Povežite se s nama

HOTNEWS

Traže se svjedoci prometne nesreće kod gradskog stadiona

Policija moli svjedoke da se jave na broj telefona 01/6221 144 ili 192.

Objavljeno

na

Voznja

Kako bi se utvrdile točne okolnosti, policija traži svjedoke prometne nesreće koja se dogodila jučer oko 12:30 sati na raskrižju Avenije Pape Ivana Pavla II i Ulice Hrvatske Bratske Zajednice. Tamo su se  sudarila dva osobna automobila, a jedna je osoba ozlijeđena.

Iz policije pozivaju sve koji imaju bilo kakve informacije vezane uz ovu nesreću da se jave na broj telefona 01/6221 144 ili 192

HOTNEWS

Od slikovnica do monografija – počela je božićna akcija knjiga Biblioteke Albatros

Naslovi već od 5 kuna

Objavljeno

na

Objavio/la

božićni sajam knjiga

Tradicionalna božićna akcija knjiga Pučkog otvorenog učilišta i Biblioteke Albatros započinje u četvrtak, 1. prosinca. Do kraja mjeseca knjige će se u predvorju Učilišta moći kupiti od 30 do 50 posto povoljnijim cijenama. Najjeftinije knjige su već 5 kuna.

– Knjiga je uvijek zgodan dar za sve uzraste, od onih najmlađih do onih starijih koji vole malo ozbiljnije štivo pročitati i saznati nešto novo na svim područjima, od povijesti, kulture, sporta pa do onih svakodnevnih stvari koje su nama toliko bliske, a koji put i tako daleke. U našoj ediciji su slikovnice za one najmlađe, a i druge zanimljive stvari poput povijesnih knjiga kao što su Povijest Plemenite općine turopoljske ili Turopoljska čitanka. Tu su i naši romani dobitnici književne nagrade Albatros – kazao je Stipo Bilić, voditelj izdavačke djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Želim si…želim….

Imate li vi svoju listu želja?

Objavljeno

na

Objavio/la

pexels marko klaric 6408287

Jeste li gledali film „Bucket list“? Onaj s Jackom Nicholsonom i Morganom Freemanom?

Ako niste, svakako pogledajte.

Zapravo riječ je o „Listi želja“, ali sama riječ „Bucket“, dolazi od američkog izraza „Kick the bucket“ ili vam ga na finjaka „umrijeti“.

Lista želja je popis od barem 100 osobnih ciljeva koje želimo ostvariti.

OK, ne znam za vas, ali ja ih nemam toliko. Zapravo, mislim da ih nemam, ali sad imam vremena razmisliti koji bi to ciljevi bili. Veliki dio njih sam kroz život ostvarila, kao naprimjer:

– Završila obavezno školovanje, iako učim cijeli život

– Stvorila obitelj

– Radim posao koji volim i koji me ispunjava

– Napisala i objavila knjigu

Nije baš sve to bilo na mojoj listi, ali ovo zadnje recimo nisam nikad ni planirala, a desilo se i izvanredno je iskustvo. Zato smatram da je dobro imati takvu listu, ali i da se ne treba samo po njoj voditi. To je recimo kao okvirni vodič kroz život. Ako ćemo živjeti samo da bi ispunili želje koje se nalaze na listi, promaći će nam mnogo drugih divnih stvari koje nećemo vidjeti, a život ih je planirao za nas. Kao recimo, ljubav.

I da, ono što je važno za zapamtiti je da se stvari na toj listi odnose samo na vas. Na ono što vi želite za sebe za ispunjenje svog života, a ne da zadovoljite želje obitelji, prijatelje, poslodavaca.

pexels karolina grabowska 8547142

Foto: pexels-karolina-grabowska

Zato mislim da bi bilo dobro svesti taj popis na recimo 10 stvari.

Evo ovo bi bilo mojih TOP 3.

1. Naučiti reći NE, jasno i glasno jer sam napokon spoznala što NE želim u životu pa je vrijeme da i drugi to shvate.

2. Naučiti kako napraviti kruh. Jako je deprimirajući kad ti se ni u pekaču kruh ne digne…Jer to možda do mene i mojih ruku? Imala sam vremena 2020. kad smo se svi pretvorili u super kuhare i kuharice, ali nekako nije mi se dalo…

3. Naučiti voziti automatik. Da, znam da je lakše, ali ja bez šaltunga ne znam i bojim se!

Eto, skromna sam, ali i to je početak.

Kad malo bolje razmislim, natukla bi ja taj popis i do 100 stavaka kad vidim kave gluposti su mi u TOP3!

I kad bi došla do 100, bio bi tu i 101…itd.

Ok. A vi? Imate li vi svoju Listu želja?

Ajde, nemojte biti škrti, podijelite s nama bar TOP3!

Možda netko pročita vaš komentar na ovu kolumnu i pomogne vam ostvariti jednu od tih želja…Ipak, dolazi vrijeme darivanja.

I to vrijeme darivanja je koma. Ja osobno kupujem poklone kroz cijelu godinu i nemam pojma kako mi se UVIJEK dogodi panika u tjednu pred Božić. Zapravo znam. Poklon kupim i sakrijem ga. Da, da. I od sebe ga sakrijem pa tako i zaboravim da sam nešto kupila. Svakako će biti zanimljivo kad jedan dan budem selila i naletim na sve poklone koji nikad nisu bili poklonjeni. Dobra navlakuša za besplatnu radnu snagu za seljenje.

pexels suzy hazelwood 1750268

Foto: pexels-suzy-hazelwood

Uglavnom, liste su dobre i organiziraju nam život. Bar nama koji volimo da su nam životi koliko toliko organizirani. Činjenica da na poslu imam 3 blokića koja su prošarana kraticama koje samo ja razumijem, dodatno upućuje na činjenicu da s godinama popisu postaju nužni. Jer pametan piše, a budala pamti. Tako su mene učili.

Za kraj, život nisu liste. Život je disati punim plućima znajući da osoba u ogledalu može sve što si zacrta bez obzira na prepreke koje joj se nađu na putu. Jer svi idemo istom cilju, ali svaki svojim putem. Slažem se da je zanimljivije putovati bez karte, ali putokazi su uvijek dobro došli. Pogotovo kad shvatite da ste prevalili pola života radeći stvari koje vas nisu činile sretnima.

Do iduće srijede, voli vas vaše Nena

Nastavite čitati

HOTNEWS

Učenici Habdelića prikupljaju slatkiše za male pacijente KBC-a Rebro

Akcija traje do petka.

Objavljeno

na

Objavio/la

Akcija prikupljanja slatkisa za KBC Rebro

Nakon prošlogodišnje inicijative naše sugrađanke Petre Vukadin, u kojoj su učenici Osnovne škole Jurja Habdelića prikupili više od 600 slikovnica za najmlađe pacijente KBC-a Rebro, ovih dana krenula je nova akcija.

Bolnički „Šareni ulaz“ idući tjedan zasjat će u božićnom ruhu, a Petra je odlučila dodatno razveseliti mališane i roditelje.

– Ove godine odlučili smo da djeca koja stignu u bolnicu u božićno vrijeme, uz plišance ili slikovnicu izaberu božićni kalendar ili čokoladnog djeda Božićnjaka kako bi ih razveselili. Kontaktirala sam ponovno ravnatelja škole Davora Vidovića i oduševljeno je prihvatio tu ideju – priča nam Petra.

Učenici i profesori ove goričke škole do četvrtka će prikupljati slatkiše, kako bi slatki paketići već u ponedjeljak bili na KBC-u Rebro.

– Slatkiši će se dijeliti na trijaži sve do Nove godine, a paketi stižu i iz drugih gradova, no vjerujem da će Goričani i ovoga puta pokazati svoje veliko srce – ističe Vukadin te poziva i druge goričke škole i učenike da se priključe ovoj akciji, a svoje donacije mogu do petka dostaviti u Osnovnu školu Jurja Habdelića.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Aktualac Gradskog vijeća: Ceste, biciklističke staze, javni prijevoz, stipendije i još niz otvorenih tema

U planu su dodatni bazeni i sunčalište u gradu, gradnja Interpretacijskog centra u Andautoniji, te pješačko-biciklistička staza do Male Bune. Do proljeća bi trebala biti gotova pješačko-biciklistička staza uz Vukovinsko jezero, koja bi trebala izlaziti u samom Starom Čiču.

Objavljeno

na

Objavio/la

vijece scaled

I na današnjem Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća bilo je prilično dinamično, a otvoren je čitav niz tema – od uvijek aktualne Aglomeracije, stanja cesta i kritičnih raskrižja, projekata biciklistički staza, lokalnog javnog prijevoza, a moglo se čuti i najave za neke nove projekte.

Serijal vijećničkih pitanja otvorio je Igor Horvačić upitom o rokovima završetka asfaltiranja cesti i nogostupa u Buševcu, Ogulincu i Lukavcu. Obzirom na nedovršenost kolnika vijećnik napominje kako ljudi hodaju po državnoj cesti, a rokovi završetka su najavljeni do 10.studenog. Gradonačelnik Krešimir Ačkar ističe kako je upoznat s problematikom, te očekuje da direktor Vodoopskrbe pojasni situaciju.

– Što se tiče nogostupa, vrlo su bitni zbog sigurnosti, to treba biti i biciklistička staza. Sigurno ćemo to riješiti iduće godine – najavio je gradonačelnik.

vijece1

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Vedrana Zobeca zanimalo je što se poduzima po pitanju stipendija i u kojoj je fazi Poduzetnički inkubator.

– Možemo s ponosom reći bez obzira na ovo vrijeme inflacije i krize nismo smanjivali stipendije. Imat ćemo od iduće godine 20 studentskih i 30 učeničkih, za deficitarna zanimanja ćemo povećati na 50 stipendija, a za to ćemo osigurati milijun kuna. Rok za završetak Poduzetničkog inkubatora, koji je većinom financiran iz EU fondova je 12 mjeseci – odgovorio je gradonačelnik.

Ozrena Robića zanimalo je što je s garancijama radova na projektu Aglomeracije, te što će biti  s javnim gradskim prijevozom, obzirom da ugovor sa ZET-om ističe krajem godine.

–   Dvije godine nakon preuzimanja radova imamo vremena za popravak. Nema šanse da preuzmemo radove ako neće biti u redu. Neke ulice su možda prerano asfaltirane, nisam te struke. Postoji niz objektivnih okolnosti, ali neke stvari nisu dobre. Nekvalitetne stvari rješavaju izvođači o vlastitom trošku – rekao je gradonačelnik.

vijece2

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Po pitanju gradskog prijevoza, pročelnik Dubravko Katulić kaže kako u suradnji s Prometnim fakultetom pripremaju dokumentaciju, te se očekuje da će se idućeg tjedna raspisati javna nabava za lokalni prijevoz.

Zvonko Kunić pitao je što je sa sporazumima s kineskim investitorima koji su najavljivali izgradnju novog stadiona, na što je gradonačelnik obećao pismeni odgovor, obzirom da o navedenim dogovorima nije imao previše saznanja.

Informacije i izvještaji o trošenju proračunskih sredstava trebali bi uskoro, vjerojatno do kraja godine biti javno dostupni na mrežnim stranicama Grada, odgovor je na pitanje Damira Slojšeka, kojeg je zanimalo i kada će se riješiti problematična raskrižja na lokacijama Ivana Pavla II, kod Sisačke i u zoni Meridijana 16.

– Radi se o državnim cestama, pa smo učestalo Hrvatskim cestama ukazivali na tu problematiku. Oni su napravili projekt. Skretanje prema ZTC-u će biti dozvoljeno samo iz smjera Siska, a kod Meridijana 16 izrađen je projekt semaforskog uređaja, rekli su da će to možda biti već ove godine. Nadam se da će to biti tako – otkrio je pročelnik Dubravko Katulić.

vijece belosevic

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Stipo Duvnjak otvorio je temu novih natječaja europskih fondova.

– Grad se prijavio na natječaje vezano za obnovu dječjih vrtića u Kolarevoj i Kurilovcu, vrijednosti preko 13,6 milijuna kuna, a tu bi dobili još 336 mjesta za djecu. Trenutno su u priprema još tri prijave, vezano uz turističku djelatnost – Interpretacijski centar i popratni sadržaji arheološkog parka Andautonija, VG bazen i biciklistička staza. U planu je olimpijski i dječji bazen, te sunčalište. Pješačko-biciklistička staza išla bi do groblja u Kušancu i onda biciklistička do Male Bune – najavio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Po pitanju izvedenih radova na Majerovoj ulici, pročelnik Katulić je izvijestio kako stručne službe provode nadzor, te će se prije plaćanja i preuzimanja sve provjeriti.

Vijećnici su doznali i kako se još čeka odluka po pitanju gradnje pročistača. Direktor VG Vodoopskrbe, Krunosla Višić, podsjetio je kako je Državna komisija za provedbu postupaka nabave donijela odluku o poništenju odabira izvođača i vratila postupak na ponovni pregled i ocjenu ponuda.

– Stručno povjerenstvo još provodi provjere obzirom na kompleksnost dokumenata, a taj je postupak tajni. Sastavljaju zapisnik i nakon toga ćemo imati odluku – pojasnio je.

vijece glasanje

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

U ime velikogoričkih atletičara, Zvonimir Lovrić, je ukazao na probleme s kojima se suočavaju, pa je na prijedlog gradonačelnika odlučen zajednički obilazak, te daljnji dogovor kako bi se našlo zajedničko rješenje.

Ivan Bekavac ukazao je na navodno problematični natječaj za uređenje igrališta u Rakarju, na što je gradonačelnik pozvao da se sve sumnjive postupke prijavi nadležnim institucijama.

Pročelnica Gordana Mikulčić Krnjaja odgovarajući na pitanje vijećnika Anrija Targuša najavila je kako će nakon što Urbanistički zavod izradi prijedlog prostornog plana isti biti upućen u javnu raspravu. Za kraj aktualca gradonačelnik je rekao kako su dva projekta biciklističkih staza u procesu ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola.

– Dugo se rješavaju imovinsko-pravni odnosi na lokacijama prema Maloj Buni i prema Čiču. Do proljeća bi trebala biti gotova pješačko-biciklistička staza uz Vukovinsko jezero, koja bi trebala izlaziti u samom Starom Čiču. To su 90 posto EU i državna sredstva. To je projekt tri jezera, jedan novi turistički sadržaj, a rok je do kraja mandata – najavio je.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uspješnih 30 godina Kuehne+Nagel grupe u Hrvatskoj

Kuehne+Nagel 1992. godine ušao je na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kuehne Nagel

Pored velikih uspjeha koje Kuehne+Nagel bilježi i ove godine u svim područjima svoje djelatnosti diljem svijeta, u Hrvatskoj ima još jedan razlog za zadovoljstvo. Naime, ove je godine Grupa Kuehne+Nagel proslavila trideset godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj te tokom tog zavidnog „radnog staža“ zabilježila brojne uspjehe na hrvatskome i okolnim tržištima u području pružanja cjelovitih logističkih usluga u području cestovne, pomorske i zračne logistike.

Ova obljetnica ima poseban značaj jer je upravo Kuehne+Nagel, 1992. godine, ušao na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

– Ponosni smo na naših 30 godina, smatramo to velikim uspjehom svih naših zaposlenika, partnera i klijenata zahvaljujući kojima smo tako dugi niz godina sve uspješniji na tržištu. Zajedno gradimo i živimo kulturu tvrtke koja stavlja ljude u središte svega što radi te nas upravo ljudi – radnici, klijenti i partneri, potiču da rastemo, budemo još bolji i da nastavimo razvijati vrhunska logistička rješenja prilagođavajući se pritom svjetskim trendovima iz područja učinkovitog poslovanja, ekologije i održivih rješenja za cjelokupni opskrbni lanac – izjavila je Vlatka Jukić, direktorica Kuehne+Nagel za Hrvatsku.

Kuehne Nagel Zgrada big

Foto: Kuehne & Nagel

Unatoč izazovnim godinama iza nas, prvenstveno uslijed epidemije korona virusa zbog koje je na svjetskoj razini bio uvelike otežan rad logističkih tvrtki, Kuehne+Nagel se može pohvaliti održavanjem i ubrzavanjem momentuma te proaktivnim uključivanjem u opskrbne lance farmaceutika, cjepiva i zaštitne opreme, čime potvrđuje status pouzdanog partnera s poslovnim modelom koji je usredotočen na odgovaranje potrebama klijenata na fleksibilan način, uz osiguravanje visoke kvalitete usluge.

Poslovnih ideja za budućnost unutar Kuehne+Nagel Grupe ne nedostaje te, uz fokus na svoju misiju usmjerenu održivom poslovanju, kontinuirano širi svoj poslovni portfelj i razvija disruptivne inovacije s ciljem daljnjeg rasta i razvoja u novozadanim okvirima nepredvidivih logističkih oscilacija.

– Čitav Kuehne+Nagel Adriatic klaster, a pogotovo Hrvatska odlično su geostrateški pozicionirani te nam je želja takav izniman položaj iskoristiti na najbolji mogući način i oblikovati logističko-distribucijski centar izvrsnosti preko kojega smo već počeli povezivati prekomorske destinacije i zapadnu Europu s Balkanom. Upravo u tome vidimo velike mogućnosti za daljnji razvoj te smo i zbog toga investirali u novo suvremeno skladište koje već danas služi kao poveznica između naših partnera i ostatka svijeta – izjavio je Borut Vrviščar, Generalni direktor Kuehne+Nagel za Adriatic klaster (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina)

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno