Povežite se s nama

Kultura

U prodaji ulaznice za dječju predstavu Vještica Zloćkoslava i Djed Mraz

Predstava je namijenjena djeci starijoj od 4 godine, a traje 40 minuta…

Objavljeno

na

Uđite s najmlađima u adventsko vrijeme i ne propustite pogledati predstavu Kazališta Prijatelj, u kojoj vještica Zloćkoslava pokušava začarati Djeda Mraza i ukrasti Božić…Predstava je u nedjelju 28.studenog u Dvorani Gorica s početkom u 17 sati.

– U božićno vrijeme kao što svi vrlo dobro znamo Djed Mraz luta svijetom i razveseljava djecu pričom i poklonima. Ponekad malo zaluta, ode na krivi kontinent, ali na kraju uvijek uspije svima donijeti radost i veselje. Ovaj put, u ovoj predstavi, naletjeti će na opasnog neprijatelja: Vješticu plemenitu Zloćkoslavu. Ona se ne zadovoljava jednim poklonom, ona hoće sve poklone koje Djed Mraz donosi dobroj djeci diljem svijeta! Kad joj se Djed Mraz suprotstavi Zloćkoslava ga zaledi svojim olujnim dahom – prepričavaju iz POUVG.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od 4 godine, tekst i režiju potpisuje Hrvoje Zalar, koji ujedno uz kolege, Jana Novosela i Karmen Sunčanu Lovrić, glumi u ovom kazališnom komadu za najmlađe. Predstava traje 40 minuta, ulaznice su u prodaji, po cijeni od 30 kuna, na blagajni Učilišta ili ih možete kupiti online. Iz Pučkog učilišta ističu da je ulaz uz predočenje EU COVID potvrde za starije od 16 godina.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO ”Svibanj u Andautoniji” u Šćitarjevu u izvedbi Plesnog kluba Barbara

Objavljeno

na

Objavio/la

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Manifestacija ”Svibanj u Andautoniji” u organizaciji Mjesnog odbora Šćitarjevo (predsjednica Marijana Peher), Arheološkog parka Andautonija, Osnovne škole Šćitarjevo (ravnatelj Mario Ivić), Turističke zajednice Velika Gorica i Plesnog kluba Barbara održana je jučer na školskom igralištu OŠ Šćitarjevo. Voditelj kompletnog projekta bio je Vlado Palac, predsjednik Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT). Svoj doprinos dalo je i Društvo žena Šćitarjevo.

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionici programa bili su: Plesni klub Barbara (predsjednica Štefica Krilčić), KUD Velika Mlaka – mlađa folklorna skupina (voditeljica Ana Marija Žugaj), Plesna udruga Ritmokracija Brdovec (trenerica Larisa Bertović), Plesni studio Tena Zagreb (predsjednica Tena Šarić), Veterani Folklornog ansambla Zagreb-Markovac (voditelj Eduard Ban). Voditeljica programa bila je Andrea Škrlec Janković. Glazbenom tehnikom upravljao je Leon Stanković Mehinović.

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedena je ukupno 21 plesno-pjevačka-tamburaška točka u trajanju od 90 minuta. Nakon toga uz postavljene stolove s pićem, narescima i kolačima nastavljeno je ugodno druženje.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Stižu Dani mađarske kulture u Veliku Goricu. Evo programa…

Manifestacija će ponuditi zanimljive i kvalitetne sadržaje, a počinje u četvrtak otvaranjem izložbe „Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu“…

Objavljeno

na

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica u suradnji s Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom Zagreb organizira Dane mađarske kulture, višednevnu manifestaciju kojom se želi prezentirati mađarsku arhitekturu na hrvatskom tlu, suvremenu mađarsku kinematografiju i isprepletenost glazbene umjetnosti Mađara i Hrvata u Mađarskoj.

– Pučko učilište i Mađarski kulturni centar započeli su suradnju 2021. godine u okviru VG Brass festivala na kojem su se publici predstavili eminentni mađarski glazbenici, a za koje je Institut osigurao smještaj. U duhu i na temelju povezanosti dvaju naroda i dviju država koja seže u daleku povijest, obje strane iskazale su tada interes za nastavak suradnje kroz manifestaciju koju će zajednički osmisliti. Dani mađarske kulture za cilj imaju upoznavanje kulturnih vrijednosti susjednog nam naroda, njegovanje mađarske kulturne baštine kao rezultata zajedničke povijesti te jačanje dobrih odnosa i međusobnog poštivanja – istaknuli su iz Pučkog učilišta.

Manifestacija će ponuditi zanimljive i kvalitetne sadržaje, a počinje 19. svibnja, otvaranjem izložbe „Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu“. Izložba autora Borisa Dundovića bit će postavljena u Izložbenom prostoru Učilišta. Otvaranje izložbe koja se temelji na višegodišnjem znanstvenom istraživanju mađarsko-hrvatskih kulturnih veza i njihovog odjeka u izgrađenom okolišu je u 19 sati, a partner izložbe je i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Istog dana u 20 sati u Gradskoj vijećnici možete slušati putopisno predavanje „Od Balatona do vrha Mađarske“. Planinar i zaljubljenik u prirodu Matej Perkov prezentirat će dijelove njegova putovanje od obala Balatona do najvišeg mađarskog vrha Kekesteto/Matra te kroz fotografije, videa i priču otkriti zanimljivosti i ljepote koje krije susjedna država.

Sa suvremenom mađarskom kinematografijom upoznat ćemo se 20. svibnja. U Dvorani Gorica u 20 sati bit će prikazan film „Prije mraka“ koji je režirao Oscarom nagrađeni László Nemes. Radnja filma smještena je u Budimpeštu početkom 20. stoljeća, a prati mladu djevojku koja traga za izgubljenom prošlošću te na kraju biva uvučena u kovitlac društva na pragu raspada.

Dani mađarske kulture završit će 21. svibnja nastupom Folklornog ansambla „Tanac“ iz Mađarske i Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec. FA „Tanac“ utemeljen je na inicijativu Miše Šarošca i Jožefa Szavaija 1988. godine u Pečuhu, od mladeži iz okolnih bošnjačkih-hrvatskih sela. Prvenstveni cilj djelatnosti društva uvijek je bio (i je) sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga, u prvom redu plesa Hrvata u Mađarskoj. Koncert kojim će ova dva društva proširiti kvalitetnu dugogodišnju suradnju počinje u 19:30 h u Dvorani Gorica.

 

Nastavite čitati

Kultura

Evo tko je napisao najbolje pismo u sklopu natječaja “Pišem ti pismo…za mir u svijetu”

Nagrađena pisma bit će objavljena u online brošuri dostupnoj na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Velika Gorica….

Objavljeno

na

Povodom Svjetskog dana pisanja pisama, Gradska knjižnica Velika Gorica i ove je godine raspisala natječaj za naj pismo “Pišem ti pismo…”. Bio je to 11 po redu natječaj, a na koji je ove godine pristiglo 36 pisama iz Hrvatske i susjednih zemalja, BiH, Srbije i Italije.

– Pisma su ove godine odgovarala temi natječaja „Pišem ti pismo … za mir u svijetu“, a konkurirala su u tri kategorije: naj dječje pismo, srednjoškolsko i naj pismo odraslih. Nagrađeno je po jedno pismo iz svake kategorije, uz jedno pohvaljeno pismo u kategoriji odraslih, a to je bilo pismo Snježane Habuš Rončević iz Zadra za izniman krasopis i njegovanje tradicije rukom pisanih pisama – rekli su nam iz Gradske knjižnice.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ema Berger, te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Anja Kaltnecker i Anamarija Horvatinčić, odlučilo je o pobjednicima natječaja.

U kategoriji naj dječje pismo napisao je Gabrijel Andročec iz Preloga, naj srednjoškolsko pismo napisala je Lola Vejzović Sremec iz Zagreba dok je u kategoriji naj pismo odraslih napisao Domagoj Zelenika iz Mostara.

Nagrađena pisma će uskoro biti objavljena u online brošuri dostupnoj na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

Kultura

‘Svibanj u Andautoniji’: Plesači, folkloraši i tamburaši zovu u Šćitarjevo

Plesna revija održat će se u nedjelju, 15.svibnja, s početkom u 17 sati na igralištu ispred OŠ Šćitrajevo.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na inicijativu Plesnog kluba Barbara, te u zajedničkoj organizaciji s Mjesnim odborom Šćitarjevo, Arheološkim parkom Andautonija i OŠ Šćitarjevo, uz financijsku podršku Grada Velika Gorica, ove nedjelje će se na tamošnjem školskom igralištu održati Plesna revija pod nazivom ‘Svibanj u Andautoniji’.

Za sve sudionike programa organizatori su pripremili i dodatne sadržaje.

– Obzirom da smo htjeli napraviti jedno malo sadržajnije događanje u Šćitarjevu, za sve sudionike Plesne revije uključili smo i besplatan obilazak Arheološkog parka Andautonije uz stručno vodstvo. To imamo u 16 sati, a od 17 sati počinje revija u kojoj sudjeluju naš Plesni klub Barbara, KUD Šćitarjevo, KUD Velika Mlaka, PU Dijamant Sisak, PU Ritmokracija iz Brdovca, PS Tena iz Zagreba. Oko 18 sati nas očekuje nastup veterana FA Zagreb Markovac i tamburaši – kaže predsjednik Plesnog kluba Barbara, Vlado Palac.

Nakon Plesne revije slijedi druženje uz zakusku koju su priredili vrijedni domaćini.

– Svi su dobrodošli, bilo bi nam jako drago da se što više građana odazove našoj plesnoj reviji i dođu pogledati, bit će zanimljiv program. Pozivam mještane Šćitarjeva, Velike Gorice i sve koji žele da nam se pridruže na igralištu ispred OŠ Šćitarjevo i pogledaju što su kroz ovu godinu pripremile Barbarice, ali i naši gosti – poručuje Palac.

 

Foto: Plakat za Plesnu reviju ‘Svibanj u Andautoniji’/PK Barbara

Nastavite čitati

Kultura

Predstava “Pale sam na svijetu” stiže u Buševec

Predstava u subotu počinje u 11 sati. Ulaz je besplatan…

Objavljeno

na

Ogranak Seljačke sloge Buševec poziva sve klince i klinzce, kao i njihove roditelje, da u subotu dođu u Dom kulture Buševec i besplatno pogledaju prestavu “Pale sam na svijetu”.

Naime, predstava u Buševcu gostuje u sklopu programa „Kultura za velike i male“ kojeg podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Riječ je o novoj predstavi Scene Gorica u kojoj glume  Ana Vilenica i Tomislav Krstanović, a režiju potpisuje Ivana Čoh.

Predstava u subotu počinje u 11 sati. Ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno