Poveži se s nama

CityLIGHTS

Svestrana Mihaela Pavić nova je predsjednica Rotaract kluba Velika Gorica

Objavljeno

Svake godine prvog srpnja Rotaract klub Velika Gorica ima predaju vlasti. Nakon prošlogodišnje predsjednice Monike Božurić, na čelo ove humanitarne organizacije došla je Mihaela Pavić, mlada 23-godišnja studentica na Veleučilištu Velika Gorica koja nas je upoznala s djelovanjem i akcijama goričkog Rotaracta.

-Riječ je o neprofitnoj udruzi koja se bavi humanitarnim radom, odnosno različitim akcijama humanitarnog tipa. U našem gradu djelujemo šest godina, te nam broj članova varira. Susreti su nam jednom tjedno, najčešće nedjeljom, sastanemo se, družimo i dogovaramo planove. – počinje priču Mihaela.

-Naša godina službeno počinje 1.srpnja, no, sa službenim sastancima zbog godišnjih odmora počinjemo u rujnu. Trenutno imamo oko 12 članova, u potrazi smo za novima i tko god nam se želi pridružiti dobro nam je došao. Super bi bilo da nam se pridruže muški članovi, jer za sad imamo samo našeg Lovru.

Kad se prijavite, imate kandidaturu, treba doći na određen broj sastanaka, napraviti prezentaciju o sebi kako bi vas postojeći članovi upoznali. Trebate imati najmanje 18 godina starosti. Dostupni su na društvenim mrežama, najčešće prijavu možete obavite preko Google formsa i onda vam jave kad će biti prvi sastanak.

-Moje su sad dužnosti započeti novu rotarijansku godinu, odrediti prvi sastanak na kojem ćemo donijeti daljnje planove i ciljeve, koje ćemo akcije pokrenuti. Prošla godina bila je izazovna, nadam se da ova neće biti takva i da sastanke nećemo morati održavati online jer puno smo konstruktivniji i efikasniji kad se negdje nađemo nego preko ekrana. Također, dužnosti su mi održavati redovite sastanke, posjećivati ostale akcije, ići na međunarodna putovanja, završiti seminar za predsjednike…

Mihaeli mandat traje godinu dana. Rotaract ima svoj Statut prema kojemu funkcioniraju, ali svaka nova ideja je dobro došla. Vjeruje, ukoliko će sama davati neke prijedloge da će oni biti prihvaćeni obzirom da su svi željni i akcija, i međusobnih suradnji.

-Ono što bih voljela u godini kada sam na čelu Rotaracta je da nam se poveća članstvo, jer svaka nova osoba sa sobom nosi barem dvije nove ideje, neke nove mogućnosti i vidike. Također voljela bih i da su nam neka vrata više otvorena, da proširimo neke suradnje, no znam da sve dolazi u svoje vrijeme.

 

Bez obzira na sve izazove u prošloj godini koji su ih pratili, ponosni su na sve što su napravili, a posebno na posljednju akciju koja je bila usmjerena na jednu sigurnu kuću na području Zagrebačke županije na koju ih je uputio gorički Centar za socijalnu skrb jer u gradu nemamo takvih ustanova.

-Krenuli smo u projekt vezan uz sigurnu kuću jer smo u tom trenutku kad se rodila ideja u klubu bile samo mi cure, slavile smo petu obljetnicu našeg goričkog Rotaracta i donijele smo odluku da napravimo nešto baš samo za žene. To je bila jedna doista velika i zahtjevna akcija, ali presretni smo jer smo je uspješno završili. Akcija nam se produžila na čak godinu i pol, no iznimno smo zadovoljni s realizacijom. Radilo se o oko 16 vrata i uspješno smo ih promijenili. 13 nešto mi, a nešto u suradnji sa sigurnom kućom, te im je sada puno ugodnije jer su dobili i vrata sa zvučnom izolacijom radi koje im je omogućena privatnost što je tamo iznimno bitno.

 

Naravno bilo je tu još puno akcija, a Mihaela ih se rado prisjeća.

-Jedna od akcija bila je usmjerena na djecu iz Centra za odgoj i obrazovanje. Oni su za Božić napravili listu želja, a mi smo im bili Djed Božićnjak. Za tu akciju mi smo se odrekli svojih malih znakova pažnje koje si međusobno darujemo te smo usrećili djecu iz Centra. Bilo je to baš lijepo i posebno emotivno.

– U lipnju smo imali akciju usmjerenu na ukazivanje koliko je veliko menstrualno siromaštvo, jer to je jedna goruća tema o kojoj možemo i moramo puno govoriti. Također smo u akciju krenuli jer smo većina djevojke i svjesne smo koliko je to skupo i da si te potrepštine ne može svatko priuštiti. Jako smo zadovoljni kako je sve prošlo, jer osim što smo prikupljali potrepštine, imali smo otvoren i žiro-račun na kojem je prikupljeno dosta financijskih sredstava. Akciji su se pridružili i naši prijatelji iz drugih Rotaract klubova, upravo uplatom sredstava budući nisu mogli osobno doći i podržati ovu priču. Skupili smo na kraju jako puno higijenskih potrepština.

Također, i oni prate prijatelje iz drugih Rotaract klubova, bilo da je riječ o onima iz Zagreba, Međimurja, Slavonskog Broda, Splita…Korona ih je malo spriječila u međusobnom druženju i već su željni da se vide i podruže.

Tu su i twin clubovi, a riječ je o dva kluba iz različitih zemalja Rotary Internationala (RI) koji su uspostavili jake veze i dogovorili se da će se udružiti kako bi dovršili poseban program. To može biti u obliku međunarodnog projekta usluge, razmjene prijateljstva ili kulturne razmjene.

-Mi smo do sada imali twinnig s klubom Rotaract Torino Europea, te nam je u planu ove godine twining s Rotaract Beograd centrom.

Rotaract klub u Velikoj Gorici postoji šest godina, ali Goričani i nisu toliko upoznati s njihovim djelovanjem. Iako se trude informirati javnost putem društvenih mreža to nije dovoljno, a uz njih se vežu i razne predrasude poput onih da su tamo članovi isključivo oni “dubokog” džepa. Zapravo je riječ o mladim ljudima, najčešće studentima, pojedinci rade.

-Ovo je organizacija mladih koji se trude dati svoj doprinos za boljitak zajednice. Mi se trudimo da to najčešće bude u našem gradu, da ovdje nešto potaknemo i da se to vidi. Nisam sigurna da su društvene mreže dovoljne da dođemo do ljudi, ali mislim da nam je PR stvarno dobar i aktualan. Naši mediji nas svi stvarno prate, i tu smo zadovoljni.

Iako je tek na početku mandata, Mihaela već ima neke ciljeve ispred sebe koje bi voljela ostvariti.

-Ono što mi je želja, nakon što smo napravili stolariju u sigurnoj kući, ostao je jedan detalj koji je “šaka u oko”, a riječ je o stubištu. Kad vidite kako to izgleda jasno je da se tu nešto mora napraviti. Riječ je o starom drvenom stubištu, koje samo što ne popuca, ispod su rupe, a tamo borave bebe koje pužu. To je nešto što im je jako potrebno. Želim da to završimo i da na kraju možemo reći da smo promijenili kompletnu stolariju u sigurnoj kući.

Na početku svake godine iz Rotaracta vole sjesti za stol, svatko da neki prijedlog i onda donesu planove za dalje. Financiraju se iz članarina koje su 40 kuna mjesečno, koje dobro dođu za potrošni materijal, a tu su i neki dodaci koje im omogući distrikt 1913.

Mihaela studira upravljanje u kriznim uvjetima na Veleučilištu Velika Gorica, a završila je turističku gimnaziju.

-Sve je to spoj ljubavi prema turizmu, kriznim situacijama, menadžmentu. Voljela bih raditi u odnosima s javnošću i nadam se da ću to i ostvariti. To je plan i za diplomski studij.

A osim što studira, od nedavdno predsjeda Rotaractom, iz bogatog životopisa izdvaja svoje novo, možemo reći zanimanje.

-Otkad je otvoren Centar za posjetitelje Grada Velike Gorice radim tamo kao studentica po potrebi. Jako volim Turopolje, i sretna sam što mogu ljudima približiti ljepote ovoga kraja. Zahvaljujući tome dobila sam priliku sudjelovati na Interprete Europe u sklopu Kulturame u kojoj sudjeluje pet turističkih zajednica, tamo učimo za interpretatora baštine. Mi to kažemo fenomen, odnosno atrakciju s našeg područja, bilo da je riječ o Muzeju Turopolja, bio to Tur, Park dr.Franje Tuđmana, Franjo plemeniti Lučić ili Stjepan Radić, ljudima sve to na zanimljiv način pokušamo to približiti. Važna je interakcija, a ne samo suhoparne činjenice koje se mogu naći i u knjigama. Jedan od primjera je Franjo plemeniti Lučić, da pitamo ljude, npr. jesu li znali da je on bio jedan od orguljaša u katedrali u Zagrebu, da imamo glazbenu školu nazvanu po njemu…

Put do interpretatora kulturne baštine nije jednostavan, ali ako nešto volite, ništa nije teško.

-Imala sam pismeni i usmeni dio, odnosno interpretacijski govor u kojem sam govorila o našoj narodnoj nošnji, i općenito o tradicijskoj odjeći ovoga kraja, a za europski certifikat još trebam napraviti domaću zadaću, odnosno interpretacijsku turu. Nadam se id a će mi taj certifikat otvoriti neka nova vrata. Nadam se da ćemo od rujna krenuti s interpretacijskim turama, da će to naši ljudi prepoznati, da će nam se pridružiti i zajedno s nama upoznavati ljepote i čari našega Turopolja.

Od malena je putovala s roditeljima, i obišla je puno prekrasnih destinacija od kojih posebno ističe Izrael, ali isto tako koliko voli svoje Turopolje i Veliku Goricu voli i prekrasno mjesto Kali na Jadranu za koji kaže da dok u Gorici živi, tamo Živi i uživa.

-To je rodno mjesto moga dide. Svi najvažniji koraci u mojemu životu dogodili su se tamo, od prvog zubića, prvog koraka, do prve riječi. Morsko sam dijete, tamo mi je velik broj prijatelja i svaki Slobodan korak iskoristim da budem tamo. Jednog dana možda tamo preselim, to je otok, tamo je sve opuštenije i lagodnije, volim reći da mi jedan dan traje 48 sati. A ovdje ništa ne stižem.

Mihaela uz sve što smo do sad naveli voli pisati, čitati, istraživati razna neotkrivena blaga materijalne i nematerijalne kulturne baštine, te smo sigurni da će još puno toga moći dati zajednici I u njoj ostaviti traga.

CityLIGHTS

Počeo Europski tjedan mobilnosti: “Krećimo se održivo!Ostanimo zdravi!”

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Objavljeno

on

„Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ ovogodišnji je slogan Europskog tjedna mobilnosti koji se, već 20 godina, obilježava u razdoblju od 16. do 22.rujna. Cilj je potaknuti pojedinca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlja te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19.

Brojne studije ukazuju na to kako aktivna mobilnost smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem, a poziva se i na veću usmjerenost na odnos između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti. Pokazalo se kako kraća putovanja poboljšavaju dobrobit jer omogućavaju osobama mobilnost u gradu i obavljanje svakodnevnih obaveza i socijalizaciju. Svakodnevno putovanje na posao koje traje između 60 i 90 minuta ima najnegativniji učinak na mentalno zdravlje.

Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi od aktivne mobilnosti. Aktivna mobilnost primijenjena na osobna vozila može imati dva pozitivna učinka: može povećati tjelesno zdravlje i smanjiti emisije iz ispušnih cijevi. Osim bicikala, novi trend alternativnog prijevoza čine električni bicikli i električni romobili u središtima gradova diljem Europe – što je poznato kao mikromobilno rješenje.

Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju kojima se suzbijaju prometne nesreće i smrtnost.

Diljem Europe i svijeta COVID-19 donio je promjene u korištenju prijevoza – pozitivne promjene u smanjenju emisije štetnih plinova i smanjenju prometnih nesreća, ali i smanjeno korištenje javnog prijevoza koje bitno utječe na kvalitetu života. Samo 0.2% do 1.2% slučaja zaraze COVIDOM-19 se može dovesti u vezu s korištenjem javnog prijevoza pa strah od zaraza ne bi trebao biti prepreka.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Intervju tjedna: Djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije sudjelovali u utrci Mliječna staza

Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja…

Objavljeno

on

Više od 6 tisuća sudionika iz cijele Hrvatske priključilo se ovogodišnjem izdanju, jubilarne, pete UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza. Virtualna utrka završila je 12.rujna, a kroz kotizacije sudionika utrke, donacije građana i podršku tvrtki, u tri mjeseca je prikupljeno 1,1 milijun kuna. Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.

Foto: Ljekarne Zagrebačke županije u utrci Mliječna staza_FOTO by Tomislav Klaric

Inače, Mliječna staza je humanitarni projekt koji uvijek generira pozitivnu energiju i osjećaj zajedništva. Ove godine, među sudionicima, bilo je i 815 djece koja su sudjelovala ili uz svoje roditelje ili u sklopu 27 prijavljenih škola i vrtića iz svih krajeva Hrvatske. Sudionici su se povezali kroz mobilnu aplikaciju u više od 550 timova, a čak 26 udruga koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom aktivnim je sudjelovanjem u utrci doprinijelo ostvarenju cilja.

Spomenimo i kako su se u utrku uključili i naši Velikogoričani, a među njima su djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije. Kako je utrka prošla doznali smo od mag. pharm Mirande Kokotović i Marina Ileja iz UNICEF-a. Više poslušajte u našoj emisiji Intervju tjedna.

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Ogranak Seljačke sloge Buševec već 100 godina odgaja generacije u duhu kulture i tradicije

Tradicija, kultura, zajedništvo, sloga, ljubav…samo su neke od riječi kojima možemo opisati Ogranak Seljačke sloge iz Buševca…

Objavljeno

on

Tradicija, kultura, zajedništvo, sloga, ljubav…samo su neke od riječi kojima možemo opisati Ogranak Seljačke sloge iz Buševca koji je danas proslavio stotu obljetnicu svog djelovanja. Iako je proslava bila nešto skromnija nego što je prvotno planirano, zbog cijele situacije s pandemijom koronavirusa, sve je prošlo baš onako kako treba, svečano i s puno emocija. Brojni uzvanici, prijatelji društva i sami Ogrankaši, na svečanoj sjednici, kroz jednosatni igrano-dokumentarni film imali su prilike vidjeti kako je sve počelo, što se i kako se radilo kroz godine pa sve do danas.

– Ogranak je osnovan 18. travnja 1920.godine na inicijativu naprednih ljudi, koji su potekli iz vatrogastva. Zapravo tada je osnovano prvo Hrvatsko seljačko, prosvjetno i dobrotvorno društvo Seljačka sloga Buševec što se s godinama pokazalo kako udruga ima jako dobar utjecaj na mještane. Nastavili smo tu tradiciju, generacije se odgajaju, sada već punih 101.godinu. S naglaskom na očuvanju naše baštine i tradicije, odgajamo u tom smislu djecu i mlade – priča nam predsjednik Nenad Rožić.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Danas Ogranak broji nekoliko sekcija, od čega je najbrojnija folklorna(plesna i tamburaška), dok je dramska najstarija i najdugovječnija. Tu je etno sekcija i media grupa.

– Trenutno brojimo 400 članova od čega je 200 aktivnih. Da nema svih tih ljudi, ne bi bilo niti Ogranka – naglašava s ponosom Rožić dodajući kako bi u svakom društvu trebalo postojati ”sveto trojstvo“ – oni koji su zainteresirani da nešto rade i da to vole, zatim dobri voditelji koji će te ljude voditi i usmjeravati, ali i dobro rukovodstvo koje će sve to voditi, skupljati financijska sredstva i sve organizirati, da bi na kraju sve to moglo dobro funkcionirati.

Buševčani su posebno ponosni i na svoje dvije tiskane knjige Rodoslovlja buševskih obitelji i knjigu o Buševcu, a tu je i nakon 13 godina, konačno dovršena Etno zadruga. U mjestu su i povodom stote obljetnice Ogranka postavljene dvije skulpture „Turopoljski mladečki“ po čemu su Buševčani prepoznatljivi u zemlji i svijetu. Proputovali su Ogrankaši velik dio Lijepe naše, ali i svijeta, gdje su predstavljali kulturu i tradiciju svojeg kraja. Kruna svega bila je ovogodišnja Svjetska folkolrijada u Rusiji.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Buševcu u svakoj obitelji možete pronaći osobu koja je član Ogranka. Kada se dijete rodi postane punopravnim članom ove velike obitelji. Sve je to ljubav prema društvu i kulturi koja se prenosi iz generacije u generaciju.

– Zadali smo si visoke kriterije te se uvijek trudimo i radimo da to uvijek bude što bolje i kvalitetnije, a poznati smo po tome i da uvijek napravimo nešto drugačije. No, uvijek sve s naglaskom na tradiciju i baštinu, zadržavamo se unutar tih okvira – dodaje Rožić.
Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, povodom Ogrankovog rođendana, svečanosti je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ogrankaši su vrlo prepoznatljivi po svojim aktivnostima i djelovanju te im ovom prilikom čestitam i ponosan sam što promiču kako kulturu, tako kulturnu baštinu našeg Turopolja, Velike Gorice, Zagrebačke županije, ali i Hrvatske u cjelini. U godinama pred nama, Ogranak, zbog svojih aktivnosti i vrijednosti zaslužuju pomoć županije – naglasio je Kolarec, čestitavši Ogrankašima njihovu obljetnicu.

A da je Ogranak dobar primjer kulturnog rada na velikogoričkom području, smatra gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je također nazočio proslavi ovog velikog jubileja.

– Oni su čuvari baštine, nositelji društvenog života i svega onoga što može predstavljati u jednoj mikro sredini pored jednoga grada. Sto godina takve tradicije i ulaganja u baštinu te čuvanja svega onoga što su im njihovi preci ostavili. Bili su preteča mnogih kulturnih događanja u našem kraju kao što su i sada. Dobri su pokazatelji kako kultura može koristiti europske fondove. Ogranak kada dobije 1 kunu, oni stvore 3 kune od njih, a to sve dokazuje i ova infrastruktura i sve ono s čime se imaju podičiti – istaknuo je Ačkar poručivši kako će uvijek od Grada imati punu podršku.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Simbolično, kao rođendanski poklon, gradonačelnik Ačkar uručio je predsjedniku Rožiću, ručno rađenu tamburu.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja članovima za 10,20,30,40 i 50 godina aktivnog rada, a njih trinaestak je dobilo i status počasnog člana. Nakon sjednice, proslava se preselila u Etno zadrugu Buševec koja je i službeno otvorila svoja vrata, a u kojoj je postavljena  izložba “100 fotografija za 100.godina”. A kako su Buševčani uvijek dobri domaćini, svi gosti imali su prilike kušati domaće tradicionalne specijalitete. Program je nastavljen u večernjim satima uz kulturno umjetnički program prijateljskih društava te veselicom uz Zakon šutnje.

 

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno