Poveži se s nama

Kultura

Puni dojmova, Ogrankaši se vratili s folklorijade u Rusiji

Rožić: Trudili smo se biti veseli, zabavni i da Lijepu našu predstavimo u najboljem svijetlu.

Objavljeno

Jutros, nešto prije 9 sati, članovi Ogranka Seljačke sloge Buševec, njih 31, vratili su se sa svog dvotjednog putovanja u Rusiju gdje su predstavljali Hrvatsku na 6. CIOFF svjetskoj folklorijadi u ruskom gradu Ufi.

Bio je to najveći susret folkloraša na svijetu, a po povratku s puta predsjednik društva Nenad Rožić ukratko nam je ispričao dojmove.

– Festival nije bio natjecateljskog karaktera jer je vrlo teško ocijeniti folklor iz cijelog svijeta, osobito kada znate da je na ovoj folklorijadi nastupilo 37 zemalja. Ovo je bilo jednostavno predstavljanje naše kulture, tradicije i hrvatske baštine. Uz svirku, pjesmu i ples koje smo predstavili, sudjelovali smo i na internacionalnoj izložbi maski, naša kovanica od dvije kune upletena je u tradicionalni ženski baškortostanski nakit. S nama je bila i predstavnica mladih hrvatskog Cioff-a Tea Bilić, a koja je tamošnjoj djeci prezentirala bogatstvo i ljepotu bavljenja folklorom. Predstavili smo i izradu hrvatskih tradicijskih glazbala i sviranja na njima, a naša dva člana Mihael Emanuel Večković i Filip Rožić savladali su vrlo tešku tehniku sviranja kuraia, baškortostanskog tradicionalnog instrumenta – priča Rožić.

foto: Facebook CIOFF World Folkloriada in Russia/Ufa

Ogrankaši su u Rusiji održali pet polusatnih programa po sjeverozapadnom dijelu Baškortostana gdje su bili smješteni sa još 6 inozemnih grupa.

– Koncept je bio takav da smo prvo sudjelovali na svečanom otvorenju Folklorijade koje je definitivno bilo ravno otvaranju Olimpijskih igara. Sudjelovali smo i u svečanoj povorci u kojoj je bilo više od 2 tisuće sudionika, a obarali smo i dva Guinnessova rekorda. Na kraju smo se ponovno vratili u Ufu, gdje smo sudjelovali na zatvaranju festivala. Gdje god smo nastupali, uvijek smo oduševili publiku, ali ne samo našim nastupima već i u našem slobodnom vremenu. Trudili smo se da budemo veseli, zabavni i da Lijepu našu predstavimo u najboljem svijetlu – naglasio je Rožić.

Kultura

NENAD ROŽIĆ za Matičin četvrtak: “Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak”

OSS djeluje više od sto godina.

Objavljeno

on

Više od sto godina aktivnog postojanja, više od četiristo članova, cjelovečernji koncerti, plesni nastupi, susreti pučkih kazališta, festival tradicijskih glazbala – to su neke od aktivnosti najstarije turopoljske kulturne udruge. Riječ je naravno o Ogranku Seljačke sloge Buševec koji će na 255.Matičinu četvrtku  predstaviti Nenad Rožić, predsjednik Ogranka.

Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak, jer se tu uvijek nađe za svakoga neka djelatnost koja će ga zaokupiti.- kaže predsjednik Rožić.

Ovotjedno izdanje Matičinog četvrtka pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Kultura

Goričko kino donosi animirane filmove u sklopu programa “Ljeto u Mreži”

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati…

Objavljeno

on

Kino Gorica sudjeluje u zajedničkom programu nezavisnih kina „Ljeto u Mreži“, a čiji je fokus na animiranim i igranim obiteljskim filmovima koji će i odrasle, barem nakratko vratiti u djetinjstvo.

– U programu „Ljeto u Mreži“ tako su animirani obiteljski film „Dumbo“ o avanturama malog dugouhog letećeg slonića, jedna od najljepših Disneyjevih ljubavnih priča – animirani film „Ljepotica i zvijer“ i iskrena komedija „Moj tata kobasica“. Svi filmovi imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i naravno – na tom putu ne zaboravi na prijatelje i obitelj – ističu iz Kina Gorica.

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati.

Inače, Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se, osim u goričkom, u još 22 neovisna kina diljem Hrvatske, sve do 15. rujna.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje pripremili izložbu “I tu je moj dom”

Izložene radove na Dječjem odjelu Gradske knjižnice moći ćete vidjeti do kraja kolovoza…

Objavljeno

on

Mali kreativci iz Centra za odgoj i obrazovanje, pripremili su izložbu pod nazivom „I tu je moj dom“. Riječ je o radovima učenika od 5. do 8.razreda, a koji su tematski pokrili dijelove grada i okolice, odnosno ono što su učenici posebno uočili. Na radovima koji su inače izloženi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, tako možete prepoznati poznate građevine poput Muzeja Turopolja, kapelicu na Plesu, jezero Čiče…

– Ima još puno tema koje nisu obrađene, pa nastavljamo na jesen sa širenjem izložbe. Svakako prošećite do knjižnice, pogledajte izložbu i posudite koju knjigu. Čitanje je IN – pozivaju iz Centra.

Izložene radove na Dječjem odjelu moći ćete vidjeti do kraja kolovoza.

Foto Facebook: Centar za odgoj i obrazovanje

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno