Poveži se s nama

Vijesti

Štafeta povodom Dana mladosti ubrzala građenje današnjeg Trga Stjepana Radića

Kumice su na jednoj klupi prodavale svoje proizvode, te su isticale da je trg zato, da se na njemu trguje.

Objavljeno

Svaki dio našeg grada, naše Velike Gorice poseban je na svoj način. Da bi svaki njen dio izgledao onako kako treba, sa smislom, bili su potrebni ljudi koji su radili projekte i osmišljavali sve do najsitnijeg detalja, i to velika većina njih u vrijeme kad je puno teže bilo projektirati nego danas.

Hrvojka Paljan danas je u mirovini, ali i dalje s istim žarom priča o Galženici čiji je dio upravo ona osmislila. Bila je tada mlada, tridesetogodišnja arhitektica kada je dobila zadatak, od neuglednog prostora napraviti urbano naselje. Riječ je o Projektu arhitektonskog i urbanističkog rješenja stambenog naselja Gorica III – Galženica-jug koji je nastao sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća u vrijeme intenzivne stambene izgradnje.

Prema projektnom zadatku trebalo je osmisliti naselje s otprilike 1260 stanova različite veličine, odnosno naselje za otprilike četiri tisuće  stanovnika. Investitor (G.P. Industrogradnja, Zagreb), postavio je projektantu vrlo stroge tehnološke zahtjeve, vezane uz industrijski način izgradnje, što je značilo obaveznu primjenu industrijski proizvedenih građevinskih elemenata, kao što su montažni fasadni elementi, montažna stubišta i kupaonica.  Smatralo se naime, da je ovaj način izvedbe jeftiniji od klasične, što nažalost nije bilo posve točno. Za projektanta je primjena tih elemenata u projektu, bila je više od zahtjeva, bila je to zapovijed.

-Za mene, tada vrlo mladu arhitekticu, bio je to veliki izazov, a ujedno i šansa da se na konkretnom projektu primjene i znanstvene spoznaje iz područja urbane sociologije, koje su upozoravale na veliki nedostatak naselja „spavaonica“, a to je nedostatak prostora javnog okupljanja, gdje odraslim stanovnicima pružena mogućnost višeg oblika socijalizacije. U povijesti to je bio trg. Zadatak koji sam samoj sebi postavila, bio je osmisliti urbano naselje, ne „ spavaonicu“ i ukloniti nedostatke na koje su sociolozi upozoravali. – prisjeća se Paljan.

Kako bi se izbjegla monotonija naselja, nastala primjenom istih industrijski proizvedenih elemenata ( isti montažni parapeti na pročeljima), predloženo je bilo da svaki stambeni blok u naselju bude i horizontalno i vertikalno razveden, a cijela ploha trga stavljena je na raspolaganje umjetnicima i stanovnicima za njihovo kreativno izražavanje.

Prema prijedlogu, naselje sastoji se od 6 stambenih blokova, formiranih oko unutrašnjih dvorišta s igralištima za djecu, a da bi se postigao traženi urbanitet, stambeni blokovi br.1, br.2 i br.3 formiraju TRG,-centar naselja.  Trg kao takav, bio je nepoznat u tadašnjoj urbanističkoj praksi.

– Širom grada nicala su dječja igrališta, parkovi i sl., međutim trg, kao mjesto odraslih, koliko je meni poznato, nije bio nigdje projektiran, a kamoli izveden. –kaže Paljan.

Trg u očima -djevojčice

Iako je prijedlog, kao takav bio je usvojen, pri realizaciji projekta odmah su se pojavile prve poteškoće vezane uz financiranje. Nitko nije htio snositi troškove realizacije trga, ni Velika Gorica, niti  G.P. „Industrogradnja.“  Nakon puno pregovaranja napokon je bilo odlučeno da“Industrogradnja“ snosi troškove realizacije, ali se na nju dugo čekalo..

– Onda je potpuno neočekivano došao je zahtjev, da trg mora biti izveden do Dana mladosti, kada je s trga trebala krenuti štafeta u čast Titovog rođendana. To je značilo da su za izvedbu ostala samo nepuna tri mjeseca.

Uz ogromne napore taj rok je održan. Nažalost, uz ionako oskudnu ponudu građevinskog materijala, od kojih neke nije bilo moguće dobiti u potrebnim količinama i nemoguće kratkog roka izvedbe, pojavili su se mnogi problemi.

– U zadnji su tren, tako, prvobitno predviđene klinker pločice morale biti zamijenjene keramičkim pločicama, za koje se doduše tvrdilo da služe i za vanjsku upotrebu, što se nažalost nije pokazalo točnim. Od najjeftinijih pločica tražile su se još jeftinije. Štafeta je „slavno“ krenula s Trga na Dan mladosti, ali su uskoro pločice počele otpadati. Ploha Trga ubrzo je morala biti sanirana. Umjesto keramičkih pločica, ugrađene su betonske ploče. U kazetama za cvijeće zasađeno je bilo najjeftinije zimzeleno grmlje, čime je trg je izgubio svaku estetsku vrijednost. Bilo je to doslovce „ projektiranje u skromnim uvjetima“. – prisjeća se Paljan.

Tlocrt trga 1981.

Trg se u to vrijeme zvao Trg Veljka Vlahovića, i usprkos nedaćama, ubrzo je zaživio pravim urbanim životom. Događaji na trgu izmjenjivali su se jedan za drugim (održavale su se proslave Novih Godina, razni politički skupovi, koncerti,smotre folklora, lutkarske priredbe za djecu (PIF), itd.)

– Kumice su na jednoj klupi prodavale svoje proizvode, te su isticale da je trg zato, da se na njemu trguje.

U jednom od stambenih blokova na trgu predviđen je bio Dom kulture, i to ne kao zasebna zgrada (monument), nego kao dio stambene zgrade, kako bi bio jednostavno pristupačan stanovnicima.  U realizaciji i ove ideje bilo je također problema, naravno, financijske prirode.

-Nakon puno pregovaranja, bilo je dogovoreno da se prostor predviđen za Dom kulture, tretira kao prostor “za nepoznatog korisnika“ s naglaskom da sadržaji budu isključivo s područja kulturnog djelovanja (kao npr. dvorana za više svrha, biblioteka, galerija slika i. sl.) Krajnji korisnik ovog prostora postalo je Narodno sveučilište „Juraj Kokot“ iz Velike Gorice, tako je konačna distribucija sadržaja po etažama, kao i njihova veličina, izvedena  prema njihovom programu. Zahvaljujući zaposlenicima, Dom je ostvario vrlo dobru suradnju stanovnicima. U Domu je otvorena prva galerija slika u Velikoj Gorici, poznata „ Galženica“, koja je u međuvremenu postala pravi “ brand“ Velike Gorice . Započela je s radom biblioteka i čitaonica, a u Dvorani za više svrha održavale su se gotovo svakodnevno kazališne predstave, koncerti ili prigodne priredbe.- kaže Paljan.

Tlocrt trga 2002.

U međuvremenu trg je promijenio ime i danas se zove Trg Stjepana Radića.

Tijekom godina oštećenja na plohi trga postala su sve veća, urbani inventar počeo je propadati, a zelenilo djelovalo krajnje zapušteno. Odlukom Gradskog poglavarstva Grada Velike Gorice, 2002. godine pristupilo izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju Trga.

-Krajem 2015 g., održana je proslave 35-godišnjice rada galerije „Galženica“. Proslava se proširila na proslavu rada cijelog Doma kulture i protegla na gotovo tjedan dana. Svoju proslavu imao je svaki sadržaj zasebno. Svoju proslavu imala biblioteka i knjižnica, svoju proslavu imala je i mala Dvorana za više svrha. Za mene je ovo bilo potpuno neočekivano iskustvo. Znam da se slave sportski uspjesi, ali da netko „slavi“ rad Doma kulture, nisam čula. –oduševljeno govori Paljan.

 

U svijetu spektakla kojim nas svakodnevno bombardiraju mediji, jedan je mali trg, nastao u skromnim uvjetima, ispunio svoju zadaću. Stanovnicima je pružena prostorna mogućnost da postanu uspješni građani, da se druže, zajedno vesele, stvaraju „umjetnička“djela i da zajedno sa sadržajima u Domu kulture zadovolje svoje kreativne, i kulturne potrebe.

-U samoj realizaciji projekta bilo je uključeno najmanje 1000 sudionika, projektanti raznih struka, građevinski radnici, obrtnici i drugi. Tisuću radnih mjesta, rekli bi danas političari. Sa zahvalnošću prisjećam se svih koji su pomogli pri realizaciji ovog projekta, posebno onih, koji su mi omogućili mi, da se kao vrlo mlada arhitektica „upustim“ u rješavanje ovako kompleksne problematike kao što je projekt stambenog naselja, a nadasve dragog, nažalost prerano preminulog kolege i prijatelja Đure Thota iz Zavoda za komunalnu djelatnost, planiranje i urbanizam općine Velika Gorica, koji mi je bio velika podrška u realizaciji ideje “urbano naselje, ne spavaonica“.-zaključila je Paljan.

Želite li doznati više o ovom projektu, moći ćete to iz prve ruke doznati od arhitektice Hrvojke Paljan, 10.prosinca u Galeriji Galženica kada će biti održano predavanje ”Projektiranje u skromnim uvjetima” o arhitektonsko-urbanističkom razvoju naselja Galženica u Velikoj Gorici.

 

Sport

Kod Jelačića i Vinogradara zadovoljni remijem

Utakmica nije odlučivala o ničem posebno, igralo se tek za prestiž ali dosadno nije bilo.

Objavljeno

on

Autor

U posljednjem 34. kolu nogometnog prvenstva Jedinstvene županijske lige u subotu 12. lipnja u Vukovini Jelačić i Vinogradar iz Mladine odigrali su bez pogodaka 0-0. Utakmica nije odlučivala o ničem posebno, igralo se tek za prestiž ali dosadno nije bilo. Korektan dvoboj (nije pokazan ni jedan karton) odlično je sudio Marko Vuković iz Svetog Ivana Zeline a i pomoćnici Bruno Geller i Danijel Gašpar bili su na visini. Obrane jednih i drugih odigrale su također bez greške, posebno vratari Josip Braje i Davor Sakač.

Možda najbolje prigode za pogodak imali su domaći Mateo Nikić i gost Martin Borković. Mateo je u 53. minuti u slalomu nanizao nekoliko igrača i onda dobro nisko gađao svoj lijevi kut a Braje se onako korpulentan pošteno morao protegnuti i paradom izbaciti loptu u korner. Sedam minuta kasnije Borković je s 10 metara po sredini iz voleja kao iz topa pucao malo iznad grede Jelačićevog gola.

 

Tijekom utakmice pročulo se o stradavanju igrača Danske na Europskom prvenstvu pa je s dodatnom zebnjom praćena i skrb o ozlijeđenom igraču Vinogradara koji je završio u mreži iza Jelačićevog gola. Srećom, sve je završilo dobro pa su na kraju jedni i drugi s terena ispraćeni pljeskom i odobravanjem.

 

JELAČIĆ      0

VINOGRADAR   0

 

VUKOVINA Igralište Jelačića. Igrano 12. lipnja 2021. od 17.30. Sudac: Marko Vuković (Sveti Ivan Zelina) 7,5. Pomoćnici: Bruno Geller (Sveti Ivan Zelina) i Danijel Gašpar (Križ). Delegat: Vjekoslav Knez (Zaprešić).

 

JELAČIĆ: Sakač 7,5, Sabljak 6,5, Matić 6,5, Čumpek 7, Karaula 6,5 (od 74. Antonio Nikić-), Mihanović 6,5, Krasnić 6 (od 74. Malbašić-), Miletić-(od 26. M. Rajić 6), Mateo Nikić 6,5, Harambašić 6 (od 59. Josip Matejčić 6,5), Memić 6. Trener: Stefan Rajić 6,5

VINOGRADAR: Braje 7,5, Marinić 6,5, Vulje 7, Čejvanović 6,5, Stepinac 6,5, Prežgaj 6,5, Veselić 6 (od 73. Mesić-), Vađina 6 (od 81. Pleskina-, od 89. Gazilj-), Kurečki 6,5, Kladušan 6 (od 46. Belan 6), Borković 6. Trener: Sanjin Lucijanić 6,5

 

IGRAČ UTAKMICE: Josip Braje

Nastavi čitati

Vijesti

HDZ dogovorio programsku suradnju u Gradskom vijeću

Predsjednik Gradskog vijeća bit će iz HDZ-a, a potpredsjednici iz Domovinskog pokreta i koalicije MOST-SDP

Objavljeno

on

HDZ i Domovinski pokret dogovorili su programsku suradnju u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice. Otvorenost za programsku suradnju iskazali su i vijećnici iz drugih političkih opcija.

Programska suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta primarno će se realizirati kroz podizanje standarda predškolskog odgoja i obrazovanja, omogućavanje veće dostupnosti specijalističkih medicinskih usluga u Velikoj Gorici, oživljavanje ruralnog područja uz veću podršku obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, razvoj sportskih, kulturnih i drugih društvenih sadržaja, stvaranje tehničkih i zakonskih uvjeta za zbrinjavanje građevinskog otpada, te suradnju u mjesnoj samoupravi. Kao poseban projekt od zajedničkog interesa istaknuto je uređenje Trga grada Vukovara u Velikoj Gorici, na mjestu današnjeg Trga maršala Tita.

Prema postignutom dogovoru predsjednik Gradskog vijeća bit će iz HDZ-a, a potpredsjednici iz Domovinskog pokreta i koalicije MOST-SDP.

– Neće se stvarati neka nova koalicija, niti za to ima potrebe. Imamo široku potporu u Gradskom vijeću za realizaciju programa i projekata za Veliku Goricu. Bit ćemo otvoreni za sve dobre prijedloge bez obzira iz kojih redova došli. Vjerujem kako će se korektno i konstruktivno ozračje kakvo je vladalo u predizbornoj kampanji nastaviti i nakon izbora, u novom sazivu Gradskog vijeća – izjavio je gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Nastavi čitati

Sport

Doznajte više o plesu i predrasudama koje ga prate na promociji slikovnice “Lukasova plesna pustolovina”

Po čemu je priča posebna i zašto je doživjela ogroman uspjeh  možete saznati danas u 13 i 18 sati u Parku dr. Franje Tuđmana.

Objavljeno

on

Ova nedjelja će biti potpuno rasplesana u našem gradu, a u sklopu VG FEST-a održati će se i promocija slikovnice Lukasova plesna pustolovina. Ova slikovnica je prva i jedina hrvatska slikovnica potpuno posvećenu plesu, tj. dječaku plesaču i predrasudama s kojima se morao nositi zbog svog izbora i ljubavi prema ovoj predivnoj aktivnosti.
Slikovnica je inspirirana istinitim događajima, a ukazuje na sve ono s čime se susreću dječaci koji se odluče baviti plesom te je pisana s ciljem osvještavanja javnosti o činjenicama da ples nije samo „ženska priča“, da se ukaže na vršnjačko zlostavljanje dječaka plesača te da potakne svu djecu na bavljenje plesom. – kaže naš sugrađanin Tomo Vega koji je i napisao ovu prekrasnu i poučnu priču.
Po čemu je priča posebna i zašto je doživjela ogroman uspjeh  možete saznati danas u 13 i 18 sati u Parku dr. Franje Tuđmana.
Dođite sa svojom djecom i zavirite u svijet plesa na jedan drugačiji način. Kroz tekst i bogate ilustracije voditi će vas sam autor.

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno