Povežite se s nama

HOTNEWS

Sunce ipak okupalo 14. Gastro Turopolja

Objavljeno

na

Tmurno i kišno vrijeme koje je ovih dana pohodilo Veliku Goricu nije išlo u prilog organizatorima tradicionalne manifestacije koja već 14 godina zaredom prezentira najbolje kulinarske specijalitete Turopoljskih kuhara i kuhinje. 14. Gastro Turopolja u organizaciji Turističke zajednice Velike Gorice i Udruženja obrtnika grada Velike Gorice, a pod visokim pokroviteljstvom grada Velike Gorice i ove godine je ispunio sva očekivanja i onih najstrožih kušača dobre hrane. Ovogodišnji Gastro ugostio je stare velikogoričke prijatelje iz Slovenije, točnije nekadašnje bratske općine Trebnje, a bili su tu uvijek dragi gosti Velike Gorice iz Omiša odnosno Korčule i Lastova.

Uz brojne velikogoričke restorane i kuhare Velikogoričanima se po dvanaesti puta predstavilo i udruženje obrtnika Korčula – Lastovo sa dalmatinskom kuhinjom. Dalmatinska kuhinja je u Turopolju oduvijek bila odlično prihvaćena a ove godine su Velikogoričani imali priliku isprobavati slanu ribu, riblju paštetu sa kaparom i motrom. Motar je trenutno hit Dalmatinske kuhinje, a radi se o travi koja raste tik uz more, a koja se bere u maju mjesecu, blanšira i stavlja u ocat. Osim slane ribe i paštete, Velikogoričanima su ponuđeni i specijaliteti od lignji i kozica, a iz Blata su posebno za ovu prigodu stigle breskve, hrustule, cukarine, te specijalitet Lumblija. Lumblija je kolač kruholikog oblika koji svoju povijest nosi nekoliko stotina godina unazad. “Blaćani će vam reći da je lumblija proizvod svega onog lijepog, zdravog i domaćeg što je siromašni seljak kroz godinu dana odvajao i sačuvao za te dane kako se ne bi zaboravilo na sve one drage ljude kojih više nema na ovome svijetu.”

14. Gastro Turopolja (13)Naravno, da Korčulani u svojoj dvanaestoj uzastopnoj godini gostovanja na velikogoričkom Gastru nisu zaboravili ni na maslinovo ulje, travaricu i svoja kvalitetna vina koja smo mogli isprobati na njihovom štandu.

Vrlo zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i dopredsjednik udruženja obrtnika i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek: “Organizacija je zahtjevna kao i svake godine, a i ove godine je sve na visokoj razini jedino nam nedostaje koji temperaturni stupanj više.  Turopolje se doista ima čime pohvaliti, a na ovogodišnjem Gastru prisutno je 14 ugostitelja iz našeg grada, nekoliko slastičara, tu su i lovačka i vatrogasna društva, a ove godine imamo i natjecanje u pripremanju Turopoljske kotlovine za koje se prijavilo čak 27 ekipa.”
Uz brojne kuhare i restorane Velikogoričanima su se predstavili i članovi KUD-a Novo Čiče koji su ponudili specijalitet slatkovodne ribe – šaran na rašljama. Na naše pitanje o tajni pripreme Novočičani su se našalili kako je glavni začin za ovaj specijalitet Vegeta i kako se nadaju da će im Podravka za iduću godinu poslati za ovu reklamu barem pregače odnosno prsluke.

Ovogodišnji Gastro posjetila je i najviša delegacija Zagrebačke županije predvođena županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom županijske skupštine Draženom Bošnjakovićem. Naravno, njihov današnji domaćin bio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

14. Gastro Turopolja (29)

Župan Zagrebačke županije pohvalio je manifestaciju naglasivši da je Zagrebačka županija gastronomska riznica Hrvatske. Župan Kožić je naglasio da upravo ovakvi događaji pokazuju i tradiciju hrvatskog naroda kao što je i ova velikogorička tradicija nedjeljnog ručka. Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković također je u kratkoj izjavi pohvalio manifestaciju, kao i tradiciju očuvanja ovakvih priredbi u kojima naši ljudi predstavljaju autohtone recepture i promoviraju svoje gradove i samu županiju.

Gradonačelnik Velike Gorice bio je vrlo zadovoljan priredbom: “Jako sam zadovoljan. I ove godine unatoč teškoćama s vremenom uspjeli smo organizirati još jednu lijepu i kvalitetnu priredbu na radost svih Velikogoričana ali i naših ugostitelja. Velikogoričani pokazuju da su se naviknuli na Gastro i da im je ta gospodarsko – ugostiteljska – turistička priredba prirasla srcu i rado se pojavljuju na istoj. Drago mi je da smo svi zajedno ovdje na središnjem mjestu u našem gradu, a iznimno sam zadovoljan i činjenicom da ova manifestacija već drugu godinu zaredom poprima i međunarodni karakter.”

I ovogodišnji 14. po redu Gastro Turopolja potvrdio je da je ova manifestacija izrasla izvan okvira i grada i županije koje s ponosom predstavlja, a organizacijom i posjetom postaje još jedan od promotora turističke i gastronomske ponude Hrvatske. Stoga smo uvjereni da će već slijedećih godina vrijedni organizatori i grad Velika Gorica ponuditi još jedan kvalitetan iskorak u organizaciji, a većina se zadovoljnih posjetitelja razišla sa isčekivanjem novih kulinarskih iznenađenja velikogoričkih ugostitelja na slijedećem Gastru.  Opširnije o natjecanju i ostalim događanjima na ovogodišnjem Gastru pročitajte u novom besplatnom Reporteru koji izlazi u prvom tjednu studenoga.

galerija fotografija:

CityTV video prilog:

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorička poduzeća na meti lopova, provaljeno u Velikoj Kosnici i Novom Čiču

Ukraden alat, električni mopedi i kablovi.

Objavljeno

na

Iste večeri provljeno je u prostore poduzeća na području Velike Gorice. Provale su bile između 19. i 20. studenoga. Jedna je bila u Velikoj Kosnici, gdje je nepoznati počinitelj provalio u prostore poduzeća koje se nalazi u Zagrebačkoj ulici. Ukrao je električne mopede i alat. U tijeku je kriminalističko istraživanje te za sada visina materijalne štete nije utvrđena.

Nedaleko Kosnice, provaljeno je u prostor poduzeća u Novom Čiču. Ukradeni su naponski kablovi, a šteta je više tisuća eura.

Podsjetimo i kako je nedavno provaljeno na gradilište u poslovnoj zoni Meridian 16 gdje su ukradeni elektro materijali i kablovi. Oštetili su tvrtku za više desetaka tisuća eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Domaćin Ivan osvojio je 37 bodova za svoju večeru: „Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova.

Objavljeno

na

Treći dan turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’ kuhao je Ivan, koji je Leu, Branku, Zvonka i Karla ugostio u Velikoj Gorici. Kao i prethodni ovotjedni domaćini, Branka i Karlo, Ivan je osvojio 37 bodova. Lea i Karlo dali su mu po deset bodova, Zvonko devet zbog previše papra u glavnom jelu, a Branka osam jer joj je glavno jelo bilo preljuto, a desert nedovoljno sladak.

Pripremu je započeo predjelom nazvanim ‘Primorske lađice’. Domaćin je sam napravio tijesto od kojih je napravio košarice i napunio ih smjesom tune i povrća.

„Tuna na neki njegov turopoljski način“, komentirao je Zvonko očekivanja od predjela.

„Meni Ivan djeluje baš spretno u kuhinji i vjerujem da je u kuhinji svoj na svome“, rekao je Karlo.

Slijedila je priprema glavnog jela ‘Paprena svinja’ – medaljoni lungića uvaljani u izmrvljenu pistaciju s umakom od zelenog i bijelog papra i pire krumpirom.

Preostalo je pripremiti ‘Desert iz kutije za jaja’.

„Sunce mu njegovo, ne znam što reći na ovo“, izjavio je Zvonko kad je vidio naziv deserta.

Naime, kreativni Ivan iskoristio je kutiju za jaja kao kalup u koji je stavio lisnato tijesto s kompotom od jabuke, jagodama i mliječnom čokoladom.

Foto: RTL

Gosti su se okupili za stolom i nazdravili još jednoj večeri koju će provesti zajedno.

„Ivan mi se nije činio kao da ima tremu, činio mi se uzbuđen i možda malo umoran“, rekla je Branka.

Predjelo ‘Primorske lađice’ oduševilo je goste.

„Izgleda vrhunski, lijepo aranžirano“, rekao je Karlo, a slično je komentirala i Lea: „Jednostavno, decentno, ništa pretjerano, a lijepo.“

„Okus predjela je bio savršen“, zaključila je Branka.

Glavno jelo se nije svima jednako svidjelo.

„Odradio je to čovjek vrhunski, izgledalo je kao da smo u restoranu. Sve je bilo super, nemam nikakvih zamjerki“, zadovoljan je bio Karlo, dok su ostali komentirali kako je umak bio pretjerano papren.

„To su bile ozbiljne količine papra na mesu koji je žario i palio. Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“, izjavio je u svom stilu Zvonko.

„Pire je bio savršen, baš po mom guštu. Meso mi je bilo fino samo što ne volim ljuto, ali to je do mene, Ivan je napravio kako misli da treba biti“, rekla je Lea.

Foto: RTL

Uz ‘Desert iz kutije za jaja’ domaćin je gostima poslužio i sorbet od naranče. Desert se uglavnom svidio gostima, iako je Branka komentirala kako joj nedostaje šećera.

Nakon večere, domaćin je svojim gostima podijelio male bombonijere i maslinovo ulje iz maslinika svoje majke, a zatim je ekipi zasvirala i zapjevala klapa, što se gostima posebno svidjelo!

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova, a hoće li sutra Lea preuzeti vodstvo – ne propustite večeras na RTL-u u novoj epizodi ‘Večere za 5’ od 17.50! Epizoda je dostupna na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji.

Nastavite čitati

HOTNEWS

VG Legacy opet u akciji! Bebama u ‘Kući ljubavi’ novi krevetići ‘pod bor’

Cilj je opremanje spavaonice u domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Objavljeno

na

Polako ulazimo u prosinac, mjesec obasjan svjetlima blagdanske čarolije, radosti, zajedništa i nade. No, mjesec je to solidarnosti i pomaganja drugima.

A kako bi bebe iz ‘Kuće ljubavi’, doma za djecu bez roditeljske skrbi dočekale Božić u novim krevetićima, VG Legacy kreće u akciju i poziva sve ljude dobre volje da im se priključe kako bi mališanima koji su njihovi dugogodišnji štićenici uljepšali snove.

– Želimo za 18 beba nabaviti nove krevetiće. Za opremanje spavaonice trebamo osam krevetića s podizanjem jedne strane čija je cijena 260 eura te tri medicinska povišena krevetića za novorođenčad koji iznosi 960 eura po krevetiću. Hvala svima kolji se uključe, doniraju, sheraju…Molimo vas da ih u mislima čvrsto zagrilte i da osjete da nisu sami. Ljubav je nepobjedivo čudo – proučili su iz VG Legacya.

Svoju donaciju možete uplatiti na račun humanitarne udruge VG LEGACY :

HR9124840081135191457
Opis plaćanja: Snivaj sanjaj

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Prometna nesreća kod Leggiera, naoružajte se strpljenjem

Stvaraju se gužve na tom potezu.

Objavljeno

na

U Ulici Matice hrvatske, kod Leggiera iza 14 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila, javlja nam čitateljica. Policija trenutno obavlja očevid, a s obzirom da je riječ o važnoj gradskoj prometnici stvaraju se gužve.

S obzirom na kišovito vrijeme, mokre i skliske kolnike budite oprezni i naoružajte se strpljenjem.

Foto:Čitateljica

Foto:Čitateljica

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.