Povežite se s nama

Vijesti

Prva polovica mandata gradonačelnika Ačkara: Velika Gorica nije bez razloga jedno od najpoželjnijih mjesta za život

U planu su brojni projekti, među ostalim gradnja kompleksa vanjskih bazena, besplatni gradski javni prijevoz, a od 1. rujna 2024.godine besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu.

Objavljeno

na

Izvrsna suradnja s Vladom RH, ministarstvima, javnim poduzećima na brojnim projektima, najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada, širenje kapaciteta postojećih vrtića i izgradnja novih vrtića, povećanje socijalnih izdvajanja, stipendiranja učenika i studenata, te preustroj Gradske uprave, racionalizacija i transparentnost u radu, pet je ključnih značajki koje su obilježile prvu polovicu mandata gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom, rečeno je, među ostalim, na konferenciji za medije.

– Nikada se u Velikoj Gorici nije više radilo i gradilo, nikada nismo imali toliko aktivnih projekata kao sada i gledajući samo aktualne projekte više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu kroz suradnju sa Vladom i ministarstvima. Najveći dio sredstava odnosi se na nove vrtiće, energetsku obnovu škola, izgradnju poduzetničkog inkubatora, obnovu prometnica, razvoj biciklističke infrastrukture. Javnosti najvidljivija podrška koju smo dobili je ona za izgradnju nogometnog kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici što je rezultat cijelog niza aktivnosti u protekle dvije godine. Uistinu smo ponosni što možemo biti kuća i dom hrvatskog nogometa koji čitavoj naciji donosi toliko radosti – rekao je gradonačelnik.

10.02.2023. – Uređenje i asfaltiranje prometnice u Lazini Čičkoj – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Istaknuo je izvrsnu suradnju i s javnim poduzećima, te pakete Vladinih mjera zahvaljujući kojima i Velika Gorica prolazi globalnu energetsku krizu bez poremećaja ili restrikcija. Podsjetio je kako je u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture osigurano više od 8 milijuna EUR za asfaltiranje prometnica.

– Zajedno sa sredstvima iz gradskog proračuna provodimo najintenzivniji program asfaltiranja prometnica u povijesti Grada, gdje god prođete vidjet ćete novi asfalt i vidjet ćete da se radi. Samo od početka ove godine asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno povučeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se i nastaviti. Osim asfaltiranja cesta prioritet nam je i podizanje prometne sigurnosti, prvenstveno kroz izgradnju nogostupa u našim naseljima. Kad govorimo o asfaltiranju tu treba spomenuti Aglomeraciju čiji je sastavni dio asfaltiranje prometnica, gdje se moramo ispričati ali i zahvaliti sugrađanima koji su obuhvaćeni ovim zahtjevnim i kompleksnim projektom na strpljenju gdje trpe već dvije godine i prašinu i blato, jer to ne zaslužuju. No i to privodimo kraju i još jednom, jedino što možemo uz ispriku i zahvalu obećati da nećemo kao grad preuzeti nijednu prometnicu koja nije izvedena sukladno pravilima struke – najavio je.

Raspoloživi podaci o broju djece i obuhvatu institucionalnim predškolskim sustavom, pokazuju da je Grad Velika Gorica daleko iznad hrvatskog prosjeka, a čak i iznad prosjeka Europske unije. Samo u protekle dvije godine otvoreno 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke.

– Tu nećemo stati, Grad se širi i nećemo dopustiti do kraja mandata da imamo neupisanu djecu u vrtić. Kao što je poznato iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića – u Kolarevoj ulici i Kurilovcu ukupnog kapaciteta 400 mjesta, te planiramo i urediti dodatne prostore u VG Goričanki za 120 djece – najavio je i dodao kako će od 1.rujna 2024.godine biti osigran besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu.

Naš grad se izdvaja i kao lider u socijalnim izdvajanjima za najstarije građane, ali i učenike i studente.

– Već je postalo uobičajeno na nacionale televizije dolaze u naš grad kada rade priloge o uskrsnicama i božićnicama za umirovljenike jer smo grad koji isplaćuje najviše iznose uskrsnica i božićnica. Ove godine proširili smo opseg, odnosno broj umirovljenika koji imaju pravo na božićnice i uskrsnice, tako da će ove godine umirovljenicima biti isplaćen do sada najviši ukupan iznos. Kao Grad uveli smo i jedinstvenu financijsku potporu za sve srednjoškolce čime im želimo olakšati nabavu knjiga i nastavnog materijala, a obzirom da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike i radne materijale, to znači da osiguravamo financijsku potporu za sve naše učenike i osnovnih i srednjih škola – rekao je gradonačelnik i podsjetio kako je Velika Gorica i dobitnik nagrade kao veliki Grad koji najviše izdvaja za predškolski odgoj i obrazovanje.

Istaknuo je kako su najavljeni preustroj Gradske uprave dovršili već u prvoj polovici mandata, smanjen je broj upravnih tijela i pročelnika (s 12 na 9), a smanjen je i broj zaposlenih u Gradskoj upravi, po prvi puta otkad Velika Gorica ima status grada.

– Velika Gorica je s današnjim danom apsolutno transparentan Grad. Od danas sve gradske isplate i svi računi javno su dostupni preko gradskih Internet stranica, svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici poput vrtića, škola i ostalih ustanova, a kako bismo još više bili na usluzi građanima početkom mjeseca produženo je i radno vrijeme Gradske uprave do 17 sati – rekao je.

Brojni su planovi i niz projekata pred gradonačelnikovim timom i za iduću polovicu manda, pri čemu se očekuje daljnja potpora Vlade i ministarstava.

– Centar za starije osobe je najvažniji socijalni projekt u našem gradu u godinama pred nama, za sufinanciranje smo prijavili i projekt vanjskih bazena pored postojećeg zatvorenog bazena. Što se tiče javnog prijevoza, otvoren je novi natječaj, s novim prijevoznikom uvode se i nove linije prema željezničkom kolodvoru, Velikoj Mlaki, poslovnoj zoni Meridian 16 i kružna linija po Velikoj Gorici, a lokalni prijevoz na području Velike Gorice s novim prijevoznikom bit će besplatan. Važno je pojasniti da se to ne odnosni na linije prema Zagrebu na kojima će i ubuduće voziti ZET. Nastavit će se i s ulaganjima u ostalu sportsku infrastrukturu, planira se i još jedna trenažna dvoranu za dvoranske sportove, sufinanciranje očekujemo i za novi autobusni terminal, a u suradnji s HŽ-om priprema se i uređenje željezničke stanice u Velikoj Gorici, dok Hrvatske ceste pripremaju projekt uređenja istočnog ulaza u Veliku Goricu kojim bi se smanjile gužve koje se tamo stvaraju – najavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Aktivno se radi i na uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja. Formirana je Radna skupina koja je razradila plan aktivnosti i postignut je načelni dogovor oko prostora, pa je sljedeći korak projektiranje i uređenje prostora za ordinacije, a u u suradnji sa zagrebačkim KBC-ima dovest će se specijalisti u Veliku Goricu.  Ove godine se završava izgradnja i opremanje Poduzetničkog inkubatora u Podložnici, kapitalnog projekta za razvoj poduzetništva u našem gradu.

– Velika Gorica danas je investicijski najaktivniji grad u Republici Hrvatskoj. Poslovna zona Rakitovec je rasprodana, a poslovna zona Meridian 16 je u potpunosti popunjena. Pred nama je i otvaranje nove poslovne zone u Kušancu, a vjerujem da taj poduzetnički zamah neće stati s ovim postojećim poslovnim zonama. Velika Gorica je danas jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, a potvrda toga su i podaci Državnog zavoda za statistiku, gdje je Gorica prva na listi hrvatskih gradova u odnosu doseljenih i odseljenih stanovnika. Postoji još niz problema koje trebamo riješiti i nećemo od toga bježati, upravo zato imamo još pola mandata kako bismo barem većinu problema sukladno našim proračunskim mogućnostima i riješili – zaključno je poručio gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

CityLIGHTS

VIDEO Violinist Simfonijskog orkestra oduševio prolaznike na Radićevom trgu

Spontanim koncertom bile su oduševljene i prodavačice iz obližnjih trgovina.

Objavljeno

na

Objavio/la

Predivni zvuci violine i melodije klasične glazbe odzvanjali su ovog prijepodneva Trgom Stjepana Radića. Na prvo slušanje bilo nam je jasno kako nije riječ o tipičnom uličnom sviraču ili amateru, koji usavršava svoje sviračke vještine zabavljajući prolaznike na gradskom trgu, već o istinskom znalcu.

Foto: David Vidović, prva violina Simfonijskog orkestra HRT-a, oduševio prolaznike na Trgu Stjepana Radića/G.Kiš, Cityportal.hr

To nam je i sam potvrdio, nakon što smo ga nakratko prekinuli u njegovom spontanom nastupu.

David Vidović, član je i jedna od prvih violina Simfonijskog orkestra HRT-a, a na Radićev trg dolazi povremeno i to iz Zagreba.

– Zna biti jako dobro i veselo, ljudima se sviđa, drago im je kad čuju takvu glazbu. Puno nas profesionalnih glazbenika povremeno zasvira na gradskim trgovima i ulicama, ja tako povremeno, možda jednom mjesečno. Malo iz veselja, malo iz nužde – rekao nam je uz smijeh violinist David, koji je ovog prijepodneva brojnim prolaznicima, gostima obližnjih kafića, ali i prodavačicama iz trgovina, itekako uljepšao dan.

Foto: David Vidović, prva violina Simfonijskog orkestra HRT-a, oduševio prolaznike na Trgu Stjepana Radića/G.Kiš, Cityportal.hr

Za vas koji ste propustili ovaj vrhunski spontani koncert donosimo kraći video zapis. Uživajte!

 

Nastavite čitati

Vijesti

Vatrogasci iz goričke JVP usavršili se u vođenju složenih intervencija

Dužnost svakog vatrogasca je kontinuirano se obrazovati i usavršavati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Profesionalni vatrogasci kako bi bili spremni na sve situacije koje ih snađu prilikom intervencija moraju se kontinuirano obrazovati i usavršavati. Dužnost je to svakog vatrogasca u Hrvatskoj.

Osmero vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica u Državnoj vatrogasnoj školi uspješno su završili program ‘Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama II’.

– Samo školovanje je novina u Hrvatskoj te postrojba spada među pionire hrvatskog vatrogastva koja je implementirala takav oblik znanja u svoju sredinu. Sama uloga vatrogasnog zapovjednika nosi sa sobom niz osobitosti, s posebnim naglaskom na odgovornost prema ljudima, cilju/zadaći i sigurnosti. Zato vođenje jedne složene intervencije ima svoje mehanizme koje zapovjednik treba izučiti i usvojiti – istaknuli su iz goričke Javne vatrogasne postrojbe.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Useljenje u Interpretacijski centar Muzeja Turopolja do kraja godine

Radovi se privode kraju.

Objavljeno

na

Radovi na Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja privode se kraju! Riječ je o investiciji vrijednoj oko milijun i 300 tisuća eura, a od kojih je milijun i 100 tisuća eura europska sredstva. Centa se prostire na površini od oko 600 metara kvadratnih i imat će tri etaže. Bit će to dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Interpretacijski centar bit će od velikog značaja za muzejsku djelatnost u Velikoj Gorici i Turopolju, ali i za cijelu Hrvatsku, istaknuli su iz Muzeja Turopolja.

– U zgradi će se nalaziti potpuno opremljeni muzejski depo u koji će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja. Uredski prostori također će se preseliti iz stare zgrade Muzeja u novi Interpretacijski centar. Preseljenje će se realizirati do kraja godine. Čeka nas puno posla, iznimno smo uzbuđeni i jedva čekamo! – kažu iz Muzeja Turopolja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Foto: FB Muzej Turopolja

Nastavite čitati

Vijesti

Bira se najbolja kratka priča za ‘Turopoljsku poculicu’, radove dostavite do Božića

Povjerenstvo će odabrat po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj gorici poziva već renomirane autore, ali i početnike da im pošalju svoje nove priče na kajkavskom dijalektu ili na standardnom hrvatskom jeziku i time sudjeluju u književnom natječaju ‘Turopoljska poculica’.

– Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta. Rad treba poslati i u pisanom obliku poštom i elektroničkom poštom. Kratku priču potrebno je umnožiti u tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti samo zaporku. Uz rad treba odvojeno priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen – ističu iz Ogranka te dodaju kako se radovi šalju poštom na adresu  Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Lomnička 65, 10410 Velika Gorica, (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili na mail [email protected].

Natječaj traje do 25. prosinca, a prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u četvrtak, 28. ožujka, a raovi će biti objavljeni i u časopisu Luč.

– Propozicije natječaja su jednostavne, pišite i šaljite, ne ustručavajte se! Očekujemo vaše radove. – ističu iz goričkog Ogrank

 

 

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Provalio u lovački dom u Kučama pa ukrao tri butelje vina

Šteta je 50 eura.

Objavljeno

na

Na meti lopova našao se i lovački dom u Kučama u vlasništvu Lovačkog društva ‘Srndać’ iz Vukovine.

– S 24. na 25. rujna nepoznati počinitelj je razbio staklo na prozoru i ušao u dom. Djelomično je ispremetao stvari, a na kraju je ukrao tri butelje vina – rekli su iz policije.

Šteta je 50 eura.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno