Poveži se s nama

HOTNEWS

Roberto Čukelj prvak je Hrvatske u boksu, trenira ga Bačurin, a uzor mu je Hrgović

Trebalo je svega dvije godine da postane prvak.

Objavljeno

Tjedan dana prije svog dvanaestog rođendana Roberto Čukelj ostvario je ono što učine rijetki njegovi vršnjaci. Postao je mlađi kadetski prvak u boksu. Sasvim dovoljno da nas zainteresira kako bismo doznali nešto više o njemu.

I ne bi možda čak ni njegova dob bila neobična, koliko činjenica da trenira tek dvije godine, a ovo mu je bilo prvo sudjelovanje na Prvenstvu Hrvatske za kadete i mlađe kadete i odmah titula prvaka.

Tata Stjepan otkrio nam je kako boksa u slobodno vrijeme, pa je sina još dok je bio u pelenama vodio u dvoranu, uvijek je bio prisutan, ali boks nije bio prvo u čemu se okušao. Trenirao je judo par mjeseci, a onda i nogomet.

– Trenirao sam judo, ali vrlo kratko, bio sam premali, ništa nisam razumio, pa su me roditelji ispisali. Bio sam i u nogometu, no za njega nisam bio dovoljno nježan i boks je ipak prevladao, te sam došao u Boksački klub Velika Gorica, taman kad je trener Ivica Bačurin formirao dječju grupu. – kaže Roberto, te ističe da je Ivica dobar i strog.

Treninzi su, kako ističe, teški, trenutno trenira tri puta tjedno, no, u najavi trenera je da od sljedeće godine krene s treninzima četiri puta tjedno uz obavezno trčanje subotom.

Voli ići na treninge, a škola je kaže dobra, najviše voli hrvatski, a kao gotovo svako dijete ukinuo bi matematiku.

Pobjeda i titula prvaka podigli su mu, kaže samopouzdanje i dodatno ga učvrstili u tome da se želi baviti boksom.

-Osjećao sam se odlično kad sam osvojio titulu, čestitali su mi svi profesori, a i prijatelji iz razreda. Naravno, ima i onih koji su mi rekli da to nije ništa, pa sam ih pozvao da mi dođu sparirati, pa da se iz prve ruke uvjere je li to lagano ili nije.

U finalu je pobijedio klupskog kolegu Tonija Solara, i iako su prijatelji, u ringu to nestane, boriš se, pobijediš i kažeš – sorry frende, bio sam bolji, pobijedio sam.

– Nakon pobjede trener i ja prvo smo zvali tatu, i dogovorili smo se da ćemo reći da sam izgubio, da sam diskvalificiran, na što je on bio razočaran, a tada smo mu rekli da soli janjca, nije mu bilo jasno zašto da to čini kad sam ja izgubio, a onda je trener rekao istinu, da sam postao prvak. Tako da, janjac je u pripremi…-kaže Roberto.

 

Mama i bake su samo dio navijačkog tima, ali uvijek pitaju mora li to biti tako grubo, i može li on to malo lakše, ali ponosne su što je tako dobar i uspješan. Mama je, kaže glavni navijač i logistika i uredno ga „nabrijava“.

Tehnike koje uči, ne smije primjenjivati izvan dvorane, ali kaže da ga dečki gledaju s respektom obzirom da znaju što trenira.

-Pitaju me prijatelji koji ne treniraju da im pokažem neki potez, i rado to učinim.

A što je bitno u boksu, zanima nas…

-Treba imati kondicije i puno se kretati na nogama i ruke cijelo vrijeme držati u gardu. Prije natjecanja trener mi kaže koliko kilograma trebam skinuti, i onda sam na dijeti. Tad mi je baš teško, mama i tata se smiju nezdravo hraniti, a ja moram jesti pahuljice, žitarice. Za dijetu imam samo tjedan dana.

A kako se i tata rekreativno bavi boksom pitao ga je Roberto da mu sparira, ali još na to ne pristaje. Kako kaže kad bi došlo do „borbe“ između njih dvojice mama bi, naravno navijala za njega.

Sretnim ga, kaže čini, kad nema puno zadaće jer ima više slobodnog vremena, te se ne mora školom baviti i nakon treninga.

-U slobodno vrijeme sam vani s prijateljima, zezamo se, igramo se kod glazbene škole, igramo skrivača, lopova i pandura, vozimo biciklima, ali se i valjamo po podu, pa onda kući dođemo prljavi, pa mama bude „oduševljena“.

Profesori ga ne štede, svi su strogi, nema izvlačenja. Ali ni trener ne dozvoljava loše ocjene, škola prije svega, pa onda sve ostalo.

Pitamo za uzore, planove…

-Volim gledati mečeve Filipa Hrgovića, on mi je uzor volio bih biti uspješan kao on, a za sada želim što više trenirati, napredovati, ići na natjecanja i pobjeđivati. Htio bih se zahvaliti Vedranu Perekoviću, Stjepanu Bačurinu i pomoćnom treneru Maksu što me stalno ispravljaju u tim udarcima, da znam kako trebam stati, kakav gard imati, kako se kretati…

A evo što o Robertu Čukelju kaže njegov trener, Ivica Bačurin.

-Bio je nestašan mali zloćko kao i 90 posto klinaca, a sada se puno popravio posebno prema nama u dvorani iako i općenito se vidi promjena na bolje. Što se očekivanja tiče, o njemu ovisi koliko će biti spreman žrtvovati se za boks. Nadam da će nastaviti raditi kao što je počeo zadnjih nekoliko mjeseci i rezultat je neupitan.

I za kraj poruka šampiona Roberta Čukelja svima koji bi se htjeli okušati u ovom sportu:

-Ako se želite baviti boksom, dođite prvo vidjeti trening, bitna je dobra oprema, i puno volje. Treninzi su u Gradskoj sportskoj dvorani.

 

HOTNEWS

Stiže 14 kamiona s ukupno 8,5 tisuća posuda za plastiku i papir

Posude će biti zapremnine od 240 litara, a doći će i do manjih promjena u odvozu otpada…

Objavljeno

on

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu žute i plave posude za razvrstavanje papira i plastike na kućnom pragu. Sveukupno bi trebalo stići 8 500 tisuća posuda, a do sad je pristiglo i oko 4 tisuće smeđih posuda za razvrstavanje bio-otpada.

– Išli smo na nabavu malo većih posuda od 240 litara s obzirom da smo uvidjeli potrebu građana zbog povećane potrebe za razvrstavanjem, posebno plastike. Do sada je pristigla četvrtina posuda, a dolazit će još narednih dva tjedna jer očekujemo 14 velikih kamiona koji će dostaviti te posude na reciklažno dvorište – ispričao nam je predsjednik uprave VG Čistoća, Ivan Rak.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora između Grada i Fonda za zaštitu okoliša gdje će Fond prenijeti vlasništvo, odnosno tu imovinu, u vlasništvo Grada Velika Gorica. To bi sve trebalo biti gotovo do kraja lipnja kada bi se i krenulo s podjelom posuda.

– Svi građani od sada će moći razvrstavati otpad na kućnom pragu te će se smanjiti potreba odlaska na reciklažno dvorište. Zapravo tako i je cijeli sustav zamišljen da svaki vlasnik kućanstva odnosno domaćinstva na svojem pragu ima posudu za razvrstavanje svih vrsta otpada – dodaje Rak.

Kako doznajemo odvoz u urbanom dijelu grada, ostat će za sada isti. Po podjeli posuda u ruralna naselja, povećat će se broj odvoza, sa sadašnjih četiri odvoza miješanog komunalnog otpada uvest će se, ovisno o rasporedu, dva puta mjesečno odvoz plastične ambalaže, jednom odvoz papira dok će se bio-otpad odvoziti samo iz onih kućanstava koji su uzeli smeđu posudu.

Inače, posude su sufinancirane od strane Fonda u iznosu od 6,9 milijuna kuna dok će Velika Gorica za kante izdvojiti milijun kuna.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Stigla nova vozila za sedam goričkih dobrovoljnih vatrogasnih društava

Vozilo vrijedno oko 160 tisuća kuna, dobili su DVD Kuče, Mraclin, Ščitarjevo, Čička Poljana, Velika Gorica, Rakitovec i Okuje…

Objavljeno

on

Sedam dobrovoljno vatrogasnih društava s područja Grada Velika Gorica dobili su novo pick-up vozilo. Ključeve predstavnicima vatrogasnih društava, ispred vatrogasnog doma u Kučama, uručio je v.d.gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je istaknuo kako je ovo povijesno događanje za goričko vatrogastvo te da su preostala još samo tri društva kojima nedostaje ovakvo vozilo.

– Jedno veliko hvala vatrogastvu u Velikoj Gorici bez kojeg ne znam kako bi preživjeli i na kvalitetan način premostili razdoblje koje je iza nas što se tiče potresa, njihovih svih intervencija, volonterskog rada, skidanja dimnjaka i svega onoga što su činili prema svojim sugrađanima i bili stalno na usluzi Gradu. Isto tako i kada pogledate sada, masovna cijepljenja u Velikoj Gorici, gdje vatrogasci održavaju red. Uistinu su samo argumenti koji idu u prilog činjenicama da naše vatrogastvo i naša dobrovoljna vatrogasna društva to i zaslužuju stoga im veliko hvala na svemu tome – poručio je Ačkar.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

–  Ovo je prvo ovakvo operativno vozilo koje smo dobili od Vatrogasne zajednice Velika Gorica. Bit će nam od velike pomoći za tipove požara niskog raslinja koja učestalo imamo u sezoni paljenja – ispričao nam je predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović čije društvo djeluje od 1897.godine s trenutno 62 aktivna člana od kojih je 16 operativaca.

– Kada pogledamo unatrag, nakon potresa imali smo dosta intervencija skidanja dimnjaka u samom mjestu. Bili smo u tri navrata na ispomoći u Petrinji i Glini. Sakupljali smo i humanitarnu pomoć za stradale u potresu. Ali uz sve to imamo još jednu obavezu, a to je da se  selimo u novi vatrogasni dom koji polako opremamo i uređujemo. Iako nema natjecanja i naših učestalih aktivnosti, mi posla imamo uvijek – dodao je Milatović.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Predsjednik goričke Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić istaknuo je kako je ovo samo nastavak onoga što je zacrtano prije šest godina.

– Dali smo si zadatak da ćemo opremati društva. Ali svako društvo, ne pojedinačno već svako društvo s pick-up vozilom i modulom. S time da smo se dogovorili da ćemo DVD-u Strmec Bukevski koje je dislocirano od Velike Gorice nabaviti navalno vozilo kako bi mogli djelovati dok ne stigne na teren Javna vatrogasna postrojba – priča nam Mrakovčić ističući kako su ova vozila ekonomična i zadovoljavajuća za onaj prvi nalet požara na otvorenom.

– U šest godina nabavili smo sveukupno 12 vozila, a kroz nekoliko dana biti će spreman auto i za DVD Velika Buna. Osim toga preko Ministarstva poljoprivrede i šumarstva nabavili smo jedan kombi koji ćemo, po prvi puta u 40 godina, dati na korištenje Javnoj vatrogasnoj postrojbi s obzirom da je i ona također članica Zajednice – kaže Mrakovčić.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

U narednih pet godina plan Zajednice je orijentirati se na nabavu osobne vatrogasne zaštite s kojom bi svake godine opremili po 4-5 vatrogasnih društava. Također poradili bi i na radio vezama, a u ova nova vozila stavit će stabilne stanice kako bi imali bolju vezu između Javne vatrogasne postrojbe, dispečera i vatrogasaca na terenu.

Spomenimo kako su, vozilo vrijedno oko 160 tisuća kuna, dobili DVD Kuče, Mraclin, Ščitarjevo, Čička Poljana, Velika Gorica, Rakitovec i Okuje.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Nastavi čitati

HOTNEWS

Novo parkiralište i javna rasvjeta na goričkoj željezničkoj stanici

Objavljeno

on

V.d gradonačelnika Krešimir Ačkar danas je obišao dovršene radove na željezničkoj stanici Velika Gorica, a koji su obuhvaćali asfaltiranje parkirališta i postavljanje javne rasvjete.

– Proširen je prilazni put našoj željezničkoj stanici te je napravljen kapacitet i u potpunosti asfaltiran za 50-ak osobnih automobila, a u potpunosti je i punom dužinom postavljena javna rasvjeta – ispričao je Ačkar dodavši kako je parking za sve besplatan. Riječ je o prvoj fazi radova koju je u potpunosti s 1,3 milijuna kuna financirala HŽ Infrastruktura.

Dovršena prva faza uređenja željezničke stanice u Velikoj Gorici foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

– Razrađujemo i drugu fazu projekta. Trenutno imamo mali problema s vlasništvom zemljišta s druge strane željezničke pruge pa na žalost nećmo moći osigurati toliko parkirnih mjesta. No, Velika Gorica je veliki grad koji svakako treba koristiti željeznički promet da se rasterete gradske prometnice, pogotovo kada do glavnog grada vlakom možete doći za 12 minuta. Tako da svako parkirno mjesto koje ovdje osiguramo je bitno – ispričao je Ivan Kršić, direktor HŽ Infrastrukture.

Sve će se još dodatno rasteretiti i građanima olakšati prijevoz kada se uvedu i kružne autobusne linije.

– Ovo je samo početak. Želja nam je da naše sugrađane, u kružnim autobusnim linijama, usmjeriti ka željezničkom prometu koji je puno sigurniji i puno brži prema metropoli, ujedno i ekološki prihvatljiviji – istaknuo je Ačkar i dodao kako se kružni prijevoz ne tiče samo Grada Velika Gorica već i okolnih naselja.

– Naša okolna naselja kada ih budemo povezivali sa samim centrom grada, povezivat ćemo ih ujedno i sa samom željezničkom postajom kako bi i oni mogli koristiti usluge kružnog prijevoza – dodao je Ačkar.

Dovršena prva faza uređenja željezničke stanice u Velikoj Gorici foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno