Povežite se s nama

Vijesti

Prva polovica mandata gradonačelnika Ačkara: Velika Gorica nije bez razloga jedno od najpoželjnijih mjesta za život

U planu su brojni projekti, među ostalim gradnja kompleksa vanjskih bazena, besplatni gradski javni prijevoz, a od 1. rujna 2024.godine besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu.

Objavljeno

na

Izvrsna suradnja s Vladom RH, ministarstvima, javnim poduzećima na brojnim projektima, najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada, širenje kapaciteta postojećih vrtića i izgradnja novih vrtića, povećanje socijalnih izdvajanja, stipendiranja učenika i studenata, te preustroj Gradske uprave, racionalizacija i transparentnost u radu, pet je ključnih značajki koje su obilježile prvu polovicu mandata gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom, rečeno je, među ostalim, na konferenciji za medije.

– Nikada se u Velikoj Gorici nije više radilo i gradilo, nikada nismo imali toliko aktivnih projekata kao sada i gledajući samo aktualne projekte više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu kroz suradnju sa Vladom i ministarstvima. Najveći dio sredstava odnosi se na nove vrtiće, energetsku obnovu škola, izgradnju poduzetničkog inkubatora, obnovu prometnica, razvoj biciklističke infrastrukture. Javnosti najvidljivija podrška koju smo dobili je ona za izgradnju nogometnog kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici što je rezultat cijelog niza aktivnosti u protekle dvije godine. Uistinu smo ponosni što možemo biti kuća i dom hrvatskog nogometa koji čitavoj naciji donosi toliko radosti – rekao je gradonačelnik.

10.02.2023. – Uređenje i asfaltiranje prometnice u Lazini Čičkoj – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Istaknuo je izvrsnu suradnju i s javnim poduzećima, te pakete Vladinih mjera zahvaljujući kojima i Velika Gorica prolazi globalnu energetsku krizu bez poremećaja ili restrikcija. Podsjetio je kako je u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture osigurano više od 8 milijuna EUR za asfaltiranje prometnica.

– Zajedno sa sredstvima iz gradskog proračuna provodimo najintenzivniji program asfaltiranja prometnica u povijesti Grada, gdje god prođete vidjet ćete novi asfalt i vidjet ćete da se radi. Samo od početka ove godine asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno povučeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se i nastaviti. Osim asfaltiranja cesta prioritet nam je i podizanje prometne sigurnosti, prvenstveno kroz izgradnju nogostupa u našim naseljima. Kad govorimo o asfaltiranju tu treba spomenuti Aglomeraciju čiji je sastavni dio asfaltiranje prometnica, gdje se moramo ispričati ali i zahvaliti sugrađanima koji su obuhvaćeni ovim zahtjevnim i kompleksnim projektom na strpljenju gdje trpe već dvije godine i prašinu i blato, jer to ne zaslužuju. No i to privodimo kraju i još jednom, jedino što možemo uz ispriku i zahvalu obećati da nećemo kao grad preuzeti nijednu prometnicu koja nije izvedena sukladno pravilima struke – najavio je.

Raspoloživi podaci o broju djece i obuhvatu institucionalnim predškolskim sustavom, pokazuju da je Grad Velika Gorica daleko iznad hrvatskog prosjeka, a čak i iznad prosjeka Europske unije. Samo u protekle dvije godine otvoreno 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke.

– Tu nećemo stati, Grad se širi i nećemo dopustiti do kraja mandata da imamo neupisanu djecu u vrtić. Kao što je poznato iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića – u Kolarevoj ulici i Kurilovcu ukupnog kapaciteta 400 mjesta, te planiramo i urediti dodatne prostore u VG Goričanki za 120 djece – najavio je i dodao kako će od 1.rujna 2024.godine biti osigran besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu.

Naš grad se izdvaja i kao lider u socijalnim izdvajanjima za najstarije građane, ali i učenike i studente.

– Već je postalo uobičajeno na nacionale televizije dolaze u naš grad kada rade priloge o uskrsnicama i božićnicama za umirovljenike jer smo grad koji isplaćuje najviše iznose uskrsnica i božićnica. Ove godine proširili smo opseg, odnosno broj umirovljenika koji imaju pravo na božićnice i uskrsnice, tako da će ove godine umirovljenicima biti isplaćen do sada najviši ukupan iznos. Kao Grad uveli smo i jedinstvenu financijsku potporu za sve srednjoškolce čime im želimo olakšati nabavu knjiga i nastavnog materijala, a obzirom da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike i radne materijale, to znači da osiguravamo financijsku potporu za sve naše učenike i osnovnih i srednjih škola – rekao je gradonačelnik i podsjetio kako je Velika Gorica i dobitnik nagrade kao veliki Grad koji najviše izdvaja za predškolski odgoj i obrazovanje.

Istaknuo je kako su najavljeni preustroj Gradske uprave dovršili već u prvoj polovici mandata, smanjen je broj upravnih tijela i pročelnika (s 12 na 9), a smanjen je i broj zaposlenih u Gradskoj upravi, po prvi puta otkad Velika Gorica ima status grada.

– Velika Gorica je s današnjim danom apsolutno transparentan Grad. Od danas sve gradske isplate i svi računi javno su dostupni preko gradskih Internet stranica, svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici poput vrtića, škola i ostalih ustanova, a kako bismo još više bili na usluzi građanima početkom mjeseca produženo je i radno vrijeme Gradske uprave do 17 sati – rekao je.

Brojni su planovi i niz projekata pred gradonačelnikovim timom i za iduću polovicu manda, pri čemu se očekuje daljnja potpora Vlade i ministarstava.

– Centar za starije osobe je najvažniji socijalni projekt u našem gradu u godinama pred nama, za sufinanciranje smo prijavili i projekt vanjskih bazena pored postojećeg zatvorenog bazena. Što se tiče javnog prijevoza, otvoren je novi natječaj, s novim prijevoznikom uvode se i nove linije prema željezničkom kolodvoru, Velikoj Mlaki, poslovnoj zoni Meridian 16 i kružna linija po Velikoj Gorici, a lokalni prijevoz na području Velike Gorice s novim prijevoznikom bit će besplatan. Važno je pojasniti da se to ne odnosni na linije prema Zagrebu na kojima će i ubuduće voziti ZET. Nastavit će se i s ulaganjima u ostalu sportsku infrastrukturu, planira se i još jedna trenažna dvoranu za dvoranske sportove, sufinanciranje očekujemo i za novi autobusni terminal, a u suradnji s HŽ-om priprema se i uređenje željezničke stanice u Velikoj Gorici, dok Hrvatske ceste pripremaju projekt uređenja istočnog ulaza u Veliku Goricu kojim bi se smanjile gužve koje se tamo stvaraju – najavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Aktivno se radi i na uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja. Formirana je Radna skupina koja je razradila plan aktivnosti i postignut je načelni dogovor oko prostora, pa je sljedeći korak projektiranje i uređenje prostora za ordinacije, a u u suradnji sa zagrebačkim KBC-ima dovest će se specijalisti u Veliku Goricu.  Ove godine se završava izgradnja i opremanje Poduzetničkog inkubatora u Podložnici, kapitalnog projekta za razvoj poduzetništva u našem gradu.

– Velika Gorica danas je investicijski najaktivniji grad u Republici Hrvatskoj. Poslovna zona Rakitovec je rasprodana, a poslovna zona Meridian 16 je u potpunosti popunjena. Pred nama je i otvaranje nove poslovne zone u Kušancu, a vjerujem da taj poduzetnički zamah neće stati s ovim postojećim poslovnim zonama. Velika Gorica je danas jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, a potvrda toga su i podaci Državnog zavoda za statistiku, gdje je Gorica prva na listi hrvatskih gradova u odnosu doseljenih i odseljenih stanovnika. Postoji još niz problema koje trebamo riješiti i nećemo od toga bježati, upravo zato imamo još pola mandata kako bismo barem većinu problema sukladno našim proračunskim mogućnostima i riješili – zaključno je poručio gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

Obrazovanje

FOTO Otvoreno Međužupanijsko natjecanje srednjih škola u debati u Ekonomskoj školi Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

02.03.2024. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjih škola Kontinentalne Hrvatske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ekonomska škola Velika Gorica domaćin je dvodnevnog Međužupanijskog natjecanja u debati za srednje škole Kontinentalne Hrvatske, koje je otvoreno danas (subota, 02.03.2024.) u holu zgrade Srednjih škola.

02.03.2024. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjih škola Kontinentalne Hrvatske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecatelje i njihove mentore kratkim govorom pozdravila je i natjecanje otvorila Vesna Brkljačić, ravnateljica Ekonomske škole Velika Gorica. Uz ravnateljičine riječi dobrodošlice za učenike i njihove mentore, učenici škole domaćina pripremili su kratki kulturno umjetnički program (dvije skladbe otpjevala je učenica Ana Šantek uz pratnju na gitari prof. Ivana Veljače).

02.03.2024. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjih škola Kontinentalne Hrvatske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na natjecanju sudjeluje 15 timova i njihovih mentora iz devet gradova: Gline, Siska, Bjelovara, Kutine, Pregrade, Virovitice, Nove Gradiške, Županje i Velike Gorice. Natjecanje se sastoji od ukupno šest kola. Četiri kola se debatiraju na pripremljenu tezu. Dva kola se debatiraju na imprompte teze, koje će učenici dobiti 60 minuta prije debate.

02.03.2024. Velika Gorica. Međužžupanijsko natjecanje u debati srednjih škola Kontinentalne Hrvatske. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Školski debatni klub Ekonomska škole Velika Gorica „Titan“ ima dvije ekipe koje sudjeluju u natjecanju: „Titan I“ – Paula Štefančić, Ivana Spoja i Lucija Kišić i „Titan II“ – Kristina Ivandić Blažan, Lucija Jakovljević i Mia Prgomet pod vodstvom mentorice pedagoginje mr. sc. Ksenije Vatavuk Margetić.

Ovo natjecanje prilika je za sve sudionike da pokažu svoje vještine argumentiranja i kritičkog promišljanja, a uz sve to se dobro zabave i steknu neka nova prijateljstva.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Večer sporta u Jaski: Gorički sportaši i parasportaši među najboljima u Zagrebačkoj županiji

I ove godine titula najbolje sportašice pripala je Sadei Bećirović iz Karate kluba Samobor, a najbolji sportaš je Alen Kujundžić iz Kuglačkog kluba Zaprešić.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jastrebarsko je sinoć bilo u znaku sporta i sportskih uspjeha! Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije tradicionalno je nagradila najbolje sportaše, sportašice, sportske djelatnike i kolektive, klubove, županijske parasportaše i parasportašice.

I ove godine titula najbolje sportašice pripala je Sadei Bećirović iz Karate kluba Samobor koja je ujedno i članica hrvatske karate reprezentacije te je nedavno proglašena i najboljom ekipom Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora. U kategoriji najboljeg sportaša proglašen je Alen Kujundžić iz Kuglačkog kluba Zaprešić. Alen je prvi na svjetskoj rang listi kuglača, baš poput Sadee, hrvatski je reprezentativac.

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

Najveću nagradu, nagradu za životno djelo, posthumno je dobio Jaskanac Predrag Bošnjak. Ovaj istaknuti atletski djelatnik preminuo je 2017. godine, a njemu u čast u njegovoj Jaski održava se i Memorijal ovog nikada prežaljenog predsjednika Atletskog kluba Jastreb 99.
Za najbolju momčad Zagrebačke županije odabrana je HNK Gorica, a najbolja ženska ekipa su rukometašice iz ŽRK Dugo Selo ’55.

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

U kategoriji parasporta, titulu parasportašice ponijela je Mirjana Lučić iz Stolnoteniskog kluba Uspon iz Velike Gorice, a Kristijan Burušić iz Parataekwondo kluba Rugvica najbolji je parasportaš. Najuspješnijom parasportskom ekipom Zagrebačke županije proglašen je Paraatletski klub Uspon iz Velike Gorice.

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

Nagrade su dodijeljene i mladim perspektivnim sportašicama i sportašima do 15 godina. A to su Fran Šimunović iz TKD Rugvica, Roko Belegić iz KKK Dugo Selo, Matia Besek iz NK Zelina, Andrija Paripović iz JK Profectus, Blago Šimić iz HK Velika Gorica 1991, Ilijan Kamenjašević iz HK Klinča Sela, Patrik Presečan iz KBK Ivanić-Grad, Lukas Sladović iz TKD Zaprešić, Matej Žamarija iz KBK Jastreb, Ivan Gegić iz HK PIK Vrbovec, Nino Stojanović iz KKK Domenica, a od djevojaka to su Ines Nikić iz ŽRK Rugvica, Mara Markanović iz STŠK Dugo Selo, Eli Bošnjak iz SK Čigra, Dora Delić iz OK Japetić, Monica Tominčić iz CK Vegasice, Lucija Bencetić iz HK Klinča Sela, Marija Lovrić ŽRK Ivanić, Lorena Žanko iz TKD Zaprešić, Eva Matić iz KBK Jastreb, Lara Matković iz HK PIK Vrbovec i Paola Matić iz TKD Motiv+.

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

Nenad Lovrić iz MRK Dugo Selo, Igor Buzjak iz HK Zelina, Mladen Vlahović iz NK Zrinski, Darko Blažinčić iz HNK Gorica, Irena Malec iz ŽRK Ivanić, Dražen Kasulan iz TKD Zaprešić, Boris Crnilo iz STK Jaska, Renata Ivezić iz ŠRU Amur i Božo Mihina iz ŠRD Rak Rakitje dobili su nagrade za zaslužnog sportskog djelatnika.

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

Priznanje Zajednice koje se dodjeljuje kao nagrada Udrugama koje su postigle značajna ostvarenja, ali i djeluju na unapređenju tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži dobili su NK Dugo Selo, RK Zelina, RK Jamnica, RK Rudar, PK Megablast, HK Klinča Sela, KBK Ivanić-Grad, KK Trajbar team, OK Jelen, HK PIK Vrbovec i JK Sakura.

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

01.03.2024. – Jastrebarsko – Proglašenje najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2023. godinu – foto: Video Studio Vrbanus

Nastavite čitati

Vijesti

U goričkoj knjižnici saznajte sve o uzgoju u vlastitom vrtu, ali i dođite na razmjenu sjemenja

Predavnje će u srijedu 6. ožujka održati Silvija Kolar-Fodor iz Biovrta.

Objavljeno

na

Ususret predavanju “Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine” koje će se održati u srijedu 6. ožujka u 18 sati, djelatnici Gradske knjižnice Velika Gorica pripremili su prigodnu izložbu knjiga o vrtlarstvu. No, kako u uzgajati u vlastitom vrtu i imati svježe povrće kroz cijelu godinu otkrit će vam predavačica Silvija Kolar-Fodor.

Govorit će o tome kako produžiti vrtlarsku sezonu određenim vrstama, što možete uzgajati na vrtu i tijekom zimskih dana, što možete sijati i više puta u godini te koje kulture pohraniti na najbolji način da su vam dostupne u vrijeme i kad ne rastu na vrtu.

Iz Knjižnice ističu kako će svaki sudionik i sudioinica predavanja na poklon dobiti paketić sjemena iz Biovrta, no bit će tu prilika nakon predavanja i za razmjenu domaćeg sjemenja.

– Na razmjenu se pozivaju svi koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s udrugom Biovrt i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme – ističu iz knjižnice.

Predavanje i razmjena sjemenja održat će se u Središnjem odjelu za odrasle.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Holjevka zatvara promet, evo koji su alternativni pravci i kako će voziti gorička ‘spora’

Sutra od 10.30 do 13 sati.

Objavljeno

na

Zbog održavanja atletske utrke “Holjevka”, u nedjelju, 3. ožujka od 10.30 do 13 sati, određene ZET-ove autobusne linije prometovat će djelomično izmijenjenim trasama u oba smjera. Među njima je I linija 229 Glavni kolodvor – Odra – Mala Mlaka, zatim 241 Glavni kolodvor – Veliko Polje i gorička ‘spora’ linija 268.

Autobusne linije 241 i 268 s Glavnog kolodvora skrenut će lijevo u Ulicu grada Vukovara, zatim desno na Aveniju Marina Držića, opet desno na Aveniju Dubrovnik te lijevo na Aveniju Većeslava Holjevca otkuda prometuje uobičajenom trasom do krajnjih odredišta.
Privremeno će u oba smjera biti ukinuta stajališta Lisinski, Nacionalna sveučilišna knjižnica, Bundek i Muzej suvremene umjetnosti na Aveniji Većeslava Holjevca u smjeru sjevera., a u smjeru Glavnog kolodvora koristit će se Muzej suvremene umjetnosti – jug.

Autobusna linija 229 za Odru i Malu Mlaku će s terminala Glavni kolodvor skrenuti lijevo u Ulicu grada Vukovara, zatim nastaviti desno Avenijom Marina Držića i Avenijom Dubrovnik, skrenuti lijevo na Aveniju SR Njemačke i dalje nastaviti uobičajenim trasama do krajnjih odredišta.

Privremeno će u oba smjera biti ukinuta stajališta Lisinski, Nacionalna sveučilišna knjižnica, Bundek, Muzej suvremene umjetnosti, Sopot i Središće u smjeru zapada. U smjeru Glavnog kolodvora privremeno će se koristiti stajalište Središće – jug.

Obustavljen promet za sva vozila

Policija je izvijestila i kako će promet biti potpuno zatvoren na trasi održavanja utrke, a alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u smjeru jug – sjever i obratno su:

Avenija Dubrovnik – Most mladosti – Držićeva avenija – Ulica grada Vukovara,
Avenija Dubrovnik – Jadranski most – Savska cesta – Ulica grada Vukovara.

Te alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u smjeru istok – zapad i obratno su:

Ulica grada Vukovara od Savske ulice do Držićeve avenije,
Slavonska avenija – Zagrebačka avenija – Ljubljanska avenija,
Avenija Dubrovnik od „rotora Remetinec“ do „rotora Zapruđe“.

 

Nastavite čitati

Sport

Dinko zatvara krug: Trojica bivših trenera ispred njega, a četvorica iza…

Dinko Jeličić debitirao je gostovanjem kod Rudeša, a Goricu u ponedjeljak čeka – gostovanje kod Rudeša. Između te dvije utakmice smjestile su se Jeličićeve prve 22, u kojima se dizalo, padalo, opet dizalo… A sad je vrijeme za statistiku

Objavljeno

na

Objavio/la

Bilo je to drugoga dana mjeseca rujna, Gorica je gostovala na stadionu u Kranjčevićevoj, kod Rudeša, a na klupi kluba iz Turopolja prvi je put sjedio Dinko Jeličić. Nakon što je odradio prvu rundu intervjua na temu “kako sam trenirao Cristiana Ronalda”, posao je započeo gostovanjem kod kluba koji je imao prilično snažan utjecaj na proces Jeličićeva dolaska u Goricu…

Osim Gorice, naime, Dinko Jeličić je u HNL-u vodio samo Rudeš. Nakratko, na samo šest utakmica, u rano ljeto 2020. godine, ali bio je to prvi klub u kojem se predstavio u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Tamo je, uz to, upoznao i sportskog direktora Marija Brkljaču, čovjeka iz Alavesa, tadašnjeg vlasnika Rudeša, a to se poznanstvo pokazalo ključnim i za novu priliku.

– On je pravi izbor! – siguran je bio Mario Brkljača tamo krajem kolovoza, čim je Željko Sopić obavijestio vodeće ljude kluba da svoje talente seli u Rijeku.

Predsjednik Nenad Črnko se složio, Jeličić je raskrstio sa Saudijcima i stigao. Za početak se popeo na skelu pokraj pomoćnog igrališta i svisoka promatrao momčad, a onda prionuo radu. I, za početak, nanizao četiri pobjede, počevši s 2-0 tog poslijepodneva u Kranjčevićevoj, uz golove Solde i Majstorovića.

U nastavku goričkog dijela života Dinka Jeličića slijedio je cijeli niz uspona i padova, gomila razloga za veselje, ali u sve to upleli su se i teški trenuci. Ukupno su iza njega 22 utakmice na klupi Gorice, i to samo 22, jer gotovo je nevjerojatno što se sve izdogađalo u tako malom broju utakmica, a u ponedjeljak će trener Dinko – zatvoriti krug.

Gorica će opet istrčati na Kranjčevićevu, opet će s druge strane biti Rudeš, a to će reći da je sazrijelo vrijeme za malo zbrajanja i uspoređivanja. Uz to što je po dvaput igrao sa svakim protivnikom u prvenstvu, ubacila se tu i ona zaostala iz trećega kola protiv Rijeke, kao i tri utakmice u kupu, a to bi trebao biti dovoljan uzorak za prve dojmove…

Dinko Jeličić, dakle, u svoje je prve 22 utakmice upisao devet pobjeda, tri remija i “okruglih” deset poraza. Prevedeno u statističku kategoriju “bodovi po utakmici”, Jeličić je na učinku od 1,36 osvojenih bodova po susretu, što ga svrstava na četvrto mjesto liste uspješnosti trenera Gorice. Otkad je prvoligaš, naš je klub vodilo osam trenera, a u ovoj kategoriji vodeći je Valdas Dambrauskas, aktualni trener ciparske Omonije. Litavski strateg osvajao je velikih 1,87 bodova po utakmici!

Valdas Dambrauskas nakon Gorice je vodio bugarski Ludogorec, Hajduk, grčku OFI Kretu, a trenutačno vodi ciparsku Omoniju iz Nikozije… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sljedeći na toj listi je Sergej Jakirović, aktualni trener Dinama, koji je i najduže vodio Goricu, kroz 55 utakmica prvenstva i kupa. Pritom je osvajao 1,55 bodova po utakmici, a prvi do njega je, pomalo iznenađujuće, Siniša Oreščanin. Valdasov nasljednik, aktualni izbornik U-19 reprezentacije, bio je za nijansu uspješniji od Jeličića, osvajajući 1,38 bodova po utakmici.

Prvi do Jeličića je trenutačno nezasposleni Krunoslav Rendulić, donedavno trener mostarskog Zrinjskog, koji je u svojih 29 utakmica skupljao 1,31 bod po utakmici. Uspješniji je Rendula bio i od Željka Sopića, koji je proljetno čudo lani izveo s 1,25 bodova po utakmici. I tu je bio za još manju nijansu bolji od Samira Toplaka, koji je ostao na 17 utakmica, u kojima je uzimao 1,25 bodova po susretu.

Na samome dnu, očekivano, nalazi se čovjek koji je i vodio najmanje utakmica. Makedonac Igor Angelovski zadržao se u Turopolju samo 11 utakmica, u kojima je osvajao 0,45 bodova po utakmici. Sve to, naravno, neće dati konačnu sliku o kvaliteti, pa ni radu određenog trenera, budući da svatko živi u radi u drugom vremenu, u drugim okolnostima i s drukčijim momčadima, ali nije loše vidjeti kako izgleda ta ljestvica u ovom trenutku.

Pri čemu, naravno, od srca želimo Dinku Jeličić da se što prije popne na njezin vrh.

TRENERI GORICE – BODOVI PO UTAKMICI

1. Valdas Dambrauskas         1,87 PPM u 30 utakmica

2. Sergej Jakirović                  1,55 PPM u 55 utakmica

3. Siniša Oreščanin                1,38 PPM u 24 utakmice

4. Dinko Jeličić                       1,36 PPM u 22 utakmice

5. Krunoslav Rendulić           1,31 PPM u 29 utakmica

6. Željko Sopić                        1,25 PPM u 24 utakmice

7. Samir Toplak                      1,24 PPM u 17 utakmica

8. Igor Angelovski                 0,45 PPM u 11 utakmica

 

Nastavite čitati

Reporter 434 - 29.02.2024.

Facebook

Izdvojeno