turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Politika

Stjepan Kožić župan i u šestome mandatu, Ervin Kolarec njegov zamjenik

Mjesec dana prije nego što će se navršiti 20 godina od njegova dolaska na mjesto župana Zagrebačke županije, Stjepan Kožić dobio je i šesti mandat, tijekom kojeg će mu pomagati i Velikogoričanin Kolarec

Objavljeno

na

Bio je favorit i nakon prvoga kruga, u kojem je također dobio najviše glasova, a tu ulogu Stjepan Kožić potvrdio je i u drugom krugu izbora za župana Zagrebačke županije. Kožić je dobio 41.865 glasova birača, a njegov protukandidat, SDP-ov Mihael Zmajlović, ostao je na gotovo šest tisuća glasova manje, ukupno 35.967. Gledano u postocima, starom/novom županu otišlo je 53,8 posto glasova, dok je Zmajlović ostao na 46,2 posto.

Prvi put župan je Kožić postao u lipnju 2001. godine, a punih 20 godina poslije nastavlja niz, jer ovo mu je već šesti uzastopni mandat. Ovoga puta Stjepan Kožić je u utrku za župana išao uz potporu HDZ-a, BM365, HSU-a, HSLS-a i HNS-a, a jedan od dvojice zamjenika bit će mu Velikogoričanin Ervin Kolarec, posljednjih 12 godina zamjenik gradonačelnika u svome gradu.

– Želim zahvaliti svima koji su izašli na izbore, a posebno hvala svima koji su svoje povjerenje dali županu Kožiću, kolegi Tomljenoviću i meni. Vaše povjerenje naša je obveza i odgovornost i to ćemo svojim radom nastojati i opravdati. Drage moje Velikogoričanke i Velikogoričani, vama od srca hvala na ovakvoj podršci svih dosadašnjih godina kao i na ovoj danas. Kako sam i rekao u kampanji, bit ću vaša snaga u Zagrebačkoj županiji – rekao je Kolarec.

Nije Kožiću planove o pobjedi pomrsila ni vrlo slaba izlaznost birača, budući da je svega 29,19 posto stanovnika Zagrebačke županije izašlo na ove izbore. Gledajući samo Veliku Goricu, u kojoj je na izbore izašlo mizernih 18,57 posto birača, Kožića je biralo 6212 ljudi, a Zmajlovića njih 3776.

Politika

Kožić: ‘Tomaševiću, primite se posla, prozivanje Zagrebačke županije je ispod svake razine!’

‘Zagrebačka županija je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti. Višekratno smo pokušavali s Tomaševićem razgovarati, dosta je politiziranja ove teme!’, poručio je župan Stjepan Kožić zagrebačkom gradonačelniku.

Objavljeno

na

Nakon još jednog incidenta na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec, u kojemu je radnik Čistoće ZG teže stradao, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, na konferencija za medije u utorak je, među ostalim, izjavio i kako gradnja Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u suradnji sa Zagrebačkom županijom, ne dolazi u obzir,  i traži od Vlade izmjenu takve odluke. Iz Zagrebačke županije stiže reakcija župana Stjepana Kožića, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Zagrebačka županija još 2013. godine imala je lokaciju za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Tarno u Ivanić—Gradu. Tome je prethodilo niz odluka Županijske skupštine, istražnih radova, elaborata i pilot projekata. Izmijenjen je Prostorni plan Zagrebačke županije, osnovana jedinstvena komunalna tvrtka Gospodarenje otpadam Zagrebačke županije, postignut je konsenzus sa svim gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji uključujući i Ivanić-Grad koji je bio spreman prihvatiti Centar za gospodarenje otpadom.

Međutim, početkom 2015. godine mijenja se nacionalni Plan gospodarenja otpadom prema kojem Zagrebačka županija ne može više imati svoj centar već se treba graditi regionalni centar zajedno s Gradom Zagrebom. Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2023. -2028. koji je donijet 2023. godine i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Grada Zagreba. U sporazumu potpisanom 2018. godine s Gradom Zagrebom jasno stoji da će se centar nalaziti na području Zagreba, pretovarne stanice na području Zagreba i Zagrebačke županije, a 95 posto sredstava smo trebali povući iz EU fondova. S obzirom da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s gradonačelnikom Tomaševićem prokušavali razgovarati na temu otpada.

Uistinu mi je žao što se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu, da su ljudi morali stradati kako bi se ovo pitanje s kojim se kao župan borim godinama gurnulo u prvi plan. Još k tome prozivati Zagrebačku županiju koja je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti uistinu je ispod svake razine. Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla! – poručio je župan Kožić zagrebačkom gradonačelniku.

Nastavite čitati

Politika

Proračun 2024.: Impresivnih 122 milijuna eura za više vrtića, škola, cesta, povišice, evo detalja

Grad će u 100-postotnom iznosu financirati troškove prijevoza žena na kemoterapije, mjesni odbori imat će čak tri milijuna eura na raspolaganju za male komunalne akcije, a besplatni vrtići ostvarit će se zahvaljujući suradnji Grada i Vlade RH, koja će po prvi put sufinancirati troškove boravka djece u vrtiću!

Objavljeno

na

Objavio/la

Ambiciozan, kreativan, vizionarski, stabilan, najveći, neodrživ, predizborni..čitav niz epiteta, ovisno o tome je li vijećnik za govornicom bio iz vladajuće ili oporbene stranke, dobio je prijedlog Proračuna Grada Velike Gorice za 2024. godinu, koji je bio glavna tema danas održane 14. sjednice Gradskog vijeća. Uoči

No, u jednome se svi slažu – ovo je rekordni proračun u povijesti našega grada, a prihvaćen je sa 15 glasova ‘za’ i 5 ‘protiv’, u iznosu od impresivnih 122.076.290,00 milijuna eura.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar/G.Kiš, Cityportal.hr

Iznos zapravo i ne čudi obzirom na najave što kapitalnih, što nekih manjih, ali građanima jednako važnih, projekata na goričkom području. Tu su i 10-postotna povećanja plaća zaposlenika u gradskim komunalnim tvrtkama, kao i djelatnika u vrtićima. Povijesni proračun predstavio je prvi čovjek grada, Krešimir Ačkar.

– Radi se o vrlo optimističnom, ali realnom proračunu koji je utemeljen na rastu gospodarstva i plaća u Republici Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i doseljavanju građana u Veliku Goricu. Neka povećanja su i administrativno-računovodstvene prirode, radi se o povećanju plaća za zaposlene u osnovnim školama. Plaće su rasle i u našim komunalnim poduzećima već za deset posto, a tako je i u predškolskom sustavu u kojima još traju pregovori – rekao je gradonačelnik.

Foto: Proračun za 2024.godinu izglasan je većinom glasova na 14. sjednici Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Podsjetio je prisutne kako je ova godina obilježena i izvrsnom suradnjom s Vladom i ministarstvima, dovršena je izgradnja Poduzetničkog inkubatora, Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, osigurana su sredstva za izgradnju Centra za starije osobe, dva nova vrtića, a asfaltirano je više od 50 kilometara prometnica iz Fonda solidarnosti.

– Iduća, 2024.godina, bit će godina izgradnje kapitalnih projekata na području grada. Centar za starije, povećanje vrtićkih kapaciteta, dvije nove škole, autobusni terminal, podižemo sigurnost u prometu građenjem novih nogostupa, značajno povećanje za male komunalne akcije, povećano je financiranje svim gradskim zajednicama vatrogascima, sportu i kulturi – neki su od projekata koje je najavio gradonačelnik.

Foto: 14.sjednica Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Kao jednu od najvećih proračunskih stavki naveo je besplatne vrtiće od 1. rujna iduće godine, a na sjednici je pojasnio na koji način će ispuniti to predizborno obećanje.

– Ekonomska cijena po vrtićkom djetetu je 344 eura. Do sada su roditelji sudjelovali sa 22 posto u participaciji, a drugo dijete već 25 posto manje. Sada imamo situaciju po prvi puta gdje gradimo nove vrtiće, podižemo plaće i gdje si možemo dopustiti da roditelje oslobodimo od plaćanja vrtića. što će nas koštati manje od dva milijuna eura. Po prvi puta ćemo od Vlade RH dobiti po svakom djetetu 20 eura i time olakšati i ovaj dio. Ništa nije besplatno, ali kao demografska mjera apsolutno od toga nećemo odustati – istaknuo je gradonačelnik.

Foto: 14.sjednica Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Odlične vijesti za sve žene koje se bore s karcinomom, Grad će 100-postotno pokriti troškove prijevoza žena na kemoterapije, a znatno povećanje ide i službama mjesne samouprave. Gotovo tri milijuna eura za male komunalne akcije, a za 50 tisuća eura povećana su i proračunska izdavanja za sanaciju divljih deponija smeća. Gradonačelnik je najavio i kako će u iduće dvije do tri godine sve kritične točke prometne infrastrukture u što većem broju dovesti na razinu kakvu građani zaslužuju, a početak je gradnja nerazvrstanih cesta za što je ovim proračunom predviđeno 11,9 milijuna eura.

– Zaključno ću reći kako me čini ponosnim i ukidanje lokalnog prireza, jer će svim sugrađanima biti veća plaća – zaključio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Oporbeni gradski vijećnici bili su redom protiv prijedloga proračuna za 2024.godinu, a evo i zašto.

– Ambiciozan proračun, naravno mi smatramo da je predizboran, vidjet ćemo kako će to ići, naravno da smo protiv. Ono što stalno govorim, nemam problema da pohvalim i određene stvari kao što su škola i vrtić u Kurilovcu, međutim nije ovdje riječ samo o Kurilovcu, nego općenito sam proračun nije zadovoljavajući za naš grad – rekao je Damir Slojšek, u ime Kluba zastupnika MOST-HSP.

 

– U svojoj više od 30 godina dugoj političkoj karijeri nisam doživio da se rebalans i prijedlog proračuna donose na istoj sjednici, zato smo htjeli i izići, ali nismo zbog odgovornosti prema građanima. Cilj je da možemo stajati iza brojki iznesenih u prijedlogu proračuna, a mi to sada ne možemo -rekao je Ivo Jelušić, u ime Kluba zastupnika SDP-HSS-GLAS.

Pozitivnim ga je ocijenio Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

– Nisam ekonomski stručnjak, ali naš član koji to jest, mi je rekao kako je proračun stabilan, što je nama najvažnije, a ujedno je i vizionarski i perspektivan – rekao je u ime Kluba zastupnika DP-a, dr. Zvonimir Lovrić.

Foto: Pročelnica za financije, Žaneta Štefančić/G.Kiš, Cityportal.hr

U nastavku sjednice, resorna pročelnica izvijestila je o prijedlogu promjena po pitanju prireza na dohodak, odnosno njegovom ukidanju.

– Od 1. siječnja iduće godine ukida se lokalni prirez na dohodak u visini 12 posto, čime će građani ostvariti viši dohodak od nesamostalnig rada i od samostalnih djelatnosti. To je i rezultat odluke gradonačelnika da se za iduću proračunsku godinu ne planira povećanje poreznih stopa. Grad će prihodovati oko 5 milijuna eura manje od prireza. Od poreza na kuće za odmor, u visini od 80 centi po četvornom metru korisne površine, Grad će iduće godine ostvariti prihod oko 20 tisuća eura – izvijestila je pročelnica za financije, Žaneta Štefančić. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gradsko vijeće ima novu vijećnicu, a na Aktualcu su se potegnula pitanja oko božinica, nogostupa, ukidanje prireza…

Deset vijećnika izašlo je za govornicu kako bi gradonačelniku Krešimiru Ačkaru i suradnicima postavili pitanja na Aktualnom satu.

Objavljeno

na

Jutros u 9 sati počela je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Prije nego što je izglasan dnevni red od 23 točke, SDP-ov vijećnik Ivo Jelušić zatražio je da točka prijedloga Proračuna izostavi s dnevnog reda jer smatra da u njemu nisu navedene realne i stvarne brojke.

Nakon što Jelušićev zahtjev nije prošao, izglasan je već predloženi dnevni red te je nakon toga deset vijećnika izašlo za govornicu kako bi gradonačelniku Krešimiru Ačkaru i suradnicima postavili pitanja na Aktualnom satu.

01.12.2023. – 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prvi je pitanje postavio vijećnik Lucijan Maslać o imenovanju ulice po velikogoričkom branitelju Tihomiru Tomašiću-Tihici pogubljenom na Ovčari. Kazao je kako je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova kojemu je na čelu član Domovinskog pokreta odbio dati naziv ulice u našem gradu.

– Kada je u pitanju taj dio koalicijskog partnera, mi imamo sporazum o suradnji i ne bi ulazio u odnose unutar stranaka i neku problematiku. S obzirom na to da ne možete to pitati vijećnika, pitali ste mene. Predlažemo na da na nekom bilateralnom sastanku uspijete naći odgovor na postavljeno pitanje – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Vedrana Zobeca, zanimalo je pak koje se demografske mjere provode u gradu. Privremena pročelnica Lana Krunić Lukinić odgovorila mu je kako su u pitanju brojne različite mjere, od pomoći za novorođenče, besplatni vrtići za desetosatni program od 1. rujna iduće godine. Dotaknula se i izgradnje dva nova vrtića ukupnog kapaciteta za 400 djece.

– Tu je i školska prehrana za osnovnoškolce, a odlukom Vlade RH od ove godine je i nabava higijenskih potrepština za djevojke. Osiguravamo jednokratnu naknadu srednjoškolcima, ali i stipendije. Financiramo i programe produženog boravka .. – istaknula je Krunić Lukinić.

01.12.2023. – 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sigurnost u prometu pješaka i automobila na gradskim križanjima na zaobilaznici kod poslovne zone Meridian 16, zatim Fabijančićeve i Kovačićeve, A.K Miošića-Kurilovečka, zanimalo je vijećnika Damira Slojšeka. Kada će krenuti njihovo rješavanje te ukoliko je, u kojoj je fazi.

– Kada je u pitanju križanje 153. brigade i Zelene aleje, u dogovoru smo s Hrvatskim cestama pod čijoj je ingerencijom ta prometnica. Oni pripremaju semaforizaciju, a tražili smo i da se osvijetli ta prometnica. Na Aveniji Ivana Pavla, Hrvatske ceste uvode kompletno novi sustav nadzora prometa. Pripremamo projektno tehničku dokumentaciju za Japinu. Projekti su u različitim fazama – pojasnio je pročelnik Dubravko Katulić.

01.12.2023. – 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivanu Belošević, također je zanimala sigurnost pješaka. Konkretnije izgradnja nogostupa u Dolencu u Buševcu, kao i oborinska odvodnja. Na pitanje joj je odgovorio zamjenik gradonačelnika Neven Karas koji je istaknuo kako se završava izgradnja nogostupa u Petrovini, Šiljakovini do groblja, zatim u Ščitarjevu.

– Gotova je projektna dokumentacija za nogostupe za Ulicu sv. Barbare u Velikoj Mlaki i Selnici, a radit će se i za nogostup u Starom Čiču, Jagodnom i Kosnici. Svi ti nogostupi se planiraju završiti tijekom iduće godine. U planu je rekonstrukcija prometnice u Buševcu koja će se uskladiti s oborinskom odvodnjom, a isto tako izgradit će se nogostup s jedne strane ulice – dodao je Karas.

Jesu li gotovi radovi u Majerovoj ulici, zanimalo je vijećnika Ivu Jelušića koji je ujedno i predložio da na tablama naziva ulica stoji objašnjenje tko je bila osoba po kojoj nosi ime.

– Radovi su završeni, međutim ima dosta propusta. S obzirom na to da treba obnoviti gornji sloj asfalta čekamo bolje vremenske uvjete. Riješit će se sve, iako je plaćeno postoji garancija banke tako da ne postoji problem i izvođač od toga ne bježi – rekao je pročelnik Katulić.

01.12.2023. – 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na drugi dio pitanja, gradonačelnik Ačkar pohvalio je prijedlog te s obzirom na to da grad ide u smjeru pametnih gradova, mogao bi se staviti QR kod putem kojeg bi građani mogli dobiti osnovne podatke.

Teškom mehanizacijom i kamionima, pri izgradnji stambenih zgrada u Gajevoj ulici, narušava se sigurnost u prometu. Izvođači ne čiste prometnicu nakon što kamioni odrade svoj posao, upozorava vijećnik Mario Zdelar kroz svoje vijećničko pitanje. Dotaknuo se i situacije pri izgradnji benzinske postaje gotovo u centru grada te ističe kako nije postavljena prometna signalizacija i zabrinut je zbog sigurnosti sudionika u prometu kao i djece koja onuda prolaze na putu do škole. Upitao je i kada će na red za obnovu doći Lomnička ulica.

– Ne može se u dvije i pol godine riješiti problem Lomničke ulice, nešto što je problem već duže vrijeme. To treba biti prioritet i biti će riješeno, ali ne stignemo odmah sve riješiti. Razmotrit ćemo situaciju i sukladno proračunskim mogućnostima će se riješiti – odgovorio je gradonačelnik te istaknuo kako osuđuje bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti stanovnika.

01.12.2023. – 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Gajeva ulica i nas žulja. U više navrata su nam kontaktirali stanovnici i upozoravali na problem blata na ulici. Komunalni redari su u više navrata izlazili, a s voditeljima gradilišta je dogovoreno ako ima više materijala, blata ili sipine na prometnici da to moraju počistiti s lopatama. Donekle smo uspjeli u tome. A kada su u pitanju radovi u A.K.Miošića, u posebnim uvjetima kod ovakvih radova van građevinske čestice dužni su postaviti prometnu signalizaciju. Ako nisu to je prekršaj. Dogovorit ćemo s komunalnim i prometnim redarima da češće obilaze te lokacije – dodao je Katulić.

Vijećnike je još zanimalo poništenje natječaja za izbor ravnateljice Dječjeg vrtića Velika Gorica, kada će na red za obnovu doći Lomnička ulica, ZET i lokalni prijevoz, ukidanje prireza, dovršetak vatrogasnog doma DVD-a Novo Čiče, deratizaciji, državnom poljoprivrednom zemljištu između Mraclina i Buševca, kao i istražnim geotermalnim bušotinama.

01.12.2023. – 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sjednica je nastavljena prisegom vijećnice Dragice Stele Svračak, koja je sjela u vijećničke klupe umjesto Gorana Beusa Richembergha, a koji je iz osobnih razloga stavio svoj mandat u mirovanje.

Nastavite čitati

Politika

SDP VG dobio odgovor na pitanje kad će početi priključenje novih korisnika na odvodnju

‘Što ako obećani i stalno produljivani rokovi za završetak pročistača ponovno neće biti poštivani?! Tko će snositi troškove ako propadne i aktualni treći natječaj?’, piše, među ostalim, u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

Objavljeno

na

Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica poslala je priopćenje za javnost vezano uz situaciju s natječajem za pročistač otpadnih voda, a povodom odgovora koji su dobili iz VG Vodoopskrbe oko rokova priključenja novih korisnika na novoizgrađenu mrežu odvodnje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Svjedoci smo ovih dana da je ponovno produžen rok za predaju ponuda za treći ponovljeni natječaj za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava Velika Gorica. Kontinuirano smo godinama na sve moguće načine upozoravali da dinamika i rokovi izgradnje na projektu aglomeracije Velika Gorica nisu dobri i da ‘debelo’ kasne.

Kvalitetu radova više ne treba ni spominjati, a toga su svjesni i svi građani naselja koja su obuhvaćena projektom aglomeracije.

Isto tako upozoravali smo da je velikogorički pročistač sastavni dio projekta Aglomeracija i i da bez njegove izgradnje i rekonstrukcije sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda neće biti završen i funkcionalan.

Građane i nas se uvjeravalo da sve ide po planu, a da pročistač nikako nije problem, jer on “prelazi u iduće financijsko razdoblje”. Najprije se govorilo da će se  kućanstva početi priključivati na novi sustav odvodnje nakon završetka izgradnje pročistača. Kasnije se komuniciralo da će se jedan dio kućanstava početi priključivati odmah nakon završetka izgradnje mreže.

Foto: Pročistač otpadnih voda VG/ Cityportal.hr

Međutim, u odgovoru na postavljeno vijećničko pitanje kolege Robića konačno smo dobili jasan odgovor kada će se početi sa priključivanjem novih korisnika na novo izgrađenu mrežu odvodnje: nema priključivanja na sustav odvodnje dok ne završe pročistač!

Ovaj odgovor nažalost potvrđuje da smo bili u pravu (suprotno uvjeravanju aktualne vlasti) kada smo tvrdili da se:

– građani još barem tri godine neće moći priključiti na sustav odvodnje
– da polaganjem cijevi u zemlju imamo „novi krvožilni sustav“, ali da on neće funkcionirati dok se ne riješi pitanje „srca“, odnosno pročistača.

Upitna kvaliteta radova, manipuliranje aktualne vlasti sa rokovima za priključke, a pogotovo produljenje roka za dostavu ponuda na treći natječaj za izgradnju i  rekonstrukciju pročistača pokazuju da se gradska uprava ne zna nositi sa ovako zahtjevnim projektom. To će građane koji su im dali povjerenje da vode naš grad još više koštati i na tu manipulaciju smo uporno upozoravali! Između ostalog, postavlja se i pitanje angažiranog odvjetničkog ureda koji sasvim sigurno ne radi pro bono i koji je plaćen za sudjelovanje u pripremi i trećeg ponovljenog natječaja.

Foto: Pročistač otpadnih voda VG/Cityportal.hr

Što ako obećani i stalno produljivani rokovi za završetak pročistača ponovno neće biti poštivani?! Tko će snositi troškove ako propadne i aktualni treći natječaj, jer ne mora nas pratiti u narodu poznata “treća sreća”?! Shodno svemu rečenom, možemo nažalost zaključiti da i u najboljoj varijanti da se i izabere izvođač radova u narednih nekoliko mjeseci, novih priključaka neće biti skoro tri, a možda i pet godina! To je nažalost gorička realnost! – piše u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

Nastavite čitati

Politika

Gorički Most nezadovoljan prijedlogom Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca

No, nisu dali svoje primjedbe i prijedloge dok je Odluka bila na javnom savjetovanju.

Objavljeno

na

Gorički Most nezadovoljan je prijedlogom Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, koji će se sutra naći na dnevnom redu goričkog Gradskog vijeća. Tim povodom danas su Ivan Bekavac i Kristina Čižmek održali konferenciju za medije na kojoj su izrazili svoje stavove i prijedloge.

Pozdravljamo odluku i razumijemo potrebu donošenja nove odluke i usklađenja sa zakonom. Razumijemo da Grad mora naći načina osigurati pristojne, adekvatne i stručne uvjete suživota ljudi i kućnih ljubimaca. No, kada analiziramo predmetnu odluku smatramo da postoji niz propusta i nije usuglašen s posjednicima i vlasnicima kućnih ljubimaca te nije stručno dorađen – smatra Bekavac.

Kristina Čižmek na početku svog izlaganja dotaknula se članka koji se odnosi na kretanje pasa bez povodca.

– Oni to mogu uz nadzor vlasnika samo u parku za pse, a u našem gradu postoji samo jedan takav park. Mnogi gradovi poput Zagreba i Osijeka, detaljno su razradili korištenje velikog broja javnih zelenih površina za kretanje pasa bez povodca uz nadzor posjednika. Dokazano je da baš šetači pasa u gradu najviše koriste zelene površine, te je pažljivim definiranjem izbjegnuta podjela u lokalnoj zajednici. Građanima se utjeruje bespotrebni strah, uvode se neke rigidne mjere za vlasnike životinja i same životinje – rekla je Čižmek.

Bekavac smatra kako se uvode propisi i obveze koje građani nemaju gdje realizirati.

– Smiješno je donositi ovakve odredbe u gradu koji ima jedan park za pse i stvoriti obvezu posjednicima, ljubiteljima kućnih ljubimaca, ali i četvorici komunalnih redara koliko ih ima da moraju provoditi ovakvu odluku na štetu građana i kućnih ljubicama. Ova odluka ne bi smjela biti samo zadovoljavanje zakonskih propisa već bi trebala služiti na korist građanima i kućnim ljubimcima – ističe Bekavac.

No, sama odluka koja će se naći sutra pred goričkim vijećnicima bilo je na javnom savjetovanju od 25. kolovoza do 23. rujna gdje su se građani i zainteresirana javnost mogli izjasniti i dati svoje prijedloge.

Na pitanje jesu li tamo iznijeli svoje primjedbe, Bekavac je dogovorio kako nije običaj da političke stranke ulažu primjedbe na e-savjetovanju te kako su najviše primjedbi uložili prijatelji životinja kao i Udruga ljubitelja životinja. Spomenimo i kako je dio prijedloga prihvaćen i obuhvaćen u prijedlogu Odluke.

Također Čižmek, inače veterinarske struke, rekla je kako nije htjela ostavljati primjedbe.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno