Povežite se s nama

Vijesti

Prva polovica mandata gradonačelnika Ačkara: Velika Gorica nije bez razloga jedno od najpoželjnijih mjesta za život

U planu su brojni projekti, među ostalim gradnja kompleksa vanjskih bazena, besplatni gradski javni prijevoz, a od 1. rujna 2024.godine besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu.

Objavljeno

na

Izvrsna suradnja s Vladom RH, ministarstvima, javnim poduzećima na brojnim projektima, najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada, širenje kapaciteta postojećih vrtića i izgradnja novih vrtića, povećanje socijalnih izdvajanja, stipendiranja učenika i studenata, te preustroj Gradske uprave, racionalizacija i transparentnost u radu, pet je ključnih značajki koje su obilježile prvu polovicu mandata gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom, rečeno je, među ostalim, na konferenciji za medije.

– Nikada se u Velikoj Gorici nije više radilo i gradilo, nikada nismo imali toliko aktivnih projekata kao sada i gledajući samo aktualne projekte više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu kroz suradnju sa Vladom i ministarstvima. Najveći dio sredstava odnosi se na nove vrtiće, energetsku obnovu škola, izgradnju poduzetničkog inkubatora, obnovu prometnica, razvoj biciklističke infrastrukture. Javnosti najvidljivija podrška koju smo dobili je ona za izgradnju nogometnog kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici što je rezultat cijelog niza aktivnosti u protekle dvije godine. Uistinu smo ponosni što možemo biti kuća i dom hrvatskog nogometa koji čitavoj naciji donosi toliko radosti – rekao je gradonačelnik.

10.02.2023. – Uređenje i asfaltiranje prometnice u Lazini Čičkoj – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Istaknuo je izvrsnu suradnju i s javnim poduzećima, te pakete Vladinih mjera zahvaljujući kojima i Velika Gorica prolazi globalnu energetsku krizu bez poremećaja ili restrikcija. Podsjetio je kako je u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture osigurano više od 8 milijuna EUR za asfaltiranje prometnica.

– Zajedno sa sredstvima iz gradskog proračuna provodimo najintenzivniji program asfaltiranja prometnica u povijesti Grada, gdje god prođete vidjet ćete novi asfalt i vidjet ćete da se radi. Samo od početka ove godine asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno povučeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se i nastaviti. Osim asfaltiranja cesta prioritet nam je i podizanje prometne sigurnosti, prvenstveno kroz izgradnju nogostupa u našim naseljima. Kad govorimo o asfaltiranju tu treba spomenuti Aglomeraciju čiji je sastavni dio asfaltiranje prometnica, gdje se moramo ispričati ali i zahvaliti sugrađanima koji su obuhvaćeni ovim zahtjevnim i kompleksnim projektom na strpljenju gdje trpe već dvije godine i prašinu i blato, jer to ne zaslužuju. No i to privodimo kraju i još jednom, jedino što možemo uz ispriku i zahvalu obećati da nećemo kao grad preuzeti nijednu prometnicu koja nije izvedena sukladno pravilima struke – najavio je.

Raspoloživi podaci o broju djece i obuhvatu institucionalnim predškolskim sustavom, pokazuju da je Grad Velika Gorica daleko iznad hrvatskog prosjeka, a čak i iznad prosjeka Europske unije. Samo u protekle dvije godine otvoreno 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke.

– Tu nećemo stati, Grad se širi i nećemo dopustiti do kraja mandata da imamo neupisanu djecu u vrtić. Kao što je poznato iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića – u Kolarevoj ulici i Kurilovcu ukupnog kapaciteta 400 mjesta, te planiramo i urediti dodatne prostore u VG Goričanki za 120 djece – najavio je i dodao kako će od 1.rujna 2024.godine biti osigran besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu.

Naš grad se izdvaja i kao lider u socijalnim izdvajanjima za najstarije građane, ali i učenike i studente.

– Već je postalo uobičajeno na nacionale televizije dolaze u naš grad kada rade priloge o uskrsnicama i božićnicama za umirovljenike jer smo grad koji isplaćuje najviše iznose uskrsnica i božićnica. Ove godine proširili smo opseg, odnosno broj umirovljenika koji imaju pravo na božićnice i uskrsnice, tako da će ove godine umirovljenicima biti isplaćen do sada najviši ukupan iznos. Kao Grad uveli smo i jedinstvenu financijsku potporu za sve srednjoškolce čime im želimo olakšati nabavu knjiga i nastavnog materijala, a obzirom da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike i radne materijale, to znači da osiguravamo financijsku potporu za sve naše učenike i osnovnih i srednjih škola – rekao je gradonačelnik i podsjetio kako je Velika Gorica i dobitnik nagrade kao veliki Grad koji najviše izdvaja za predškolski odgoj i obrazovanje.

Istaknuo je kako su najavljeni preustroj Gradske uprave dovršili već u prvoj polovici mandata, smanjen je broj upravnih tijela i pročelnika (s 12 na 9), a smanjen je i broj zaposlenih u Gradskoj upravi, po prvi puta otkad Velika Gorica ima status grada.

– Velika Gorica je s današnjim danom apsolutno transparentan Grad. Od danas sve gradske isplate i svi računi javno su dostupni preko gradskih Internet stranica, svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici poput vrtića, škola i ostalih ustanova, a kako bismo još više bili na usluzi građanima početkom mjeseca produženo je i radno vrijeme Gradske uprave do 17 sati – rekao je.

Brojni su planovi i niz projekata pred gradonačelnikovim timom i za iduću polovicu manda, pri čemu se očekuje daljnja potpora Vlade i ministarstava.

– Centar za starije osobe je najvažniji socijalni projekt u našem gradu u godinama pred nama, za sufinanciranje smo prijavili i projekt vanjskih bazena pored postojećeg zatvorenog bazena. Što se tiče javnog prijevoza, otvoren je novi natječaj, s novim prijevoznikom uvode se i nove linije prema željezničkom kolodvoru, Velikoj Mlaki, poslovnoj zoni Meridian 16 i kružna linija po Velikoj Gorici, a lokalni prijevoz na području Velike Gorice s novim prijevoznikom bit će besplatan. Važno je pojasniti da se to ne odnosni na linije prema Zagrebu na kojima će i ubuduće voziti ZET. Nastavit će se i s ulaganjima u ostalu sportsku infrastrukturu, planira se i još jedna trenažna dvoranu za dvoranske sportove, sufinanciranje očekujemo i za novi autobusni terminal, a u suradnji s HŽ-om priprema se i uređenje željezničke stanice u Velikoj Gorici, dok Hrvatske ceste pripremaju projekt uređenja istočnog ulaza u Veliku Goricu kojim bi se smanjile gužve koje se tamo stvaraju – najavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Aktivno se radi i na uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja. Formirana je Radna skupina koja je razradila plan aktivnosti i postignut je načelni dogovor oko prostora, pa je sljedeći korak projektiranje i uređenje prostora za ordinacije, a u u suradnji sa zagrebačkim KBC-ima dovest će se specijalisti u Veliku Goricu.  Ove godine se završava izgradnja i opremanje Poduzetničkog inkubatora u Podložnici, kapitalnog projekta za razvoj poduzetništva u našem gradu.

– Velika Gorica danas je investicijski najaktivniji grad u Republici Hrvatskoj. Poslovna zona Rakitovec je rasprodana, a poslovna zona Meridian 16 je u potpunosti popunjena. Pred nama je i otvaranje nove poslovne zone u Kušancu, a vjerujem da taj poduzetnički zamah neće stati s ovim postojećim poslovnim zonama. Velika Gorica je danas jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, a potvrda toga su i podaci Državnog zavoda za statistiku, gdje je Gorica prva na listi hrvatskih gradova u odnosu doseljenih i odseljenih stanovnika. Postoji još niz problema koje trebamo riješiti i nećemo od toga bježati, upravo zato imamo još pola mandata kako bismo barem većinu problema sukladno našim proračunskim mogućnostima i riješili – zaključno je poručio gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

Moja županija

Županija daje do 10 tisuća eura potpore za poduzetničke manifestacije

Javni poziv vrijedan je 50 tisuća eura, a otvoren je do 29. studenog ili do iskorištenja sredstava.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija raspisala je 50 tisuća eura vrijedan javni poziv za dodjelu potpora manifestacijama u vezi s poduzetništvom, zajedničkog nastupa poduzetnika na manifestacijama u Hrvatskoj ili inozemstvu te za organizaciju jubilarnih obljetnica udruženja obrtnika s područja županije u 2024. godini.

Pravo na potporu mogu ostvariti udruženja obrtnika s područja Zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Gospodarska komora Zagreb i Obrtnička komora Zagreb.

Maksimalni iznos potpore koji se može ostvariti za organizaciju manifestacije iznosi do 10 tisuća eura, za organizaciju zajedničkog nastupa poduzetnika do 4 tisuće eura tj. za organizaciju jubilarne obljetnice do 7 tisuća eura.

Potpore se mogu koristiti za zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora, izradu promidžbenih materijala, izradu web stranica manifestacije, medijsko oglašavanje, troškove voditelja, popratnog kulturno umjetničkog i stručnog programa te druge troškove neposredne organizacije.

Natječaj je otvoren do 29. studenoga ili do iskorištenja sredstava.

Naslovna fotografija ilustracija: Pexels/fauxels

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Zvuk Rafala postaje sinonim sigurnosti pa piloti poslali poruku građanima

Svjesni činjenice kako njihovo daljnje usavršavanje često podrazumijeva i neugodnu buku.

Objavljeno

na

Tijekom posljednjih mjeseci piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provodili su letačke aktivnosti nad cijelim teritorijem Republike Hrvatske, a slična dinamika ovakvih aktivnosti očekuje se i u nadolazećem razdoblju. Rafalei su svoj novi dom pronašli u Velikoj Gorici u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu pa ih Velikogoričani čuju češće prilikom uzlijetanja i slijetanja za vrijeme svojih vježbi i letačkih aktivnosti.

Naime, piloti Rafala nastavljaju svoju obuku na ovim moćnim avionima, a svjesni činjenice kako njihovo daljnje usavršavanje često podrazumijeva i neugodnu buku, piloti Rafala poslali su svim hrvatskim građanima poruku s nadom i uvjerenjem kako ćemo svi zajedno nastaviti jačati sigurnost i čuvati mir naše Domovine.

– Dragi sugrađani, buka koju čujete prilikom leta naših aviona Rafale je zvuk koji čuva hrabro izborenu hrvatsku slobodu. Raduje nas što će u idućim danima, mjesecima i godinama taj zvuk biti sinonim za sigurnost Hrvatske i svih njenih građana u svako doba dana i noći. Lijep pozdrav od pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona – poručili su iz zraka iz kabine ovog moćnog aviona.

Pojačana buka očekuje se i tijekom srpnja diljem Hrvatske, danas su u planu letačke aktivnosti od 14 do 19 sati tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida odnosno pojačana buka.

Također, provodit će se i noćni letovi od 21 do 23 sata tijekom kojih se može očekivati pojačana buka na području Slavonije, Istre, Banovine i Like.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Obnavlja se Zagrebačka ulica, evo kako će se odvijati promet

Predviđeno trajanje radova je 30 dana.

Objavljeno

na

Sutra kreću radovi na sanaciji Zagrebačke ulice, javljaju iz VG Komunalca. Radovi obuhvaćaju frezanje i presvlačenje dijela Zagrebačke ulice od i Trga kralja Tomislava od Zagrebačke banke sve do Javne vatrogasne postrojbe.

Kako bi se promet mogao normalno odvijati, radovi će se izvoditi u dvije faze tako da će se u prvoj fazi voziti desnom stranom ceste, a u drugoj fazi lijevom stranom kolnika.

– Radovi će obuhvaćati frezanje postojećeg sloja asfalta, rušenje deniveliranih rubnjaka i ugradnja novih, prilagođavanje poklopaca šahtova, presvlačenje dionice novim slojem asfalta te iscrtavanje horizontalne signalizacije. Predviđeno trajanje radova je 30 dana. Molimo sugrađane za strpljenje i zahvaljujemo na razumijevanju za vrijeme trajanja radova – ističu iz VG Komunalca.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od danas ZET-ova ‘brza linija’ ima novo stajalište

Sve dok traju radovi na izgradnji novog perona, linija 330 stajat će na peronu 10.

Objavljeno

na

Od danas pa se do završetka izgradnje dodatnog perona na terminalu Velika Gorica, ZET-ova ‘brza linija’ ima novo stajalište. Zbog radova se neće koristiti peron 9 već peron 10 koji je ujedno i stajalište ZET-ove  ‘spore linije’ 268.

Iz ZET-a putnike mole za razumijevanje.

Nastavite čitati

Vijesti

Velikogoričan Alan Hadžić Mate srebrni na Plazma sportskim igrama te putuje na Međunarodnu završnicu

Veliku Goricu predstavljaju ekipe El primosi, KK Gorica i HOK Gorica, a uz Alan tu su još i Ana Trčak, Luka Živanović, Korina Ćurković, Adrian Petrani, Niko Karamarko i Katarina Benić.

Objavljeno

na

Velikogoričan Alan Hadžić Mate, osvojio je srebro u utrci na 60 metara na Državnoj završnici Plazma Sportskih igara koje se do kraja srpnja održava u Rijeci. S obzirom na ostvareni rezultat Alan putuje na Međunarodnu završnicu u Splitu.

– Natjecanje je bilo odlično, upoznao sam puno novih prijatelja i veselim se putovanju u Split – rekao je Alan po završetku natjecanja.

Igre pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se potpuno besplatno natječu u 10 sportskih disciplina. A u Rijeci se trenutno više od 2 tisuće djece i mladih iz cijele Hrvatske bore za titulu državnih prvaka 28. sezone najveće sportsko amaterske manifestacije u Europi.

Foto: Karlo Šutalo

Natjecanja su započela jednom od najpopularnijih sportskih disciplina – graničaru, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju, a iz Velike Gorice natjecala se ekipa El primosi. Skupine u kojima se natječu ekipe graničara su kao i na svim velikim natjecanjima izvučene u live ždrijebu. Tijekom prve smjene zaigrao se i stolni tenis te odbojka na pijesku. Igrat će se još turnir u odbojci, turnir u košarci 3×3, te Telemach Dan sporta za 2015. i mlađe. Dok nas u trećoj smjeni očekuju utakmice turnira u malom nogometu, kup u šahu, tenisu, i napete utakmice turnir u rukometu.

Uz Alana i ekipu graničara El primose, iz Velike Gorice na završnici sudjeluju još i Ana Trčak i Luka Živanović koji će trčat će na 60 metara, ekipa KK Gorica, zatim Korina Ćurković, Adrian Petrani, Niko Karamarko i Katarina Benić koji će odmjeriti snage u šahu, a HOK Gorica ima predstavnike u muškoj i ženskoj kategoriji na turniru u odbojci.

Foto: Karlo Šutalo

Ekipe u Rijeci traže prolaz na Međunarodnu završnicu Plazma sportskih igara mladih koja se održava u Splitu od 19. do 24. kolovoza, gdje će sudjelovati djeca iz 4 zemlje u kojima se Igre održavaju Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. U sklopu Međunarodne završnice održat će se i All-star Dan spota na kojem će sudjelovati ambasadori i prijetelji Igara te će zajedno sa sudionicima sudjelovati u promociji sporta i sportskog načina života.

U 28. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupile su više od 110.000 djece i mladih.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno