turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Kultura

Poznati su izvođači za ‘Oglede’ prvi festival izvedbenih umjetnosti u Velikoj Gorici

Vidjet ćete interaktivnu instalaciju ‘Boli me kuća’, crtat će se portreti građana, a predstavit će se i domaći kipar Matej Vuković.

Objavljeno

na

Završile su prijave i odabrani su izvođači i izvođačice prvog Oglede festivala izvedbenih umjetnosti u Velikoj Gorici. Na sam natječaj pristiglo je 14 prijava, a odabrano je njih pet. Tako ćemo na festivalu koji će se održat od 5. do 7. listopada imati priliku vidjeti dva performansa, predstavu, interaktivnu instalaciju…

– Nama je to zaista vrijedna brojka s obzirom da se radi o prvom takvom festivalu u našem gradu i da je interes umjetnika, umjetnica i umjetničkih kolektiva bio iz svih dijelova Hrvatske od Zagreba do Osijeka, ali i Splita. Na žalost, ponajmanje je onih iz Velike Gorice – ističe Ana Katulić, umjetnička voditeljica festivala.

Velikogoričanima će se predstaviti osječka umjetnica Mia Štark, zagrebački AMV Kolektiv, a iIz Pule stiže Zoolektiv s izvedbom ‘Marva’. Predstavu ‘Generacija X,Y,Z’ koja progovara o različitim generacijama od 80-tih do danas prikazat će nam zagrebački Teatar Cirkus punkt, a studentice likovne umjetnosti Adrijana Brčić i Paulina Vukoja crtat će portrete građana u projektu ‘Lica Velike Gorice’.

Ono čime su se vodili pri odabiru radova je da zadovoljavaju kriterije i uvjete koji su određeni samim natječajem.

– Prednost smo dali radovima koji njeguju taj jedan suvremeniji izričaj, oni koji su kraćeg formata, bitna nam je bila jasnoća prijavljenog projekta, njegova minimalna tehnička zahtjevnost kao i oni koji dobro komuniciraju temu festivala, a to je zamjena i dobro se uklapaju u prostor festivala koji će se održati na Trgu kralja Tomislava – govori nam Katulić.

Uz umjetnike koji su se prijavili putem natječaja, bit će i oni koji su dobili direktan poziv od organizatora. Tako će festival dobiti i jednu međunarodnu notu, jer iz Berlina stiže naš poznati umjetnik performansa Siniša Labrović, a tu je i Gildo Bavčević iz Splita, zatim novocirkuska umjetnica klaunesa Nikolina Majdak dok iz Velike Gorice predstavit će se akademski kipar Matej Vuković.

– Program je bogat i raznovrstan i vjerujem da će svatko imati prilike pronaći nešto za sebe i malo bolje upoznati umjetnike kao i doznati nešto više o suvremenoj umjetnosti što ona donosi i nudi. Bit će tu još i nekih iznenađenja, a nadam se da će nas poslužiti i vrijeme s obzirom da se održava sve na otvorenom – dodala je Katulić.

Kultura

FOTO Dom u Veleševcu bio premalen za izvođače i posjetitelje dječjih susreta ‘I ja jesam posavačko dete’

Uz najmlađe domaćine, nastupili su i mali folkloraši iz Lukavca, Oborova, Gornje Jelenske i mažoretkinje iz Martinske Vesi.

Objavljeno

na

Društveni dom Veleševec bio je premalen za sve koji su jučer, na prvu nedjelju došašća, došli vidjeti dječje folklorno stvaralaštvo na 1. Dječjim susretima ‘I ja jesam posavečko dete’ u organizaciji KUD-a Veleševec.

Sudjelovale su najmlađe folklorne skupine KUD-a Veleševec, KUD-a “Posavka” iz Oborova, KUD-a “Stari grad” iz Lukavca, KUD-a “Jelenčanka” iz Gornje Jelenske te mažoretkinje “Martinčice” iz Martinske Vesi.

Foto: FB KUD Veleševec

– Završili su i naši prvi dječji susreti na koje smo izuzetno ponosni! Naša djeca te njihovi gosti pokazali su ples, pjesmu, veselje, te koliko su bogata društva koja imaju dječje skupine. Posebno se zahvaljujemo roditeljima naših mališana koji su vrijedno pripremali i bili posvećeni organizaciji susreta posvećenih našoj djeci – poručili su iz KUD-a.

Foto: FB KUD Veleševec

Foto: FB KUD Veleševec

Foto: FB KUD Veleševec

Foto: FB KUD Veleševec

Nastavite čitati

Kultura

Nova izložba u muzeju prikazat će drvenu turopoljsku arhitekturu, alate i tehnike izrade kuća i ukrasa

Riječ je o izložbi ‘Planjke – vugli – cifre’ koju ćete u Muzeju Turopolja moći razgledati od 7. prosinca.

Objavljeno

na

Planjke – vugli – cifre’ nova je izložba koja će biti postavljena u Muzeju Turopolja. Riječ je o dokumentiranju drvene arhitekture Turopolja, starije i nove građe u dijalogu, a izložba je rezultat projekta ‘Ruralno graditeljstvo na području Turopolja’ pod vodstvom više kustosice dokumentaristice Maje Ergović iz goričkog muzeja te profesorice Sanje Lončar s Filozofskog fakulteta. Projekt je proveden tijekom  2022. i 2023. godine.

– Izložba se sastoji od dvije cjeline, a publici će predstaviti bogatu graditeljsku baštinu Turopolja. U prvoj tematskoj cjelini govori se o kontinuitetu dokumentiranja drvene arhitekture na području Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica, dok se u drugoj cjelini predstavljaju alati i tehnike izrade drvenih kuća i ukrasa, povezivanje procesa dokumentiranja i dokumentacije o drvenoj arhitekturi sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjem, video materijal i edukativni sadržaj za posjetitelje – ističu iz Muzeja Turopolja.

Kako bi izložba zaživjela, autoricama izložbe pomogli su i Hrvoje Tomić sa zagrebačkog Geodetskog fakultet i majstori Goran Selanac i Marijan Dragičević iz sisačke Strukovne škole te majstor Pepo Cvetković.

Izložba se otvara u srijedu, 7. prosinca u 18 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Advenska nedjelja u Veleševcu: Stižu prvi dječji foklorni susreti ‘I ja jesam posavečko dete’

Posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje.

Objavljeno

na

Kulturno umjetničko društvo Veleševec organizra svoje prve Dječje folklorne susrete. Baš kao u tradicionalnoj pjesmi, nazvali su ih ‘I ja jesam posavečko dete’, a održat će se ove nedjelje u Društvenom domu u Veleševcu.

Bit će tu pjesme, plesa, igre i svirke, a uz male članove KUD-a domaćina nastupit će i njihovi gosti. No, to nije sve, posjetitelji će se moći zasladiti finim fritulama i okrijepiti kuhanim vinom, a za svu djecu pripremili su i prigodno iznenađenje. Početak programa je u 15 sati.

– Povedite svoje male i velike i dođite podržati naše najmlađe – pozvali su iz KUD-a Veleševec.

Nastavite čitati

Kultura

‘Duhovi Zagorkina stana’: Upoznajte legendarne likove najčitanije hrvatske književnice

U jednom od poznatijih romana Zagorka je priču smjestila i u naše Turopolje, pa ako ste među njenim brojnim obožavateljima svakako se na vrijeme prijavite za večerašnji događaj, koji je potpuno besplatan – detalji u članku!

Objavljeno

na

Grička vještica, Kći Lotrščaka, Gordana, Kamen na cesti, samo su neki od povijesnih romana i dio bogate ostavštine koju nam je ostavila najčitanija hrvatska književnica, Marija Jurić Zagorka. Zanimljivo je napomenuti kako je u jednom od njenih najpoznatijih djela, ‘Kći Lotršćaka’, najveći dio radnje smješten u naše Turopolje, a Zagorka je u njega unijela zanimljivu turopoljsku povijest, običaje i vjerovanja.

Ako ste jedan od njenih brojnih obožavatelja ovaj će vas poziv zasigurno zainteresirati. Povodom obilježavanja godišnjice Zagorkine smrti (umrla je u noći s 29. na 30.11.1957.), ali i u sklopu obilježavanja 150 godina od njezinog rođenja, Memorijalni stan M. J. Zagorke poziva Vas večeras na performans ‘Duhovi Zagorkina stana’.

Dolac 8 posljednja je adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka i još uvijek je ispunjen predmetima iz njenog života i utiscima njenog stvaralaštva. U obljetnici noći u kojoj je Zagorka napustila ovaj svijet, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti, a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njenom stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njenom stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti – poručuju organizatorice.

Foto: Upoznajte likove iz djela omiljene hrvatske književnice na performansu ‘Duhovi Zagorkina stana’/Memorijalni stan M.J.Zagorke

Broj posjetitelja je ograničen na 25 osoba, a izvedbe se održavaju večeras, u srijedu, 29. studenoga, s početkom u 19:00, 19:30, 20:00 h i 20:30 sati. Program je besplatan, ali prijave su obavezne na: [email protected] ili putem messengera na Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

– Za sve posjetitelje par važnih napomena. Početak izvedbe je ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, adresa je Dolac 8, točno na tržnici. Dok čekate nemojte zvoniti, jer to ometa izvedbu koja je u tijeku i poremeti ugođaj publici. Molimo Vas da budete točni, ako zakasnite na grupu za koju ste se prijavili, pričekajte sljedeću. Ispred ulaza će Vas dočekati kolegica koja vodi kroz priču. Prepoznat ćete je po kostimu! – ističu organizatorice.

Foto: Upoznajte likove iz djela omiljene hrvatske književnice na performansu ‘Duhovi Zagorkina stana’/Memorijalni stan M.J.Zagorke

Osim što je naša najčitanija književnica, Marija Jurić Zagorka bila je i prva profesionalna novinarka, te velika patriotkinja, borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, i jedna je od prvih borkinja za prava žena. Bila je i urednica časopisa Obzor, pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, te časopis Hrvatica. Potpora u radu joj je bio biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je i nagovara na pisanje romana.

Foto: Memorijalni stan M.J.Zagorke

Nastavite čitati

Kultura

Guinnessov rekorder i putopisac Hrvoje Jurić, Velikogoričane će povesti na zimsku avanturu

Održat će putopisno predavanje i ujedno promovirati svoju knjigu ‘Put sjevera’, a s njim stižu i vjerni putnici Max i Ena.

Objavljeno

na

Objavio/la

Putopisac Hrvoje Jurić i njegovi vjerni dlakavi suputnici Ena i Max upustili su se u jednu zimsku avanturu. Nakon 45 dana putovanja električnim biciklom od Osla do Nordkappa, prešli su više od 2 tisuće kilometara Norveške i to po zimi. Svoja iskustva i nesvakidašnje dogodovštine prezentirat će i Velikogoričanima uz promociju knjige ‘Put sjevera’.

Na ekstremnim temperaturama, koje su znale ići i ispod -40 Celzijusa dnevno su prelazili između 70 i 100 kilometara. Dok je Hrvoje biciklirao Ena i Max nalazili su se u posebno opremljenoj prikolici. Od prelaska preko Skandinavskog gorja, prateći cestu kroz prekrasne fjordove pa sve do krajnjeg sjevera, omeđenog snijegom i ledom.

Za vrijeme putovanja preko Facebook stranice „Giant World Tour by Hrvoje Jurić“ preko 3 milijuna ljudi pratilo je objave. Ovaj projekt nastavak je na putovanje oko svijeta, koje je Hrvoje realizirao 2019. godine i time neslužbeno postavio četiri Guinnessova rekorda.

Putopisno predavanje i promocija knjige je u četvrtak 30. studenog u Središnjem odjelu za odrasle. Druženje počinje u 18 sati.

Naslovna fotografija: FB Giant World Tour by Hrvoje Jurić

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno