Povežite se s nama

Vijesti

Svaka šesta osoba je pretila, a 2022. godine u Hrvatskoj je s debljinom živjelo više od milijun ljudi

U razdoblju od 2020. do 2035. godine očekuje se čak 100% povećanje debljine u djece.

Objavljeno

na

Budući da se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (eng . World Health Organization, WHO) broj pretilih osoba od 1980. godine udvostručio, a prekomjerna tjelesna težina postala globalna epidemija te u Europi, prema podacima Eurostata, gotovo jedna trećina odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, a svaka šesta je pretila, važno je podići svijest o prije svega zdravstvenim problemima koje debljina donosi. S tim ciljem u ožujku obilježavamo dva dana vezana uz debljinu; 4.ožujka Svjetski dan debljine i 16.ožujka Hrvatski dan osviještenosti o debljini.

Obilježavanjem Svjetskog dana debljine Svjetska federacija za debljinu (World Obesity Federation) i članice iz cijelog svijeta žele uz povećanje svjesnosti o debljini kao bolesti, pojasniti uzroke debljine te potaknuti pozitivne promjene koje bi pokrenule rješavanje problema. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine je „Razgovarajmo o pretilosti i… (“ Let’s Talk About Obesity and…).

…zdravlju. Uz to što debljinu definiramo kao bolest, bitno je prepoznati i druge faktore rizika i bolesti povezane sa pretilošću te ne podcjenjivati vezu između debljine i drugih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes te posebno problema mentalnog zdravlja. Potrebno je ukloniti stigmu, smanjiti krivlju te osigurati podršku osobama koje žive i bore se sa pretilošću.

…svijetu u kojem živimo Naše zdravlje je pod utjecajem okoliša što se odnosi prije svega na stabilnu klimu, zrak koji dišemo, hranu koju konzumiramo. Potrebno je djelovati globalno te stvoriti zdravo okruženje u kojem pojedinci mogu živjeti zdravije i duže.

…mladima koji nisu uzrok nezdravog i neodrživog okoliša, a najčešće su najviše njime pogođeni. Ključan je rad s mladima, slušanje njihovih stavova, mišljenja, perpsektiva i onoga što oni smatraju bitnim problemima kako bi se stvorilo okruženje koje smanjuje pojavu bolesti, između ostalog i debljine.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina (pretilost) kronične su bolesti koje su najčešće posljedica lošeg životnog stila gdje postoji neravnoteža između kalorija unesenih hranom i kalorija potrošenih tjelesnom aktivnošću kod kojih dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, a razlikuju se prema indeksu tjelesne mase ITM/Body mass index – BMI. Uzroci također mogu biti genetski i okolišni čimbenici. BMI je broj koji se računa tako da se tjelesna masa u kilogramima podijeli sa kvadratom visine osobe izražene u metrima (kg/m2). Osobe čiji je BMI je manji od 18.49 su pothranjene. Normalne tjelesne mase smatraju se osobe čiji je indeks tjelesne mase od 18.49 do 24.99. Dok se prekomjernom tjelesnom masom podrazumijeva BMI od 25 do 29.99, a pretilim osobama smatramo one čiji je indeks tjelesne mase veći od 30.

Manjkavost objektivnog iskazivanja stupnja debljine indeksom tjelesne mase vidljiva je kod npr mišićavih ljudi, a i nedostatak je što ta brojka nije pokazatelj rasporeda masnog tkiva u tijelu pa se prilikom procjene rizika debljine za zdravlje sve češće u obzir uzima i opseg struka koji, ako je kod muškaraca preko 94 cm i 80 cm kod žena, predstavlja zdravstveni rizik, a opseg struka preko 102 cm kod muškaraca i 88 cm kod žena znači vrlo visoki zdravstveni rizik. Kada govorimo o „rasporedu masnog tkiva“, razlikujemo dva tipa debljine, abdominalni i ginoidni tip. Kod abdominalnog tipa debljine (koji se još naziva i visceralnim ili androidnim tipom) masno tkivo nakuplja se području trbuha, u obliku jabuke. Dok se kod ginoidnog tipa masno tkivo taloži potkožno u području natkoljenica i bokova. Visceralno masno tkivo (oko organa u trbušnoj i prsnoj šupljini) je opasnije od potkožnog.

Prema globalnoj analizi izdanoj u časopisu The Lancet povodom obilježavanja Svjetskog dana debljine, broj djece, adolescenata i odraslih u Hrvatskoj koji žive s debljinom premašio je 1 milijun. U Hrvatskoj stopa debljine u djece i adolescenata 2022. godine bila je dvostruko veća nego 1990. Stopa debljine se također udvostručila u odraslih žena te čak utrostručila u odraslih muškaraca. Ukupno se procjenjuje da je u Hrvatskoj s debljinom u 2022. živjelo 56 000 djece i adolescenata te 1 180 000 odraslih osoba.

U razdoblju od 2020. do 2035. godine očekuje se čak 100% povećanje debljine u djece. Procjenjuje se da će 2035. godine 1,9 milijardi ljudi živjeti s debljinom tj. jedna od četiri osobe, a njezin ekonomski učinak će iznositi 4.32 bilijuna dolara.

Sve su to brojke koje zabrinjavaju i potiču na razmišljanje kako pokrenuti promjenu??

Osnovne preporuke svakako bi bile da prije svega prilagodimo prehranu, postanemo tjelesno aktivniji, vodimo brigu o vrijednostima krvnog tlaka i šećera u krvi.

Budući da su prekomjerna tjelesna težina i pretilost kronične bolesti koje ne prolaze spontano, za njihovo liječenje je prije svega nužna promjena životnog stila, a savjet i podršku svakako treba potražiti od liječnika, nutricionista, farmaceuta, kineziologa… Povodim obilježavanja Svjetskog dana debljine, 4. ožujka, u Ljekarnama Zagrebačke županije bilo je organizirano mjerenje tjelesne težine, izračunavanje indeksa tjelesne mase, savjetovanje o uvođenju zdravijih životnih navika. Pacijenti, koji su se u velikom broju odazvali, uz savjet dobili su i edukativni materijal te jabuku. Edukacijom i promocijom zdravih životnih navika cilj nam je svakodnevno poticati stanovništvo naše županije na odgovornije ponašanje prema svom zdravlju.

Naslovna ilustracija: Pexels/towfiqu-barbhuiya

Udruge

FOTO Suradnja za primjer KUD-a Šćitarjevo i SOS Dječje selo Lekenik

Objavljeno

na

Objavio/la

Predsjednica KUD-a Šćitarjevo Branka Tretinjak i djelatnice SOS Dječje selo Lekenik surađuju već duže vrijeme i uvijek iznova svoju suradnju obogaćuju novim elementima. Iako je u travnju ove godine dječja skupina  KUD-a Šćitarjevo bila u posjeti  u Lekeniku te nastupila i prikazala narodne običaje, samo dva mjeseca kasnije opet su se susreli i proveli nepuna tri sata u igri i prijateljskom druženju.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Naime, u nedjelju, 16.travnja 2024. u Bapču u organizaciji  KUD-a Šćitarjevo s predsjednicom Tretinjak i tajnicom Sanjom Markus, uz potporu Mjesnog odbora Bapča i Podružnice umirovljenika Šiljakovina, primili su djecu iz SOS DS Lekenik u prijateljsku posjetu.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti iz SOS DS-a dočekani su u prostoru Društvenog doma i dječjeg igrališta raširenih ruku, reprezentativni napuhanac bio je spreman da primi male (i malo veće goste), jelo i piće po izboru bilo je već servirano, a svako malo ponuda je bila obnavljana.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Već na prvi pogled bilo je vidljivo da se domaćini i gosti vrlo dobro poznaju i raduju susretu, druženje je bez zastoja krenulo na najljepši mogući način. Odrasli su uživali u dječjem smijehu i igri, a djeca su imala, za ovakve prigode, uhodanu shemu: napuhanac, igralište, stolovi sa slasnim ponudama i osvježavajućim pićima.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred odlazak su domaćini prikupljene donacije (kućanski aparati, higijenski artikli, igračke) za svoje prijatelje odnijeli do autobusa, pozdravili se, zahvalili se na ugodnom druženju i obećali da će opet doći u Lekenik kada budu pozvani.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kreće četverodnevno zaprašivanje letećih krvopija na području Velike Gorice i okolice

Evo rasporeda po naseljima, a akcija će se provesti u ranim jutarnjim satima.

Objavljeno

na

Naredna četiri dana, od sutra pa sve do 22. lipnja djelatnici Eko deratizacije provest će dezinsekciju komaraca na području Velike Gorice i okolice.

Zamagljivanje će sutra od 5 do 7 sati biti u ovim naseljima:

I. Velika Gorica (omeđeno ulicama: Zadarska, Ulica kneza Ljudevita Posavskog, Kolodvorska ul., Ul. Bratstvo I., Matice Hrvatske, Ul. kralja Zvonimira (do Zagrebačke ul.), Kurilovečka ul. (do Zagrebačke ul.), Trg kralja Tomislava, Sisačka, Ul. Seljine brigade, Vjekoslava Majera, Zagrebačka, Jurja Dobrile, Šetalište Franje Lučića, 2 Ul. kralja Zvonimira, Rakarska ul. do Av. Pape Ivana Pavla II., Pleška ulica do Av. Pape Ivana Pavla II., Hrvatske bratske zajednice)

II. Velika Gorica (omeđeno: Ul. bana Josipa Jelačića, Josipovićeva, Lomnička, Kurilovečka ul., Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Andrije Kačića Miošića, Kolodvorska, Ruđera Boškovića, kneza Porina, Slavka Kolara, Ljudevita Gaja, Horvatova, Stjepana Fabijančića Jape, Braće Radić odv., Emilija Laszowskog (do Ul. Matice Hrvatske))

III. Gradići (omeđeno: Ul. kralja Tomislava, Vukovarska, Silvija Strahimira Kranjčevića, Vladimira Nazora, Drniška, Kijevska, Prigorska, Zagrebačka, Primorska, Gradićka, Braće Radića, Ljudevita Gaja, Matije Gupca (oko igrališta i park), Hercegovačka, Dalmatinska, Slavonska (do crkve), Baranjska, Augusta Šenoe)
IV. Velika Mlaka (omeđeno ulicama: Sv. Barbare, Kovači, Prilaz Kovačima, Smendrovićeva, Dobriše Cesarića, Tina Ujevića, Turopoljska, Školska, Pažuli, Bradašićeva, Vlatka Mačeka, Nikole Tesle, Fra Grge Martića, Ivana Gorana Kovačića, Nikole Kramarića, Pavlinska, Vladimira Nazora, Antuna Grahovara, Napredak, Munđeri, Karla Weingärtnera (do kraja), Jocina, Dolenec, Ivana Lackovića V. Naselje Velika Gorica Omeđeno: Pleso (Vladimira Nazora, Mikulićeva, Pleška do Av. Pape Ivana Pavle II.), Klarići, Ilovnjak, Rakarska do Av. Pape Ivana Pavla II.)

U četvrtak 20. lipnja od 4 do 7 sati na redu su Mičevec, Velika Kosnica, Petina, Mala Kosnica, Selnica Ščitarjevska, Lazina Čička 2, Ščitarjevo, Drenje Ščitarjevsko, Obrezina, Sasi, Novaki Ščitarjevski, Lekneno, Trnje, Strmec Bukevski, Zablatje Posavsko, Sop Bukevska, Črnkovec, Bapča i Kobilić.

U petak 21. lipnja, u isto vrijeme, akcija će se provoditi u Novom Čiču, Jagodnom, Donjem Podotočju, Ribnici, Poljani Čičkoj, Gornjem Podotočju, Starom Čiču, Vukovini, Kučama, Okuju, Kušancu, Mraclinu, Lazima Turopoljskim, Ogulincu, Turopolju, Rakitovcu i Buševcu.

Posljednji dan akcije, u subotu 22. lipnja, od 4 do 7 sati, na red će doći Gornja Lomnica, Lukavec, Donja Lomnica, Petrovina Turopojska, Šiljakovina, Kozjača, Ključić Brdo, Velika Buna, Mala Buna, Gudci, Markuševec Turopoljski, Dubranec, Bukovčak, Vukomerić, Petravec, Prvonožina, Jerbić, Cerovski Vrh, Cvetković Brdo i Gustelnica.

Iz tvrtke upozoravaju građane, posebno one osjetljivije osobe, da za vrijeme tretmana bez potrebe ne izlaze na ulice. Upozorenje se odnosi i na pčelare, odnosno preporuka je da na dan suzbijanja komaraca onemoguće pčelama izlaz iz košnica.

Suzbijanje krilatica obavljat će se u naseljenim područjima hladnim zamagljivanjem, a nakon svake akcije pratit će se brojnosti krilatica kako bi se procijenila njihova uspješnost.

Ilustracija: Pexels/Jimmy Chan

Nastavite čitati

Moja županija

Županija osigurala gotovo 70 tisuća eura za projekt „Zaželi“

U projekt je uključeno 547 korisnika, a dodatan novac od 350 eura za božićnice i 350 eura za regres, stimulacija je osobama koje provode projekt na terenu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zamjenik župana Ervin Kolarec predstavnicima gradskih društava Crvenog križa Zagrebačke županije dodijelio je ugovore vrijedne 68.600 eura kojima sufinancira program „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ financiran kroz Europski socijalni fond.

– Kako kaže refren poznate pjesme Sve je lako kad si mlad, stoga smo svjesni da nas starost sve čeka i dužnost je mlađih generacija skrbiti o onima koji trebaju našu pomoć, koji su gradili našu sadašnjost i budućnost. Zato smatram da je upravo ovaj projekt jedan kvalitetan način zajedničke pomoći, vođen humanošću i solidarnošću kako bi unaprijedili život naših starijih sugrađana i osoba s invaliditetom. – rekao je Kolarec.

Projekt provode gradska Društva Crvenog križa u sklopu kojeg će pomoć u kući obavljati 90 geronto-domaćica, a očekuje se da će se uskoro pridružiti kolege iz zaprešićkog kraja sa svojih 8 gerontodomaćica. One će na terenu ispunjavati krajnji cilj projekta – pomoć ranjivim skupinama građana.

U projekt je uključeno 547 korisnika, a dodatan novac od 350 eura za božićnice i 350 eura za regres stimulacija je osobama koje provode projekt na terenu, rekla je Ana Stepinac koja obavlja posao geronto-domaćice u velikogoričkom Crvenom križu.

Foto: Zagrebačka županija

– Doista su se uključile sve osobe koje imaju empatiju za sugrađane starije životne dobi i zdušno obavljaju sve poslove u kućanstvima. Naši korisnici su oduševljeni i prema našim iskustvima potreba za ovim dijelom suradnje zaista je velika. – naglasila je Stepinac.

Katu Zrakić za projekt je zaposlilo samoborsko Društvo Crvenog križa, a pomoć u kući koju pruža ne svodi se samo na kućanske poslove.

– Mi smo također u kontaktu s njihovim liječnikom i odlazimo u trgovinu po prehrambene namirnice. No, ono što je u njihovoj svakodnevici jednako važno – mi smo ti koji jedini otvaramo njihova vrata, vjerujete, teško mi je to reći, ali mi smo njima svjetlo na karaju tunela, jer su potpuno sami. Često ima je najpotrebniji samo – razgovor. Zato me ovaj posao ispunjava, jer koliko god ja dajem svojim korisnicima, oni vraćaju još više meni. – emotivno je ispričala Zrakić.

Foto: Zagrebačka županija

Zajedništvom Zagrebačke županije i gradskih društava Crvenog križa, ovaj projekt provodi se dulji niz godina. Ravnateljica samoborskog Društva Crvenog Križa, Anica Francetić pohvalila je Županiju je prepoznala važnost provedbe projekta.

– Kada smo kretali s projektom „Zaželi“ faza I, Zagrebačka županija je provoditeljima projekta donirala automobile kako bi lakše obavljali sve zadatke. Evo, sada smo došli do faze IV i ti automobili su i dalje aktivni. Nama je to bio dodatan poticaj da je ono što radima zaista dobro i potrebno zajednici. S druge strane bi je to feedback da u Zagrebačkoj županiji rade ljudi koji isto tako osjećaju potrebe zajednice i zato vam još jednom – hvala! – zaključila je Francetić.

Dodajmo kako kroz ovaj projekt teže zapošljiva skupina naših sugrađanki dobiva priliku za zaposlenje, korisnicima je osigurana višestruka pomoć putem koje mogu ostati u svojim domovima, a naša zajednica dobiva predznak solidarnosti i brige za bližnje.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Crna kronika

Naletio na motociklista u Buzinu pa pobjegao s mjesta nesreće

Nakon naleta motocikl je nastavio s nekontroliranim kretanjem te je sletio na meki teren nakon čega je vozač pao i ozlijedio se. Pomoć mu je pružena u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 17. lipnja oko 18 sati. Kako su izvijestili u ovom trenutku još uvijek nepoznati vozač upravljao je osobnim automobilom marke Volkswagen južnom kolničkom trakom Velike ceste u smjeru jugoistoka.

Dolaskom do raskrižja s Ulicom Mladosti 1. odvojak, skretao je u lijevo u smjeru sjevera na kolnik Ulice Mladosti 1. odvojka, a da pritom, iako je bio dužan, nije propustio vozilo koje dolazeći iz suprotnog smjera zadržava smjer kretanja.

Tom je prilikom uslijed nepoštivanja prednosti prolaska prednjim lijevim djelom vozila naletio na bočnu lijevu stranu motocikla marke Kawasaki, kojim je upravljao 51-godišnjak, a koji se kretao iz suprotnog smjera sjevernom kolničkom trakom Velike ceste u smjeru sjeverozapada, a u trenutku prometne nesreće zadržavao je smjer kretanja u raskrižju za ravno i u odnosu na osobni automobil imao prednost prolaska.

Nakon naleta motocikl je odbačen te je bočnom desnom stranom naletio na prednji dio osobnog automobila Renault, riječkih registarskih oznaka kojim je upravljao 58-godišnjak koji se kretao zapadnom kolničkom trakom Ulice Mladosti 1. odvojkom u smjeru jugozapada i u trenutku prometne nesreće bio je zaustavljen na kolniku pred raskrižjem s Velikom cestom.

Nadalje, nakon naleta, motocikl je nastavio s nekontroliranim kretanjem u smjeru sjeverozapada te je sletio na meki teren nakon čega je vozač pao i ozlijedio se. Liječnička mu je pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Nakon prometne nesreće koju je prouzročio vozač s osobnim automobilom marke Volkswagen, zagrebačkih registarskih oznaka, napustio je mjesto događaja, propustio je pružiti liječničku pomoć osobi u opasnosti i nije o prometnoj nesreći obavijestio najbližu policijsku postaju.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, poduzetim mjerama i radnjama utvrdili su o kojem se vozilu radi te se nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem potvrde tko je u kritično vrijeme njime upravljao.

Nastavite čitati

Vijesti

Besplatno rekreacijsko plivanje i pravno savjetovalište za građane s invaliditetom

I ove godine Udruga invalida rada Zagreba na području Velike Gorice i okolice provodi projekt “Zdravi i sigurni non-stop”.

Objavljeno

na

Udruga invalida rada Zagreba i ove godine provodi projekt naziva “Zdravi i sigurni non-stop” koji sufinancira Grad Velika Gorica. Ovaj projekt Udruga uspješno provodi od 2020. godine.

– Projekt provodimo već petu godinu zaredom u Velikoj Gorici i okolici. To ukazuje na postojanje interesa i potrebe za opisanim aktivnostima, kao i na njihov uspjeh u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Taj projekt je otvoren za sve osobe s invaliditetom s područja Velike Gorice i okolice i predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem svi imaju pravo na zdrav i siguran život – izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba.

Projekt je usmjeren na osobe koje imaju rješenje o invaliditetu ili stupnju tjelesnog oštećenja, zatim rješenje o osobnoj invalidnini ili tuđoj njezi i pomoći ili potvrdu o statusu osobe s invaliditetom.

Neke od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta su besplatno rekreacijsko plivanje na Gradskom bazenu Velika Gorica srijedom od 11 do 12 sati, a korisnici se moraju prethodno prijaviti osobnim dolaskom u prostorije Udruge, putem telefona (01/4876294) ili e-pošte ([email protected]).

Tu je i besplatno pravno savjetovalište za osobe s invaliditetom s područja Velike Gorice i okolice u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba, telefonom i internetom, utorkom i četvrtkom od 15 do 18 sati uz obveznu prethodnu rezervaciju termina savjetovanja osobnim dolaskom u prostorije UIR Zagreba, putem e-pošte ([email protected]) ili telefona 01/4876301, 4829119, 4829392.

Od ukupnog broja članova s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, UIR Zagreba s područja Velike Gorice i okolice ima 343 registrirana člana. U Velikoj Gorici na dan 4. rujna 2023. godine bilo je registrirano 8.883 osoba s invaliditetom, odnosno 1,4 % ukupnog broja osoba s invaliditetom u RH.

 

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno