Povežite se s nama

HOTNEWS

Svečani špalir, uglednici i tamburaši dočekuju zlatne vatrogasne olimpijke

Rezultati koje je postigla ženska A ekipa DVD-a Ribnica i njihova zlatna medalja ujedno su najbolji rezultati koje je Hrvatska postigla u povijesti međunarodnih natjecanja.

Objavljeno

na

olimpijke

Vatrogasna olimpijada u Celju, a posebno datum 23. srpnja 2022., zauvijek će ostati zapisani u povijesti vatrogastva našega kraja, ali i hrvatskog vatrogastva, jer rezultati koje je postigla ženska A ekipa DVD-a Ribnica i njihova zlatna medalja ujedno su najbolji rezultati koje je Hrvatska postigla u povijesti međunarodnih natjecanja.

Ekipa zlatnih vatrogasnih olimpijki bila je u ovom sastavu: Karla Šiprak, Lorena Krpačić, Lucija Navračić, Kristina Pavelić, Monika Kolar, Sara Kolar, Antonija Remenar,Magdalena Mravec, Mateja Kirin, te rezerve Leona Crvenković i Kristina Zlatović. Njih, kao i odlične sedmoplasirane dečke iz ekipe muške mladeži, od 17 sati očekuje svečani doček ispred DVD-a Ribnica.

olimpijke medalje

Foto: Ženska A ekipa DVD Ribnica osvojila zlatnu medalju na Vatrogasnoj olimpijadi u Celju/DVD Ribnica

– Cure ćemo dočekati s velikim špalirom vatrogasnih vozila iz čitave vatrogasne zajednice da to bude malo svečanije, dolazi gradonačelnik Velike Gorice i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice. Bit će tu i tamburaški sastav Lajbeki, te naravno kolege vatrogasci, prijatelji, rodbina, mještani, pa ćemo se svi podružiti u našem Društveno-vatrogasnom domu, jer ovo je doista povijesni događaj – rekla nam je predsjednica DVD-a Ribnica, Anita Mravec.

olimpijke skupna

Hrvatska reprezentacija nastupila je sa 17 natjecateljskih odjeljenja te ostvarila veliki uspjeh osvojivši dva prva mjesta, jedno drugo te dva treća mjesta, a većina ekipa se plasirala u zlatnu skupinu natjecatelja. Ovi rezultati su ujedno i najbolji rezultati koje je Hrvatska postigla u povijesti međunarodnih natjecanja, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica

Komentirajući ovaj uspjeh glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako je iznimno sretan i ponosan jer je na ovom natjecanju Hrvatska postigla izvrsne rezultate.

– Ovo je povijesni uspjeh hrvatskog vatrogastva na međunarodnom natjecanju i čestitam svima na postignutim rezultatima. Ovo je dokaz da se treninzi, trud i rad isplate te da Hrvatska ima ekipe koje su nam na ponos. Čestitam svima! – rekao je zapovjednik Tucaković.

 

HOTNEWS

Mraclinci znaju kako ispeći dobru rakiju, dođite na Dučecove spelancije

U slučaju lošeg vremena, paljenje se seli na natkrivenu terasu NK Mraclin, gdje je održano i lani.

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0895 scaled

Kulturno umjetničko društvo Dučec iz Mraclina čuvari su kulture, tradicije i narodnih običaja turopoljskog kraja. Jedan od običaja koji njeguju već godinama je paljenje rakije kroz program Dučecovih spelancija. Uz završetak vegetacijske sezone, biti će to ujedno i oproštaj od programa na otvorenom.

Kako se to nekada radilo, da li su šljive i kruške ove godine bile dovoljno rodne za proizvodnju ovog žestokog pića doznajte u subotu na Jančetovom gruntu u Mraclinu od 14 sati.

– Ulaz je slobodan, a prema dobrom običaju pozvali smo i goste – ovaj put to su naši susjedi iz Buševca, Ogranak Seljačke sloge – koji će izvesti prigodni folklorni program. Kao i prošlih godina nastupit će i najmlađi Dučecovi članovi, mnogi od njih po prvi puta pred publikom, pa je to prilika da ih ohrabrimo u prvim folkloraškim koracima – ističu iz Dučeca.

U slučaju lošeg vremena, paljenje se seli na natkrivenu terasu NK Mraclin, gdje je održano i lani.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Među 513 najboljih nastavnika i 10 goričkih – otkrivamo zašto baš oni!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike, a priznanja su otišla najboljima s našeg područja u osnovne škole Eugena Kvaternika, Nikole Hribara i Eugena Kumičića, te Gimnaziju Velika Gorica.

Objavljeno

na

Objavio/la

Svjetski dan ucitelja priznanja

Povodom Svjetskog dana učitelja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis od 513 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika u školskoj godini 2021./2022.

Najboljima je priznanja dodijelio resorni ministar, Radovan Fuchs, uz poruku kako ‘ovim putem ministarstvo sustavno nagrađuje istaknute pojedince, koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske’. Osim priznanja, najboljima ide i novčana nagrada u iznosu 10.000 kuna bruto.

Svjetski dan ucitelja scena

Foto: Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike/Igor Soban/PIXSELL

Na listi najboljih našlo se  i deset naj nastavnika i nastavnica iz velikogoričkih osnovnih i srednjih škola. Za svakog je pojedinačno pojašnjeno i zašto su se baš oni našli među 513 najboljih. Pa, krenimo redom..

U pojašnjenju priznanja Tomislavu Špoljaru, profesoru trube u Umjetničkoj školi Franje Lučić, tako se navodi:  ‘Mentorstvo učenicima koji sudjeluju na natjecanjima, smotramai sl. na državnoj i međunarodnoj razini.Predavanje, radionica ili ogledni sat na županijskoj razini.Dijeljenje primjera dobre prakse primjene inovativnih metoda poučavanja.Doprinos struci radom u strukovnim udrugama, koje potiču, razvijaju I unapređuju struku.Pripremanje, osmišljavanje, sudjelovanje I organizacija javnog događaja vezanog uz obrazovanje na županijskoj ili državnoj razini’.

Svjetski dan ucitelja ministar

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Iz OŠ Nikole Hribara na popisu najboljih našlo se troje djelatnika. Profesorica engleskog jezika, Sanja Božinović ‘nagrađuje se  za izniman doprinos struci u kategorijama: održana predavanja, dijeljenje primjera dobre prakse,sudjelovanje u realizaciji rezultata projekta na međunarodnoj razini, te sudjelovanje u istraživanju i radnim skupinama’.

Profesor informatike i tehničke kulture, Milan Omrčen, nagrađen je zbog slijedećeg:  ‘Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Predavanje nameđunarodnoj razini. Rad u strukovnim udrugama i  s učenicima s posebnim potrebama. Vođenje ili koordiniranje projekta na međunarodnoj razini u trajanju od godinu dana. Sudjelovanje u realizaciji rezultata projekta na međunarodnoj razini. Provedeno istraživanje na međužupanijskoj / državnoj/međunarodnoj razini’.

Vjeroučiteljica, Erika Likan Kelentrić , nagrađena je, kako se navodi u objašnjenju ‘zbog predavanja i radionica na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, dijeljenja inovativnih primjera dobre prakse, rada u strukovnim udrugama povezanima s obrazovanjem, uređivanja profila škole na društvenim mrežama, uređivanja školskog lista i organizacije javnog događaja’.

Svjetski dan ucitelja publika1

Photo: Igor Soban/PIXSELL

OŠ Eugena Kvaternika ove godine na popisu najboljih nastavnika u državi ima dvije djelatnice.

Profesorica hrvatskog jezika, Ivana Dubovečak, nagrađena je ‘zbog mentorstva učenicima na natjecanjima na državnoj razini, predavanja i radionica na županijskoj, državnoji međunarodnoj razini, dijeljenja inovativnih primjera dobre prakse, objavljenih stručnih članaka u publikacijama u RH i inozemstvu, uređivanja školske mrežne stranice i organizacije javnih događanja’.

Učiteljica razredne nastave i informatike, Dalia Kager, nagrađena je zbog  ‘mentorstvo učenicima na državnom natjecanju, održanih predavanja ili radionice na županijskoj,međužupanijskoj, državnoj ili međunarodnoj razini, objava stručnih članaka, sudjelovanja u projektima i unapređenju rada škole’.

I OŠ Eugena Kumičića našla se na popisu škola s najboljim nastavnicima, zahvaljujući učiteljici informatike, Katarini Grgić Noršić, kojoj je priznanje dodijeljeno zbog ovih postignuća:

‘Mentorstvo učenicima koji sudjeluju na natjecanjima na državnoj razini, predavanja na županijskoj I državnoj  razini, predavanje ili radionica na međunarodnoj razini, doprinos struci radom u strukovnim udrugama koje potiču, razvijaju i unapređuju struku. Neposredan odgojno-obrazovni rad s darovitim učenicima izvan školske, ustanove, odnosno u organizaciji ustanova ili udruga civilnog društva, koje provode aktivnosti u području odgoja i obrazovanja djece I mladih. Sudjelovanje i doprinos realizaciji rezultata projekta na međunarodnoj razini, sudjelovanje u osmišljavanju i provođenju istraživanja iz područja odgoja i obrazovanja’.

Svjetski dan ucitelja razgovor

05.10.2022. Zagreb, – Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan ucitelja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Photo: Igor Soban/PIXSELL

U Gimnaziju Velika Gorica pristigla su priznanja za troje naj nastavnika.

Profesorica informatike, Kristina Lučić, našla se među najboljima zbog slijedećih razloga: ‘Mentorstvo učenicima na natjecanjima i smotrama.-Predavanja, radionice, edukacije i dijeljenje primjera dobre prakse. Doprinos struci radom u stručnim vijećima i udrugama koje unapređuju struku, objavljivanje stručnih članaka, oglednih primjera prilagodbi metoda. Vođenje, koordiniranje ili sudjelovanje na projektima. Unaprjeđenje rada škole, te rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja’.

Za nastavnicu glazbene umjetnosti, Ivanu Petravić, u pojašnjenju priznanja najboljima se navodi: ‘Mentorstvo na državnoj razini, predavanje na županijskoj i državnoj razini. Rad u strukovnim udrugama. Objavljivanje stručnog članka, autorstvo stručnih knjiga. Vođenje projekta na međunarodnoj razini. Sudjelovanje u realizaciji projekta na međunarodnoj razini’.

U pojašnjenju izbora profesora savjetnika i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, Gordana Polana, navodi se:’Mentorstvo učenicima na natjecanjima i smotrama.-Predavanja, radionice, edukacije i dijeljenje primjera dobre prakse-Doprinos struci radom u stručnim vijećima i udrugama koje unapređuju struku-Objavljivanje stručnih članaka, oglednih primjera prilagodb i metoda-Vođenje, koordiniranje ili sudjelovanje na projektima-Unaprjeđenje rada škole.-Rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja’.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na terenu sve službe VG Vodoopskrbe! Grad i dio okolice bez vode do kraja dana

Do puknuća je došlo na četiri lokacije – na Plesu u Ul.Vladimira Nazora, u Gornjem Podotočju na ulazu u Kuče, te na potezu Kušanec-Petrovina, a razlog zbog kojeg je čitav grad trenutno bez vode je puknuće mag.cjevovoda na križanju Poštanske ulice i Kačićeve, kod vodocrpilišta. 

Objavljeno

na

IMG 20221005 WA0007

Zbog višestrukog puknuća magistralnog cjevovoda na potezu znanom kao ‘Turopoljski prsten’, u gradu i pojedinim okolnim naseljima nema vode, sve službe VG Vodoopskrbe su na terenu i u tijeku je opsežna sanacija štete.

Do puknuća je došlo u ranim poslijepodnevnim satima, na četiri lokacije – na Plesu u Ul.Vladimira Nazora, u Gornjem Podotočju na ulazu u Kuče, te na potezu Kušanec-Petrovina. Čitav grad je trenutno bez vode zbog puknuća magistiralnog cjevovoda na križanju Poštanske ulice i Kačićeve.

– Čim Velika Gorica ostane bez vode, odmah i okolica nema vode. Sama sanacija je blizu vodocrpilišta i trenutno bunar iz kojeg se crpi voda za grad stoji zbog toga što saniramo cijev. U nemogućnosti smo puniti vodospreme i samim time je došlo do pada tlaka pa građani nemaju vode – rekla nam je Ivana Piršer Knežić, voditeljica Službe mreža u sektoru vodoopskrbe.

Prema procjenama, iz Vodoopskrbe nam govore, da Velikogoričani vodu neće dobiti još minimalno tri do četiri sata.

– Voda će danas biti, samo ne možemo točno reći u koliko sati, no nećemo stati raditi dok se ne sanira. To je veliki profil, gdje dolazi do određenih komplikacija. Blizu je prometnica i urušava nam se, puno je to vode, nije u pitanju samo krpanje. S obzirom da je sustav ispražnjen, morat ćemo polako puštati vodu da ne bi došlo do novih problema i puknuća. Samo tlačenje u Velikoj Gorici će potrajati i do nekoliko sati. Sanaciju ne očekujemo da će biti gotova iduća tri sata. A tek nakon toga kreće tlačenje cjevovoda – pojašnjava Piršer Knežić.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Učenicima i studentima 50 gradskih stipendija, prijave u tijeku

Dodijelit će se 30 stipendija za uspjeh u školovanju i 20 stipendija prema socijalnom statusu.

Objavljeno

na

stipendije29

Učenicima i studentima Grad Velika Gorica i ove će godine dodijeliti stipendiju za školsku godinu 2022./2023. Natječaj je u tijeku, a dodijelit će se 30 stipendija za uspjeh u školovanju – 15 učeničkih i 15 studentskih i 20 stipendija prema socijalnom statusu – 10 učeničkih i 10 studentskih.

Iz Grada ističu kako se broj stipendija može izmijeniti u određenim kategorijama, ovisno o broju popunjenosti mjesta u pojedinim kategorijama, a one se dodjeljuju za 12 mjeseci, računajući od 1. rujna 2022. godine.

Iznos stipendije i ove će godine biti 500,00 KN/66,36 EUR mjesečno za učenike, a za studente 1.000,00 KN/ 132,72 EUR mjesečno. Dobitnici Stipendije Grada ne mogu istovremeno primati i druge stipendije, no učenik/student može podnijeti prijavu za dodjelu stipendije prema uspjehu u školovanju i stipendije prema socijalnom statusu, a uzet će se u obzir ona povoljnija.

Prijedlog liste kandidata za dodjelu Stipendije objavit će se na oglasnoj ploči Grada te na službenoj web stranici www.gorica.hr.

Prijave za dodjelu stipendija sa svom traženom dokumentacijom moraju se dostaviti do 19.listopada. Uvjete natječaja pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Tko je gazda u kući?

Pravo značenje biti glava kuće nije sjediti na fotelji, podignutih nogu i bacati naredbe ostalim ukućanima.

Objavljeno

na

Objavio/la

pexels victoria akvarel 1648387

Mnogi muškarci vole tvrditi da su oni glave kuće, ali glava kuće nije titula nego funkcija. Pravo značenje biti glava kuće nije sjediti na fotelji, podignutih nogu i bacati naredbe ostalim ukućanima.

“Ja sam gazda kuće” rečenica je koja se nekad odnosila na onog tko je imao pravo na duplu porciju mesa za ručkom ili se znalo da on jede batak i nitko drugi ga nije mogao ni sanjati. Čak i naši očevi su se tako ponašali jer su oni privređivali najviše za kuću u novcu. U današnje vrijeme to bi bile glave kuće, a ne gazde. Glava kuće nije autoritet, to je odgovornost. Znači, ono što činite kroz dan da se vaša obitelj osjeća sigurno, da se vaša žena osjeća zaštićeno i da uz vas osjeća mir.

pexels kampus production 5990958

Biti glava kuće znači:

-Ostati vjeran svojoj jednoj ženi. Kako možete uništiti isti dom za koji tvrdite da ste glava?

-Promicati i održavati timski rada sa suprugom. Mnogi muževi uništavaju duh timskog rada ne uključujući svoje žene u donošenje odluka. Biti glavni ne znači da znate sve ili da donosite sve odluke, već da dajete pravi smjer i okruženje u kojem se mogu donositi dobro promišljene odluke.

-Ponašajte se pravilno prema svojoj ženi jer žena diktira raspoloženje u kući. Ako se s njom loše postupa, raspoloženje u domu postaje dosadno, hladno, iscrpljujuće i neugodno.

-Smišljanje vizije za obitelj u partnerstvu sa suprugom. Gdje ćete živjeti za deset godina, u koje će škole ići djeca? Kako ćete se razviti kao obitelj za dvadeset godina?

-Zbrinjavati obitelj, a ako i supruga zarađuje, onda biti glava znači i poticati i podržavati njezin rad i doprinos kao i brinuti se da se novac dobro koristi.

-Provedite dovoljno vremena kod kuće sa svojom obitelji. Kako možete biti glava doma u kojem ste kao posjetitelj?

-Modelirajte svojoj djeci kako se odrasli ponašaju, kako se rješavaju problemi i što znači odrastati.

pexels kampus production 8730062

-Ako ste vjernik, dopustiti Bogu da vlada u domu. Duhovno njegovanje nije samo za žene. Bog najbolje vlada u domovima gdje su i muž i žena podređeni Bogu. Učite svoju djecu Božjim putevima svojim primjerom.

-Zaštitite vaš dom od neprijatelja, vaših prijatelja, uljeza i također žena koje vas pokušavaju zavesti.

-Budite izvrsni izvan kuće. Čuvajte integritet i ugled svog imena jer vaš dom i obitelj nose vaše ime.

-Budite vođa kroz primjer. Vodstvo je sinonim za glavu doma, to nije samo postavljanje reda, to znači pomaganje u kućnim poslovima, pomaganje svojoj ženi, posebno kada je iscrpljena ili trudna, prljanje ruku i odjeće dok se igrate s djecom, raditi više od onoga se od vas traži kod kuće. Ovo je tvoja obitelj, ovo je tvoj dom.

pexels pixabay 2133

Foto: pexels-pixabay

-Biti dovoljno mudar da odstupiš od svađe sa svojom ženom, odlučiti ne udariti ili ošamariti svoju ženu, biti dovoljno ponizan da se ispričaš kad si u krivu, pustiti sitne kućne svađe. Održati mir u kući. Vi ste ključ mira u kući.

-Disciplinirajte svoje dijete/djecu s ljubavlju. Nemojte ulijevati strah. Ispravljati pogreške s ljubavlju. Otvorite oči svom djetetu/djeci da mogu razlikovati dobro od zla. Poput oca izgubljenog sina, neka vaše ruke bezuvjetne ljubavi budu uvijek otvorene.

-Razumijte svoje dijete/djecu kada pogriješe i spriječite ih da pogriješe. Ponekad se ljutite na svoju djecu zbog nereda koji naprave, a ipak im niste dali upute i sposobnost da se snalaze kroz probleme. Optužujete svoju djecu da vam sramote, da vam uzalud troše novac ili da su vas iznevjerili, a ipak ih niste zaštitili štiteći ih od njih samih. To je kao da se roditelji ljute jer je njihova kći tinejdžerica trudna, ali kao roditelji nikada nisu pripremili svoju kćer za seks i svijet. Očekujete da vaša djeca razmišljaju kao vi, a ipak ste ih pustili same da pronađu put, imate više godina iskustva. Dajte savjet čak i kada se ne pita jer djeca često ne znaju kako ga pitati ili ako im treba savjet.

pexels elina fairytale 3807332

Ukratko, moguće je da dom bude osoba, a ne mjesto. S ljubavlju, razumijevanjem i poštovanjem svoju obitelj možete zaštititi od svakog zla.

Vole vas Nena&Chicha team

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno