Poveži se s nama

CityLIGHTS

Započeo Dječji tjedan, mali vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku, te s njime prokomentirali aktualne teme

Male vijećnike zanimao je javni gradski prijevoz, status djece u pandemiji, žele nove sprave na dječja igrališta te više uključenosti…

Objavljeno

Sjednicom Dječjeg gradskog vijeća Grada Velike Gorice u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj i službeno je započeo Dječji tjedan u našem gradu. Mali vijećnici sastali su se s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom kako bi ga upitali pitanja, njima od važnog značaja te prokomentirali aktualne teme. Zanimalo ih je što je s javnim prijevozom i povezanosti Velike Gorice s ostalim okolnim naseljima, htjeli bi sprave na dječjem igralištu kod škole u Velikoj Mlaki te bolju komunikaciju Učeničkih vijeća škola s ravnateljima. Tu je i tema djece u doba pandemije koronavirusa, ali isto tako zanimalo ih je i nešto više o samom političkom putu gradonačelnika.

Na samom početku predsjednik Dječjeg gradskog vijeća, Matija Dražetić izvijestio je o samom radu vijeća. Istaknuo je kako su radi pandemije uglavnom sastanke održavali online te kako je i prošlogodišnji Dječji tjedan, a na kojem su osmišljene poruke podrške djeci obilježen na taj način. Članovi vijeća sudjelovali su i na 16.susretu dječjih gradskih vijeća Hrvatske te je u tijeku izrada društvene igre Sudjelopoly.

04.10.2021. – Velika Gorica – Održana sjednica Dječjeg gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Djeca su iskrena, neposredna i djeca govore ono koje su stvarne potrebe. Oni ne pretjeruju i prihvaćaju argumente te kod njih nema izbjegavanja istine. Kada se s njima nešto dogovorite oni to ne zaboravljaju. Zahvaljujući Dječjem gradskom vijeću mnogo smo toga u našem gradu napravili u predškolskom i školskom sustavu obrazovanja. Njihova pitanja su bila toliko jednostavna i lako rješiva da je zapravo bilo lako i lijepo sudjelovati na ovom vijeću – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

04.10.2021. – Velika Gorica – Održana sjednica Dječjeg gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Gradonačelnik je dosta profesionalno odgovorio na naša pitanja. Zadovoljni smo jer smo saznali dosta stvari, pogotovo uz javni prijevoz, jer me kao sada srednjoškolca zanima kako će to funkcionirati i iduće godine. Isto tako važno nam je da se svima u okolnim naseljima  omoguće školska igrališta za djecu svih dobi – istaknuo je Matija te dodao kako je djeci u Velikoj Gorici na prvom mjestu sigurnost.

-Važno nam je i sudjelovanje u javnim politikama kako u gradu, tako i na razini županije, ali i države. Ako samo odrasli odlučuju o stvarima koja se tiču djece, naš glas se izgubi u tom cijelom procesu. Na kraju ispadne da nešto što bi olakšalo ili poboljšalo život djece, zapravo pogorša situaciju jer se djecu nije pitalo – naglasio je Matija.

04.10.2021. – Velika Gorica – Održana sjednica Dječjeg gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Potpredsjednik vijeća Antonio Šipušić još u 2019.godini postao je članom Nacionalnog foruma Eurochild-a te je sudjelovao na njihovom prvom susretu u Lovranu.

-Stalno komuniciramo s Eurochildom vezano uz važna pitanja za djecu na nivou EU, ali i na nacionalnom nivou. Svakako jedna od važnih tema je dječje siromaštvo, u izradi je Strategija o pravima djeteta – dodao je Antonio.

04.10.2021. – Velika Gorica – Održana sjednica Dječjeg gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A kao dokaz da prijedlozi malih vijećnika gradski čelnici ipak uvažavaju, u prilog tome govori kako su ostvarene inicijativa za besplatne udžbenike i radne bilježnice, produžene boravke, a tu su i školski ormarići odnosno povećan je njihov broj i kapacitet u školama.

– Sva ona pitanja koja su djeca postavila vidimo koliko su oni inteligentni i na jednoj visokoj razini te traže da se prema njima odnosimo kao prema odraslima. Moramo pojačati s njima komunikaciju kada je u pitanju pandemija i objasniti im na čemu su i zbog čega moraju nositi maske, koje su opasnosti ako ih ne nos te kako se ponašati u određenim situacijama. Spomenuli su i javni prijevoz i jasno je da djeca iz ruralnih sredina žele koristiti sve benefite grada, a često su uskraćena zbog nedostatka javnog prijevoza. Odgovori koje smo im ponudili i što sve radimo ide u prilog tome ga ćemo poboljšati standard – rekao je gradonačelnik i obećao djeci da će im omogućiti sve ono što su tražili i u dogovorenom roku realizirati.

04.10.2021. – Velika Gorica – Održana sjednica Dječjeg gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

CityLIGHTS

20. Gastro Turopolja: Vjerni domaćim specijalitetima, uz craft festival, stižu Pips Chips&Videoclips

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana na koji stiže devet pivara…

Objavljeno

on

Domaća hrana, štrukli s tartufima, sirom ili višnjama, sarma to go, domaći sir, kolači, kesteni, kuhani gin i druge delicije domaćih proizvođača i obrtnika potražite za vikend 16. i 17. listopada u Velikoj Gorici! Gastro Turopoljaove godine obilježava 20 godina, i dalje jednako atraktivan i ukusan.

Na otvorenom, na platou oko Muzeja Turopolja predstavit će se 30-ak obrtnika i poduzetnika te domaćih proizvođača i OPG-ova s područja Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i šire koji će u sklopu Gospodarskog sajma ponuditi rukotvorine, suvenire, prehrambene domaće proizvode. Bit će tu domaćeg sira, ulja, prirodnih sokova, kruha, kolača i slastica, a u sklopu Dana meda i finog meda i mednih proizvoda. Čeka vas i Humanitarka, a sav prihod ide za malenog Nou kojem je potrebna hitna terapija desnog oka.

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana koji stiže devet pivara: Devetka craft – Zabok, Podrum pivovara – Karlovac, Lokalna craft pivovara – Zagreb, Crafters brewery – Dugo Selo, Mlinarica pivovara i pivnica – Zagreb, Walkow craft brewery – Vukovar, Beckers craft brewery – Osijek, Pivovara Hajsonberg – Hrvatski Leskovac i Pivovara Hrvačić – Sisak. A fino hladno pivo odlično paše u večernjim satima, od 20 sati koncert ima grupa Pips Chips&Videoclips, dok je nedjelja rezervirana za kulturno -zabavni program uz velikogoričke tamburaše i dječji zbor.

Pips Chips&Videoclips – (C) Sasa Huzjak

Do kraja tjedna i dalje traje Gastro tjedan po restoranima u koji je uključeno jedanaest restorana s područja Velike Gorice i okolice koji po pristupačnim cijenama nude specijalitete domaće turopoljske ili mediteranske kuhinje. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Turističke zajednice grada Velike Gorice kao i Facebook stranicu Gastro Turopolja.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo što donosi Studija nove organizacije javnog prijevoza na području grada

Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima…

Objavljeno

on

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti danas su prezentirali Studiju nove organizacije lokalnog prijevoza na području grada Velike Gorice. Prijedlozi Studije rezultirali su nekim poboljšanjima poput uvođenja četiri nove linije, povezivanja  željezničkog kolodvora s lokalnim linijskim prijevozom putnika te su usklađeni polasci sa željezničkim polascima prema Gradu Zagrebu. Izmijenjene su pojedine trase linija radi prilagođavanja putnicima te je povećan broj polazaka na pojedinim linijama. Osim toga, povezana su i naselja koja prije nisu imala javni prijevoz.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima. Kada govorimo o lokalnom prijevozu, on će biti jeftiniji od ZET-a, a cijena karata će biti ista. No, kada je u pitanju međužupanijski prijevoz, nadam se da ćemo se uspjet dogovoriti oko cijene međužupanijske linije sa ZET-om – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je idealan period da se napravi nova organizacija javnog prijevoza i da se linije prilagode građanima koliko je to moguće. Svrha je ovoga povezivanje prijevoza unutar grada, a gdje smo detektirali nova naselja koja bi ovim rješenjem se povezala i omogućila građanima da dođu u administrativno središte. Ključno je i to da se zadovoljstvo korisnika poveća. Mnogi su nezadovoljni s tim ZET-ovim autobusima, a današnji suvremeni trendovi idu k tome da vozila budu klimatizirana ili imaju aplikaciju putem koje će građani moći vidjeti gdje se u pojedinom trenutku nalazi – istaknuo je Marko Slavulj, voditelj katedre za tehnologije gradskog prometa FPZ-a, a koji je sudjelovao u izradi studije.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz studije se vidi kako je povećan broj linija s 13 na 16, kao i broj polazaka radnim danom s dosadašnjih 307 povećan je na 346, broj polazaka subotom s 141 povećan je na 176, a nedjeljom s 51 na 60.

– Realizacija ovakvog načina prijevoza uvelike ovisi o javnom savjetovanju i o pristiglim primjedbama/prijedlozima građana koje će se uzimati obzir te na kraju njihovo implementiranje u Studiju. Do tada, bez obzira na sve dosadašnji prijevoz će ostati isti kao i cijena – poručio je Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na prezentaciji je predstavljena i mogućnost osnivanja vlastite tvrtke lokalnog prijevoza putnika. Gruba cijena, bez pomnije analize, pokazuju da bi investicijski trošak bio do 30 milijuna kuna.

– Nova tvrtka iziskuje posebnu studiju i pristup, no iz neformalnih razgovora sa strukom to bi bilo moguće ukoliko bi se povezali s nekim većim gradom ili općinom te bi zajedničko autopoduzeće imalo smisla i bilo likvidno – dodao je gradonačelnik.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ova cijela prometna Studija biti će objavljena na službenoj stranici Grada te ide na javno savjetovanje sa svom zainteresiranom javnošću građana Velike Gorice da oni daju sve svoje prijedloge i primjedbe, jer ipak ljudi koji putuju svaki dan mogu meritornije iznijeti svoju problematiku, a koju ćemo mi svakako ukoliko bude moguće i prihvatiti – zaključio je gradonačelnik Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz Grada pozivaju sve građane da svoje prijedloge i komentare na studiju pošalju na e-mail adresu: javni.prijevoz@gorica.hr.

Pregled organizacije linija i broja polazaka možete pronaći u priloženom dokumentu: Studija javnog lokalnog linijskog prijevoza

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Manifestacija Via VINO u naš grad dovodi izložbu fotografiju vinara

Manifestacija po prvi put okuplja vinske, gastronomske i kulturne sadržaje širom Zagrebačke županije i uljepšavat će vaše vikende i svako uhvaćeno slobodno vrijeme punih 30 dana, u periodu od 15.10 do 15.11…

Objavljeno

on

Vinarije Zagrebačke županije zovu vas na uživanje u dolasku jeseni, vinu, hrani, filmu, umjetnosti i glazbi. A za nekoliko dana kreće novo događanje Via VINO koje organizira TZ Zagrebačke županije. Manifestacija po prvi put okuplja vinske, gastronomske i kulturne sadržaje širom Zagrebačke županije i uljepšavat će vaše vikende i svako uhvaćeno slobodno vrijeme punih 30 dana, u periodu od 15.10 do 15.11.

Via VINO okuplja vinarije u okolici grada Zagreba koje širom otvaraju svoja vrata, ali donosi i niz dodatnih sadržaja poput projekcije filma u vinogradu te koncerata i izložbi okruženima već većini poznatim ljepotama samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog krajolika.

Za početak krenite putem Via VINARIA i svaki petak ili subotu, u periodu od 15.10. do 15.11., provedite u jednoj od 50 vinarija širom Zagrebačke županije koje nude priliku da zavirite u njihove vinske podrume.

U želji da se slavi vino i umjetnost 15.10. čeka vas Via KINO, iskustvo koje spaja vino i film u vinogradu. Točnije, u Plešivici, u vinogradu kuće Braje gdje će biti održana projekcija jednog od najočekivanijih filmova krajem ove godine, James Bond ‘No Time to Die’. Uz film će vas dočekati kesteni i portugizac.

Via KINO odvit će se i 23.10. u središnjem parku Velike Gorice. Iako ovo nije vinski kraj, uz projekciju filma bit će predstavljena izložba fotografija vinara, popraćena domaćim žesticama by Brigljević destilati i gin. Kako je ovo pak područje poznato po lovu na tartufe, imat ćete prilike kušati tartufe u tipično kontinentalnim jelima – što kažete na jedne štrukle s tartufima?

Via NOTE 16.10. dovodi koncert u bajkovito okruženje padajućih padina vinograda kurije Schwartz u Nespešu, u Sv. Zelini. Atmosferu će obogatiti ponuda jela iz Food truck by Marin Medak, kao i izbor vina vinarije Litterarii.

Via VINO obogatit će i događanje Via ART koje vas vodi živopisnom samoborskom cestom užitaka, uz prepoznatljiva vina, birane delicije i izložbu u vinogradu! Odvija se 6.11. i prati svima dobro poznati blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara.Razgledajte izložbu fotografija vinara zagrebačke županije u Samoborskom muzeju i istovremeno kušajte odabrana vina.

– Zagrebačka županija kao cjelogodišnja destinacija svako godišnje doba nudi nove sadržaje. Tako su trenutno vrlo atraktivne naše vinske ceste i događanja vezane uz eno-gastro sadržaj. Bogata gastronomska ponuda i sve snažniji razvoj i brendiranje vinskih cesta – od Plešivice do Zeline i Ivanić-Grada kao doma škrleta – jedan su od najsnažnijih aduta za turistički, ali i gospodarski razvoj Zagrebačke županije. Ponosni smo što po prvi puta TZ Zagrebačke županije provodi jednu ovako veliku destinacijsku kampanju u kojoj sudjeluje preko 60 ključnih subjekata na području vinske scene Zagrebačke županije. Ovo je za nas jedan veliki iskorak prema pozicioniranju cjelokupne Zagrebačke županije kao autentične boutique destinacije – izjavila je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Za posjete vinarijama potrebno je najaviti se unaprijed. Ulaz na događanja je ograničen, a za one koji nemaju Covid putovnicu na ulazu će biti organizirano testiranje na Covid koje je uključeno u cijenu ulaznice.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno