Povežite se s nama

Vijesti

Prvi dan proljeća jednima je bio Nova godina, drugima uskrsnuće sunca!

Službeno nam većini najdraže godišnje doba počinje danas u večernjim satima. I ne, proljeće ne počinje 21. ožujka, kao što smo svi godinama mislili

Objavljeno

na

Dvadesetak godina živimo u zabludi da je prvi dan proljeća uvijek 21. ožujka. Naime, taj datum se pomaknuo na dan ranije, pa je prvi dan proljeća, odnosno proljetni ekvinocij ili ravnodnevnica 20. ožujka, a ove godine službeno počinje u 22:58 h, prema podacima Zvjezdarnice Zagreb.

Slijedi i deset zanimljivosti o proljeću…

  • na staroengleskom proljeće se zvalo korizma, tek u 15. stoljeću dobilo je svoj današnji naziv
  • Benjamin Franklin je prvi predložio ljetno računanje vremena 1784. godine, no zbog okolnosti vezanih uz kraj američkog rata za neovisnost nije bilo provedeno
  • kada je proljeće na sjevernoj, jesen je na južnoj hemisferi
  • u starom Rimu prvi dan proljeća slavio se kao početak nove godine, a davno prije Rimljana, Kelti su prvi dan proljeća slavili kao uskrsnuće Sunca
  • čuveni Stonehenge konstruiran je tako da se u zoru prvog dana proljeća sunce izdiže točno iznad menhira (značenje: zdugački kamen)
  • Arizona i Hawaii nemaju ljetno računanje vremena jer imaju dovoljno sunca i toplog vremena, tako da nema smisla pobrkati ciklus sna svojih žitelja
  • astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kad Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca
  • razlog zbog kojeg prvi dan proljeća nije uvijek isti dan je nesavršenost našeg kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca
  • Japancima otvaranje trešnjinog cvijeta, japanskog nacionalnog cvijeta, u ožujku ili travnju signalizira početak proljeća
  • tornado se najčešće pojavljuje u proljeće, a najmanje zimi

Vijesti

Povlače se jaja poznatog proizvođača zbog salmonele, provjerite rok trajanja!

Državni inspektorat i HAPIH upozoravaju potrošače, jaja A klase s rokom trajanja do 19. kolovoza 2025. više nisu sigurna za konzumaciju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Monserrat Soldú/pexels.com

Zbog prisutnosti bakterije Salmonella Enteritidis na farmama u Bjelovaru, proizvođač Gala d.o.o. povlači konzumna jaja A klase svih LOT-ova s rokom trajanja do 19. kolovoza 2025, prenosi N1. Opoziv je preventivan, ali upozorenje potrošačima je da se ta jaja se ne smiju konzumirati. Informaciju su potvrdili Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Državni inspektorat.

Spomenuta jaja dolaze s farmi registracijskih brojeva 2HR0071 i 3HR0071, a prema izvješću nadležnih tijela, prisutnost salmonele otkrivena je tijekom redovnih kontrola. Bakterija Salmonella Enteritidis može izazvati ozbiljne probavne tegobe, osobito kod djece, starijih osoba i osoba s narušenim imunitetom.

U skladu s europskim propisima o sigurnosti hrane, točnije Uredbom (EZ) br. 178/2002, proizvod nije u skladu s važećim zakonodavstvom, što je bio dovoljan razlog za hitan opoziv s tržišta. Gala d.o.o., bjelovarska tvrtka koja stoji iza proizvoda, obavijestila je nadležna tijela i preuzela odgovornost za povlačenje jaja.

Iako nije zabilježeno trovanje povezano s ovim slučajem, građanima se preporučuje da provjere pakiranja jaja koje imaju kod kuće i da ih, ukoliko se podudaraju s opozvanim serijama, ne koriste.

Nastavite čitati

Vijesti

Još malo pa gotovo! Stižu nova igrališta na Pleso i Cibljanicu

U Plesu se gradi moderno dječje igralište, a na Cibljanici završava malonogometni teren s umjetnom travom.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Gorica.hr

U gradskoj četvrti Pleso i na Cibljanici pri samom su kraju radovi na dva nova rekreativna prostora, dječjem igralištu i nogometnom terenu. Projekti koje provodi Grad Velika Gorica završavaju se u ljetnim mjesecima, a cilj je stvoriti sigurno, moderno i primamljivo okruženje za igru, druženje i sport.

Na Plesu se gradi novo dječje igralište u tri faze, a već do kraja mjeseca planira se završetak prve. Izgradnja staza, postavljanje klupa, koševa i stalaka za bicikle. U središtu igrališta dominirat će raznovrsne sprave za igranje kao što su ljuljačke s baby sjedalicama, njihalica u obliku košare te penjalice. Sigurnost najmlađih uzeta je kao prioritet, stoga se površine oblažu gumenim i prirodnim podlogama, a dio igrališta obogatit će i refleksološka staza.

Na jesen slijedi hortikulturna faza, sadnja drveća, grmlja i ukrasnih trava, dok završna, treća faza predviđa moguće proširenje prostora prema potrebi.

Istovremeno, na Cibljanici je pri kraju uređenje malonogometnog igrališta s umjetnom travom. Teren, smješten uz postojeće dječje igralište, dobit će ogradu i zaštitne mreže iza golova.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Šljeminho u lovu na goričke talente – s 8-godišnjakom snimio Ludog kuhara

Franjo je najmlađi reper u Hrvatskoj koji je snimio studijsku pjesmu!

Objavljeno

na

(Foto: Privatni album, tekst: Gianna Kotroman)

Karlo Milinković, kojem je u javnosti poznatije umjetničko ime Šljeminho, velikogorički je raper koji nas oduševljava satiričkim stihovima, a nedavno je u svojem studiju imao „pojačanje“.

Osmogodišnji Franjo Đuričić Frenki, učenik OŠ Eugena Kumičića, koji glazbenika zna od kad zna za sebe, predložio je suradnju na novoj pjesmi „Ludi kuhar“, a Šljeminhu nije trebalo dvaput reći…

– Frenki i ja smo familija a svakodnevno, na putu do škole, prolazi pored mog kafića u Velikoj Gorici kada si malo pospikamo i dotaknemo se i poslovnih tema. Tako mi je predložio da zajedno snimimo pjesmu, što sam objeručke prihvatio. Tekst pjesme prati kuhara u restoranu, koji mukotrpno radi a ja se ljutim na njega i tjeram ga da radi još više. Suradnja je bila zabavna, Frenki je ritmički polovio sve brzo, ima dara i postao je najmlađim reperom u Hrvatskoj koji je snimio studijsku pjesmu. Bilo je fantastično raditi s njim! – rekao nam je Šljeminho uz nadu da će se publici pjesma svidjeti.

S Frenkijem, kaže, očekuje i nastavak suradnje, a tome se veseli i mladi Velikogoričanin.

– Karlo mi je bio veliku uzor i sad kad smo snimili pjesmu očekujem koncert na Hipodromu za 10 godina! – našalio se simpatični osmogodišnji Franjo Đuričić Frenki i ispričao anegdotu o tekstu pjesme „Ludi kuhar“.

–Ja sam najprije napisao tekst i dao Karlu, ali on ga je izgubio, pa je morao napisati novi tekst. Ali, jako mi je bilo zabavno snimati pjesmu, nagutao sam se usput i soka, i ispala je super. Jako sam ponosan – ispričao je Frenki, a mama Maja još je nadodala da ga kroz život vodi upornost, kao i kod nastanka ove pjesme.

– Ono što zamisli, to i ostvari. Oduvijek je govorio da će biti pjevač ili bankomat! – misli da ako radiš u kutiji od bankomata,  svaki dan brojiš novce i pun si para, ali mislim da mu je ovo s pjevačem ipak pametnija ideja. Znači, Karla je obilazio stalno, na putu do škole, do pekare…odnio mu je test pjesme na nekakvoj kuverti i ispostavilo se na kraju da su odličan glazbeni par. Inače, Karlo je sin od moje sestrične tako da sve ostaje u familiji – ispričala je Maja Đuričić, ponosna mama najmlađeg hrvatskog repera.

Tako je gorička glazbena scena od ovog ljeta bogatija za novu nadu repa, a evo što su to Šljeminho i Frenki skuhali:

Nastavite čitati

Vijesti

Zagrebačka županija traži najboljeg domaćina! 33 iznajmljivača imaju pravo na prijavu

Prijave se zaprimaju isključivo elektronički, do 4. rujna u 23:59 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije raspisala je javni natječaj za izbor najboljeg domaćina 2025. godine, s ciljem promicanja kvalitete i autentičnosti obiteljskog smještaja. Natječaj je otvoren do 4. rujna, a prijaviti se mogu 33 iznajmljivača iz županije koji već nose oznaku Vaš domaćin/Local Host, prestižnu oznaku koja jamči poseban i održiv turistički doživljaj Hrvatske.

Oznaka „Vaš domaćin“ je simbol predanosti, topline i lokalnog identiteta. Njezini nositelji su privatni iznajmljivači koji nude više od smještaja, koji s gostima dijele priče, običaje, recepte i preporuke iz prve ruke.

Kao dio projekta koji su pokrenuli Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, oznaka domaćinima donosi vidljivost i tržišnu prednost. Njihovi objekti promoviraju se kroz nacionalne i međunarodne kampanje, a sve to doprinosi i impresivnim rezultatima. U prvih sedam mjeseci 2025. broj noćenja domaćih turista porastao je za 10 %, dok je ukupni broj noćenja premašio 2019. za čak 35 %.

Direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović, naglašava da je cilj nagraditi one koji gostima nude više od ključeva. “Ovaj natječaj predstavlja našu posvećenost podizanju kvalitete turističke ponude Zagrebačke županije. Želimo istaknuti one domaćine koji svojim gostima pružaju više od običnog smještaja, oni dijele priče, tradiciju i dušu naše destinacije. Oznaka Vaš domaćin/Local Host jamči gostima da će doživjeti pravo hrvatsko gostoprimstvo u autentičnom obiteljskom okruženju”, poručila je.

Kriteriji su jasni, ali ne i laki. Traži se autentičnost, gostoljubivost, održivost, kvalitetna komunikacija i kontinuirano usavršavanje. Prijave se zaprimaju isključivo elektronički na adresu [email protected], do 4. rujna u 23:59 sati, uz ispunjeni obrazac i (po mogućnosti) vizualne materijale. Prijavni obrazac možete naći ovdje.

Najbolji domaćin Zagrebačke županije bit će proglašen 20. studenog 2025. na Danima hrvatskog turizma, dok će nacionalni pobjednik, onaj tko uistinu predstavlja lice i srce hrvatskog turizma,cbiti otkriven dan kasnije u svečanom prijenosu na HRT-u.

Nastavite čitati

Vijesti

U Brežicama održan sastanak partnera projekta InterWine

U Brežicama je održan ključni sastanak projekta InterWine, koji ima ambiciju povezati vino, kulturu i baštinu u jedinstvenu prekograničnu turističku priču.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Grad Velika Gorica

U Brežicama je ovog tjedna održan koordinacijski sastanak partnera projekta InterWine, na kojem su sudjelovali predstavnici iz Hrvatske i Slovenije. Sastanak je organiziran na Fakultetu za turizam pri Univerzi v Mariboru, a cilj je bio uskladiti korake u stvaranju održive vinske destinacije koja će obuhvatiti Veliku Goricu, Pušću i Brežice. Projekt traje od kolovoza 2024. i trajat će do siječnja 2027., a provodi se u sklopu programa Interreg Slovenija – Hrvatska.

Tijekom sastanka analizirani su dosadašnji rezultati, evaluirane provedene aktivnosti te dogovoreni daljnji strateški pravci.

Kroz otvorenu i konstruktivnu raspravu, svi uključeni partneri potvrdili su snažnu predanost zajedničkoj viziji, stvoriti atraktivan, održiv i autentičan turistički proizvod temeljen na eno-gastronomiji i kulturnom nasljeđu. Planirano je razviti integriranu turističku ponudu koja će privući posjetitelje u manje poznata, ali iznimno bogata vinorodna područja uz granicu.

Nastavite čitati

Reporter 450 - 26.06.2025.

Facebook

Izdvojeno