Poveži se s nama

Kultura

U Tjednu dokumentarnog filma na repertoaru kina sedam nagrađivanih filmova

Među ostalima, tu je i dokumentarac Nun of your business o dvije časne sestre koje odluče napustti samostan i započeti zajednički život na dalmatinskom otoku

Objavljeno

Višestruko nagrađivano dokumentarni filmovi domaćih i inozemnih autora u četvrtak stižu na veliko platno goričkog kina. Tjedan dokumentarnog filma – TDF u Kinu Gorica počinje u četvrtak, 15. travnja, a traje do srijede, 21. travnja. Ljubitelje dokumentaraca svaki dan očekuje projekcija jednog dokumentarnog filma, i to u 19 sati, a cijena ulaznice je 15 kuna.

Ove godine na TDF-u Goričani mogu pogledati film Ponoćna obitelj, o utrci za profitom privatnih obiteljskih ambulantnih službi nastalima kao rezultat kaotičnog i uništenog javnog zdravstva u Meksiku.

U Kinu Gorica prikazat će i dokumentarac Nun of your business, domaći film o životu dviju mladih časnih sestara koje donose najtežu odluku svog života – napustiti samostan i započeti novi zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka gdje se nadaju da će ih tradicionalna lokalna zajednica prihvatiti.

Film Usidjelica priča o ekstenzivnoj kineskoj kampanji sramoćenja neudanih djevojaka u cilju poboljšanja demografske neravnoteže nacije nastale na politici “jednog djeteta”.

Gorička publika imat će priliku pogledati i dokumentarac Zašto skačem snimljen prema bestselleru Naokija Higashide. Film gledatelja duboko uvlači u istraživanje doživljaja autističnih ljudi diljem svijeta, a spaja Higashidine revolucionarne uvide o autizmu, koji su nastali kada je imao tek trinaest godina, i intimne portrete pet čudesnih mladih ljudi.

Osim toga, na rasporedu TDF-a  našao se i dokumentarac o nasljeđu i životnom djelu Stiega Larssona, tvorca i autora uspješne trilogije Millennium, prema kojoj je nastalo nekoliko hvaljenih filmova.

Dokumentarac Jedriličarke s broda Maiden o prvoj ženskoj posadi u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread u čiji uspjeh nisu vjerovali muški kolege, mediji su se kladili na neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive također je na repertoaru goričkog kina.

Na kraju, tu je i domaći dokumentarni film Nikole Horvata koji je 2006. postao prvi Hrvat koji je prehodao 4.300 kilometara Pacific Crest Traila, staze koja se proteže od meksičke do kanadske granice u SAD-u.

Kultura

Večeras u Mraclinu promocija knjige Darije Žilić “S rubova ekrana”

Promocija je u 20.30 sati u Parku Tomislava Hrkovca.

Objavljeno

on

U sklopu Dana svetog Vida danas će u Mraclinu biti održana promocija nove knjige velikogoričke književnice Darije Žilić “S rubova ekrana”.

Domaćin ove književne večeri bit će Društvo žena “Anđela Lovreković”, a u programu, uz autoricu, sudjeluju Đurđica Vuković, urednica časopisa “Riječi” Matice hrvatske iz Siska, Mia Krajcar, voditeljica Scene Gorica, koja će čitati Darijinu poeziju, a za glazbeni dio zaduženi su Tony Lee King te Miroslav Giljanović Fix.

Promocija je u 20.30 sati u Parku Tomislava Hrkovca.

Nastavi čitati

Kultura

Na izložbi “Staklena misija” bit će predstavljeni radovi goričke umjetnice

Otvorenje je sutra u 19 sati, a izložba možete razgledati do 1.srpnja.,.

Objavljeno

on

Velikogoričanka Violeta Antunović, ujedno i članica Udruge likovnih umjetnika Velike Gorice, predstavit će svoje radove na izložbi pod nazivom „Staklena misija“.

U izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta od sutra ćete imati priliku vidjeti autoričine staklene tvorbe, radove na svili i cvjetne rapsodije na platnu. Violeta je samouka umjetnica čiji je cijeli život protkan crtanjem i slikanjem. Inače, ovo joj je treća samostalna izložba.

Otvorenje je sutra u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 1.srpnja.

Nastavi čitati

Kultura

Europski dani arheologije ovog vikenda u parku Andautonija u Šćitarjevu

Svi sadržaji su besplatni.

Objavljeno

on

U sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije 18. 19. i 20. lipnja 2021. od 12 do 18 sati Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je program za posjetitelje u Arheološkom parku Andautonija u Šćitarjevu.

-Ovaj muzej na otvorenom osim razgleda prezentiranog arheološkog lokaliteta posjetiteljima nudi i razgled „Muzeja mirisa“, radionice za najmlađe posjetitelje „Rimske igre“, „Izrada bula“ i „Mali arheolozi“ i boravak u prirodi.- kažu organizatori.

Svi sadržaji su besplatni.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno