Povežite se s nama

HOTNEWS

Sunce ipak okupalo 14. Gastro Turopolja

Objavljeno

na

Tmurno i kišno vrijeme koje je ovih dana pohodilo Veliku Goricu nije išlo u prilog organizatorima tradicionalne manifestacije koja već 14 godina zaredom prezentira najbolje kulinarske specijalitete Turopoljskih kuhara i kuhinje. 14. Gastro Turopolja u organizaciji Turističke zajednice Velike Gorice i Udruženja obrtnika grada Velike Gorice, a pod visokim pokroviteljstvom grada Velike Gorice i ove godine je ispunio sva očekivanja i onih najstrožih kušača dobre hrane. Ovogodišnji Gastro ugostio je stare velikogoričke prijatelje iz Slovenije, točnije nekadašnje bratske općine Trebnje, a bili su tu uvijek dragi gosti Velike Gorice iz Omiša odnosno Korčule i Lastova.

Uz brojne velikogoričke restorane i kuhare Velikogoričanima se po dvanaesti puta predstavilo i udruženje obrtnika Korčula – Lastovo sa dalmatinskom kuhinjom. Dalmatinska kuhinja je u Turopolju oduvijek bila odlično prihvaćena a ove godine su Velikogoričani imali priliku isprobavati slanu ribu, riblju paštetu sa kaparom i motrom. Motar je trenutno hit Dalmatinske kuhinje, a radi se o travi koja raste tik uz more, a koja se bere u maju mjesecu, blanšira i stavlja u ocat. Osim slane ribe i paštete, Velikogoričanima su ponuđeni i specijaliteti od lignji i kozica, a iz Blata su posebno za ovu prigodu stigle breskve, hrustule, cukarine, te specijalitet Lumblija. Lumblija je kolač kruholikog oblika koji svoju povijest nosi nekoliko stotina godina unazad. “Blaćani će vam reći da je lumblija proizvod svega onog lijepog, zdravog i domaćeg što je siromašni seljak kroz godinu dana odvajao i sačuvao za te dane kako se ne bi zaboravilo na sve one drage ljude kojih više nema na ovome svijetu.”

14. Gastro Turopolja (13)Naravno, da Korčulani u svojoj dvanaestoj uzastopnoj godini gostovanja na velikogoričkom Gastru nisu zaboravili ni na maslinovo ulje, travaricu i svoja kvalitetna vina koja smo mogli isprobati na njihovom štandu.

Vrlo zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i dopredsjednik udruženja obrtnika i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek: “Organizacija je zahtjevna kao i svake godine, a i ove godine je sve na visokoj razini jedino nam nedostaje koji temperaturni stupanj više.  Turopolje se doista ima čime pohvaliti, a na ovogodišnjem Gastru prisutno je 14 ugostitelja iz našeg grada, nekoliko slastičara, tu su i lovačka i vatrogasna društva, a ove godine imamo i natjecanje u pripremanju Turopoljske kotlovine za koje se prijavilo čak 27 ekipa.”
Uz brojne kuhare i restorane Velikogoričanima su se predstavili i članovi KUD-a Novo Čiče koji su ponudili specijalitet slatkovodne ribe – šaran na rašljama. Na naše pitanje o tajni pripreme Novočičani su se našalili kako je glavni začin za ovaj specijalitet Vegeta i kako se nadaju da će im Podravka za iduću godinu poslati za ovu reklamu barem pregače odnosno prsluke.

Ovogodišnji Gastro posjetila je i najviša delegacija Zagrebačke županije predvođena županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom županijske skupštine Draženom Bošnjakovićem. Naravno, njihov današnji domaćin bio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

14. Gastro Turopolja (29)

Župan Zagrebačke županije pohvalio je manifestaciju naglasivši da je Zagrebačka županija gastronomska riznica Hrvatske. Župan Kožić je naglasio da upravo ovakvi događaji pokazuju i tradiciju hrvatskog naroda kao što je i ova velikogorička tradicija nedjeljnog ručka. Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković također je u kratkoj izjavi pohvalio manifestaciju, kao i tradiciju očuvanja ovakvih priredbi u kojima naši ljudi predstavljaju autohtone recepture i promoviraju svoje gradove i samu županiju.

Gradonačelnik Velike Gorice bio je vrlo zadovoljan priredbom: “Jako sam zadovoljan. I ove godine unatoč teškoćama s vremenom uspjeli smo organizirati još jednu lijepu i kvalitetnu priredbu na radost svih Velikogoričana ali i naših ugostitelja. Velikogoričani pokazuju da su se naviknuli na Gastro i da im je ta gospodarsko – ugostiteljska – turistička priredba prirasla srcu i rado se pojavljuju na istoj. Drago mi je da smo svi zajedno ovdje na središnjem mjestu u našem gradu, a iznimno sam zadovoljan i činjenicom da ova manifestacija već drugu godinu zaredom poprima i međunarodni karakter.”

I ovogodišnji 14. po redu Gastro Turopolja potvrdio je da je ova manifestacija izrasla izvan okvira i grada i županije koje s ponosom predstavlja, a organizacijom i posjetom postaje još jedan od promotora turističke i gastronomske ponude Hrvatske. Stoga smo uvjereni da će već slijedećih godina vrijedni organizatori i grad Velika Gorica ponuditi još jedan kvalitetan iskorak u organizaciji, a većina se zadovoljnih posjetitelja razišla sa isčekivanjem novih kulinarskih iznenađenja velikogoričkih ugostitelja na slijedećem Gastru.  Opširnije o natjecanju i ostalim događanjima na ovogodišnjem Gastru pročitajte u novom besplatnom Reporteru koji izlazi u prvom tjednu studenoga.

galerija fotografija:

CityTV video prilog:

HOTNEWS

VIDEO Advent u Gorici: Čarolija za cijelu obitelj

Kadrovi s Adventa koji će vas “nagovoriti” na šetnju srcem grada…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nije što je naš, al’ je Advent u Gorici najljepši!

Pogledajte u videu goričku adventsku čaroliju:

Nastavite čitati

HOTNEWS

POČELO JE Najsjajnije vrijeme u godini uz Advent u srcu grada!

Gradonačelnik Ačkar svečano otvorio bajkovito Božićno selo i klizalište.

Objavljeno

na

Objavio/la

(FOTO: Cityportal)

Da zima istinski može zagrijati naša srca pokazat će još jedan Advent u Gorici – mjesto gdje će se do siječnja okupljati Velikogoričani i njihovi gosti u Parku Plemenite opčine turopoljske.

Atmosfera kao preslikana s filmskog platna krasi centar Velike Gorice i ovog prosinca, a uz pomoć grada i Turističke zajednice period pred nama donosi toplinu doma na otvorenom, svjetlost  tisuća lampica, cozy ambijent uz zimske napitke, božićne pjesme, poklone… nešto što i ove godine ima sve atribute postati jednim od najljepših hrvatskih advenata.

Popis sadržaja nikad nije bio duži, kako bi baš svatko ovog Božića pronašao svoj gušt u svojem gradu, a vjerujemo da će na gorički Advent, u potrazi za druženjem, dolaziti brojni posjetitelji s kontinenta.

Večeras je tako otpočela još jedna zimska priča, uz tradicionalno paljenje blagdanske rasvjete uz odbrojavanje na adventskoj pozornici uz pomoć gradonačelnika Krešimira Ačkara, čime je startala i prva panoramska vožnja na divovskom kotaču, a virtuozi su klizaljkama ispisali prve linije na ledu velikog klizališta.

-Vjerujem da će ovdje naši sugrađani doživjeti brojne lijepe trenutke, a posebno zahvaljujem našoj Turističkoj zajednici koja je izvanredno pripremila sadržaje za cijelu obitelj, od najmlađih do naših Velikogoričana zlatne dobi. Ne sumnjam da će na naš Advent doći posjetitelji i iz drugih gradova, posebice iz Zagreba. Svi su dobrodošli! – poručio je gradonačelnik.

Direktorica Turističke zajednice Maja Toth nabrojala je što sve možemo očekivati ovih blagdana u središtu grada i pozvala na zajedničko druženje u toploj i obiteljskoj atmosferi.

Brojni Velikogoričani u zajedništvu s molitvom koju je predvodio Dragutin Kujavec,  župnik Župe Sv. Petra i Pavla, došli su večeras upaliti i prvu adventsku svijeću na Trgu Stjepana Radića. Prva svijeća, simbol nade, podsjetila nas je na sve ono pozitivno i svijetlo što nas okružuje, a zajedno s okupljenom djecom simbolično ju je upalio gradonačelnik.


U sljedećim danima do blagdana Sveta tri kralja, u Božićnom selu bit će živo i veselo, uz brojne radionice, koncerte, nastupe, winterpub, zimske zalogaje, doček Svetog Nikole – svaki dolazak bit će poklon za cijelu obitelj.

Dobro došli na Advent u Gorici!

Foto galerija:


Nastavite čitati

HOTNEWS

Zimske vožnje gutaju gorivo? Stručnjaci otkrivaju zašto kratke relacije najviše koštaju

Niske temperature, gušći zrak i sporija vožnja, sve to zimi diže potrošnju goriva i do 12 %.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pexels.com

Vožnja automobilom na kratkim udaljenostima tijekom zimskih mjeseci troši znatno više goriva nego u toplijem dijelu godine, piše HAK. Razlog je jednostavan: motor se pri niskim temperaturama ne stigne zagrijati do optimalne razine, što vozačima povećava troškove, osobito kada živa padne na oko -7 °C.

Procjene pokazuju da prosječan automobil u takvim uvjetima troši do 12 % više goriva nego u proljeće ili ljeti, kada je temperatura oko 25 °C.

Hladnoća utječe na više elemenata vozila, od rada motora do guma. Niži tlak u gumama jedan je od čimbenika koji povećava otpor kotrljanja, pa samim time i potrošnju goriva. Uz to, hladan i gušći zrak stvara veći otpor u vožnji. Snijeg i led dodatno kompliciraju situaciju jer povećavaju proklizavanje pogonskih kotača, što također podiže potrošnju.

Nadalje, vozači često zimi voze sporije, najčešće do 60 km/h, što dodatno utječe na veću potrošnju.

S obzirom na to, iz HAK-a savjetuju parkiranje u toplijim prostorima poput garaža, pokretanje vožnje čim se automobil upali te racionalno korištenje grijanja stakala i sjedala.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Grab, oskoruša, dud, smokva – novi stanovnici goričkih ulica

U Ulici Hrvatske bratske zajednice formiran je drvored, a uz igralište Bratstvo podignut mali voćnjak.

Objavljeno

na

Objavio/la

U okviru nacionalnog projekta poticanja održivog razvoja turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours“, na području Velike Gorice provedena je sadnja novih stabala. 

Stabla su posadili djelatnici VG Komunalca, prema smjernicama projekta i preporukama Šumarskog fakulteta, a projekt na području grada proveden je u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice grada Velike Gorice, te uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta.  

Goričke ulice tako od sada krase nove, različite vrste stabala, uključujući jasiku, grab, oskorušu, bijeli i crni dud, krušku, trešnju, jabuku i smokvu, čime se dodatno obogaćuje biološka raznolikost gradskog područja.  

Dio sadnje obavljen je u Ulici Hrvatske bratske zajednice, gdje je formiran drvored s deset novih sadnica uz nogometni stadion, dok je uz igralište Bratstvo podignut mali voćnjak s devet sadnica različitih voćnih vrsta. 

-Grad Velika Gorica kontinuirano ulaže u očuvanje i unaprjeđenje zelenih površina, prepoznajući njihovu važnost za kvalitetu života građana, očuvanje okoliša i održiv urbani razvoj. U tom duhu Grad i ove godine aktivno sudjeluje u nacionalnim inicijativama koje potiču održivost i stvaranje zelenijih prostora. Sadnjom novih stabala Velika Gorica potvrđuje svoju predanost očuvanju okoliša i stvaranju kvalitetnog prostora za sadašnje i buduće generacije. – poručuju iz Gradske uprave.

  • Cilj nacionalnog projekta je smanjenje ugljikova otiska u turističkim destinacijama te jačanje održivog razvoja kroz ozelenjivanje prostora i odgovorno upravljanje okolišem, a u projekt je uključeno više od 130 turističkih zajednica diljem Hrvatske. 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Stižu ukrasi na 10-metarsku jelku s Radićevog trga

Božićno drvce visoko je 10 metara a dar je velikogoričke obitelji iz Kolodvorske ulice.

Objavljeno

na

Nakon što je prošloga tjedna postavljena na velikogorički Trg Stjepana Radića, danas će božićna jelka dobiti konačni blagdanski look.

Djelatnici VG Komunalca opremljeni su za radove na visini, kako bi ukrasi i lampice mogli biti postavljeni po cijeloj visini – spremno čekajući subotnji početak Adventa u Gorici.

Inače, božićno drvce visoko je 10 metara a dar je velikogoričke obitelji iz Kolodvorske ulice.

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno