Povežite se s nama

Obrazovanje

Tu se trenira mozak: ‘Ono što naša djeca mogu, nama odraslima je nezamislivo…’

U pokušaju da pronađemo odgovor na pitanje što je to točno mentalna aritmetika, otišli smo do velikogoričkog Aloha centra, u kojoj su nam trenerice Maja i Ana pokušale približiti ovaj koncept, s razlogom namijenjen djeci…

Objavljeno

na

aloha 1 scaled

Svaki prosječni bjegunac od nepoznatog i apstaktnog, a takvih nas ima koliko hoćeš, vjerojatno je nekad u životu naletio na sintagmu “mentalna aritmetika”. I, u značajnom broju slučaja, ostao na tome. Zvuči prekomplicirano, to je nešto vezano uz matematiku, što znači – bježi od toga što dalje možeš…

A mi smo, eto, udarili kontru. I odlučili doznati o čemu se tu točno radi, pogotovo zato što već neko vrijeme takva aktivnost postoji i u našem gradu. Pod nazivom “Aloha” krije se ideja neuroznanstvenice Branke Novosel, koja je na temelju rezultata istraživanja u kojem su sudjelovali psiholozi i neuroznanstvenici uspostavila metodu koja se pokazala učinkovitom za ono što se, najjednostavnije rečeno, zove…

– Trening mozga! I, odmah da kažemo, pogrešna je predrasuda da je ovo neka vrsta matematike.

Tako će nam to za početak objasniti Ana Deverić i Maja Trupčević, Aloha trenerice u velikogoričkom centru. Iako, priča je puno dublja, uključuje cijeli niz pojašnjenja i upitnika iznad glava koji ostaju, ali Maja i Ana će to opet malo drukčije objasniti.

– Da, djeluje apstraktno, ali zapravo je vrlo jednostavno – pokušat će nas za početak uvjeriti Ana i Maja, dok sjedimo pokraj tog čuvenog abakusa, kuglica koje su pomiče i time trenira mozak.

IMG 0508 scaled

– Ove kuglice su samo alat, za koji je utvrđeno da funkcionira kod razvoja mozga. Točnije, razvoja sinapsi i puteva koji su potrebni mozgu da bi surađivale desna i lijeva polutka. Školski sustav koncipiran je tako da koristimo samo jednu stranu mozga – lijevu, logičku – jer rijetko se potiče ta suradnja. Zato smo možda sporiji, zato su nam teže neke stvari. Kod nas i u igri i u radu na abakusu dvije strane mozga stalno surađuju. I tako dolazi do toga da djeca u par sekundi, zamišljajući te kuglice, mogu mentalno računati toliko uspješno da je nama odraslima to neshvatljivo – objašnjava nam osnovni princip Maja Trupčević.

– Čak ni nas trenere na edukacijama ne traže da mentalno računamo, jer mozak odraslih ljudi nema takve kapacitete, nije toliko prilagodljiv kao kod djece. To je ta neoplastičnost mozga, sposobnost upijanja informacija, zbog koje je sve ovo njima jako jednostavno. Nama odraslima je to teško jer je tu puno radnji odjedanput, ali kad surađuju obje polutke mozga, nije teško. A ovo je alat koji trenira taj način rada mozga – nadovezuje se Ana Deverić.

Aloha je program namijenjen za djecu od četiri do 13 godina, prolazi se osam razina, svaka traje četiri mjeseca… I već na trećoj se uglavnom događa da djeca računaju višeznamenkaste brojeve – zbrajaju, oduzimaju, množe i dijele – u samo nekoliko sekundi.

– Nevjerojatno je to vidjeti, ali oni koji završe svih osam razina stvarno tako računaju. Ima čak i onih koji izmisle neke svoje načine računanje, a tu se možda najbolje vidi ta suradnja polutki u mozgu, kad dijete nadogradi ono što si mu dao kao temelj – kaže trenerica Maja.

Istraživanja znanstvenika, ali i iskustva roditelja, kažu da djeca koja se bave mentalnom aritmetikom brže razmišljaju, puno lakše usvajaju informacije, puno bolje zapažaju… I sve to, kako nam objašnjavaju trenerice, zbog suradnje dviju polutki u mozgu. Pomažu tu i živčani završeci na prstima, kojima djeca pomiču kuglice, budući da su istraživanja pokazala da mozak puno bolje pamti uz pokret. Pa djeca već po pokretu prstima znaju o kojem se broju radi, prije nego i počnu računati.

aloha 3 scaled

U višim razinama mentalne aritmetike radi se na razvoju dugoročnog i kratkoročnog pamćenja te prostornu orijentaciju, ali prije svega je važno riješiti se problema kojeg mnogi roditelji imaju.

– Često nam dolaze djeca s poremećajima koncentracije, s raspršenom pažnjom, jer danas to muči jako velik broj djece. A takav problem povlači i puno toga lošega za sobom… Za takvu djecu Aloha je idealna, jer imamo puno alata osmišljenih od stručnjaka kojima djetetu možemo i vratiti koncentraciju, pomoći s tim problemom – ističe trenerica Ana.

U grupama je, kažu cure, po desetak djece, cijeli koncept osmišljen je tako da se djeca prije svega zabave, ali i treniraju mozak. Čak i kad se zabavljaju, čak i kad je riječ o superjunacima.

– Kod nas mozak cijelo vrijeme mora raditi. Zna to djecu i umoriti, zato imamo i naše kratke pauze koje zovemo “brain breaks”, ali poanta je da mozak i tad bude u pogonu. U tim pauzama dajemo im zabavne igre, kod kojih oni ni ne kuže da također vježbaju – ističe trenerica Ana.

– Recimo, kad nam djeca tek dođu, nakon što ih upoznamo s abakusom, upoznamo ih i s knjigama, pa tako i s junakom koji se zove John Neuron. Njegove supermoći su pažnja i koncentracija, a njegov zadatak pomoći djeci da istjeraju Distraktora. On najčešće dolazi kad više ne možeš računati, uđe ti u glavu i tjera te na neke druge stvari. Ako koristiš tehnike Johna Neurona, koji živi u galaksiji Braintrix, možeš pobijediti Distraktora. Na taj način lakše je shvatiti da nisi ti kriv što imaš problem s pažnjom, nego Distraktor, kojega sad znam pobijediti – objašnjava trenerica Maja.

aloha abakus e1562947880784

I tu su negdje dvije trenerice pokušale jednom novinaru u kratkim crtama objasniti kako se računa na abakusu, koji je to princip razmišljanja, ali dim iz novinarskog mozgića krenuo je već nakon nekoliko sekundi. Malo nakon toga i gospodin Distraktor je zauzeo svoje mjesto u tom skučenom prostoru, pa je na kraju postalo i pomalo besmisleno pokušati prenijeti taj proces na papir. Vjerovat ćemo da je djeci jednostavno, ali odraslima definitivno nije…

A kad smo već kod odraslih, ali u ovom slučaju kod onih koji su se kao djeca upoznali s mentalnom aritmetikom, benefiti apsolutno ostaju.

– Sve sinapse koje čovjek uspije probuditi u ranoj fazi djetinjstva ostaju budne i kasnije u životu. Ovo su, slikovito rečeno, temelji. Ako se čovjek u životu bavi nečim što zahtjeva kreativnost, a takvih poslova je sve više, bit će u prednosti. Prostorna orijentacija, brzo razmišljanje, rješavanje problema, pamćenje… Sve to donosi takvo funkcioniranje mozga, a posebno važno je to što se razvija stav da se ne odustaje od traženja rješenja problema, što može biti jako korisno u životu. Uz to dolazi i samopouzdanje, sposobnost da se možeš verbalno izraziti, izreći svoj stav… – nabrajaju trenerice sve prednosti onoga što pokušavaju prenijeti djeci.

I tu je negdje naše vrijeme isteklo. Sve je bilo spremno za prezentacijski sat, nova sezona Alohe u Velikoj Gorici taman je trebala krenuti, pa je došao trenutak da novinar ode svojim putem. I prepusti ovakve stvari onima koji su u tome neusporedivo bolji, klincima koji dolaze.

– Ima nevjerojatne djece, dolaze nam čak i klinci koji u drugom razredu osnovne škole računaju potencije, ali naravno da su dobrodošli i svi ostali. A mi ćemo, naravno, dati sve od sebe da ih što bolje, ljepše i ugodnije uvedemo u ovaj svijet – zaključile su naše druženje trenerice.

Obrazovanje

FOTO Gimnazijalke pobijedile na gradskom natjecanju u košarci

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0026
DSC 0022

02.12.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u košarci za djevojke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecanje srednjih škola Grada Velike Gorice u košarci za djevojke u organizaciji Gimnazije Velika Gorica održano je danas (petak, 02. prosinca 2022.) u dvorani Srednjih škola. Natjecala su se tri školska sportska društva: ŠSD GVG (Gimnazija, voditelj Gordan Polan, prof. savjetnik), ŠSD Bumbar (Ekonomska škola, voditelj Marko Novaković, prof.), ŠSD Zrakoplovac (Zrakoplovna tehnička škola Rudolf Perešin, voditelj Krešimir Lušić, prof).

DSC 0003

02.12.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u košarci za djevojke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0007

02.12.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u košarci za djevojke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pobjednice su igračice GVG-a, koje su u dramatičnoj utakmici pobijedile rezultatom 37:35 suparnice iz Ekonomske škole. Odluka je pala tek u produžetku od 3 minute, nakon što je u regularnom vremenu (24 minute) rezultat bio 31:31. Pobjedom na gradskom natjecanju gimnazijalke su se kvalificirale na županijsko natjecanje srednjih škola u košarci.

DSC 0019

02.12.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje srednjih škola u košarci za djevojke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Turnir je odigran po jednostrukom bod sustavu, a utakmice su igrane u trajanju 4×6 minuta. Sve utakmice sudila je Nika Štampalija, iz Udruge košarkaških sudaca Grada Zagreba. Sve tri ekipe nagrađene su prigodnim medaljama.

Galerija fotografija

Gradsko natjecanje srednjih škola u odbojci za djevojke u školskoj godini 2021./2022.

Rezultati, sastav pobjednica

ŠSD Zrakoplovac – ŠSD GVG 11:34, ŠSD Bumbar – ŠSD Zrakoplovac 44:2, ŠSD GVG – ŠSD Bumbar 37:35, 31:31 (produžetak). Poredak: 1. ŠSD GVG, 2. ŠSD Bumbar, 3. ŠSD Zrakoplovac.

ŠSD GVG: Ana Vrhovac, Barbara Usmiani, Ida Tibor, Laura Milovac, Ana Lizatović, Mia Rebić, Petra Vranešić, Sara Zagorac, Iva Orešković, Marta Muhar, Antea Meštrović, Marija Blaškić. Voditelj: Gordan Polan, prof. savjetnik.

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Gorički osnovnoškolci i gimnazijalci srebrni i brončani na završnici državnog natjecanja u krosu

Objavljeno

na

Objavio/la

20221126 125025
20221126 124738

23.-25.11.2022. Poreč. Završnica držžavnog natjecanja u krosu i šahu za osnovne i srednje škole. Foto: GVG VG

Završnica državnog natjecanja srednjih i osnovnih škola u krosu i šahu održana je krajem prošlog tjedna u Poreču, od 23 do 25. studenog 2022. godine. Ukupno 550 učenika u 138 ekipa uz pratnju oko stotinu nastavnika-mentora sudjelovalo je u toj sjajno organiziranoj sportskoj manifestaciji.

20221126 113042

23.-25.11.2022. Poreč. Završnica držžavnog natjecanja u krosu i šahu za osnovne i srednje škole. Foto: GVG VG

20221126 1122450

23.-25.11.2022. Poreč. Završnica držžavnog natjecanja u krosu i šahu za osnovne i srednje škole. Foto: GVG VG

Grad Velika Gorica imala je tri predstavnika u krosu: u konkurenciji dječaka petih i šestih razreda natjecala se OŠ Eugena Kvaternika, u konkurenciji mladića Ekonomska škola Velika Gorica, a u konkurenciji djevojaka Gimnazija Velika Gorica.

IMG 20221128 WA0007

23.-25.11.2022. Poreč. Završnica držžavnog natjecanja u krosu i šahu za osnovne i srednje škole. Foto: GVG VG

IMG 20221128 WA0005

23.-25.11.2022. Poreč. Završnica državnog natjecanja u krosu i šahu za osnovne i srednje škole. Foto: GVG VG

Dječaci iz Kvaternika osvojili su srebrnu medalju, a gimnazijalke brončano odličje. Ekonomisti su se ekipno plasirali na 17. mjesto, a njihov najbolji član Noa Tončinić prošao je kroz cilj kao treći.

20221123 1803310

23.-25.11.2022. Poreč. Završnica držžavnog natjecanja u krosu i šahu za osnovne i srednje škole. Foto: GVG VG

Ekipa OŠ Eugena Kvaternika: Ivano Čale, Lovro Pranić, Toni Štriga i Leon Radić. Mentor: Ivica Herceg, prof. Ekipa Gimnazije: Tena Martinec, Tena Petračić, Tara Petračić i Anja Petračić. Mentor: Gordan Polan, prof. savjetnik. Ekipa Ekonomske škole: Noa Tončinić, Karlo Stepanić, Dominik Ilijanić Pribić i Filip Cundeković. Mentor: Kristijan Ban, prof.

20221124 081322

23.-25.11.2022. Poreč. Završnica držžavnog natjecanja u krosu i šahu za osnovne i srednje škole. Foto: GVG VG

Gimnazija je u šahu u konkurenciji 24 ekipe osvojila 14. (mladići) i 17. mjesto (djevojke). Djevojke: Ivna Debelić, Marta Lučić, Saša Detelić i Sonja Farkaš. Mladići: Tin Kajganić, Niko Tkalčević, Andrija Eterović, Leon Žigrović i Kristijan Nikolić. Voditelji: Igor Subotić, prof. i Gordan Polan, prof. savjetnik.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

“Iz prve ruke” saznajte kakav je život u Americi

Predavanje u Goričkom klubu mladih večeras će održati student na razmjeni Pierce Mellwig.

Objavljeno

na

Radionica Iz prve ruke

Gorički klub mladih u novom izdanju radionice “Iz prve ruke” večeras će ugostiti američkog učenika na razmjeni, Piercea Mellwiga.

Pierce će održati predavanje na engleskom jeziku, a sudionici će imati priliku čuti iz prve ruke o tome kakav je život u Americi, postoje li kulturološke razlike između nas Hrvata i Amerikanaca, a usputno će se dotaknuti i par aktualnih tema koje su sad jedna od glavnih problematika u Americi.

Dođite večeras u 19 sati u Gorički klub mladih i saznajte kakav je to stvarni život u Americi te neke zanimljive činjenice. Bit će vremena i za  postavljanje pitanja i raspravu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Šumoborci Turovci zasadit će još tisuću sadnica hrasta lužnjaka

U sklopu projekta ‘Prijatelj šume’ tristitinjak goričkih učenika proći će i radionice koje provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta ‘Tur’.

Objavljeno

na

Objavio/la

sumoborci skola

Turopoljska udruga skauta „Tur“ i ove godine provodi projekt Prijatelj šume, kroz koji će uz potporu Zagrebačke županije provesti edukacije, a potom i akcije pošumljavanja za učenike srednjih škola s područja županije. Kroz ovaj projekt turopoljski skauti planiraju sa suradnicima na projektu zasaditi još tisuću sadnica hrasta lužnjaka u šumama na području Zagrebačke županije.

Učenici se kroz edukaciju upoznaju s uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, opasnostima koje čine društvu i ekonomiji, te opće korisnim funkcijama šuma.

– Projekt Šumoborci Turovci ove godine provode uz podršku i potporu Grada Velike Gorice te u partnerstvu s čak osam osnovnih škola na području grada, te s Hrvatskim šumama, Upravom šuma Zagreb. Edukaciju bi kroz interaktivne radionice po školama trebalo proći oko tri stotine učenika – ističe Alen Konjević, predsjednik ‘Tur’-a.

sumoborci skola2

FOTO: projekt Šumobprci, edukacija u školi/ Turopoljska udruga skauta „Tur“

Šumoborci će postati učenici koji će nakon edukativnog dijela projekta, odnosno radionica koje u školama provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta „Tur“, do kraja godine sudjelovati i u dvije aktivnosti sadnje mladica hrasta lužnjaka na velikogoričkom području.

– Prošle godine su mali Šumoborci kroz projekt Prijatelj šume, uz potporu Zagrebačke županije u Turopoljskom lugu zasadili više od dvije tisuće sadnica. Ove je godine u planu zasaditi isto toliko samo volonterskom aktivnošću osnovnoškolaca. Aktivnosti sadnje u Turopoljskom lugu planiramo provesti 7. prosinca, ukoliko nam to vremenske prilike dozvole – najavljuje Konjević.

sumoborci skola1

FOTO: projekt Šumobprci, edukacija u školi/ Turopoljska udruga skauta „Tur“

Projekt Šumoborci dio je velike nacionalne kampanje Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom CO2mpensating by planting, a koja za cilj ima nadoknadu proizvedenih emisija ugljičnog dioksida i neutralizaciju vlastitog ugljičnog otiska putem sadnje stabala.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ministar Piletić dodijelio nagrade za promicanje prava djeteta

Velika Gorica danas je bila domaćin 8. svečane sjednice Vijeća za djecu, koja je održana u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta povodom Svjetskog dana djece.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 2

Velika Gorica danas je bila domaćin 8. svečane sjednice Vijeća za djecu, koja je održana u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta povodom Svjetskog dana djece, a na kojoj su ujedno i dodijeljene Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini. Nagrade je dodijelio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

– Dodjeljujući ovu nagradu za promicanje prava djeteta, najveći i jedini pobjednik su – djeca. Mi smo svi prijatelji djece i ako se okupimo, stavimo glave na kup i ako definiramo koji su nam zajednički prioriteti, onda vjerujem da će budućnost za naše najmlađe itekako biti svjetla i pozitivna – naglasio je ministar Piletić i podsjetio što Vlada u tom kontekstu čini za najmlađe.

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 20221. godini u Velikoj Gorici 2

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Iako je u posljednji šest godina uz podršku Vlade niknulo oko 500 novih vrtića, smatramo da svako dijete ima pravo na predškolski odgoj i obrazovanje i da je to zajednički cilj i svih jedinica lokalne samouprave. Nedavno je Ministarstvo obrazovanja dodijelilo 250 ugovora za izgradnju novih vrtića u Hrvatskoj. Od idućeg polugodišta uvodimo i besplatne školske obroke za svu djecu osnovnih škola, a odlučili smo se i za cjelovitu reformu sustava socijalne skrbi pa ćemo na tragu toga početkom godine počinje s radom Obiteljski centar – rekao je Piletić.

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 5

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U ime grada domaćina prisutnima se obratio i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Velika nam je čast i veselje što će se baš u Velikoj Gorici – gradu prijatelju djece – dodijeliti nagrade za promicanje prava djeteta jer smo itekako svjesni da je poštivanje dječjih prava temelj za kvalitetno odrastanje svakog djeteta. Prava su propisana i zakonski regulirana na nacionalnoj razini, no ona se poštuju ovdje, na ovom prostoru gdje dijete živi, u njegovoj neposrednoj zajednici, u njegovom domu, vrtiću i školi. Zato su nam lokalne politike za djecu izuzetno važne, jer se referiraju na naše specifičnosti, na djetetove potrebe, na ono što djeci treba u našoj zajednici – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar u svom uvodnom obraćanju te istaknuo nekoliko gradskih strateških ciljeva poput vrtića za svako dijete, pomoć novorođenom djetetu, stipendije, produženi boravak…

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 3

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ove godine nagrada za životno djelo otišla je u ruke Senke Klarić, upraviteljice Zaklade „Vaša pošta“, a godišnje nagrade primile su i Ljubica Marković, Klara Malčić, Ena Mikel i Magdalena Grgić, učenice prvih razreda srednje škole te Sabina Lončar, Suzana Rešetar i Marica Mikulčić, članove Udruge obitelj djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Sjena“.

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 8

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U izložbenom prostoru Pučkog učilišta, prisutni su imali prilike i razgledati izložbu fotografija „Djeca OKO nas“ čiji su autori Savez društva „Naša djeca“ Hrvatske i fotograf i putopisac Saša Pjanić. Izloženo je 32 fotografije, odnosno 16 diptiha djede i autorskih tekstova o njima.

Jedna fotografija prikazuje djecu snimljenu u nacionalnim i tradicionalnim nošnjama, dok druga nosi poruku svoj djeci svijeta, a to su dječje želje, snovi, ljepota igre, sloboda duha i pogled u budućnost.

Galerija fotografija:

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 9

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 1

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 4

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 6

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 20221. godini u Velikoj Gorici 1

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Velikoj Gorici 7

21.11.2022. – Velika Gorica – Dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

 

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno