Povežite se s nama

Kultura

Tea je promovirala Amsterdam, belgijske gradove i muzeje, a sada se vratila u Veliku Goricu

Osmislila je web stranicu Culture Turist na kojoj je spojila kulturu s turizmom i od toga razvila uspješan posao!

Objavljeno

na

Ljubav prema umjetnosti odvela ju je na studij povijesti umjetnosti i povijesti. Zanimanje za nove zemlje, ljude i različite kulture, potaknula ju je na putovanja. Želja da postane poduzetnica bila je jača od komentara kako u kulturi nema novaca, pa je pokrenula vlastiti posao. Svoje prve poslovne korake Tea Gudek Šnajdar napravila je u Nizozemskoj i, kao da nije bilo dovoljno teško pronaći način da ‘živi’ od kulture, naša povjesničarka umjetnosti morala je učiti o porezima i baviti se administracijom na nizozemskom jeziku. No, uspjela je pokrenuti Culture Tourist, tvrtku za promociju umjetnosti i kulturnog turizma. Svoj posao ova 34-godišnjakinja prošle je godine preselila u Veliku Goricu iz koje sada čitateljima iz cijelog svijeta približava teme iz svijeta umjetnosti i putovanja.

– Prvi korak bilo je pokretanje web stranice Culture Tourist. Počela sam pisati o zanimljivim primjerima kulturnog turizma u Europi. Ideja mi je bila inspirirati ljude da više posjećuju muzeje, kulturne institucije, arheološka nalazišta i uključe ih u itinerare svojih izleta. Također sam te institucije željela predstaviti na zanimljiv način i razumljivijim rječnikom – prisjeća se Tea.

Osim što vodi svoju internetsku stranicu, Tea surađuje s brojnim muzejima, kulturnim institucijama i turističkim zajednicama, a svi oni upravo će se njoj obratiti kada žele svojoj publici ponuditi inovativne kulturne sadržaje. Kroz ovakve suradnje javila se i ideja o izradi kvalitetnog muzejskog suvenira. Tako je Tea počela izrađivati edukativne razglednice koje se mogu obojati, a na kojima su prikazani razni povijesni lokaliteti, spomenici ili postavi muzeja.

– Upravo sam završila veliki set od 44 razglednice za Kulturnu rutu Vijeća Europske Unije – Transromanicu, koja mi je bila najzahtjevniji, ali i najdraži projekt do sada – otkriva Tea.

Jedan od njoj najdražih proizvoda koje je osmislila je mobilna aplikacija koja posjetitelje vodi Amsterdamom, po mjestima gdje je živio i radio nizozemski slikar Rembrandt van Rijn. Tea je radila i na promociji čitavog niza gradova, muzeja, izložbi i proslava kulturnih obljetnica belgijske regije Flandrija.

– Uz sve to, radim na organizaciji izložbi, a trenutno i na kulturno-turističkom vodiču po Zagrebu – priča ova svestrana poduzetnica i promotorica kulturnog turizma koja sada sve više radi i s domaćim kulturnim ustanovama.

VG – ZG – Amsterdam

Teina priča krenula je iz Velike Gorice gdje je živjela prije nego što je otišla na studij u Rijeku i Zagreb. Nakon što je suprug dobio posao u Amsterdamu, preselili su u Nizozemsku i tamo živjeli sedam godina.

– Nizozemska je zemlja s visokom kvalitetom života, divnom arhitekturom i velikom internacionalnom zajednicom, pa je to iskustvo bilo apsolutno pozitivno. Godinu dana nakon preseljenja dobila sam sina, pa je on odrastao u tom vrlo opuštenom nizozemskom odgojnom sustavu – priča nam Tea i dodaje kako je jedna od izvrsnih pogodnosti Amsterdama njegova povezanost ostatkom Europe i svijeta.

Upravo je ovdje Tea uspjela pokrenuti svoj san, iako ju je poduzetništvo privlačilo oduvijek.

– U kulturi u pravilu ne postoji poduzetništvo. Kada sam počela raditi nebrojeno sam se puta susrela s izjavom: ‘U kulturi uvijek fali novca’, a u meni je proradio neki prkos, tako da sam počela razmišljati o tome kako kultura i umjetnost mogu postati profitabilnije i samoodržive – priča nam Tea.

Početak je, kao i za većinu poduzetnika, bio težak. Vodila je web stranicu, koja joj tada još nije donosila zaradu, i paralelno radila u velikoj međunarodnoj turističkoj kompaniji. Imala je skroman cilj – zaraditi za mjesečnu cijenu vrtića, što je u Nizozemskoj oko 1.600 eura. Zahvaljujući suradnji s dva vodeća amsterdamska muzeja, ubrzo se mogla upustiti u avanturu poduzetništva. No, za prve profitabilne suradnje na web stranici morala je pričekati još oko dvije godine.

Kulturni turist u Gorici

S pandemijom koronavirusa Tei i njezinom suprugu posao je potpuno prešao u online svijet, pa su se odlučili vratiti u Hrvatsku i smisliti plan za dalje. U Gorici su, kaže, završili slučajno.

– Plan je bio vratiti se u Zagreb. No, dogodio se potres i više nam se sviđala ideja života u mirnijoj sredini i novogradnji. Budući da ja zbog posla moram puno putovati, blizina aerodroma je također bila bitna – prepričava nam Tea.

Povratak u Hrvatsku Tei je otvorio vrata za suradnju i s domaćim kulturnim ustanovama. Kaže kako su goričke kulturne institucije otvorene za inovativne projekte, pa je već započela suradnju na nekim projektima. U Pučkom otvorenom učilištu Goričani su Teu upoznali kroz kulturno-putopisno predavanje ‘Tragovima Vincenta van Gogha’, a s Galerijom Galženica radi na seriji predavanja o hrvatskim modernim slikarima.

TEA GUDEK ŠNAJDAR

– Velika Gorica ima neobičnu situaciju – jedan je od najvećih gradova u Hrvatskoj, no za mnoge svoje stanovnike funkcionira kao kvart u Zagrebu. Čini mi se da je zbog te vrlo bliske veze poprilično izazovno osmisliti i prezentirati goričku turističku priču. No, nije nemoguće! – smatra Tea kojoj je posebno interesantna autohtona arhitektura Turopolja te smatra kako bi se od toga dala ispričati fantastična priča.

– Trebalo bi i iskoristiti blizinu Zagreba, kako bi se privukli posjetitelji u ovaj lijepi kraj. Moja želja je napraviti projekt vezan uz turopoljsku baštinu, no, nažalost, zbog obima posla još se nisam stigla time detaljnije pozabaviti. No, svakako je u planu – kaže Tea.

HOTNEWS

FOTO Žiri odlučio: Ogranak Seljačke sloge Buševec ide na državnu smotru

Grad Veliku Goricu na smotri su predstavljala čak dva kulturno-umjetnička društva. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca.

Objavljeno

na

Ogranak Seljačke sloge Buševec predstavljat će Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na državnim susretima.

Odlučio je tako, tročlani žiri Županijske smotre koreografiranog folklora, održanoj večeras u Domu kulture u Buševcu. U konkurenciji je bilo pet kulturno-umjetničkih društava od čega su dva s područja Velike Gorice. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca, a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Livanjskog kraja.

26.06.2022. – Buševec – Županijska smotra koreografiranog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz društvo iz Buševca i Lukavca, iz Zagrebačke županije nastupili su još i KUD “Oštrc” iz Ruda, KUD “Preporod” iz Dugog Sela i KUD “Sveta Jana” iz Gorice Svetojanske.

Ogrankaši će pobjedničku koreografiju “Lepi Ivo krešu kreše”, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u mađarskom dijelu Podravine, pokazati publici u Županji gdje će se krajem kolovoza održati državna smotra.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Sjajne izvedbe mažoretkinja na Europskom prvenstvu u Novigradu-Cittanova

Objavljeno

na

Objavio/la

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja – otvorenje (četvrtak, 23.06.2022.). Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Marta Pavelkova, Anteo Milos i Vlado Palac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Međunarodne federacije mažoret sporta (IFMS) i Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) održano je u Novigradu-Cittanova (Istra), u Gradskoj sportskoj dvorani, od 22. do 25. lipnja 2022. godine. Prvog dana održan je 2. Europski kup, a u sljedeća tri dana više od 1500 mažoretkinja izvelo je preko 550 koreografija na 15. izdanju Europskog prvenstva.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – seniorke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – kadetkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedbe mladih sportašica ocjenjivao je sudački žiri od 6 sudaca u kojem su svoje mjesto imali međunarodni suci Milosava Katić i Vlado Palac, predsjednik HUMT-a. Na otvorenju četverodnevne manifestacije mažoretkinje i posjetitelje kratkim govorom pozdravili su Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova, Marta Pavelkova, predsjednica IFMS-a (Prag, Češka), a prvenstvo je otvorio Vlado Palac.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Gradska sportska dvorana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Sudački žiri. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – 1.mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Plesni klub Barbara (Velika Mlaka, Velika Gorica) i Mažoretkinje Dubrovčan (Općina Veliko Trgovišće) bili su vrlo uspješni u Europskom kupu: Barbarice su uzele zlatne medalje u konkurenciji seniorki i kadetkinja, a Dubrovčan je bio još uspješniji osvojivši cijelu paletu medalja (zlatne, srebrne i brončane) s nizom koreografija u nekoliko kategorija.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – najveće ugodno iznenađenje prvenstva. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – pozdrav zastavi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Češki timovi koji dominiraju na europskoj mažoret sceni ponovo su, nakon dvije ”pandemijske” godine, demonstrirali svoju perfektnu uvježbanost i svekoliku talentiranost, a koreografije velikih formacija posljednjeg dana prvenstva bile su poslastice za oko svih poklonika mažoret sporta. Kada na otvorenoj sceni doživite tu silinu tempa, vrhunsku izvedbu i reprezentativne odore, tek vam onda bude jasno zašto je mažoret sport u Češkoj uvijek u tri najpopularnija nacionalna sporta (druga dva su hokej na ledu i nogomet).

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje su bile aktivne i na otvorenom, sudjelovale su u defileu ulicama u staroj gradskoj jezgri (praćene Puhačkim orkestrom ”Naša sloga” Babići), plesale su na koncertu na prostoru kod zvonika i bile su ‘glavne’ prigodom kreiranja milenijske fotografije meštra Šime Strikomana. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrada priredili su večeru za vodeće osobe 15. Europskog prvenstva i predstavnike zemalja učesnica te predstavnike medija.

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Kreacija za milenijsku fotografiju ‘Novigrad-Cittanova’ Šime Strikomana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Flekica i Riči. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo nakon podjele medalja za posljednje izvedene koreografije i završnog pozdrava Marte Pavelkove, kratkim govorom zatvorio je Vlado Palac. Kompletan program prvenstva vodio je moderator Richard Riči Wagner (Češka). Ton majstori bili su Flekica i Leon (Croatia). Odlični domaćini Europskog prvenstva bili su Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

FOTO: Stotine folkloraša na ‘Ivanju u Novom Čiču’, pogledajte dio atmosfere!

‘Jedno veliko hvala svim volonterima, mještanima, članovima društva, roditeljima, naša nagrada su zadovoljni gosti i brojna publika’, rekao je predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak

Objavljeno

na

Objavio/la

Folkloraši su jučer zavladali Novim Čičem, koje su povodom 17. Međunarodne smotre folklore i istoimene manifestacije ‘Ivanje u Novom Čiču’ došli posjetiti brojni gosti.

Posjetitelji su cijeli mogli razgledati Etno naselje Novo Čiče, izložbe, radionice, degustirati turopoljske delicije i proizvode, a selom je prošao I tradicionalni mimohod svih sudionika. Smotra folklora je okupila nekoliko stotina folokloraša iz Hrvatske, Slovenije, BIH i Mađarske.

– Sve možeš osmisliti, isplanirati, ali provesti bez velikog broja volontera i prijatelja, sumještana, članova društva , roditelja teško je. Zato svim jedno veliko hvala !!!!! Naša nagrada su zadovoljni gosti i mnogobrojna publika – rekao je predsjednik KUD-a Čiče Novo Čiče, Stipo Duvnjak. 

Foto: KUD Čiče – Novo Čiče

Nastavite čitati

Udruge

Ivanje u Novom Čiču uz besplatnu gastro ponudu, smotru folklora, zabavu za klince..

Program počinje od 16 sati, a do otvorenja smotre folklore u 18 sati, razgledajte izložbu ručnih vezova, uključite se u izradu ivanjskih vjenčića, tu je i veliki zabavni park za djecu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Počinje dvodnevna manifestacija ‘Ivanje u Novom Čiču’, a organizatori su si zbilja dali truda. Kako i ne bi, jer nakon dvije godine zabrana svih većih okupljanja i druženja ljudi su toga itekako željni. Program počinje poslijepodne, od 16 sati na prostoru Etno naselja razgledajte izložbu ručnih vezova, kušajte kulinarske specijalitete Turopolja, tu su i zanimljive radionice i puno zabave za najmlađe.

– Svečano otvorenje Međunarodne smotre folklora je u 18 sati s nastupom devet kulturno – umjetničkih društava. Prije toga u Etno naselju imamo brojna događanja, pogotovo za djecu – veliki zabavni park, radionica izrade ivanjskih vjenčića..Imamo i ponudu za sve naše drage mještane i goste iz susjednih županija, besplatnu turopoljsku gastro ponudu – kotlovina, gulaš, odojak na ražnju, gibanica, šaran na rašljama..Želimo u suradnji s našim mjesnim odborom počastiti sve naše mještane – otkriva predsjednik KUD-a Čiče Novo Čiče – Stipo Duvnjak.

Organizatori se sutra pridružuju i završnici velike eko-akcije na jezeru Čiče, ‘Od izvora do mora’, koja je i počela na goričkom moru, a tom akcijom će završiti i dvodnevno obilježavanje Ivanja u Novom Čiču.

 

Nastavite čitati

Kultura

Ivanje u Buševcu uz smotru folklora, proštenje, zabavni park i paljenje krijesa

Cjelodnevna zabava ove nedjelje u Buševcu – stižu najbolji KUD-ovi Zagrebačke županije, a očekuju vas izuzetno bogat popratni program.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon izuzetno uspješne Štruklijade, nova veselica stiže u Buševec – ove nedjelje dođite na tradicionalno Ivanje uz smotru folklora i cjelodnevna popratna događanja. Proštenje, streličarstvo, zabavni park i radionice za klince, Muzej na otvorenom Etno zadruge Buševec, koncert, krijes..zabava je zagarantirana!

24.06.2018. Buševec – Ivanje u Buševcu. Foto: Ivana Kovačević/Cityportal.hr

– Na Smotru koreografiranog folklora Zagrebačke županij dolazi nam šest KUD-ova s područja Vrbovca, Samobora, Jastrebarskog, Velike Gorice, a program počinje u 18 sati u Domu kulture Buševec. Na vanjskom prostoru ispod šatora već od 16 sati počinje Ivanjski semen s OPG-ovima, tu su i dodatni sadržaji za djecu..Nakon smotre folklore, slijedi zabavni program uz Zakon šutnje, a kad se smrači, iza 21 sat, zapalit ćemo ivanjski krijes – kaže nam u ime organizatora manifestacije Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Na smotri nastupaju KUD „Preporod“-Dugo Selo, KUD „Petar Zrinski“-Vrbovec, KUD „Stari Grad“-Lukavec, KUD „Oštrc“-Rude, KUD „Sveta Jana“-Gorica Svetojanska i Ogranak Seljačke sloge Buševec.

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno