer, dobri ljudi”.

– Uz goste koji će sudjelovati pripremili smo od svega po malo, u svakom slučaju božićnog duha neće nedostajati. Dođite i uživajte, s veseljem vas očekujemo! – pozivaju iz KUD-a Šćitarjevo.

Koncert je u subotu, 10. prosinca, u 18 sati u Osnovnoj školi Šćitarjevo.

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno