Poveži se s nama

Kultura

Pripremili su raznolik program. Evo što će se događati na ovogodišnjim Danima svetog Vida

Kroz tjedan dana koji predhode nedjeljnom ‘proščejnu’ u Mraclinu se održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja

Objavljeno

Kulturno-umjetničko društvo Dučec od 14. do 20. lipnja organizira u Mraclinu 16. dane svetog Vida. U realizaciji sudjeluju sve mraclinske udruge, koje na taj način obilježavaju zaštitnika Mraclina. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom ‘proščejnu’, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

– Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem – poručili su organizatori koji su ove godine pripremili bogat program.

U ponedjeljak od 18 sati svoja vrata otvara DVD Mraclin koji će izložiti stare predmete i fotografije, ali i pokazat novu suvremenu opreme koju posjeduju. U utorak ,15. lipnja, na sam blagdan sv. Vida, u 20.30 sati Mraclin ugošćuje predstavljanje “Turopoljskog leksikona”. U pitanju je prvi enciklopedijski sažetak cjelokupnog znanja o turopoljskom kraju u povijesti i sadašnjosti, četverogodišnji posao koji je u okviru Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža izvela brojna suradnička ekipa.. Na priredbi, koja će se održati u Parku Tomislava Hrkovca sudjeluju suurednici Leksikona Mladen Klemenčić i Katja Matković Mikulčić, KUD Dučec i Ratko Cvetnić.

Prvi u Hrvatskoj Mraclinci će vidjeti kako izgleda airbadminton

U goste u Mraclin u povodu Dana svetog Vida dolazi i Hrvatski badmintonski savez. Povod je nacionalna promocija tzv. airbadmintona, badmintona na otvorenom. Naime, badminton se kao olimpijski sport igra isključivo u dvoranama, u Gorici primjerice u Gradskoj dvorani i u DT areni u Novom Čiču, no Svjetska badmintonska federacija odlučila je poći primjerima odbojke, rukometa i još nekih dvoranskih sportova i izaći na zrak.

– Za to je trebalo konstruirati specijalnu lopticu, otpornu na vjetar, a opet dovoljno laganu da se može igrati običnim badmintonskim reketima. Je li u tome uspjela provjerit ćemo prvi u Hrvatskoj, u srijedu od 18 sati, zajedno s mladim demonstratorima koje šalje pokrovitelj ove priredbe, Hrvatski badmintonski savez. Igrači badmintonskih klubova Velika Gorica i Stella Zagreb, pomoći će da ovu obiteljsku varijantu badmintona zaigraju svi zainteresirani, a osobito djeca. Voditelj je jedan od osnivača HBS-a Ratko Cvetnić, a tereni će se postaviti uz Vatrogasni dom Ivana Galekovića – Galea – kažu organizatori.

Promocija knjige S rubova ekrana

Program Vidovih dana donosi još jednu promociju knjige. U četvrtak, 17. lipnja, u 20.30 sati u Parku Tomislava Hrkovca održat će se promocija nove knjige velikogoričke književnice Darije Žilić “S rubova ekrana”, a domaćin ove književne večeri bit će Društvo žena “Anđela Lovreković”. U programu, uz autoricu, sudjeluju Đurđica Vuković, urednica časopisa “Riječi” Matice hrvatske iz Siska, Mia Krajcar, voditeljica Scene Gorica, koja će čitati Darijinu poeziju, a za glazbeni dio zaduženi su Tony Lee King te Miroslav Giljanović Fix.

Foto: Mraclin.hr

Tamburaško-vokalna večer

Glazba će u petak, 18. lipnja, ispuniti Park Tomislava Hrkovca jer organizatori su pripremili tamburaško-vokalnu večer. Tamburaška večer jedna je od najposjećenijih Dučecovih priredbi te je na određeni način postala mraclinski brend. Na pozornici, u ambijentu Parka i Zgrade, ponovno će nastupiti 40-ak mraclinskih tamburaša, ali i gosto – TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS društva Dobre duše te klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog i Vokalisti sv. Josipa iz Velike Gorice.

Neće nedostajati ni sporta

U subotu posjetitelje oečkuje bogat sportski dan u organizaciji NK Mraclin. Započet će u 15 sati otvaranjem Turopoljsko–posavske lige na terenu Nove grabe. Na betonskom igralištu u 17 sati započet će VI. memorijalni malonogometni turnir “Blaž, Žina i Gale”, a navečer od 20 sati na natkrivenoj terasi Nove grabe održat će se zabava i druženje uz grupu Sjaj.

U nedjelju, 20. lipnja, u Mraclinu se slavi Vidovo, stoljetna tradicija obilježavanja zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščejne.

– To je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu, ujedno i prilika da u našem selu ugostimo prijatelje i susjede iz okolnih mjesta. Središnji događaj Vidova – misna slavlja u 11 i 17 sati bit će u Parku Tomislava Hrkovca. Na misi u 17 sati pjevat će Zbog mladih „Navještenje“ iz Velike Gorice. Napominjemo da će zbog oštećenja kapele, posljedice velikog potresa krajem prošle godine, ovo biti prvi put u novijoj povijest Mraclina da svete mise neće biti služene u kapeli svetog Vida – poručili su organizatori.

Kultura

FOTO: HUMT-ove edukacije za trenerice mažoretkinja i sutkinje

Objavljeno

on

Autor

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Ublažavanje aktualnih epidemioloških mjera pružilo je konačno mogućnost da krenu s aktivnostima i neki od sportova, koje je pandemija korona virusa doslovce paralizirala. Mažoret sport ubraja se u one sportove koji su najviše pogođeni mjerama za zauzdavanje zarazne bolesti covid-19. Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) spremno je dočekalo situaciju da može aktivno djelovati i pokušati bar djelomično sanirati štetu nastalu u proteklih petnaest mjeseci.

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Krajem prošlog tjedna održane su edukacije za trenerice i sutkinje. Edukaciju ”Psihološka priprema” za trenerice održala je profesorica kineziologije i psihologije Renata Barić. U interaktivnom predavanju naglasak je bio ‘kako bolje iskoristiti trening’ te ‘priprema i praćenje sportaša’. Drugi dio edukacije, radionica, uključivao je sudionice aktivno u diskusiju i kreaciju ‘kohezije tima’.

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Zajedničku edukaciju trenerica i sutkinja održale su čelne osobe HUMT-a, a teme su bile: izvođenje koreografija i suđenje u mažoretu. Kod suđenja je posebno naglašeno: suđenje gimnastike (prezenterice Vodičke mažoretkinje), prikaz elemenata 5. i 6. stupnja štapa (prezenterice Vodičke mažoretkinje), suđenje batonflaga (prezenterice mažoretkinje Plesne udruge Ritmokracija i Plesnog kluba Barbara).

Lipanj 2021. Velika Gorica. HUMT-ove edukacije za trenerice i sutkinje. Foto: HUMT

Govorilo se i o pripremama u predstojećoj natjecateljskoj sezoni, detekciji problema iz proteklog perioda (prikaz liste za suđenje gimnastike), suđenje koreografija (video prikaz).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Učenici pjevanja Umjetničke škole pripremaju Koncert sakralne glazbe

Ulaz na koncert je slobodan

Objavljeno

on

Učenici pjevanja Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice održat će Koncert sakralne glazbe u Crkvi blaženog Alojzija Stepinca u nedjelju, 13. lipnja, u 19.30 sati. Ulaz na koncert je slobodan, a na programu su skladbe G. F. Händela, J. Bacha, F. Durantea, G. B. Pergolesija, G. Rossinija, A. Dvořáka i G. Fauréa.

Nastupaju Amalija Ćehulić, Emma Konjević, Magdalena Kovač, Anita Martinović, Ema Ea Martinović, Lucija Plehan, Sabina Špoljar, Karla Tomičak, Josephine Ida Zec, Marko Štuban i Marijan Tomić, uz klavirsku pratnju profesora Krešimira Starčevića. Program su pripremile profesorice Vesna Kovačić, Adrijana Pintar Madić i Zrinka Posavec.

Nastavi čitati

Kultura

Putujuća izložba najboljih fotografija vezanih uz čitanje stigla je i u Veliku Goricu

Foto natječaj Hrvatskog čitateljskog društva traje već 13 godina, a i ove će godine izabrati tri najbolje fotografije o čitanju

Objavljeno

on

U Područnoj knjižnici Galeženica od danas je postavljena putujuća fotografska izložba “Smiješak… čitajte!”. Tisuću riječi, jedna fotografija bila je misao vodilja pri pokretanju fotografskog natječaja “Smiješak… čitajte!” Hrvatskoga čitateljskog društva čiji je osnovni cilj putem fotografije promovirati knjigu, čitanje i sve vrste pismenosti na pozitivan, zabavan, pa čak i humorističan način. Brojni fotografi amateri, članovi HČD-a, ali i oni koji su osjetili potrebu fotoaparatom zabilježiti trenutak uz knjigu i s knjigom, slali su svoje radove tijekom trinaest godina. U mrežnoj galeriji pohranjene su neke pobjedničke fotografije od kojih svaka ima neku lijepu i posebnu priču o čitanju.

– Prve radove za Smiješak… čitajte! primili smo u ljeto 2005. i od tada redovito tijekom ljetnih mjeseci primamo fotografije koje sugeriraju da je čitanje još uvijek popularna aktivnost koja se rado prakticira, od roditeljskog krila do ležaljke. Budući da natječaj traje od srpnja do kraja kolovoza, većina fotografija je, osim samih čitatelja, u vremenu zauvijek zaustavila i dio ljetne bezbrižnosti, opuštenosti i optimizma. Upotrijebimo li maštu, kao što to pravi ljubitelji čitanja rade, možemo čuti i šum mora, šapat povjetarca ili šuškanje pokrivača te vječno pitanje A što je bilo dalje? – kažu iz Hrvatskog čitateljskog društva.

Kao i proteklih godina i ove godine proglasit će tri najuspješnije fotografije i tako doprinijeti proslavi Međunarodnog dana pismenosti.

Najbolje fotografije natječaja Velikogoričani mogu pogledati u izlogu knjižnice do kraja ovog mjeseca, odnosno do 30. lipnja.

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno