Poveži se s nama

Kultura

Tea je promovirala Amsterdam, belgijske gradove i muzeje, a sada se vratila u Veliku Goricu

Osmislila je web stranicu Culture Turist na kojoj je spojila kulturu s turizmom i od toga razvila uspješan posao!

Objavljeno

Ljubav prema umjetnosti odvela ju je na studij povijesti umjetnosti i povijesti. Zanimanje za nove zemlje, ljude i različite kulture, potaknula ju je na putovanja. Želja da postane poduzetnica bila je jača od komentara kako u kulturi nema novaca, pa je pokrenula vlastiti posao. Svoje prve poslovne korake Tea Gudek Šnajdar napravila je u Nizozemskoj i, kao da nije bilo dovoljno teško pronaći način da ‘živi’ od kulture, naša povjesničarka umjetnosti morala je učiti o porezima i baviti se administracijom na nizozemskom jeziku. No, uspjela je pokrenuti Culture Tourist, tvrtku za promociju umjetnosti i kulturnog turizma. Svoj posao ova 34-godišnjakinja prošle je godine preselila u Veliku Goricu iz koje sada čitateljima iz cijelog svijeta približava teme iz svijeta umjetnosti i putovanja.

– Prvi korak bilo je pokretanje web stranice Culture Tourist. Počela sam pisati o zanimljivim primjerima kulturnog turizma u Europi. Ideja mi je bila inspirirati ljude da više posjećuju muzeje, kulturne institucije, arheološka nalazišta i uključe ih u itinerare svojih izleta. Također sam te institucije željela predstaviti na zanimljiv način i razumljivijim rječnikom – prisjeća se Tea.

Osim što vodi svoju internetsku stranicu, Tea surađuje s brojnim muzejima, kulturnim institucijama i turističkim zajednicama, a svi oni upravo će se njoj obratiti kada žele svojoj publici ponuditi inovativne kulturne sadržaje. Kroz ovakve suradnje javila se i ideja o izradi kvalitetnog muzejskog suvenira. Tako je Tea počela izrađivati edukativne razglednice koje se mogu obojati, a na kojima su prikazani razni povijesni lokaliteti, spomenici ili postavi muzeja.

– Upravo sam završila veliki set od 44 razglednice za Kulturnu rutu Vijeća Europske Unije – Transromanicu, koja mi je bila najzahtjevniji, ali i najdraži projekt do sada – otkriva Tea.

Jedan od njoj najdražih proizvoda koje je osmislila je mobilna aplikacija koja posjetitelje vodi Amsterdamom, po mjestima gdje je živio i radio nizozemski slikar Rembrandt van Rijn. Tea je radila i na promociji čitavog niza gradova, muzeja, izložbi i proslava kulturnih obljetnica belgijske regije Flandrija.

– Uz sve to, radim na organizaciji izložbi, a trenutno i na kulturno-turističkom vodiču po Zagrebu – priča ova svestrana poduzetnica i promotorica kulturnog turizma koja sada sve više radi i s domaćim kulturnim ustanovama.

VG – ZG – Amsterdam

Teina priča krenula je iz Velike Gorice gdje je živjela prije nego što je otišla na studij u Rijeku i Zagreb. Nakon što je suprug dobio posao u Amsterdamu, preselili su u Nizozemsku i tamo živjeli sedam godina.

– Nizozemska je zemlja s visokom kvalitetom života, divnom arhitekturom i velikom internacionalnom zajednicom, pa je to iskustvo bilo apsolutno pozitivno. Godinu dana nakon preseljenja dobila sam sina, pa je on odrastao u tom vrlo opuštenom nizozemskom odgojnom sustavu – priča nam Tea i dodaje kako je jedna od izvrsnih pogodnosti Amsterdama njegova povezanost ostatkom Europe i svijeta.

Upravo je ovdje Tea uspjela pokrenuti svoj san, iako ju je poduzetništvo privlačilo oduvijek.

– U kulturi u pravilu ne postoji poduzetništvo. Kada sam počela raditi nebrojeno sam se puta susrela s izjavom: ‘U kulturi uvijek fali novca’, a u meni je proradio neki prkos, tako da sam počela razmišljati o tome kako kultura i umjetnost mogu postati profitabilnije i samoodržive – priča nam Tea.

Početak je, kao i za većinu poduzetnika, bio težak. Vodila je web stranicu, koja joj tada još nije donosila zaradu, i paralelno radila u velikoj međunarodnoj turističkoj kompaniji. Imala je skroman cilj – zaraditi za mjesečnu cijenu vrtića, što je u Nizozemskoj oko 1.600 eura. Zahvaljujući suradnji s dva vodeća amsterdamska muzeja, ubrzo se mogla upustiti u avanturu poduzetništva. No, za prve profitabilne suradnje na web stranici morala je pričekati još oko dvije godine.

Kulturni turist u Gorici

S pandemijom koronavirusa Tei i njezinom suprugu posao je potpuno prešao u online svijet, pa su se odlučili vratiti u Hrvatsku i smisliti plan za dalje. U Gorici su, kaže, završili slučajno.

– Plan je bio vratiti se u Zagreb. No, dogodio se potres i više nam se sviđala ideja života u mirnijoj sredini i novogradnji. Budući da ja zbog posla moram puno putovati, blizina aerodroma je također bila bitna – prepričava nam Tea.

Povratak u Hrvatsku Tei je otvorio vrata za suradnju i s domaćim kulturnim ustanovama. Kaže kako su goričke kulturne institucije otvorene za inovativne projekte, pa je već započela suradnju na nekim projektima. U Pučkom otvorenom učilištu Goričani su Teu upoznali kroz kulturno-putopisno predavanje ‘Tragovima Vincenta van Gogha’, a s Galerijom Galženica radi na seriji predavanja o hrvatskim modernim slikarima.

TEA GUDEK ŠNAJDAR

– Velika Gorica ima neobičnu situaciju – jedan je od najvećih gradova u Hrvatskoj, no za mnoge svoje stanovnike funkcionira kao kvart u Zagrebu. Čini mi se da je zbog te vrlo bliske veze poprilično izazovno osmisliti i prezentirati goričku turističku priču. No, nije nemoguće! – smatra Tea kojoj je posebno interesantna autohtona arhitektura Turopolja te smatra kako bi se od toga dala ispričati fantastična priča.

– Trebalo bi i iskoristiti blizinu Zagreba, kako bi se privukli posjetitelji u ovaj lijepi kraj. Moja želja je napraviti projekt vezan uz turopoljsku baštinu, no, nažalost, zbog obima posla još se nisam stigla time detaljnije pozabaviti. No, svakako je u planu – kaže Tea.

Kultura

Goričko kino donosi animirane filmove u sklopu programa “Ljeto u Mreži”

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati…

Objavljeno

on

Kino Gorica sudjeluje u zajedničkom programu nezavisnih kina „Ljeto u Mreži“, a čiji je fokus na animiranim i igranim obiteljskim filmovima koji će i odrasle, barem nakratko vratiti u djetinjstvo.

– U programu „Ljeto u Mreži“ tako su animirani obiteljski film „Dumbo“ o avanturama malog dugouhog letećeg slonića, jedna od najljepših Disneyjevih ljubavnih priča – animirani film „Ljepotica i zvijer“ i iskrena komedija „Moj tata kobasica“. Svi filmovi imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i naravno – na tom putu ne zaboravi na prijatelje i obitelj – ističu iz Kina Gorica.

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati.

Inače, Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se, osim u goričkom, u još 22 neovisna kina diljem Hrvatske, sve do 15. rujna.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje pripremili izložbu “I tu je moj dom”

Izložene radove na Dječjem odjelu Gradske knjižnice moći ćete vidjeti do kraja kolovoza…

Objavljeno

on

Mali kreativci iz Centra za odgoj i obrazovanje, pripremili su izložbu pod nazivom „I tu je moj dom“. Riječ je o radovima učenika od 5. do 8.razreda, a koji su tematski pokrili dijelove grada i okolice, odnosno ono što su učenici posebno uočili. Na radovima koji su inače izloženi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, tako možete prepoznati poznate građevine poput Muzeja Turopolja, kapelicu na Plesu, jezero Čiče…

– Ima još puno tema koje nisu obrađene, pa nastavljamo na jesen sa širenjem izložbe. Svakako prošećite do knjižnice, pogledajte izložbu i posudite koju knjigu. Čitanje je IN – pozivaju iz Centra.

Izložene radove na Dječjem odjelu moći ćete vidjeti do kraja kolovoza.

Foto Facebook: Centar za odgoj i obrazovanje

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO: HAZU Velika Gorica izdao knjigu Josipa Kozačinskog “Veterinarstvo u Turopolju”

Riječ je o knjizi koja spada među malobrojne povijesne zapise o počecima djelovanja veterinarstva na pojedinim područjima naše zemlje …

Objavljeno

on

U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, jučer je održana promocija knjige “Veterinarstvo u Turopolju – zapisi jednog veterinara”, autora Josipa Kozačinskog. Riječ je o knjizi, u izdanju Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica, a koja spada među malobrojne povijesne zapise o počecima djelovanja veterinarstva na pojedinim područjima naše zemlje i stoga je iznimno značajna.

– Ovo je jedina knjiga koja na jednom mjestu opisuje veterinarstvo u Turopolju stoga je unikatna. Opisuje ono što se događalo u Turopolju, ali i najviše ono što se događalo u Veterinarskoj stanici Velika Gorica u kojoj je kolega Kozačinski radio. U vremenu u kojem je on radio kao i o događanjima koja su prethodila veterinarstvu danas – istaknuo je urednik izdanja akademik Željko Cvetnić.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, Josip Kozačinski završio je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i sve do umirovljenja predano je radio u struci neprestano se usavršavajući kroz stručne skupove i simpozije u zemlji i inozemstvu. Bio je suradnik brojnih časopisa i novina koji su bili vezani uz veterinarsku djelatnost. Višegodišnji rad na terenu pružio mu je priliku istražiti razvoj veterinarstva u Turopolju. Tijekom dugih godina trudio se pronaći pouzdane izvore i podatke u različitih arhivima koji su mu poslužili u koncipiranju knjige.

– Smetala me činjenica da nitko od kolega nije znao kada je osnovana Veterinarska stanica u Velika Gorica. To me naprosto boljelo pa sam se primio posla pisanja knjige i skupljanja relevantnih podataka poput kada je stanica osnovana, tko je sve u njoj radio od 1949.godine, odnosno rad veterinarske službe, a prvi zapis potječe iz 1893.godine. Podatke sam skupljao čak četiri godine – priča nam Kozačinski.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Knjiga na stotinu stranica sadrži deset poglavlja, među njima su selekcija i uzgoj stoke u Velikoj Gorici, umjetno osjemenjivanje goveda i svinja u Turopolju, suzbijanje zaraznih bolesti životinja na području Turopolja i Sajmovanje u Velikoj Gorici.

– Velika Gorica status trgovišta 1602.godine i da je bilo 12 godišnjih sajmova, a samo na jednom od tih sajmova je bilo 3 700 rogatog blaga, 7 521 svinja, mnoštvo peradi, a danas kada pogledate sajam je prazan. Kad se samo sjetimo da je gorička Veterinarska stanica 80-tih godina tovila između 15 i 17 tisuća komada junadi, blizu 6 tisuća komada svinja, danas toga više nema – prisjeća se veterinar Kozačinski te dodaje kako Veterinarska stanica danas ima 15 veterinara, od toga 6 terenaca. Isti broj zaposlenih je imala i 80-tih godina, no tada je bilo čak 15 veterinara na terenu. To samo govori o činjenici i brojci da je stoke nekada bilo mnogo više nego danas.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S obzirom da mu je ovo prva pisana knjiga, na pitanje ima li u planu napisati novu Kozačinski ističe:

– Kolege me nagovaraju da napišem knjigu o događajima veterinara na selu. Za sada nemam to u planu, no to mi je poticaj da se možda u budućnosti primim pisanja te knjige – dodaje Kozačinski.

Na predstavljanju knjige, među ostalima, bili su i glavni tajnik HAZU, akademik Dario Vretenar te gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno