Povežite se s nama

CityLIGHTS

Svestrana Mihaela Pavić nova je predsjednica Rotaract kluba Velika Gorica

Objavljeno

na

Svake godine prvog srpnja Rotaract klub Velika Gorica ima predaju vlasti. Nakon prošlogodišnje predsjednice Monike Božurić, na čelo ove humanitarne organizacije došla je Mihaela Pavić, mlada 23-godišnja studentica na Veleučilištu Velika Gorica koja nas je upoznala s djelovanjem i akcijama goričkog Rotaracta.

-Riječ je o neprofitnoj udruzi koja se bavi humanitarnim radom, odnosno različitim akcijama humanitarnog tipa. U našem gradu djelujemo šest godina, te nam broj članova varira. Susreti su nam jednom tjedno, najčešće nedjeljom, sastanemo se, družimo i dogovaramo planove. – počinje priču Mihaela.

-Naša godina službeno počinje 1.srpnja, no, sa službenim sastancima zbog godišnjih odmora počinjemo u rujnu. Trenutno imamo oko 12 članova, u potrazi smo za novima i tko god nam se želi pridružiti dobro nam je došao. Super bi bilo da nam se pridruže muški članovi, jer za sad imamo samo našeg Lovru.

Kad se prijavite, imate kandidaturu, treba doći na određen broj sastanaka, napraviti prezentaciju o sebi kako bi vas postojeći članovi upoznali. Trebate imati najmanje 18 godina starosti. Dostupni su na društvenim mrežama, najčešće prijavu možete obavite preko Google formsa i onda vam jave kad će biti prvi sastanak.

-Moje su sad dužnosti započeti novu rotarijansku godinu, odrediti prvi sastanak na kojem ćemo donijeti daljnje planove i ciljeve, koje ćemo akcije pokrenuti. Prošla godina bila je izazovna, nadam se da ova neće biti takva i da sastanke nećemo morati održavati online jer puno smo konstruktivniji i efikasniji kad se negdje nađemo nego preko ekrana. Također, dužnosti su mi održavati redovite sastanke, posjećivati ostale akcije, ići na međunarodna putovanja, završiti seminar za predsjednike…

Mihaeli mandat traje godinu dana. Rotaract ima svoj Statut prema kojemu funkcioniraju, ali svaka nova ideja je dobro došla. Vjeruje, ukoliko će sama davati neke prijedloge da će oni biti prihvaćeni obzirom da su svi željni i akcija, i međusobnih suradnji.

-Ono što bih voljela u godini kada sam na čelu Rotaracta je da nam se poveća članstvo, jer svaka nova osoba sa sobom nosi barem dvije nove ideje, neke nove mogućnosti i vidike. Također voljela bih i da su nam neka vrata više otvorena, da proširimo neke suradnje, no znam da sve dolazi u svoje vrijeme.

 

Bez obzira na sve izazove u prošloj godini koji su ih pratili, ponosni su na sve što su napravili, a posebno na posljednju akciju koja je bila usmjerena na jednu sigurnu kuću na području Zagrebačke županije na koju ih je uputio gorički Centar za socijalnu skrb jer u gradu nemamo takvih ustanova.

-Krenuli smo u projekt vezan uz sigurnu kuću jer smo u tom trenutku kad se rodila ideja u klubu bile samo mi cure, slavile smo petu obljetnicu našeg goričkog Rotaracta i donijele smo odluku da napravimo nešto baš samo za žene. To je bila jedna doista velika i zahtjevna akcija, ali presretni smo jer smo je uspješno završili. Akcija nam se produžila na čak godinu i pol, no iznimno smo zadovoljni s realizacijom. Radilo se o oko 16 vrata i uspješno smo ih promijenili. 13 nešto mi, a nešto u suradnji sa sigurnom kućom, te im je sada puno ugodnije jer su dobili i vrata sa zvučnom izolacijom radi koje im je omogućena privatnost što je tamo iznimno bitno.

 

Naravno bilo je tu još puno akcija, a Mihaela ih se rado prisjeća.

-Jedna od akcija bila je usmjerena na djecu iz Centra za odgoj i obrazovanje. Oni su za Božić napravili listu želja, a mi smo im bili Djed Božićnjak. Za tu akciju mi smo se odrekli svojih malih znakova pažnje koje si međusobno darujemo te smo usrećili djecu iz Centra. Bilo je to baš lijepo i posebno emotivno.

– U lipnju smo imali akciju usmjerenu na ukazivanje koliko je veliko menstrualno siromaštvo, jer to je jedna goruća tema o kojoj možemo i moramo puno govoriti. Također smo u akciju krenuli jer smo većina djevojke i svjesne smo koliko je to skupo i da si te potrepštine ne može svatko priuštiti. Jako smo zadovoljni kako je sve prošlo, jer osim što smo prikupljali potrepštine, imali smo otvoren i žiro-račun na kojem je prikupljeno dosta financijskih sredstava. Akciji su se pridružili i naši prijatelji iz drugih Rotaract klubova, upravo uplatom sredstava budući nisu mogli osobno doći i podržati ovu priču. Skupili smo na kraju jako puno higijenskih potrepština.

Također, i oni prate prijatelje iz drugih Rotaract klubova, bilo da je riječ o onima iz Zagreba, Međimurja, Slavonskog Broda, Splita…Korona ih je malo spriječila u međusobnom druženju i već su željni da se vide i podruže.

Tu su i twin clubovi, a riječ je o dva kluba iz različitih zemalja Rotary Internationala (RI) koji su uspostavili jake veze i dogovorili se da će se udružiti kako bi dovršili poseban program. To može biti u obliku međunarodnog projekta usluge, razmjene prijateljstva ili kulturne razmjene.

-Mi smo do sada imali twinnig s klubom Rotaract Torino Europea, te nam je u planu ove godine twining s Rotaract Beograd centrom.

Rotaract klub u Velikoj Gorici postoji šest godina, ali Goričani i nisu toliko upoznati s njihovim djelovanjem. Iako se trude informirati javnost putem društvenih mreža to nije dovoljno, a uz njih se vežu i razne predrasude poput onih da su tamo članovi isključivo oni “dubokog” džepa. Zapravo je riječ o mladim ljudima, najčešće studentima, pojedinci rade.

-Ovo je organizacija mladih koji se trude dati svoj doprinos za boljitak zajednice. Mi se trudimo da to najčešće bude u našem gradu, da ovdje nešto potaknemo i da se to vidi. Nisam sigurna da su društvene mreže dovoljne da dođemo do ljudi, ali mislim da nam je PR stvarno dobar i aktualan. Naši mediji nas svi stvarno prate, i tu smo zadovoljni.

Iako je tek na početku mandata, Mihaela već ima neke ciljeve ispred sebe koje bi voljela ostvariti.

-Ono što mi je želja, nakon što smo napravili stolariju u sigurnoj kući, ostao je jedan detalj koji je “šaka u oko”, a riječ je o stubištu. Kad vidite kako to izgleda jasno je da se tu nešto mora napraviti. Riječ je o starom drvenom stubištu, koje samo što ne popuca, ispod su rupe, a tamo borave bebe koje pužu. To je nešto što im je jako potrebno. Želim da to završimo i da na kraju možemo reći da smo promijenili kompletnu stolariju u sigurnoj kući.

Na početku svake godine iz Rotaracta vole sjesti za stol, svatko da neki prijedlog i onda donesu planove za dalje. Financiraju se iz članarina koje su 40 kuna mjesečno, koje dobro dođu za potrošni materijal, a tu su i neki dodaci koje im omogući distrikt 1913.

Mihaela studira upravljanje u kriznim uvjetima na Veleučilištu Velika Gorica, a završila je turističku gimnaziju.

-Sve je to spoj ljubavi prema turizmu, kriznim situacijama, menadžmentu. Voljela bih raditi u odnosima s javnošću i nadam se da ću to i ostvariti. To je plan i za diplomski studij.

A osim što studira, od nedavdno predsjeda Rotaractom, iz bogatog životopisa izdvaja svoje novo, možemo reći zanimanje.

-Otkad je otvoren Centar za posjetitelje Grada Velike Gorice radim tamo kao studentica po potrebi. Jako volim Turopolje, i sretna sam što mogu ljudima približiti ljepote ovoga kraja. Zahvaljujući tome dobila sam priliku sudjelovati na Interprete Europe u sklopu Kulturame u kojoj sudjeluje pet turističkih zajednica, tamo učimo za interpretatora baštine. Mi to kažemo fenomen, odnosno atrakciju s našeg područja, bilo da je riječ o Muzeju Turopolja, bio to Tur, Park dr.Franje Tuđmana, Franjo plemeniti Lučić ili Stjepan Radić, ljudima sve to na zanimljiv način pokušamo to približiti. Važna je interakcija, a ne samo suhoparne činjenice koje se mogu naći i u knjigama. Jedan od primjera je Franjo plemeniti Lučić, da pitamo ljude, npr. jesu li znali da je on bio jedan od orguljaša u katedrali u Zagrebu, da imamo glazbenu školu nazvanu po njemu…

Put do interpretatora kulturne baštine nije jednostavan, ali ako nešto volite, ništa nije teško.

-Imala sam pismeni i usmeni dio, odnosno interpretacijski govor u kojem sam govorila o našoj narodnoj nošnji, i općenito o tradicijskoj odjeći ovoga kraja, a za europski certifikat još trebam napraviti domaću zadaću, odnosno interpretacijsku turu. Nadam se id a će mi taj certifikat otvoriti neka nova vrata. Nadam se da ćemo od rujna krenuti s interpretacijskim turama, da će to naši ljudi prepoznati, da će nam se pridružiti i zajedno s nama upoznavati ljepote i čari našega Turopolja.

Od malena je putovala s roditeljima, i obišla je puno prekrasnih destinacija od kojih posebno ističe Izrael, ali isto tako koliko voli svoje Turopolje i Veliku Goricu voli i prekrasno mjesto Kali na Jadranu za koji kaže da dok u Gorici živi, tamo Živi i uživa.

-To je rodno mjesto moga dide. Svi najvažniji koraci u mojemu životu dogodili su se tamo, od prvog zubića, prvog koraka, do prve riječi. Morsko sam dijete, tamo mi je velik broj prijatelja i svaki Slobodan korak iskoristim da budem tamo. Jednog dana možda tamo preselim, to je otok, tamo je sve opuštenije i lagodnije, volim reći da mi jedan dan traje 48 sati. A ovdje ništa ne stižem.

Mihaela uz sve što smo do sad naveli voli pisati, čitati, istraživati razna neotkrivena blaga materijalne i nematerijalne kulturne baštine, te smo sigurni da će još puno toga moći dati zajednici I u njoj ostaviti traga.

CityLIGHTS

FOTO Mladi folkloraši oduševili na Danu dječjeg folklora

Objavljeno

na

Objavio/la

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice održana je jučer (nedjelja, 19. ožujka 2023.) u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta. U konkurenciji je nastupilo 13 udruga: KUD Čiče (Novo Čiče), KUD Gradići, KUD Velika Mlaka, KUD Dučec (Mraclin), KUD Nova zora (Donja Lomnica), KUD Stari Grad (Lukavec), FA Šiljakovina, KUD Mičevec, KUD Šćitarjevo, KUD Slavuj (Bukevje), FA Turopolje (Velika Gorica), FA Šiljakovina (Šiljakovina), Ogranak Seljačke sloge Buševec i KUD Kravarsko.

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedena je ukupno 21 koreografija. Nastupila su djeca u dobi od 2(!) do 15 godina. Mladi folkloraši predstavili su pjesme i plesove iz svih krajeva Republike Hrvatske.

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dječje skupine su plesale po redoslijedu od najmlađih (2-6 godina, 3-8, 3-10, 4-8, …) do nešto starijih skupina (5-12, 6-11, 7-13, 8-12, 9-12, 10-14, 12-15  godina). Osam udruga predstavilo je po dvije dobne selekcije odnosno dvije koreografije: Čiče, Turopolje, Dučec, Velika Mlaka, Šiljakovina, Lukavec, Kravarsko i Mičevec, a Buševec tri.

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

20.03.2023. Velika Gorica. Gradska smotra folklora 2023. – Dan dječjeg folklora. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gledalište je dugotrajnim pljeskom nagrađivalo mlade folkloraše, koji su svojim koreografijama podsjećali na neka davna vremena i zaboravljene dječje igre. Program je vodila Ana Mirenić.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Suzana Strunjak vratila se prvoj ljubavi, pa uz posao u Crvenom križu uređuje i interijere

Već kao mala pokazivala je interes za unutarnji dizajn…

Objavljeno

na

Objavio/la

Humanitarni rad obilježio je radni vijek naše sugrađanke Suzane Strunjak, mnogima poznatog lica Društva Crvenog križa Velika Gorica. Više od 30 godina bila je na čelu te organizacije, a sada kada mirovina polako kuca na vrata, svoje slobodno vrijeme posvećuje svom nesuđenom zanimanju – unutarnjem uređenju interijera. I tu kreće njezina priča…

– Već kao mala gurala sam i premještala namještaj, sama sam miješala boje i bojala zidove. Sjećam se dok sam bila osnovna škola, pobojala sam zid u kući, mama je dobila fraze kada se vratila s posla. Namještaj bi izmijenila barem nekoliko puta godišnje. Već tada sam pokazivala interes za unutarnji dizajn – prisjeća se Suzana svog djetinjstva.

No, kada je trebala izabrati fakultet s ovim afinitetima, izbor je bio mali. Nije ju privukla arhitektura, nego je ipak krenula u drugom smjeru. Završila je defektologiju i taj ju je put odveo u Crveni križ.

– Sredinom mog radnog vijeka, intenzivno su se počela reklamirati unutarnja uređenja i dizajn. Tada se i otvorila škola koju sam upisala i stekla zvanje stilist unutarnjeg uređenja. Iako sam prije toga već uređivala interijere, htjela sam imati diplomu – kaže Strunjak koja svakodnevno kroz dizajnerske časopise i knjige prati trendove i proširuje svoje znanje.

Zahvaljujući prijateljima, Suzanin hobi i rad je počelo prepoznavati sve više ljudi, a kroz godine odradila je oko 30 različitih projekata.

– Ne radim puno pa mogu uživati u tome jer to volim. A s obzirom da mi je to više kao hobi, radim odabrane projekte i ne prihvaćam bilo što. Važno mi je da se dogodi onaj „klik“ s klijentima i da u konačnici budemo oboje zadovoljni – ističe naša sugrađanka.

Foto: Stan u Velikoj Gorici – prije i poslije/Privatni album

Pri uređenju, kaže, potrudi se što bolje upoznati osobe s kojima surađuje, kako žive i koriste prostor, što im se sviđa i koliki im je budžet. Sama je dizajnirala i uredila sadašnji prostor goričkog Crvenog križa, a od drugih projekata posebno izdvaja uređenje kuće u Jadranovu i malog stana za najam u centru Velike Gorice gdje je, s obzirom na ograničen budžet, morala upotrijebiti svu svoju kreativnost.

– Kod stanova za najam sve mora biti jednostavno, lako održivo i prilagodljivo ljudima različitih ukusa. Jedina prijateljeva želja pri uređenju je bila da dodamo spavaću sobu. Uz to, stilski smo ujednačili sve boje, od podne obloge do zidova. Stan još nije bio uređen do kraja, a već je bio iznajmljen – govori nam Strunjak.

S kućom u Jadranovu bila je drugačija priča. Neograničeni budžet dopustio joj je da pusti mašti na volju. Mladog vlasnika, na njeno iznenađenje, oduševila je ideja o uređenju interijera u sivoj, crnoj i zlatnoj kombinaciji.

Foto: Kuća u Jadranovu/Privatni album

– Promišljali smo o svemu do posljednjeg detalja. S obzirom da je vlasnik trenutno samac, danas, sutra kada se oženi, bez problema će moći promijeniti stvari i napraviti si stil kakav želi – dodaje ova stilistica.

Trendovi u modi dolaze i prolaze, a upravo tako je i kod dizajniranja interijera.

– Unutarnje uređenje je postalo baš poput odjeće. Ono što je prije godinu dana bilo moderno sada je demode. Zato ljudima uglavnom sugeriram da idu na klasiku u glavnim komadima poput podnih obloga, pločica u kupaonici, ali i kuhinja ako su rađene po mjeri. Da dobijete novi stil dovoljno je promijeniti zavjese, tepihe, jastučiće, slike, boje na zidovima te manje komade namještaja – kaže stručnjakinja iz naše priče koja voli jednostavnost, klasiku i moderno, ali i art deco.

Foto: Privatni album

Suzana voli putovanja, a upravo u šetnjama ulicama gradova pronalazi inspiraciju. Za sebe ne kaže da je stručnjak, već to radi s dušom i željom da ljudima dom pretvori u njihovu oazu mira i utočište. A upravo to često čini i u svom domu.

– Kod sebe doma mijenjam interijer ovisno o godišnjem dobu i blagdanima. Za Božić imam veliko božićno drvce i uvijek interijer i detalje usklađujem prema bojama koje tada prevladavaju. Prijatelji u te dane vole često dolaziti na druženja. Posebno zbog toga što živim na selu, uz rasvjetu i ukrašen interijer vlada posebna blagdanska čarolija – ponosno će Strunjak.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Do mirovine, Suzani je ostalo svega još koja godina, pa sve više vremena posvećuje svojoj velikoj ljubavi, unutarnjem uređenju interijera.

– Vrijeme u Crvenom križu privodi se kraju. Vjerujem da sam mnogo toga dala i stvorila pa je moja misija tu gotova. Sada sve više pratim dizajne interijera, radim i crtam projekte, moglo bi se reći da si dajem oduška. Svakako kada odem u mirovinu više ću se posvetiti tome – zaključuje Suzana, ljubiteljica i stilistica unutarnjeg dizajna doma.

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Senzacionalan preokret Gorice za pobjedu u golijadi protiv Istre!!

Objavljeno

na

Objavio/la

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gorica je u 25. kolu SuperSport HNL-a pobijedila Istru 1961 rezultatom 5:4 nevjerojatnim preokretom nakon što je gubila 1:3 do 79. minute!

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Istra je bila bolja u prvom poluvremenu i na odmor se otišlo s vodstvom gostiju s dva pogotka Bakrara (13., 42.), u međuvremenu izjednačio je Bralić (30.). Nakon odmora trener Sopić šalje u igru Majstorovića, Vojtka i Jurića (izašli su Štiglec, Ndockyt i Matavž). Jurić u 64. nezgodno pada nakon skoka u duelu i dolazi do loma ruke. Zamjenjuje ga Suk.

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti s vodstvom od dva gola razlike igraju ponekad komotno i to im se osvećuje u 79. minuti. Vratar Majkić je izgubio loptu i faulirao Fućka za kazneni udarac, koji Pršir sigurno realizira za 2:3. Dvije minute kasnije Fućak iz blizine poentira za izjednačenje – 3:3! Obrana Istre je naprosto obezglavljena, na ubačaj Majstorovića s desne strane nalijeće Suk i trbuhom(!) pogađa za 4:3, u samo 4 minute Gorica je od 1:3 došla do 4:3!

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Međutim, to još nije bio kraj nevjerojatne nogometne drame, finale je uslijedilo u sudačkoj nadoknadi. Gosti u 90’+4′ preko Matheusa poravnavaju rezultat na 4:4, a Gorica minutu kasnije prelazi u vodstvo – 5:4!! Strijelac za veliku pobjedu Gorice bio je Mitrović, koji je nakon ubačaja odličnog Majstorovića glavom s peterca poslao loptu u mrežu pored paralizirane obrane gostujuće momčadi.

10.03.2023. Velika Gorica. SuperSport Hrvatska nogometna liga-25.kolo: HNK Gorica – NK Istra 1961 5:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gorica (25 3 7 15 19:38 16) je sa 16 bodova na zadnjem 10. mjestu, 4 boda iza  Šibenika (24 3 11 10 16:29 20) koji je s 20 bodova na 9. mjestu prvenstvene ljestvice (utakmica manje – igra s Dinamom u Šibeniku, 11.03.2023.).

Galerija fotografija

SuperSport Hrvatska nogometna liga 2022./2023., 25.kolo

HNK Gorica- NK Istra 1961 5:4 (1:2)

Velika Gorica. Gradski stadion. Gledatelja 500. Petak, 10.03.2023., 17 sati. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćni suci: Goran Pataki (Đakovo) i Ivan Janić (Ilok). Četvrti sudac: Toni Dadić (Zagreb). Delegat: Stipe Doljanin (Hrvace). VAR: Duje Strukan (Split). AVAR: Alen Jakšić (Split). Strijelci: 0:1 – Bakrar (13), 1:1 – Bralić (30), 1:2 – Bakrar (42), 1:3 – Caseres (55), 2:3 – Pršir (79-11m), 3:3 – Fućak (81), 4:3 – Suk (83), 4:4 – Matheus (90+4), 5:4 – Mitrović (90+5).

GORICA: Radošević, Tomečak, Bralić, Krizmanić, Štiglec (od 46. Majstorović), Mrzljak (cap.), Mitrović, Pršir, Ndockyt (od 46. Vojtko), Fućak (od 87. Petković), Matavž (od 46. Jurić, od 64. Suk). Trener: Željko Sopić.

ISTRA: Majkić, Hujber, Caseres, Duvnjak (od 89. Marin), Galilea (cap.), Vuk (od 89. Josipović), Boultam (od 89. Žgomba), Bakrar, Marešić, Mahmoud (od 80. Matheus), Kadušić (89. Maurić). Trener: Manuel Garcia.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Buševski čuvar vremena David Dodić vraća sjaj starim satovima

U svojoj kolekciji ovaj strastveni sakupljač satova ima 150 primjeraka, a najstariji je iz 16. stoljeća.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kada je davne 1988. godine u Njemačkoj kupio prvi sat, David Dodić iz Buševca, nije mogao niti pomisliti da će taj sat postati njegova budućnost. Za vrijeme svog rada i života u Njemačkoj upoznao je čovjeka koji je na njega prenio ljubav prema antiknim satovima. Upravo oni već više od 20 godina okupiraju Davidovu pažnju te su postali važan segment njegova života.

– Bilo je to davno kada sam kupio svoj prvi sat. No, nakon nekog vremena “vura“ je stala i zamolio sam prijatelja koji se razumio u satove da ju pogleda i popravi. Tada me on naučio kako se to radi i tu se rodila ta ljubav prema satovima i njihovoj restauraciji – započinje nam David svoju priču.

Prvi sati koji je David kupio 1988. godine u Njemačkoj – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na žalost, prijatelj koji ga je naučio tajnama tog zanata je preminuo, ali u nasljedstvo mu je ostavio nekolicinu satova i alat koji David i danas čuva.

– Kada sam se vratio u Hrvatsku 2016. godine, nisam imao gdje sa svim tim prikupljenim satovima pa smo prostor koji je nekada bio štala, preuredili i prenamijenili u radionu i prostor u kojem čuvam svoje primjerke. Danas brojim oko 150 satova. Radi se o selekciji satova iz 50-tih godina, od putnih do satova za kamine i spavaće sobe. Raznih su materijala poput mesinga, drva, sa staklom, a neki su i ručno oslikani – ističe ovaj strastveni hobist.

Svoje satove David kupuje na raznim sajmovima, uglavnom onima koji imaju antikvitete, ali i od ljudi koji ih više ne žele.

Satovi sa staklenim zvonom – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Među njegovom kolekcijom nalaze se i neki posebni primjerci, poput velikog stojećeg drvenog sata koji krasi dnevni boravak kuće Dodić, a potječe iz 1940. godine. Osim njegovog specifičnog zvuka koji je poput crvenog zvona, ovaj je sat poseban i zbog težine utega. Naime, jedan njegov uteg teži čak 4,5 kilograma.

– Da bi sat u potpunosti funkcionirao svaki uteg mora biti točno precizan. Ako ima gram ili dva manje, sat neće raditi – stručno nam objašnjava David ističući kako je najstariji sat koji posjeduje minijatura crkvenog sata iz 16. stoljeća. U potpunosti je izrađen od željeza, ide na špagu, a utezi su mu kamen. Sve to David i supruga Nena, doznali su proučavajući stručne časopise i knjige kako bi saznali nešto više o svakom od satova koji posjeduju.

Davidova kupnja nikada nije ciljana, a uvijek kupi neispravne satove s namjerom da ih popravi i restaurira. Kaže kako su nekada satovi bili više na cijeni, dok se danas cijene kreću od oko 100 do 200 eura, najviše. Lošeg sata, dodaje David – nema.

– Meni su svi satovi dobri, nema niti jednog za kojeg bi rekao da nije dobar jednostavno me toliko privlače. Ne mogu vam to niti opisati. Kada popravim sat i krene kucati baš poput srca, sreća je neopisiva i taj osjećaj me u potpunosti ispunjava – s osmijehom će David, a dok priča o svojim satovima u oku mu se vidi istinska sreća i veselje.

Popravaljanje satova ga smiruje i opušta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Neke stvari jednostavno moraš voljeti, inače to ne funkcionira. To je zapravo jedan jako precizan posao i mehanizam koji zahtjeva puno strpljenja. Ako se imalo živciraš, gotovo je. Ne radim ovo kako bih zaradio, već iz ljubavi i zadovoljstva – dodaje.

Sati, dani i mjeseci utkani su u svaki sat koji je prošao kroz te vrijedne ruke. Ponekad, Davidu u pomoć pri popravku priskoči i supruga Nena.

– Obično feder u satu zna stvarati probleme, pa tu uskočim kada treba pomoći i pridržati, jer za taj dio posla ipak treba više ruku. I sama volim satove. Jednostavno, daju mi tu neku toplinu, mir i zadovoljstvo. Uvijek se iznenadim svakom satu koji kupi, jer svaki je posebniji i drugačiji. No, mene više fascinira i zanima njihovo porijeklo jer svaki je sat različit i ima svoju priču. Rado bih da znamo što je prošao, gdje je bio i što je sve doživio – ističe Nena.

Mještani i prijatelji koji znaju čime se njihov susjed bavi su oduševljeni i često znaju donijeti svoj sat na popravak ili servis, a David ga s radošću prihvaća i odrađuje posao u kojem najviše uživa. Kolika je zapravo Davidova volja, ali i ljubav prema tome što radi pokazuje i nedavni slučaj kada mu je prijatelj donio sat na popravak.

– David bi ga najradije otvorio isti čas, istu sekundu bi pogledao što to ne štima s njim. Imam osjećaj da je to ponekad baš kao što se malo dijete veseli čokoladi, tako se i on veseli kada vidi sat – sa smiješkom nam govori Nena.

David i sat koji je izradio vlastitim rukama – foto: Petra Škrinjarić/Citypotal.hr

Posebnu čar i vrijednost imaju još dva sata iz Davidove kolekcije. Njih je, naime, od postolja do posljednjeg kotačića, izradio sam, vlastitim rukama.

– Izradio sam ih još dok sam radio. Svaki dan kad bi došao s posla, poslije ručka i odmora, uzeo sam si dva ili tri sata vremena i bacio se u izradu. Nekako mi se čini da sam prije kada sam još radio imao više vremena nego sada kada sam u mirovini – šali se David.

Kada uđete u Davidovu radionicu ne možete ostati ravnodušni. Prostor je to koji odiše nekim prošlim vremenom, a svaki sat tajnu svoju čuva. Nikada u isto vrijeme ne rade svi, jer njihovu zvonjavu i kucanje, vjerojatno bi čulo cijelo selo. Baš poput susjedovog psa koji je prije nekoliko godina lajao i na samo nekolicinu puštenih satova.

– Tijekom zime satovi ne rade jer prostorija u kojoj se nalaze nije grijana. Zbog njihove starosti i materijala temperatura mora biti identična kako se ne bi stvarala kondenzacija i vlaga koja može naštetiti samom mehanizmu, ali i drvu. Po zimi ih ne diram previše, neke pustim da prorade koji nisu toliko osjetljivi – kaže, a ista ta prostorija prije dvije godine poslužila je i kao kulisa za snimanje video spota.

Kolekcija zidnih satova – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim toga, prije mjesec dana Davidovu radionu posjetila su i djeca iz drugog razreda Područne škole Buševec u sklopu terenske nastave. S obzirom na to da su učili o satovima, ovo im je bila idealna prilika da se upoznaju s mehanizmima, ali i da vide primjerke koje do sada nisu imali gdje vidjeti. A o satovima je ovaj njihov kolekcionar pričao i najmlađim mještanima u buševskom vrtiću.

Iako će ove godine proslaviti 70. rođendan, David će nastaviti sa svojim hobijem dokle god će ga služiti dobro zdravlje.

– Zadovoljan sam što sam izabrao taj hobi jer me popravljanje i boravak uz satove posebno opušta. Ponekad sjednem u prostoriju, pustim laganu glazbu i jednostavno uživam – zaključuje David, čuvar i restaurator satova.

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Podravka Vegeta prejaka za rukometašice Udarnika u osmini finala Hrvatskog kupa

Objavljeno

na

Objavio/la

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Rukometašice Udarnika izgubile su rezultatom 23:43 u završnici (osmina finala) Hrvatskog kupa od ekipe Podravke, najtrofejnijeg ženskog rukometnog kluba u Hrvatskoj.

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bilo je zanimljivo i ravnopravno u prvih 10 minuta kada je Bernarda Mostarlić poentirala 4 puta i Nikolina Laco jednom za vodstvo domaćih (2:0, 3:2, 4:3) i izjednačenje na 5:5. Uslijedila je 7:0 serija Podravke za 5:12, gošće su sustavno i bez problema povećavale razliku (7:19) za +13 na kraju prvog poluvremena (8:21).

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sličan rezultatski trend odvijao se i u drugom poluvremenu (10:25, 11:28, 14:32, 20:36) za konačni ishod 23:43.

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

22.02.2023. Velika Gorica. Hrvatski kup – žžene, osmina finala: Udarnik – Podravka Vegeta 23:43. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zajedničkim fotografiranjem završena je lijepa rukometna večer, odziv publike je bio dobar, utakmica je imala svoje čari. Želja je mnogih da Udarnik u bliskoj budućnosti odigra službenu utakmicu i sa Lokomotivom.

Galerija fotografija

Hrvatski kup – Žene (završnica, osmina finala)

ŽRK Udarnik – Podravka Vegeta 23:43 (8:21)

Velika Gorica. Sportska dvorana srednjih škola. Gledatelja 300. Srijeda, 22.02.2023., 20 sati. Suci: Filip Skenderović i Dominik Trčak (oba iz Samobora). Delegat: Gordan Vukušić (Zagreb).

UDARNIK: Lena Dunđerović (V), Lea Krznar (V), Magdalena Jurić, Diana Vincek 3, Ela Bajkuša 3, Andrea Antonić 2, Anja Haramina 1, Nera Butković 1, Anja Jambrešić 1, Franka Gvardiol, Lana Vrabelj 1, Lea Bošković, Ana Štefan, Nikolina Laco 3, Bernarda Mostarlić 8. Trener: Dario Zrnić.

PODRAVKA: Lucija Bešen (V), Nika Galinec (V), Nikolina Zadravec 3, Ana Turk 4, Katja Vuković 12(5), Elena Popović 2, Ema Guskić 5, Lea Franušić 2, Sara Šenvald 2, Dora Kalaus, Ivona Mrđen 3, Hannah Vuljak 3, Tina Barišić 7(2), Andrea Šimara, Ana Pandža. Trener: Antonio Pranjić.

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno