Poveži se s nama

Moja županija

Traminac obitelji Šimanović, ledena berba, šampion je županijskoga ocjenjivanja vina

Iz podruma obitelji Šimanović u zadnjih devet godina “izašla” su čak tri županijska šampiona…

Objavljeno

Traminac, ledeno vino, berba 2016., Vinarije Šimanović u Kostelu Pribićkome, šampion je ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, održanog u sklopu 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Ovo vino dobilo je i zlatnu diplomu kao najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera Zagrebačke županije, ali i sjeverozapadne Hrvatske.

Iz podruma obitelji Šimanović u zadnjih devet godina “izašla” su čak tri županijska šampiona – 2013. graševina, ledeno vino (berba 2012.), 2015. izborna berba graševine (berba 2013.) i ove godine traminac, ledeno vino (berba 2016.). No ipak, Željko Šimanović najviše je ponosan na frankovku, najbolje ocijenjeno crno vino kontinentalne Hrvatske.

– Frankovka je tipična kontinentalna sorta, nažalost podcijenjena. Bilo bi dobro da joj se da više prostora, komentirao je Šimanović, rekavši da njegova i obitelj njegova brata obrađuje 5,5 hektara vlastitih i 1,5 hektara vinograda u najmu. Proizvode graševinu, rajnski rizling, sauvignon, traminac, frankovku i crni pinot.

– Najviše vina plasiramo u Dalmaciju, u Zagrebu smo još uvijek premalo prisutni. Uglavnom, radi se o direktnoj prodaji u restorane, rekao je Šimanović, dodavši da kontinuitet dobivenih nagrada govori da se radi o ozbiljnoj vinarskoj kući.

Šampionsko priznanje Šimanoviću je uručio župan Stjepan Kožić, na izložbi i izaslanik predsjednika Vlade RH.

– Zadovoljan sam i sretan što u proizvodnji vina ima sve više mladih i školovanih ljudi. To znači da naše vinarije imaju nasljednike, da se razvijaju i dalje šire. Zagrebačka županija je uvijek imala sluha za vinare, uvijek im je bila u pomoći, i stručnoj i financijskoj, a bit će tako i ubuduće, rekao je župan Kožić.

foto: Zagrebačka županija

Najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije i sjeverozapadne Hrvatske je zeleni silvanac OPG-a Crnić iz Marije Gorice, a najbolje ocijenjeno crno mirno vino Zagrebačke županije, ujedno i najbolje crno vino kontinentalne Hrvatske, frankovka, berba 2018., Vinarije Šimanović.

Izborna berba prosušenih bobica sauvignona iz podruma Josipa Rajakovića iz Krašića najbolje je ocijenjeno vino Zagrebačke županije iz posljednje godine berbe, a najbolje ocijenjeno pjenušavo vino je pjenušac “Rose Bella”, berba 2019., Vinarije Kezele iz Šumećana. Pjenušac “Rose bella” ujedno je i najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske. Vinarija Kezele za njega je primila i nagradu “Dragutin Stražimir” za najbolji vizualni identitet boce. Nagradu “Ljerka Habuzin” za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dobila je “Kraljevina Zelina” OPG-a Stjepana Puheleka Pureka iz Gornjeg Psarjeva.

Inače, šampion 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske je graševina Kutjevo, ledeno vino iz 2018. godine.

Moja županija

HDZ i HSS dogovorili većinu u Zagrebačkoj županiji

Sjednica je sazvana za 3.kolovoza, a tada će biti poznat i službeni rasplet ove političke situacije.

Objavljeno

on

Nakon dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije stigla je informacija kako je konačno došlo do dogovora među pojedinim strankama, te bi ovoga puta, u trećem pokušaju sve trebalo proći bez problema.

-HDZ i partnerske stranke dogovorile su s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupštine Zagrebačke županije, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, istaknuvši da će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Skupštine.

-Naš je stav da nam je HSS stranka kojoj možemo dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za nas prihvatljiva varijanta, rekao je Turk Hini, objasnivši da se ne radi o koalicijskoj suradnji nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu. Također je istaknuo da, HDZ kao ozbiljna stranka pokušava napraviti sve kako bi se izbjegli novi izbori.

Predsjednik SDP-a zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je, pak Hini da se od HSS-a koji je na lokalne izbore u svibnju izašao na zajedničkoj listi s SDP-om očekivalo da sudjeluje u formiranju većine od opozicijskih stranaka u Skupštini, ali da je HSS te pregovore ‘naprasno’ napustio i pretrčao HDZ-u.

Razgovori su se vodili s Fokusom, Domovinskim pokretnom i Mostom koje su, ističe Zmajlović, bile spremne formirati većinu.

-SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada, kazao je Zmajlović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na Facebooku je objavio da “HSS ne mijenja stranu” te dodao da se on “nije dogovorio s HDZ-om”.

No, prema navedenom dogovoru  HDZ i koalicijski partner HSU, zajedno s nezavisnom listom Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365 dobili potrebne ‘ruke u zraku’ na sjednici koja je sazvana za 3. kolovoza, i s HSS-om imaju natpolovičnu većinu od 25 vijećnika.

 

 

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

U 2020. godini u Zagrebačku županiju više ljudi doselilo, nego odselilo

Doselilo 1.315 osoba više nego što se odselilo.

Objavljeno

on

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od ukupno dvadeset županija te Grada Zagreba, međužupanijski pozitivan migracijski saldo (više doseljenih nego odseljenih) imalo je pet županija i Grad Zagreb, a najviši je bio u Zagrebačkoj županiji u koju se doselilo 1.315 osoba više nego što se odselilo, dok su najveću međužupanijsku migraciju stanovništva imali Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Inače, u 2020. mjesto stanovanja unutar Republike Hrvatske promijenilo je 64.155 osoba. Kada je riječ o vanjskim migracijama u 2020. u Republiku Hrvatsku iz inozemstva se doselilo 33.414 osoba, a u inozemstvo se odselilo 34.046 osoba.

Nastavi čitati

Moja županija

O 60 starijih i nemoćnih osoba s područja Općine Orle brine desetak žena

Riječ je o projektu “ZAŽELI za Općinu Orle”, a zaposlene žene brinu o korisnicima na način da im dostavljaju namirnice, pripremaju obroke, čiste, pomažu u plaćanju računa…

Objavljeno

on

Kako bi se podigla kvaliteta života starijih i nemoćnih osoba na području Općine Orle, od 1.listopada prošle godine provodi se projekt „ZAŽELI za Općinu Orle“.
Prošli tjedan održana je i uvodna konferencija projekta, a sredstva za njegovu jednogodišnju provedbu osiguralo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje.

S obzirom da je cilj projekta uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, ovim je putem zaposleno 10 žena koje se skrbi o 60 korisnika s područja općine Orle.

– Zaposlene žene u sklopu Projekta brinu o korisnicima na način da im dostavljaju namirnice, pripremaju obroke, čiste, pomažu u plaćanju računa, a ono što je njima najvažnije pružaju im podršku kroz razgovore i druženja. Topla riječ im znači više od svega jer mnogi više nemaju nikoga u obitelji ili ih slabo viđaju – istaknuo je načelnik Ervin Vujica.

Ono što u završnoj fazi slijedi za zaposlene žene je obrazovanje i osposobljavanje kako bi se osnažio i unaprijedio njihov radni potencijal. Inače, ukupna vrijednost projekta je 926.052,00 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

– Ovaj projekt pokazao se kao pun pogodak za našu zajednicu i po završetku druge faze spremni smo i radujemo se trećoj – kazao je Vujica.

 

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno