Povežite se s nama

Politika

Tko će biti novi gradonačelnik: Traži se deseto lice na čelu Velike Gorice!

Na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine Velika Gorica će, prema svemu sudeći, dobiti svog desetog gradonačelnika u povijesti. Svim političkim strankama zanimljiv je šesti grad u Hrvatskoj, no kandidati su zasad u tajnosti…

Objavljeno

na

S obzirom na sve što se događalo proteklih tjedana u političkom životu našega grada, kao potpuno logičan nameće se zaključak da će Velika Gorica u razdoblju pred nama dobiti svog desetoga gradonačelnika. Status grada imamo od 1995. godine, kad je na čelo Velike Gorice došao danas pokojni Josip Bobesić, a u proljeće 2021. godine s vlasti će, prilično je sigurno, otići Dražen Barišić, gradonačelnik koji je na toj funkciji rekordnih 12 godina.

Ne računamo li dvojicu Vladinih povjerenika, Nevena Karasa i Rudolfa Vujevića, između prvog i posljednjega gradonačelnika smjestila su se još sedmorica, odreda muškarci, svatko sa svojom pričom, s dužim ili kraćim mandatom, a Tonino Picula zapamćen je kao jedini koji je dvaput izabran na tu funkciju – prvo 2005., a onda opet 2006. godine. Ukratko, traži se gradonačelnik broj 10! I novo lice na mjestu prvoga čovjeka šestoga grada u Hrvatskoj, budući da je iz raznoraznih okolnosti ili nemoguće ili vrlo, vrlo malo vjerojatno da se kandidira i netko od onih koji su na toj funkciji već bili…

Međutim, zainteresiranih neće nedostajati. Baš naprotiv… Situacija u kojoj se Velika Gorica našla, ali i sve ono što se veže uz našu sredinu, čini mjesto gradonačelnika iznimno atraktivnim i zanimljivim baš svima. Točnije, baš svim političkim strankama, koje su požurile smisliti strategiju kako iskoristiti trenutak i pronaći kandidata koji bi mogao sjesti u fotelju gradonačelnika grada čiji je proračun za ovu godinu premašio pola milijardi kuna.

Najveći broj pobjeda na lokalnim izborima u Velikoj Gorici u ova je dva i pol desetljeća odnio HDZ i njegovi kandidati, uključujući i posljednjih troje izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće. I da su okolnosti uobičajne, da nije “puknula” afera Janaf, i ovoga bi puta sasvim sigurno najmanji koeficijent bio na pobjedu HDZ-ova kandidata, bez obzira na njegovo ime i prezime. Pomagala je u tome svih ovih godina i često nedovoljno aktivna i pomalo inertna oporba, a sve skupa dovelo je do toga da mnogi Veliku Goricu nazivaju i “utvrdom HDZ-a”.

Što to priprema gorički MOST?

Okolnosti su ovoga puta, međutim, malo drukčije. Svjesni da je ovo jako dobar trenutak za preokrenuti stvari, oporbeni čelnici pohitali su u Veliku Goricu u prvu “izvidnicu”. Zato i ne treba previše čuditi što je Peđa Grbin, novi predsjednik SDP-a, u jednom od prvih akcija nakon svoga izbora došao upravo ovdje, u Veliku Goricu, zato ne treba čuditi ni što se po gradu često “mota” Nikola Grmoja, jedan od vodećih ljudi MOST-a, zadovoljan načinom na koji funkcionira gradska organizacija njihove stranke. U vrhu goričkog MOST-a su tajnoviti, ali jasno je da plan već postoji.

– Pripremamo nešto veliko! – jedino je što se može doznati u neformalnim razgovorima s “mostovcima”.

Što to točno znači, o kojem se kandidatu radi, pokazat će vrijeme, ali tu treba reći kako je koordinator županijske organizacije MOST-a postao Velikogoričanin Ivan Bekavac, kako je koordinator MOST-a za Veliku Goricu Damir Slojšek, ali prilično je izvjesno kako postoji i treća, možda i četvrta opcija, kao i da nije nemoguće da kandidat bude i netko “iz uvoza”, netko od jakih imena s nacionalne razine…

Šimunić kao kandidat SDP-a?

Ime svoga kandidata zasad ne znaju ni u SDP-u, ali jedno ipak znaju.

– Kao najjača oporbena stranka u gradu sigurno je jedino da ćemo imati svoga kandidata. Tko će to biti odlučit ćemo u sljedećih mjesec dana – došapnuli su iz SDP-a.

Izbore 2009. od Barišića je izgubio Tonino Picula, četiri godine poslije Vesna Fabijančić Križanić, a 2017. mladi Aleksandar Horvat. Ovoga puta, čini se, odlučit će se za iskustvo umjesto mladosti.

Jer, kako se može doznati, najizgledniji SDP-ov kandidat je Damir Šimunić, potpredsjednik stranke i Gradskog vijeća, iskusan lokalni političar s vrlo lijepom poslovnom karijerom, hrvatski branitelj, ljevičar s izraženom domoljubnom crtom… Predsjednik stranke Ozren Robić nije izgledan kandidat, drugi potpredsjednik Zoran Ostović još manje, pa Šimunić definitivno postaje favorit u toj priči.

Ačkar kao HDZ-ovo rješenje?

A opet, s obzirom na iskustvo, čini se kako će na samim izborima favorit biti kandidat tradicionalno najjače stranke. HDZ do kraja godine čekaju stranački izbori na lokalnim razinama, pa tako i u Velikoj Gorici, nakon čega će se donositi odluke o kandidatu za gradonačelnika.

Prema dostupnim informacijama, velike su šanse da će predsjednik goričkog HDZ-a i dalje biti Krešimir Ačkar, saborski zastupnik koji je samim time i najizglednija opcija za gradonačelničku utrku. Uostalom, broj preferencijalnih glasova koje je Ačkar dobio na posljednjim izborima govore kako bi za HDZ ta opcija bila i najlogičnija.

Tu su i ostale stranke, kao i pojedinci koji računaju na šansu u ovom specifičnom trenutku, pa se očekuju se i nezavisne liste, koje su ovdje znale dobro prolaziti. Službenih najava zasad nema, no kuloarske priče kažu da su u pripremi najmanje dvije vrlo ambiciozne liste, za koje također u ovom trenutku nije poznato tko će ih nositi…

Sve u svemu, gomila upitnika i puno neizvjesnosti, ali nema sumnje da nas čeka zanimljiva izborna utrka. U kojoj će svi vjerovati da je ovo idealna šansa baš za njega.

SVI GRADONAČELNICI VELIKE GORICE

Velika Gorica administrativno se odvojila od Grada Zagreba 20. rujna 1995. godine. Čast da bude prvi gradonačenik pripala je Josipu Bobesiću, koji je započeo niz u kojem je dosad sudjelovalo devet ljudi. Imali smo i dva povjerenika Vlade, Nevena Karasa 2000. i Rudolaf Vujević 2005. godine, a evo i cijele liste velikogoričkih gradonačelnika u ovih 25 godina…

JOSIP BOBESIĆ (1995. – 1997.)
Član HSS-a vodio je grad u prve dvije nepune godine, nakon čega je smijenjen od vlastite stranke.
ZORAN PIŠL (1997.)
Na čelu Velike Gorice na samo nekoliko mjeseci zamijenio ga je tadašnji član HSLS-a.
MILAN KRILIĆ (1997. – 1999.)
Prvi HDZ-ov gradonačelnik izdržao je nepune dvije godine, dok ga nije smijenio upravo vrh HDZ-a.
JOSIP STEPANIĆ (1999. – 2000.)
I drugi HDZ-ov gradonačelnik izgubio je potrebnih 13 ruku u vijeću, što je dovelo do smjene.
ZVONIMIR ŠIMIČIĆ (2000. – 2001.)
Do redovnih izbora Grad je zatim vodio prvi gradonačelnik iz redova SDP-a.
IVAN ŠUKER (2001. – 2003.)
S čela grada otišao je kad je postao ministar financija.
FRANJO SEVER (2003. – 2005.)
Odradio mandat do kraja umjesto Šukera.
TONINO PICULA (2005., 2006. – 2009.)
Dobio izbore 2005., a zatim i ponovljene godinu poslije, pa odradio mandat do kraja.
DRAŽEN BARIŠIĆ (2009. – ?)
Ušao u politiku 2009., godine postao i ostao gradonačelnik…

Politika

MOST u Gorici o mjerama za majke i valu nasilja nad ženama uz jasnu poruku – odgovornost je na nama, političarima!

Delimitiranje porodiljne naknade i za drugih šest mjeseci dopusta, šestosatno radno vrijeme zaposlenih majki do navršene desete godine najmlađeg djeteta, mjesečna naknada posebno za nezaposlene majke, neke su od planiranih mjera.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kandidatkinje s MOST-ove liste za parlamentarne izbore u 1. izbornoj jedinici s goričkog područja, predvođene nositeljicom izborne liste, Marijom Selak Raspudić, predstavile su na velikogoričkom Tržnom centru niz konkretnih mjera pomoći majkama. No, obzirom na stravična ubojstva dviju žene u istom danu, koja su se u petak dogodila u Zagrebu, kao i na slučaj poznatog redatelja Dalibora Matanića optuženog za seksualno uznemiravanje niza suradnica, poslale su i jasnu poruku kako je velika odgovornost upravo na političarima.

– Želim podsjetiti, obzirom na ove strašne događaje od jučer, da su upravo političari oni kreiraju drušvenu klimu i u tom smislu trebamo biti primjer samokontrole, načina obuzdavanja niskih strasti i dizanja ljestvice u shvaćanju i rješavanju problema i međusobnoj komunikaciji. Bez da mi primjerom pokažemo našim građanima kako biti bolji i civiliziraniji ljudi, ne možemo očekivati da se niske strasti neće preliti na ostatak društva i tu je naša velika odgovornost – poručila je Selak Raspudić.

Foto: Marija Selak Raspudić, nositeljica MOST-ove liste u 1.izb.jedinici govorila je o odgovornosti političara po pitanju vala nasilja nad ženama/G.Kiš, Cityportal.hr

Ističe kako se po pitanju žena koje su žrtve nasilja može još institucionalno napredovati, no prvenstveno treba pogledati i provjeriti sudsku praksu i presude, te analizirati kako se zakon realno provodi.

Pozicija moći u vrlo važnim zanimanjima, pogotovo u onima koji imaju ispod sebe žene, nikada ne smije biti iskorištena da bi se te iste žene seksualno uznemiravalo ili zlostavljalo. Ne smiju postojati dvostruki standardi za one koji deklarativno promoviraju progresivne vrijednosti i za sve ostale građane Hrvatske. Svaka žena zna jasno granicu između seksualnog uznemiravanja i šale. To nije dopustivo i nužno je kreirati društveno ozračje u kojemu se tako nešto nikada neće ponoviti – dodala je.

Foto: Kandidatkinje s MOST-ove liste s goričkog područja, Valentina Dorotić, Nada Finderle i Marija Vrpoljac-Zubec/G.Kiš, Cityportal.hr

Što se tiče mjera pomoći majkama u usklađivanju obiteljskog i poslovnog života, kandidatkinje ističu kako se radi o vrlo konkretnim mjerama, koje su sastavni dio njihova izbornog programa MOST-a.

– U našoj stranci je veliki broj žena koje su zaposlene, poduzetnice, a pritom su i majke. Ključna mjera je delimitiranje porodiljne naknade i za drugih šest mjeseci dopusta jer, žene koje imaju veće plaće, a koje su zaslužile svojim školovanjem, ne smiju biti zakinute drugih šest mjeseci samo zato  jer imaju dijete. Cilj nam je da žene mogu raditi, ali i da, ukoliko to žele, mogu imati i djecu jer bez djece nema budućnosti Hrvatske – istaknula je Selak Raspudić.

Foto: Kandidatkinje MOST-a 1. izb.jedinice predstavile mjere za pomoć majkama i izjasnile se o potrebnim promjenama za smanjenje nasilja nad ženama/G.Kiš, Cityportal.hr

O ostalim mjerama pomoći govorile su i tri kandidatkinje s MOST-ove liste s goričkog područja, Nada Finderle, Valentina Dorotić, Marija Vrpoljac-Zubec, koje su istaknule kako njihov program predviđa i šestosatno radno vrijeme zaposlenih majki do navršene desete godine najmlađeg djeteta, mjesečnu naknada za majke, posebno nezaposlene u iznosu od 125 posto proračunske osnovice, odnosno 550 eura, ali i mogućnost da i bake i djedovi iskoriste roditeljski dopust uz mjesečnu naknadu u iznosu od 75 posto proračunske osnovice.

 

 

Nastavite čitati

Politika

Koalicija Rijeke pravde u Gorici: ‘Ovdje ne stanuje priuštivo stanovanje’

Konferencija za medije održana je u Ulici A. K. Miošića, gdje je predstavljen njihov ‘Plan za stan’, nakon čega su se kandidati izborne liste koalicije Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici družili s građanima na Radićevom trgu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Koalicija Rijeke pravde, predvođena predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, nositeljem izborne liste koalicije Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici Arsenom Baukom i goričkim kandidatima na njihovoj listi za parlamentarne izbore, Ivanom Mlinar i Ivom Jelušićem, održala je danas konferenciju za medije i to u Ulici Andrije Kačića Miošića. Ujedno su predstavili i svoj program ‘Plan za stan’.

Ovdje nismo slučajno jer Ulica Andrije Kačića Miošića je savršeni primjer onoga u što se Velika Gorica pretvorila zadnjih godina, a to je rezultat HDZ-ovog upravljanja prostorom. Duž cijele ove ulice imate betonske gromade, koje su jedna od druge udaljene maksimalno četiri metra, jedan primjer urbane devastacija grada. Marketinški se to prikazuje kao projekt jednog modernog europskog grada, no ubrzo ćete ovdje zbog nedostatka zelenila imati urbane toplinske otoke, gdje je znatno smanjena kvaliteta života – istaknula je Ivana Mlinar, v.d. predsjednica goričkog SDP-a.

Foto: Goričani Ivana Mlinar i Ivo Jelušić, kandidati izborne liste Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici/G.Kiš, Cityportal.hr

Osvrnula se i na cijene stambenih ‘kvadrata’.

U Gorici ne stanuje priuštivo stanovanje, pa se pitamo za koga se ti stanovi grade, jer si mlada gorička obitelj ili pojedinac ne mogu priuštiti stan s početnom cijenom kvadrata od tri tisuće eura. Nemamo ništa protiv doseljavanja, gradnje i širenja grada, ali ne smije profit biti jedini pokretač – rekla je Mlinar.

Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske ovome je dodao.

– Dvije su elementarne stvari koje svaki čovjek treba zadovoljiti, a to je da ima krov nad glavom i kruh u ruci. Nažalost, zadnjih par godina HDZ-ove vladavina to nije moguće za većinu ljudi. Čovjek si danas za svoju prosječnu plaću ne može kupiti ni pola ‘kvadrata’, pa ni ovdje u Velikoj Gorici. Inflacija je učinila svoje, ali ovdje se radi isto tako pohlepi građevinara. Cijene su zadnje tri, četiri godine porasle za više od duplo za što nema nikakvog ekonomskog opravdanja. Mladi nemaju gdje živjeti, a stari nemaju od čega živjeti. Mi imamo ‘Plan za stan’ i plan za rast plaća i plan kako da u ovoj Hrvatskoj ne bude korupcije, samo je na građanima da se 17. travnja odluče za promjenu – poručio je.

Foto: Kandidati na izbornoj  listi koalicije Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici/G.Kiš, Cityportal.hr

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a otkrio je osnove njihova programa priuštivog stanovanja.

– Model Poticane stanogradnje (POS) ostaje, ali se njemu dodaju i drugi modeli, poput gradnje stanova za dugoročni najam po zaštićenim uvjetima, najam s mogućnošću otkupa, iskorištavanje državnih nekretnina koje su sad prazne, ali i izgradnja posebnih stanova za osobe starije životne dobi i smanjene pokretljivosti, kako ti ljudi ne bi morali ići u staračke domove, već bi imali prilagođeno stanovanje. Čitav niz mjera, koje će se prilagoditi uvjetima svake sredine. Ovo je problem koji imamo u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Velikoj Gorici. Stanovi se grade, ali se ne grade za naše ljude – poručio je Grbin.

Nakon konferencije za medije, kandidati izborne liste koalicije Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici prošetali su do Trga Stjepana Radića gdje su se družili s građanima.

Foto: Koalicija Rijeke pravde održala konferenciju za medije u V.Gorici/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Koalicija Rijeke pravde družila se s građanima Gorice na Radićevom trgu/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO I. izborna jedinica: HDZ u Velikoj Gorici predstavio program i kandidate za parlamentarne izbore

Premijer Plenković: ‘Imamo odličan tim, sjajne ljude na listi, spoj iskustva, mladosti, ljude koji su veterani u politici i mislim da će ta lista biti pobjednička’

Objavljeno

na

Počela je kampanja za parlamentarne izbore, a jučer je velikogorički HDZ na Ključić Brdu imao predstavljanje predizbornog programa i kandidata u I. izbornoj jedinici. Na predstavljanju uz premijera Andreja Plenkovića koji je ujedno i nositelj liste, bili su svi kandidati.

– Hvala na svemu što radite za Veliku Goricu kao i općine u ovom dijelu Zagrebačke županije. Pokazali ste da ste jedna tvrđava HDZ-a i da možemo itekako računati ponovno na veliki uspjeh na ovim izborima zahvaljujući vama, vašem radu, trudu i požrtvovnosti te kontinuitetu koji traje gotovo 35 godina – rekao je uvodno premijer Plenković te naglasio kako će narednih dva tjedna njegov tim obilaziti Veliku Goricu, Zagreb, Rugvicu i ostale dijelove prve izborne jedince kako bi prezentirali svoja postignuća u unazad osam godina, kao i svoje ambicije.

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Premijer Plenković govorio je o napretku koje je ostvarila Hrvatska država unazad nekoliko godina.

– Napredak je mjerljiv, ostvaruje rezultate i nije došao preko noći. Nije se dogodio slučajno i ne bi ga odradila tek tako bilo koja Vlada. On je takav jer smo povlačili prave poteze, intervenirali kada je trebalo sa 7,7 milijardi eura paketa pomoći građanima i gospodarstvu, nismo zaboravili na umirovljenike, poljoprivrednike, ribare, nezaposlene, hrvatske branitelje, obitelji s djecom koji primaju dječji doplatak…vodili smo pažljivo računa o svim kritičnim skupinama i koji su ranjivi te im je pomoć bila potrebna. I to su naša postignuća – dodao je nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici.

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Nikada nije bilo bolje, jače i jednostavnije ići u izbore koji su pred nama. U ovih nekoliko godina koje su iza nas, nikada više nismo napravili za našu Veliku Goricu. Nismo mogli sanjati da ćemo napraviti i realizirati brojne projekte, a i mnogi su tek pred nama. Sve to zahvaljujući Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Nikada niti jedan premijer nije toliko učinio za naš grad, a dugogodišnji san o ostvarenju projekata poput Doma za starije, novih škola, vrtića kao i druge infrastrukture nije nikada bliže – rekao je gorički gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a Krešimir Ačkar, ujedno i kandidat na listi za Hrvatski sabor.

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na listi u I. izbornoj jedinici, uz Andreja Plenkovića su još i Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Krešimir Ačkar, Darko Klasić (HSLS), Marko Milić, Ljubica Lukačić, Alemka Markotić, Mato Čičak, Maksimilijan Šimrak, Mario Župan, Tugomir Majdak, Ivica Miškulin i Josip Lucić.

– Imamo odličan tim, sjajne ljude na listi, spoj iskustva, mladosti, ljude koji su veterani u politici i mislim da će ta lista biti pobjednička – zaključio je premijer Plenković.

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.04.2024. – HDZ u Velikoj Gorici predstavio kandidate i predizborni program – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

DIP objavio liste, a u Sabor žele i brojni Velikogoričani. Evo koji…

Na ukupno šest lista, od njih 17, nalaze se i naši sugrađani.

Objavljeno

na

Državno izborno povjerenstvo u subotu 30. ožujka je objavilo pravovaljane liste političkih stranaka i grupe birača koje će građani moći zaokružiti na izborima zastupnika u Hrvatski sabor 17. travnja. Ove godine u svih 11 izbornih jedinica ukupno je 165 pravovaljanih lista, dok u 12. Izbornoj jedinici gdje se biraju pripadnici nacionalnih manjina je 17 kandidata i 8 zamjenika.

Velika Gorica od ovih izbora spada u I. izbornu jedinicu koja obuhvaća južni dio Zagrebačke županije, a uz naš grad tu su općine Kravarsko, Orle, Pokupsko, Pisarovina i Rugvica kao i zagrebačke gradske četvrti Črnomerec, Donji i Gornji grad – Medvešćak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Pešćenica, Žitnjak, Podsljeme i Trnje.

Ukupno je u ovoj izbornoj jedinici 17. pravovaljanih lista na kojima se nalazi i 18 Velikogoričana, a što je za 10 manje nego na izborima u 2020. godini. Svoje mjesto u saboru tražit će i jedna žena s područja općine Pokupsko. Inače, na listama se nalaze neka poznatija imena goričke politike, ali i ona malo manja. Ukupno je šest lista na kojima se nalaze naši sugrađani, a osim glasanja za željenu listu, imate pravo  iskoristiti i ‘preferencijalni glas’, a to znaći da svoj glas možete dati i jednom kandidatu s te liste za kojeg želite da vas predstavlja u Hrvatskom saboru.

Tako se na listi Domovinskog pokreta, Pravo i Pravda, Blok za Hrvatsku – Blok, Agrameri – Nezavisna lista nalazi dvoje Velikogoričana, a to su 3. Zvonimir Lovrić, 7. Marijana Peher, kao i iz općine Pokupsko Andreja Šego Turković koja se nalazi na 11. mjestu.

Na listi HDZ-a, HSLS, HDS, HNS – Liberalni demokrati i HSU nalazi se gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i to na 4. mjestu.

Od goričkih kandidata na listi HSP-a, Hrvatsko bilo, HDSS su 3. Stjepan Palčić, 4. Mate Bekavac, 5. Ivica Gašpar, 6. Ivan Palčić, 8. Danko Ištvanek, 9. Robert Bodružić I 11. Karlo Blagaj. Lista je to na kojoj je najviše Velikogoričana, čak njih sedmero.

Uz njih, najviše Goričana na listi nalazi na listi MOST, Hrvatski suverenisti, HKS I Nezavisna lista mladih, a to su 2. Ivan Bekavac, 5. Nada Finderle, 11. Valentina Dorotić, 12. Antonio Kuliš, 13. Marija Zubec i 14. Damir Slojšek.

Na listi Možemo! – Politička platforma, na 14. mjestu nalazi se Jan Kruhak.

Dvoje Velikogoričana, je i na listi SDP-a, Centar, HSS, ‘Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom’, Narodna stranka – Reformisti – Reformisti, Građansko-liberalni savez – Glas, a to su na 7. mjestu Ivana Mlinar i na posljednjem 14. mjestu Ivo Jelušić.

Objavom lista predizobrna kampanja je i službeno počela, a izborna šutnja stupa na snagu 15. travnja u ponoć. Potpune liste s popisom svih kandidata možete vidjeti ovdje. 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velikogoričani u utrci za Sabor: Gradonačelnik Ačkar visoko na listi, a gorički Most ima čak 6 kandidata

Izbori će se ove godine održati u srijedu 17. travnja, a taj će dan po zakonu biti neradni.

Objavljeno

na

Danas u ponoć istječe rok za predaju kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu za Izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2024. godine. Neki su svoje kandidature i liste već predali, dok će neki to tek učiniti.

Novost od ovih izbora, a koja je važna za Veliku Goricu je ta da se naš grad nalazi u I. izbornoj jedinici s najvećim dijelom Grada Zagreba. Na stranačkim listama koje će se naći pred Velikogoričkim biračima u I. izbornoj jedinici su i naši sugrađani.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar tako je na visokom 4. mjestu na listi HDZ-a koju predvodi Andrej Plenković. Jaka je to i politička poruka o značaju Velike Gorice jer gradonačelnici u pravilu zauzimaju niža mjesta na listama kada se uopće i nađu na njima.

– Velika mi je čast i ponos, ali i veliko priznanje ne samo za mene, nego i sve moje suradnike i sve moje sugrađane. Jer sve što smo ostvarili u našem gradu proteklih nekoliko godina, ostvarili smo zajedno. Kao saborski zastupnik u proteklom mandatu bio sam glas Velikogoričana na državnoj razini, a to ću biti i iduće četiri godine. Nastavit ćemo izvrsnu suradnju s Vladom RH na brojnim projektima u našem gradu, od koji će najvažniji biti izgradnja dnevne bolnice u Velikoj Gorici – komentirao nam je gradonačelnik Ačkar.

Na listi SDP-a koju u našoj izbornoj jedinici predvodi Arsen Bauk je i dvoje Goričana. Ivana Mlinar predsjednica SDP-a Velika Gorica i njen stranački kolega Ivo Jelušić. Mlinar se nalazi na 7. mjestu, samoj sredini liste dok je Jelušić na posljednjem 14. mjestu takozvanoj ‘počasnoj poziciji’.

– Nama kao goričkim SDP-ovcima ovo je velika čast i priznanje kako za naš rad tako i za rad Gradske organizacije. Sama činjenica da se nakon dva izborna ciklusa predstavnici goričke organizacije nalaze na listi u 1. izbornoj jedinici pokazuje da se prepoznaju naše aktivnosti i rad organizacije, jer ona već dugo nije imala svog kandidata na listama za Sabor. Uvjeravam vas da ćemo to povjerenje i opravdati – istaknula je Mlinar te dodala kako će kampanju provesti na terenu među ljudima, živjeti i disati sa svojim gradom, iako to čine svakodnevno, a na kraju sve ostalo je odluka sugrađana.

Čak šest Velikogoričana, baš kao i na prošlim parlamentarnim izborima, nalazi se na listi Mosta, a to su Ivan Bekavac, Nada Finderle, Valentina Dorotić, Antonio Kuliš, Marija Vrpoljac-Zubec i Damir Slojšek.

– Velika Gorica već deset godina aktivno participira u politici Mosta na lokalnoj i nacionalnoj razini, a gorički Most jedan je od najstarijih gradskih koordinacija stranke u Hrvatskoj. Iznimno smo ponosni na to, te iz godine u godinu rastemo. Vjerujem kako je to razlog zbog čega su velikogorički Mostovci prepoznati i brojem na zagrebačkoj listi. Dat ćemo sve od sebe da Velika Gorica i Turopolje napreduju. Očekujemo znatno veći uspjeh nego na prošlim nacionalnim izborima. Pokazali smo veliki žar, volju i borbu, ali i predlaganjem rješenja za brojne probleme s kojima se susreću naši građani – komentirao nam je Ivan Bekavac rekao nam je Ivan Bekavac koji se na Mostovoj listi koju predvodi Marija Selak Raspudić pronašao na drugom mjestu.

Izbori će se ove godine održati u srijedu 17. travnja, a taj će dan po zakonu biti neradni.

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno