Povežite se s nama

Moja županija

Što je zima bez – sarme?

Ime smo u dalekoj prošlosti preuzeli od Turaka na čijem jeziku riječ sarmak znači oviti, poviti, saviti.

Objavljeno

na

Sarma je, složit ćete se, nezaobilazni „gost“ za našim stolom tijekom zimskih mjeseci, tradicionalno oko Božića ili Nove Godine. Najvjerojatnije smo ideju pripremanja ovoga jela pokupili pod utjecajem turskih osvajanja na našim prostorima, budući da riječ sarmak na turskom znači oviti, poviti, saviti.

Modificirali smo sastojke u skladu s našim podnebljem, i još ako kupus ili zelje, koji obavija tradicionalno punjenje od mesa, raste u našem susjedstvu – tim je gurmanski doživljaj bolji i veći. To svakako znaju u Udruzi proizvođača marke kiselog zelja Laktec jer nam za ovu subotu pripremaju tradicionalnu manifestaciju Sarmijada u Laktecu.

Na 18. Sarmijadu u Vatrogasnom domu Laktec, u okolici Svetog Ivana Zeline, dođite u subotu s početkom u 18 sati, poziva predsjednik Udruge Mario Kelebuh.

–Imat ćemo natjecanje u kuhanju jela sa kiselim zeljem, s tim da prijavljene ekipe imaju tri člana a zadatak im je kao prvo jelo pripremiti sarmu, i još jedno jelo po izboru. Popis jela koje uključuje kiselo zelje je zaista dugačak, tijekom ovih svih godina održavanja manifestacije prikupili smo čak 60 recepata, s tim da su inovacije i dalje dobrodošle – kaže Kelebuh, uz napomenu da na ovaj festival kiselog zelja dolaze ekipe iz svih krajeva Zagrebačke županije.

Foto: TZ grada Sveti Ivan Zelina

Podsjetimo da je Zagrebačka županija još 1999. godine prva u Hrvatskoj krenula s brendiranjem prehrambenih proizvoda koji se proizvode na poljoprivrednim gospodarstvima, a jedan od proizvoda koji nosi oznaku zaštićene županijske robne marke je i zelje Laktec.

Na pitanje po čemu je ono posebno, Kelebuh odgovara kako i sa stručne strane drže sve pod kontrolom.

–Naš proizvod specifičan je po tome jer se nakon fermentacije radi analiza proizvoda. Ako nakon analize naše kiselo zelje zadovolji sve propisane parametre tek tada se može pakirati i prodavati pod markom kiselog zelja Laktec. Naše zelje je iz lokalnog uzgoja, a trenutačno Udruga proizvođača marke kiselog zelja Laktec broji 15 proizvođača – kaže nam sugovornik.

No, vratimo se na početak! Festival koji slavi sarmu i ovog će vikenda zaintrigirati gurmane da dođu u zelinski kraj kušati najbolje primjerke, i možda doznati pokoju tajnu ili dodatak u pripremi, jer znamo da gastronomija otkriva majstore u nama.

–Za dobro pripremljenu sarmu osnovno je, po meni, imati vrhunsko zelje a naravno da ja preporučam naše iz Lakteca, jer garantiramo kvalitetu svojom oznakom. Punjenje varira ali je isto važno odabrati kvalitetno meso, i uz zamotanu sarmu ja volim da se krčka špek hamburger ili malo pancete, a dobro je i u samu „filu“ ubaciti sitno nasjeckane pancete ili špeka jer kad se okusi povežu dat će jedan poseban „šmek“! – otkrio je Kelebuh.

Preporuka je da na ovaj festival zelja dođete gladni, jer će na 18. Sarmijadi u Laktecu biti velik izbor delicija od ili sa zeljem, a možda vam vrsni majstori šapnu i pokoji tajni sastojak, kako biste i sami za nadolazeće blagdane, iznenadili svoje goste – vrhunskom sarmom.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Moja županija

Nova lokacija, novi termin, novi vizual – počele prijave na Dane hrane i tradicijskih proizvoda

Do 01. prosinca!

Objavljeno

na

Zagrebačka županija i Grad Zagreb i ove godine organiziraju tradicionalnu izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 13. i 14. prosinca u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Nakon što se niz godina održavala tijekom listopada, ove godine manifestacija se održava u novom terminu, na novoj lokaciji i ima novo vizualno ruho. Također, uskoro će biti aktivna i nova web stranica manifestacije na kojoj će biti predstavljeni svi izlagači i njihovi proizvodi.

Prijava za besplatno izlaganje je putem službene stranice Zagrebačke županije, a moguća je zaključno s 1. prosincem.

Sama manifestacija će biti obogaćena stručnim predavanjima i interaktivnim radionicama, zatim predstavljanjem inovativnih proizvoda i proizvođača te nastupom glazbenika i KUD-ova.

Nastavite čitati

Moja županija

TIK TAK Stižu dani okusa tradicije – ponuda vrhunskih jelovnika zagrebačkog kraja!

Ručno rađena tjestenina, juha od vrganja, samoborska češnjovka, teleća koljenica, tartufi…

Objavljeno

na

(Foto: TZ Zagrebačke županije)

14. studenog počinje gastronomska avantura u sklopu nacionalne manifestacije Dani Okusa hrvatske tradicije, kada će Zagrebačka županija ponuditi „Okus Zagrebačkog kraja“ – vrhunske jelovnike u restoranima, nosiocima standarda Okusi Hrvatske tradicije, po promotivnim cijenama.

Riječ je o ukupno 10 restorana i slastičarnica koji su za svoje goste pripremili posebne menije; od ručno rađene tjestenine, juhe od vrganja, samoborske češnjovke, teleće koljenica, tartufa ili doboš torte… sve to u kombinaciji s vrhunskim vinima i pjenušcima iz našeg vinogorja.

Specijalitete će pripremati i 2 velikogorička restorana: Mon Ami i Babriga, kroz tri slijeda!

Detalji oko jelovnika, restorana i posebne ponude potražite na www.okusi.hr i visitzagrebcounty.hr

„Okus Zagrebačkog kraja“ traje do 30. studenog.

Nastavite čitati

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva građane – recite što mislite

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je istraživanje o učinkovitosti svojih promotivnih aktivnosti, a građane poziva da sudjeluju ispunjavanjem kratkog online upitnika.

Cilj istraživanja je prikupiti mišljenja i prijedloge koji će pomoći u poboljšanju načina na koji se predstavljaju ljepote i doživljaji županije.

Upitnik je dostupan do 13. studenoga 2025., a svoje mišljenje možete reći putem formulara na linku.

Nastavite čitati

Moja županija

Zagrebačka županija ulaže više od 2 milijuna eura u sport – evo tko se može prijaviti

Zajednica športskih udruga i saveza raspisala je poziv za prijavu sportskih programa za iduću godinu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pixabay.com

Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije objavila je Javni poziv za podnošenje prijava programa u sportu za 2026. godinu. Za te namjene u proračunu je predviđeno 2.035.695 eura, a prijave se zaprimaju do 5. prosinca 2025. godine.

Sredstva će biti usmjerena na različite segmente sportskog života u županiji, od organizacije međunarodnih i tradicionalnih sportskih priredbi, preko školovanja stručnih kadrova i potpore perspektivnim sportašima, do sufinanciranja natjecanja i treninga županijskih sportskih saveza.

Dio iznosa bit će namijenjen i za redovno funkcioniranje županijskog sportskog sustava.

Pravo prijave imaju pravne osobe sa sjedištem ili prebivalištem na području Zagrebačke županije koje su članice Zajednice športskih udruga i saveza te koje, sukladno Zakonu o sportu, mogu obavljati djelatnost sporta.

Sve detalje možete pronaći na službenoj web stranici.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

“..on ga bu krstil, ja ga bum pil! Evo gdje su fešte za Martinje u Zagrebačkoj županiji

Običaj koji stoljećima povezuje ljude, danas je proslava zajedništva, druženja i zahvalnosti za bogatstvo koje nam naša zemlja daruje.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija od 7. do 15. studenoga obilježava Martinje – tradicionalnu svetkovinu svetog Martina iz Toursa kada se odvijaju obredi krštenja mošta u mlado vino.   

Kako je naša županija izuzetno bogata vinska regija, s dugogodišnjom tradicijom vinogradarstva, ne čudi ni bogat program manifestacija u sedam gradova i mnoštvo općina našega kraja jer je obilježavanje Martinja ukorijenjeno u kulturnu baštinu kontinentalne Hrvatske. 

Tradicionalno krštenje mošta, folklor, koncerti i gastronomska ponuda okupit će lokalnu i širu zajednicu u proslavi jednog od najljepših običaja kontinentalne Hrvatske koji stoljećima obilježava kraj vinogradarske sezone. 

Foto: TZ Sveti Ivan Zelina

Martinje, koje se tradicionalno slavi 11. studenoga, označava simbolično pretvaranje mošta u mlado vino kroz svečanu ceremoniju krštenja, dok u narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i završetak rada u vinogradima, vrijeme kada se slavi trud vinogradara i zahvalnost za plodove rada.  

Ovaj prekrasan običaj koji stoljećima povezuje ljude, danas je proslava zajedništva, druženja i zahvalnosti za bogatstvo koje nam naša zemlja daruje. Pozivamo sve da dožive autentično Martinje uz tradicionalnu glazbu, izvorne okuse i posebnu atmosferu, jer ova slavlja su ujedno naš doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine koju s ponosom prenosimo mlađim generacijama – poručuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, a ujedno poziva i na odgovorno uživanje u vinskoj kapljici tijekom programa manifestacija. 

Dugo selo krsti mošt uz Grašu i Psihiće ali i folkloraše 

Ovogodišnji program Martinja u Dugom Selu uklopio se u trodnevnu proslavu Dana Grada u Sportskoj dvorani. U petak, 7. 11. Dolazi Petar Grašo, u subotu, 8. 11. Psihomodo pop, a u nedjelju, 9. 11. KUD Preporod svim posjetiteljima priprema godišnji koncert uz tradicionalno krštenje mošta – ove godine uz čak 15-ak vinskih biskupa!
Svi se koncerti održavaju u Gradskoj sportskoj dvorani. Ulaz je slobodan, a u nedjelju slijedi zdravica mladim vinom i martinjskim zalogajima. 

Krštenje mošta u Velikoj Gorici na “Petku na Gorice” 

Velikoj Gorici martinjski običaji bit će predstavljeni na manifestaciji Petek na Gorice 7. studenoga od 10 sati u Parku Plemenite općine turopoljske.  

Uz bogatu ponudu lokalnih izlagača, posjetitelje očekuje i prikaz krštenja mošta uz pomoć Udruge vinogradara i vinara „Grozd“ i to uz 10-ak meštara martinjskog ceremonijala zagrebačkog vinodekanata. Bit će to jedinstvena prilika doživljaja pravog duha Martinjau centru grada. Osim toga, pripremaju se i edukativni sadržaji za mlade, kao i brojni okusi i mirisi koji prizivaju toplinu kraja jeseni i ljepotu zajedničkog stola. 

Okolica Svete Nedelje njeguje narodne običaje 

07. studenoga u 19 sati svetonedeljski kraj donosi dvije proslave Martinja. U Društvenom domu Bestovje prikaz narodnih običaja organizira Zavičajno društvo Zagorec a proslavu u Društvenom domu Rakitje priređuje KUD Z. L. Pikić.  

Zelina, s tradicijom vinskih izložbi starom gotovo stoljeće i pol, ima biškupa, domaće kobase i –Fine dečke 

Sveti Ivan Zelina poziva na Martinje na placu 8. studenoga od 11 sati na Trgu Ante Starčevića kada započinje mnogima najljepši dio godine. Martinje dođe kao svojevrsni uvod u božićno vrijeme: mirisi vina i hrane, dobra glazba i zagrijavanje za dan sv. Martina. Uz dobru glazbu, tu je tradicionalno krštenje mošta uz preštimanog i veleučenog martinjskog biškupa te zelinske vinare i Udrugu vinara i vinogradara “Brina” koja kuha kobasice i toči mlado zelinsko vino. Što se glazbe tiče, očekuje vas tamburaški bend “Fini dečki”. 

“Samborci piju vino z lonci” – Udruga Brenta zove u svoj “hram vina” 

Samobor Martinje slavi 11. studenoga proslavom u prostoru udruge Brenta na adresi Ferde Livadića 9, u organizaciji Zagrebačke županije, TZ Samobor i Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge, a čeka vas običaj krštenje mošta uz biskupa i tradicionalna zabava. 

Jaska – kraljica vina, dovodi Petra Grašu! 

Program Martinja zaključuje Jastrebarsko 15. studenoga u 17 sati na Strossmayerovom trgu. Kao i svake godine, Martinje će obilježiti tradicionalni obred krštenja mošta, nastup tamburaškog sastava Primus, te bogata ponuda domaćih vina i delicija. Posjetitelji će moći uživati u ugodnoj martinjskoj atmosferi i druženju uz naše cijenjene vinare: Josipa Brajea, Željka Gregorića, Kuriju Budinščaka, Ivana Pavlečića, Krešimira Režeka i Marka Sirovicu. U petak, 14. studenog, s početkom u 20 sati, održat će se koncert Petra Graše.

Tijekom oba dana posjetiteljima će biti dostupni kesteni i food truck sa tradicionalnim jesenskim delicijima, koji će dodatno upotpuniti blagdanski ugođaj. U sklopu obilježavanja Dana Grada, u petak, 14. studenog, s početkom u 20 sati, održat će se koncert Petra Graše.
 

[Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva sve posjetitelje na odgovorno uživanje u programu te umjerenost prilikom konzumacije alkoholnih pića.]

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno