Poveži se s nama

Kultura

Tea je promovirala Amsterdam, belgijske gradove i muzeje, a sada se vratila u Veliku Goricu

Osmislila je web stranicu Culture Turist na kojoj je spojila kulturu s turizmom i od toga razvila uspješan posao!

Objavljeno

Ljubav prema umjetnosti odvela ju je na studij povijesti umjetnosti i povijesti. Zanimanje za nove zemlje, ljude i različite kulture, potaknula ju je na putovanja. Želja da postane poduzetnica bila je jača od komentara kako u kulturi nema novaca, pa je pokrenula vlastiti posao. Svoje prve poslovne korake Tea Gudek Šnajdar napravila je u Nizozemskoj i, kao da nije bilo dovoljno teško pronaći način da ‘živi’ od kulture, naša povjesničarka umjetnosti morala je učiti o porezima i baviti se administracijom na nizozemskom jeziku. No, uspjela je pokrenuti Culture Tourist, tvrtku za promociju umjetnosti i kulturnog turizma. Svoj posao ova 34-godišnjakinja prošle je godine preselila u Veliku Goricu iz koje sada čitateljima iz cijelog svijeta približava teme iz svijeta umjetnosti i putovanja.

– Prvi korak bilo je pokretanje web stranice Culture Tourist. Počela sam pisati o zanimljivim primjerima kulturnog turizma u Europi. Ideja mi je bila inspirirati ljude da više posjećuju muzeje, kulturne institucije, arheološka nalazišta i uključe ih u itinerare svojih izleta. Također sam te institucije željela predstaviti na zanimljiv način i razumljivijim rječnikom – prisjeća se Tea.

Osim što vodi svoju internetsku stranicu, Tea surađuje s brojnim muzejima, kulturnim institucijama i turističkim zajednicama, a svi oni upravo će se njoj obratiti kada žele svojoj publici ponuditi inovativne kulturne sadržaje. Kroz ovakve suradnje javila se i ideja o izradi kvalitetnog muzejskog suvenira. Tako je Tea počela izrađivati edukativne razglednice koje se mogu obojati, a na kojima su prikazani razni povijesni lokaliteti, spomenici ili postavi muzeja.

– Upravo sam završila veliki set od 44 razglednice za Kulturnu rutu Vijeća Europske Unije – Transromanicu, koja mi je bila najzahtjevniji, ali i najdraži projekt do sada – otkriva Tea.

Jedan od njoj najdražih proizvoda koje je osmislila je mobilna aplikacija koja posjetitelje vodi Amsterdamom, po mjestima gdje je živio i radio nizozemski slikar Rembrandt van Rijn. Tea je radila i na promociji čitavog niza gradova, muzeja, izložbi i proslava kulturnih obljetnica belgijske regije Flandrija.

– Uz sve to, radim na organizaciji izložbi, a trenutno i na kulturno-turističkom vodiču po Zagrebu – priča ova svestrana poduzetnica i promotorica kulturnog turizma koja sada sve više radi i s domaćim kulturnim ustanovama.

VG – ZG – Amsterdam

Teina priča krenula je iz Velike Gorice gdje je živjela prije nego što je otišla na studij u Rijeku i Zagreb. Nakon što je suprug dobio posao u Amsterdamu, preselili su u Nizozemsku i tamo živjeli sedam godina.

– Nizozemska je zemlja s visokom kvalitetom života, divnom arhitekturom i velikom internacionalnom zajednicom, pa je to iskustvo bilo apsolutno pozitivno. Godinu dana nakon preseljenja dobila sam sina, pa je on odrastao u tom vrlo opuštenom nizozemskom odgojnom sustavu – priča nam Tea i dodaje kako je jedna od izvrsnih pogodnosti Amsterdama njegova povezanost ostatkom Europe i svijeta.

Upravo je ovdje Tea uspjela pokrenuti svoj san, iako ju je poduzetništvo privlačilo oduvijek.

– U kulturi u pravilu ne postoji poduzetništvo. Kada sam počela raditi nebrojeno sam se puta susrela s izjavom: ‘U kulturi uvijek fali novca’, a u meni je proradio neki prkos, tako da sam počela razmišljati o tome kako kultura i umjetnost mogu postati profitabilnije i samoodržive – priča nam Tea.

Početak je, kao i za većinu poduzetnika, bio težak. Vodila je web stranicu, koja joj tada još nije donosila zaradu, i paralelno radila u velikoj međunarodnoj turističkoj kompaniji. Imala je skroman cilj – zaraditi za mjesečnu cijenu vrtića, što je u Nizozemskoj oko 1.600 eura. Zahvaljujući suradnji s dva vodeća amsterdamska muzeja, ubrzo se mogla upustiti u avanturu poduzetništva. No, za prve profitabilne suradnje na web stranici morala je pričekati još oko dvije godine.

Kulturni turist u Gorici

S pandemijom koronavirusa Tei i njezinom suprugu posao je potpuno prešao u online svijet, pa su se odlučili vratiti u Hrvatsku i smisliti plan za dalje. U Gorici su, kaže, završili slučajno.

– Plan je bio vratiti se u Zagreb. No, dogodio se potres i više nam se sviđala ideja života u mirnijoj sredini i novogradnji. Budući da ja zbog posla moram puno putovati, blizina aerodroma je također bila bitna – prepričava nam Tea.

Povratak u Hrvatsku Tei je otvorio vrata za suradnju i s domaćim kulturnim ustanovama. Kaže kako su goričke kulturne institucije otvorene za inovativne projekte, pa je već započela suradnju na nekim projektima. U Pučkom otvorenom učilištu Goričani su Teu upoznali kroz kulturno-putopisno predavanje ‘Tragovima Vincenta van Gogha’, a s Galerijom Galženica radi na seriji predavanja o hrvatskim modernim slikarima.

TEA GUDEK ŠNAJDAR

– Velika Gorica ima neobičnu situaciju – jedan je od najvećih gradova u Hrvatskoj, no za mnoge svoje stanovnike funkcionira kao kvart u Zagrebu. Čini mi se da je zbog te vrlo bliske veze poprilično izazovno osmisliti i prezentirati goričku turističku priču. No, nije nemoguće! – smatra Tea kojoj je posebno interesantna autohtona arhitektura Turopolja te smatra kako bi se od toga dala ispričati fantastična priča.

– Trebalo bi i iskoristiti blizinu Zagreba, kako bi se privukli posjetitelji u ovaj lijepi kraj. Moja želja je napraviti projekt vezan uz turopoljsku baštinu, no, nažalost, zbog obima posla još se nisam stigla time detaljnije pozabaviti. No, svakako je u planu – kaže Tea.

Kultura

Melita Zajec pokazat će svoje slike koje prikazuju sanjarenja o prirodi, životinjama i putovanjima

Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja

Objavljeno

on

“Daydreams” je naziv izložbe koju će Velikogoričani od petka, 7. svibnja, u 19 sati moći pogledati u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Svoje radove izložit će Melita Zajec, Zagrepčanka koja je završila školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn, a radi kao scenografski dizajner i dekorater interijera, izloga, scena te sajmova.

– Melita Zajec slikanjem se bavi od djetinjstva. Isprobava stilove i tehnike slikarstva i kiparstva. Mnogi njeni radovi, skulpture i slike, nalaze se u privatnim kolekcijama Hrvatske, SAD-a, Velike Britanije i Njemačke. Slike za ovu izložbu nastale su 2020. – 2021. Dekorativne, intuitivne, izražavaju sanjarenja umjetnice o prirodi, životinjama i putovanjima – stoji u najavi izložbe koju će otvoriti magistar Ante Živković Fošar.

Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO: HUMT-ovi završni ispiti za nove trenerice mažoretkinja

Objavljeno

on

Autor

25.04.2021. Velika Gorica. Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) – završni ispiti za trenerice mažoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) organiziralo je prošlog vikenda (nedjelja, 25. travnja 2021. godine) završne ispite za trenerice mažoretkinja te tako bar donekle popunilo ogromnu prazninu koju je pandemija korona virusa napravila prisilnom suspenzijom svih kalendarom predviđenih natjecanja i manifestacija u mažoret sportu, u posljednjih godinu dana i više.

25.04.2021. Velika Gorica. Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) – završni ispiti za trenerice mažoretkinja. Lucija Palac, Milosava Katić, Ivana Mišević. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Trenerski završni ispit bio je sastavljen iz tri dijela: pismeni, praktični i usmeni. Ispitu su pristupile: Lucija Crljenak, Ana Hercigonja, Viktoria Viljevac, Tamara Čorak, Larisa Bertović, Petra Preglej, Iris Brcković, Iris Juričev, Elena Ćurić, Magdalena Paušek, Petra Rakovac, Lana Šćuric, Ines Rakić i Tina Barišić.

25.04.2021. Velika Gorica. Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) – završni ispiti za trenerice mažoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pismeni dio ispita ocjenjivala je ispitna komisija u sastavu: Nikolina Jerković, Lucija Palac, Ana Marija Benčić i Gordana Furjan Mandić. Praktičnu izvedbu ocjenjivali su: Milosava Katić, Ivana Mišević, Lucija Palac, Vlado Palac, Nikolina Jerković i Tihana Mateljan.

25.04.2021. Velika Gorica. Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) – završni ispiti za trenerice mažoretkinja. Larisa Bertović. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prezenterice pokaznih koreografija bile su: seniorke – Mateja Palac, Ivana Galir, Karla Krilčić, Ana Grujo, Dora Masnica (sve PK Barbara); juniorke – Lea Kovačić, Petra Relja (obje PU Ritmokracija), Ana Čorak i Katarina Vit (obje PU Dijamant Sisak); kadetkinje – Tea Turčin, Helena Balen, Katja Kolić, Maja Masnica, Nika Majtan, Matea Šiškić (sve PK Barbara); dječja formacija –  Leona Turčin, Tina Viković (obje PK Barbara), Sara Skrlin, Maja Blašković, Dora Rogin (sve tri PU Jelačićke Zaprešić).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Nagrađivana Zemlja nomada na novoj Matineji za umirovljenike

Drama je dosad osvojila 198 filmskih nagrada, a gorički umirovljenici mogu je besplatno pogledati u kinu

Objavljeno

on

Film “Zemlja nomada” nominiran je za nagradu Oscar u šest kategorija: najbolji film, najbolja režija, najbolja glavna ženska uloga, najbolji adaptirani scenarij, najbolja montaža i najbolja fotografija. Ovu odličnu dramu, koja je dosad osvojila 198 filmskih nagrada, gorički umirovljenici  mogu besplatno pogledati u kinu Gorica na Matineji za umirovljenike. Zemlja nomada je na rasporedu u petak, 30. travnja, u 11 sati.

– Nakon zatvranja stare tvornice građevinskom materijala, tisuće je radnika ostalo bez primanja, a gradić u Nevadi u kojem se nalazila je izgubio poštansku oznaku, što će reći da je svrstan u red gradova duhova. Šezdesetogodišnja Fern, koja je do tada radila u tvornici, kreće u nepoznato. Kombi je njezin dom, a ona se svrstava u moderne nomade koji lutaju zemljom, snalazeći se kako može. Ova sloboda kao izbor ima svoju iznuđenu ljepotu, jer se ovi ljudi susreću, druže, razvijaju duh razumijevanja i solidarnosti. Nešto što nam svima nedostaje – stoji u najavi filma.

 

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno