Povežite se s nama

Obrazovanje

Tjedan posvećen morskom konjicu, jesenskoj salati i učenju ukrajinskog

Od ove subote, pa sve do sljedeće nedjelje, u Velikoj Gorici obilježavat će se Tjedan cjeloživotnog učenja, ali i Europski dan jezika

Objavljeno

na

Tjedan cjelozivotnog ucenja u POUVG u

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove godine, od 26. rujna do 2. listopada, organizira Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

Svrha cjeloživotnog obrazovanja i učenja sastoji se u činjenici da je ono potrebno svim naraštajima kako bi odgovorili izazovima na tržištu rada i samim time unaprijedili kvalitetu života. U skladu s tim POUVG, osim što nudi niz pogodnosti za umirovljenike i osobe treće životne dobi, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i znanosti provodi programe osposobljavanja i usavršavanja odraslih te tečajeve i radionice za djecu.

Prvi dan ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja poklapa se i s Europskim danom jezika. Europski dan jezika (EDL) obilježava se 26. rujna svake godine kako bi se na taj dan građani prisjetili važnosti učenja jezika u cijeloj Europi. Svrha obilježavanja ovog dana je jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika.

U sklopu ovogodišnje kampanje Tjedna cjeloživotnog učenja i Europskog dana jezika POUVG je pripremio besplatne radionice prema sljedećem rasporedu:

pou 1 pou 2 pou 3

Obrazovanje

Udruga Lomnica: Priključite se i olakšajmo zajedno djeci učenje

Udruga Lomnica organizira instrukcije za djecu, a u potrazi su i za instruktorima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Instrukcije Udruga Lomnica

Kako bi svojim malim sumještanima olakšali školovanje i uljepšali đačko doba, Udruga Lomnica organizira instrukcije za osnovnoškolce.

Instrukcije kreću od utorka 4.listopada (okvirni termin 18-20h) u prostorijama Društvenog doma u Donjoj Lomnici, pa pozivaju roditelje da prijave svoje dijete na e-mail: lomnicausrcu@gmail.com s podacima djeteta, predmet, razred i gradivo oko kojeg dijete treba pomoć.

– Gradimo individualni pristup djetetu pa ohrabrujemo roditelje na dolazak s djetetom barem prvi put, kako bi nam dali dodatne informacije o djetetu. Što im se čini da ga/ju najviše muči, i da dogovorimo zajednički pristup radu i napredovanja djeteta kroz godinu. Škola ne bi trebala biti bauk te nam je želja vratiti osmijeh na zabrinuta dječja lica – ističu iz Udruge.

A kako bi to sve mogli odraditi, u potrazi su i za dodatnim snagama. Traže matematičare, jezičare, kemičare, fizičare, povjesničare, studente i umirovljenike, koji imaju volje i vremena pomoći djeci i olakšati im učenje.

– Nisu potrebne nikakve posebne pripreme, a maksimalno bi se odrađivao jedan sat tjedno. Znamo da to traži određenu vremensku žrtvu, ali svaka uložena minuta u budućnost, vraća se desetorostruko. Gradivo je većinom osnovnoškolsko, nudimo rad na (ne)određeno, a plaća je dječji smijeh i veselje dok su dodatni benefiti ovog rada promijeniti nečiji život na bolje – stoji u simpatičnom pozivu i opisu posla za instruktora koji je Udruga „raspisala“.

Ako smo vas potaknuli da se prijavite i priključite, može to učiniti na mail: lomnicausrcu@gmail.com.

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Projekt pravilne prehrane u djetinjstvu i adolescenciji u OŠ Novo Čiče

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0072
DSC 0080

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predavanjem za roditelje i učenike u Osnovnoj školi Novo Čiče (utorak, 27.09.2022.) započela je prezentacija Projekta ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog života’.

DSC 0075

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Kristina Vujnović, Dora Babić Cikoš i Mirna Trumbetaš. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0083 2

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma i Grad Velika Gorica ovim projektom nastavljaju edukaciju mladih na temu pravilne prehrane. Projekt je smješten u OŠ Novo Čiče, domaćin je bila psihologinja dr.sc. Kristina Vujnović. Predviđena su četiri predavanja: predavanje za roditelje i učenike, predavanje za nastavnike, rad sa stručnim osobljem u školskoj kuhinji i radionica kuhanja za učenike.

DSC 0074

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0081

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na prvom predavanju voditeljica projekta dipl.ing.nutricionist Mirna Trumbetaš  i dr.sc. Dora Babić Cikoš dotakle su se osnovnih i općih tema o pravilnoj prehrani, hranjive tvari, pravilan tanjur, glavni i sporedni obroci, voda. Naglašena je štetnost dodanih šećera, slatkih pića, energetskih pića i kofeina, koje mladi danas previše unose.

DSC 0089

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0073

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cilj projekta je potaknuti mlade na pravilan izbor namirnica i pića, educirati roditelje, a s nastavnicima i stručnim osobljem u kuhinji doći do što bolje i kvalitetnije školske prehrane.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ovogodišnji Dječji tjedan odgovara na pitanje “Kako je to biti dijete?”

Bit će organizirano mnoštvo radionica, igraonica, rasprava, igara, filmova, predstava i razgovora.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sjednica Djecjeg gradskog vijeca s gradonacelnikom Kresimirom Ackarom 4

Počinje Dječji tjedan u Velikoj Gorici, a ove će se godine vrtjeti oko jednog pitanja – Kako je danas biti dijete? Velikogorički vrtići, škole i Centri za djecu osmislili su različite aktivnosti koje posredno ili neposredno odgovaraju na ovo pitanje.

Bit će organizirano mnoštvo radionica, igraonica, rasprava, igara, filmova, predstava i razgovora. Pričat će se o tome kako je danas biti dijete, što djecu u današnje vrijeme veseli, koji su izazovi s kojima se susreću u odrastanju, što ih zanima, što je dobro i pozitivno, a što bi rado mijenjali.

Program počinje u ponedjeljak promocijom slikovnice „I ja sam dijete“ autorice Mirande Kokotović na Dječjem odjelu Gradske knjižnice u 10 sati. Knjižnica će taj dan imati i besplatan upis za nove članove. Točno u podne u Centru za djecu, mlade i obitelj biti će otvorenje izložbe dječjih radova. Od 17 do 19 sati, u Dvorani Galženica, autorice Lane Kihas i Petra Gotal predstavit će priručnik „Razvojni putokaz djeteta“.

U utorak će se sastati Dječje gradsko vijeće na kojem će mali vijećnici raspravljati s gradonačelnikom o važnim aktualnim temama za najmlađe sugrađane.
Spomenimo i kako će u školama krenuti gradski preventivni programi: Thearto predstava “NASILJE – za nasilje nema opravdanja!” i Program Pametno s pametnim telefonima Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Evo i ostalog programa ovogodišnjeg izdanja Dječjeg tjedna:

5.10., srijeda
Dvorana Galženica
13.00 – 14.00 Tribina Kako je danas biti dijete?
Moderira: Sanda Puljiz Vidović

6.10., četvrtak
Dječji vrtić Žirek
Proslava 11-tog rođendana dječjeg vrtića

7.10., petak
Sve škole – Dan bez zvona i ocjena
Svi vrtići – Sportski dan

8.10., subota
Šćitarjevo

9-17 sati Jesenske igre poletaraca i Memorijal „Nitko da ne dođe, do prijatelj drag“ u kojem će sudjelovati oko 350 članova iz izviđačkih udruga s područja središnje Hrvatske. Pomoć u provedbi aktivnosti turopoljskim skautima pružit će Osnovna škola Šćitarjevo, uz sudjelovanje Arheološkog muzeja u Zagrebu te drugih lokalnih i izviđačkih udruga.

Uz igre za poletarce i vučiće te povijesnu šetnju arheološkim nalazištem rimskog naselja Andautonija, za one malo starije izviđače bit će organizirano natjecanje u dizanju šatora, orijentaciji pomoću kompasa, signaliziranju zastavicama i morzeovim znakovima, paljenju vatre i pružanju prve pomoći.

Nastavite čitati

Moja županija

Županijski zadrugari upoznali Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Cilj ovog projekta je upoznavanje zadrugara s posebnostima drugih županija, usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

Objavljeno

na

Meduzupanijska suradnja1

U sklopu projekta Međužupanijske suradnje učeničkih zadruga, 54 zadrugara iz 18 učeničkih zadruga Zagrebačke županije, zajedno s voditeljima i predstavnicima županije, posjetili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Škola domaćin ovogodišnje Međužupanijske suradnje bila je Osnovna škola Garešnica. Županijski zadrugari tijekom svog trodnevnog posjeta sudjelovali su na radionici izrade starih glazbala i izrade crtanog filma, obišli su Daruvar, vidjeli najstarije stablo ginka u ovom dijelu Europe, a penjali su se i na Papuk i osvojili Petrov vrh na visini od 614 metara.

Ucenici zadrugari u posjeti Bjelovarsko bilogorskoj zupaniji

Foto: Zagrebačka županija

U Garešnici su posjetili prvi hotel za pčele, dok su na edukativnom punktu Kaniška Iva saznali puno toga o projektu Natura 2000 te su se u okruženju prepunom jezera okušali u pecanju i dalekozorima promatrali biljni i životinjski svijet.

Posjetili su i Kulturni centar Mato Lovrak gdje su prošetali po vlaku iz filma „Vlak u snijegu“, vidjeli mlin iz filma „Družba Pere Kvržice“ i poslušali mnogo zanimljivih priča iz tog doba. Na ranču Letec u Čazmi susreli se s jelenima, srnama, muflonima, obišli staje s kozama te degustirali kozji sir i mlijeko.

Cilj ovog projekta je upoznavanje zadrugara s posebnostima drugih županija u Republici Hrvatskoj, usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

Nastavite čitati

Obrazovanje

Digitalna akademija za klince: Uče programirati, izrađivati igrice, ali i kritički razmišljati

Drugu godinu zaredom i u našem se gradu djeci nudi mogućnost da se kroz projekt Digitalne akademije 4.0 uče “računalnom razmišljanju”, ali i druže, zabavljaju, izgrađuju kao ljudi…

Objavljeno

na

Algebra DA 02

U moru ponude za naše najmlađe sugrađane, među aktivnostima svih vrsta, nekako se posebno izdvajaju one koje klincima donose malo drukčije benefite, koji ih na najbolji mogući način predstavljaju za izazove koje donose moderna vremena. I zato je teško “promašiti” Digitalnu akademiju 4.0, sadržaj koji se savršeno uklapa u taj opis.

U okviru Algebrina projekta, koji se u Velikoj Gorici održava u Helen Doron English Centru, okupljaju se učenici osnovnih škola, bez obzira na to koji razred pohađaju, budući da se sadržaj prilagođava svakom djetetu, ovisno o njegovoj dobi, mogućnostima… Pa tako klinci, između ostaloga, uče kako programirati, kako se nositi s virtualnom stvarnošću, što treba znati kako bi se ušlo u svijet robotike, 3D printanja, a dobivaju i još niz drugih znanja.

A njima je, naravno, u svemu tome najzanimljiviji dio učenje kako izraditi vlastitu video igru, u što ulazi i istraživanje Minecraft grada, razvoj 3D igara, a sve to kroz vrijedno znanje programiranja.

– Digitalna akademija kod djece razvija računalno razmišljanje, ali na ispravan način, kroz istraživanje, uz puno kreativnosti i opuštenog druženja. Bitno nam je približiti djeci nove tehnologije, pri čemu je važno da ne budu njihovi pasivni potrošači. Radi se na razvoju kreativnosti, znatiželje, ali i kritičkog razmišljanja, što pomaže djeci da izrastu u svestrane, nesebične i odgovorne mlade ljude – objašnjavaju iz Digitalne akademije.

I nije ovaj projekt posebnost samo našega grada, budući da od nove školske godine Digitalna akademija kreće na 18 lokacija u cijeloj Hrvatskoj, ali lijepo je znati da već drugu godinu zaredom priliku za ovakvo nešto imaju i velikogorička djeca.

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno