Poveži se s nama

Kultura

Povijest i sadašnjost Mraclina zabilježena na jednom mjestu, a mraclinski je govor najbolje očuvan u Melbournu

Knjižica na 120 stranica sadrži 17 poglavlja i više od 230 fotografija…

Objavljeno

U sklopu Dučecovih spelancija, jučer je u Mraclinu promovirano malo monografsko izdanje posvećeno ovom turopoljskom mjestu, njegovoj povijesti i sadašnjosti „Mraclin – u srcu Turopolja“, ali i kratak film „Mraclinski govor.

– Ta dva projekta nastala su za vrijeme pandemije, kada je društveni život u Mraclinu stao, pa smo se primili posla. U početku je to trebala biti tek mala brošura ili letak, no slijedom događanja kako smo imali višak vremena, napravili smo djelo od 17 poglavlja koja kroz pregled svih mraclinskih udruga prikazuju kako naše mjesto danas živi – prepričava nam predsjednik KUD-a Dučec, Matija Kos.

Osim toga, jedan dio se odnosi na vjerski život, a posebno poglavlje je posvećeno i gospodarskom životu s obzirom da na mraclinskom području djeluje nekoliko firmi.

– Sjetili smo se i naše baštine kao i tradicijskog drvenog graditeljstva, manifestacija koje organiziraju udruge, a dio smo posvetili i posebnosti mraclinskog govora. Koristili smo se knjigom Antuna Šojata „Turopoljski govori“ iz koje je izvučeno 150 mraclinskih riječi s obrazloženjem na književnom jeziku, kao jedan podsjetnik svim generacijama kako se nekada pričalo – rekao je Matija te dodao kako je ova knjiga prvenstveno namijenjena Mraclincima, ali i kako bi drugima predstavili svoje malo selo i život u njemu.

05.09.2021. – Mraclin – Promocija knjižice Mraclin u srcu i filma Mraclinski govor – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Biti će to super stvar za pokloniti gdje god članovi naših udruga išli jer sve sažetke smo preveli i na engleski jezik pa će biti dostupno i široj publici. Upravo ova knjižica, početak je jedne veće monografije koju možda planiramo ostvariti kroz nekoliko godina – najavio je Matija.

Knjižica inače broji 120 stranica i više od 230 fotografija. Uz urednički tim, koji čine Maja Mravec, Ratko Cvetnić i Josip Kos na čelu s glavnim urednikom, predsjednikom društva Kosom, velik doprinos zapravo su dali i sami mještani koji su za potrebe ovog djela ustupili svoje privatne fotografije. Autorski tim obuhvaća dvadesetak suradnika, autora tekstova i fotografija.

Knjigu možete nabaviti po cijeni od 50 kuna, a javiti se možete bilo kome iz KUD-a Dučec te će ona biti dostupna u goričkoj Gradskoj knjižnici za posudbu.

Kroz kratki film „Mraclinski govor“ KUD Dučec odlučio je oživjeti zapise jezikoslovca Antuna Šojata, koji je prije gotovo šest desetljeća magnetofonom snimao možda i posljednju generaciju izvornih mraclinskih govornika, a potom te zapise uvrstio u svoju knjigu “Turopoljski govori”.

05.09.2021. – Mraclin – Promocija knjižice Mraclin u srcu i filma Mraclinski govor – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Film je premijerno prikazan u sklopu Dana europske baštine gdje je i nagrađen, a jučer je publika imala priliku pogledati izvornu i produljenu verziju s cjelovitim kazivanjem starih Mraclinaca.

– U filmu se pojavljuju Mraclinci koji su čitali Šojatove tekstove, a snimali smo ga na nekoliko lokacija u Mraclinu – priča nam Josip Kos, koji je bio zadužen za snimanje uz Vladimir Vinetića. Za kostimografiju je bila zadužena Marica Cvetnić, a Tomislav Hubak je bio tehnički direktor cijele priče.

– Mi smo se bazirali na doktoratu Šojata, koji je nama ujedno bio i scenarij za film. Kada je radio „Turopoljski govor“ koncentrirao se na Mraclin i ograničili smo se na onaj fundus riječi koji je prije 60 godina izolirao Antun Šojat – priča nam Ratko Cvetnić, ujedno jedan od začetnika ove ideje snimanja filma, a koji ističe kako je mraclinski govor najbolje očuvan u Melbournu.

– Naime, tamo  žive i doma govore stari mraclinski iseljenici koji su još 60-tih godina otišli, a koji dan danas tako govore sa svojom djecom i unucima. Kroz pametnu strategiju škole, kulturnih institucija moguće je sigurno do izvjesne mjere sačuvati taj govor u izvornom obliku – zaključuje Cvetnić.

Kultura

Vlatka Bauer predstavit će svoje umjetničke radove na temu bezuvjetne ljubavi majke i djeteta

Izložba će se moći razgledati od 24.rujna do 7.listopada…

Objavljeno

on

Velikogorički ljubitelji umjetnosti, od petka u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica mogu vidjeti radove Vlatke Bauer, rođene Vukovarke. Riječ je o izložbi „Bezuvjetna ljubav – majke svijeta“ čija je tematska okosnica ovog ciklusa propitivanje ljubavi dvoje bliskih bića, majke i djeteta.

– Radovi su maštoviti, univerzalni, nadahnuti simbolikom i mistikom, a na nekim radovima vidimo strahote razaranja autoričinog rodnoga grada, dramatičnim odnosom crvenih i crnih mrlja kao naznaka tragedije, nevolje koja je zadesila čovjeka. U ovom slučaju crvena boja koja simbolizira krv, stradanje, patnju, ujedno simbolizira i ljubav te ne osjećamo depresiju, tugu i mržnju, već naprotiv, prikazana majka s djetetom simbol je nade, ljubavi i vjere u bolje sutra – ističe mr. sc. Ante Živković Fošar koji će ujedno u petak i službeno otvoriti ovu izložbu u 19 sati.

Izložba će se moć razgledati od 24.rujna do 7.listopada.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Perunfest ponudio dva nezaboravna dana posjetiteljima u Donjoj Lomnici

Ovogodišnji Perunfest je bio pravi susret čarolije i kreativnosti…

Objavljeno

on

Festival zaboravljenih priča i narodnih predaja “Perunfest” uspješno je odolio i lošim vremenskim prognozama i epidemiološkim mjerama. Malo čarobne prašine i na kraju su to bila dva predivna sunčana poslijepodneva u Donjoj Lomnici. Da, kurija Modić Bedeković na oduševljenje svih koji su sudjelovali i došli posjetiti ovaj festival bila je pun pogodak!

Vile, coprnice, moguti, ali i fine marmelade i pekmezi, okrepljujući čajevi i sokovi, mirisne svijeće, izrada portreta i oslikavanje lica, magičan drveni nakit, fantastično izrađeni kalidari ispisani u povijesnim pismima, unikatni pokloni, drveni mačevi i štitovi, dječji lukovi, strijele i samostreli, dječje kacige i još puno toga ponudio je ovogodišnji Perunfest.

– Ovogodišnji Perunfest je bio pravi susret čarolije i kreativnosti i mislim da je uspio dočarati ono o čemu svi maštamo kada slušamo bajke i zaboravljene priče. Ovo je bila prilika da najmlađi ponešto nauče i o lokalnim mitskim bićima, ali i istraže granice hrabrosti – rekla nam je Helena Ernoić koja je na  Sajmenom trgu predstavila proizvode Fairy Goods.

Kako ističe, kurija Modić-Bedeković se savršeno uklopila u koncept, kao i voćnjak koji je bio pravo mjesto istraživanja za one najmlađe.

– Kao ovogodišnji izlagač sam jako zadovoljna organizacijom, jer su djelatnici muzeja od prvog trenutka bili jako susretljivi, a ambijent je dao jednu dodatnu posebnost. Smatram da se ovakav neobičan festival treba održavati svake godine, a da se proizvođači rukotvorina trebaju odvažiti na sudjelovanje-zaključila je Helena.

Unatoč činjenici da je ulaz u ovaj čaroban svijet bio uvjetovan COVID potvrdama jer eto nismo imali dovoljno čarobne prašine da i taj mali detalj ne bude smetnja ljubitelji festivala ipak nisu odustali od dolaska. I svi redom su oduševljeni te jedva čekaju sljedeću godinu.

Jedan od onih koji je redoviti posjetitelj Perunfesta je Bojan sa svojom obitelji. Jedan je od rijetkih koji nam je rekao da mu je dvorac Lukavec bio bolja lokacija za održavanje ove manifestacije, ali i to da je organizacija iz godine u godinu sve bolja.

– Ove godine mi je bilo super što je bilo više maskiranih likova nego prijašnjih godina. I unutrašnji i vanjski prostor kurije  bio je super uređen, bilo je puno raznih detalja koji su upotpunili doživljaj. U večernjim satima atmosfera je bila potpuna uz rasvjetu koja po danu nije dolazila do izražaja. Po mom misljenju program za djecu je bio raznovrstan i za svakog je bilo po nešto-govori nam Bojan te ističe kako je ponuda hrane i pića bila odlična, a cijene su bile prihvatljive, za svačiji džep.

“U kuglu zurim i sudbinu proricati jurim” bio je interaktivan program za djecu i odrasle koji su do profesorice škole magije Ane Katulić došli ili sa svojim osobnim predmetom ili najčešće bez, jer imala je ona velik broj kugli na svojem bogato ukrašenom štandu i magija je bila sveprisutna.

– Ne bih rekla da sam proricala sudbinu, ali sam svakako vidjela čarobne moći i vještine na kojima bi trebali raditi u ovom bezjačkom ili pak onom magičnom svijetu.

Ne treba ni reći da su posebno djeca ovime bila oduševljena, posebno oni koji vole Harry Pottera i znaju cijelu priču, a i organizatori kažu da je Ana ove godine donijela i možda neki novi znamen za budućnost.

– Nova lokacija po meni se pokazala kao sjajan prostor koji u svakom svom dijelu priča neku drugačiju priču. Sama kurija okružena je voćnjacima, te jabuke koje su padale, klinci su ih brali, skupljali lišće…Prekrasan ambijent i nadam se da će Perunfest tamo biti i sljedećih godina-zaključila je Ana.

Galerija fotografija:

Foto: Facebook Perunfest/Zdenko Bašić/Iva Lulić

Nastavi čitati

Kultura

FOTO: Plesni klub Barbara pobjednik u konkurenciji kadetkinja, Vodiške mažoretkinje najbolje kod seniorki i juniorki

Objavljeno

on

Autor

18.-19.09.2021. Vodice, Čista Velika. Pokal Vodice 2021 – dvodnevni međunarodni turnir mažžoretkinja. Vodiške mažoretkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dvodnevni 2. internacionalni mažoret turnir (tradicionalni stil) ‘Pokal Vodice 2021’ u organizaciji Vodiških mažoretkinja i Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT-a) održan je u Vodicama (subota, 18.09.2021.) i Čistoj Velikoj (nedjelja, 19.09.2021.). Sudjelovalo je 7 timova iz HUMT-a: Mažoretkinje Grada Splita, Mažoretkinje Grada Supetra, Mažoretkinje Grada Imotskog, Ciske mažoretkinje, Mažoretkinje Dubrovčan (Dubrovčan), Plesni klub Barbara (Velika Gorica) i domaćin Vodiške mažoretkinje.

18.-19.09.2021. Vodice, Čista Velika. Pokal Vodice 2021 – dvodnevni međunarodni turnir mažžoretkinja. Plesni klub Barbara – kadetkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prvog dana održan je defile mažoretkinja u centru Vodica, a pored spomenutih timova u defileu i večernjem koncertu mažoretkinja na centralnom gradskom trgu sudjelovali su, kao gosti, timovi Neumskih mažoretkinja i Mažoretkinje Grada Ljubuški te Plesni klub Balance. Svi timovi su dobili zahvalnice i prigodne darove od kluba domaćina. Organizacijski dio odradila je predsjednica Vodiških mažoretkinja Antonija Skočić i njene mažoretkinje (seniorke i juniorke).

18.-19.09.2021. Vodice, Čista Velika. Pokal Vodice 2021 – dvodnevni međunarodni turnir mažžoretkinja. Vodiške mažoretkinje – seniorke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecateljski dio turnira održan je u Čistoj Velikoj, u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Čista Velika. Nakon postrojavanja timova i pozdrava zastavi (državna himna), mažoretkinje su pozdravili: Antonija Skočić, Vlado Palac, predsjednik HUMT-a i gradonačelnik Grada Vodice Ante Cukrov, koji je i otvorio turnir.

18.-19.09.2021. Vodice, Čista Velika. Pokal Vodice 2021 – dvodnevni međunarodni turnir mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pored timova iz HUMT-a kao gost natjecale su se i mažoretkinje Općine Prozor- Rama (sjeverna Hercegovina). Koreografije seniorki, juniorki i kadetkinja ocjenjivalo je petero sudaca: Milosava Katić, Vlado Palac (oboje nacionalni i internacionalni suci), Lucija Palac (nacionalna sutkinja), Paula Vrdoljak i Sara Bogović (obje sudačke stažistice).

18.-19.09.2021. Vodice, Čista Velika. Pokal Vodice 2021 – dvodnevni međunarodni turnir mažžoretkinja. Plesni klub Barbara – seniorke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vodiške mažoretkinje su uvjerljive pobjednice ‘Pokala Vodice 2021’ u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, a pokal u najmlađoj konkurenciji osvojile su kadetkinje Plesnog kluba Barbara.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno