Poveži se s nama

HOTNEWS

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice odlučilo dodijeliti 13 nagrada zaslužnim građanima

Ukupno je pristiglo je 23 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba.

Objavljeno

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice na svojoj je sjednici održanoj dana 22. studenog 2021. godine, donijelo konačni prijedlog o kandidatima za dodjelu javnih priznanja. Slijedom javnog poziva na predlaganje kandidatkinja i kandidata za dobitnike javnih priznanja Grada Velike Gorice u 2020. godini, koji je objavljen 29. listopada 2021. godine, pristiglo je 23 prijedloga od strane fizičkih i pravnih osoba. Sukladno Odluci o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, nakon temeljitog razmatranja svih pristiglih prijedloga, Povjerenstvo se odlučilo dodijeliti 13 nagrada.

Za Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo predložen je gospodin Stjepanu Šipušiću

Gospodin Stjepan Sipušić – prepoznatljivim nadimkom Kazo, od mladosti aktivno sudjeluje u obrazovnom, društvenorn i kulturnom unaprjeđenju zajednice. Umirovljeni učitelj s 44 godine staža u velikogoričkim osnovnim školama iza sebe ima bogato iskustvo u obrazovnom i pedagoškom radu s djecom. U rad Plemenite općine turopoljske gospodin Stjepan Šipušić uključen je od samih početaka.  Između ostalog, dugi niz godina je sudjelovao u radu mnogobrojnih velikogoričkih zajednica i udruga. Predsjednik je Kluba umirovljenih školnika, udruge koja okuplja umirovljene djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova Grada Velike Gorice i općina Kravarsko, Orle i Pokupsko.

Za nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića predloženi su Igor Paro i Tomislav Odžić

Gospodin Igor Paro, od 2011. je godine nastavnik gitare i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Tijekom njegovog predanog i uspješnog pedagoškog rada sa svojim je učenicima osvajao brojna priznanja i nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u disciplinama gitare i komorne glazbe. Stručni je savjetnik za renesansnu glazbu, te autor i izvođač originalne glazbe za igrani film ,,Ribanje i ribarsko prigovaranje” te je za taj svoj rad dobio 2020. godine u Puli Zlatnu Arenu za najbolju glazbu u filmu.

Gospodin Tomislav Odžić, koji je svima poznatiji kao Tomo Vega, dugi niz godina sudjeluje u sportskom i društvenom životu djece i mladih našega Grada. Nesebično daje ogromne napore kako bi stvorio mlade uspješne sportaše, naučio ih kako korisno iskoristiti svoje vrijeme i ostvariti svoj potencijal. Njegovo djelovanje nije prepoznato samo u klubu Vega, vec na razini hrvatskog i svjetskog rock and roll saveza. Poznat je po svojoj empatiji i humanitarnom angažmanu. Osim svog djelovanja u klubu, vrlo uspjesno je krenuo i u spisateljske vode. Njegovo prvo djelo ,,Lukasova plesna pustolovina” prva je i jedina plesna slikovnica o dječaku plesaču koja govori o svemu onome sto prolaze dječaci koji se bave plesom. Također je napisao slikovnicu ,,Grga traži obitelj” o junaku s kojim će se moći poistovjetiti djeca u domovima za nezbrinutu djecu.

Za nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog predloženi su  DVD Turopolje i Mate Ćorić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje kontinuirano radi već 80 godina i predstavlja okosnicu društvenog djelovanja u svim segmentima. Od društveno korisnog rada do pružanja slobodnih aktivnosti djeci i odraslima. Svoje djelovanje usmjerava na cijelo mjesto, ali i puno sire te kontinuirano rade na unapređenju života na podruju Grada Velike Gorice.

Mate Ćorić dragovoljac je i invalid Domovinskog rata u kojem je sudjelovao od 1991. pa do samog kraja. Kao predsjednik udruge HVIDRA Velika Gorica zalagao se za bolje uvjete i dostojanstven zivot ranih vojnih invalida, ali i cjelokupne braniteljske populacije. Nakon umirovljenja u Hrvatskoj vojsci posvećuje se radu u Mjesnom odboru Selnica Ščitarjevska. Bio je dugogodišnji predsjednik Vijeća MO, svojim je radom, djelima i realiziranim programima pokazao da shvaća probleme i potrebe svojih sumještana, kao i onih iz susjednih naselja. Pokrenuo je brojne projekte koji su doprinijeli ugodnijem i kvalitetnijem životu u Selnici.

 

Za nagradu Grada Velike Gorice “Krčka vrata” predloženi su Nedjeljko Savić i Slava Noršić

Gospodin Nedjeljko Savić od 1999. godine se bavi proizvodnjom salate i drugog povrća. 1999. godine ostao je bez posla i krenuo s proizvodnjom od nule. Nije imao ni opremu, ni sjeme, no korak po korak, i sada salatu i razne kupusnjače sadi na vise od 60 hektara. Samo 20 % zemlje koju obraduje je u njegovom vlasništvu, a ostatak je u zakupu.

Gospođa Slava Noršic zavoljela je brijačko-frizerske vještine od svog pokojnog oca koji je otvorio brijačnicu u Velikoj Gorici 1950. godine. Brijačnica sadašnjeg imena, ,.Brico i Seka” radi i danas neprekidno od 1950. godine i najstarija je u Velikoj Gorici. Gospoda Slava Norsic, poznatija po imenu Seka, preuzela je salon za brijanje i sisanje od svog oca 1974. godine, te ga vodila samostalno do 2011. godine kada je od svoje majke obrt preuzeo sin Tomislav. Iako je gospoda Noršić otišla u zasluženu mirovinu, povremeno po potrebi navraća u salon, pomaže savjetima, uči zaposlenike, odgaja buduće majstore, te po potrebi zamjeni sina.

Za nagradu Grada Velike Gorice ,.Zlatna turopoljska podgutnica” predloženi su Stipo Duvnjak, Ivan Čengić, obitelj Dianežević, Mirjana Hrženjak i Turopoljske mažoretkinje

Gospodin Stipo Duvnjak u KUD-u Čiče aktivno sudjeluje u radu od 2006. godine prvo na funkciji tajnika društva, a od 2007. godine na funkciji predsjednika društva. Tijekom svog aktivnog rada u društvu proveo je više projekata/programa: organiziranje Međunarodne smotre folklora pod nazivom: Ivanje u Novom Čiču, organiziranje dječje međunarodne smotre folklora pod nazivom: Ivanjski dječji susreti, Božićna priča u Novom Čiču, aktivno sudjelovanje u obnovi stare Pučke škole , gradnju tradicionalne turopoljske okućnice, gradnju replike konjskog tramvaja zvanog kojnača, edukativne radionice na temu dani kruha i dani jabuka, provedba projekta ,,Od Jana haljina tkana”, revitalizacije sjetve, prerade, snovanja i tkanja na tkalačkom stanu, Program ,,Etno naselje Novo Čiče u svrhu razvoja poduzetničkih vještina mladih”, uspostava Info centra Velika Gorica i Info točke , uspostavio volonterski centar Velika Gorica, angažirao se oko izgradnje Turističko edukativnog centra Novo čiče, te sudjelovao na provedbi projekta Europskog socijalnog fonda gdje je na projektu zaposleno 4 osobe iz lokane zajednice gdje je društvo za provedbu projekta dobio preko 1.688.932,01 kn.

Gospodin Ivan Čengić je trener u atletskom klubu osoba s invaliditetom ,,Uspon” od 2013. godine. Prvi zapaženi rezultati trenerskog rada dolaze s Velimirom Šandorom, na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2015. godine, gdje Velimir osvaja treće mjesto u bacanju diska i Dominikom Počekalom na Svjetskim igrama mladih 2016. gdje Dominik osvaja drugo mjesto u bacanju kugle. S Velimirom osvaja brončanu paraolimpijsku medalju u Riju de Janeiru u bacanju diska 2016. godine, dok Dominik postaje svjetski juniorski prvak u bacanju diska 2017. godine. ,,Uspon” osvaja drugo mjesto na ekipnom državnom prvenstvu Hrvatske 2018. godine u Vinkovcima. Najbolji rezultat trenerskog rada u klubu je srebrna medalja Velimira Šandora iz Tokija 2021. godine. Ivan je svojim dugogodišnjim kvalitetnim trenerskim radom zaslužan za uspjehe paraatletičara.

Snježana i Stjepan Dianežević v1asnici su destinacije Turopo1jski grunt koja se sastoji od obiteljskog gospodarstva iz 19. stoljeća. Grunt prikazuje život ,,kak negda” te starinske obićaje. Do sada je na gruntu prikazano Turopoljsko Jurjevo i dio Turopoljske svadbe iz 19. stoljeća. Da bi se sve ovo ostvarilo surađuju sa OPG-ovima te kulturnim društvima. Nositelji su brončane povelje za najbolju destinaciju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Gospođa Mirjana Hrženjak bavi se kulturno-umjetničkim amaterizmom od 1976. godine. Nekada plesačica ŽKUD-u ,,Vinko Jedžut” u Zagrebu, danas članica KUD-a ,,Gradići” iz Gradića. U svom dugogodišnjem amaterskom radu jedna je od osnivaca KUD-a Gradići”  1979. godine. Od osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice obavlja dužnost tajnika.

Turopoljske mažoretkinje djeluju na području Grada Velike Gorice neprekidno punih 25 godina. Svojim radom obogaćuju svaku manifestaciju, priredbu, pa i događaje u Gradu i Zagrebačkoj županiji, ali i širom Lijepe naše. Sudionice su raznih natjecanja, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, uz brojne medalje i nagrade. U svojih 25 godina rada izradile su 19 kompleta uniformi među kojima je i uniforma rađena po autentičnoj turopoljskoj nošnji moderniziranog štiha s kojom prezentiraju Turopolje širom Lijepe naše, ali i izvan njenih gran1ca.

Za nagradu Grada Velike Gorice Turopoljsko srce predložen je VG Legacy

Grupa Velikogoričana, koji već godinama humanitamo djeluju na našem području, a i širom Hrvatske. Postali su najučinkovitija humanitarna ekipa koju su za pomoć zvali iz svih dijelova Hrvatske. Kako bi djelovali organizirano, osnovali su Udrugu VG Legacy. Udruga je osnovana 2020-te, ima 27 redovnih članova i 22 pridružena člana – to je Mini VG Legacy u kojem su djeca osnovnoškolci.

Javna priznanja Grada Velike Gorice najzaslužnijim će pojedincima i pravnim osobama biti dodijeljena 13. prosinca na Dan Grada Velike Gorice.

HOTNEWS

Vlada ukinula uredbu o najvišoj cijeni goriva. Od danas nove cijene na bezniskim postajama

Od jutros su cijene goriva na benzinskim postajama nešto niže, no ne baš onoliko koliko su građani možda očekivali. 

Objavljeno

on

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj sjednici ukinula je Uredbu o ograničenju cijene naftnih derivata, pa slijedom toga od danas nas na bezninskim postajama čekaj nove cijene. Inače, Vlada je još sredinom listopada svojom uredbom ograničila eurosuper 95 na 11.10 kuna, a eurodizel na 11 kuna.

– Uredba je u potpunosti ispunila svoj cilj. Sada kada smo u situaciji da su se cijene na svjetskom tržištu stabilizirale, više nema potrebe za funkcioniranje Uredbe. Distributeri naftnih derivata cijene će određivati samostalno na tržištu – istaknuo je ministar Tomislav Ćorić.

Od jutros su cijene goriva na benzinskim postajama nešto niže, no ne baš onoliko koliko su građani možda očekivali.  Kako piše portal cijenegoriva.info benzin je jeftiniji za 28 lipa, dizel za 3 lipe dok je cijena autoplina jeftnija za 4 lipe. Naravno, cijena goriva varira od postaje do postaje.

 

 

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Volonteri iz Kumičića prikupljaju sredstva za kupnju krave koja bi prehranjivala 180 učenika

Krava je u Tanzaniji vrlo skupa pa im je mlijeko zbog siromaštva nedostupno.

Objavljeno

on

Volonterski klub Kumičić u suradnji s Udrugom RAFIKI pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za kupnju krave koju će pokloniti školi De Paul u gradu Mbinga u Tanzaniji.

– Godine 2019. prikupljali smo školski pribor i didaktičke igračke za istu školu i svi zajedno razveselili djecu koja žive u hostelu u sklopu škole De Paul, a kući odlaze samo jednom ili dva puta godišnje jer je put dalek i skup – kažu iz Kluba.

Ta djeca su HIV pozitivna i za liječenje im je potrebna zdrava hrana i mlijeko. Krava je u Tanzaniji vrlo skupa pa im je mlijeko zbog siromaštva nedostupno. Cijena krave koja bi dnevno davala dovoljno mlijeka za 180 učenika te škole je oko 5 000 kuna.

Novac možete donirati tako da ga predate učenicima volonterima radnim danom u velikom holu škole sve do 17.prosinca ili  uplatom na račun IBAN: HR3423600001503016116.

I kako kako kažu volonteri iz Kumičića, pomogli smo prije, pomozimo i sada! Svi zajedno!

Nastavi čitati

HOTNEWS

Danas službeno započinje manifestacija “Prosinac u Gorici”

Osim otvorenja Božićnog sela, klizališta, adventskog sajma, najmlađe čeka i predstava Teatra Gavran…

Objavljeno

on

Peti puta u Velikoj Gorici danas se u velikom stilu otvara čudesno, čarobno i nadasve veselo “Božićno selo”.
– Svakodnevno će se unutar sela odvijati niz rekreativnih, kulturnih i zabavnih radionica za djecu predškolske i školske dobi, a i veliki su više nego dobrodošli. Iz programa izdvajamo pričanje i slušanje neobičnih i poučnih priča, dolazak Djeda Božićnjaka koji je svoj dolazak u Božićno selo najavio specijalno za Dan grada Velike Gorice, druženje i fotografiranje s Djedom Božićnjakom, vilenjačke igraonice, Ho, ho, ho! rekreacija, sportsko kazalište i vilenjački Rekreatur – ističu organizatori udruga Art Incognito, Veseli Planet i VG bubnjari.
No, to je samo jedan od programa koji vas čeka u sklopu manifestacije “Prosinac u Gorici”. Službeno otvorenje predviđeno je od 17 sati u gradskom parku oko Muzeja Turopolja, a tada će biti otvorenje i klizališta, ali i adventskog sajma. Uz bubnjare, besplatno klizanje i poklone klinci će zasigurno uživati i u predstavi “Bjelobradi nosi darove” u izvedbi Teatra Gavran.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Kupio automobil pa otkrio da je “skinuta” kilometraža, slučaj završio na policiji

Dodatnim tehničkim pregledom utvrđeno je da je automobil prošao 292 tisuće kilometara, a ne 180 tisuća…

Objavljeno

on

Tijekom ovog tjedna gorička policija provela je više kriminalističkih istraživanja, a među kojima sve svakako izdvaja krim istraživanje nad 34-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Pitomače.

Naime, dotični je preko društvene mreže Facebook oglasio da prodaje Smarta koji je naveo da je vozilo prešlo oko 180 tisuća kilometara što je bilo i evidentirano na kilometar satu. Velikogoričanin je to vozilo kupio i u potpunosti isplatio. No, novi kupac procijenio je da vozilo ipak možda i nije u takvom stanju kakvim je bilo opisano, odnosno da je prošlo više kilometara. Potom je svoj “novi” auto odvezao na dodatan pregled na kojem je utvrđeno da je vozilo prošlo 292 tisuće kilometara.

– Utvrđeno je da je osumnjičeni lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu Velikogoričana te ga je tom prilikom prevario. Naš sugrađanin kontaktirao je prodavatelja u nadi da će postići dogovor oko povrata vozila/novaca, na što isti nije htio pristati te je tako i došlo do prijave  samog događaja policiji – govori nam gorički inspektor Nikica Ljubanović te naglasio kako je protiv počinitelja podnesena kaznena prijava.

Inspektor Ljubanović uputio je apel građanima.

– Ako ne kupujete vozilo od osobe kojoj vjerujete ili osobe od povjerenja, obavezno pregledajte vozilo u stanicama za tehnički pregled i provjerite stanje kilometraže. Svaka stanica za tehnički pregled može vam dati podatak koliko je vozilo imalo kilometara prije zadnjeg tehničkog pregleda – zaključio je Ljubanović.

Nastavi čitati

HOTNEWS

AČKAR Civiliziranost svake zajednice najvjerodostojnije se iskazuje odnosom prema osobama s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 1993. godine s ciljem veće uključenosti osoba u širu društvenu zajednicu te poboljšanja kvalitete njihova svakodnevnog života…

Objavljeno

on

Gradonačelnik Krešimir Ačkar jučer se u Gradskoj upravi sastao s Povjerenstvom za osobe s invaliditetom te se upoznao s trenutnom problematikom vezanom za više od osam tisuća naših sugrađana.

– Zahvalio bi se svima na konstruktivnoj raspravi i vjerujem da je gradonačelnik dobio uvid u trenutnu situaciju i položaj vezan uz osobe s invaliditetom u našem gradu. Postavili smo pitanja vezana uz postavljanje zvučnih signalizatora, uz problematiku pristupanja goričkoj Policijskoj postaji, o aktualnoj situaciji sa zgradom goričkog Centra za odgoj i obrazovanje, rada savjetovališta, rješavanje prostora Udruge Suncokret – istaknuo je Darko Matić, predsjednik gradskog Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

– Mi smo u proteklih 13 godina redovito organizirali, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom kojeg obilježavamo 3.prosinca., tjedan pod nazivom “Volim život”. Na žalost, prošle smo godine morali odustati zbog pandemije Covid-19.  Ove smo godine smogli snage da u kontroliranim uvjetima, gradonačelnik upriliči primanje za naše članove Povjerenstva i da na taj način obilježimo ovaj važan dan za osobe s invaliditetom s ciljem što boljeg i kvalitetnijeg uključivanja u širu društvenu zajednicu – dodao je Matić.

– Civiliziranost svake zajednice, pa tako i jednog grada, najvjerodostojnije se iskazuje odnosom prema osobama s invaliditetom. U Velikoj Gorici više od 6 tisuća naših sugrađana živi s nekim oblikom invaliditeta. Na svima nama je stoga da ovaj grad činimo gradom jednakih mogućnosti za sve – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Inače, Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 1993. godine s ciljem veće uključenosti osoba u širu društvenu zajednicu te poboljšanja kvalitete njihova svakodnevnog života.

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno