Povežite se s nama

HOTNEWS

Točno u podne otvara se AIRVG, a evo i što sve trebate znati

Pitanja i odgovori za posjetitelje koji stižu danas na manifestaciju, a na kojoj će imati prilike pogledati nastup ‘Krila Oluje’, vidjeti Rafale, saznati kako pristupiti u Hrvatsku vojsku i još mnogo toga.

Objavljeno

na

Danas točno u podne otvara se velika zrakoplovna priredba AIRVG2024 – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici koji se odvija na starom terminalu zračne luke sve do 18 sati. Građani koji su uspjeli osigurati karte imat će priliku, između ostalog, vidjeti avione i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u izloženom kao i letačkom djelu programa. Bit će tu nastup akrobatske grupe ‘Krila Oluje’, demonstracijski let spašavanja pilota iz neprijateljskog okruženja, a MIG 21 i Rafale održat će formacijski let i pojedinačni prelet.

Također na Info pultu Ministarstva obrane zainteresirani posjetitelji moći će u izravnoj komunikaciji s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova te djelatnicima Središnjice za upravljanje osobljem dobiti više informirati o pristupanju u Hrvatsku vojsku, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca, a najmlađi posjetitelji imat će priliku kroz VR (virtual reality) naočale osobno iskusiti letenje u avionima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Organizirana je i panel rasprava “Kako postati vojni pilot?“ u kojoj će vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija aeronautika podijeliti svoja iskustva o odluci i motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisa, liječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi.

Za sve one koji danas stižu u Veliku Goricu s osiguranom ulaznicom ili akreditacijom donosimo nekoliko informacija i savjeta organizatora.

Ulaz

Ulaz za posjetitelje se otvara u 12 sati. Ulaz na platformu je dopušten samo osobama s kartom – fizičkom ili digitalnom, u slučaju e-karte nije potrebno je printati. Jedna ulaznica vrijedi za jednu odraslu osobu, a djeca u pratnji roditelja ne trebaju dodatne ulaznice. Ulaznice su prenosive – nakon vašeg izlaska istom ulaznicom može ući druga osoba. Dozvoljeno je ulaziti i izlaziti s platforme u druge zone AIRVG2024, no svaki puta morate pokazati kartu redarima. Entrio karte s QR kodovima moraju se očitati i pri izlazu kako bi karta bila funkcionalna za ponovni ulazak.

Djeca

Djeci je dozvoljen ulazak uz pratnju odrasle osobe. Nema dobne granice za djecu te roditelji vode djecu na vlastitu odgovornost. Dozvoljen je ulazak s kolicima za djecu. Podsjećamo, na ovom događaju bit će pojačana buka koja može uzrokovati psihofizičke smetnje djeci. Dozvoljene su slušalice protiv buke. Također, na događaju će biti vrlo velik broj posjetitelja te molimo roditelje na maksimalnu brigu o djeci u pratnji. Na stajanci nije dozvoljena hrana i piće.

Parkiranje

Parking je osiguran na ulazu prema starom terminalu, obavezan dolazak iz smjera Velike Gorice (iz ZG preko Domovinskog mosta ne skrenuti na novi terminal nego produžiti do VG). Parkiranje se ne naplaćuje. Slušajte upute redara pri parkiranju. Prometnica između novog i starog terminala bit će zatvorena izuzev javnog prijevoza i zaposlenika na prostoru zračne luke koji se identificiraju sigurnosnim bedžom. Izlaz s parkirališta je jednosmjeran te void kroz naselje Pleso prema obilaznicama. Napravite plan puta!

Javni prijevoz

U dolasku iz Zagreba koristite autobusne linije 268 s Glavnog kolodvora ili 290 s Kvaternikovog trga. Uvedena je posebna kružna linija po Velikoj Gorici koja staje na autobusnim stajalištima linije 268 – velikogorički busevi besplatno će vas prevesti do AIRVG2024, imaju polaske svakih 15 minuta.

Hrana i piće

Hrana i piće će biti dostupni u nekoliko lokacija – u terminal je ponuda BTA, a u parku ispred terminala velikogoričkih ugostitelja. Zabranjeno je unošenje hrane i pića na platformu s izuzetkom potrepština za djecu odnosno medicinske hrane o čemu obavijestite redare na pregledu. Zabranjena je svaka konzumacija hrane i pića na stajanci jer ambalaža može biti usisana u motore zrakoplova.

Toaleti

Toaleti će biti dostupni u parku ispred terminala.

Ruksaci i ostale stvari

Ruksaci i torbe bit će pregledani od strane redara. Zabranjeno je unositi sklopive stolice, kišobrane/suncobrane, prenosive hladnjake ili bilo koje druge stvari ovog tipa. Dozvoljeno je imati kape. Zabranjeno je ulaziti na rolama i romobilima.

Osobe s invaliditetom

U zonu zračne luke, iza policijske rampe, na asfaltirana parkirališta bit će propuštene osobe s invaliditetom isključivo koje se otežano kreću za što redaru trebaju predočiti ulaznicu te vozilo treba biti propisno označeno.

Ovlasti službenih osoba

Službene osobe, redari i zaštitari, imaju ovlasti zatražiti pomoć policijskih djelatnika da vas udalje s mjesta događaja: ukoliko ugrožavate sigurnost događaja, remetite javni red i mir, ne pratite upute službenih osoba. Unatoč javnom događaju nalazite se na prostoru aktivne zračne luke. Organizatori imaju pravu prekinuti događaj ili ograničiti pristup i osobama s kartom ukoliko je ugrožena sigurnost na događaju.

Očekivane nelagode

Očekujte gužve i zastoje na prilaznim prometnicama, budite strpljivi u prometu! Očekujte usporen proces parkiranja, parkirališta su zelene površine. U vremenu od 14 do 15 sati bit će najveći pritisak na prometnice!

Sve osobe koje žele na platformu moraju pokazati kartu ili akreditaciju, ruksaci i torbe i slični predmeti bit će pregledani od strane zaštitara. Obvezni ste slušati upute službenih osoba. Moguće je čekanje za prolaz na platformu.

Na platformi nema hladovine! Osvježenje i hladovinu potražite ispred i u terminalu.

Očekujte pojačanu buku koja može uzrokovati psihofizičke reakcije djece i osjetljivih osoba.

HOTNEWS

Bio blagdan ili praznik, ljeto, zima ili nevrijeme, oni su uvijek na zadatku!

Zahvaljujući dobroj organizaciji i vrijednim djelatnicima gradske Čistoće, te drugih komunalnih službi, naša Velika Gorica je doista čist i uredan grad.

Objavljeno

na

Bez obzira bio blagdan, praznik, pržilo sunce, udarao vjetar ili kiša lije k’o iz kabla, vrijedni djelatnici VG Čistoće uredno odvoze otpad. Pa smo ih tako i jutros, na nacionalni praznnik dan državnosti i blagdan Tijelova, ‘uhvatili’ foto-kamerom na njihovom radnom zadatku odvoza miješanog komunalnog otpada.

Foto: Djelatnici VG Čistoće vrijedno rade i na blagdane i praznike/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Naslovna fotografija: Odvoz miješanog kom. otpada išao je po redovnom rasporedu i na ovaj praznično blagdanski dan/G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Što nam prognoziraju prometni, a što stručnjaci za vremenske prilike na ovaj praznično blagdanski dan

Gužve su pojačane na gotovo svim prometnicama, u svim smjerovima, a meteorolozi najavljuju nestabilnije vrijeme u nedjelju, osobito na Jadranu, dok će u ponedjeljak kiša i grmljavina zahvatiti veći dio Hrvatske.

Objavljeno

na

Iz HAK-a stiže prometna prognoza za 30.svibnja, Dan državnosti i ujedno i blagdan Tijelova. Povećana gužva je očekivana obzirom kako se puno ljudi uputilo na proslave, ali i na produženi vikend.

– Povećanu gustoću prometa očekujemo na važnijim cestama, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima, te pojedinim graničnim prijelazima. Zastoje očekujemo na cestama gdje traju radovi te na gradskim prometnicama.

Zbog Dana državnosti i Tijelova zabrana je prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t na važnijim državnim cestama u priobalju u četvrtak (30. svibnja) od 14:00 do 23:00. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1. Pojačan promet putničkih i teretnih vozila očekujemo na većini graničnih prijelaza – doznajemo iz Hrvatskog autokluba na čijim stranicama možete i uživo pratiti stanje na cestama.

screenshot /Videozid HAK

Meteorolozi najavljuju kako će nam vrijeme na ovaj praznično-blagdanski četvrtak biti djelomično sunčano, a u drugom dijelu dana stiže nam više oblaka.
– Kasno poslijepodne i navečer moguća je prolazna kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 25°C.
U petak će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom ili pljuskovima i grmljavinom koji mogu biti obilniji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 13 do 16°C, a najviša dnevna između 21 i 24 Celzijeva stupnja – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov s FB stranice ‘Kad će kiša?’.

Foto: ilustrativna, grmljavinsko nevrijeme/Bruno Fantulin/PIXSELL

Prognostičari DHMZ-a najavljuju kako se u nedjelju očekuje nestabilnije vrijeme, osobito na Jadranu i predjelima uz njega, dok će u ponedjeljak kiša i grmljavina zahvatiti veći dio Hrvatske. Temperatura zraka bez izražene promjene.
Iz HAK-a vozače upozoravaju i da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te upozoravaju vozače na potrebu za dodatnom pozornošću u prometu zbog sve već broja ‘dvokotača’ na cestama.

– U prometu je svakodnevno velik broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine te koriste zakonom propisanu zaštitnu opremu – poručuju.

 

Naslovna fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL (arhivska, 2023.)

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Čestitamo Dan državnosti! Donosimo i snimku s prve konstituirajuće sjednice Sabora, 30. svibnja 1990.godine

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas, 34 godine kasnije, s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske. U našim su mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Objavljeno

na

Čestitamo vam Dan državnosti, državni praznik koji obilježavamo u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog hrvatskog parlamenta, Sabora, predstavničkog tijela građanki i građana i nositelja zakonodavne vlasti naše države, 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa, podsjećaju sa mrežnih stranica Hrvatskog sabora.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Wikipedia

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Tuđman je u tom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako ‘konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji’, podsjećaju arhivski zapisi.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske.

U našim ste mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Koliko se diljem svijeta cijeni naša zemlja, ali i velika žrtva koju su podnijeli svi patrioti kojima ostaje naša vječna zahvala i duboko poštovanje, ali i svi prognanici i svi oni koji su ostali bez svojih najmilijih, pokazao je i Google, najpopularnija Internet tražilica, koji je na svoju početnu stranicu stavio čestitku za jedna od najvećih nacionalnih praznika Lijepe naše!

screnshot Google

 

 

Video: Digital VHS Archive/YouTube

Naslovna fotografija: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/ Neda Orsolić/ arhiva Matica hrvatska

Nastavite čitati

HOTNEWS

Izbori za EU parlament: HDZ predstavio kandidate u Velikoj Gorici

Domaćin Ačkar u ugodnoj atmosferi s premijerom podsjetio na važnost zastupanja hrvatskih interesa u EU.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici predstavila je svoje kandidate za izbor u Europski parlament. Ciljevi zacrtani u programu pod nazivom „Hrvatska snažna i važna“ naglašavaju ciljano jačanje gospodarstva kao ključne stavke od interesa svih građana. – Danas je u Hrvatskoj zaposleno milijun i 720 tisuća ljudi, a broj nezaposlenih manji je od 89 tisuća, što znači da na 20 zaposlenih ide jedan nezaposleni, što je najoptimističniji omjer do sada. Prosječna plaća u dva dosadašnja mandata u porastu je za 577 eura. – istaknuo je premijer i nositelj liste za EU parlament.

Foto: Redakcija Cityportala

Na HDZ-ovoj listi broj 5 za EU parlament je 12 kandidata, a interese Hrvatske u Europskoj uniji u novom mandatu žele zastupati potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Kluba EPP-a u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Davor Ivo Stier, aktualni zastupnik i voditelj HDZ-ove delegacije u EP-u Karlo Ressler, aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednica Kluba EPP-a u EP-u i predstavnica HDZ-a BiH Željana Zovko, aktualni zastupnici u EP-u Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, tajnik županijske organizacije HDZ-a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te bivša europarlamentarka Marijana Petir.

Foto: Redakcija Cityportala

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, kao domaćin predstavljanja, naglasio je važnost odaziva na EU izbore, kao i na parlamentarne ali i lokalne izbore za godinu dana. Ujedno je podsjetio prisutne da je premijer uz građane bio kada im je bilo najteže, prilikom velikih poplava prije 12 godina, a prošle godine osigurao je više od 10 milijuna eura za nasipe.

Dubravka Šuica podsjetila je da je na prijedlog premijera Andreja Plenkovića i uz potporu Ursule von der Leyen demografija dobila vlastiti resor u Europskoj komisiji, a čast da ga vodi pripala je upravo Hrvatskoj. Program i viziju HDZ-ovih kandidata došao je podržati Željko Turk, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Zaprešića, koji je u svojem obraćanju istaknuo činjenicu da je uz pomoć Vlade u Zagrebačku županiju uloženo više od milijardu eura za brojne projekte.

Foto: Redakcija Cityportala

Podsjećamo da će se na europskim izborima 2024. izabrati 720 zastupnika, od čega će njih 12 biti iz Hrvatske. Europski izbori se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Razmišljate o postavljanju solarne elektrane? Saznajte koji je najlakši put do njih

Predavanje u Velikoj Gorici će se održati 12. lipnja u Poduzetničkom inkubatoru

Objavljeno

na

Objavio/la

Saznajte kako solarna elektrana jednoj obiteljskoj kući ili poslovnom objektu može pomoći smanjiti račune za struju, ali i kako je ugraditi na jednostavan i financijski isplativ način na jednom od predavanja “Najlakši put do solarne elektrane” koje organizira Zelena energetska zadruga (ZEZ) unutar Zagrebačkog prstena.

Na predavanjima ćete saznati kako izgleda proces i koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane, kako se određuje snaga i visina investicije, koje su mogućnosti za sufinanciranje te druge korisne informacije na ovu temu. Ujedno će se predstaviti mogućnost sudjelovanja u grupnoj nabavi opreme solarnih elektrana kroz koju će ZEZ osigurati barem 15 % popusta na opremu solarne elektrane visoke kvalitete i podršku na svakom administrativnom i tehničkom koraku ugradnje solarne elektrane.

Raspored predavanja:

4. 6. – SESVETE od 18 sati u prostoru Udruge Zelene i plave Sesvete (Kelekova 2)

5. 6. – DUGO SELO od 18 sati u Kulturnom centru za posjetitelje (J. Zorića 5)

12. 6. – VELIKA GORICA od 18 sati u Poduzetničkom inkubatoru (Podložnica 6)

13. 6. – SVETA NEDELJA od 18 sati u Društvenom domu Strmec (Ulica Vladimira Nazora 13)

Samo u posljednjih godinu dana, broj solarnih elektrana u kućanstvima i tvrtkama u Hrvatskoj je narastao dvostruko. Zašto su se brojni građani počeli okretati solarnoj energiji, nije teško za razumjeti – uz solarnu elektranu, na godišnjoj razini može smanjiti račune za struju i do 80 %. Povrat ulaganju u solarnu elektranu može se očekivati za šest do osam godina, a proizvođači garantiraju maksimalnu učinkovitost solarnih panela barem 20-ak godina. Osim što je isplativo ulaganje, solarna elektrana je prilika za zaštitu od promjena i kriza na tržištu energije te podiže vrijednost nekretnine na koju je ugrađena.

Stručnjaci iz ZEZ-a su u nešto više od tri godine organiziranja besplatnih informativnih predavanja i aktivnosti o solarnoj energiji informirali više od 15 tisuća građana o solarnim elektranama te tako pomogli u korištenju solarne energije u kućanstvima i tvrtkama diljem Hrvatske.
Predavanje “Najlakši put do solarne elektrane” će održati ZEZ-ov stručni tim Alice Šebina, voditeljica podrške korisnicima u realizaciji solarnih elektrana i Svibor Jančić, specijalist za razvoj zajednice.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno