Poveži se s nama

Vijesti

PRVI DAN NASTAVE Ni maske, ni respiratorni problemi nisu ih spriječili da budu zajedno, najteže je ne smjeti zagrliti prijatelje

“Više od svega bih htjela da ostanemo u učionicama, ali i da situacija dozvoli da olabavimo mjere jer je ovako i učenicima i učiteljima neprirodno raditi.“

Objavljeno

Prošlo je gotovo šest mjeseci otkad su učenici viših razreda sjedili zajedno u istoj učionici. Dug je to period nakon kojeg su se danas ponovno našli na jednom mjestu. I rekli bismo, sve je isto, ali ništa isto nije. Ulaz kod dvorane, a ne onaj glavni dočekao je 6.c Osnovne škole Eugena Kumičića. Nema grljenja, iako bi si najradije u zagrljaj svi poletjeli, a pogotovo razrednici koja ih je dočekala. Bez maske nema u školu, od sutra svi trebaju mjeriti tjelesnu temperaturu, nema nepotrebnog kretanja po prostorima škole, neko novo normalno, ali sve je bolje od nastave na daljinu.

– Bilo mi je neobično vidjeti kako se djeca po školi kreću u kolonama do svojih razreda. Lijepo je ponovno biti u razredu, vidjeti sve prijatelje uživo, normalno razgovarati, iako bi bilo ljepše da ne moramo nositi maske. Svi smo bili ljubomorni na dečka iz razreda koji je donio liječničku potvrdu da ne mora nositi masku u školi iz zdravstvenih razloga. Razrednica nam je objasnila kako će izgledati nova školska godina i nova pravila ponašanja u školi za vrijeme korone. Očekujem teže gradivo u šestom razredu, ali veselim se tome! Volim izazove i nadam se da ćemo ovu godinu provesti u školskim klupama, a ne kod kuće pred računalom i tabletom – rekla je jedna od učenica ovog razreda.

Roditelji su, što je potpuno normalno, zabrinuti, ali zajedno s djecom, nadaju se najboljem.

– Kao roditelj učenice šestog razreda i jednog prvašića, bojim se kako će izgledati školska godina pred nama. Iako su organizirali u školi tzv. “balončiće”, kako se djeca ne bi miješala, ta ista djeca dane provode s braćom i sestrama iz drugih razreda, a u popodnevnim satima se druže na treninzima nogometa, plivanja, satovima plesa…pa mi se čini nemoguće osigurati nemiješanje djece. Brinem se i kako će izgledati školski dan jednog prvašića u razredu s 28 djece, koji će cijeli dan provesti u razredu bez izlazaka osim na toalet…Sve u svemu, očekujem odgovorno ponašanje svakog pojedinca kako bismo što prije završili korona sagu i vratili se starom normalnom – istaknula je jedna mama.

Profesorici Tihani Skozrit ovo je prva generacija učenika kojima je razrednica, vrlo malo vremena u prošloj školskoj godini, što zbog štrajka, što zbog korone provela je sa svojim tada 5.c, i s nestrpljenjem je, kao i djeca dočekala današnji dan. Narasli su, drugačiji su, ali evo ih svi su tu –u istom razredu.

– Sretna sam s učenicima u učionici, nesretna što im moram dati upute koje su u suprotnosti s pedagoškim standardima, a često i s humanim odnosom prema djeci. Naravno, to djeca ne moraju znati, treba im pružiti osjećaj sigurnosti i radosti. Ipak, moram priznati da nije bilo lako ni meni ni učenicima provesti samo ova tri sata pod maskama. Alternativa je online nastava koju ni ja, ni učenici ne želimo budući da uskraćuje gotovo sve zbog čega škola postoji. Sjetimo se koliko je takav način nastave bio iscrpljujuć za sve, učitelje, učenike i roditelje, a rezultat nije bio zadovoljavajuć. Naša škola se prilično dobro organizirala u vrijeme nastave na daljinu, ali mislim da je na državnoj razini trebalo bolje pripremiti eventualni prelazak na online nastavu, a ne opet prepustiti individualnom trudu i kreativnosti učitelja. Više od svega bih htjela da ostanemo u učionicama, ali i da situacija dozvoli da olabavimo mjere jer je ovako i učenicima i učiteljima neprirodno raditi – kaže Skozrit.

U ovaj razred ide i dijete s teškim respiratornim problemima pred kojim će, kao i pred njegovim roditeljima biti puno izazova, više nego ikad. Ali spremni su.

– Sretna sam što je nastava krenula „normalno“. Djeci je mjesto u školi. Kao roditelj djeteta s respiratornim problemima jako sam zabrinuta, u strahu, iščekivanju…On kaže da mu je bilo jako lijepo danas, najteže od svega je bilo stalno imati masku na licu, ne dodirnuti nikoga. Maska mu stvara veliki problem, ali po preporuci doktora bolje je da je ima nego nema jer prvenstveno štiti sebe, a onda i sve ostale. Nama je to unatoč tome bilo teško prihvatiti jer teško diše ispod nje. Dok je stanje normalno i dok je sve pod kontrolom, prema doktorima bolje je da sudjeluje u nastavi u učionici, a ne online, no na prve naznake šmrcanja, kašljucanja on može odmah izaći iz škole, ne mora značiti da je bolestan, ali mi ga odmah moramo povući van da ne bi bilo nekih problema. Alergičar je, naučili smo živjeti s tim, pije lijekove, drži to pod kontrolom, ali ponavljam, najteže od svega je ta maska koju mora imati i kako god morat će se naučiti živjeti s njom, iako zbog nje sad puno češće mora koristiti pumpicu za disanje. On je jako sretan i što je među svojim prijateljima, što će vidjeti sve profesore, a kako kaže na nastavi u školi su koncentriraniji nego na nastavi daljinu. Novo normalno mi je nenormalno, školsku godinu vidim kao veliki izazov, velika odricanja i veliki trud i rad, no najvažnije je da se svi složimo zajedno i da idemo dalje – kaže mama koja će zasigurno među svima nama najviše strepiti za svoje dijete i njegove prijatelje iz razreda.

Prvi dan je iza nas, a sad treba ići dan po dan. U međusobnom razumijevanju i podršci za dobrobit naše djece, jer kako je rekao Erazmo Roterdamski  „Najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih.“

 

Kultura

FOTO: Szeged Trombone Ensemble otvorio 15. Velikogorički Brass festival

Objavljeno

on

Autor

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mađarski ansambl Szeged Trombone Ensemble otvorio je 15. Velikogorički Brass festival  u Parku dr. Franje Tuđmana večeras (četvrtak, 24. lipnja 2021.) s početkom u 20 sati. Prije izlaska mađarskih glazbenika na pozornicu okupljenim posjetiteljima kratkim govorima obratili su se Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Tomislav Špoljar, umjetnički direktor Brass festivala i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, koji je i otvorio Festival.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Među posjetiteljima su bili, između ostalih, predstavnik Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i Dražen Kurilovčan, voditelj Odjela za kulturu POUVG-a.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Moderatorica programa bila je Mirjana Marković.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Počela gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom

Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju…

Objavljeno

on

Polaganjem kamena temeljca, počela je gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom Udruge „Srce“ iz Svetog Ivana Zeline. Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju. Gradnja objekta se u stopostotnom iznosu – s 14,09 milijuna kuna, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta „Okruženje za samoostvarenje“, u sklopu kojega se objekt gradi, je Udruga „Srce“, a partneri Grad Sveti Ivan Zelina i Zagrebačka županija.

– Iako se naše društvo sporo razvija, današnje polaganje kamena temeljca je dokaz da ono ipak postaje inkluzivno i da u njemu vidimo budućnost. U proteklih 16 godina Udruga ‘Srce’ je uvijek oko sebe imala dobre ljude, a njihova pomoć nije izostala ni ovoga puta- rekla je Đurđa Penava, predsjednica „Srca“, dodavši da je projekt „Okruženje za samoostvarenje“ prepun emocija.

Župan Stjepan Kožić rekao je da bi društvo bilo puno osjetljivije prema osobama kojima je potrebna pomoć kada bio bilo više udruga poput „Srca“.

– Svega ovoga ne bi bilo bez marljivih članova Udruge, prije svega roditelja, asistenata i volontera, koji su znali na koji način uspješno osmisliti i prijaviti ovaj projekt za bespovratna europska sredstva. Zagrebačka županija je dosad podržala niz vaših aktivnosti, a bit će uz vas i u budućem vremenu. Pomoći će realizaciju projekata koje ćete iznjedriti s ciljem podizanja kvalitete života vaših štićenika –  rekao je župan.

 

Nastavi čitati

Kultura

Ivanje u Novom Čiču posvećeno najmlađima

Radionice, čitanje priča za djecu, šatorski kamp i još mnogo toga…

Objavljeno

on

Mještani Novog Čiča u subotu će proslaviti dan svog zaštitnika sv.Ivana Krstitelja. Na žalost, zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom COVID-19, Ivanje će se održati bez već naveliko poznate Međunarodne smotre folklora.

– S obzirom na to, ove godine smo ovu manifestaciju odlučili održati u skromnijem izdanju i posvetiti je najviše djeci – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Na prostoru Etno naselja Novo Čiče, održat će se različite radionice i čitanje priča za djecu, izvest će se predstava za djecu pod nazivom “Uzbuna u plastičnom carstvu “, a postavit će se i šatorski kamp i napuhanci kako bi se najmlađi što bolje zabavili.

– Naravno, pripremili smo i kraći tamburaški koncert članova tamburaške sekcije KUD ”ČIČE” Novo Čiče, a po prvi puta predstavit će se i sekcije osoba s invaliditetom, te će se predstaviti tamburaška i pjevačka sekcija – objašnjava Duvnjak.

Uz sve ove sadržaje, moći ćete uživati u domaćim gastro delicijama, a cijeli program počinje u 16:30 sati.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno