Poveži se s nama

Vijesti

Snagom volje preskočio je sve prepreke

Mladi Goričanin niže sjajne sportske rezultate i sanja o nastupu na paraolimpijadi

Objavljeno

Naš mladi sugrađanin Matej Petrlić jučer je primio nagradu za najboljeg mladog sportaša s invaliditetom grada Zagreba za 2019. godinu, koju dodjeljuje Zagrebački športski saveza osoba s invaliditetom. Matej je član Plivačkog kluba ‘Narator’ i hrvatske paraolimpijske reprezentacije. Poznat je po tome kako se 2015. godine na German Openu u Berlinu kao najmlađi natjecatelj uspio okiti s čak pet medalja. Riječ je o izuzetno talentiranom mladom čovjeku koji je zahvaljujući sportu i svojoj nevjerojatnoj upornosti uspio dobiti najveću životnu bitku. Naime, Matej je prerano rođen i zbog toga je pretrpio određena tjelesna oštećenja, koja su utjecala na njegovo otežano kretanje. No, danas ovaj mladić osvaja medalje na međunarodnim natjecanjima, a po njegovim kretnjama reklo bi se da su ti problemi daleko iza njega.

– Plivanjem se bavim od svoje četvrte godine. Treniram svaki dan, osim nedjelje. U bazenu dnevno provedem dva sata i jedan sat u teretani, a kad su praznici treniram dvaput dnevno. Meni je plivanje sve. Bavim se njime od kad znam za sebe. Naviknuo sam na taj ritam. Bavljenje ovim sportom izrazito je pozitivno utjecalo na moje zdravlje – rekao nam je Matej.

Mladi sportaš je učenik je trećeg razreda Gimnazije Velika Gorica. Mladim sportašima ponekad je teško uskladiti sportske i školske obveze. Kakva je situacija po tom pitanju upitali smo Mateja.

– Ponekad je teško. No, važno je dobro se organizirati i pridržavati se dnevnog rasporeda. Ako tu uspiješ onda nema problema – objasnio nam je Lukavčanin.

Veliki iskorak za Mateja trebao bi biti nastup na europskom seniorskom prvenstvu koje će se održati u ljeto iduće godine. Prelazak iz juniorske u seniorsku kategoriju nije uvijek lak. Sve je podređeno upravo tom natjecanju, ono trebala biti prva stepenica prema nastupu na paraolimpijskim igrama.

– To mi je cilj. Zato i treniram svaki dan. Norme su postavljene visoko, ali one su tu da se ispune. Svaki dan sam sve bliži zacrtanom cilju – istaknuo je Matej.

Obitelj pruža veliku podršku mladom plivaču i ponosna je na njegove sportske rezultate.

– Puno nam znače njegovi uspjesi. Možda mu upravo oni pomognu da se probije u životu. Osim toga, plivanje je pomoglo i njegovom zdravlju, a sve to nas čini sretnim i zadovoljnima. Ako njemu nije teško truditi se i trenirati, nije niti nama podržavati ga u tome – rekao nam je tata Milan.

Zahvaljujući sportu mladi Goričanin puno putuje. Osim u Hrvatskoj, nastupao je u Sloveniji, Češkoj, Austriji, Italiji, Turskoj i Njemačkoj, a na ovogodišnjim Europskim igrama mladih, koje su održane u Finskoj, osvojio je treće mjesto. Uz Velimira Šandora i Mirjanu Lučić, Matej je jedan od ponajboljih goričkih sportaša s invaliditetom. Njegovi sportski rezultati govore u prilog tome kako su pred njim sjajna sportska karijera, a možda i pokoja medalja na nekim budućim paraolimpijskim igrama.

Vijesti

Crveni križ najavio nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Objavljeno

on

Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica organizira nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi u svojim prostorijama u Cvjetnom naselju. Svi koji to žele, krv mogu darovati u ponedjeljak od 9 do 13,50 sati, u utorak od 12 do 17,50 (pauza od 13,45 do 14,30 sati) te u srijedu od 13 do 18,50 sati (pauza od 14,45 do 15,30 sati).

 

Nastavi čitati

Moja županija

Pet novozaraženih u županiji, u Gorici nema novih slučajeva

Područja Samobora, Ivanić-Grada, Svete Nedelje te Dugog Sela broje nove slučajeve

Objavljeno

on

Zagrebačka županija u posljednjih 24 sata bilježi pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo dvije su osobe izliječene. Po jedan novi slučaj imaju ispostave Zaprešić, Ivanić-Grad i Samobor za područje Svete Nedelje, dva nova slučaja u Dugom Selu, a po jedna izliječena osoba upisala se u statistiku u ispostavama Zaprešić i Samobor za područje Svete Nedelje.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 48 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 185 osoba, a 11 ih je preminulo. Na goričkom području i dalje je aktivno 12 slučajeva, nema novih zaraženih niti izliječenih.

Nastavi čitati

Kultura

Ljeti se u Vukovini peku kukuruz i krumpir, a možete i pogledati film pod zvijezdama ili predstavu

Vukovina u srcu organizira svoju ljetnu manifestaciju “Čujem, vidim i mirišem ljeto”

Objavljeno

on

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je odgodila brojna događanja, ljeta će u Vukovini ipak biti. I to 1. kolovoza od 18 sati. Četvrtu godinu zaredom, naime, Vukovina u srcu organizira svoju ljetnu manifestaciju “Čujem, vidim i mirišem ljeto”, a uz obavezno pečenje pečenika i “krampera na plovu” (krumpir pečen na peći na drva) ove će godine organizirati i radionicu prirodnog graditeljstva našega kraja te izložbu maketa Stjepana Mihanovića i izložbu skulptura – stani postav kipara Mladena Mikulina.

– Sastavljat ćemo kućice koje će izgledati kao tradicionalna turopoljska kuća, a kasnije će služiti kao kućice za ptice i razmjestit ćemo ih po parkovima u Vukovini – objasnila je Sandra Maršić iz udruge Vukovina u srcu i dodala kako će se na manifestaciji sudjelovati i konjički klub pa će se tu moći isprobati i jahanje konja.

Osim toga, u dvorištu kurije Alapić naći će se i gastro ponuda pod nazivom “Fest fino i domaće”, a u suradnji s POUVG-om pripremili su i kino na otvorenom na kojem će prikazati film Uzbuna na Zelenom Vrhu i predstavu Ivana Ožegovića “10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života”.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno