Povežite se s nama

HOTNEWS

Projektni dan u Dječjem vrtiću Koraci: Sadilo se cvijeće i oslikavala reciklirana ambalaža

Razne eko aktivnosti odvijale su se u svrhu obnove statusa Eko vrtića…

Objavljeno

na

Veselo, zabavno i poučno bilo je jučer na projektnom danu u Dječjem vrtiću Koraci gdje su se odvijale razne eko aktivnosti, a sve u svrhu obnove statusa Eko vrtića. Ekološki osviješten vrtić postali su 2018.godine, a ovo im je druga obnova statusa Eko vrtića. Mališani, zajedno sa svojim tetama i roditeljima uživali su u zajedničkim aktivnostima.

– Roditelji su prikupili presadnice i odazvali su se sadnji cvijeća sa svojom djecom. Sadili su tako presadnice jagoda, raznog cvijeća i povrća koji će obogatiti naš povrtnjak i cvijetnjak. Tu su bile još i aktivnosti oslikavanja platnenih vrećica, a koje ćemo kasnije koristiti prilikom raznoraznih svečanosti te oslikavanje plastične ambalaže koju recikliramo pa njome ukrasimo svoj vanjski i unutarnji prostor gdje boravimo. Najmlađa skupina uključila se s igrom s plastičnim čepovima, a koje smo prikupili uz pomoć roditelja. Napravljene su tako edukativne igre koje djeca mogu koristiti svaki dan – istaknula je ravnateljica vrtića Maja Hudić.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz sadnju cvijeće i povrća, u dvorištu se mogla razgledati i mala izložba dosad provedenih eko aktivnosti u obliku plakata i dječjih eko radova. No, klinci su najviše uživali u samoj sadnji.

– Djeca vole kada se uključe u direktan proces. U vrtiću tijekom cijele godine imaju raznovrsne aktivnosti vezane uz brigu o cvijetnjaku i povrtnjaku. Teta Katarina koja je zadužena za održavanje s veseljem djeci pokazuje i uči ih kako se priprema zemlja te što treba raditi kada je vani zima i ne može se saditi. Tada, djeca prebiru i slažu sjemenje kako bi bilo spremno za proljeće i sade kada dođe što na red. Bitno je i to da mališani mogu i uživati u svim plodovima koji su i više nego zdravi jer ništa nije špricano. Najviše vole degustirati kupine, jagode, bude i jabuka, krušaka, trešnji i marelica – ispričala nam je ravnateljica.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sve što se radi rukama posebno je zanimljivo, a vole i eksperimente s vodom i razne pokuse.

–  Najzanimljiviji im je pročišćavanje vode, gdje nauče kako se od zamazane vode dobije čista. Djeca vole ići i u prirodu pa smo konačno nakon dvije godine uspjeli otići na izlet na jedno seosko domaćinstvo gdje su još više produbili svoje znanje o prirodi i upoznali nove biljne vrste koje se tamo uzgajaju. Kada idu u šetnju oko vrtića ili u park, uvijek pogledaju da li za sobom ostave sve uredno ili ako vide da je smeće na podu, upozore jedan drugoga da se smeće ne baca – kazala je Hudić te je dodala kako je kod starijih predškolaca vidljivo koliko barataju znanjem i brizi o okolišu.

– Imamo i povratnu informaciju od roditelja da ih djeca kod kuće upozoravaju da ugase svjetlo, ako dok peru zube curi voda, upozoravaju da ju ugase, pitaju roditelje jesu li odvojili otpad i pravilno razvrstali smeće, tu vidimo pomak u cijeloj priči, a i roditelji sami ponešto nauče uz njih – naglašava ravnateljica.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Podizanje ekološke svijesti kod djece, glavni je cilj vrtića, pa tako svake godine kada dođe nova generacija djece upoznaju ih s pravilnim odlaganjem otpada, što je to otpad, da se neke stvari mogu reciklirati i kako nam to pomaže u očuvanju planeta Zemlje.

– Učimo ih kako da sami pridonesu očuvanju svoje okoline i tko god polazi naš vrtić po izlasku ima već stečeno osnovno znanje i navike koje će mu pomoći da se i dalje brine o okolišu, ali i prenijeti to znanje na svoje ukućane – zaključuje Hudić.

 

HOTNEWS

Vandal iz Šiljakovine: Policija uhvatila 29-godišnjaka koji je uništio grobove

Osoba je sa šireg područja Velike Gorice.

Objavljeno

na

Gorička policija utvrdila je počinitelja vandalizma koje se dogodilo u noći sa 6. na 7. rujna na groblju u Šiljakovini.

– Ovaj tjedan provedeno je kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom za kojeg je utvrđeno da je uništio nekoliko grobova u Šiljakovini. Riječ je o muškoj osobi sa šireg područja Velike Gorice, koji je iz nepoznatih razloga došao na ideju da razbije nadgrobne spomenike te pobaca i polomi križeve – rekli su iz goričke policije i dodali kako će protiv njega će biti podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz Lukavca i Velike Gorice ukradeni skuteri, jedan je pronađen

Krađe su se dogodile početkom tjedna.

Objavljeno

na

Početkom tjedna u Lukavcu i Velikoj Gorici ukradeni su mopedi. Prva krađa bila je tijekom noći 18. rujna oko 23 sata.

– Iz obiteljske kuće u Lukavcu nepoznati počinitelj ukrao je crveni moped marke Piaggio u vlasništvu 51-godišnjaka, a procijenjena šteta je 1 200 eura – istaknuli su iz policije te dodali kako je iste noći ukraden i skuter u Kolodvorskoj ulici.

– Riječ je o skuteru marke Peugeot, također 51-godišnjeg vlasnika. No, tog istoga dana oko podneva, brat oštećenog pronašao je ukradeni motor ispod pješačkog podvožnjaka prema Gradićima – dodali su iz policije i rekli kako je šteta bila procijenjena na 1 100 eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kiša poremetila planove sportašima, odgođeno sportsko selo u Tuđmancu

Program će biti 1. listopada od 11 do 17 sati u Parku dr. Franje Tuđmana.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vremenska prognoza najavljena za vikend, odgodila je većinu manifestacija koje su se trebale za vikend održati u našem gradu. Tako je za 1. listopada odgođen Nacionalni dan – sportsko selo gdje će Velikogoričani imati priliku upoznati se s različitim sportovima i oblicima tjelesne aktivnosti koje će u Parku dr. Franje Tuđmana predstaviti 35 sportskih udruga koje djeluju u Velikoj Gorici.

Kako organizatori ističu, program ostaje isti, samo se mijenja datum.

Program će se u odvijati od 11 do 17 sati, a uz članice Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice predstavit će se i članovi Sportsko rekreacijskog saveza i Para sportskog saveza.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Marija Hubak u Velikoj Gorici pokreće Babysteps program za roditelje

Riječ je o programu poticanja ranog razvoja beba i djece kroz senzomotoričke radionice.

Objavljeno

na

Otkada je prvi put postala majka, naša sugrađanka Marija Hubak, počela se zanimati za razvoj beba i djece. Krenula je čitati i educirati se, a kako bi produbila svoje znanje upisala je mentorski program u Senzogym Akademiji pod nazivom #spretnodijete. Tu se rodila ideja o kupnji BABYSTEPS franšize kako bi istu takvu podršku i pomoć trudnicama i roditeljima pružila u Velikoj Gorici. A od 3. listopada, zainteresirani roditelji moći će joj se pridružiti u prostoru u Gradićima na adresi Kijevska 23.

– Riječ je o programu poticanja ranog razvoja beba i djece kroz senzomotoričke radionice. Jedini je koncept poticanja ranog razvoja kroz fizio i radnoterapijske postavke u cijeloj Republici Hrvatskoj. Osmislila ga je Ivana Štedul koja je diplomirani fizioterapeut, radni terapeut i stručnjakinja za rani razvoj. Majka je četvero djece, trudna s petim, od kojih je dvoje rođeno s neurorizikom – priča nam Marija te dodaje kako se ovakav pristup djeci brzo proširio i sada je taj isti program prošlo već 23 tisuće beba i djece.

Kroz program senzomotoričkih radionica potiče se razvoj beba od najranije dobi poput mijenjanja pelena, nošenja, igranja, oblačenja, kupanja, hranjenja koristeći postavke babyhandlinga i stimulaciju svih sedam osjetila. Radi se u grupama do maksimalno četvero djece, a vodi ih fizioterapeutkinja Sara koja dodatno prolazi edukaciju za provođenje programa.

– Pridružiti se mogu sve trudnice i roditelji beba i djece od 0-3 godine. Za bebe od 0-12 mjeseci kroz tromjesečni, mjesečni grupni program ili individualno, a djeca od 1-3 godine kroz mjesečni program ili individualno. Vježbe traju 45 minuta jednom tjedno, dok sve trudnice mogu doći na babyhandling sat kako bi bile spremne pravilno rukovati svojom bebom od njenog rođenja – ističe Hubak, inače majka troje djece.

– Kako sam kao novopečena majka imala bezbroj pitanja poput “razvija li se moja beba kako treba?”, “kako da joj pomognem da se posjedne?”, “smije li tako puzati?”, htjela sam da i Velika Gorica ima mjesto gdje roditelji mogu dobiti odgovore na sva ta pitanja, ali i puno više od toga. Kroz program se stvara prava mala zajednica roditelja koji prolaze iste situacije, imaju ista pitanja te si međusobno daju podršku i razumijevanje – dodaje Marija.

Prijaviti se možete na mail ba[email protected]., a svoje mjesto na otvorenju osigurajte prijavom na waiting listu na navedeni mail. Sve informacije možete vidjeti i na Instagram profilu @babysteps.velikagorica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Narednih mjesec dana ZET prema Glavnom kolodvoru vozi djelomično izmijenjeno

Zbog radova koji uvjetuju zatvaranje za promet Avenije Većeslava Holjevca, na dijelu od Nežićeve ulice do ulaza u naselje Podbrežje.

Objavljeno

na

Zbog radova koji uvjetuju zatvaranje za promet Avenije Većeslava Holjevca, na dijelu od Nežićeve ulice do ulaza u naselje Podbrežje, autobusne linije 268 (Glavni kolodvor – Velika Gorica), 310 (Glavni kolodvor – Petrovina), 311 (Glavni kolodvor – Cerovski Vrh), 313 (Glavni kolodvor – Vukomerić) i 330 (Glavni kolodvor – Velika Gorica) će od sutra prometovati djelomično izmijenjenim trasama.

U oba smjera vozit će s Glavnog kolodvora – redovnim trasama do raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Islandske ulice – (lijevo) Islandska ulica – (desno) Ulica Savezne Republike Njemačke – u nastavku redovnim trasama prema svojim odredištima.

Autobusna linija 268 privremeno neće koristiti stajalište Građevinska škola u smjeru juga i obostrana stajališta Podbrežje, Otok – Nežićeva, Otok i Oreškovićeva.

Na izmijenjenom dijelu trase linija 268 neće koristiti usputna stajališta osim autobusnog stajališta Građevinska škola na Islandskoj ulici u smjeru istoka, i obostranog autobusnog stajališta Oreškovićeva u Ulici Savezne Republike Njemačke.

Spomenute autobusne linije, djelomično izmijenjenom trasom vozit će od sutra 8:30 sati do očekivanog završetka radova 21. listopada.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno